​Idag vill jag berätta för er hur en judiskt begravnings ceremoni. Ni kanske undrar varför jag ska berätta om det nu. Jo det är så att för exakt ett år och en dag dog min gammelfarfar. Okej men nu ska jag börja att berätta. 

När en jude/judinna dör så ska man begrava den så snabbt som möjlig helst dagen efter om det inte är sabbat. Om ni inte vet vad sabbat är så är det våran vilodag. Begravningshögtiden var i en synagoga, samma synagoga som han gifte sig för många år sedan. Jag tror att han är väldigt tacksam att ceremonin var där, för han brukade prata mycket om sitt bröllop det var verkligen bästa dagen i hans liv. Under Begravningshögtiden så är det någon som läser bönen Quaddish för den dödes frälsning. 

Efter själva ceremonien så sörjde jag och alla andra anhöriga i en vecka i hans hem. Igår var hans årsdag och då läser man åter Quaddish . Vi lägger en sten på graven till minne av den döda. 

Jag tycker att hans begravning och årsdag var väldigt jobbig. Han var min största förebild han gjorde allting rätt enigt mig. Jag älskade han verkligen. Det känns tomt utan honom, det fanns inte en enda dag förra året då jag inte tänkte på honom. Saknar honom otroligt mycket. Aja livet går vidare. Tack för att ni läst.

Hälsningar Aadila

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Igår gifte sig min yngsta storasyster. Hon är 20 år och heter Abby. Jag är ganska säker på att inte så många av er vet hur ett judiskt bröllop går till så i det här blogginlägget hade jag tänkta att förklara lite hur det går till.

Abby hade på sig en jättefin vit klänning och en lång slöja. Jag och min syster Abby är bästa vänner för vi är väldigt nära varandra i åldern så vi har verkligen nästan gjort allt tillsammans. Våra andra storasyskon är ungefär fem år äldre.


Okej nu ska jag börja på riktigt. När man kom in och skulle sätta sig så delades det ut kippor till all pojkar vilket är en judiskt tradition. De gifte sig utomhus i våra föräldrars trädgård för den är väldigt stor och fin. De stod under en baldakin, som symboliserar ett hem. om ni inte vet hur en baldakin ser ut så finns det en bild på en lite längre ner. Vid ett judiskt bröllop måste det minst vara tio män som vittnen.

Nu kommer vi till vigseln. Vid vigseln så ger brudgummen bruden en ring och ett bröllopslöfte på hebreiska. Som avslutning på vigseln så dricker det nygifta ett glas vin tillsammans och krossar sedan glaset. Det gör man för att minnas förstörelsen av templet år 70, men också för att påminna varandra om svårigheter som kan drabba äktenskapet. Efteråt har man en glad fest med dans och sång.

Jag tyckte att bröllopet var magiskt och jag är verkligen glad för min systers skull, men nu är jag den enda av mina syskon som inte är gift. Jag tycker inte att det gör något för jag vet att jag också kommer att få chansen att gifta mig. Jag längtar redan tills det är min tur för alla mina syskon har sagt att det var den bästa stunden i deras liv. Det var allt jag hade att såga för denna gång. Jag hoppas ni gilla det.

Hälsningar Aadila


Likes

Comments

Hej allihopa!

Jag är nittonårig tjej och heter Aadila i den här bloggen ska jag skriva om vad jag gör och mina tankar. Jag bor i Jerusalem. Min familj består av Min mamma Aalia, min pappa Aasam, mina tre storasystrar och min storebror vilket betyder att jag är yngst i min familj. Att vara yngst är både negativt och posetivt. Jag är en Judinna vilket betyder att mitt liv inte ser ut som alla andas. Om du vill veta mer om mitt liv så kan du gärna följa mig här och jag ska försöka hålla er så uppdaterade som möjligt.

Likes

Comments

​Idag var en väldig jobbig vecka. Min älskade farfar dog i måndags. Alla i familjen visste att han skulle dö snart men inte att han skulle dö så tidigt som han gjorde. Jag är väldigt glad att jag visste att han skulle dö för jag var där nästan varje dag och jag var också med när han tog sina sista andetag.

