View tracker

Vi möts av synen av en båt som är byggd efter en gammaldags segelbåt men med motor och vissa moderniteter.
Kapten Tomas hälsar oss välkomna och berättar lite om sitt skepp medan han styr oss ut ur hamnen.
Samtidigt serveras vi ett mellanmål estniskt stuk med rökt lax, saltgurka, tomater samt en dryck som heter Kama vilket smakar som frukost.
Det är olika sädesslag som blandas med kefir och socker.

Vi njuter av solen,den lätta brisen och livet i allmänhet.
Efter ca en timme stannar vi för att bada och de hissar ner en lejdare åt oss.
Känslan att vara på Balticums största sjö är enormt. Man kan inte se land på vissa håll ens så känns som om man vore till havs.
vattnet är kallt men uppfräschande.
vi simmar ikapp med båten innan vi klättrar upp och soltorkar.
Vi har efterfrågat fiskespön och de har hittat detta till oss så vi sätter oss i aktern och trollar och njuter av kall öl.
Vår guide sätter sig i livbåten för att ta bilder och ett tag har vi en lek ombord med vem som kan kasta ut ett äpple åt honom.
Jeppe lyckas bäst då han sätter det på sitt fiskespö.

under tiden har Polly lagat en god middag bestående av ostgratinerade tomater och zucchinis, kokt potatis samt en kantarellsås.
Sjön suger så vi äter alla med god aptit.
Vi har fått möjlighet att leka skeppsapa och det är jeppe och jag som nappar på det.
klättra upp 11m i masten med hjälp av säkerhetslina.
Efter ett tag ropar de ner oss för det är dags att hissa seglen.

Det är en rätt omständig procedur som görs med extrem noggrannhet.
Vi får lära oss en knop så vi kan hjälpa till.
Helt magisk känsla av att vara på en båt på 1800 talet.

Sedan i solnedgången ber jeppe mig att resa mig upp där vi sitter på durken.
När jag gjort detta så friar han.
Han är så nervös att hans arm skakar!
Men jag säger ja! självklart!
Kan det bli mer underbart?
mitt ute på sjön, efter en underbar dag och med två av de viktigaste i vårt liv med oss som vittnen.
Vi har ju inga ringar än så jag fick byta hand på min vackra silverring som han gav mig på alla hjärtans dag.
Vi firade med hela crewet med den estniska tequila/whiskey drycken och följde sed där vi offrade till sjön för välgång.

Fram med dessert! färska blåbär, hallon och krusbär tillsammans med en vaniljvisp.

Sedan myste vi under fårfällarna och lyssnade på kaptenen och hans skeppsapa när de sjöng estniska folksånger och spelade dragspel och fiol

Det var stjärnklart och vi såg flera stjärnfall.
Vi låg där uppe allihopa och njöt av natten innan vi gick in i båten för att sova medan besättningen förde båten till en vik för att ankra.












Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vi kom fram igår em i en liten fiskeby där vår cykling längs med the onion route skulle börja.
innan vi beger oss möts vi av en estnisk familj som bjuder på klassiskt mellanmål, rökt aborre, tomater, saltgurka och te.
de berättar om sig själva och vi känner oss väldigt välkomna.
Som tack för sin gästfrihet gav vi dem en flaska vin.
efter en stund sätter vi oss på cyklarna med vår personliga guide som egentligen arbetar med båtar.
hon berättade allt om lökar, gamla och nya tron, att bo vid gränsen mot Ryssland.
Det är aldrig en tyst minut och det är skönt att lyssna och njuta av naturen.
Vi stannar till vid en vik för bad men uuuuh botten är dyig och det är kallt så blir mer ett fotbad.
vår guide kastar sig dock i.

Längs med vår väg möts vi verkligen av synen av lök och det är ingen tvivel varför bygden fått sitt smeknamn.
varannat hus säljer handplockade och egenodlade lökar i olika storlekar.
Dock är inte detta något de kan leva på nuförtiden vilket är tråkigt.

