Kickstartade dagen med att katten väckte mig för att hon hade börjat få värkar vid nio tiden. Så nu sitter jag och agerar barnmorska åt min Trollis. Hittills har det kommit två stycken, men tror att det är minst en kvar... fortsättning följer!❤

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Fick en mycket bra fråga angående vad skillnaden mellan tränsbett och baucherbett och vad den lilla ringen på baucher bettet har för funktion. Så jag tänkte att jag skulle försöka förklara så gott jag kan vad skillnaden är i detta inlägg.

Till att börja med så ska vi kolla på hur bett ringarna ser ut hos tränsbett och baucher bett:

Bett 1: Tränsbett med fasta ringar.

Bett 2: Tränsbett med lösa ringar.

Bett 3: Baucherbett.

Baucher bettet är mycket likt ett tränsbett som har fasta ringar. Den ändå skillnaden utseende mässigt är den lilla ringen som är över den stora ringen. Funktions mässigt så tycker jag att baucher bettet är bättre då, den lilla ringen gör att nackstycket inte kan flytta på sig lika mycket som det kan på ett tränsbett. Detta gör även att bettet ligger mer stilla i munnen.


Vad klassas det som för bett?

Man kan inte säga att det är ett stång bett då hävstångsverkan är liten och man kan häller inte direkt kalla det för ett tränsbett. Man skulle nästan kunna säga att det är en kompromiss i mellan en pehlamstång och ett tränsbett.

Slutliga åsikt

Den största skillnaden jag har märkt är att det ligger mer stilla i munnen än vad tränsbetten gör. Sen anser jag att det är något starkare än ett tränsbett men ligger ändå en bit ifrån jaktstången/kimbelwick bettet i styrka. Detta bett och nova bett är helt ärligt talat det ändå betten min häst accepterar som jag hittat hittills. Baucher bettet föredrar hon framför det andra. Kan tänka mig att det beror på att det bland annat är för att mitt baucherbett är runt och inte tar upp så mycket plats i munnen. Menar alltså få att dem delarna närmast bett ringarna är runda och att bettet har en rätt liten diameter.

Jag förespråkar inte bett i någon större grad. Utan tycker att bettlöst är det skonsammaste för hästen. Men jag kommer skriva mer om detta i serien bett eller bettlöst som jag skriver här på bloggen.

Hoppas texten hjälpte! Tycker inte ni endast ska ta mitt ord för hur bettet är utan även kolla flera källor. Detta inlägg är trots allt främst byggt på min erfarenhet med bettet och min åsikt.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Har haft en helt underbar vecka. Något inaktiv i vissa lägen men det är inget som direkt stör. Hästen har jobbat på lika bra som alltid och det går framåt igen efter det där lilla tekniska problemet vi hade (syftar alltså på det hör med sadeln och allt det).

Jag har börjat med att massera Izza minst 1 gång i veckan och jag tror faktiskt att det hjälper! Det finns säkert andra saker som väger in med men tror även detta kan vara en liten hjälp. Under dem två senaste uteritterna så är jag nästan helt hundra på att hon fattade vänster galoppen helt fel fritt. Snabb bra fattning och ingen kors galopp.

Imorgon har jag planerat att arbeta lite på banan. Får se vad vi hittar på...
Är det någon som väntar på att den andra delen av Bett eller bettlöst så kommer den snart. Det tar bara lite tid att hitta bra källor som visar båda delarna på ett rättvist sett. Som sagt ovan så har jag varit lite lat i veckan också...hehe.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Min morgon började med att titta på tv som även resulterade i att jag vart trött och valde att gå och lägga mig igen. Detta var vid halv sex tiden på morgonen. Efter att jag vaknade för andra gången så drack jag en kopp te och tog mig sedan vidare till stallet med cykel. Väl i stallet så hade Mickis redan hämtat min häst. Vi skulle nämligen rida ut i skogen. Mycket snällt av henne att hämta Izza.

När vi var färdiga för att rida iväg så bestämde sig Izza för att Tammi kom lite för nära så hon bestämde sig för att kicka mot henne. Ska tillägga att båda ryttarna satt på hästarna. Hon har aldrig gjort så när jag suttit på tidigare men det förvånar mig inte så dem inte är bästa vänner i hagen precis.

Sen släppte vi det och hade en härlig och något kort skogstur. Izza var duktig som vanligt. Vi pratade bland annat om att hålla i Pay n' jump/ride fram över. Så det är något vi kommer få ta upp på stall mötet nästa gång.