Det var väldigt jobbigt men det kändes bra att kunna säga hejdå till honom på riktigt. Och jag är väldigt glad att han hann komma på mitt bröllop, för han var en viktig person i mitt liv.


Jag tänkte berätta för er hur en hinduisk begravningsceremoni går till.

När en hindu har dött så ska kroppen kremeras för att själen ska komma loss från den döda kroppen. Om ni inte vet vad kremering betyder att den döda kroppen bränns på en bål. Medan kroppen av min farfar brann så sjöng jag och alla andra anhöriga heliga texter. Jag tyckte att det var väldigt jobbigt att se min farfars kropp bränna för det är jobbigt att jag aldrig kommer att träffa honom på samma sätt iallafall. På den tredje dagen så samlade vi ihop askan och strödde vi ut askan i en flod bredvid hans gamla hem. Man strör ut askan över vattnet för att man tror att vattnet är heligt. Vad sen händer med den döda människans själ beror på vilket karma personen har.


Jag tror att han kommer att återfödas som något mycket bättre. Han var en bra och givmild person. Jag kommer verkligen att sakna honom

Likes

Comments

Image result for hindu bröllop paret


Fyra dagar sen så gifte jag mig det var därför jag inte uppdaterade bloggen. Vill ni veta hur mitt bröllop såg ut? Ni behöver inte svara jag ska berätta ändå.

Ett bröllop är något fantastiskt och det var största glädje högtiden i mitt liv. Det var mina och hans familjer som bestämde att vi skulle gifta oss. När familjerna ska bestämma vem man ska gifta sig med så undersöker de många saker t.ex. att vi är från samma kast det är väldigt viktigt i hinduismen. Vi är båda är i det högsta kastet som heter Brahmin. Sen kollar också om horoskopet stämmer och att familjerna har liknande traditioner. Jag var inte kär i min nuvarande man innan bröllopet var över men nu är jag det. I hinduismen är det vanligt att man inte har kärleks känslor för varandra innan bröllopet. Det var min pappa som betalade för bröllopet och ett bröllop i hinduismen är väldigt dyrt, för man bjuder väldig många vi hade runt 600 gäster. Vilket betyder att det var en stor fest med mycket mat och prat.

Nu till själva bröllopet. Vi gifte oss i ett tempel i staden Varanasi och själva Bröllopsceremonin började med att mina tre småsystrar kom in som brudtärnor de vad så gulliga de hade på sig en blå grön kjol med rosa linnen och en orange sari över axeln och sen så kastade de rosa ros blad. Sen kom min pappa och jag och han gav mig till min nuvarande man. Jag blev välkomnad av hans familj och fick gåvor från dem som är min enskilda egendom. Efter att jag hade fått alla gåvor så sjöng gästerna för oss och i slutet av varje vers så kastade de ris på oss. Efter det så bytte vi Blomstergirlanger och jag fick ett halsband av svarta pärlor som jag ska bära så länge som min man lever.

Vi satte oss sedan framför en helig eld samtidigt som prästen läste heliga texter och då och då kaste prästen i örter i elden. Efter det så gick vi sju steg runt elden.

Det mest magiska med bröllopet var när jag om min man tittade upp mot polstjärnan och lovade att vara varandra evig trohet. Det var då, när vi stod där på kvällen och höll om varandra var den första gången jag kände riktiga kärlekskänslor för honom.

Att gifta sig var en av de mest fantastiska saker jag har gjort i mitt liv. Jag är så glad.

Det var allt jag hade att berätta nu. Tack för att ni läst min blogg. Kommentera gärna om ni har något att förbättra. Hälsningar Miriam

Image result for hindu bröllop paret

Likes

Comments

http://www.gooo.se/iNc


Hej allihopa!

Jag är en sjuttonårig tjej och heter Mabella i den här bloggen ska jag skriva om vad jag gör och mina tankar. Jag bor i en liten stad utanför Varanasi som heter Padao. Min familj består av Min mamma Macey, min pappa Maai, mina tre småsystrar och min storebror . Jag är en hindu vilket betyder att mitt liv inte ser ut som alla andas. Om du vill veta mer om mitt liv så kan du gärna följa mig här och jag ska försöka hålla er så uppdaterade som möjligt.

Likes

Comments