Jag, Tankar

Här hos mig pågår nedräkning till semestern. Jag är otroligt trött, och jag är nog inte ensam. Ungefär 3 veckor kvar, känns ändå överkomligt.

I och med tröttheten kommer också den här jobbiga oförmågan att ta tag i saker, men jag vet att jag behöver göra allt som vanligt. Jag behöver tänka på mina strategier och även använda mig av dessa för att bryta tankarna och oron för att trilla dit till depressionen. Just nu går det, kanske för att jag är ärlig mot mig själv och att jag berättat för någon som vet hur det ligger till. Bara det hjälpte till i alla fall lite grann denna gång. Jag fick chansen till en vilodag, några arbetsuppgifter plockades bort och då lyftes en liten tyngd bort.

Denna vecka är kort. Det är jag glad för, jag ska passa på att samla energi för de sista veckorna. Det ska nog gå det här med.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag, Mitt liv, Tankar

Att få beröm, det kan nog kännas väldigt olika för oss alla. Att få beröm blandat med konstruktiv kritik för att kunna utvecklas i sig själva är nog a och o. För många, och för mig kan det vara otroligt svårt att ta emot beröm. Ibland vet jag inte ens hur jag ska bete mig när någon säger något positivt till eller om mig. Jag har dessutom haft svårt att tro på vad andra säger, jag vänder på det så att det blir till något negativt så att jag bara mår sämre. Antagligen för att självkänslan och tron på mig själv varit ganska icke existerande stora delar av mitt liv. Däremot kan det finnas stunder när jag kan känna mig mer mottaglig och har lättare att ta till mig det positiva som sägs.

För en vecka sedan var det ett sådant tillfälle. Det kan mycket väl ha att göra med att jag är stabil just nu och jag mår okej. Jag var hos läkaren på psykiatrin för medicinuppföljning och samtal. Jag fick ideligen postiva ord om vilken skillnad det är på mitt mående det är. Att det är grönt ljus angående medicinerna, ingenting ska ändras och jag ska stå kvar på samma dos tillsvidare för att jag varit stabil sen så länge nu.

Men det som höjde mitt självförtroende ett snäpp (vilket inte är lätt som ni kanske förstod innan) var när läkaren i samtalet lyfte fram att det var så stor skillnad på våra samtal nu än i början. Han säger att det märks att jag är otroligt (hans ord inte mitt, haha) intelligent och att det är väldigt roligt att diskutera med mig.

Under samtalet kom vi in på min kommande neuropsykiatriska utredning som jag förhoppningsvis ska börja med i höst (äntligen ett någorlunda besked på när!). Vi pratade mycket om Asperger syndrom som är en av de diagnoser vi har i fokus, och hur jag trots allt klarat mig ganska bra i livet. Om man tänker på att jag har en lägenhet, fast inkomst och klarar mig själv. Jag har klarat mig igenom många steg, gått i skolan, både grundskolan och gymnasiet, olika mm. Trots sociala svårigheter, som är typiska för asperger. Trots koncentrationssvårigheter som inte varit synliga för andra, kunde jag gå ut grundskolan och söka in till gymnasiet och även där ta studenten. Det var inte lätt och jag fick inget extra stöd över huvudtaget. Men det gick och mycket enligt läkaren var att jag tack vare min intelligens, att jag lärde mig att se vad som som andra runt mig gjorde och sa, och som jag också sedan tog efter. Kalla det kopiering eller något men för mig var det överlevnad. Det är som att jag har hittat strategier och lärt mig olika typer av fraser och meningar och sociala regler för att på så sätt kompensera för mina svårigheter. Det gör jag fortfarande. Jag är glad att jag lärde mig det, för vem vet, annars kanske jag hade haft 9 år i grundskolan och ännu fler av rent helevte. Nu gick det ändå ganska bra, visserligen med en del förvirring och missförstånd och alldeles för mycket logiskt tänkande vilket nog gjort andra runt mig galna ibland.

Känns som att inlägget bytte fokus lite är men meningen är att det ska handla om min påstådda intelligens, haha ;) Nä men just den dagen när detta kom på tal, det var en dag när jag mådde bra, och jag var i rätt läge för att ta emot den beröm jag kanske inte veckan innan skulle kunnat ta emot. Kanske inte ens noterat överhuvudtaget. Men just den dagen, då satt den som en smäck, den gav mig lite extra styrka att klara av vad som komma skall!

