Izza min lilla polle har inte riktigt hajat det här med vatten kopp. Problemet är att hon inte riktigt vet hur man fyller upp koppen med vatten. Så jag försöker göra det enklare för henne med hoppet om att hon ska kunna dricka ur vattenkoppen på heltid.

Jag har alltså konstruerat en platta av en trä bit som jag sedan satt en rörklämma på.

Rent teoretiskt sett så borde det här fungera. Men hon har inte testat den än... så frågan återstår, fungerar det?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det har varit en hetsig vecka som sakta men säkert leder mot helg. Det har varit en del prov och läxförhör. Sen spännderade vi även torsdagen på Linköpings universitet där vi var och kollade på föreläsningar. Många av dem var intressanta och tycker att det var rätt roligt ändå. Allt som allt så gick vi på 7 föreläsningar. Segt att sitta ner men så länge föreläsningarna är bra kan det vara värt det.

Har även fixat en westernsadel till Izza som jag har stora förhoppningar om. Det är en Double C 1105 om jag minns rätt. Ingen ny bild då jag testat sadeln tidigare men inte haft möjlighet att kunna köpa den förens nu. Hoppas det är helt rätt nu, börjar bli långtråkigt att hela tiden behöva leta sadel...

Izza är ivarjefall under igångsättning. Vi tar det lugnt och kör mycket stretching som jag hoppas ska mjuka upp lite. Hon står även lindad med back on track på kvällarna. Hon har inte blivit avställd helt utan har varit ut och gått med henne osv innan denna vecka med men det är mer kontinuerligt nu.

Min plan är den att jag ska börja variera arbetet från marken med att sitta och skritta från ryggen till nästa vecka och sen kunna börja trava lite smått till veckan där på. Men vi får se hur det känns. ❤

Likes

Comments

Har haft fullt upp med skola och ombyggnation av stallet så mycket till bloggande har det inte blivit.

Sen så har Izza varit svullen och stel/halt på ena bakbenet. Tror hon gått omkull i hagen... Men det går liksom inte över. Nu har jag testat att göra omslag med silvervattnet för att se om det hjälper. Håller tummar och tår så hårt jag kan!

Har tränat lite inkallning med Ester eftersom att den inte sitter till 100 %.

Mer parten utav min tid har gått till att plugga då, jag har både kemi och matte prov nästa vecka. Sen ska jag även till Linköping med skolan i veckan.

Här är lite bilder från den senaste veckorna


Har skaffat ett par boots till Izza! Det är ett par Equine Fusion Ultimate storlek 13 om jag inte missminner mig.

24 september:
Ester var på utställning och fick excellent som ledde till både CK och BIM.

Det är mycket på gång just nu så jag försöker överleva stormen. ❤

Likes

Comments

Nu börjar man kunna se en mer tydlig skillnad mellan dag 1 och nu. Vi tar oss dit! Izza har gjort mycket jobb själv, alltså slitit ner dem när vi gått på grus vägar. Detta är på både gott och ont. Det ger mig bättre riktlinjer och jag slipper raspa så mycket (om alls). Dock så är det precis på gränsen att bli för mycket så vi håller oss undan grusvägar tills vi fått tag i ett par passande boots.

På tal om det så har jag köpt ett begagnat par Equine Fusion Ultimate i storlek 13. Dem lär antagligen vara lite för breda i början men tanken är att hennes hovar kommer bli något bredare. Men det ändå son går att göra är att vänta på att dem kommer hem så att man kan testa...

Tycker att hoven fått bättre form. Dock är värt att notera att jag inte gjort ett ända rasp tag på kanterna... Alltså har hon tagit ner det på egen hand. Men hoven slösar inte längre och det är ju ett plus!

De trasiga hovvägarna hon hade syns inte så mycket längre och tycker att dem är på rätt väg.

Jag kommer återkomma med ett inlägg angående bootsen.

Hade gott!

Likes

Comments

När jag smörjde sadeln här om dagen så märkte jag en ganska cool egenskap den har och det är att man kan ta av själva kjolen (eller det kanske kallas för något annat?).

Jag hade faktiskt ingen aning om detta innan jag vart nyfiken på spännen som sitter på vardera sida av framvalvet.

Som jag sagt tidigare så finner jag detta väldigt intressant även om jag ännu inte vet så mycket om den.

Likes

Comments

Nu har några veckor av höstterminen gått och en så länge tycker jag att det gått helt okej. Har dock hunnit med att varit förkyld och tyvärr samma vecka som vi hade fysik prov. Men som tur är så får jag göra det till nästa vecka istället.

