Svenska NP i läsförståelse gick nog rätt bra. Dock förstår jag inte riktigt hur dem tänker...
Dem fråga efter en sak som kan tolkas på flera olika sätt av olika individer. Hur vet dem vad som är rätt? Ja, ja, håller tummarna i varje fall...

Har förutom varit i skolan även ätit lunch ute. Det vart en räksallad då mina vänner tyckte att det passade bra...hehe.

Sen när jag kom hem satt jag en liten stund och åkte sedan till stallet. Vi fick sedan order om att åka in till min mormor som hade kläder m.m. till oss. Efter det åkte vi och fikade lite hos Anneli.

Men vad hände med att rida då? Nej, tydligen så blev det ingen ridning idag. Annat prioterades före... (och det var inte av mig).

Så tråkigt att det alltid ska bli jag, min häst och våra aktiviteter som prioriteras bort och hamnar i andra hand.

God kväll! ❤

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Samhälls provet är nu avklarat. Vet inte om om det gick särskilt bra men det gick som det gick... Imorgon väntar NP svenska och skulle inte påstå att jag är speciellt road.

Igår så hade mamma och jag en trevlig dag på stan där vi handlade lite nödvändig heter och några onödigheter. En utav nödvändigheterna var att köpa post paket så jag kunde skicka några häst saker jag sålt. En något mindre nödvändig sak vart att ta en fika, men den var i varje fall god och plånbokens skrik dämpades något... hehe.

Vi var även och köpte ett nytt bett åt Izza. Ett tredelat baucher bett. Efter som att hon inte uppskattar bett så mycket så har jag länge funderat på att köpa ett sådant bett men inte riktigt tagit tag i det.

Vi testade bettet igår men red inte då hon var för blöt för att lägga utrustning på och så förtjänade hon en vilodag efter att hon hållit igång dagarna innan.

Så nu ser hennes träns med bett ut såhär:
*Halv nosgrimma och baucher bett.

Testade idag att tömköra henne på bettet och det gick verkligen över förväntan! Hon hängde sig inte alls på bettet som hon gjorde med det vanliga tredelade och inte lika mycket gapande heller. Så förhoppningsvis har vi hittat bettet för henne. En fördel jag märkt är att det ligger mer stilla än vad ett vanligt träns bett gör och i kombination med denna nosgrimma värkar det perfekt.

Efter det ganska lugna tömkörningspasset (skritt och trav, rätt hög form) så smörjer jag in hennes bakben med arnika då hon varit lite svullen så är jag extra noga med det nu. Jag upptäckte något som verkade vara ett sår på ena bakbenet. Men efter att jag gjort rent så fanns det inget kvar av det som sett ut som var från sår...

Kände mig jätte hemsk där ett tag som inte märkt det innan träningspasset innan jag insåg att det inte alls var något sår... Kom jag på sen att jag använt mig av en annan typ av liniment som innehöll benzylnicotinat, vilket är ett ämne som kan irritera hud och slemhinnor. Ämnet används i kosmetika och diverse salvor. Kollade nämligen upp alla ingridienser i den här om dagen, men det var inte förens efter jag redan smörjt in hennes ben med det. Vilken funktion ämnet har är jag inte säker på... (vet du får du gärna lämna en kommentar)

Jag börjar redan bli lite nervös över clinicen som är nästa helg... Tiden har gått så fort!

God kväll!❤

Likes

Comments

Ja, ni läste rätt!

Hippson skrev först om detta i en artikel i 'Hippson' nummer 2 2017, artikeln handlade om bett och bettlöst, liksom att variation är bäst för hästen. Här hade dem använt sig av ett micklem för att tillverka denna halva nos grimma.

Veterinär Ylva Rubins ”modifierade Micklem”. Foto: Anki Yngve (Källa: https://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/susannes-nosgrimma-gar-inte-att-spanna.htm)

En läsare vid namn Susanne skickade ett meddelande/brev till Hippson där hon berättade om denna super fiffiga lösning på denna halva nosgrimma. Detta inkluderade alltså inte att klippa sönder ett dyrt micklem träns. Hennes lösning blev att fästa ett pannband vid sidostyckena. Läs mer om detta HÄR!

Jag vart ju självklart tvungen att testa detta och jag måste säga att Izza värkar rätt nöjd. Hon tycker fortfarande inte särskilt mycket om bett i allmänhet men det värkar som om att detta kan hjälpa lite. Hon kan fortfarande gapa, men bettet sitter stabilare. Vi kommer att fortsätta använda oss av våran egen gjorda halva nosgrimma och se vad vi tycker om det i längden.

Vill du testa men inte "bygga" ett själv?
Inga problem, HÄR finns det några träns med endast en halv nosgrimma!

När jag gjorde en sökning på halva nosgrimmor på internet så kunde jag nästan inte hitta några alls. Tycker det är synd att det inte finns så många alternativ på dessa.

Dock så hittade jag ett annat blogg inlägg från 2015 där hon hade en annan variant på halv nosgrimma som är lite annorlunda mot den som visas ovan och ger säkert en lite annan effekt. (Blogg inlägget)

Vet inte riktigt vem man ska ge äran för denna idé men hur eller hur så är den riktigt fiffig!

