När du ser mig är jag ihop satt. Min makeup gjort, mitt hår är gjort. Jag har lärt mig alla de små knep för att se de mest presentabel med den minsta ansträngning. Jag har lärt mig alla de små knep för att agera normalt trots onormal sjukdomar. Jag ler, även om jag har ont. Jag ska sitta tyst medan min kropp skriker på mig. Jag gör detta för att passa in. Jag gör detta för att känna sig normal. Jag gör detta så att andra inte behöver fokusera på sjukdomar som de inte vet hur man ska bemöta. Jag gör detta för att kanske, då och då, kan jag få verka se ut som om jag inte sjuk.

Du har inte sett mina värsta dagar. Eftersom jag gömmer dem från dig. Min man ser dem och min son ser dem. Men denna typ av sjukdomar är osynliga och syns inte direkt med blotta ögat. Det sista kroppen vill på en dålig dag är att vara någonstans som inte är hemma; att känna behov av att tvingas att leende eller försöka se presentabel. Så jag dölja. Instoppad i min lilla hem, stirrar på den ständigt välbekanta väggar.

Det finns få platser som jag kommer att gå på en dålig dag, ännu färre på en dag när jag mår som sämst. De måste vara platser som jag känner absolut säker på. Platser där jag inte behöver förklara mig. Jag gör inte detta för att jag skäms över min verklighet, jag gör detta eftersom jag behöver skydd när jag är mest utsatta. Men i slutändan, ger det i hög grad till människors missuppfattningar om svårighetsgraden av min sjukdom.

Du har aldrig sett mig svimma, men det betyder inte att det inte händer. Du har aldrig sett mig andfådd och skakande i hela kroppen från att tagit en dusch, men det betyder inte att det inte händer. Du har förmodligen aldrig sett mina händer skakar eller mitt ansikte gråna som jag kippa efter luft bara från att ståt eller suttit upp en kortare stund och du har aldrig hört mig kränkas pga att smärtan i min kropp är för hög, men det betyder inte att det inte händer. Du ser inte dessa saker eftersom jag dölja dessa dagar. Men jag lovar dig att dessa dagar finns.

Jag säger allt detta eftersom det är lätt att bedöma en persons tillstånd av vad du ser när du är med dem, men du kan inte lita på det. När du ser mig kanske du undrar varför jag inte kan arbeta som alla andra. Du kanske undrar varför jag skriver om kronisk sjukdom så passionerat. Du kanske tror att jag överdriver eftersom jag vill att du ska tycka synd om mig. Men när du ser mig, är det inte helheten av mig du ser. Vad du ser en dag skildrar inte exakt varje dag.

Jag försöker vara normal eftersom jag inte vill att du ska tycka synd om mig. Jag vill inte att min sjukdom ska vara i centrum för uppmärksamheten. Jag skriver, för att jag vill att folk ska förstå något som är så naturligt dolt. Jag vill att du ska veta vad som händer när du inte ser mig, så att du kan förstå hur mitt liv är. Inte bara för att jag vill att du ska förstå mig, men eftersom jag vill att du ska förstå andra som mig. Jag skriver, för att jag vill att folk ska tänka två gånger innan du gör antaganden som baseras endast på vad de ser.

Inlägget har jag kopierat ifrån de amerikanska blogginlägget, men ändrat lite utifrån min egna sjukdomsbild.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Här kommer jag ta upp för- och nackdelar med olika foundetionformer och vad jag lärt mig med åren. När jag nämner mineralfoundation är det endast mineralfoundation som innehåller 100% mineraler och alltså inte har några tillsatser. När de gäller mineralfoundation kommer jag endast nämna märket TiKei och länka till deras sida. Jag har testat en del olika mineralfoundation, och den jag fastnade för direkt var från TiKei.se. Har använt deras produkter i ca 3-4 år om jag inte minns helt galet..? Jag älskar deras produkter! och det är min absoluta favorit produkt som jag inte kan vara utan, och som jag aldrig kommer byta ut!

Kort och gott finns för- och nackdelar med olika foundationformer, men är man osäker eller inte orkar läsa på så mycket så rekommenderar jag mineralfoundation, men då ska de vara med 100% mineraler. Det passar alla hudtyper, är bra för huden, enkelt att använda, svårt att misslyckas med och risken är inte lika hög att du slösar pengar på foundations som du inte kommer gilla.

Fördelar och nackdelar med flytande foundation & mineralfoundation

Fördelen med en flytande foundation är att när man väl hittar rätt så kan man få väldigt många fördelar, vårdande tillsatser och lång hållbarhet t.ex. Behöver man mer ”hjälp på traven” med sin hy, t.ex. extra fukt under dagen, så kan en flytande vara att rekommendera. Det finns t.ex. foundations med vitaminer och anti age-effekter. Men de kan vara väldigt svårt att hitta rätt foundation som just passar din hudtyp.

För många är foundation den absolut viktigaste makeupprodukten och utvecklingen av dessa har varit lavinartad de senaste tio åren – foundationtekniken har förfinats fler gånger om och ger idag ett väldigt verklighetstroget resultat. När du väljer foundation ska du först bestämma vilken effekt du vill ha, ska den göra huden matt, ge lyster eller vara heltäckande? Idag passar de flesta foundations till alla hudtyper så det är viktigare att fokusera på resultat snarare än på hudtyp. Har du oljig hy kan du dock vilja ha en matt finish för att få ett mer hållbart resultat och en torr hud ser oftast bäst ut med lystergivande och återfuktande foundation. Det finns också en poäng att ha flera foundations för olika tillfällen, förslagsvis en lätt, naturlig makeup till vardags och en mer täckande och hållbar till fest.

En flytande foundation kan göra att din hy blir blank snabbare och till och med ”glida av” eller ”smälta bort” under dagen om den är oljebaserad. En vattenbaserad foundation som ger ett matt resultat är att rekommendera. Man måste även pudra sin flytande foundation efter applicering för att fixera den flytande foundationen. Ett puder som ska vara uppepå foundation bör vara i samma färg. Så likt som möjligt! Ett puder ska inte synas, de ska bara matta ner och fixera.

Mineralfoundation passar som sagt alla hudtyper eftersom det blir ett snyggt resultat på alla och för att det liksom inte ”gör någonting” med huden utan låter den andas och vara nästan som om den var osminkad och mineralfoundation har en längre hållbarhet.

Olika typer av hy

Välj alltid flytande foundation efter din hudton, det är viktigt att den inte är för mörk eller ljus. Hitta rätt nyans genom att testa i dagsljus. Lägg foundation vid käklinjen så ser du hur nyansen är mot både ansikte och hals. Rätt nyans ska synas minst och smälta in i huden utan att du behöver sudda ut den för mycket. Poängen med foundation är att jämna ut huden, inte ge färg. Om du vill få huden att till exempel se mer solbränd ut gör du det med hjälp av ett bronspuder och inte med en foundation. Tänk också på att din hudton kan ändras, ofta beroende på säsong och vara noga med att testa nyansen inför varje nytt köp.

