Header

Idag har jag varit hemma och chillat, lagat mat, handlat mat och hämtat ut paket samt fortsatt planera för höstens tävlingar. Elias reds och förhoppningsvis kommer hovslagare ut i morgon som äntligen kan slå på Verda ny fram sko. Mer intressant än så har inte dagen varit. Hej då sålänge!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Här kommer lite bilder från tävlingen. Synd bara att alla bilder jag lägger upp på bloggen tappar sin kvalité, varför vet jag inte. Tävlingen verkar i alla fall inte tagit ett dugg på Elias. Fick återhämta sig igår och logerades lite lätt för att se att han såg fräsch ut efter tävlingen och idag reds han ut till en början och var super pigg! Fortsatte sedan passet på ridbanan med en del galopparbete där han var superfin😊 Har byggt om sjukhagen åt Verda där hon faktiskt står lugnt men hon blir lite busig när man leder henne vilket är förstårligt när hon inte får röra på sig ordentligt stackarn😓

Likes

Comments

För ca 3 veckor sedan var Verda ute på kvällen i sin hage och busade runt när vi såg hur Verda snubbla på sig själv och gick på knäna några steg och försökte ta sig upp med hjälp av bakbenen innan hon ramla omkull helt. Dagen efter var hon svullen om benet och över senan. Det såg inte roligt ut och vi var rädda för att det skulle kunna vara en senskada och vi kontaktade veterinär. Hon var inte synligt halt i skritten och den mesta svullnaden gick bort efter två dagar men det var fortfarande en svullen bula över senan som inte ville försvinna.

Idag ultraljudades hon på klinik och mycket riktigt kunde man se en liten senskada orsakat av yttre våld. Samt hade hältan blivit värre troligtvis på grund av att hon skoddes om för några få dagar sedan men trampat av sig skon dagen efter. Verda har bra hovkvalite och hovslagaren brukar ha svårt att få bort skon när hon skos om vilket betyder att skon satt riktigt hårt och krävts ganska mycket för att trampa av sig den vilket kan ha gjort att hon vridit till benet eller snubblat på något sätt, jag letade i alla fall upp skon i hennes lilla sjukhage och den var alldeles krokig och böjd. Så vi fick röntga hoven för att kolla om hon hade någon spricka i hovbenet men det hade hon dock inte som tur var men man kunde se som ett blåmärke i sulan..

Prognosen för Verdas sena ser extra god ut eftersom det inte är en uttröttnings skada hon fått så det käns skönt men det är ju trots allt en sena och det tar ganska lång tid för det att läka suck. Känns som att jag knappt ridit på ett år på grund av alla skador och så kommer det här:( Återbesök blir om några veckor och då ser det förhoppningsvis bättre ut.

Likes

Comments

Idag var det dags för andra tävlingen för året och faktiskt första gången på gräs. Tycker det var en svår och konstig bana. Första gången för oss på den här tävlingsplatsen och nog den sista gången också för den delen. Flera saker jag inte gillade, nej jag var faktiskt inte ett dugg imponerad över tävlingsplatsen alls. Elias var inte lika fin som tävlingen sist och var stark och lite spänd vilket kan berott på att upplägget under veckan blivit lite lidande när vi bytt stall mm. Är ändå nöjd med rundan även om jag hellre velat haft felfritt. Klarade allt svårt men failade på det jag tycker vi alltid haft lätt med😒 Första felet blev ett onödigt pet då jag ändå tycker vi kom ganska bra in och vet inte riktigt varför han rev, om det var att han inte riktigt hann uppfatta hindret eller för att han var lite spänd. Andra och sista felet var när vi kom in helt obalanserat vilket resulterade i noll galopp och vi kan inte hoppa in i kombination utan galopp så la en volt och hoppade super precis som det var tänk från början, kändes synd bara att vi inte fick koll på galoppen tidigare. Kan tycka att vi borde klarat oss på 4 fel men men ett resultat är ett resultat... Nya tag till nästa gång💪

Likes

Comments

Idag har dagen ägnats åt att först på morgonen förbereda inför min systers student, sedan se utspringet och därefter släkt och vänner som kommit hem och fortsatt firat som blev väldigt lyckat😃 Senare på kvällen åkte vi till stallet och Elias reds och var super pigg! Verda skoddes om igår och idag hade hon tappat ena framskon så det kändes ganska onödigt suck... Packade också in lite saker vi köpte igår på Biltema, Hööks och Granngården. Måste säga att Granngårdens hästavdelning har blivit väldigt mycket bättre nu med mycket bättre sortiment! Det blev bland annat lindor, bakskydd, foder och lite saker till transporten mm.

