Babyn, I brist på annat

Tiden går fort när man har roligt! Imorgon blir babyn 7 veckor. Märker hur hon utvecklas, nu kan hon hålla uppe huvudet korta stunder. Hon tittar mer och följer en med blicken. Hon pratar babyspråk ofta, det är så gulligt.
Bröstmjölken har i stort sett tagit slut, tyvärr. Brukar låta henne suga på bröstet men det kommer inte mkt mjölk alls. Brösten rinner inte heller, eller spänner. Håller väl på att upphöra :( tråkigt, då bröstmjölken är så viktig.

Hon sover längre på nätterna, ibland 6-7 timmar. Nu passar kläderna i storlek 56 också, så skönt att hon inte behöver drunkna i kläderna.

Idag har vi städat lite här hemma. Vi har dammat, bytt lakan och bytt gardiner. Ska bli så skönt att lägga sig ikväll i nya lakan :)

Förresten, Amy fiser något förjävligt. Alltså långa, puttrande fisar och det luktar som faan. Tror det är ersättningen som gör det. Hon trycker på och låter nästan hela tiden stackarn. Men hon verkar inte lida av fisarna iaf, tur det. Ibland bajsar hon varje dag, ibland varannan. Riktiga bajjor också, rinniga som diarré. Hon har även hicka ofta men lider inte av det heller. Riktigt tålig bebis.

Likes

Comments

Babyn

Det blir inte mycket sömn när man har baby. Alltså inte mycket alls. Jag har inte fått sova gott alls sedan hon kom och det känns i kropp och själ. Man har ju vänt totalt på dygnet och några rutiner finns det ju inte. Vissa dagar har jag inte ens tid att borsta tänderna.

Amy har iaf gått upp bra i vikt nu! Sist vi vägde henne så vägde hon lite över 3800, tung tjej och det märks när man bär henne. Haha orkar snart inte. Får börja träna snart så jag orkar.

Iaf, turen med att hon har gått upp så bra är att jag inte behöver väcka henne på natten och mata henne. Pratade med barnmorskan om det, brukar ju gå upp och byta på henne samt mata henne runt 2.30-4.00 men de sista nätterna har det knappt vart nåt i blöjan plus att hon inte är hungrig. Hon har tagit bröstet, sugit typ tre sug och sen stensomnat. Vi brukar ju ge henne ersättning runt 23 och sen ammar jag tills hon somnar runt 1 så barnmorskan sa att hon blir ganska mätt av ersättningen så ingen idé att väcka henne. Hon har ju gått upp bra och säger till när hon är hungrig så matar henne när hon vaknar vilket är runt 4-7. Hon verkar vara nöjd och det är ju det viktigaste.
Så det är ju skönt att kunna få sova ett par timmar extra om natten. Sen brukar jag sova längre på dan, till 11-12 för sambon tar henne då, men han börjar ju jobba snart så då blir det inga fler sovmorgnar för mig.

Annars är hon en snäll bebis, hon tycker om när man tar på henne och pratar med henne. Hon somnar gärna i famnen efter amning. Hon har nästan alltid napp när hon är vaken och blir ledsen när den ramlat ur munnen, så det blir en hel del spring fram och tillbaka när hon tappar nappen. Hon har även vant sig vid att få blöjan bytt, innan gallskrek hon så fort hon var naken. Nu går det hyfsat bra så länge man byter blöja rätt snabbt.

Nu börjar kläderna passa också! Hon är 52 cm nu och kläderna i storlek 50 passar henne nu. Skönt, förut hängde ju alla kläder på henne, stackars liten. Inte lätt att vara kort. Min buse 💚

Likes

Comments

Graviditet, Babyn

Vår bebis var beräknad 17/1. Jag var dock säker på att jag skulle gå över tiden, sån tur som jag brukar ha med saker och ting. Men icke, hon kom på nyårsdagen, 16 dagar för tidigt. Tänkte dela med mig av min förlossningsberättelse.