Hur väljer man färg på mineralfoundation?

Om du väljer mellan ett ljusare eller mörkare puder, ta alltid den som är lite ljusare. Puder kan faktiskt mörkna lite på huden när man blir varm.
Om du vill få färg i ansiktet, använd istället ett solpuder efter.

De första du kan göra är att ta reda på om du är varm eller kall i hyn, alltså rosa eller gul. Det underlättar om du vet det, här kan du få hjälp med det.
Även på denna sida finns hjälp beroende på om du är Cool, Peach, Natural eller Warm.

Cool (C) – För kalla hudtoner som går mot rosa.
Peach (P) – För neutrala hudtoner (går lite svagt mot rosa)
Neutral (N) – För neutrala hudtoner (går lite svagt mot gult)
Warm (W) – För varma hudtoner som går mot gult.

Om du nu skulle välja att införskaffa mineralfoundation med 100% mineraler och du har har andra märken då har har TiKei sammanställt en listan över TiKei's färger vs andra foundationmärken.

Om du är osäker så kan du även beställa prover för 10kr/st på deras hemsida.

Aknebenägen och fet hy
behöver ofta mycket täckning och ett matt resultat. Då rekommenderar jag mineralfoundation för det kan man enkelt applicera mer av på de områden som behöver mer täckning utan att resultatet blir ojämnt. Du kan applicera mycket utan att få ett kakigt resultat, och huden håller sig matt längre då pudret suger upp överflödig olja bättre än en flytande foundation. Mineraler har dessutom en lätt bakteriedödande effekt vilket är bra för aknehy.

Om man har fet hy och vill att mineralfoundation ska sitta längre så kan man blanda den med lite aloe vera. Aloe veran håller huden oljefri länge!
Fungerar likadant som den flytande metoden fast med aloe vera istället för ansiktskräm.
Denna metod kan även användas för torr hy. Ger ett lite mer glansigt resultat än övriga metoder.

Torr/mogen hy kan också använda mineralfoundation trots att många tror att de kommer få ett pudrigt utseende. Men en mineralfoundation smälter in så bra i huden och är så finkornigt att det blir jättenaturligt och lägger sig inte alls konstigt på torra partier eller i rynkor, till skillnad på en puderfoundation utan mineraler – det kan ge ett pudrigt resultat.
Väljer du en flytande foundation så får du oftast bäst resultat med en oljebaserad foundation på din torra hy, gärna med återfuktande ämnen!

Känslig hy (t.ex. en hy med rosacea eller som lätt får utslag) behöver oftast produkter med så få ingredienser som möjligt, välj då en mineralfoundation med 100% mineraler.

Applicering

Vad man gillar att arbeta med är nästan 100% smaksak. Den största skillnaden här är nog täckningsgraden, en flytande foundation lägger man oftast ett lager av och då beror täckningen på om du har en foundation med mycket täckning eller lite. De kan även ta ett tag innan man hittar den foundation som har de egenskaper som man själv vill ha. Med flytande foundation måste man även hitta de rätta verktyget för att applicera, har man inte det blir resultatet inte vad du väntat dig.
Här finns en uppsjö av applicerings verktyg av tycke och smak, allt från fingrar, sminkpensel, sminksvamp, Beautyblender och Real Techniques - Svampar.

Så applicerar du flytande foundation så att den ligger bra.

Se till att huden är ren och återfuktad och applicera eventuellt en primer innan foundation. Pensel, svamp eller fingrarna – vad du väljer att applicerar din foundation med är en ren smaksmak. Fingrarna är ett utmärkt redskap och värmen från händerna gör att färgen smälter in naturligt i huden. Rengör händerna alltid noggrant innan, men tänk på att vi alltid har lite naturliga oljor kvar på huden som ibland kan ”störa” formulan. En pensel gör det lättare att jobba i lager på lager med och en svamp är bra att sudda ut skarpa kanter med. Tvätta redskapen så ofta du kan, både för att förlänga livslängden på dina borstar och för att få bort bakterier som kan leda till infektioner.

En foundation ska inte täcka allt och du behöver inte ha den i hela ansiktet. Fokusera på områden där du behöver, oftast är det i mitten av ansiktet, runt näsan och på hakan. Fortsätt sedan att sudda ut mot hårfästet och käklinjen. Lägg i skira lager och jobba in din foundation ordentligt så att den fördelar sig jämnt.

En mineralfoundation går det att lägga mer/mindre av i olika delar av ansiktet och det är snarare mängden produkt som bestämmer täckningsgraden. Applicerings verktyg när det gäller mineralfoundation beror lite på vilken täckning du vill uppnå. Men min personliga favorit är Ultimate Kabuki, med den kan du få allt mellan super lätt till super täckande resultat. Den hjälper till att blanda in mineralerna riktigt i huden. Men om du vill få mer täckning är de bättre att börja med en täckning först för att sedan göra om processen, istället för att ha allt för mycket puder på borsten och applicera allt på en gång, de gör bara att allt blir kakigt och får en mer pudrigt finish.

Att välja ett bra smink är viktigt, det vet vi. Men tänk på att huden kan reagera olika beroende på vilken borste du använder och vad den är tillverkad av.
Det finns borstar av bl.a. gethår och annat material som lätt kan orsaka irritationer i huden. Består borsten av strävare hår kan den skada huden, dessutom gör den att sminket yr omkring mer. För bästa resultat rekommenderar jag mjuka borstar, tillverkade av syntethår. TiKei säljer även olika typer av sminkborstar och de är gjorda i syntethår.

Behöver man puder uppe på mineralfoundation?

Nej, det behöver du inte. Eftersom mineralpudret är puder så mattar de också ner. Det är inte samma som flytande foundation, när man använder det så är ytan fuktig och då behöver man puder uppepå för att fixera det. Med mineralpuder behövs det inte, men om du under dagen blir lite fet i hyn så kan du använda dig av Finishing Veil Matte som hjälper till att hålla glansighet borta. Det dinns även Veil som blir lite glansig (finishing Veil Glow, mattar också ner fet hy) som är fin som highlight, Ger en silkeslen finish med lyster.

Kan man använda vanlig dagkräm/primer under sin mineralfoundation?

Man bör alltid använda minst dagkräm under mineralfoudation eller vanlig foundation för att åter fukta under dagen. Med mineralpuder så blir det också mycket finare om du har det under. Då blandas pudret och krämen när du påför och det blir ett jämnt och fint resultat. Jag anser även att min mineralfoundation fäster bättre om jag applicera den på hyn innan dagkrämen/primern torkat helt.

