Oj, oj, oj! Nu har det gått rätt rejäl tid mellan inläggen. Men har verkligen haft ett tufft skolslut innan sommar lovet. Mycket prov och diverse uppgifter.

Men tänkte i varje fall att jag skulle skriva om lite höjdpunkter och bakåttramp.

*Jag skaffade en ny sadel till Izza. En western sadel dessutom.

*Vi var på ännu en Marcus Bäcklund träning.
På träningen så var hon lite tjafsig och tjurig dem tre sista passen som helgen bjöd på. Sen fanns inte den rätta känslan där. Kändes som att det var något fuffens. Då, jag vet att hon inte är sån... Så jag kollade över min utrustning ännu en gång och upptäckte att sadeln inte låg alls så bra som jag trott. Shi fick jag som hade lite bråttom. Bara att ge sig ut i sadel djungeln igen. Är glad över att jag märkte det innan någon skada var skedd. Vet ni hur jag märkte det? Jo, det var så att hon började få svårt att fatta vänster galopp. Vilket hon inte haft tidigare. Detta insåg jag inte förens efter jag analyserat problemet men det är en mycket bra förklaring på varför hon har haft svårt för det.

*Jag har planerat in två aktiviteter till för Izza och mig (hittills i varje fall). Vi ska då på "Kosseclinic" i Jultorp där vi då b.l.a. ska träna cutting. Sen så har jag även planerat in att vi ska vara med på läger för Tommy Bäcklund. Mycket spännande att se fram emot.

Ser verkligen fram emot vad denna sommar har att erbjuda. Dem tre första dagarna på lovet har varit underbara! Fattas bara att jag ska kunna få med min kompis till chappen med...

God kväll på er och njut av dem här bilderna nedan och självklart även av sommaren!❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Har haft ett uppehåll på bloggen på grund av sjukdom och mycket stress med prov i skolan.

Jag har haft en alldeles underbar helg med min häst. Vi har verkligen fått tydligare riktlinjer och presterat bra under helgen. Hon har verkligen skött sig över förväntan i både lastning, träning och hantering. Lite stissig kanske men det är ju lite så hon är.

Vi körde tre pass som var rätt hårda för bägge av oss. Mycket koncentration på att kunna styra. Både vart vi ska och tempo. Det sista passet körde vi lite trail hinder som bland annat inkluderade bro och skritt (!) bommar. Vi har för tillfället svårt med de flesta bommar. Men eftersom att hon har lite svårt att anpassa farten vart det lite svårare. Vi hade i varje fall en riktigt rolig och givande helg tillsammans med trevliga människor.

Saker vi ska träna på:
*Att kunna växla tempo i gångarterna.
*Bommar, skritt/trav (och kanske galopp?).
*Hålla koll på vart jag håller händerna, "lyfta" bogen och inte "dra" den. (kan vara svårt att förstå vad jag menar här men vet inte hur jag ska förklara annars)
*Kondition.
*Finslipa hjälperna.

Tror det var dem största grejerna att träna på. Sen så blir det kanske lite mer som att kunna öppna en grind. Det var en väldigt boost av inspiration att jobba vidare med ridningen och ta den mer på alvar. Och att se Izza jobba på med sån energi trots brist på muskler och kondition var riktigt kul!

Hoppas ni haft en lika trevlig helg som jag och Izza haft! ❤

Likes

Comments

Sista provet för denna vecka vart igår avklarat och från och med skol dagens slut inledde jag en lång helg på tre dagar.

Izzas ben har inte direkt blivit bättre... snarare sämre. Tror inte längre på att det är benzylnicotinat. Eftersom att det var så länge sen jag smörjer med det och att jag tvättat hennes ben flera dagar i rad nu. Min tanke är nu den att det möjligtvis kan vara kolofonium i stället. Eftersom att hagen hon går i nyligen blivit avverkad i och det fortfarande ligger kvar lite grenar i hagen kan det vara att hon helt enkelt är allergisk mot det. Det stämmer även ganska bra med när vi släppte in dem i den nya hagen och hur det gradvis blivit värre trots behandling.

Så imorgon ska hon få gå i en hage som det inte finns någon tall i och ingen kolofonium. Kolofonium är alltså ett ämne som finns i barrträd (ex. tall) och deras koda. Är man då allergisk mot detta så får man eksem och klåda vilket stämmer ganska bra in. Hoppas nu att det hjälper att byta hage och fortsätta tvätta och smörja.