Efter det cyklade jag hem och gav dem två hundarna som är kvar mat. Pappa har nämligen åkt till Härjedalen och har med sig nästan alla hundar.

Sen kom mamma hem och då är vi lite mellan mål i form av toast. Efter det så har jag på börjat nästa del av "Bett och bettlöst". Inte kommit super långt ännu men vi ta mig lite tid för att få en så bra text som möjligt.

Nu på kvällskvisten åkte vi åter till stallet. Där vi bland annat testade en ny sadel till Mathildas häst. Hade även arbetspass med Bounty i paddocken. Arbetspasset innehöll bland annat att skritta över bommar och vår nya bor. Kan låta väldigt mesigt men denna häst kunde för ca 1-2 veckor sen inte gå över en bom utan verkligen skenade över dem och så har hon hållit på ett tag. Dock tog det bara två dagar att bryta beteendet med rätt träning. Så nu för vi det endast till rutin och har även börjat gå över bommar som är upphöjda. Hon introducerades även till bron för första gången idag men det var inga problem utan hon fixade det med bravur. Hon gick rakt över på första försöket. Arbetet med henne just nu handlar mest om att hon ska börja tycka att det är kul att vara med människor. Hon är bland annat svårfångad i hagen men det är något vi bearbetar dagligen. Det är väldigt kul att arbeta med den här hästen även om många kan tycka motsatsen. Det är väldigt lärorikt. Vissa delar vet jag vad jag ska göra för att lösa "problemet" och andra får jag testa mig fram lite. Hästar lär sig hela tiden, bra och dåliga lektioner. Varje dag, varje gång du hanterar den! Det är inte min häst utan jag hjälper en utav dem andra i stallet med hästen och hon lär sig också väldigt snabbt vart det är vi vill komma och vad vi vill uppnå.

Vart visst ett långt inlägg...hehe.

God kväll! ❤

Likes

Comments

5500 år och framåt: I början användes hästarna till både ridning och mjölkning. Denna slutsatsen har man tagit efter att ha funnit fynd av fetter som funnits kvar på keramikskärvor. Ridningen utfördes antagligen med hjälp av bettlösa huvudlag som var gjorda i antingen läder eller flätat gräs. Man vet även att nosringar användes till hästarna i ett tidigt skede. Teorin lyder så att man hade en tygel och en pinne för att kunna styra hästen. Alltså att man höll i nosringen med ena handen och pinnen i den andra handen för att kunna styra hästen. Studier visar även att dem kan ha haft tillgång till bett enligt Alan Outram, professor i arkeologi vid University of Exeter (Storbritannien) som säger att “Förmodligen användes de som riddjur. Märken på tänder och käkar tyder på det”. Slutsatsen om att bett i någon form fanns tar jag då märken på tänder och käkar inte hör till vanligheten efter användning av bettlösa träns.

Bett är något som har använts under en mycket stor del av hästhållningen under många tusen år. De äldsta betten man hittat var raka, grova och hade en längd på ca 15 cm. Hästarna under denna tid hade generellt sett en mankhöjd som höll C-ponny måttet. Fynd av häst skelett är något som påvisar detta. Man antar att dem var rätt så grova (åtminstone huvudena) eftersom att betten var så långa Hippson påstår att det är ett bett vars funktion främst fungerar på hästar som går i ett lågt tempo och används som dragdjur.

Därför ansågs det som ett problem när man senare kom till att använda hästarna under medeltiden i exempelvis armén då man endast red med en hand och höll vapnet i den andra. Alltså tyckte man att bettet inte hade nog inverkan på hästen. Detta ledde till att nya brutala bett uppfanns. Såsom taggtråds lindade bett och bett gjorda av endast taggtråd eller ståltråd. Det var heller inte till ovanligheten att betten hade vassa kanter. Under medeltiden hade konsten till att träna en häst tonats bort och detta var också en faktor som bidrog till dem skarpa bettens uppkomst.

Under medeltiden hade hästarnas mankhöjd ökat och hästarna har fått mer styrka för att kunna bära upp all rustning och ha mer kraft. Det var även under den här tiden som stångbetten blev populära och började användas mer flitigt. Dem hade långa skänklar men framfördes i början med endast en tygel och till en början även utan kedja. Med tiden tillfördes en läderrem som sedan byttes ut mot en kindkedja. 1700-talet hade mycket gått att medföra till hur man såg på hästar och hur dem skulle hanteras. Man insåg ganska snart att det inte endast var hästen som skulle skolas utan även ryttaren. Tack vare detta blev hjälpmedlen mildare med tidens gång.