Om man har torr hy så bör du använda en kräm som återfuktar ordentligt under sin mineralfoundation. Applicera din mineralfoundation innan krämen absorberats av huden helt. Spraya sedan ett lager med face mist/ansiks spray över ansiktet för att få det mer fuktigt,och de suger även upp överflödigt puder. Du kan också testa med att blanda ditt mineralpuder med en dagkräm och smörja på.

Aloe Vera

Om man har fet hy och vill att foundation ska sitta längre så kan man blanda den med lite aloe vera. Aloe veran håller huden oljefri länge!
Fungerar likadant som den flytande metoden fast med aloe vera istället för ansiktskräm.
Denna metod kan även användas för torr hy. Ger ett lite mer glansigt resultat än övriga metoder.

Med fuktad borste

Denna metod fungerar likadant som den torra metoden förutom att man sprayar lite vatten eller vatten utblandat med lite aloe vera på borsten innan man applicerar. Detta gör att foundation sätter sig bättre på huden och om man upplever att det känns "pudrigt" med den torra metoden så är detta något att testa.
Borsten skall vara något fuktig, inte blöt, för bästa resultat.

Resultatet efter själva appliceringen blir ungefär likadant om man jämför ett bra mineralfoundation med en bra flytande foundation som passar din hy. Det är mest vägen dit som spelar roll!

Hur gör man för att få ut mineralfoundation ur burken?

1. Börja med att dra bort skyddsplasten, sen har du ett sifter (sil) som du öppnar helt.

2. Nu häller du upp ytterst lite puder i burklocket alt, stäng burken och håll burken med locket nedåt och slå burken emot handflatan eller en bordskant. Vänd sedan burken rätt.

3. Det behövs inte speciellt mycket!

4. Doppa toppen av borsten i pudret som ligger i locket.

5. Och gnugga sedan runt borsten i locket för att arbeta in pudret i borsten. Avsluta med att slå borsten lätt mot burkens kant, för att få överflödigt puder att ramla av.

Detta gör att pudret appliceras jämnt, lätt och fint på huden. Bygg sedan upp med flera lager om du vill ha mer täckning. Doppa aldrig borsten och gå direkt på ansiktet.. De kan göra att det ser torrt ut. Dessutom blir de oftast för mycket.

CC-cream, BB-cream och DD-cream – vad är egentligen skillnaden?

BB-cream, CC-cream och DD-cream har funnits med oss ett tag nu men vad är det för skillnad på dem och vad är de bra för?

De senaste åren har ”bokstavskrämer” verkligen slagit igenom. Först ut var BB-cream. Det tog dock några år till innan krämen nådde Europa igen och blev en riktig hit. Sen dess har både CC-cream och DD-cream nått våra sminkhyllor. Det ”bokstavskrämerna” har gemensamt är att de är färgade och vårdande dagkrämer med SPF, men det som skiljer dem åt är deras olika.

BB-cream (”Beauty Balm” eller ”Blemmish Balm”)

Det som är bra med BB-cream är att du kan använda den som en lätt foundation samtidigt som den vårdar och ger lyster till huden. Den täcker och jämnar ut hudtonen utan att täppa till eller kännas fet, perfekt för dig som har problemhy.

CC-cream (”Colour and care” eller ”Color and correct”)

En CC-cream har samma egenskaper som BB-cream men har högre SPF och är mer täckande. Som namnet skvallrar om så är den dessutom färgkorrigerande, krämen jämnar ut hudtonen. Perfekt för dig som en ojämn hudton, med till exempel rodnad, blemmor eller mörka pigmentfläckar. Krämen innehåller dessutom närande ämnen som på sikt kan ge en jämnare hudton. CC-cream är lättare i konsistensen än BB-cream och ger ett mer naturligt resultat.

DD-cream (”Daily Defence”)

Så var det dags för den sista, DD-cream. En färgad hudkräm som har ett bra skydd mot smuts och föroreningar i luften. Ett dagligt försvar helt enkelt. Till skillnad från BB-och CC-cream är DD-cream en lätt tonad kräm och är nästan helt transparent, men den jämnar fortfarande ut hudtonen. Krämen är fullproppad med antioxidanter som hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar som till exempel avgaser. DD-cream är ett bra alternativ för dig som bor i storstaden.

Jag har både använt BB - cream och CC - cream, aldrig testat DD - cream. Men fastnat för Lumene CC color correcting cream som finns i 6 olika nyanser.

Denna unika 6-in-1-produkt är en lätt och ändå perfekt täckande foundation. Den appliceras jämnt och följsamt på huden, täcker och jämnar ut hudens ojämna ton och rodnad. Denna creme med flera egenskaper är en praktisk lösning som värdesätter enkla, snabba och lättanvända produkter.
Slutresultatet är en halvmatt och felfri hud som ser slät ut. Formulerad utan parabener.

Efteråt brukar jag fixera cremen med TiKie's
Finishing Veil Matte.

När det gäller flytande foundation har jag testat många olika genom åren. Just nu är jag inne för Maybelline fit me matte + poreless foundation som finns i fem olika nyanser. De är en transparenta foundationbas som gör att den matchar din egen hudton perfekt.
Den lätta konsistensen är fuktgivande i 24 timmar och låter din hud andas. Innehåller uppfriskande C-vitamin.

Både CC - creamen och Maybelline foundation
applicerar jag smidigt och jämnt i hela ansiktet med hjälp av mina fingertoppar, för värmen från fingrarna gör att de smälter in bättre i huden.

Om jag vill ha den mer heltäckande tar jag antingen ett lager till alt. så kan man blanda CC - creamen eller foundationen med mineralfoundation för att skapa en mer heltäckande foundation. Jag börja med hälla upp lite flyttade foundation på en kakelplatta och häller över lite mineralfoundation som jag därefter blandar ut med en spatel.
Detta applicerar jag med en real technique svamp och därefter fäster jag de med TiKie's Finishing Veil Matte.

De gånger när jag använder olika typer av flytande foundation eller krämer är när jag är väldigt flammig med rodnader i ansiktet eller när jag ska ut på fest.

Men i de stora hela använder jag endast TiKei's mineralfoundation. För de täcker bra, är så pass lätt på huden att man inte känner sig sminkad, de andas och täpper inte till porer, täcker finnar, innehåller inga skitämnen och är prisvärd.


Jag börjar märka av att jag blir äldre för jag börjar bli torrare i min hy i ansiktet, så jag har en mogen hy, som har torra partier mestadels under ögonen, jag är fortfarande fet i T-zonerna och på övre delen av kinderna har jag ganska stora porer.

De dagar jag sminkar mig börjar jag med att rengöra ansiktet med min Foreo Luna play som tar bort döda hudceller, avlägsnar makeuprester från porerna, samt 99,5% av smuts och fett. Efter rengöringen känns min hud mjuk och len med vacker lyster.
Förarbetet innan sminkning är viktig för att få ett så bra resultat som möjligt.

Därefter tvättar jag rent ansiktet med lite ansiktsvatten på en bomullspad.

