Etter å ha gått rundt å lett etter et vaskeri for klær i alt for lang tid og kun fått svaret "closed", selv ved åpen dør, skjønte jeg at det kanskje er på tide at jeg lærer meg å vaske klærne mine selv. En av de største utfordringene mine her er at det ikke finnes vaskemaskiner og jeg har ikke akkurat blitt oppdratt til håndvask hjemme. Jeg har forsøkt å vaske det nødvendigste, men jeg ble stående å vaske halve dagen og endte opp med brannsår på fingrene! Har desverre blitt litt sånn at jeg heller kjøper en ny kjole av og til for å slippe vasken. Heldigvis har jeg et solid lager med undertøy med meg hjemmefra, for det som selges her er ikke akkurat flaterende.

De siste dagene har jeg unnet meg gode frokoster og middager på cafè og resteurant, og da jeg skulle fylle opp flaske-vann lageret, havnet jeg i en butikk som viste seg å være en gigantisk helsekost-handel med sunne alternativer og delikat mat av alle slag. Det var i tillegg noen enorme hyller med godterier og det var så vidt jeg klarte å holde fingrene unna. Jeg har tross alt et lass med norsk sjokkolade oppe på plantasjen som jeg må spise opp først. Jeg endte likevel opp med noen varer som jeg ønsket å teste ut. Ulike pakninger med tørket frukt, energibarer og soyamelk er ikke det verste jeg kunne dratt med meg ut derfra.


Jeg er veldig overasket over hvor god smak det egentlig er på soyamelk. Ikke helt som Tine skummet, men et utrolig godt alternativ til en som ikke har tillgang på kjøleskap. Av de jeg har smakt så langt, er melken med smak av "green tea" best! søt og god, med frisk smak av te. samtidig er de fine å ha når man vil kose seg litt, da det er et sunt alternativ. Cocos har også blitt en liten favoritt. Noen som vet hvor man kan få kjøpt biter av ren cocos hjemme i Norge?Et par restaurant tips til den som en gang skulle finne på å ta turen til Kathmandu:

I et tidligere innlegg skrev jeg om at Lars og Kristine tok meg med til en stilig restaurant hvor vi fikk servert god mat fra midtøsten-området. Jeg har besøkt resteuranten som heter "Or2k" flere ganger alene i ettertid og syntes det er veldig behagelig å sitte der og maten er delikat og god. Lokalet er pent og personalet veldig hyggelig. Og det er ikke bare nan-brød og sauser på menyen. Man kan velge mellom alt fra pizza, pasta og salater, til lokal mat fra ulike land og en rekke fristende deserter. i tillegg har de en egen frokostmeny. Jeg tok turen i dag tidlig for å teste ut frokosten der og spiste en sandwich med kokt egg som hadde samme gode smaken som hjemme, med en asiatisk vri. ved siden av drakk jeg et glass med ingefær te og selvfølgelig et glass med banan"lassi". Lassi er en veldig populær drikk her nede som man får kjøpt på omtrent alle spisesteder. Man kan velge mellom ulike smaker og selve drikken smaker som en slags drikkeyoghurt eller syrlig milkshake! God og mett i dag også:)
Et annet sted å anbefale er cafèskjeden "Himalayan Java (Coffee)". I sine resteurantlokaler serverer de alt man måtte ønske av gode drikker, fantastiske sandwicher og verdens beste brownie, sammen med en rekke andre gode søtsaker. De har også mindre boder hvor man kan raske med seg en kopp kaffe eller et kakestykke når man er i farta. Jeg Har testet ut Både sandwich, brownie og en himmelsk, forfriskende Lemonade og har fortsatt vann i munn. Nam.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

  • 29 lesere

Likes

Comments


Som jeg har blitt advart, hender det at strømmen kommer og går og internett fungerer tregt. Etter forige oppdatering dro jeg tilbake til Nalang og hverdagen som lærer. Jeg får virkelig prøvd meg skikkelig, med fulle dager hvor jeg har egene klasser og fag. For det meste underviser jeg i vitenskap, som også er lærerikt for meg som ikke fulgte alt for godt med på skolen selv. Jeg underviser også i kropp- og helse og Engelsk.

Strømmen var borte i fire dager, noe som gjorde kveldene ekstremt lange. Når solen går ned 17:30 og ingen elektrisitet fungerer, blir det mye tid i senga med lommelykt og en bok.

I Nepal er de ekstremt glade i festivaler og jeg fikk ikke mer en fem dager på skolen før årets største festival var i gang. Under festivalen ofrer de dyr og spiser kjøtt som de ikke gjør til vanlig. Puru slaktet en av gjeitene som tilhører plantasjen og en time senere koste vi oss med den til middag. Jeg har aldri vært noe fan av gjeite-kjøtt og syntes lukten er merkelig, men heldigvis er det ikke så ille her nede. Vet ikke om gjeita er mildere eller om jeg rett og slett har blitt vandt med merkelige lukter og smaker…
På tirsdag fikk jeg delta på en årlig hinduistisk sermoni sammen med Bharat, Puru og hele familien. I tillegg var det to damer fra Nederland som har vært i Nepal 26 (!!!) år på rad og som har vært med på å bygge skolen jeg jobber på. Under sermonien fikk vi "tika" i pannen ( rød masse med ris), stoffbit rundt halsen, en haug av blomster i håret og litt kokos til å spise, som som en slags velsignelse. Det var pappaen til Bharat og Puru som er hinduprest som utførte ritualet, med litt hjelp fra sine TO koner.
Etterpå fikk vi servert "dal bhat" og etter en måned her nede har jeg spist matretten nepaleserne spiser tre ganger om dagen, kun to ganger. Jeg var veldig bekymret for hvor ofte jeg måtte spise dal bhat her, siden jeg ikke er noe ris-fan og det viste seg å ikke være noe problem.