På häst-fronten så är Izza och jag inne i en period där vi kör mycket markarbete. Vi kör NH träning, longering (ibland bara löst), tömkörning och gå ut och gå i skogen. Dels så är det för att vi gått över till barfota men sen så har jag haft lite av en självförtroende dip när det kommer till ridningen.

Det känns som om att jag är alldeles för tung för att rida överhuvudtaget och att jag gör illa hästen. Vet att det säkert finns ryttare som är tyngre än mig som rider men det känns ändå inte helt hundra. Känns nästan som att jag inte vågar just för att jag är rädd att skada henne. Så försöker att börja röra på mig mer genom att gå ut och gå m.m. Sen rör jag ju även mer på mig när vi kör markarbete än vad jag gör när jag sitter på. Visst jag tränar när jag rider med men inte i lika hög grad med tanke på att jag och Izza inte kör några träningar just nu.

Tror dock att markarbete kan vara nyttigt för oss båda. Izza får bygga muskler "ostört" och jag får chansen att förbättra mig.

Tanken är även den att hon ska få hovboots fram iallafall. Men vill avvakta lite med att köpa ett par då hennes fram hovar kommer gå genom en del förändringar. Detta kommer ta några månader men jag får helt enkelt välja mina vägar väl när vi är ute i skogen. Så att det inte tar för hårt på hovarna. Det känns dock bra att kunna erbjuda henne en lång invänjnings tid.

Igår var jag, min hund och två utav mina vänner ute och vandrade. Vi kollade vart en mindre väg/stor stig gick som är samman kopplad med det ställe jag brukar rida mest. Det är dock sankt på ett ställe på stigen och det är det som stoppat mig från att undersöka detta tidigare med hästen. Men tror att man kan ta sig över med hästen om det är lite torrare väder. Vi fikade ute i skogen uppe på ett litet berg för att sedan gå vidare på vår resa. När vi återvänt hem till mig så räknade vi ut att rundan var på lite över milen. Är en jätte bra ridrunda bara man tar sig över leran...

Älskar att gå ut och gå sådär men tycker att det är lite obehagligt att gå ut och gå såna rundor själv tyvärr även om hunden är med.

Har funderat lite över vardags inläggen och har kommit fram till att dem endast kommer komma ut 2-3 gånger i veckan. Då jag inte har så mycket att skriva om min vardag varje dag så tror jag att det räcker med bara några i veckan. Men ska istället komma igång med mina serie inlägg på allvar. Vardags inläggen kommer ibland bli rätt långa (typ som detta) men hoppas det är värt det istället för att trötta ut er med att berätta om att jag pluggar och att jag varit i skolan varje dag.

Hoppas att ni haft en bra vecka och att er helg blir toppen! God kväll ❤

Likes

Comments

Så, jag hittade (rättare sagt pappa hittade) en gamal sadel. Måste dock erkänna att jag var tvungen att ta reda på vad dessa sadlar kallas. Jag visste att denna typ av sadlar användes inom armén och kunde därför med en enkel Google sökning få reda på att dessa sadlar kallas manskapssadel. Jag tycker att den är rätt charmig och har som ni säkert förstått inte sätt så många såna här sadlar.

Dem har väl inget högre värde i dagsläget och är som jag förstått det inte så ovanliga (?). Men har inte tänkt att jag ska göra mig av med den häller. Faktum är att jag tänkt använda den på Izza. Men vi får se... uppdatering om det kommer nog fram över.

Här är några bilder på sadeln:

Har gjort rent lädret och smörjer nu varje/varannan dag för att återställa lädret. Det ser lovande ut!

Den är i rätt så fint skick. Dock så har lädret lite skavanker här och där. Men man får nog räkna med det på en sån här sadel och speciellt då den inte direkt är pedant skött...

Tycker det är intressant att man kan ta av själva sätet. Det har sina fördelar bland annat när man ska göra rent men kan även tänka mig att det är smidigt om man skulle behöva laga den (?).

Hur den såg ut innan tvätt

Ska bli spännande att testa denna framöver, känna hur det är att rida i den och se hur lädret blir efter att det fått lite kärlek. 

Likes

Comments

Jag har valt att ta av Izza skorna och det är förhoppningsvis för gott. Har gjort en hel del research kring just barfota hovar och ärligt talat så känner jag mig lite klokare. Dock inser jag att det finns en hel uppsjö av information kring just detta och jag har hur mycket som helst att lära mig. Men det är ju samtidigt det charmigaste med hästvärlden! Det finns alltid något nytt att lära sig.