Likes

Comments

Har haft det ganska slappt under lovet vilket jag känner är väldigt skönt. Det behövs verkligen att få tänka på lite annat istället för skolarbete.

Jag har varit och ridit en mycket väl utbildad western häst. Måste säga att det kändes rätt underbart! Nu vet jag mer exakt hur jag ska träna Izza i framtiden.

Fick även låna hem en western sadel som jag fick testa på Izza och den låg helt okej. Ligger lite i framvikt men tror jag vet lösningen på det. Hon tyckte att westernsadel var som vilken sadel som helst och så inte mycket om det. Jag testade att rida lite med och den var riktigt bekväm att rida i. Längtar efter att jag äger en egen westernsadel nu...

Tidigare i veckan (eller var det kanske förra helgen?) så tömkörde jag en utav mina stallkamraters hästar. Hon verkade ganska nöjd med resultatet dagen efter och tyckte att hästen som annars är ganska hård i munnen var mjukare än vanligt. Blir väldigt glad av att höra att mitt arbete med hästar värderas på ett positivt sätt.

Idag så testade jag att tömköra Izza för första gången. Hon arbetade på bra och jag tog mig även friheten av att använda mig av bett. Dels för att hon fortfarande håller på att vänja dig vid metall bett och för att jag gärna vill kunna variera mellan både bett och bettlöst. Även om vi både tycker bäst om bettlöst så är det lite "farligt" att bli för bekväm. Alltid bra att variera både utrustning och tränings sätt för att få en bra och hållbar häst.

Inom tömkörningen hos Izza så kommer jag fokusera mycket på att få henne jobba i en högre form och bära sig själv bättre. För som ni kan se så är hon för tillfället fortfarande rätt fram tung. Sen så kommer jag även utnyttja våra tömkörnings pass för att vänja henne mer vid bett.

Sen har vi fixat lite med hagarna där då bland annat utökat dem och kört bort allt tallris (med mer) som legat kvar i dem utökade delarna efter avverkningen.

Har hållt mig borta ifrån skolgrejer så mycket som möjligt. Men nästa vecka gäller det att hålla hjärnan igång för det väntar fyra prov. Två NP svenska, Ett prov i samhällsekonomi och ett i matematik om linjärafunktioner... Kan inte påstå att jag väntat på att lovet ska vara över. Men tyvärr så är det nu just det de har gjort. Önska mig lycka till för är inte säker på om jag överlever detta...hehe.

God kväll på er och jag hoppas ni har haft det underbart under påskledigheten!❤

Likes

Comments

Långt i mellan inläggen igen men har varit skönt att vara ledig från "allt" några dagar nu.

Under tiden jag varit borta från min lilla blogg så har jag hoppat på Izza för första gången sen sist då jag ramlade av. Nej, kände mig inte rädd över att hoppa men har känt att Izza inte riktigt ville. Tror att det berodde på att hon hade lite ont i fötterna efter allt med skorna och det.

Red ut dagen efter det och körde lite klättring vilket hon skötte galant. Dock tycker jag att hon kan coola ner några hekton ibland...

Fick mig lite av en tankeställare här om dagen och insåg att jag antagligen har lite av ett filter på bloggen. Jag skulle kunna göra bloggen så mycket mer intressant... Men med det så skulle jag antagligen såra någon eller göra någon väldigt förbannad på mig...hehe. Nu menar jag inte att jag har några super hemligheter om någon eller så men att jag aktivt väljer att inte alltid utrycka min åsikt för att ingen ska bli arg/ledsen. Så filtret får nog vara kvar. Sorry...

Har även ätit en god middag hos min mormor i helgen. Inte påskmiddag i helgen dock... lite synd kanske men är ändå nöjd med hur helgen varit.

Izza har varit lite svullen i bak benen dem senaste dagarna. Hon värkar inte ha ont i dem och det kommer nog i från att hon står och sparkar på box väggen och då menar jag HÅRT...

Så här kan det se ut efter hennes sparkar... får anta att hon inte är riktigt nöjd med sitt sällskap. Dock finns det inte mycket att göra åt saken. Tyvärr.

Har även hunnit med att måla lite. Inte helt nöjd med hästen men övning ger färdighet.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Här är liten samman ställning av dem grejerna som jag anser är toppen att ha vid pälsfällning!1: Gummiskrapa

En gummiskrapa är något man oftast har liggandes. Men det är väldigt lätt att glöma bort hur effektiv den är vid pälsfällning och även att få bort hår i från täcken, paddar osv.

2: Magic Brush

Man kan tycka att denna borste är rätt överskattad och kan till viss del hålla med... Men tycker den är super när man har mycket vinterpäls att få bort.

3: Vattenskrapa

Denn är också rätt underskattad och lätt att glöma bort. Den är lätt att använda och får med mycket päls på en gång. Jag tycker själv att den är som effektivast när pälsen är blöt!