Vi kommer till slutet av vår cykling till turistcentrum där vi bjuds på ugnsbakad gös med valnötter, morötter och rostade solrosfrön.
Vi bjuds på en stark dryck som ska ge hälsa och det verkar vara den klassiska estniska drycken.
varning. den är stark
som efterrätt får vi en slags mandelbulle med vallmofrön och får testa att dricka deras klassiska te som dricks med bakat socker.
Det är mjölk och socker som kokas och sen stelnar.
Sedan fick vi lära oss att handrulla bivaxljus, trixet är tight och lite tight till.

Medan vi väntade på att våra guider skulle hämta bilen så gick vi runt på gården, de är verkligen kreativa som har en smedja, gör tygstämplar och håller workshops.

Jag kan verkligen rekommendera att lämna Tallinn och bege sig ut på landsbygden, så många vackra hus, otrolig historia och trevligt folk.

Nu väntar en bits bilresa mot skeppet där vi ska tillbringa resten av dagen tills imorgon.












Likes

Comments

View tracker

så, en rundvandring på ms viktoria med Micke som guide. Han var kunnig om allt det nördiga båteriet jag frågade om som antal motorer,maxkapacitet etc.
när han lett oss runt på båten fick vi avnjuta en god drink innan maten. vi valde en strawberry crush som var väldigt god då men stod i skymundan för drinkarna som följde under kvällen.
I a la carten hade de inte så många alternativ vilket är bra för mig som är lite ambivalent.
valet var ändå rätt enkelt och föll på lavastens oxfilé.
själv är bäste kock och det är rätt intressant att man betalar mer för att få laga till sin egna biff.
men sjuuuuukt god!
som på alla ställen så finns det viss personal som är "tröttare" på jobbet än andra och det var väl lite synd att vi fick en sådan, men vi har inte bråttom.

efter skobyte och egen båtpromenad så gick vi till cabaren för drinkar och invänta showen.
showen var rätt grym. dansarna var duktiga och sångarna höll ton.
Blev sjukt imponerad av den kvinnliga när hon mitt i sången ramlade ner från sin plattform och fortsatte sjunga så fort hon fick fötterna på marken.
här i baren drack vi fantastiska drinkar. En frozen strawberry daiquri som var gjord på färska bär.

nu på morgonen åt vi en lyxig frukost i a la carten,man väljer vad man vill så för min del blev det kallrökt lax med svart rom och citron på mackan. mums
för tillfället ligger vi i hytten och känner hur den estniska värmen är beredd att välkomna oss till deras land.
snart snart så börjar vår resa i landet med.


eftersom internet var lite kasst på båten gick inte detta iväg så uppdatering är att vår guide Magnus har mött oss med #Epicestonia bilen, vi har fått lite presenter med choklad, dvd och dryck.

på väg nu woop Woop







  • Resor
  • 61 readers

Likes

Comments

ombord på ms viktoria nu med ett härligt gäng.
naglarna är målade och torkar medan jag sippar på det mousserande vinet som väntade i kylen i min deluxe hytt.
känslan ombord är en blandning av casino och hotell. väldigt tight om plats på hytten men det är för vår gigantiska säng fyller i princip hela.
snart ska vi ner och träffa en guide som ska visa oss ombord på båten.
efter det blir det middag i al a carten och sen är natten ung!
barnfria och lyx är en ovanlig kombination för två Småbarnsföräldrar.
Tack #epicestland!!





Likes

Comments

pga en massa olika bra ursäkter som amningsavvänjning och stress inför studenten så har det blivit en del dåliga matval.
börjar alltså om igen idag.
tänkte köra 5:2 kosten där man äter 2000 kalorier per dag i 5 dagar för att under 2dagar äta endast 500 kalorier.
samtidigt som detta ska jag försöka äta mer GI.
hoppas detta ger resultat tillsammans med träningen.
läste även att för vissa så går de inte ner i vikt förrän de slutat amma så nu hoppas jag på det med :-)
dagens frukost blev en banan och jordgubbsmothie på 180 kalorier.

