Sverige är fint. Men efter att ha läst facebookkonversation efter facebookkonversation där svenska kvinnor och män kastar ur sig rasistiska och sexistiska påståenden som om de inte har något annat för sig, får det mig att tveka på om Sverige verkligen är så fint ändå. Du som besvarar varje kommentar med “Sverige är faktiskt ett av världens mest jämställda länder”, du har helt rätt. Men din poäng är så fel. Att vara bättre betyder inte att vara tillräckligt. Sverige är jämställt först när kvinnor kan gå fritt på gatan utan att förföljas av män som visslar och ropar, när min arbetsansökan som kvinna med utländskt efternamn är lika mycket värd som “Herr Svenssons”, när brott skylls på individer istället för religioner eller ursprung, när våldtäkter skylls på våldtäktsmän istället för offrets tillstånd och när HBTQ-personer slutar bli misshandlade på grund av vem de älskar eller vill vara. Ja, Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men det är långt ifrån jämställt.

Varje dag läser jag om män och deras gäng som sexuellt trakasserar kvinnor på alla möjliga sätt. Det är såklart fruktansvärt på alla nivåer och jag vill inte förminska kvinnovåld men förutom själva händelsen så är det en annan sak som gör mig så fruktansvärt irriterad. Förövarens ursprung verkar nämligen ha en väldigt stor roll i det hela, men BARA om personen inte är svenskfödd. Så fort personen är svensk är personen bara en man, men när förövaren är osvensk tycks det vara väldigt relevant att informera om ursprunget. Det sorgliga i detta är att det är såhär rasismen och trångsyntheten ökar i landet. Det är på det här sättet alla utan kunskap om hur källkritik fungerar fortsätter bygga upp sin egna lilla värld om att Sverige var bättre förr, utan invandring. Och det är med hjälp av de här personerna som Sverigedemokraterna lyckats växa till landets tredje största parti och sedan lyckats trycka in en falsk verklighet och främlingsfientlighet i huvudet på så många fler.

“Men vadå? Det är ju på grund av deras bakgrund? Du kan ju inte förneka att de har sämre kvinnosyn i deras hemländer?” Nej, jag förnekar ingenting. Icke svenskfödda som kommer till Sverige har i regel en sämre kvinnosyn än svenska män. Men tänk efter. Är det så konstigt? Efter att ha levt halva sitt liv med en viss kultur så är det inte lätt att komma till ett land där kontrasterna är enorma jämfört med hemlandet. Detta är inte nysvenskarnas fel. Det är Sveriges fel. Det är inte rätt att förvänta sig att en person ska kunna svenska så fort hen kommer över gränsen, att hen ska bli kristen, börja fira jul, dricka starkt svart kaffe fem gånger om dagen, köra volvo, köpa hund, skaffa två barn och gärna bli vit. DET GÅR INTE. Sverige måste ta tag i invandringen på rätt sätt och sluta gömma undan den för att sedan skylla på den. En bra början kan vara att utbilda män i svensk kvinnosyn och sluta placera nysvenskar i ett lägenhetsområde med bara andra utländska, för på det sättet kommer den svenska “kulturen” aldrig ta över hemlandets.

Sverige, Sverige älskade vän; kom igen nu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Klockan är nu strax efter 02 och jag har precis kommit hem och ätit lite tacosrester. Mums.
Jag har inte så mycket speciellt att säga om ikväll mer än att det har varit superkul.

Såhär såg jag och Emilia ut i våra linser & latex-sår

Likes

Comments

Igår var jag hos frisören och gjorde lite förändringar i håret.
Jag glömde tyvärr ta förebilder på håret, så jag försöker infoga några andra bilder där "mitt gamla" hår visas istället.

Före:
(Väldigt långt och slitet, fruktansvärt gult/guldigt & flera centimeter utväxt)

Efter:
(Flera centimeter kortare och en kall ombre) Är supernöjd!!

Likes

Comments

​1. Jag älskar att alltid ha något att göra. Ett fullbokat schema är inga problem så länge det är saker jag mår bra av. Nu när Hannes är på semester har jag tackat ja till alla möjliga extra jobbpass för att det inte ska bli för många lediga dagar (umgås nämligen med honom nästan varje ledig dag i vanliga fall).

2. Jag älskar ordning och reda. Jag städar och plockar hela tiden för att alltid ha så lite saker som möjligt runt mig och om det skulle vara för stökigt och för mycket saker runt omkring mig kan jag nästan få lite panik. Jag går ofta runt och städar när jag är någon stans både för att hålla mig sysselsatt och för att inte bli mer stressad, för det blir jag lätt av oreda. 