4: B-vitamin

B-vitamin är något som är viktigt för hästen. Speciellt under våren och hösten då dem sätter ny päls. Bara en sån är sak kan göra så att man slipper stå och borsta bort lika mycket päls själv!

5: Hovrasp

En hovrasp är väldigt lik vattenskrapan i effektiviteten men istället så fungerar den bäst på torr päls.

6: Kratta

Vill du täcka en stor yta på en och samma gång så är en kratta till stor hjälp vid pälsfällningen. Dessutom så brukar hästen tycka det är väldigt skönt. Det vill säga om hästen accepterar krattan...hehe.

Trevlig fortsatt vår allihopa! ❤

Likes

Comments

Länge sen sist! Men nu är jag tillbaka...
Har haft fullt upp med att fixa till svenskan så bra som möjligt. Fortfarande inte helt nöjd... men det får duga för att imorgon smäller det. Då är det dags för muntlig redovisning... inte så taggad.

I helgen har vi testat att gå över bro (aka lastpall). Hon tyckte det var lite konstigt i början men lärde sig snabbt att man faktiskt  kunde ha bakbenen på den också.

Sen testade jag och bada henne idag och det gick jätte bra. När jag sedan släppte ut henne i hagen så rullade hon sig... mycket mysigt...

Så jag åkte tillbaka och borstade av henne när hästarna kom in nu på eftermiddagen.

Nu när hon är ganska ren i varje fall så ska hon även få använda sin nya grimma som vi fick för ett tag sen!

God eftermiddag! ❤

Likes

Comments

Det har varit rätt lugnt i veckan men har varit uppe rätt sent på kvällarna för att bli klar med svenskan. Sen har det även flyttat in en ny tjej i stallet med sina tre hästar så det har varit mycket om ställning för hästarna i helgen så vi har tagit det rätt lugnt med ridningen Izza och jag. 

Igår var jag på 18 års fest för min syster. Och kan enkelt säga att vi umgås med väldigt olika människor... majoriteten av folket var väldigt enkelspåriga och lyssnade gärna på samma låt 30 gånger under kvällen (eller ja det var så det kändes i varje fall...haha). Som tur vad så hade jag 'tvingat'  med mig en vän och så hade jag även min bror... Hade det i varje fall rätt trevligt i mellan åt.

Idag så hade jag utsläppet och det gick bra. Sen har jag mest bara varit hela dagen tills på eftermiddagen då jag skulle åka till stallet och fixa. Men då var min box redan mockad av den nya tjejen i stallet. Jätte snällt gjort! Jag fixade i varje fall de andra sakerna runt omkring så som kraft foder, mat påsar o.s.v.. Sen så red jag en liten sväng i paddocken och det gick bra. Hon var lugn och sansad. Efter det så gick jag hem och nu så har jag tänkt att sova.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Efter skolan idag så gick jag på en typ av extra lektion där jag fick kolla på lite klipp som skulle hjälpa oss med NP uppgiften och tror även att det gjorde det. Har nu en ganska klar bild om vad jag vill skriva om och har förhoppningar om att denna redovisning ska gå bättre än förra.

Efter det gick jag på stan med min vän för att bland annat köpa födelsedagspresenter till min syster, laminernigs fickor och för att fördriva tid. När jag väl kom hem så satte jag mig och gjorde ett stalljoursschema som man kan fylla i och sedan sudda för att kunna återanvända det.

Idag så red jag ut i skogen med min lilla härmapa och som sällskap hade vi syster yster och giraffen z. När vi kom tillbaka och hälsade på 'grannen' en snabbis så ville z inte riktigt gå dit och började stegar lite osv. När Izza såg det gav hon ett halvhjärtat försök till att vända sig om hemåt, haha.

Men måste säga att jag är mycket nöjd med dagens ridtur. Mycket pigg och framåt men oerhört lyhörd. Känns bra att ridningen gör lite framsteg (Red med sidepull ifall att någon undrar).

När jag kom hem satte jag mig med en kopp framför datorn och började jobba med svenskan. Men nu så lockar sängen på mig...

God kväll!❤ 

Likes

Comments

Fick reda på resultatet från fysikprovet och jag vart godkänd! Skönt att kunna gå vidare från det. Nu är det bara svenskan som tynger mig...

Majoriteten av dagen har varit bra. Men när jag kom till ridningen idag så kändes det piss. Jag är besviken på både mig och hästen, mesta dels på mig! Jag red i paddocken för att se om hon fortfarande var snubblig men det var hon inte så skoningen värkar vara okej (hon var inte halt eller öm häller). Dock så var hon helt uppe i det blå. Vände säg och försökte börja springa iväg, drog mot utgången och var rädd för fåglarna som sjöng i skogen m.m. Kunde inte rida ordentligt förens vi fick sällskap i paddocken.

Kände mig som en absolut värdelös ryttare idag. Det vart dålig och ojämn ridning. Hur ska jag kunna åka på träning/tävling om jag inte kan få henne att fokusera i paddocken hemma?

Det kommer bli mycket öva vara ensam fram över känner jag.

Förlåt för negativt inlägg...

God kväll! ❤

Likes

Comments