Likes

Comments

Grovfodret är hästens huvudföda och kraftfodret endast ett komplement till grovfodret. Något jag inte förstår är varför vissa ger lika mycket av olika kraftfoder och diverse tillskott som grovfoder? Eller varför en annan utöver grovfodret, äpplen och morötter ger (12!) olika kraftfoder och tillskott av olika slag? (detta är inget jag hittat på själv) "Jag ger x för att min häst ska få fin päls, x för att få bra hovar, x för att det är bra för skelettet, x för det ska vara bra för magen, x för att hålla flugor borta" Jag tycker bara det känns så otroligt larvigt. Visst att det ska vara bra för dittan och dattan MEN behöver verkligen min häst det är? Är det verkligen nödvändigt att lägga ut så otroligt mycket pengar som alla dessa foder och tillskott faktiskt kostar? Och är det verkligen nödvändigt att frakta vissa foder över hela världen miljömässigt för att det ska vara bra för x även om hästen kanske inte behöver det eller det finns andra alternativ till det? Visst, vissa hästar behöver tillskottsfoder men jag tycker att många överdriver och ger allt möjligt bara för att. Men annars är det ganska känt att även tävlingshästar kan klara sig på enbart ett riktigt bra grovfoder och har man inte det kan man självklart komplettera med det som grovfodret har brist på.


Vi har tävlingshästar som går på ytterst lite kraftfoder och ibland på inget alls (beroende på grovfoder innehållet) och har fått beröm både för hull, muskler, päls, hovar och att de ser friska och välmående ut. Har aldrig haft kolik eller något foderrelaterat problem och bra att rida. Jag känner att vissa lägger alldeles för mycket tid på kraftfodret och att det ska göra underverk. Det ska vara bra för allt möjligt men man ska faktisk vara försiktig med vad och hur mycket man ger hästen för att inte riskera magsår, fång, kolik, korsförlamning och olika stereotypt beteende. Är man osäker är det bättre att låta det vara eller i annat fall ta hjälp av någon kunnig inom området.

Likes

Comments

Gjorde sista jobb dagen igår så är lediga nu ett tag framöver vilket även betyder att det är dags att flytta hem igen och då även hästarna. Vi var klara att lämna stallet på morgonen och hästarna gick snällt på transporten Verda lastade bokstavligen sig själv. Stod och väntade med henne utanför transporten och rätt som det var när jag inte var beredd gick hon rätt på och ställde sig haha smidigt😄 Väl iväg åkte vi ett tag innan vi fick problem med transporten så där satt vi och väntade 3 timmar men hästarna stod iaf snällt. Lyckligtvis fick vi hjälp av några vi kände som kom med sin hästbuss så vi kunde lasta om hästarna på åkern vid sidan om vägen och gick faktiskt ganska så smidigt ändå. Resten löste vi på annat sätt men är väldigt tacksam för alla inblandade som hjälpte till så allt löste sig. Vi kom fram till slut och hästarna verkar nöjda i sitt nya stall. I morgon ska det ridas och hästarna ska även få nya skor.

Likes

Comments

Vi forsätter ladda om till nästa tävling och är redan nu supertaggad och hoppas verkligen han kommer vara i lika fin form som sist. Ska försöka få hit en hovslagare så fort som möjligt nu i veckan som kan sko om hästarna också. Idag tog vi det lite lugnt efter tävlingen med en barbacka tur i skogen vilket uppskattades! Får se vart nästa tävling blir men ser ut som det kanske blir en på gräs vilket vi aldrig hoppat på förut så vi får se men inget bestämt.

Likes

Comments

Första tävlingen på 8 månader kändes ändå ganska bra trots resultatet... Vi hoppade en 120 cm och han kändes hur fin och fräsch som helst och hoppade super! Men dessvärre tappade piloten bort banan och red fel väg, och vi alla vet ju vad det betyder. Förstod först inte varför jag inte kunde fortsätta, vi hade inte stannat ut oss och han hade inte legat i en enda bom men ganska så snabbt fick jag ju då inse att vägen inte var helt rätt. Självklart blir man besviken efter alla förberedelser inför tävlingen och när han dessutom var så fin att jag nästan är helt säker på att han skulle fått bra resultat om jag inte strulat till det men jag känner mig inte ledsen på något sätt då jag för övrigt kände att vi var redo och att vår prestationen i sig egentligen var ganska bra vilket jag också värdesätter mer än en kass runda med okej resultat. Men men nya tag tills nästa gång. Hoppas att han är lika fin då som han var idag min🌟

Likes

Comments

För många drar helgen igång redan idag men inte för mig utan får vänta en dag till då jag jobbar i morgon. Det är slitsamt att jobba i stall och känner att min kropp har ont lite överallt just nu. För det första är det foten där jag blev trampad av en häst för snart tre veckor sedan som blev rädd för balplasten så har varit svullen, öm och både blå och lila och som självklart blivit mycket bättre men på det mest drabbade området är jag fortfarande lite blå och svullen samt är känseln bedövad över området. Och jag bar stålhätteskor. Jag har även väldigt ont i ryggen vilket jag haft i några veckor nu så har inte velat böja mig framåt eller röra ryggen alls speciellt mycket pga smärtan så förut kändes det typ som jag hade ont i ryggraden och nu har det avtagit lite och känns mer ont i liksom resten av ryggen, känner mig typ stelopererad och kan inte luta mig framåt😁.. Har även lite ont pannan där jag fick en hov (inget dramatiskt) but it still hurts. Det är slitsamt att jobba i stall men men... Nej nu ska jag sluta gnälla! Elias har gått lösgörande pass och var duktig, sedan fick hästarna komma ut en sväng vilket de uppskattade mycket. I morgon ska utrustningen fixas i ordning och bli fin igen! Nu kör vi sista och väntar med vilan till nästa vecka😃

Likes

Comments