Hej!

Välkommen till bloggen Min GymnasieGuide. En blogg med syfte att hjälpa dig som funderar på att välja denna linje till gymnasiet eller som precis börjat denna linje.

Tanken är att du genom denna blogg ska kunna få en skjuts fram i ditt val och hjälp på vägen när du fastnar i de jobbiga stunderna och sitter i valet och kvalet om du faktiskt valt rätt linje eller inte.

Inläggen som kommer att dyka upp på denna blogg kommer handla om saker som jag personligen tycker är viktigt att ha med sig i tankarna när man valt att läsa denna linje. Ni kommer att få läsa om bland annat hur viktig praktiken är, varför gymnasiearbetet är en så stor del av linjen, varför närvaron och att visa intresse är viktigt. Men du kommer också att få läsa om mycket annat som enligt mig är viktigt att tänka på när man valt att läsa linjen Restaurang & Livsmedel eller funderar på att välja den.

Jag som kommer att driva denna blogg heter Elin Fondin, och jag är en tjej på 18 år som går mitt sista år på Grillska Gymnasiet med just inriktningen Restaurang & Livsmedel. Allting som kommer att skrivas på denna blogg är ord och erfarenheter från mig, för att du ska kunna ta del av en elevs upplevelser i denna linje.

Matlagningen för mig har alltid varit ett intresse, från grundskolan när man hade Hemkunskap, tills nu när man står i ett stort kök och lagar mat till riktiga gäster som betalar för maten.

Jag hoppas att ni kommer stanna kvar och läsa inläggen som kommer upp på denna blogg, och ser dom som givande och hjälper er ett steg fram i tankarna kring denna linje.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Praktiken, någonting du kanske inte tror är såpass viktigt som det faktiskt är. Stället där du lär dig mer än du tror.
​Stället där du får möta en riktig arbetsmiljö under några veckor och prova på hur det är att vara kock, på riktigt.

Under mina snart tre år på gymnasiet har jag haft sammanlagt 18 veckors praktik, alla gånger på olika restauranger runtom i Stockholm.
I årskurs 1 så praktiserade jag på en restaurang som heter Sturehof, i tvåan hamnade jag på en restaurang som heter Winterviken. Nu under mitt sista år hamnade jag på restaurangen Brasserie Elverket.

Jag ska vara ärlig för er som läser detta och säga att alla tre gånger var jag lika nervös och rädd för att gå till praktiken, men när man väl klarat av första dagen så lade sig ett lugn i magen.

Men vad lär man sig då på praktiken?
Om man får den frågan är det rätt svårt att svara. Man tänker inte på hur mycket man faktiskt lär sig när man är ute på praktik, utan det är något folk runtomkring märker först. För mig tog det ett tag att inse hur mycket jag utvecklats och lärt mig, men med tiden insåg jag att jag som person utvecklats och blivit så mycket bättre än vad jag var innan praktiken.

För mig har det varit en rätt stor utveckling efter mina praktikperioder, på så sätt att jag i början i princip stod i ett hörn och inte vågade säga något, till att våga ta plats och hålla koll på mina arbetskamrater i skolans kök. Jag gick ifrån att knappt våga fråga min lärare om hjälp till att hellre fråga för mycket och för många gånger så att jag verkligen förstått min arbetsuppgift rätt. Jag har insett att fråga mycket även visar att du har ett intresse i det du gör, du vill lära dig och du vill utvecklas.

Jag har även märkt hur jag blivit säkrare i köket när det kommer till att använda köksprylar och använda köksspråk som man så fint kallar det. Allt ifrån att veta hur man hackar något på effektivaste sätt till vad en kantin är. Även där kommer det till att fråga, för annars kommer du aldrig att lära dig.

Närvaron på praktiken är väldigt viktig, då den kursen du läser där praktiken ingår oftast har sin grund och stora del i praktiken. Av erfarenhet vet jag att du missar så mycket om du är sjuk, eller inte orkar gå. Fyra veckor på en praktikplats går snabbt, snabbare är du tror. Och är du borta några dagar förlorar du så mycket kunskap du skulle kunnat få med dig. Man förlorar mer än man tror på att inte vara där. Så närvaron är väldigt viktig under dina praktikperioder, så även om du inte känner för att gå, gör det ändå! Det kommer att vara värt det i slutänden.

Att komma ut på praktik är också viktigt på så sätt att du får känna på hur det är att jobba i ett riktigt restaurangkök. Det är skillnad på skolans restaurang eller att laga mat i skolan, än vad det är att faktiskt jobba på en restaurang. Stressen man genomgår på en praktik gör dig förberedd på hur ditt liv kommer att se ut eftergymnasiet. Den stressen man upplever i ett restaurangkök när du är på praktik är en stress du aldrig kommer att uppleva i ett skolkök.
Det är också extremt lärorikt att praktisera på så sätt att du lär dig saker, du kanske inte tror att du lär dig mycket av att stå och hacka lök, men det gör du. För varje gång blir du snabbare, noggrannare och mer flexibel i ditt arbete. I ett storkök med stress handlar det mycket om att saker och ting ska vara fint och noggrant så snabbt som möjligt. Detta får du lära dig i skolan, men att ändå få uppleva detta på en arbetsplats där tempot är så mycket högre, det är en riktigt lärorik sak.

