Jag och min klass ska till Island om bara några dagar. Dit ska vi för att jämföra våra energikällor och diskutera om hållbar utveckling, samt för lite nöje också. Vi jobbar med ett projekt som heter The Nordic footprint project vilket handlar om att vi ska analysera hur stort fotavtryck de på Island gör och hur stort fotavtryck vi i Sverige gör. För de fotavtrycken vi lämnar efter oss påverkar de kommande generationerna. Därför tänkte jag att jag kunde jämföra våra språk nu, samt hur dem är sammankopplade till varandra.


Svenskan och isländskan tillhör samma språkträd, det vill säga det indoeuropeiska språkträdet. En utav grupperna som tillhör det europeiska språket är germanskan och den gruppen tillhör både svenskan och isländskan. När vi skrev våra runstenar i Sverige (under runsvenskan) så använde vi 24 runtecken och en utav dem var thorn (”þ”). Den bokstaven har fortfarande islänningarna kvar i sitt alfabet men det har inte vi.


Isländskans alfabet: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTVWXYZÅÄÖ

Svenskans alfabet: AÁBÐEÉFGHIÍJKLMNOÓPRSTUÚVXYÝÞÆÖ


Likheterna vi har är att vissa av bokstäverna ser likadana ut t.ex vårt B och vårt F. Vissa bokstäver uttalas på samma sätt också men det är också skillnaden vi har mellan våra alfabeten. Några bokstäver ser annorlunda ut och vissa uttalas annorlunda, med diftonger tillexempel. Deras alfabete består utav fler bokstäver än vad svenskan gör också.


Om vi ska titta mer mot orden så ser vi att svenskan har mer låneord än vad isländskan har. Varför det är så att vi har lånat ord från t.ex engelskan och franskan och varför isländskan inte har det, tror jag är för att de vill inte förlora sitt språk. De vet själva att inte många människor pratar isländska så därför vill de inte förlora språket, de vill gärna behålla det i ursprungligt skick.


Hur språket skiljer sig till efternamnen är ju att isländskan tar faderns namn och sitter dit dottir eller son, beroende på om du är en kille eller tjej. Men skulle inte fadern vara närvarande så kan man ta moders namn istället.


Som jag nämnde i början så ska jag och min klass till Island strax och jag tänkte att jag kunde översätta några ord/fraser som jag tror jag skulle kunna behöva på Island.


Jag pratar inte isländska Ég tala ekki íslensku

God morgon Góðan daginn

Talar ni engelska? Talar þú ensku?

Var är toaletten? Hvar er snyrtingin?

Vad är det för mat idag? Hvað er maturinn í dag?

Första frasen kan jag se att de är väldigt lika, det går att se vad det betyder på nåt sätt. Eftersom ”tala” är ett annat ord för ”prata” och ”isländska” och ”íslensku“ är också ganska likt. Det andra ordet god morgon ser man också någon likhet mellan, eftersom de första 3 bokstäverna i “góðan“ är ganska likt “god“. Tredje frasen börjar på “tala“ som är “tala“ på svenska också men “engelska“ på isländska är lite mer annorlunda. Fjärde och femte frasen ser man lite koppling mellan eftersom “var“ betyder “hvar“ och “vad“ betyder “hvað“. Det vi ser är att om vi tar bort bokstaven ”h” så blir orden ganska lika. Ordet ”toaletten” hittar jag dock ingen koppling emellan.


Nu har jag analyserat språken när det gäller grunderna men jag tänkte att jag kunde skriva lite övning analys som jag har tänkt på:


När de ska skriva en text där nationalitetsbeteckningar är inblandat t.ex norrmän, danskar så börjar dem ordet med en stor bokstav hela tiden. Jämför vi med svenskan så använder vi stor bokstav bara när vi börjar en mening eller vid ett namn, länder osv. En annan jämförelse är att när de ska skriva ett namn börjar dem inte med en stor bokstav, som vi gör. Jag tycker också att isländskan använder sig utav fler apostrofer än vad vi gör i vårt språk. Det sista jag tänkte på var deras grammatik. Som jag lärt mig i spanskan, beroende om det är maskulint eller feminint så är deras ändelser olika. I spanskan är den maskulina ändelsen oftast ett O, och den feminina ändelsen ett A. Beroende på om det är feminint eller maskulint så ändras ändelsen i isländskan också (suffix). I isländskan så är den maskulina ändelsen oftast ur, I, N och den feminina ändelsen är oftast ir eller a.