Likes

Comments

Dag 106

Vikt:

Onyttigt: 1 burk cola, en halv kaka och några godisbilar

Träning: promenad på med fiske i ett par timmar

Mat

Frukost: en skål fil, en halv melon

lunch: subwaymacka

Middag: smördegsinbakad havsöring med spenat, tomat och kall örtsås, honungsmelon

övrigt: pizzabulle och frukt till mellanmål

Summering: Idag har jag valt att skippa oboy. det är socker, I know. Men ett steg i taget. Det tar tid att börja på nya rutiner,


Idag har vi haft en helt underbar dag med sovmorgon, sen åkte vi till malmö och fiskade, jag fick upp två bebistorskar. Så de åkte ner i vattnet igen.
Har bakat kirskålsbröd och kokat rabarbersaft med.

Nu sover både sambo och barn så jag passar på att njuta av tystnaden innan jag med ska sova.

Likes

Comments


Dag 107

Vikt: 94,6

Onyttigt: 2 burkar cola, en chokladkaka, glass

Träning: promenad på 4km med underbar vän. 4kn plus en massa endorfiner och glädjeträning. skratt muskeln fick jobba.

Mat

Frukost: en skål fil, en knäckemacka med makrill i tomat

lunch: grillad korv i bröd.

Middag: mozzarella pizza med oliver (fryst)

övrigt:

Summering: jag har gått ner i vikt! tanke kraft?
har inte varit så jättenyttig precis och det enda jag egentligen ändrat på är att bli medveten om vad jag äter och att det ska vara i lite mindre portioner.
nöjd med dagen. trots allt lördag riiight?


hälsade på en av mina bästa vänner och vi hade en awesome dag som vanligt. grillade korv och lekte med barnen. sen en 4km runda i kuperad terräng.
på kvällen blev det rollspel med några andra vänner och lite dålig matplanering bidrog till fryspizza som middag.

imorgon ska jag börja ändra i kosten.
Fått en massa bra förslag som jag dock redan visste om. bara ignorerat :)
men tack för att ni peppar och ger förslag! !

Likes

Comments

Då det var något tekniskt fel i torsdag och latmansfel igår så skriver jag bägge de inläggen idag så kommer dagens ikväll :)

Dag 109

Vikt:

Onyttigt: en bit rabarberpaj, 4 glas cola, cheesecake.

Träning: promenad i malmö flera km

Mat

Frukost: en skål fil, oboy

Lunch: grekisk kycklingkebab på matmarknaden

Middag: plankstek, lövbiff, pomme duchess, tomater, svamp, sparris/bacon och bea

övrigt: päron till mellanmål

Summering: Det får väl räknas som fredagsmys (excuses excuses) men lite onyttig dag fast vi gick väldigt mkt så det räknas nog på ett ut. säger vi...


Hade en lång härlig dag i malmö, gick på hälsokoll för min sjömanslicens, träffade min kära kusin och lunchade/fikade med henne- Gick också en enorm omväg för att hitta dit vi skulle som dessutom hade stängt.
Sedan hem och fortsätta möbleringen av lägenheten, till goda vänner för att laga mat och ha trevligt.




Dag 108

Vikt:

Onyttigt:

Träning: cykling och promenad, samt ommöblering av lägenhet

Mat

Frukost: en skål fil, juice

Lunch: pumpasoppa

Middag: rökt makriill med kokta morötter och kall örtsås

övrigt: äpple till mellanmål

Summering: första dagen jag inte åt något onyttigt och känner mig nöjd. Promotade min MAPA-barn gympa med och det kommer fler. så nu får jag arbeta hårt på att få ihop ett program med musik :)


Idag var det mest röj hemma, rensa ut och lägga upp saker till försäljning, babycafe på FH på eftermiddagen. Mucho trevligt.

Inspirationsafton på bion med resor och heminredning som banken höll i. 