Tömkörde idag som jag skrev i tidigare inlägg. Använde mig dock denna gång av sidepull då hästen ifråga hade lite skav i mungiporna. Rekommenderade till ägaren att använda sig av bettlöst ett tag men vad hen väljer är ju upp henom. Inget emot ryttaren alltså, skav är inget ovanligt direkt... även att det är tråkigt.

Hon gick i varje fall riktigt bra när hon väl förstod poängen med sidepullet. Alltid kul att jobba med hästar som vill och själva tycker det är roligt att jobba och lära sig nya saker!

Önskar er en fortsatt trevlig helg, god kväll!❤

Likes

Comments

Jag kan ärligt säga att matte provet gick käpprätt åt skogen. Tror inte jag har ett ändå rätt. Inte så bra nej, jag vet...

Men när jag kom hem efter en lååång dag i skolan så åkte jag i stortsätt direkt till stallet. Svängde förbi affären först dock för att köpa bakgrejer och en chokladkaka. Väl i stallet så satte jag igång med att tömköra syrrans giraff ("häst") Z. Han tyckte det var lite lång tråkigt i början men efter uppvärmningen gick han super. Något bakom lod i vissa lägen men nöjd ändå för att det är första gången jag arbetar med han. Sen så sänkte jag formen mer och mer mot slutet.

Även syrran testade att tömköra men tydligen så var det inget för henne...

När jag var färdig med tömkörningen så skulle jag gå äta upp det sista av chokladen... Men till min förvåning var både pappret och chokladen bort. Alla bevis pekar mot stallägarnas hund... Usch på han för att han äter upp min choklad och på Japp (våran hund) gör att han åt upp mina halstabletter igår...

Min syster har även fått för sig om att jag ska rida hennes häst imorgon... känns lite som att hon vill bli av med mig eller något... som kompensation lovade hon att rida Izza med western sadel och allt!

Jag gick sedan för att fixa med Izza och märkte att hennes utslag på bakbenen blivit värre. Men eftersom dem är centrala till det området där jag använde det där linimentet så är jag nästan helt hundra på att hon fick en allergisk reaktion mot något i linimentet. Det fick bli tvätt med sopa, jodopax och hålla tummarna för att det är bättre imorgon!!

När jag kom hem då sattes matlagning igång och jag påbörjade att baka lite kakor som nu äntligen är klara... Det tog sin lilla tid men härligt att det är färdigt.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Svenska NP i läsförståelse gick nog rätt bra. Dock förstår jag inte riktigt hur dem tänker...
Dem fråga efter en sak som kan tolkas på flera olika sätt av olika individer. Hur vet dem vad som är rätt? Ja, ja, håller tummarna i varje fall...

Har förutom varit i skolan även ätit lunch ute. Det vart en räksallad då mina vänner tyckte att det passade bra...hehe.

Sen när jag kom hem satt jag en liten stund och åkte sedan till stallet. Vi fick sedan order om att åka in till min mormor som hade kläder m.m. till oss. Efter det åkte vi och fikade lite hos Anneli.

Men vad hände med att rida då? Nej, tydligen så blev det ingen ridning idag. Annat prioterades före... (och det var inte av mig).

Så tråkigt att det alltid ska bli jag, min häst och våra aktiviteter som prioriteras bort och hamnar i andra hand.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Samhälls provet är nu avklarat. Vet inte om om det gick särskilt bra men det gick som det gick... Imorgon väntar NP svenska och skulle inte påstå att jag är speciellt road.

Igår så hade mamma och jag en trevlig dag på stan där vi handlade lite nödvändig heter och några onödigheter. En utav nödvändigheterna var att köpa post paket så jag kunde skicka några häst saker jag sålt. En något mindre nödvändig sak vart att ta en fika, men den var i varje fall god och plånbokens skrik dämpades något... hehe.

Vi var även och köpte ett nytt bett åt Izza. Ett tredelat baucher bett. Efter som att hon inte uppskattar bett så mycket så har jag länge funderat på att köpa ett sådant bett men inte riktigt tagit tag i det.

Vi testade bettet igår men red inte då hon var för blöt för att lägga utrustning på och så förtjänade hon en vilodag efter att hon hållit igång dagarna innan.

Så nu ser hennes träns med bett ut såhär:
*Halv nosgrimma och baucher bett.