Därefter applicerar jag serum som jag låter sjunka in under några minuter och applicerar ögonkräm.
För att sen applicera dagkräm i ansikte. Jag använder mig av LCC ansiktsserie som jag har skrivit om här. Och sedan förbereder jag läpparnas med TiKei's helt underbara vårdade Lip Balm, de är ett naturligt läppbalsam gjord på vårdande ingredienser. Inga smakämnen, inga konserveringsmedel, endast naturliga råvaror och den sjunker in alldeles perfekt.

Därefter applicera jag en flytande primer och innan den har sjunkit in helt börjar jag att applicera puder primer som håller effektivt borta glansighet under dagen. Speciellt utvecklad för fet hy. Fungerar också utmärkt som en primer för ögonskuggor! Den blandat jag med mintgröna concealern för att dölja röda partier/fläckar/utslag/finnar.

Därefter applicerar jag mineralfoundation i färgen P2 under vinterhalvåret och P3 under sommarhalvåret, däremellan har jag blandat P2 och P3 i en ny tom burk.
Jag häller ut ytterst lite i burkens lock för att sedan applicera med en kabuki borste, jag doppar toppen av borsten i pudret som ligger i locket och gnugga sedan runt borsten i locket för att arbeta in pudret i borsten, jag avslutar med att slå borsten lätt mot burkens kant, för attfå överflödigt puder att ramla av.

Med lätta cirkel rörelser börjar jag att applicera mineralfoundationen mitten av ansiktet och jobbar mig utåt hårfästet, tinningar och hals. Där jag har mycket porer cirkulerar jag borsten och båda hållen.
Om jag har dagar med extra fet T-Zon brukar jag applicera Finishing Veil Matte. Jag brukar applicera lite rouge i färgen Love och ibland använde jag bronser i färgen Tan för att få lite mer färg.

Jag avslutar med att spreja en facial mist eller en setting spray.

Jag har tidigare skrivit om TiKei
I flera tidigare blogginlägg.

#tikei
#mineralsmink
#mineralsminkvsflytandefoundation
#foundation

Likes

Comments

under de senaste åren har jag började jag satsa på att tänka på vart ifrån mina skönhetsprodukter kom ifrån, men framförallt vad det innehåller. Då jag fått reda på att sulfater, parabener och silikoner inte är de bästa att ha i håret, framförallt för hårbotten, då b.l.a sulfater är uttråkade. Då jag tidigare började använda mig av Maria Nilas repair hårvårdserie som jag gillade mycket, framförallt doften, men vid längre tids användning fick jag väldigt torr hårbotten, så jag började leta efter ett märke som var närproducerat och självklart inte innehöll någon av ovanstående skit ämnen samt om man hade torr hårbotten, så mitt självklara val va att gå till Apoteket, där jag trodde att jag skulle få välja ut en hårvårdserie som inte skulle ha någon lukt alls eller lukta medicin. Döm om min förvåning när jag hittar Löwengrips hårvårdsserie som skapas och tillverkas i Sverige. Just detta Apotek hade endast LCC Back To Balance som luktar helt gudomligt, jag tycker den luktar fudgekola, fast inte allt för sliskigt eller sött. Så här i efterhand upptäckte jag att de var för fet hårbottnen och torra toppar. Eftersom jag har torra hårtoppar så ansåg jag att de var rätt, men då den även skulle torka ut fet hårbotten så gjorde den de verkligen, alldeles för mycket för min del. Så efter en tid har jag bytt ut denna mot The Cure Repair & Shine hårvårdserie. Då den passar bättre då formulan är utvecklad för skadat eller kemiskt behandlat hår. Återuppbygger hårstrået och återfuktar skalpen så att håret får ny lyster och glans. Med tanke på att jag har blekt sönder håret passar denna serie in mycket bättre. Även denna luktar gudomligt, tänk dig doften av en varm rabarberpaj.

Hur gör jag:

När jag shampoonerar håret börjar jag med en klick i en mandel storlek, just för min längd på håret, den fördelar jag i hela håret och gnuggar ordentligt i hårbotten - ger mig själv en ordentlig huvudmassage för att även stimulera hårväxten, för att sedan låta den sitta i ca 3 min. (Om du tycker att den skummar lite är de inget att oro sig för, skummet är inte de som rengör utan de är sulfatet som finns i mängd andra hårprodukter) Efter att de suttit i några minuter gör jag om processen och nu kan de skumma lite mera, denna omgång behöver de inte sitta i längre stund, för att därefter sätta i balsamet i längder och toppar och denna låter jag sjunka in några minuter.

Jag använder även The Cure Hair Mask som verkligen är som de beskriver, de är som en ansiktsbehandling fast för hår och hårbotten som även denna luktar som varm rabarberpaj.

Jag använder denna i mina hårlängder och toppar i ett handduks torkat hår och låter den sitta i 15 minuter, ibland brukar jag även sätta på en handduk över håret för att få mer värme och låta hårstråna öppna upp sig när jag har hårmasken. Jag gör detta varannan vecka. Efter att jag sköljt ut inpackningen så sätter jag jag i balsamet för balsamet hjälper till att stänga hårstråna. Efter jag rengjort håret så avslutar jag med att ducha håret kallt för att verkligen försäkra mig om att hårstråna är stängda.

Deras duchkräm och kroppslotionen luktar även dessa som fudgekola och kroppslotionen sjunker in bra samt att lukten stannar kvar en längre stund, men tar inte över helt i doft.

För en tid sen köpte jag även deras The Cure Quick Dry Volumizing Lotion först tänkte jag att så stor skillnad kan den inte göra, men där hade jag fel. De är en leave-in lotion som förkortar torktiden, är värmeskyddande samt ger volym och fyllighet till hårets längder, den ger även håret en vackrare finish och stadga. De är en 3 i 1 produkt då den har värmeskydd, volymgivande och de märkte jag, den innehåller även B5, solrosolja som skyddar mot UV-strålning samt äppelolja som är ljusreflekterande och tillför glans.

Även denna har doft av rabarber och vanilj.

Innan mitt hår är helt torrt brukar jag sätta i deras hårolja - Hydration Heaven – Hair Oil, men den hårolja är inte som andra håroljor, för denna kommer i sprayfunktion. Den doftar svagt av passionsfrukt, lotusblomma & vit mysk. Denna passar mitt tunna skandinaviskt, fint hår utmärkt, men ni med grövre strån kanske behöver se er om efter något tyngre. Den går snabbt in i håret & jag upplever att det både blir glansigare och ger lyster samt lättare att reda ut och den ger håret rikligt med fukt då håroljan är som serumet är för ansiktet - återfuktande. Man kan användas i både fuktigt och torrt hår. Jag använder de endast i hår längderna, men fokuserar på topparna. Hydration Heaven är den sista touchen som gör håret perfekt och välmående. Ett stort plus för sprayfunktionen!

