Hej.

Om 29 dagar så sitter jag i bilen påväg till Arlanda med särket tio tusen i fjärilar i magen och rädd. Vilket jag bara blir utav att tänka på det haha. 

Nu kommer inlägget som kommer berätta vad jag ska göra i Sydafrika.

Jag kommer bo i en liten stad som heter Gansbaai som ligger 218km utan för kapstaden. Gansbaai är en av värdens mest vithajstäta områden världen! Till den lilla staden kommer det turister varje dag för att dyka med hajar.

På vithajsprojektet så kommer jag få studera, samla information och följa med på båtutflykter, få undervisningar av marinbiologer och dyka i en bur när en vithaj simmar rätt emot mig(!!!!!). Jag kommer även få va med att iaktta afrikanska pingviner, delfiner, sälar och olika fågelarter och eftersom jag åker i oktober så kommer jag få möjlighet att åka med på valbåten också.

Företaget Marine Dynamics är det jag kommer jobba på. De har jobbat med projektet i över 20 år. Dem jobbar för en hållbar utveckling, bevaring och förståelse för det kritiska havsområdet och dess djurliv. Det största målet är att forska och samla tillräckligt med information för att kunna bevara vithajen. Projektet är också till för att öka medvetenheten om vithajarna och strävan om att ändra den negativa uppfattningen som finns hos allmänheten. Hajar ligger högt upp i näringskedjan och har en nyckelroll i ekosystemet. Därför behöver hajarna vår hjälp och vi kan inte låta vår rädsla göra så att dom blir utrotade!

Arbetsuppfifter för oss som volontärer

 • Jobba nära hajarna och turisterna
 • Majoriteten av vistelsen spenderar du som volontär ombord på ett av burdyknings fartygen och räknas som ett av fartygets besättningsmedlemmar
 • torka och städa båten
 • ordna utrustning för dykning, material till forskningen, lunchen m.m
 • se till så att buren för dyket är i ordning
 • assistera vid dykning
 • undervisa, finnas till för tursiterna
 • föra data, statistik kring vithajens beteende
 • Ha koll på vithajarna runt båten
 • Assistera kaptenen och de andra teammedlemmarna
 • Upplärning i grundläggande sjömanskap
 • Efter turerna ska allt göras i ordning för kommande tur
 • Testa burdykning
 • Möjlighet att delta i utflykter och undervisningar gällande bevarandet av havet
 • Delta i undervisningar framförda av marinbioliger/ universitet/ organisationer om miljöförändringar till havs och dess konsekvenser och inverkan på djurlivet
 • Föreläsningar om sjömanskap, organisationernas arbete samt om hajens biologi och beteende kommer hållasBlog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej!

Ligger och slappar i min säng nu. För kom rätt nydligen hem ifrån en lång arbetsdag började kl 08.00 imorse och slutade 22.00, dock var det på två olika jobb men det var endå rätt tuff dag. Jag tänkte bara skriva ett snabbt inlägg där jag mest kommer visa bilder som goxplorer har lagt upp på sin Fb sida. Tänker skriva en mer detaljerad inlägg där jag beskriver arbetsuppgifterna och allt sånt. Men så här kommer särket en dag se ut ute på havet.

Ser ni hur nära vit hajarna är asså älskar!

Likes

Comments

​hej! 

Just nu sitter jag i Huddinge kyrka och läser igenom massa informationsbrev som jag har fått utav företaget jag kommer åka med. Jag blir så otroligt nervös och förväntas full när jag läser det för att det verkar så underbart. För er som kanske inte känner mig så bra så ska jag förklara att jag har ÄLSKAT hajar i stortsätt hela mitt liv. Jag minns när jag var liten så kunde jag nästan alla hajar som finns och vad dom äter och ser ut. Tyvärr så växte jag lite ur det och slutade läsa böcker om dem men jag tappade aldrig intresset för dem. 

Men förra året när jag var med min gamla klass på sacomässan i Älvsjö och kände mig sugen på att volontärarbeta med djur. När jag gick där med Clara en tjej i den min gamla klass så ramlade vi över ett företag som heter goxplorer och jag tyckte att det såg intressant ut så jag tog en broschyr och tänkte inte mer på det. Men när jag kom hem och hade kassar fulla med olika broschyrer från skolor och företag. Så började jag läsa just i goxplorers broschyr för att kolla vad dom hade för volontärarbete och var faktiskt inte så jätte sugen på projekten, tills jag såg att dom hade ett vithajs projekt. På en gång visste jag att det var det jag skulle börja på. Så jag pratade med mina föräldrar och mamma tyckte att det lät som en toppen grej och tyckte verkligen att jag skulle åka. Medans min pappa var lite mer skeptiskt men samtidigt tyckte att det var intressant. 

Så jag tog kontakt med företaget och fick reda på att dom hade en liten mässa i Nacka så jag och pappa åkte dit och pratade då med Marcus en som jobbar på företaget och själv hade varit där. Jag minns att jag varit så otroligt avundsjuk och kände liksom "vafan jag måste åka det är perfekt för mig" så jag skrev på lite papper och några dagar senare fick jag en faktura på handpenningen och hipsomhapp var min livs första resa helt själv till ett helt främmande land fixat. 

Jag ska skriva ett till inlägg om just vad jag ska göra där och vart jag ska vara i Sydafrika. Så slipper det här inlägget bli otroligt långt. Men jag hoppas att ni vill hänga med på min resa i Sydafrika 

Likes

Comments