Testade idag att tömköra henne på bettet och det gick verkligen över förväntan! Hon hängde sig inte alls på bettet som hon gjorde med det vanliga tredelade och inte lika mycket gapande heller. Så förhoppningsvis har vi hittat bettet för henne. En fördel jag märkt är att det ligger mer stilla än vad ett vanligt träns bett gör och i kombination med denna nosgrimma värkar det perfekt.

Efter det ganska lugna tömkörningspasset (skritt och trav, rätt hög form) så smörjer jag in hennes bakben med arnika då hon varit lite svullen så är jag extra noga med det nu. Jag upptäckte något som verkade vara ett sår på ena bakbenet. Men efter att jag gjort rent så fanns det inget kvar av det som sett ut som var från sår...

Kände mig jätte hemsk där ett tag som inte märkt det innan träningspasset innan jag insåg att det inte alls var något sår... Kom jag på sen att jag använt mig av en annan typ av liniment som innehöll benzylnicotinat, vilket är ett ämne som kan irritera hud och slemhinnor. Ämnet används i kosmetika och diverse salvor. Kollade nämligen upp alla ingridienser i den här om dagen, men det var inte förens efter jag redan smörjt in hennes ben med det. Vilken funktion ämnet har är jag inte säker på... (vet du får du gärna lämna en kommentar)

Jag börjar redan bli lite nervös över clinicen som är nästa helg... Tiden har gått så fort!

God kväll!❤

Likes

Comments

Ja, ni läste rätt!

Hippson skrev först om detta i en artikel i 'Hippson' nummer 2 2017, artikeln handlade om bett och bettlöst, liksom att variation är bäst för hästen. Här hade dem använt sig av ett micklem för att tillverka denna halva nos grimma.

Veterinär Ylva Rubins ”modifierade Micklem”. Foto: Anki Yngve (Källa: https://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/susannes-nosgrimma-gar-inte-att-spanna.htm)

En läsare vid namn Susanne skickade ett meddelande/brev till Hippson där hon berättade om denna super fiffiga lösning på denna halva nosgrimma. Detta inkluderade alltså inte att klippa sönder ett dyrt micklem träns. Hennes lösning blev att fästa ett pannband vid sidostyckena. Läs mer om detta HÄR!

Jag vart ju självklart tvungen att testa detta och jag måste säga att Izza värkar rätt nöjd. Hon tycker fortfarande inte särskilt mycket om bett i allmänhet men det värkar som om att detta kan hjälpa lite. Hon kan fortfarande gapa, men bettet sitter stabilare. Vi kommer att fortsätta använda oss av våran egen gjorda halva nosgrimma och se vad vi tycker om det i längden.

Vill du testa men inte "bygga" ett själv?
Inga problem, HÄR finns det några träns med endast en halv nosgrimma!

När jag gjorde en sökning på halva nosgrimmor på internet så kunde jag nästan inte hitta några alls. Tycker det är synd att det inte finns så många alternativ på dessa.

Dock så hittade jag ett annat blogg inlägg från 2015 där hon hade en annan variant på halv nosgrimma som är lite annorlunda mot den som visas ovan och ger säkert en lite annan effekt. (Blogg inlägget)

Vet inte riktigt vem man ska ge äran för denna idé men hur eller hur så är den riktigt fiffig!

Likes

Comments

Har haft det ganska slappt under lovet vilket jag känner är väldigt skönt. Det behövs verkligen att få tänka på lite annat istället för skolarbete.

Jag har varit och ridit en mycket väl utbildad western häst. Måste säga att det kändes rätt underbart! Nu vet jag mer exakt hur jag ska träna Izza i framtiden.

Fick även låna hem en western sadel som jag fick testa på Izza och den låg helt okej. Ligger lite i framvikt men tror jag vet lösningen på det. Hon tyckte att westernsadel var som vilken sadel som helst och så inte mycket om det. Jag testade att rida lite med och den var riktigt bekväm att rida i. Längtar efter att jag äger en egen westernsadel nu...

Tidigare i veckan (eller var det kanske förra helgen?) så tömkörde jag en utav mina stallkamraters hästar. Hon verkade ganska nöjd med resultatet dagen efter och tyckte att hästen som annars är ganska hård i munnen var mjukare än vanligt. Blir väldigt glad av att höra att mitt arbete med hästar värderas på ett positivt sätt.