Jag kände av små stickningar i nedre delen av magen på nyårsdagen, lite kraftigare än vad de brukar vara. Tänkte inte mer på det och hade inte alls nån tanke på att babyn snart var påväg. Har hört att man ska ha koll på slemproppen, när den gått så är förlossningen på g.

Jag vaknade kl. 8.15 på nyårsmorgonen, var fortfarande i drömmarnas värld och hade drömt att jag sprang efter en tjej i ett område i Backa. Hade fortfarande inte släppt drömmen och tänkte när jag vaknade "varför jagar jag henne?" Samtidigt som jag är nyvaken så känner jag att det rinner varmt från underlivet, och jag tänkte genast att jag kissat på mig, att jag inte kunde hålla mig. Jag kniper och reser mig upp och då kommer det ännu mer. Alltså fruktansvärt mkt. Jag ropar på sambon som kommer in i sovrummet, och jag säger att vattnet har gått. Ber sambon lukta på det (för att konstatera om det luktade urin, jag kände inget för jag var förkyld) men det luktade inte urin. Sambon ringer förlossningen och vi är välkomna till Östra Sjukhuset som var vårt förstaval.

Jag sätter mig på toastolen och låter vattnet rinna där tills det tar någorlunda stopp. Sedan hoppar jag in i duschen för att duscha benen. Väl i duschen känner jag att magen drar ihop sig och det känns som en femstjärnig mensvärk. Det gör så ont, magen spänner sig och det trycker neråt.
Jag får åter igen sätta mig på toaletten för det känns som att jag både krystar, bajsar, kissar och läcker fostervatten (vilket jag gör, alla fyra). Känner av värkarna som kommer väldigt tätt, jag kan inte ens resa mig upp från stolen och klä på mig, jag får sitta där och krysta.

Vi hinner inte äta frukost för värkarna kommer så tätt inpå. Jag är trött och hungrig men får inte ner något då smärtan är så enorm. Sambon hämtar bilen och börjar lasta den med våra väskor, och samtidigt blir han utelåst. Vi har en porttelefon och man kan komma in med en tag, men den hade han glömt hemma. Jag hade min mobil på ljudlös (och kom för den delen inte ifrån toastolen) så jag trodde ju han hade kollapsat i trappen. Jag släpar mig från toastolen, kollar både genom fönstret vart han är och ropar i trappuppgången, varav där får jag svaret att han blivit utelåst. Släpper då in honom när han ringer min telefon.

Sambon hjälper till när jag sitter på toaletten genom att massera min rygg och ge mig dricka. Värkarna kommer så tätt och klockan har nu blivit strax efter 10. Får på något sätt på mig kläder och vi åker mot sjukhuset.

Vi blir inskrivna kl. 10.52. Så fort vi kommer in i förlossningsrummet sätter jag mig på toaletten och krystar, värkarna håller fortfarande på. Sitter där en stund tills barnmorskan kommer in och frågar om hon kan få undersöka mig. Släpar mig mot sängen.

Jag var helt säker på att vi skulle bli hemskickade, har ju hört att förstföderskor brukar ha en långdragen förlossning. Och jag tänkte.. 36 timmar med sånna värkar? Sån smärta? Hur ska jag kunna sova? Äta? Jag var helt säker på att vi skulle få åka hem.

När barnmorskan undersökt mig så säger hon att jag är öppen 5 cm. Jag gnäller att jag vill inte åka hem, och hon säger "du ska inte åka hem, du ska föda barn". Jag får även en mätare runt magen som mäter babyns hjärtljud som ligger på 140 slag. Då är klockan strax efter 11.

Får lustgas som hjälper sjukt mkt. Barnmorskan ber mig vända mig på sidan, för att underlätta barnets väg ner. Jag var inte alls sugen på detta, men efter en hel del tjat fick jag göra det. Det var sjukt obekvämt och jag fick inte alls till någon skön ställning så gick tillbaka till halvsittande. Hon frågar mig om jag behöver gå på toa och kissa för det kan underlätta, så jag testar det. Det kommer dock inget kiss och jag lägger mig i sängen igen.

