Alla sagor har sina slut, men vissa slut kommer tidigare än man hoppats på.

Hade det inte varit så att min morfar för 3 år sedan fått ALS hade han fortfarande funnits på denna jord. ALS, en obotligt nervsjukdom som leder till förlamning. Han har successiv blivit svagare under dessa 3 åren, en resa jag hoppas ingen annan människa ska behöva gå igenom, trots det är det ungefär 200 svenskar som får sjukdomen ALS varje år.

Jag & min familj valde att skänka pengar till "Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning". Jag hoppas att du också kan tänka dig att göra det. Jag förstår om du inte kan skänka jättemycket pengar, men om min familj skänker lite, du skänker lite & nästa som läser detta inlägget skänker lite, då är börjar det bli en del pengar.

Pengar som kan användas till forsking om ALS, forsking som kanske kan rädda någons morfar, så den morfarn slipper lämna jorden tidigare än vad han borde. Så den morfarn slipper lämna ett barnbarn som mig som får skriva ett inlägg som detta.

Du vet inte om det imorgon är din morfar som får diagnosen ALS, din pappa, syster, kompis, eller kanske du själv... Tillsammans kan vi hindra detta från att ske. Jag ber dig att skänka 1 krona.

1 krona, det behöver inte vara mer pengar. Kan & vill du skänka mer vill, uppskattas det, men det är 1 kr jag ber dig om.

Min familj swishade pengar till numret:

123 900 04 98

Jag hoppas att du också kan tänka dig att göra det.

Not always eye to eye, but always heart to heart

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag var det lite svårare på träningen. Vi har inte tränat för Susanne sedan början av oktober då det varit mycket annat, så jag antar att det var det som visade sig idag. Träna en dag i veckan är precis lagom, är det längre mellanrum mellan träningarna tappar vi det som vi tidigare träningar jobbat med.

Senaste två veckorna har det varit mycket med annat. Min morfar gick bort, därefter var det fokus på mormor & begravningen. Även om det för mig inte krävde fysiska ansträngningar som gjorde mig trött, så är detta ändå tankar som maler i huvudet. Såklart inte hela tiden, men mycket mer än jag kunde tro. När det är sånt som snurrar i huvudet & man har prov var och varannan dag som jag hade förra veckan, då var det inte träningen med Pärlan som prioriterades högst.

Så istället får ni några fina bilder på oss från en träning för ett tag sedan då Tina var med & fotade. Jag tycker hon tar så otroligt fina bilder.

Likes

Comments

Måndag igen - ny vecka.

Detta är planen denna veckan:

Måndag:
På kvällen ska jag iväg på en sak som jag tyvärr inte kan berätta för er

Tisdag:
Johanna Lassnacks inspirationsföreläsning

Velat gå på hennes föreläsningar länge & i födelsedag fick jag denna!

Onsdag:
Konfirmationsmöte

Torsdag:
Jag & Pärlan åker på träning

Fredag:
Jag & mina kompisar i engelskaprojektet åker till Malmö för att spela in till vår film

Lördag:
Morfars begravning

Söndag:
Funktionär på en hopptävling 

Utöver detta ska det vanliga fixas hos mina favoriter & de ska motioneras. 

Likes

Comments

Förmiddagen spenderas med kusinerna då dem sov över.

I skolan har vi ett engelskaprojekt där vi spelar in filmer. Min grupp valde att ses idag för att spela in till filmen, så var några timmar hemma hos min kompis. Mamma hämtade upp mig där & så åkte vi direkt till stallet för att fixa där. Idag får båda hästarna vila. Nu på kvällen har jag pluggat SO, jag har prov på onsdag...

Likes

Comments

Både Pärlan & Casper reds ut idag. Casper skrittades ut en runda. Pärlan har nytt bett, tidigare har hon haft ett gummibett men nu har vi bytt till ett vanligt. Lite annorlunda tycker hon, så nu första dagarna med det har jag bara ridit henne i skogen för att hon ska vänja sig vid det.

Snart ska jag ut & gå med en hund här i byn, en promenad nu på eftermiddag & en ikväll. Ikväll kommer även mina kusiner.

Likes

Comments

Först det vanliga - skolan därefter stallet.

Efter stallet åkte jag på möte i Flyinge. Jag är med i ryttarföreningensungdomnsektion & just nu planerar vi en halloweenövernattning.

När jag kom hem åt vi tacos & fredagsmys.

Likes

Comments

Orienteringen gick riktigt bra, ridit Pärlan en mysig tur, detta var en bra torsdag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har jag orienteringsdag i skolan. Alla orienteringsdagar utom en, har det regnat. Alla orienteringsdagar utom en, har jag gått vilse. Jag är måttligt taggad på orientering idag. Särkilt när jag kollade vad det skulle bli för väder...