Likes

Comments

Jag, Mitt liv

Hej och god morgon!

Nu var det allt länge sen jag skrev några rader här inne, varför kan man ju undra. Jag nog bara varit upptagen med att leva ett liv som fungerat ganska bra på alla plan. Känns annorlunda för att vara jag, men ändå positivt.

Idag är det städ och fix som står på schemat. Har både en massa inne och fixa och en hel del på min min uteplats att göra i ordning nu till sommaren. Så nu är jag lite sugen på att kunna sitta ute när solen tittar fram!

Hoppas ni alla får en superfin dag! Kram till er alla!

Likes

Comments

Hej på er!

Tänkte fokusera lite på saker som är positiva trots att så mycket annat runt mig just nu är vänt upp och ner och stundtals överväldigande och tungt. Jag vet att mina val i längden kommer leda till att jag kommer att må bättre och att det även kommer att göra så att jag kan komma att fungera bättre i vardagen på alla fronter.

Jag har varit någorlunda symptomfri i 145 dagar, min bipolära sjukdom är just nu med andra ord under kontroll. Jag bortser från Anorexian och ångesten den medför här, det är en annan historia. Efter alla genomgångar och utredningar hos läkaren har vi kunnat konstatera att detta nog är den längsta perioden sedan jag insjuknade i 16-17 års-åldern. Jag har insett att jag i detta skede i livet behöver mina mediciner, både stämningsstabiliserande och för sömnen (Lamotrigin och Quetiapin, dessa interagerar tillsammans som stämningsst. också). Sömnen för mig är A och O. Utan den så kan det gå snabbt utför igen.

Jag får se hur jag kommer att göra framåt i livet med mediciner och behandlingar. Inget är skrivet i sten men just nu är jag inställd på att ta mediciner ett bra tag framöver. Får ta ställning till det igen om/när det blir tal om att bilda familj. Medicinerna och en graviditet är inte att rekomendera. Det är jag långt ifrån i dagsläget så för tillfället är det inget problem att tala om om just nu.

145dagar! Det är ca 5 månader. Det är bra.

För att göra det tydligt, jag har (som obehandlad) haft ganska många återkommande perioder av depressioner med några hypomana peroider om året. Det kan ha varierat mellan ca 4-8 depressionsperioder per år. Dessa varierar också i "styrka". De senaste 2-3 åren har jag i snitt (snabbt uträknat) haft ca 1-2 depressionsperioder i kvartalet med någon hypoman period. Att jag nu haft över ett kvartal utan vare sig depression- eller hypoman period ser jag som en liten vinst på vägen.

Trots att jag fallit tillbaka i anorexian som tidigare antingen har utlöst eller utlösts av den bipolära sjukdomen eller gjort att jag hamnat djupare och gjort att mitt stämningsläge påverkats så har det inte märkts. Det har tidigare vävts ihop till en enda soppa. Men nu, nu kan jag skilja på det. Vilket gör det mycket lättare att jobba med det.

Nu ska jag bara få ording på det som tynger mig just nu för att sedan ta tag i nästa sak på listan, komma tillbaka på banan från anorexian. Det går inte att göra allt på samma sak. Det har jag lärt mig det senaste åren.


Likes

Comments

Jag, Mitt liv, Tankar

Har haft en helt okej dag idag. Fått en hel del gjort, vilket skingrat tankarna lite mellan varven. Samtidigt börjar tankarna kring beslutet sjunka in. Det känns mer och mer rätt för mig trots att det känns tungt att göra någon nära ledsen och besviken. Även jag är såklart besviken. Det är alltid någon som blir besviken och det är något jag tycker är otroligt jobbigt. Jag är en sådan person som verkligen vill vara alla till lags (både på gott och ont).

Men som sagt beslutet, ja det är faktiskt ett stort beslut för mig som inte varit helt lätt. Jag har vridigt och vänt. Jag har försökt och försökt och jag har bortsett från vissa händelser, något som jag nu är besviken på mig själv över att jag inte markerat mer mot (varför är det alltid så?). Varför inte säga ifrån på en gång istället för att hålla det inombords tills det kokar över?

Det är en bit kvar innan allt är ordnat och löst in the real life, men inom mig är det det redan färdigt. Vet ni vad? Jag är otroligt glad att jag faktiskt tog detta steg. Jag vet att vissa dagar kommer vara otroligt tunga och svåra men nu kan det bara bli bättre!