Jag gnäller och klagar på smärtan, det gör mest ont i magen och inte i underlivet. Jag krystar när värkarna kommer. Jag bönar och ber om att både få epidural och att bli snittad. Barnmorskan ger förslag om att jag kan få lägga mig i badet och det vill jag, hon vill dock undersöka mig först. Det visar sig då att jag är öppen 10 cm så blir dessvärre inget bad för mig. Nu är klockan 13.

Värkarna kommer med ca 3 minuters mellanrum och jag krystar och tar lustgas hela tiden. Enligt min förlossningsjournal hade jag krystvärkar från kl 13 och bebisen kom ut på två krystvärkar. Hon kommer ut kl 13.49 och skriker redan när huvudet är ute.

Jag får henne på bröstet direkt när hon kom ut. Vi myser och hon får regelbundet varma handdukar runt sig. Hon är blå i ansiktet och är täckt med fosterfett. Det var inte så mycket blod på henne som jag hade förställt mig.

Eftersom min förlossning gick så får så sprack jag på några ställen (varav klitoris..) jag fick fyra stygn på tre ställen och att bli sydd var värre än att föda barn. Det sved och tog lång tid. Moderkakan kom ut hel och fin, jag är glad över att jag valde att titta på den. Sambon klippte navelsträngen såklart.

Jag förlorade sammanlagt 490 ml blod. Det som var sjukt obehagligt var bär sköterskorna klämde på magen efter förlossningen för att den skulle börja dra ihop sig. Fyfan, här har man krystat ut både barn och moderkaka, så ska någon kom och klämma på magen ytterligare.

Förlossningen gick bra, trots att den gick så fort. Jag är tacksam för all hjälp jag fick på Östra, så duktig personal de har. Jag är tacksam för lustgasen.

Den 1/1 föddes alltså våran Amy Johanna kl. 13:49, 49 cm lång och 3615 gram. Vår skatt.

Likes

Comments

Igår fick vi oss en ny bil, en gåva från min svärfar. Han hade tydligen sagt att han ville köpa en ny bil till oss eftersom den vi har nu är för gammal och dessutom sönder. Så igår var sambon och svärfar ute och kollade bila och det blev en mörkblå Toyota från 2012, mkt fin. Den ska hämtas nästa onsdag.
Igår var det förresten första gången jag träffade min svärfar. Vet även nu vem sambon är lik ;) mkt trevligt att träffa honom, var en trevlig karl minsann.

Likes

Comments

I brist på annat

Idag är det den 17e januari och idag var vår baby beräknad. Hade verkligen aldrig gissat på att hon skulle komma så tidigt som 1a januari. Har hört att man som förstföderska kan gå över tiden också, men tur att jag slapp det! Var ju tungt redan som det var så jag är tacksam över att hon kom tidigt.

Igår började vi att ge henne ersättning, och hon är galen i den. Först när hon smakade så gjorde hon grimaser haha, men sen har det gått ner. Jag ammar först, antingen på ena eller båda brösten, sen ger vi 65 ml ersättning. På natten ammar jag enbart.

Idag snöar det också! Såg det nyss när jag kollade ut genom fönstret. Blir nog ingen promenad idag, det är kallt och vill inte bli blöt och kall. Men det ser så mysigt ut :)

Blev så förbannad när jag fick post från a kassan häromdan, blir återbetalningsskyldig med 2600 kr! Vet inte vart jag ska fånade pengarna ifrån direkt. Fattar inte hur de tänker, jag fick 578 kr av försäkringskassan den månaden, hade de tänkt att jag skulle kunnat leva på det? Sen kom pengarna inte förrän 9e december, och inte 18 november som a kassan påstår. Så trögt.. Sen har vi hennes försäkring att betala på 1300 nånting, så det är lite av en ekonomisk kris hos oss denna månaden.

Likes

Comments

Idag har vi haft vår skatt i 11 dagar. Jag kämpar fortfarande med amningen, har köpt amningsnappar som hon tar lättare än bröstet. Vi hade besök hemma av BVC i måndags men då stod vikten still. Idag skulle vi till BVC för att kolla vikten och hon hade gått upp 60 gram. Känns som att det går segt. Ska tillbaka på måndag IGEN och kolla vikten. Åh jag tycker det känns så meningslöst, visst bra att de håller koll, men att behöva släpa sig dit, och sedan inte ens få någon hjälp utan bara ett 'amma på bara' och sedan återbesök. Känns som att vi lika gärna kan väga henne hemma.