Eftersom jag endast tvättar håret 1-2 gånger i veckan, då mitt hår mår bäst av det, de blir mycket flottigare om jag tvättar de oftare. Om mitt hår hinner bli flottigare eller stripigare mellan tvättningarna då använder jag LCC Good To Go torrschampo för att underhålla håret. (De har olika sorters torrschampo.) Jag har även den mindre varianten som passar bra att ha i handväskan när man behöver få lite liv efter haft på sig mössan. Håret blir som nytvättat och får mer struktur och volym. Den går även att använda i nytvättat hår för ökad volym. Good To Go tar bort överskottsfett i hårbottnen. Även denna har en doft av söt kolafudge. Jag sprayar vid hårets rötter, ca 30 cm ifrån och tupera för att få ökad volym. Här nedan har ni Löwengrips instruktionsvideo hur man går tillväga.

Efter allt så avslutar jag med att applicera Count On Me Deodorant (den rosa) den har lite mer doft "Lotus Harmony" som har en doft av lotus och bergsmott, där doften håller stor del av dagen. men inte för stark och fortfarande användbar om har känslig hud. Jag tycker även att de torkar in hyfsar fort, så att man kan sätta på sig kläderna på en gång. Denna torkar inte ut under mina armar så att de kan klia under armarna som de lätt gör med sprej deo som innehåller alkohol och annat ut torkade. De har även en blå som är Sensitive Deodorant för ännu mer känslig hud.

Deras handkräm - LCC - Hand Balm get a grip använder jag dagligen, både på morgon innan jag går upp och på kvällen när jag går och lägger mig och då fokuserar jag på att även mjukgöra mina nagelband och jag har alltid en extra i handväskan och använder den när jag blöt mina händer. Man behöver bara en liten klick för den är väldigt dryg och den sjunker in fort, den innehåller mandelsmör och har den underbara doften av fudgekola.

Jag rekommenderar att ni jämför priserna på alla produkter, då alla sidor har olika priser på samma produkt och de är väl de jag tycker är konstigast. Tycker de ska kosta lika mycket för samma vara var man en köper produkten. Ibland brukar Apotea och Apoteket ha erbjudande som köp 3 produkter få en produkt gratis, jag passade exempelvis på när de hade en sådan erbjudande när man fick Blonde Bouquet - parfym gratis, för jag anser inte att den är värd priset. Jag har skrivit om vad jag tycker om parfymen i ett tidigare blogginlägg. Jag använder även LCC ansiktsserie som jag även där skrivit ett blogginlägg.

Man skulle kunna tro att jag var sponsrad av Löwengrip, men så är inte fallet, but i wish!

Likes

Comments

I dag är det dagen efter jul och många som idag lever med den kroniska neurologiska sjukdomen ME/CFS lider mer en vanligt. Bli inte förvånad om du hittar din make, förälder, vän eller släkting i ett mörkt sovrum, eller helt utslagen i soffan.

Många av oss har på olika sätt försökt fira julen på bästa sätt med nära och kära. Att göra det betyder självklart mycket för oss, men självklart krävs det mer av oss en andra.

Bara det att träffa människor i förkylningstider är att utsätta oss till att bli mycket sämre mycket längre en många andra som blir förkylda, vi lever dagligen med ett svagt nedsatt immunförsvar och åker på de mesta. När vi sen får förkylningen blir det 10 gånger värre, för idag är det redan som att leva med en långvarig influensa.

När vi sen under julen försökt att "leka friska" har vi gjort slut på alla våra resurser. Då många av oss har svårt att hålla igång långa samtal, följa samtal, svårt för ljud och ljus, sitta upprätt längre stunder gör det att vi blir helt slut dagen efter och även många dagar senare.

Det kallas för PEM (Post-Exertional Malaise).
Alla patienter som diagnostiseras för ME/CFS enligt Kanadakriterierna har ett ”måstesymtom” för att uppfylla kriterierna och det är PEM. Det innebär att patienten blir försämrad efter ansträngning, oavsett om det varit en fysisk eller psykisk ansträngning. Försämringen håller oftast i sig mer än 24 timmar. Det är en av orsakerna, och kanske den viktigaste, till att dessa patienter inte kan utöva fysisk aktivitet.

Mig med många av mina ME systrar och bröder ligger ner med extra symtom ibland även nya symtom.
Själv har jag fruktansvärt ont i halsen, en konstant gnagande huvudverk och denna feber som allt beror på för hög ansträngning, en irriterade ansträngnings klåda över delar av kroppen, domningar i hela ansiktet pga att jag suttit upp för mycket och muskler/nerver som hoppar av ansträngning.
Några av oss fick säkert haft extra svårt att sova pga ett adrenalinpåslag som personer med ME ibland kan få om man har försökt fungera långt över sin faktiska sjukdomsnivå.

Tänk nu på att vi är nu extra sårbara och har extra svårt att hantera olika virus speciellt med ett nedsatt immunförsvar.

Att få en förkylning eller en influensa under denna tid kan jag bara beskriva som att leva med en influensa, med en baksmälla och dagen efter en riktig fylla känsla, så där "härligt" ont i kroppen som man får när man är på väg att bli sjuk, lägg på en feberkänsla och glöm inte känslan av att du sprungit ett maraton känslan.
Många av oss känner oss bara så här av att ha firar jul.

Med detta blogginlägg hoppas jag att ni som är anhöriga till någon med ME att ni har förståelse.

Likes

Comments

Jag vet inte hur många gånger som folk i min omgivning ifrågasätter mig och mina kroniska osynliga sjukdomar.
De är bara mina närmaste, min man och son som ser bakom de skal de clownansikte som jag gömmer mig bakom när jag är bland vänner, familjemedlemmar och arbetskamrater.

Att leva med kronisk smärta stannar inte vid ont i kroppen, sjukdomarna påverkar dina relationer till andra människor. Jag har tidigare skrivit om hur det kan kännas när den kroniska smärtan ifrågasätts av omgivningen, hur ett dåligt bemötande kan förstärka lidandet och smula sönder självkänslan.

Du vet säkert hur det är, att ha kronisk smärta stannar inte vid att ha ont i kroppen, sjukdomen påverkar dina relationer till andra människor.

När olika person i ens omgivning inte förstår eller vill förstå att man lever med olika osynliga kroniska sjukdomar kan vara jobbigt i sig, men de som är ännu värre är när hela tiden blir ifrågasatt eller när personer liksom påstår att man inte kan vara sjuk eller ha ont om man ex sminkar sig eller kanske gör iordning naglarna eller att man någon dag väljer att gå i skor med klack. Vad är det för löjligt påstående, helt idiotiskt.

De dagar jag tar mig utanför dörren, de är väl klart att man väljer att sätta på sig mitt så kallade clownansikte. Jag och många av mina vänner med kroniska osynliga sjukdomar som många av dom är kvinnor är fortfarande som andra kvinnor ute i samhället.