I really hope so!

Likes

Comments

Mitt liv, Jag, Tankar

Hello alla fina läsare 🖤
Det är mycket som händer just nu och det är tungt, därav tystnaden härinne. Jag hoppas att allt leder till det bättre och att det ordnar upp sig.

Jag ska försöka uppdatera lite oftare, jag mår ju faktiskt bra av att skriva av mig emellanåt!

Likes

Comments

Jag, Mitt liv, Tankar

Hello ute i stugorna!

Lördagskväll, skönt tycker jag. Jag har tagit det lugnt hela dagen, har läst som tusan alltså. Har läst ut en bok, och har börjat på en ny. Sen har jag sovit en sväng också. Det är min typ av lördag det! I like It!

Till något annat. En anledning till att det är lite tyst här just nu. Jag är lite tankspridd. Jag är i en situation jag inte vill vara i just nu. Jag är så jävla kluven. Det har ingenting med sjukdomarna att göra, inte för min del iaf. Jag får bara olust känslor i hela kroppen. Jag får dagligen höra kommentarer som ska vara "roliga" eller lite ironiska och som ska ses med glimten i ögat. Men för mig får det mig bara att tänka på en enda sak, får mig att känna en enda sak. Flashbacks och kalla kårar. Just nu vill jag typ bara packa ihop och dra någonstans. Vill fly från verkligeheten ett tag.

Likes

Comments

Hej på er finisar!

Nu var det några dagar sen igen. Det blir väl så ibland. Dagarna går lite för fort just nu, vetetusan hur jag ska hinna med allt. Tur att det på något sätt ändå rullar på. Måendet då? Blandat skulle jag vilja säga, huvudet hänger med och mår bra. Det är däremot värre med kroppen som sviker mig ibland. Yrsel, magkatarr, huvudvärk, iskalla händer och fötter vilklet leder till att jag fryser något kopiöst. Och på det en fruktansvärd hjärtklappning som leder till panikångest då jag i stunden tror att hjärtat snart ska sluta slå. Jag kan ju meddela att hjärtklappningen inte blir bättre då.

Härom kvällen låg jag i över två timmar med hjärtklappning som efter ett tag avtog men sedan kom tillbaka för att jag fick panik över att det kändes som att hjärtat stannat när det lugnat sig. Det gick alltså runt och runt och runt. Helt galet. Dessutom så vet jag liksom inte vad jag ska göra, ska jag ringa någon. Vad är rimligt i dessa fall? Hur länge kan man ha hjärtklappning utan att att det är farligt för hjärtat? Nej detta ska jag ta upp med min läkare när jag träffar honom nästa gång!

Till något helt annat, idag hade jag turen att få vara utomhus i solen på jobbet, ute in the nature. Lite lagomt fridfullt sådär ;)


Likes

Comments

En förebild/person som jag ser upp till:

Detta är något som jag tycker är otroligt svårt att skriva om. Jag kan inte rikitgt komma på en persen eller någon som är "the one" och nämna något namn. För det finns otroligt många fina, starka, modiga, annorlunda, kreativa (det finns oändligt många olika egenskaper) och speciella människor därute som har olika inverkan på mig. Jag suger liksom åt mig lite från varje som jag tar till mig som sen kanske kan hjälpa mig på vägen. Att man få så mycket insipiration och kraft från människor som man inte känner tycker jag är häftigt ändå, ja nu fokuserar jag på det positiva här!

Tänk om omvärlden skulle bestå av konstruktivitet och positivitet istället för negativitet. Tänk vad mycket tips och ideer vi i omvärlden, i våran egen lilla omvärld skulle både skulle kunna ge och få. Och kanske med de kunna bli varandras förebilder. Det hade väl ändå varit bra tycker jag.

Nej till negativitet!

Ja till positivitet!

Kram på er! ;)


Likes

Comments

Good morning!
Jag har ta mig tusan sovit 8 timmar i streck utan att vakna i natt, det är inte illa! Att jag sen vaknade med galet kliande och svidande ögon är en annan femma. Jäkla allergi! Somnade om en sväng till och vaknade sen vid 10-tiden, galet skönt faktiskt :).

Nu försöker jag och mina ögon att vakna till liv, sen ska jag ta mig iväg och köpa ögondroppar till mina stackars ögon!

Vill passa på att önska glad påsk till er fina läsare! <3

Likes

Comments