Underställ & regnkläder... Usch!

Wish me good luck

Likes

Comments

Jag hade prov i förrgår, igår & idag, så skönt att vara klar med dem.

Pärlan fick vila idag, lilla ponnybus blev riden, det ösregnade, men han var glad ändå. En av hans mest charmiga sidor - han är alltid glad!


Innan vi gick ut i regnet...

Likes

Comments

Jag hade prov igår (måndag), jag hade prov idag (tisdag), jag ska ha prov imorgon (onsdag).

På torsdag har vi orienteringsdag.
Vi ska hitta kontroller, olika kontroller är värda olika mycket, helst ska du ta alla & helst ska du vara snabb.

Utifrån det får du ett betyg, ett betyg för dina prestationer den dagen. Denna dagen kallar dem friluftsdag/examination.

Dem testar våra kunskaper om orientering, efter att vi har arbetat med orientering på idrottslektionerna. Utifrån tid, poäng & om du sprang själv eller med någon, får vi ett betyg för denna dag. Ovanstående gör att jag tycker det passar bättre att kalla detta examination än friluftsdag.

Oavsett vad, i mina ögon är detta mycket. Utöver det jag skrivit, har vi läxa i 5 ämnen denna veckan. I mina ögon är detta jättemycket. Jag går i 8:an.

Jag känner personer som slutat med sin sport/ sitt intresse för att ha mer tid till skolan.

Vi tar en av dem som exempel, hon hade endast 1 träning i veckan. Träningen varade 1,5 timme, hennes intresse tog totalt 2 timmar/veckan om man skulle räkna med tiden som det tog för henne att ta sig dit & hem.

2 timmar / veckan för att få göra något man tycker är roligt. Det var för mycket tid, hon valde att sluta på sporten för lägga den tiden på skolan.

Jag som har en extremt tidskrävande sport, som jag värdesätter högt, tycker att det låter helt ofattbart att man kan ge upp det man tycker är roligt om det handlar om 2 timmar/veckan, för att prestera bättre i skolan.

Jag sköter skolan & har ett intresse som tar mycket tid. När jag började 7:an var ambitionen att gå ut 9:an med A i alla ämnen, det är dock en ambition jag trappat ner. Inte för att få mer tid till hästarna, utan för min omgivning vet att jag är ambitiös & dem fick mig att inse att det skulle vara en ambition jag inte skulle må bra av. Jag har valt att ha 2 hästar för att jag tycker det är roligt. Ibland krockar ambitionenerna med skolan & ambitionerna med hästarna, då får man hitta en balans.


Ibland får jag gå upp tidigt för att få tid till att sköta skolan & ibland får jag plugga lördagskvällar, på det sättet har jag hittat min balans. Jag får göra det jag tycker är roligt, men det bygger på att jag lyckas hitta annan tid för att sköta skolan. Ibland prioterar jag annorlunda, men jag värdesätter alltid mitt intresse & jag sköter alltid skolan.


Men frågorna flyger ofta genom huvudet:

Hur mycket tid får skolan ta egentligen?

Hur mycket av sin fritid ska väljas bort?

Likes

Comments

Natten mellan fredag-lördag sov jag 10 timmar, natten mellan lördag-söndag sov jag 12 timmar. Det är inte likt mig.

Helt ärligt, nu har jag börjat acceptera att det är ok att vara ledsen. Jag har börjat förstå att även om det inte kommer tårar, även om jag flyr från tankarna genom att göra andra saker, så bearbetar jag ändå det som hänt. Det gör mig trött, psykiskt.

Jag har dessutom en vecka med massor av prov & läxor framför mig. Tungt, fick prioritera det som är viktigast, vara nöjd med det som blev gjort.

Nu ska jag till min favoritplats.Likes

Comments

Hejdå morfar, tack för tiden jag fick med dig, tack för att just du var just min morfar!

Likes

Comments

Den där bra onsdagen som jag skrev om igår, höll inte i sig lika länge som jag hoppats på.

När pappa hämtade mig efter konfirmationsmötet berättade han, det som jag länge vetat att jag skulle vara tvungen att få höra, förr eller senare. Att morfar är sjuk vet jag sedan innan, men nu är han jättesjuk. Så sjuk så han troligtvis inte klarar sig.

Jag vill dit, nu, fort, tänkte jag. När vi kom hem pratade vi med Sofia. Efter många om & men, kom vi fram till att vi inte åker dit. Morfar är medvetslös, han skulle inte märka om vi kom dit. Såklart jag vill vara där med honom, sista andetaget, sista hjärtslaget, men det är inte dem minnena jag vill ha med morfar.