Idag finns det en hel uppsjö av bett och dem är mycket lika sina föregångare. Exempelvis så har vi dem vanliga tränsbetten som uppstod någon gång under medeltiden. Bland dagens tränsbett kan man se allt ifrån tvistad ståltråd till dem mer vanliga som är mer solida och gjorda i rostfritt stål. Betten kan vara allt ifrån raka till dem som är fler delade som exempelvis waterford betten.

Sen har vi självklart stångbetten som främst framkommer i westernridningen och dressyren. Man anser att stångbetten som används inom western grenarna har större liknelser till dem som uppkom för tusentals år sedan. På dressyrtävlingarna på den högre nivån används en så kallad kandarstång ihop med ett bridongbett. Att ha båda betten på hästen var till en början ett sätt att kunna kontrollera hästen både på “banan” och ute i skogen utan att behöva byta huvudlag. Alltså använde man sig av stångbettet i skogen och bridongen på “ridbanan”.

Sammanfattande kan man säga att betten framställdes för att man skulle kunna kontrollera hästarna. Dock vet man också idag att bett kan medföra en hel del skador på hästens tänder och käke. Alltså tillför bett en hel del smärta till hästarna trots människans försök till att göra dem så milda som möjligt. Det är trots allt det den är designad till att göra från början. Den största anledningen till att dem fortfarande används är antagligen för att det har blivit en sorts traditionellt sett att rida på. Även om man under åren fått mer förståelse för hur hästen fungerar och hur man tränar hästar så är det ändå mer acceptabelt att sätta metall i munnen på hästen än att använda sig av exempelvis mjukt läder på hästens nosrygg. Detta kan man bland annat se när man kollar i tävlingsregelböcker där man kan se att det är få grenar som tillåter bettlösa alternativ inom hästsporten. Det är fascinerande och skrämmande på samma gång att vi inte kommit längre än hit. Det är nästan så att man kan tro att hästvärldens utveckling stannat kvar på 1700-talet. Iallafall när det kommer till huvudlag...

På dagens tävlingar ser man ofta att kandaren hålls i en stram tygel, som alltså ger ett konstant och högt tryck på hästens laner med tanke på hävstångseffekten som blir när man använder sig av ett stångbett. Likaså gäller western men där har man mindre kontakt i tyglarna och har därför inte ett konstant tryck som i dressyren. Mer om detta kommer ni kunna läsa i del 2 som kommer handla om bettens och dem bettlösa huvudlagens inverkan på hästen.

Hoppas ni tycker om mitt försök till en sammanställning av bettets historia. Jag valde att ha med detta som en första del då jag tror att det är en viktig del i att kunna förstå varför betten är en sån stor och populär del inom häst sporten och även ses som en självklarhet. Det är alltså första delen till en serie inlägg som kommer komma ut på bloggen. Alla inlägg kommer som ni säkert förstår handla om bett och bettlöst. Jag har gjort en hel del research angående dem olika delarna och även en undersökningen som kommer bli sammanställd i serien. Mina förhoppningar om denna serie med inlägg är att den ska nå ut till så många som möjligt för att kunna sprida kunskap angående ämnet. Kanske kan det till och med ändra synen på hur man ser på bett och bettlöst.


Källor:
Forskning och framsteg, 2009-04-17, skribent Per Snaprud
http://fof.se/tidning/2009/4/aldsta-hastgarden-5-500-ar-gammal

Hippson, 2014-04-20, skribent Madeleine Sturelind
https://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/bettets-historia-inklusive-flatat-gras-staltrad.htm

ArkeologiGamlaUppsla, 2012-09-12, skribent okänd.
http://www.arkeologigamlauppsala.se/Sv/nyheter/2012/Pages/hast-i-grytor,-gravar-och-gropar.aspx

Lösa tyglar, 2010-05-05, skribent okänd.
https://losatyglar.com/2010/05/05/transets-historia-en-fraga-om-kontroll/


Likes

Comments

Idag så hade Izza en vilodag som jag tycker att hon förtjänar efter det stora genomslaget igår. Men jag tog dom vanligt in henne för att borsta och mysa med henne. Det vart lite frisering på det också, inget speciellt bara topparna för att det inte ska se så frissigt ut.

Sen har jag även fått för mig om att vi ska lära oss använda halsring. Så var tvungen att fixa mig en idag. Jag vart faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Men eftersom att Izza har vila så fick det endast bli att testa hur den sitter på och jag tycker nog ändå att den sitter helt okej.