Du som dömmer och påstår att vi med kroniska osynliga sjukdomar, ställ dig själv frågan, den dagen du ligger hemma med maginfluensa, feber och lite lätt bakfull brukar du ta dig utanför dörren då?

Troligen inte...

De dagar som de är värst, ser inte du mig eller mina vänner utomhus, många av oss ska vara glada om vi kommer upp ur sängen.

Så när jag och de personer med kroniska osynliga sjukdomar har en bättre dag som kanske kan jämförelse med snuva, huvudverk och lätt feber med febervärk, på väg att bli sjuk känsla... De kanske är den dagen som vi orkar ta oss ut till arbetet, skolan, affären, eller läkaren. Men då vill jag ju inte se halvt levande ut, vissa av oss kanske unnar oss manikyr, andra passar på att ha sina nya skor med klack eller helt enkelt sminkar sig. Det du ser är ett skal, ett skal av den forna jag, som jag och mina vänninor med osynliga sjukdomar en gång var och som jag fortfarande vill vara. Jag har fortfarande ont, jag är fortfarande utmattad, jag har fortfarande mina symtom och jag har fortfarande kvar mina osynliga kroniska sjukdomar bakom detta skal, bakom detta clownansikte.

Och framförallt ser du inte när jag kommer hem innanför mina fyra väggar, hur jag kraschar, lägger clownansiktet på hatthyllan, du vet inte hur långtid de tar för mig att återhämta mig till nästa gång jag ska ut för att sätta på min clownansiktet. De är i mitt hem jag får kärlek , förståelse och acceptans.

Likes

Comments

Ni som följt mig ett tag vet att mitt favorit sminkmärke är Tikei.

De jag gillar med det är b.l.a att det är ett mineralsmink med hög standard, men inte hutlöst dyrt som vissa andra mineralsmink. De som är extra bra är att deras mineralsmink inte innehåller utfyllnads material som bismuth Oxychloride som vissa människor kan reagera på. Att de är veganvänligt gör de ännu bättre.
Att de har så många olika nyanser bland deras olika foundation och för att inte prata om alla deras ögonskuggor som är uppdelade matta och skimriga som jag skrivit om tidigare.

Just nu har Tikei en julkalender, med bra erbjudande varje dag. Jag passade på att köpa några av deras skimriga ögonskuggor.

Denna gång blev det fem skimriga ögonskuggor som jag swatchat från vänster:

Hush- En skimrande brunrosa ögonskugga.

Lace - En skimrande ljust rosa ögonskugga. Som man lätt skulle kunna använda som highliter.

Fairdust - En skirmande svagt rosafärgad ögonskugga. Även denna skulle man kunna använda som highliter eller ha i ögonvrån för att öppna upp ögat mer.

Boysenberry- En skimrande lilaröd ögonskugga. Omg jag blev helt kär när jag swatcha denna skugga, helt klart en ny favorit.

Amethyst - En skimrande lila ögonskugga. Även denna är en grymt snygg lila färg.

Likes

Comments

Här om dagen när jag var ute på läkarbesök gick jag förbi en Kicks affär och såg en jätte bra deal.
Det var ett set med tre av storfavoriterna från Clean, Som endast kostade 149kr.
Såg senare att även Ålens hade den dealen.

I denna förpackning innehöll de Warm Cotton, som är min favorit och Air och Skin som är två som jag endast sniffat på, och inte har. De kommer i praktiska 5 ml-förpackningar, och som små rollerball i toppen (som en deo stick) perfekt att ha med sig i väskan.

Dofterna från Clean är inspirerade av vardagliga och bekanta dofter, så som varma handdukar direkt från torktumlaren eller doften som bildas i luften efter att det har regnat. Namnet Clean uppkom eftersom grundaren ville skapa en doft som påminde henne om den hon hade när hon precis kom ut ur duschen.

Clean "Air" är en parfym som är lik en mild vindpust med ljuva doftnoter av: Freesia, Pion och Vit Amber.
Denna doft är väldigt mild anser jag och är bra till vardags.
Tips! För att skapa din personliga Clean doft, kombinera gärna Clean Air med någon annan favorit från Cleans dofter.

Clean "Skin" är en parfym som fångar den oemotståndliga doften av ren och varm hud. Lockande noter med fräscha och krämiga inslag ger en känsla av hud direkt från duschen. Friska noter av honungsmelon och lotusblommor blandar sig med luftiga ackord, som möts upp av daggiga blomblad och blåa rosor. I basen ligger krämig vanilj, amber och mysk.
Denna doft är lite tyngre och jag anser att den är bra till kvällen.

Clean "Warm cotton" är en parfym som är lika fräsch som doften från nytvättade kläder. Den upplyftande parfymen har krispiga toppnoter av citrus, ett hjärta med en unik blandning av blommor, frukter och marina extrakt som avslutas med mysk och amber.
Denna får jag mycket beröm för när jag har på mig och som man kan ha på sig alla tider på dygnet.


Det jag och många andra har observerat med parfymer som kommer i provförpackningar och så här i "reseförpakningar" är att de har mer intensiv lukt en när de kommer i större flaskor.

Likes

Comments

Först av allt måste man ju acceptera att man är sjuk. Bara en sån sak. Låter barnsligt enkelt. Men för mig är det jättesvårt. Jag ville absolut inte vara sjuk. Det ville jag faktiskt inte. Förnekelse...
Min kropp känns som en 80 årings medan min knopp vill så mycket, mycket mera.
Mina osynliga kroniska sjukdomar stämmer inte in på mitt sätt, den jag egentligen är. Jag vill så mycket, men de finns ingen energi. Jag är fången i min egen kropp!

Idag lever jag med Fibromyalgi, ME/CFS, IBS, POTS, ADHD och EDS.

Mitt liv handlar just nu om att rehabilitera sig tillbaka till ett fungerade privatliv. Och det är så små steg så man knappast kan fatta det.

Just nu känns mitt liv som att jag sitter på avbytarbänken och ser mitt liv passera.

Mitt liv går ut på att rehabilitera mig och det går långsamt.
Man övar på att orka duscha. Om man har ork att tvåla in sig är det bonus. För att inte tala om ifall man orkar tvätta håret. Då är man verkligen på g. Jag måste planera mina duschar, jag kan inte duscha innan jag ska göra någonting. Mitt energikonto behöver vila hela dagen för att jag ska orka duscha till kvällen innan jag går och lägger mig eller rättare sagt kraschar i sängen med en puls som att jag sprungit ett maraton och kraftiga blodtrycksfall pga POTSEN och framförallt ME.
Man övar på att orka ta sig upp ur sängen och ligga på soffan istället. Man övar på att orka lagad mat.
Om man någon gång under veckan får på sig kläder som inte är myskläder då är de en dag som är bättre en alla andra.