Just nu så ser Izzas framhovar speciellt bra ut. Dem har en oval form på grund av att tån är för lång och dess värre varit under en tid. detta på grund av hur hovslagarna (Ja, det är plural då jag tyvärr fått haft olika hovslagare) har verkat och skott henne tidigare. Jag blir allt mer medveten om hur mycket hästen i helhet påverkas av hur hovarna ser ut.

25/8: Då skorna åkte av;
Hon hade fått sprickor efter sömmarna och det torra vädret som ledde till att hovarna flisade sönder på dem ställena sprickorna befann sig.

Man kan se att hon har mycket dåliga trakter och även att hennes hovväggar är trasiga, delvis då på grund av sprickorna.

På fram hoven kan man se att tån är för lång och därför gör att det blir en konstig vinkel. Även att framhovarna har en konstig form på grund av den långa tån.

På bakhoven kan man istället se att hoven flutit ut vid den vänstra trakten, den ser nästan vriden ut(?). Dock har den en fin tå som inte är för lång eller kort.

Dem har inte ändrats så mycket ännu och förväntar mig att det lär ta ett tag. Men dem är i varje fall mer jämna nu och inte längre så flitiga som innan. Tycker att väljarna har blivit något bättre om jag får säga det själv.

Ni kommer få följa hennes högra hovar. Alltså höger bak och fram. Så kommer uppdatera om detta varannan vecka ungefär. Dels för att jag tycker att det är spännande att följa och hoppas självklart ni tycker det med.

Har så mycket att lära! Men är exalterad... Allt för att hästen ska få en mer trivsam tillvaro och älskar att samla kunskap. Man kan aldrig lära sig för mycket. ❤

Likes

Comments

Kickstartade dagen med att katten väckte mig för att hon hade börjat få värkar vid nio tiden. Så nu sitter jag och agerar barnmorska åt min Trollis. Hittills har det kommit två stycken, men tror att det är minst en kvar... fortsättning följer!❤

Likes

Comments

Fick en mycket bra fråga angående vad skillnaden mellan tränsbett och baucherbett och vad den lilla ringen på baucher bettet har för funktion. Så jag tänkte att jag skulle försöka förklara så gott jag kan vad skillnaden är i detta inlägg.

Till att börja med så ska vi kolla på hur bett ringarna ser ut hos tränsbett och baucher bett:

Bett 1: Tränsbett med fasta ringar.

Bett 2: Tränsbett med lösa ringar.

Bett 3: Baucherbett.

Baucher bettet är mycket likt ett tränsbett som har fasta ringar. Den ändå skillnaden utseende mässigt är den lilla ringen som är över den stora ringen. Funktions mässigt så tycker jag att baucher bettet är bättre då, den lilla ringen gör att nackstycket inte kan flytta på sig lika mycket som det kan på ett tränsbett. Detta gör även att bettet ligger mer stilla i munnen.


Vad klassas det som för bett?

Man kan inte säga att det är ett stång bett då hävstångsverkan är liten och man kan häller inte direkt kalla det för ett tränsbett. Man skulle nästan kunna säga att det är en kompromiss i mellan en pehlamstång och ett tränsbett.

Slutliga åsikt

Den största skillnaden jag har märkt är att det ligger mer stilla i munnen än vad tränsbetten gör. Sen anser jag att det är något starkare än ett tränsbett men ligger ändå en bit ifrån jaktstången/kimbelwick bettet i styrka. Detta bett och nova bett är helt ärligt talat det ändå betten min häst accepterar som jag hittat hittills. Baucher bettet föredrar hon framför det andra. Kan tänka mig att det beror på att det bland annat är för att mitt baucherbett är runt och inte tar upp så mycket plats i munnen. Menar alltså få att dem delarna närmast bett ringarna är runda och att bettet har en rätt liten diameter.

Jag förespråkar inte bett i någon större grad. Utan tycker att bettlöst är det skonsammaste för hästen. Men jag kommer skriva mer om detta i serien bett eller bettlöst som jag skriver här på bloggen.

Hoppas texten hjälpte! Tycker inte ni endast ska ta mitt ord för hur bettet är utan även kolla flera källor. Detta inlägg är trots allt främst byggt på min erfarenhet med bettet och min åsikt.

God kväll! ❤

Likes

Comments