Vi bestämde oss för att införa ett tillfälligt köpstopp med start från årsskiftet. Rensa och låta bli att handla går ju trots allt lite hand i hand: det är onödigt att rensa om det kommer in nya prylar i samma takt som de gamla försvinner. Hur länge köpstoppet kommer att pågå tror jag inte är uttalat.

I vårt köpstopp ingår alla villhöver-köp som kläder eller prylar, hämtmat och takeaway-fika. Däremot får vi gå ut och äta eller fika tillsammans, rimligt antal tillfällen, om det blir som en familjedejt. Vi skiljer dock på jag-är-lat-och-köpmat-är-smidigt och upplevelse-med-familjen.

Bekännelse:
Jag har redan misslyckats. Jag gick på en butiks erbjudande om ”x kronor rabatt vid köp över y kronor” och köpte en kaktus, jag har köpt en väckarklocka – ambitionen är att sluta använda telefonen i sovrummet helt, och en termosmugg för att hjälpa mig själv med att låta bli att köpa kaffe. Förutom kaktusen känns det ändå som överkomliga köp, det fanns en djupare mening med dem.

Likes

Comments

Garderoben är fylld till bristningsgränsen och jag kan antagligen inte se hälften av plaggen som ligger därinne. En del ligger dessutom på en stol, i tvättkorgen, i en låda i källaren eller i en byrå som står i ett annat rum. Men trots det har jag ingenting att klä på mig. Kanske är det för att jag har för mycket, jag kan inte se skogen för att träden är i vägen.

I somras påbörjade jag en kapselgarderob, och jag har kommit en rätt bra bit på vägen. Vad gäller kläder skulle jag säga att jag är där, det är svårare med accessoarer tycker jag. Där finns gott om utrymme för att rensa.

Jag har valt att ha min garderob i svart, vitt och grått, samt ha plommonlila (för vinterhalvåret) och puderrosa (för sommarhalvåret) som accentfärger. Det allra mesta som finns i min garderob passar ihop med resten – vilket är syftet med en kapselgarderob. 

Höst- och vintergarderoben består av 29 plagg (plus underkläder, sovkläder och jobbkläder).

 • En finjacka, och en regnjacka
 • Ett par kängor och gympaskorna jag även använde i somras
 • En mössa och ett pannband
 • En halsduk och en sjal
 • Ett par handskar
 • Fyra t-tröjor
 • Två tunna långärmade
 • Tre tjocka långärmade
 • En poncho
 • Tre koftor
 • Tre par byxor
 • En svart klänning
 • Två par strumpbyxor
 • En onepiece

Hur full är din garderob?

Likes

Comments

Nytt år, nya utmaningar, och jag hittade en utmaning jag bestämt mig för att vara med på. Det är Nourishing Minimalism som utmanar människor till att rensa ut 2018 saker under 2018 – en spännande utmaning tycker jag.

Den första januari tejpade jag upp en declutter chart (som du kan ladda ner här) på insidan av skafferiet och sen var det bara att börja bocka av sakerna vi rensade bort. I söndags passerade vi trehundra, och i går passerade vi fyrahundra – och då var jag osäker på om det ens fanns en chans att vi skulle komma nära målet, men med snart en fjärdedel utrensat innan det ens gått två veckor känns det inte direkt omöjligt.

Det vi rensat bland är: kokböcker, pyssel- och sysaker, makens underkläder (mina är redan rensade), träningskläder, ute-accessoarer som vantar och halsdukar, samt en låda med lite allt möjligt.

Vad tror du, kan du rensa ut 2018 prylar under 2018?

Declutter Chart kan du ladda ner här.

Likes

Comments

Vi var helt vanliga Svenssons, med minst tre stekspadar för att slippa diska och en låda överfull med strumpor, radmeter med böcker vi aldrig läste en andra gång och skor för åtminstone ett helt kompani. Vårt hem såg antagligen ut som de allra flesta hem. Sen började reflektera över överflödet av prylar, och var jag än tittade såg jag saker jag lätt hade klarat mig utan. 

Nu låter det som att vi var någon form av hoarders med tidningshögar liggande överallt, och mängder av sparat skräp. Det är långt ifrån sanningen. Vi var alldeles vanliga människor med mycket saker i skåpen men ingenting att klä på oss.  i såg inte skogen för alla träden var i vägen. 

Hur svårt är det egentligen att diska om stekspaden är smutsig, och vem behöver egentligen två olika vinterjackor? Det går bara använda en på en gång i alla fall. Jag hade dessutom minst fyra olika varma jackor. 

I somras började vi rensa ut överflödet, och i takt med att prylarna minskar ökar sinnesfriden. Följ med. 


Likes

Comments