3. Jag vill lägga så mycket tid som möjligt i mitt liv på att resa. Nya platser är såå roligt och intressant att besöka, och det finns så mycket man kan göra på andra platser i världen som inte går att göra här.
Jag har precis införskaffat mig en världskarta faktiskt, ni vet en sån man markerar med nålar i vart man varit? Jag ser fram emot att sätta i varje nål och mitt mål är att ha minst 1 nål i varje världsdel. Ni ska få se den i ett inlägg om mitt rum tänkte jag, men det kommer först när mitt rum är färdigt. (håller på att ändra om lite)

4. Visste ni att jag är vegeterian? Jag äter alltså inte något som kommer ifrån döda djur. Ville bara få med förra meningen också för att ni inte ska blanda ihop det med vegan, som inte heller äter något från levande djur, dvs. mjölk, ägg, honung osv.
Jag har funderat på att göra ett inlägg om det också, men det kanske är lite onödigt då ni säkert vet det mesta om den vegetariska kosten och tankesättet? Vi får se.

5. När jag gått ut gymnasiet vill jag resa så länge pengarna räcker till. När jag rest klartvill jag flytta in i en lägenhet i en större stad (i Sverige) och börja plugga. När jag börjat jobba ​på riktigt sen och min inkomst blivit stabil vill jag flytta lite längre ut på landet i en stor villa och skaffa familj. Är ganska vanlig när det gäller mina drömmar helt enkelt. 

6. Mitt colamissbruk är enormt. Jag dricker såå mycket cola så det är inte sant. Nu under sommaren dricker jag nästan minst en liter om dagen. Men jag gillar inte all cola, Cola zero eller Pepsi Max ska det vara. Vanlig är äcklig, så den är jag hellre utan.

7. Jag har blivit helt kär i marmor. Vill att allt i inredningsväg ska vara marmorklätt nu för tiden. Just nu spenderar jag min lediga tid med att klä in alla mina gammla glossy box-lådor i marmor, ni ska få se när jag är klar.

8. Jag tycker att skolan är kul. Man har alltid något att göra, man lär sig saker, man får använda sina kunskaper och sin kreativitet, man träffar människor, allt helt enkelt! Jag har ganska enkelt för skolan så det kanske inte är så konstigt att jag tycker det är kul att få visa att jag är duktig.. De flesta tycker nog att saker de är bra på blir roligare..

9. Jag är intresserad av personer. Jag tycker det är riktigt intressant att få höra folks storys och varför personen är som den är eller tycker som den tycker. Jag sitter ofta och tänker på sånt och att få höra tankar och åsikter är det bästa jag vet. Att få berätta vad jag själv tycker och tänker kommer dock inte långt där efter. Jag ÄLSKAR att lyssna på debatter eller nära personer argumenterar. 

10. Nu ska jag jobba, tjingeling!!

Likes

Comments

Igår fick jag hem det slutliga antagningsbeskedet, och nu har jag precis skickat in och tackat ja till min plats. Den 15 Augusti börjar jag alltså på Väggaskolans ekonomiprogram . Jaupp, har inte så mycket mer att säga om det just nu, är mest spänd inför klasserna faktiskt..
MEN! Nu när jag blev påmind av skolan kom jag på att jag har ju fortfarande inte publicerat bilderna från avslutningsveckan?!? Så nu en månad senare ska ni äntligen få se några av dem.
Jag hade a great time (hur får man det att låta bra på svenska??) de sista veckorna i nian. All spänning inför sommaren och ny skola, alla avskedsaktiviteter, allt var super!! Men dessa dagarna var nog de mest känslofyllda och minnesvärda


Avslutningsmiddag 8/6


Skolavslutning 10/6

Likes

Comments

I Lördags var jag och några vänner nere i Malmö och sprang color obstacle rush. Kort förklarat så är det ett lopp på 5km som även innehåller 15 stycken hinder samtidigt som det kastas massa färg. (Läs mer HÄR). Tyvärr så regnade det och det var nog en ganska stor anledning till att det inte blev riktigt lika roligt som jag trodde det skulle bli när vi anmälde oss, men det var ju inte precis tråkigt ändå. Efter att man sprungit i mål fick man en medalj, och sedan var det en "färgfestival" på området. Vi dansade och kastade färg ganska länge faktiskt, men sen var det dags att åka hem. Jag hade faktiskt velat springa loppet nästa år igen, men kanske i en annan stad? och BARA om jag blivit garanterad bra väder!!

Likes

Comments