Idag så testade jag att tömköra Izza för första gången. Hon arbetade på bra och jag tog mig även friheten av att använda mig av bett. Dels för att hon fortfarande håller på att vänja dig vid metall bett och för att jag gärna vill kunna variera mellan både bett och bettlöst. Även om vi både tycker bäst om bettlöst så är det lite "farligt" att bli för bekväm. Alltid bra att variera både utrustning och tränings sätt för att få en bra och hållbar häst.

Inom tömkörningen hos Izza så kommer jag fokusera mycket på att få henne jobba i en högre form och bära sig själv bättre. För som ni kan se så är hon för tillfället fortfarande rätt fram tung. Sen så kommer jag även utnyttja våra tömkörnings pass för att vänja henne mer vid bett.

Sen har vi fixat lite med hagarna där då bland annat utökat dem och kört bort allt tallris (med mer) som legat kvar i dem utökade delarna efter avverkningen.

Har hållt mig borta ifrån skolgrejer så mycket som möjligt. Men nästa vecka gäller det att hålla hjärnan igång för det väntar fyra prov. Två NP svenska, Ett prov i samhällsekonomi och ett i matematik om linjärafunktioner... Kan inte påstå att jag väntat på att lovet ska vara över. Men tyvärr så är det nu just det de har gjort. Önska mig lycka till för är inte säker på om jag överlever detta...hehe.

God kväll på er och jag hoppas ni har haft det underbart under påskledigheten!❤

Likes

Comments

Långt i mellan inläggen igen men har varit skönt att vara ledig från "allt" några dagar nu.

Under tiden jag varit borta från min lilla blogg så har jag hoppat på Izza för första gången sen sist då jag ramlade av. Nej, kände mig inte rädd över att hoppa men har känt att Izza inte riktigt ville. Tror att det berodde på att hon hade lite ont i fötterna efter allt med skorna och det.

Red ut dagen efter det och körde lite klättring vilket hon skötte galant. Dock tycker jag att hon kan coola ner några hekton ibland...

Fick mig lite av en tankeställare här om dagen och insåg att jag antagligen har lite av ett filter på bloggen. Jag skulle kunna göra bloggen så mycket mer intressant... Men med det så skulle jag antagligen såra någon eller göra någon väldigt förbannad på mig...hehe. Nu menar jag inte att jag har några super hemligheter om någon eller så men att jag aktivt väljer att inte alltid utrycka min åsikt för att ingen ska bli arg/ledsen. Så filtret får nog vara kvar. Sorry...

Har även ätit en god middag hos min mormor i helgen. Inte påskmiddag i helgen dock... lite synd kanske men är ändå nöjd med hur helgen varit.

Izza har varit lite svullen i bak benen dem senaste dagarna. Hon värkar inte ha ont i dem och det kommer nog i från att hon står och sparkar på box väggen och då menar jag HÅRT...

Så här kan det se ut efter hennes sparkar... får anta att hon inte är riktigt nöjd med sitt sällskap. Dock finns det inte mycket att göra åt saken. Tyvärr.

Har även hunnit med att måla lite. Inte helt nöjd med hästen men övning ger färdighet.

God kväll! ❤

Likes

Comments

Här är liten samman ställning av dem grejerna som jag anser är toppen att ha vid pälsfällning!1: Gummiskrapa

En gummiskrapa är något man oftast har liggandes. Men det är väldigt lätt att glöma bort hur effektiv den är vid pälsfällning och även att få bort hår i från täcken, paddar osv.

2: Magic Brush

Man kan tycka att denna borste är rätt överskattad och kan till viss del hålla med... Men tycker den är super när man har mycket vinterpäls att få bort.

3: Vattenskrapa

Denn är också rätt underskattad och lätt att glöma bort. Den är lätt att använda och får med mycket päls på en gång. Jag tycker själv att den är som effektivast när pälsen är blöt!

4: B-vitamin

B-vitamin är något som är viktigt för hästen. Speciellt under våren och hösten då dem sätter ny päls. Bara en sån är sak kan göra så att man slipper stå och borsta bort lika mycket päls själv!

5: Hovrasp

En hovrasp är väldigt lik vattenskrapan i effektiviteten men istället så fungerar den bäst på torr päls.

6: Kratta

Vill du täcka en stor yta på en och samma gång så är en kratta till stor hjälp vid pälsfällningen. Dessutom så brukar hästen tycka det är väldigt skönt. Det vill säga om hästen accepterar krattan...hehe.

Trevlig fortsatt vår allihopa! ❤

Likes

Comments