(Den är ca 85×2 cm i omkrets om det är någon som är nyfiken.)

×Vad tycker ni om den? (utseende, passform osv)
×Vad tycker ni om halsring i allmänhet?

God kväll! ❤

Likes

Comments

Hade ett så underbart ridpass med min häst igår. Trots diverse störande moment som att bland annat låna ut henne till en främling som ville prova på ridning. Hon skötte sig självklart bra där också men det är inte riktigt det jag är så nöjd över. Vi satte nämligen galoppfattningen ordentligt för första gången. Visst, har vi kunnat galoppera förut men igår kväll flöt det på mer naturligt plus att jag även kunde fatta direkt från skritt. Så himla nöjd med min underbara häst som tillsammans med mig blir starkare och bättre för varje dag. ❤

Likes

Comments

Hoppas ni haft en bra fredag! Själv så har jag och pappa byggt en bro till hästarna. Måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Den vart även godkänd av Izza som tyckte att den var ett mycket roligt tillägg till paddocken! Bron var det första hon la märke till när vi gick in i paddocken. Nu ska sen bara oljas så kommer det bli perfekt!

God kväll! ❤

Likes

Comments

Var och kollade på High Chaparall horse show för första gången och blev mycket inspirerad. Då, bland annat till att dela med mig av lite mer trail hinder. Dessa var några utav dem som var med på deras trail bana och några är från trail mania banan. Ber om ursäkt för krokiga linjer...

1. Detta är ett vatten hinder i form av en vatten matta där målet är att man på ett smidigt sätt ta dig över den. Ett bra hinder om man vill träna sin höst vid vatten.

2. Trav bommar som ligger i ett zigzag mönster. Avståndet ska vara någit större mellan bommarna för att få större cerpentinbågar. En bra början om man vill få hästen fokuserad och sedan kunna bemästra snävare svängar över hinder.

3. Detta hinder består av en box som är rätt så vanlig och en utav anledningarna till detta är nog att man kan göra så mycket med den. Här är ett exempel där du först travar två varv på volten över bommarna i vänster varv. Sedan stannar du i volten för att göra en 360º vändning och sedan travar man två varv på volten i höger varv men denna gång håller man sig i den övre delen av boxen. Denna övning är bra om man vi utveckla boxen mer än att exempelvis endast rida rakt igenom.

4. Ett rätt så simpelt hinder där du tillsammans med hästen tränar att hålla koll på föremål som ligger på sidorna om er.

5. Detta är ett hinder som ser mycket enkelt ut men som är klurigare än vad man kan tro. Det är alltså upphöjda skritt bommar som samtidigt är lagda i en båge. En bra övning om du vill träna tempoväxlingar med din häst.

Hoppas ni får nytta av dem ovan stående hindren i er träning! ❤

Likes

Comments

Oj, oj, oj! Nu har det gått rätt rejäl tid mellan inläggen. Men har verkligen haft ett tufft skolslut innan sommar lovet. Mycket prov och diverse uppgifter.

Men tänkte i varje fall att jag skulle skriva om lite höjdpunkter och bakåttramp.

*Jag skaffade en ny sadel till Izza. En western sadel dessutom.

*Vi var på ännu en Marcus Bäcklund träning.
På träningen så var hon lite tjafsig och tjurig dem tre sista passen som helgen bjöd på. Sen fanns inte den rätta känslan där. Kändes som att det var något fuffens. Då, jag vet att hon inte är sån... Så jag kollade över min utrustning ännu en gång och upptäckte att sadeln inte låg alls så bra som jag trott. Shi fick jag som hade lite bråttom. Bara att ge sig ut i sadel djungeln igen. Är glad över att jag märkte det innan någon skada var skedd. Vet ni hur jag märkte det? Jo, det var så att hon började få svårt att fatta vänster galopp. Vilket hon inte haft tidigare. Detta insåg jag inte förens efter jag analyserat problemet men det är en mycket bra förklaring på varför hon har haft svårt för det.

*Jag har planerat in två aktiviteter till för Izza och mig (hittills i varje fall). Vi ska då på "Kosseclinic" i Jultorp där vi då b.l.a. ska träna cutting. Sen så har jag även planerat in att vi ska vara med på läger för Tommy Bäcklund. Mycket spännande att se fram emot.

Ser verkligen fram emot vad denna sommar har att erbjuda. Dem tre första dagarna på lovet har varit underbara! Fattas bara att jag ska kunna få med min kompis till chappen med...

God kväll på er och njut av dem här bilderna nedan och självklart även av sommaren!❤

Likes

Comments