Skulle jag vara med där nu skulle jag minnas honom som medvetslös, slangar med dropp, smärtstillande, tårar, det är inte sådana bilder jag vill få upp i huvudet när jag hör "morfar".

Jag vill se morfar som för några år sedan, pigg & frisk, med ett leende på läpparna. Jag vill se fina minnen, Petson & Findus som vi såg, samma teater varje år. Plockades hallon i trädgården, för att därefter koka sylt, det är sådana minnen jag vill få upp i huvudet när jag tänker på morfar.

Mamma är hos morfar, för att jag skulle tänka på annat erbjöd sig Pärlans ägare att köra mig & Pärlan till träningen. Det ville jag, jag mår inte bättre av att sitta hemma & vara ledsen, morfar mår inte bättre av det, tvärtom. Morfar hade för allt i världen velat att jag skulle ha det bra, han hade velat att jag skulle åka på träningen.

Träningen gick bra, morfar fanns där i bakhuvudet, hade svårt att släppa det. De 45 minuterna på Pärlans rygg tränandes för Susanne är ändå den stunden, av alla jag kan komma på, som jag har som lättast att släppa andra tankar & fokusera på det jag gör, glädjas åt det vi, jag & Pärlan gör.


Pärlan, du är helt otrolig, helt underbar, när allting är så mörk, visar du mig vart jag ska

Fotograf : Tina Still

Likes

Comments

Om en stund ska jag till skolan, efter skolan ska jag på första mötet med konfirmationsgruppen. Efter mötet åker jag & Pärlan på träning. Idag är det dessutom kanelbullensdag, Sofia bakade ett berg med bullar igår så jag skulle tro det blir en kvällsfika ikväll. Jag har med andra ord, en ganska så bra onsdag framför mig. 

Likes

Comments

Imorse hade jag sovmorgon då vi hade studiedag idag. Somnade ganska tidigt igår & vaknade 07.45 idag, utvilad. Planen för idag var få lite läxor gjorda, men så blev det inte. Sofia fixade jättegod frukost med både pannkakor & smoothie. Därefter städade vi typ hela huset. Nu på eftermiddagen har jag varit i stallet, ridit båda hästarna. Nu, ska jag ta tag i "studierna" denna studiedag. Hanterbart mycket i skolan denna veckan, nästa vecka går det utför... Så borde egentligen kolla lite på det redan nu, få se hur mycket jag får gjort idag.

Likes

Comments

För en liten stund sedan kom jag hem från stallet. Casper fick vila idag, Pärlan red jag på banan. Fokus låg på galoppen, vi gjorde mycket galoppfattningar & fick till några riktigt bra.

Traven var också bra, hon kan bli lite spänd på ridbanan & då blir hon hög i formen, men vi jobbade på & därefter blev hon mer avslappnad & kunde sänka sig.

Nu har Pärlan gått några dagar, så imorgon vilar hon. Casper vilade idag, så han blir riden imorgon.

Likes

Comments

Jag tycker det är roligt att se så roligt Sofia & Cooper tycker det är att åka på tävling. Idag var en fin tävlingsdag. Att Sofia får tävla med Cooper, se glädjen i henne. Få se Coopers glädje när han får vara "världens bästa häst", både innan & efter att han, utan större ansträngning knatat genom Lc2 på 69 % idag. Få se dem bygga ett band & hitta en kommunikation som funkar för dem, allt detta gör mig väldigt glad!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Cooper är knoppad, grejerna är putsade & packade, nu åker vi på Sofia & Coopers andra tävling!

Likes

Comments

Idag fick båda hästarna vila, jag följde med Sofia till Cooper & hjälpte dem. På lördag är det tävling för dem igen, så dem är i full gång med sin träning.

När vi kom till stallet låg Cooper & sov. Fick denna ganska så söta video på dem...

Likes

Comments

Idag var det träning för mig & Pärlan. Vilken stjärna hon är, så rolig att rida. Innan har hon helst velat gå högerställd i båda varven, men det börjat bli mycket bättre, speciellt i traven. Vi jobbar mycket med det & det ger verkligen resultat. Galoppen går hon fortfarande helst högerställd i, det är bara att jobba vidare.

Mamma filmade & jag har klippt ihop det till en video. Jag tycker det är roligt att ha lite från varje träning, särskilt nu i början när vi utvecklas så mycket. Jag ska försöka göra videos till varje träning.