Man övar på att gå ut. Förr betydde "gå ut" att gå ut och dansa och festa hela natten lång. Nu betyder gå ut alltså bara ta på sig skorna och ställa sig utomhus. Gå ut och vända, sen gå in igen. Gå ut en minipromenad.

Man övar på att vara bland människor. Att gå på stan, gå i affärer, stå i kö utan att få panikångest, att gå på kalas, att träffa vänner, att planera in roliga aktiviteter.

Man övar på att orka gå och handla lite i närbutiken. Sen övar man på att handla på stormarknaden. Det är en verklig utmaning. Hög så kallad bakgrundsmusik, för mycket saker, väldigt mycket intryck och starka lampor.
Man får inse att man är en av de som måste använda sig av affärens stolar eller bänkar som är placerade inne i affären eller utanför.
Jag måste pausa sittandes efter att jag tagit mig till mitt lokala centrum innan jag går in i affären och efter att jag handlat. Allt för att orka ta sig vidare hem.
De värsta jag vet är långa matköer, speciellt om jag är själv, då kommer kallsvetten och svimningsattackerna pga att jag måste stå rakt upp och ner det gillar inte POTSEN och jag blir otroligt törstig pga av adrenalinet och jag är heltiden rädd för att få panikattacker.

Samtidigt ska man utveckla sig själv. Så att man lär sig vilka svaga punkter man har och hur man kan göra för att undvika att hamna i samma fällor en gång till. Fast det gör man ju. För så snabbt lär man ju inte sig. Man ramlar och reser sig upp många gånger.

Man hittar strategier som får ens vardag att fungera enklare. Öronproppar, solglasögon, närmaste toaletter, lugnande musik i öronen, druvsocker, viloplatser, alltid ha dricka med sig och framförallt Pacing.

Sen övar man sig på att vara en good enough person, mamma, fru, vän, fd arbetskamrat, granne osv. Att inte ha kvar de beteenden man hade förut. Att inte ta på sig för mycket som att vara klassförälder, ordna luciatåg och insamlingar. En dag i taget, eller rättare sagt en timme i taget vissa dagar.

Man har kommit en bra bit på väg. Men då kommer man till nästa fas. Att rehabilitera sig tillbaka till arbetslivet. Man tycker att man känner sig bättre och att man har verktyg och att man kan klara vad som helst! Då ska man bromsa. Det är svårt.

Just nu har jag möjligheten att komma tillbaka till min arbetsplats på socialträning, under en dag i veckan i två timmar, de dagar som är bättre.

Att komma tillbaka till arbetsplats är en utmaning. Kommer man tillbaka till sin gamla arbetsplats är det lite annorlunda. Då ska man hantera alla gamla kollegor som undrar hur det är med en. Om man är frisk nu? Man ska vara trevlig, men öva på att inte vara för trevlig. Alltså så där trevlig så att det blir jobbigt för en själv att stå och småprata och upprepa allt för femtielfte gången, fast man känner hur ångesten kryper i kroppen.
Det är som oftast nya människor på min arbetsplats och alla undrar om jag är ny, fast jag nog vart där längst, de är ofta nya rutiner, man vill vara lite på hugget, komma in i gänget, vara fokuserad och lära sig en uppgift, ta in information. Dessutom ska man utmana sig själv och sina rädslor, tänk om jag får en panikattack på jobbet, jag får inte ta ut mig, kommer jag att krascha igen? Men även rädslan att inte duga, prestationsdjävulen kommer och hälsar på.

Man ska lära sig att säga nej. Att ta paus. Gå på toaletten. Våga sitta och ha rast i lugn och ro. Våga göra allt det man vet att man behöver göra för att må bra. Undvika skitsnacket, gnället och de personer som utstrålar negativ energi. Gå hem när man slutar, inte senare och inte ta med sig arbetet hem.

Man ska dessutom hålla koll på sin egen rehabilitering. Man ska öva sig att vara där. Att göra något. Typ vända på ett papper. Sen att ta lite större uppgifter. Man ska stänga av lite av sin inre drivkraft, inte ta på sig saker som man gjorde förut.

Man måste fortfarande säga nej till en massa saker för att man inte orkar. Man måste vara otroligt vaksam på sina signaler. Det finns ingen energi över för några utsvävningar.

Man måste fortfarande ha orken när man kommer hem att vara mamma och fru och orka med att leva.

När folk som känner mig ytligt träffar mig, så ser de ett skal av den jag en gång var, ni ser en som ler och försöker se bra ut dessa tror att, hon ser ju frisk ut.
Men dessa ser inte när jag kommer hem och kraschar eller de dagar jag inte ens kommer upp ur sängen.

Likes

Comments

Har du problem med finnar och oren hud i ansiktet? Dina smutsiga sminkborstar kan vara orsaken. Lär dig det rätta sättet att tvätta dem och slipp problemhyn.

Upplever du också oren, glansig och fet hy? Orsaken kan vara dina otvättade sminkborstar. En sminkborste samlar nämligen på sig gamla sminkrester, döda hudceller och oljor vilket blir en perfekt grogrund för mängder av bakterier. Lär dig tvätta och ta hand om dina borstar så att de håller i flera år.

En otvättad borste ger inte lika bra resultat när du applicerar sminket. En borste full med smink och smuts kan kännas kladdig och gör sminket ojämnt på huden. Makeup-artister rekommenderar att du rengör borstarna minst varannan vecka om du använder dem varje dag. Makeupsvampar och borstar för concealer och flytande fundation bör du tvätta oftare, helst efter varje användning.


1. FUKTA

Börja med att fukta hela borsten i ljummet vatten. Undvik att skölja skaftet då det kan få limmet att släppa så att stråna trillar av.


2. TVÄTTA

Om du använder borstar av syntetmaterial är diskmedel att föredra vid tvätt. Häll en klick i handen rör runt borsten i cirkelrörelser så att precis alla strån rengörs ordentligt med schampot. Skölj av borsten ordentligt med ljummet vatten tills all diskmedel är borta. Upprepa och fortsätt till borsten är ren.
Däremot har jag upptäckt att de fungerar jätte bra med flyttade galltvål, jag anser att de fungerar bättre en diskmedel.

Använder du borstar av riktigt hår väljer du ett milt schampo istället för diskmedel. För att hålla borstarna riktigt mjuka kan du avsluta med att arbeta in lite balsam innan du sköljer en sista gång.

2a, Häll lite diskmedel eller galltvål i handflatan och tvätta borsten genom att rita cirklar i handen.

2b, Fortsätt att ”rita cirklar” under vatten för att skölja ur borstarna.

3c, Försiktigt pressa ut överflödigt vatten. Upprepa steg 2a och 2b tills lödder / vattnet är klart.


3. TORKA

När det gäller att torka penslarna, ställ dem ALDRIG i ett glas eller i en kopp, då rinner vattnet ner i fästet på penslarna så att limmet löses upp, håret i penseln kan lossna så att den börjar fälla.