Likes

Comments

Haft en bra utedag i Landskrona där jag fick upp 5 fiskar och en sten. Den största torsken var 2,9kg och gav mig vinsten i dagens tävling där vi var 20 med och kämpade.

Har idag startat en grupp på fb för föräldrar med barn som vill träna. Målet är att sätta ihop ett bra träningsschema där man tränar utomhus med sin kroppsvikt samt med barnets. Träning ska vara tre dagar i veckan.

Det går bättre än vad jag trott, Redan 36 st som anmält intresse att vara med. Så nu sitter jag och försöker få ihop ett bra pass med rolig musik.


Vikt: 

Onyttigt: en burk cola, en cheesecake bakelse liten (den fick inte plats i lådan)

Träning: cykling motion vanligt, fiske i 4 h på båt

Mat

Frukost: en skål fil,  juice

Lunch: italienskt pizza

Middag: smördegsinbakad havsöring med kokt morot samt kall örtsås på yoghurt

övrigt: pizzabulle till mellanmål

Summering: Helt nöjd med dagen även om jag drack colan och inte tränade tillräckligt mkt, men efter en halv dag på havet så orkade jag faktiskt inte. 


Likes

Comments

Så nu är det dags att ta tag i mig själv.

Det är är inte dag ett utan dag 111, för det var någonstans jag hörde att man ska börja på 111 och räkna neråt istället.

Jag kommer skriva här för min egen skull mest, för att jag ska hålla mig peppad att låta bli onyttigheter, komma igång med träningen och på så sätt få ett bättre, hälsosammare liv.

Detta kommer vara en sockermissbrukares nakna resa till hälsan.
Jag har redan börjat rensa ut kroppen genom att vara på lajv (levande rollspel) där vi var 5 dagar i skogen och levde på medeltida vis, men även där kan man komma över sötsaker och redan dag 1 skrek hjärnan efter belöningar.


Varför sockermissbruka?

Jag vet inte än, jag har precis börjat tänka på mig som en beroende, men för mig har det varit en belöning, en tröst, ett straff ibland. Ingen ursäkt är för dålig eller för tunn för att kunna få i sig en cola, en snickers etc.

Dessutom så är det inte så gott när man verkligen sätter tänderna i det, och efteråt känner man att det inte är värt det.


När började det?

För mig började mitt sockermissbruk under graviditeten vad jag vet. Jag har alltid varit lite överviktig men kunnat hålla det stången genom träning och självdisciplin. Men iochmed 4 månaders illamående under graviditeten fick jag rådet att det var bättre att få i mig något onyttigt än inget alls.

Så jag åt godis i princip varje dag de månaderna, sedan var det kört. Blev jag sedan sugen på något så var tanken i huvudet att jag kommer gå ner de kilona när jag ammar sen.

Nu 8,5 månader in i amningen inser jag att det inte kommer ske något mirakel.

Det kommer krävas hård disciplin.

Det är först nu som jag ska börja trappa ner på amningen som jag vågar träna lite hårdare och äta lite striktare. för nu är inte Freya beroende av näringen längre.

Hur ska det här gå till då?

Idag postar jag detta, tillsammans med en inte så smickrande helkroppsbild. Tillsammans med vikt och fettprocent.

Som sagt alla kort på bordet, jag kommer dock inte väga mig varje dag, max en gång per vecka.

Sedan är målet att jag ska undvika onyttigheter varje dag, träna 30 min och gå 60 min varje dag.

Det är målet iaf, sedan får jag se hur jag klarar det.


Dag 111

Vikt: 96

Onyttigt: ett glas cola, en cheesecake bakelse liten, några bilar

Träning: 45 min, vattengympa, 90 min promenad med vagnen

Mat

Frukost: en skål fil, oboy och macka med choklad

Lunch: pumpasoppa med bröd

Middag: kokt majskolv, kokta rödbetor med smör och salt

övrigt: äpple till mellanmål

Summering: Bra start även om jag är besviken på cola glaset, det var inte så gott som jag trott. Så helt i onödan alltså.





Likes

Comments