Källor: 

Mina lärare Tina och Johanna

SV-boken Portalen 

Bilder: Google 

www.nordeniskolan.orgMove your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har du någonsin hört talats om Underbara Clara eller Al Gore? De uppfattas som ”obekväma personer” och vad är egentligen ”obekväma personer”?


Vad jag har fattat det som så är de sådana människor som väljer att ta upp och diskutera om frågor som vanligtvis inte diskuteras så mycket. Sådana frågor som är lite ”tabu” att snacka om.


Vad menas egentligen med ordet ”förebild”?

Jag tror inte att man föds till en stjärna och på så det sättet blir man en förebild, utan jag tror att man föds till en människa och på det sättet blir man en förebild. För tänk på det, du och jag är förebilder för någon människa där ute i världen? Kanske för någon elev på skolan eller någon vuxen på jobbet? Jag tror inte man är en förebild bara för att man är bra på något. Du blir en förebild eftersom du är dig själv, det är det som gör oss till unika förebilder. Bara för att en kändis lägger upp en bild när den står och festar gör det inte personen till en dålig förebild? Personen är bara sig själv, vilket alla förebilder är. Vi kan inte förvänta oss att någon människa ska vara perfekt och ALDRIG göra något fel eller misstag. Det är det som gör oss mänskliga.


En sak jag alltid har tänkt på är det här med en ”förebild”. Har du sett på internet hur vi dömmer en kändis så fort den sitter vid ett bord och röker? (t.ex när Molly Sanden lade upp en bild med ett cigarettpaket på bordet.)

Det känns lite som att bara för att du har folk som ser upp till dig så måste du bete dig på ett visst sätt. Du kan absolut inte lägga ut en bild där du står och dricker alkohol med en kompis, för du är en förebild eller hur? Ska man vara tvungen att ändras bara för att man är en förebild? Du får varken röka, dricka eller ta ställning i olika samhällsfrågor för att du ska vara på ett visst sätt. Själv tycker jag att detta är jätte konstigt eftersom klart du får ta ställning och berätta dina åsikter? Såklart får du själv bestämma om du vill dricka eller röka, det är ju ditt liv? Bara för att du är känd så ska det inte hindra dig från att leva ett liv som oss andra.


*bilderna är från google" 

Likes

Comments

Är jag villig att ändra på min livsstil bara för att mina barnbarn ska kunna få en chans att bo på ett jordklot där de inte ska behöva oroa sig av väldigt stora klimatförändringar som vi har just nu?


Jag anser inte att min generation har stor inverkan på det som orsakade alla klimatförändringar men vi har i senare tid påverkat klimatförändringarna. Våra förfäder påbörjade den här processen och vår generation har bara följt med eftersom våra föräldrar var uppväxta med denna livsstilen som även vi blev.


Jag tycker dock inte att vi ska lägga energi på att hitta och skylla på de människor som orsakade dessa problem utan de viktiga är väl att hitta lösningar och strategier för att kunna ha en chans att kunna ändra på den riktningen vi går mot just nu. För att någon dag, någon minut, någon sekund så kommer det vara försent.


Frågan är då om jag verkligen vill rädda världen och är då villig att ta det stora steget och ändra på min livsstil. Det kommer varken vara lätt eller enkelt, jag kommer inte kunna äta lika mycket kött som jag gör nu, inte köpa lika mycket kläder och inte åka bil lika ofta. Själv blir man osäker eftersom att jag på ett sätt mår bra utav allt jag har. Jag har kläder, mat och tillgång till ett fordon när jag vill men när jag börjar tänka på att i alla fall om jag har alla dessa prylar så skadar jag de andra människorna på jorden som inte har det lika bra som jag har det. Kommer jag må bra i efterhand när jag vet att all koldioxid som jag har släppt ut faktiskt skadade en människa? Om jag inte ändrar på min livsstil så förstör jag inte bara för de människor som bor på denna planeten just nu utan också för de människor som kommer bo på denna planeten själva om några år, det vill säga mina barnbarn osv.


Varför ska jag inte ändra på min livsstil och ge mina barnbarn en chans att kunna få leva? Ska mitt liv bestå utav att få äta så mycket kött som jag vill, shoppa så mycket kläder som jag gör och åka bil ständigt och sen ska mina barnbarns liv bestå utav att oroa sig över att världen kan gå under när som helst bara för att VI inte gjorde någon förändring?


Likes

Comments