Jag hoppas att efter ni läst denna text inser hur viktigt det är att vara på praktiken och att visa intresse, då det lär dig så mycket mer än du någonsin kan tro!

Likes

Comments

"Hur ska jag orka tre år av detta när jag redan nu har tröttnat?"

Jag är ganska säker på att jag inte är den enda som haft den tanken snurrandes i mitt huvud någon gång under min gymnasietid. Tanken har satt sig där flera gånger, och flera gånger har jag varit nära att bryta ihop och bara vilja hoppa av. Men den tanken har jag aldrig låtit vinna, jag har alltid kämpat mig förbi det. Och wow, man är stolt när man väl kommit förbi hindret man trodde var omöjligt att komma över.

Tre år på gymnasiet kan låta väldigt mycket för vissa, men för vissa kan det också låta som en kort tid. Men när man sitter där, höstterminen i tvåan med ångest upp till öronen och den starka viljan att hoppa av, då känns tre år som en evighet. Detta säger jag av erfarenhet, erfarenheten att vilja hoppa av gymnasiet pga. jag orkar inte mer.

Man kanske sitter där med en uppgift som ska vara inne imorgon, och ett ord är skrivet på pappret. Att man sitter där med boken framför sig, där man ska läsa 45 sidor och lära sig om hur man styckar en ko. Men när intresset eller orken inte finns där så känns 45 sidor som 145, och det tar aldrig slut. Texten hoppar omkring och man vill bara ge upp. Då kan jag säga såhär till er, GE INTE UPP!

Du kan klara de svåra stunderna, bara du tror på dig själv, men du måste också ta hjälp i dessa stunder. För att sitta med något du inte vill göra, det gör att du tappar lusten, och skolan känns hopplös. Men att fråga om hjälp är så bra, så viktigt. Du visar att du sitter i knipa och behöver hjälp.

Jag har tre månader kvar i skolan nu när jag skriver där här. Om 3 månader,den 8 Juni tar jag studenten. Då har jag, lilla Elin Fondin klarat av gymnasiet, någonting jag inte trodde var möjligt under de jobbigaste perioderna i skolan. Men nu, med 93 dagar kvar av skolan har jag insett att, fan jag har klarat det. Med en inställning att "jag ska fan klara detta, även om min hjärna ibland säger nej", så står jag nu här. Några skutt ifrån målsnöret, och jävlar vad stolt jag är över mig själv.

Jag minns de jobbigaste lektionerna, dom tunga dagarna och de 45 sidorna jag skulle läsa. Men nu minns jag dom med ett leende på läpparna, för jag klarade det, jag kom förbi dom!

Det är svårt att säga "kom igen du klarar det, kämpa på!". För ibland känns även det som en omöjlighet. Men då krävs en envishet, för jäklar vad du kan komma långt med det! Titta bara på mig.

Likes

Comments

Att välja linjen Restaurang & Livsmedel var ett ganska oklart val för mig, för att vara helt ärlig. Tanken att det kanske var kock jag ville bli kom mot slutet av sista terminen i årskurs 9. Innan det så var jag helt inställd på att gå Singer & Songwriterlinjen på något annat gymnasium. Men att jag tillslut gjorde valet att gå Restaurang & Livsmedel är jag glad över, det är här jag hör hemma. I servicebranchen.

Efter snart tre år på gymnasiet så är jag fortfarande glad att jag valt denna linje, men har ändå ändrat mina tankar kring vad det är jag vill bli inom serviceyrket. Matlagningen för mig är fortfarande ett stort intresse, och det vill jag på något sätt jobba med i framtiden. Kanske inte i ett kök, men i en restaurang/café eller liknande.

Det är så mycket mer än matlagning när det kommer till denna linje. Du kommer inte att stå i köket fem dagar i veckan och laga mat hela tiden om det är vad du tror. För min del så står jag i köket två dagar i veckan, och för mig räcker det gott och väl. Sen är det ju massa teorilektioner som tillkommer också, för att komplettera allting.

Service & Bemötande, Alkoholhantering, Näringslära, Hygien, det är några av de ämnena du läser när du inte är i köket. Och dessa ämnen behöver du för att klara av allting annat, och för att det är viktiga ämnen att kunna när du sedan ska ge dig ut i arbetslivet. Det kanske inte låter som det roligaste ämnena att läsa, men jag lovar dig att dom är intressanta när du väl kommer igång och läser och jobbar kring dom. Du lär dig så mycket som du sedan kan ta med dig och använda dig av i köket.

Så att välja denna linje för min del är ett val jag är väldigt glad över,då jag kan bli så mycket mer än kock.

Likes

Comments