Små goda ostsnittar som är superlätta att göra!

Blanda två påsar riven Prästost med en påse riven Västerbottenost (tot ca 450g ost). Vispa ihop 3 ägg med 3 dl syrad grädde (alt vispgrädde) och blanda ner 1 tsk lökpulver, salt och peppar. Rör ihop detta med osten.

Häll smeten i en A4-stor form med smörpapper i botten och grädda sen i 200 grader i ca 30 minuter (tills den är genomgräddad och fått fin färg) täck ev med folie mot slutet.

Låt det sen svalna och skär sen det hela i små fyrkantiga munsbitar.

Klicka på Créme Fraiche och finhackad rödlök. Toppa med färska räkor och strössla med finklippt gräslök.

Servera med ett gott Bubbel till!



Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Skär lammytterfilén i ca 3x3cm stora kuber och lägg i en bunke.

Blanda ca 0,5 dl olivolja, 0,25 dl soya, 2 msk pressad citron, 1 tsk timjan, 2 msk oregano, 2 pressade vitlöksklyftor.

Häll marinaden över lammkuberna och blanda runt. Låt stå kallt ett par timmar. 

Trä upp kuberna på grillpett (som varit blötlagda om de är i trä) och grilla sen några minuter runt om på grill eller i grillpanna. Se till att köttet är rumsvarmt innan det grillas.

Jag grillar dem inte så länge då jag gillar rött kött men det är ju en smaksak. Lättast är att känna på köttets "stuns" hur genomstekt det är. Tiden kan ju variera beroende på storleken på kuberna, antalet kuber på varje spett och vilken grilltemp man har!

Likes

Comments

En grymt god fyllning för smördeg eller paj, och som kan ätas varm eller kall, är denna:

Stek ca 400 g färsk bladspenat i stekpanna tills allt vatten ångat bort. Använder du fryst så tina den först och krama ur allt vatten och stek sen bort resten av vätskan.

Stek sen spenaten ihop med ett par-tre hackade vitlöksklyftor, salt och svartpeppar. Häll sen över det i en bunke. Rör i två ägg, smula ner ett paket fetaost, blanda i två dl riven parmesanost och ca 3 msk torkad mynta. Blanda väl.

Vill du göra smördegsknyten så rulla ut två färdiga smördegsrullar och dela dem i sex fyrkanter vardera. Lägg lite spenat-och ostblandning på och vik över hörnen och kläm i hop på mitten. Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills de fått fin färg.

Väljer du pajdeg så baka ut en färdig pajdeg i önskade formar och fyll med blandningen. Toppa med riven ost. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

Det funkar också bra att lägga smördeg i en form, bre på blandningen, täcka med ett ytterligare lager smördeg, grädda och sen skära upp i rutor.

Som sagt lika gott varmt som kallt, så utmärkt buffémat!



Likes

Comments

10 Glas

Blanda 1 dl olivolja med 2 msk Hallonbalsamvinäger, salta, peppra och blanda i lite chiliflingor (eller färsk finhackad chili).

Häll marinaden över ca 40 stora skalade räkor. Marinera medan melonkulorna görs.

Gör melonkulor av två sorters melon. Tex honungsmelon och nätmelon. Fördela kulorna i glas och strö i strimlad färsk basilika.

Ta upp räkorna ur marinaden och stek dem mycket hastigt i het panna. Fördela dem sen över melonkulorna och skeda över lite marinad på toppen i varje glas.


Likes

Comments

Skiva 1 1/2 ask cocktailtomater i tunna skivor.

Rulla ut en rulle färdig smördeg och skär en liten skåra/markering en cm in, runt om degen.

Bre 200g mjuk chévre på och lägg sen ut tomaterna på. Vik upp kanterna in mot flarnet (från markeringarna).

Strimla bladen från en kruka färsk Basilika. Lägg dem i ett par matskedar olivolja, lite balsamicovinäger, salt & peppar och marinera en liten stund och ta sen upp basilikan och sprid den över flarnet.

Strö lite flingsalt över flarnet.

Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter, tills den fått fin färg.

Likes

Comments

5 Pers

ca 850 g Flankstek

2 påsarDelikatesspotatis

Ett knippe sparris

2 dl grovt riven parmesanost


Blanda 0,5 dl Olivolja, 0.5 dl Soya, 0,5 dl Balsamvinäger och lägg i Flanksteken för att marinera.

Skiva potatis tunt och salta med flingsalt och sätt in i ugnen på 200 grader. Tar ca 45 min till den är klar.

Stek sparrisen i grillpanna, salta och peppra och ställ sen åt sidan.

Stek köttet i grillpanna (eller grilla på grillen) tills det uppnått en innertemp på 54 grader (ej mer!!). Skär sen upp det tvärs över köttets fibrer (viktigt annars blir det supersegt) .

Knögla ihop lite smörpapper, veckla ut och lägg på en träskärbräda. Lägg på potatis och kött. Toppa med sparris salt, peppar och riven parmesan.

Servera med en god Bearnaise.


Likes

Comments

Finhacka två vitlöksklyftor och bryn dem i olivolja, i en kastrull, utan att de får färg.

Häll på ca 5 dl vatten och en hackad gul lök.

Häll i 1/2 dl kycklingfond och tillsätt 600 g gröna ärtor. Låt det koka i 15 min.

Låt sen 80-100 g ruccola koka med ett par minuter.

Rör ner 2 dl Creme fraiche och späd ev med mer vatten.

Mixa sen allt med mixerstav till en slät soppa.

Smak av med salt och peppar.

Servera med riven parmesan.


Följ gärna på insta: minmat_

Likes

Comments

4 Pers

I dessa burgare blandade jag 500g Högrevsfärs med en påse "Santa Maria Sydney Style Burger Spices", en skvätt grädde, ett ägg, salt och peppar.

Forma till 4 stora biffar och stek dem genomstekta. Toppa med cheddarost på slutet så den smälter.

Denna gång hade jag Briochebröd och lade ett lager sallad, sen tomatskivor innan jag lade på burgaren. Ovanpå den en skiva parmaskinka och en basilikadressing.

Dressingen görs genom att mixa 2 dl créme fraiche, 3 msk majonäs, 1 kruka färsk basilika, i pressad vitlöksklyfta, salt och peppar.

Serverade med ugnspotatis skuren som Pommes Frites.

Likes

Comments


Jag glömmer ofta bort de gamla goda rätterna man åt när man var liten. Det blir mest ny mat, inte så mycket Husman.

Men här på landet brukar jag göra stuvade makaroner. Jag kokar makaronerna och stuvningen för sig. Då bränns det inte så lätt som det gör annars.

4 pers

Koka makaroner nästan färdiga. Läs mängd/port på förpackningen.

Rör i hop ca 2 msk mjöl och en klick smör en kastrull. Häll på mjölk och koka upp under omrörning. Späd med ca 2-3 dl mjölk till önskad konsistens. Rör om ofta. Krydda med salt, peppar och riven muskot.

Häll sen samman de kokta avrunna makaronerna med stuvningen och låt det götta ihop sig ett par minuter.

Servera tex med stekt falukorv!

Likes

Comments