Som ni märker i videon är ett klipp (skänkelvikningen) på "fel håll"... Skänkelvikningen var den bästa vi någonsin gjort tillsammans, videon råkade vara på fel & jag vet inte hur man vänder på den... Så ni får helt enkelt vända på skärmen eller vrida på huvudet där.

Likes

Comments

Jag har precis hoppat av bussen & står nu vid Nova. När som helst kommer min kusin & då är det dags för shopping!

Just nu är vädret halvdant, men tror det kommer bli bättre under dagen. Ikväll åker jag till stallet & rider.

Likes

Comments

Träning för mig & Pärlan idag. Idag la vi mest fokus på traven. Traven gick till en början sådär, men sen... wow! Stadigt, lugnt & harmoniskt. Emot slutet av ridpasset tog vi även lite galopp, den blir bättre & bättre!

Likes

Comments

När jag vaknade imorse mådde jag bättre. Jag har varit i skolan & nu på eftermiddagen var i stallet. Red Casper barbacka. Märker så tydligt hur mycket balans som krävs. Jag borde nog rida barbacka oftare än vad gör, känner takten mycket tydligare, tror det ger mycket.

När jag började rida Pärlan var tanken att hennes ägare skulle rida henne 1 dag/veckan, så jag kunde få lite hjälp. Det har vi lite glömt bort, men nu när jag varit sjuk passade det bra att hon red idag. Fick ett långt sms vid lunch om hur bra det gått idag & hur fin hon tycker att Pärlan har blivit.

Ni ska veta så glad jag blev av det fina sms:et... & så glad jag blir av att få rida denna fina hästen, obeskrivligt!

Fotograf : Tina Still

Likes

Comments

Jag som trodde jag skulle må bättre när jag vaknade idag, den förhoppningen kunde jag ju glömma... Feber & förkyld, så fick vara hemma från skolan. Halvsov typ hela förmiddagen, gjorde lite läxor, åt lunch vid 15, efter det mådde jag bättre. Så jag åkte till stallet, fixade & påminde de små djuren om att dem är väldigt fina.

Likes

Comments

Redan i lördags började jag känna mig lite småförkyld. Typiskt mig att blunda för sånt... Idag hade vi milen i skolan, ansvarsfullt gick jag & sprang inte. Efter dem 10 km var jag inte riktigt i skick för att fixa stallet + rida 2 hästar. Fick såklart lite småpanik över det, Pärlan ville jag rida då vi ska träna imorgon, Casper har inte gått på någon dag så honom ville jag verkligen rida. Mamma erbjöd sig att promenera med Casper, tack tack! Förstod att chansen att jag skulle kunna träna imorgon var ganska liten, så Pärlan fick vila idag. Hoppas på att vakna frisk imorgon, vara sjuk är nämligen inte särkilt roligt :(

Likes

Comments

När jag kom till stallet idag hade Caspers vattenkopp typ gått sönder/läckt, så det var simbassäng i boxen. Jag fick hjälp att laga vattenkoppen, därefter kunde jag mocka ut all halm & fylla på med ny.

Båda hästarna skulle ridas. Började med att rida Pärlan, hon skulle gå ett pass på ridbanan. Traven var riktigt bra, svävade fram. Kändes nääästan som passage, fast jag tror det var ganska långt ifrån det, men det ändå... ;) Galoppen måste jag säga att vi börjar få bättre koll på, jobbar nu med att samla ihop den. Pärlan tycker det är lite jobbigt när jag vill att vi ska samla ihop galoppen, hon vill hellre vara galopphäst som springer fort, men hon kämpar på. När jag red började det åska, Pärlan reagerade inte alls, men vi gick såklart in.

Pga åskan fick Casper vila. Vi tog in hästarna & gav dem hö.

Nu under kvällen har släkten varit här & firat mig, så mysigt!

Likes

Comments

Började dagen med lyxfrukost med mina kompisar, därefter bad i jacuzzin. Vid lunch gick jag hem, då var vår tjejhelg slut. Jag & mina kompisar är ganska aktiva i vardagen, svårt att bara ses, det bygger på att man planerar & hittar en dag alla vi kan, vilket inte är helt lätt för 4 tjejer som alla är upptagna på sina håll...

Dessa dagarna var väldigt lyckade, ha riktiga vänner att skapa betydelsefulla minnen med, det är värdefullt för mig.

När jag kom hem gjorde jag lite av en läxa, för att vardagen ska gå ihop bygger det på att läxorna är gjorda innan. Försöker göra alla på helgen, dem som inte bli gjorde på helgen görs antingen tidiga morgnar, sena kvällar eller typ "vänta på bussen" stunder.