Mkt sömn blir det ju inte heller. Jag försöker sova middag iaf på dagen så jag orkar sitta uppe och amma henne till tolv ungefär. Idag sov vi båda två och en halv timma, det behövdes.

Hon hade vuxit en halv cm också, så snart passar nog kläderna i storlek 50 henne 😉

Likes

Comments

Graviditet

Idag är vår skatt fem dagar gammal. Saker och ting går inte direkt lätt kan jag säga. Har stora problem med amningen, hon skriker och ger tecken på att hon är hungrig, men tar inte bröstet. Hon putter bort det och skriker ännu mer, så frustrerande. Sen blir det inte bättre av att hon är gul och vi måste gå på tester på Östra varje dag. Blodprov på henne varje gång, vilket jag hatar. De klagar på amningen, att hon måste äta mer och måste äta oftare. Blir så jävla sur för de vet inte hur mkt vi kämpar med det. Tror grannarna vet det mer än de på Östra. Blir ledsen när jag tänker på hur oförstående de är. De ska ju hjälpa istället för att trycka på, tycker jag ju.
Hon har tappat vikt också, eftersom hon äter så dåligt. Nu igår hade hon gått upp 55 gram så de var de glada över på Östra. Nu ska vi ju dit idag igen och hoppas inte hon tappat vikt. Jag blir galen.

Mkt sömn blir det inte heller! Försöker sova med henne på soffan så att sambon kan sova ifred i sovrummet, men jag måste sova sittandes med henne i famnen, annars vaknar hon. Vilket har resulterat i att jag har en sinnessjukt öm rumpa. Herregud jag blir galen.

Likes

Comments

Graviditet

Lyckan är enorm. Och svår att beskriva. Vår lilla flicka har kommit!

Hon föddes den 1 januari kl. 13.49 på Östra Sjukhuset. Vattnet gick 8.15. Vi är hemma nu och amningen har kommit igång för fullt nu. Ska på 48 timmars koll lite senare idag.

Kommer uppdatera mer sen när jag har tid,  ammar nu 😊 sambon sover bredvid, det behöver han. Så vi hörs!

Likes

Comments

I brist på annat

Herregud för att jag skulle bli sjuk nu alltså.. Märkte igår att det gjorde ont i gommen när jag svalde så antog att något var på g. Inatt var jag torr i halsen, hade huvudvärk plus täppt näsa. Har dock ingen feber, eller känner mig febrig. Tack o lov för det!
Hoppas jag hinner bli bättre innan förlossningen sätter igång.. Vill ju inte ha mer smärta nu liksom, orkar ju inte göra något. Så hade verkligen inte orkat klämma ut en bebis nu.
Barnkammaren står oinredd fortfarande. Förlossningsväskan är inte färdigpackad. Känns som att inget är klart, men jag orkar inte ta tag i det nu känner jag. Får lägga fokus på att bli frisk först, hoppas på att det är bättre tills på måndag iaf!

Likes

Comments

Graviditet

Kära nån, har ni sett? Det gör grymt ont också när jag går. Kan inte ens ha mina vanliga strumpor och skorna är en mardröm. Tar på mig stödstrumpor innan jag går upp men de hjälper inte.. Gud vad jag längtar tills det är över.

Imorgon har vi tid hos barnmorskan. Ska be om en gynundersökning för att se om jag är öppen något. Sen ska jag fråga om amning då jag haft piercing i ena vårtan för några år sedan.

Jag hoppas inte att babyn kommer i nån nyår. Det är ju bara några där kvar så hoppas hon kan hålla sig därinne en vecka till iaf.

Vi håller på att inreda barnkammaren nu! Hoppas det blir klart inom kort så jag kan visa lite bilder för er 😊

Likes

Comments