Rulla istället ihop en handduk som på bilden ovan, låt vattnet rinna UR från borsten, då torkar den även snabbare än om du ställer den i ett glas. Handduken hjälper även till att suga upp vattnet lite fortare.


4. RENGÖRING AV SVAMPARNA

Om de är riktigt smutsiga brukar jag lägga dom i en skål med vatten och några droppar diskmedel eller galltvål. Lägger in den i micron på 1 min, men redan efter 30 sekunder tar jag och klämmer till svampen, tänk på att de kan vara varmt, då kan man använda en matlagnings tång för att klämma till med.
Värme gör även att bakterierna dör.

Nästa steg är att göra rent svampen som jag gör rent mina borstar.

Har jag en fast galltvål så brukar jag använda den för att göra rent svamparna.


När jag torkar dom brukar jag ställa dom på nubbeglas, så som jag även förvarar dom när jag använder dom.


5. MELLAN TVÄTTNINGARNA

När jag använder borstarna och jag använder samma borstar till flera saker, då brukar jag göra rent borstarna med min Vera Mona switch solo sponge som jag även tipsat om i ett tidigare blogginlägg som ett förra årets skönhetsfavoriter.

Eller så spejar jag några sprej från min borst rengöringssprej från Kicks för att sedan torka av på lite papper, men detta tycker jag sliter mer på borstarna.


Så har du inte gått och tvättat dina borstar en enda gång denna månad, då är de hög tid nu...

Likes

Comments


Mina funktionsnedsättningar tvingar mig att omforma mitt liv på ett sätt som gör att jag många gånger inte känner igen mig själv. Jag kan ärligt säga att jag inte alls gillar vissa sidor av mitt funktionsnedsatta jag.

Bristen på energi tvingar mig att vara extremt fyrkantig och oflexibel. För ju mindre avsteg jag gör från min vanliga rutin desto mindre energi tvingas jag lägga på att planera och styra upp nytt.

Ljudkänsligheten tvingar mig att välja tystnad. Den är en konsekvens av överbelastning, men är liksom med alla sinnesintryck bidrar den också till att öka överbelastningen ytterligare.

Dysfasin som ger mig problem att hitta ord när jag talar, gör mig irriterad och otålig och det suger enormt med energi att föra en konversation.

Tröttheten och smärtan minskar mitt tålamod med andra människors brister och begränsningar. Jag har inte längre några marginaler att orka vänta och lyssna in.

De obefintliga marginalerna gör inte bara att jag har dåligt tålamod med andras brister utan även med mina egna, vilket går ut över mitt humör.

Mitt dåliga minne gör att jag glömmer bort vad människor säger till mig och jag är "helt lost" utan kalendern med påminnelser i min telefon. Min tidsuppfattning är annorlunda och jag känner mig ofta ganska förvirrad.

Belastningskänsligheten gör att jag har svårt att sköta min hygien och jag tvingas acceptera att vara smutsigare än jag vill vara i de flesta sammanhang. Att behöva göra avkall på något så basalt känns kränkande. Jag måste planera mina duschar, då jag blir helt slut, värmen och att jag står upprätt gör att mitt blodtryck sjunker drastiskt och pulsen ökar som som att jag sprungit ett maraton. Det blir lätt att jag får svimningsattacker, till att jag spyr av utmattning. Som oftast måste jag plantera duscharna till kvällen och inte gjort någon under dagen som tagit för mycket energi, för all min dagsenergi går åt till en dusch.

Att sitta upprätt triggar den sensitiserade smärtan och om jag inte lyssnar på kroppen då stänger min hjärna av och jag klarar inte av att följa diskussioner eller prata långa stunder utan att talet blir sluddrigt, tappar ord, gör egna nya ord eller vänder på orden. Det gör många situationer väldigt komplicerade. Det är därför ni ofta hittar mig liggandes i soffan och mitt sätt att kommunicera med er och omvärlden är via min blogg, där ett blogginlägg planeras och skrivs i omgångar.

Att ha tusen idéer, men bara en gnutta ork innebär att jag tvingas hårdgallra innan jag ens påbörjar något. Jag kan aldrig dra igång ett projekt som inte tål en triljon pauser och ett mycket uttaget förlopp. Ändå känns det som att det endast är en bråkdel av det jag börjar på som jag lyckas ta i hamn.

Jag tvingas dra mig undan från de jag älskar, på grund av utmattning, smärta och belastningskänslighet. Och jag måste som oftast tack säga nej till sociala sammankomster. Kommer jag äntligen ut på någon social sammankomst, får jag betala med att bli sämre en vänligt under de två första dygnen upp till en vecka.
Det rimmar väldigt illa med den sociala varelse jag är.

Jag blir mer intryckskänslig ju mer överbelastad jag är. Men mycket intryck kan också förvärra eller bidra till att skapa överbelastning.

Ju bättre jag mår totalt sett, desto tåligare är jag för intryck. Så att dra mig undan intryck hjälper oftast, men inte alltid mer än bara i stunden.

På grund av mina begränsningar är jag väldigt beroende av mina närstående och jag tvingas be om hjälp hela tiden. Jag avskyr att inte klara mig själv och att jag inte kan vara delaktig i livet på samma villkor som andra.

Mina funktionsnedsättningar gör mig inte personlighetsförändrad - jag är fortfarande som samma person inuti. Min utsida ser också likadan ut som innan jag blev sjuk. Ändå behöver jag ofta bete mig som en helt annan person än jag var tidigare, för att klara av min vardag.

Det är väldigt förvirrande för mig själv och säkert också för min omgivning.

​Texten är väldigt bra skriven och utförd utav bloggaren från "Livets bilder

Det flesta med Me/Cfs har en tröskelnivå när det gäller såväl fysiska som mental aktiviteter som om den överskrids leder till försämring. Hos svårt sjuka patienter med Me/Cfs utlöser minimala fysiska aktiviteter som att förflyta sig inomhus eller enkla vardagsbestyr denna försämring.

Kännetecknande för sjukdomen är en nytillkommen och oför- klarad trötthet/utmattning som inte går att vila bort.
Typiskt är att den drabbade försämras även efter en liten ansträngning, ofta med fördröjd effekt. Detta kardinalsymansträngning, ofta med fördröjd effekt och försämringen kvarstår i minst ett dygn.
Detta kardinalsymtom kallas ”Post-Exertional Malaise”, ansträngningsutlöst försämring. De svårast drabbade är helt sängliggande.

Andra symtom är sömn-störning, influensakänsla, feber/feberkänsla, muskelsmärta, neurologiska besvär, återkommande infektioner, autonoma symtom som hjärtklappning och ortostatism samt problem med koncentration och minnet.
Någon bot finns inte idag men försök pågår i några europeiska länder med mediciner som lindrar ovan nämnda besvär.

Likes

Comments