På eftermiddagen åkte jag + familjen & shoppade. Jag köpte en tröja & några smycken, halva priset på tröjan & 75 % rabatt på smyckena.

Efter shoppingen åkte jag & mamma till stallet. Red Pärlan, Casper fick vila. Vi red till kaninlandet & tränade lite där. Där går det både upp & ner vilket gör att bakbenen får jobba lite extra. Hon kan inte springa iväg för fort eller gå på tvären, för då tappar hon nämnligen balansen. Lugnt tempo & väldigt fin häst!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kvällen spenderades med 3 fina kompisar, i min kompis väldigt lyxiga jacuzzi, en torsdag utöver det vanliga...

Likes

Comments

Såklart vaknade jag innan familjen kom in imorse, gissar att det är så när man fyller år. Började dagen med både presenter & tårta, firades i skolan, eftermiddagen spenderas i stallet & när jag kom hem hade familjen fixat ett hemmaspa till mig. En perfekt dag att fylla år på!

Likes

Comments

Pärlan var riktigt duktig på träningen idag, wow-känsla. Traven har blivit lugnare vilket gör den så mycket bättre. Skänkelvikningar är jobbigt enligt Pärlan, men hon kämpar på & när hon kämpar lite extra blir dem bra. Vi har även provat bakdelsvändningar & framdelsvändningar, det går bra, hon är så lättlärd. Galoppen jobbar vi vidare med, galopp på 20-meters volt & galopp på fyrkantspår.

I födelsedagspresent önskade jag mig att vår kompis (som tar sååå fina foto) fotograferade mig & Pärlan. Igår kom hon  & fotograferade oss, har redan fått några bilder, woooow så fina!

Fotograf : Tina Still
Imorgon fyller jag 14 år! Jag lyckas alltid vakna innan familjen kommer in på morgonen, väldigt jobbigt att behöva vänta när man är så förväntansfull!

I skolan tränar vi inför milen, så idag sprang jag 4,5 km på idrottslektionen, jag har cyklat några km, ridit 2 hästar, efter detta kanske det finns en chans att jag sover gott inatt, kanske tills familjen kommer imorgonbitti...?

Godnatt från en 13-åring

Likes

Comments

Jag slutade tidigt även idag så jag cyklade från skolan till stallet. Fixade stallet & därefter red jag Casper. Nu mumsar båda hästarna hö & jag sitter i sadelkammaren. Om en stund ska jag gå ut & börjar fixa Pärlan inför träningen ikväll.


Pärlan har fått en ny grimma av sin ägare, jag tycker den passar henne sååå bra!

Casper har en liknande sedan tidigare, fast hans är blå.

Likes

Comments

Måndag igen, detta kommer att bli en bra vecka. Detta är planen:

Måndag:
Idag slutade jag skolan vid lunch då vi hade utvecklingssamtal på eftermiddagen & då ställs lektionerna in. Jag hade mitt utvecklingssamtal idag, så trots att jag slutade tidigt fick jag vänta på mitt utvecklingssamtal. Ikväll ska jag till stallet.

Tisdag:
Slutar skolan tidigt även då. På kvällen åker jag & Pärlan på träning för Susanne.

Onsdag:
Jag fyller år!

Torsdag-lördag:
Jag + 3 kompisar ska bo själva hemma hos en av dem. Torsdag & fredag kommer vi vara i skolan på dagen, på eftermiddagen kommer jag fixa stallet. Kvällarna (& lördag) är dock planerad i minsta detalj!

Söndag:
Släkten kommer för att fira mig.

Likes

Comments

Imorse var jag i stallet, båda hästarna motionerades. Efter det åkte jag med mamma & Gul på tävling. Idag tävlande dem MSB:2 för första gången. Som dem tränat, så nervösa dem var, men åh så duktiga!

Stolt över dig mamma! 

Sofia & Coopers debut igår firades med tårta igårkväll. Vi åt dock inte upp hela tårtan igår, så den räckte även för att fira mamma & Guls framgång idag!

Likes

Comments

Idag var jag med på Sofia & Coopers tävlingsdebut tillsammans. Wow, så duktiga, kämpade så bra! Sofia har bestämt att denna härliga tävlingsdag ska firas med prinsesstårta ikväll.

Cooper gillar traditionen att få tårta efter att han har tävlat. Idag hann vi inte ens spänna upp remmarna på tränset innan han tagit första tuggan!

Denna sagoponny...helt fantastisk, och Sofia är ganska bra hon också ;)

Likes

Comments

Pizza på stallgolvet

Taktiksnack

​Såklart har vi provat tävlingsfrisyren 

Likes

Comments