Etter mat ble jeg med de som skulle tilbake til Kathmandu og leide meg inn på et hotell der. Nå har jeg hatt noen veldig avslappende dager her i byen med god mat og tid til å titte rundt. Veldig deilig å ikke ha noe å stresse med, eller noe jeg skal rekke. Jeg har brukt mye tid på å oppdatere meg på alt som skjer hjemme nå som jeg endelig har litt nett. Planen er å bli værende her til søndag og bli med en Norsk gruppe som skal opp til plantasjen da, selvom det betyr at jeg går glipp av en dag på skolen (ja, skole på søndager).
Jeg skal prøve å få til en oppdatering før det.


Mens tikaen deles ut, observerer "ammaéne" nøye. Vi måtte gi en liten sum penger til hver av de tre før velsignelsen. På bildet holder amma (mammaen til B og P en tykk pengebunke. omtrent verdiløse summer for oss nordmenn, men store pengesummer for de.


Jeg har enelig tatt meg tid til å innrede rommet mitt og hengt opp myggnett (edderkoppskrekknett). Perfekt for en søt og snill jente som meg, men står kanskje ikke i stil til resten av plantasjen. Vurderer å starte en rosablogg i stedet:)

  • 41 lesere

Likes

Comments

Den norske ambassaden i Kathmandu har sin egen tradisjon hvor de den siste torsdagen i hver måned inviterer nordmenn til en hyggelig samling med servering av vafler. Alle nordmenn som har registrert seg som reisende i Nepal gjennom reiseregistrering.no vil få en invitasjon på e-post og det er som regel 20-30 nordmenn som dukker opp.

I går var jeg på mitt første vaffeltreff. Veldig spennende å høre om hva alle gjør her nede og det er en god miks av nordmenn som er sykepleiere, ferierende, forskere, utplassert gjennom jobb, designere og folk som bare vil hjelpe til der de kan. Mange av de som møter opp virker veldig dedikerte og har peiling på det meste som fåregår innen politikk og ulike situasjoner her nede. De er veldig bevisste på hva som er de største problemene og hvilke tiltak som bør prioriteres. De har mye erfaring i utenlandsjobber, hjelpearbeid, eller jobber med en eller annen utdannelse eller masteroppgave som skrives her nede. Jeg derimot er den spontane harrytassen fra Drammen som skal redde verden uten mål og mening... Har ikke alt for mye å bidra med under de dype fornuftige samtalene om situasjonen her, når jeg så vidt vet hva ordet "Korrupsjon" innebærer. Er likevel veldig hyggelig å snakke med alle og mange syntes det er spennende og tøft at jeg har kastet meg ut i en så annerledes hverdag.

Etter treffet dro noen av oss videre ut for å spise og kose oss. Merket jeg kanskje burde droppet de 2-3 siste vaflene (hehe), for både jeg og en del andre var ganske mette før vi fikk maten. God stemning uansett og veldig hyggelig å kunne skravle med så mange nordmenn på en gang:)


Den norske ambassaden er nok det eneste moderne bygget jeg har sett så langt her nede og er designet av Snøhetta.

  • 90 lesere

Likes

Comments

Etter en uke i fjellene er jeg allerede litt uventet, plutselig tilbake i Kathmandu. Planen var å reise ned onsdag/torsdag for et treff på ambassaden, men da Bharat uventet dukket opp på plantasjen for noen dager siden, fikk han overbevist meg om at jeg like gjerne kunne bli med han ned i går. Som uerfaren bruker av kontantkort har jeg ikke hatt dekning eller nett det meste av tiden mens jeg har vært i landsbyen, så det var derfor greit å komme tilbake til kontakt med omverden og en liten oppdatering her. Den siste uken har gått uventet fort. Da de andre dro ned til Kathmandu på tirsdag varte en dag i en uke. Ikke veldig mye selakap å få i de ti nepalske mennene som jobber på plantasjen hvor jeg bor, når de ikke skjønner kroppsspråk en gang… Men da jeg på onsdag hadde min første dag på skolen, startet hverdagen. Etter jobb er det hjem til en kald dusj (er ikke bare bare å gå opp og ned et fjell hver dag), middag og god tid til å slappe av med en bok eller film, og så er det sengetid.

Dagene på skolen går unna! Både lærere og elever er enkle å snakke med da det viste seg at faktisk all undervisning fåregår på engelsk, som gjør selv de yngste elevene overaskende flinke. Det er alltid noen å skravle med om alt jeg vet om ting som er helt nytt for de. Hadde en time med 10. klasse her om dagen og de ble ekstremt fasinert da jeg kunne fortelle om ulike land og kulturer verden over. Ingen av 10. klassingene hadde selv vært utenfor Nepal og de vil kanskje heller aldri få muligheten til å reise og oppleve ting som for meg er blitt ganske "vanlig".Skolen er liten og klassene varierer fra 5 elever til 30 elever, som har helt like størrelse på klasserommet. God plass for de som er få og veldig trangt for de større gruppene. Jeg heter ikke lenger Mari, men "Miss" når jeg underviser og heldigvis er det veldig poppulært med en ny og annerledes lærer.

Elevene på det nederste bildet går i første klasse, men forstår likevel det meste jeg sier. Her lærer de om de ulike fargene og hvordan de staves.Jeg har fått min egen lille hytte oppe på plantasjen og trives veldig godt der. Selvom det dyrkes kaffe og alt mulig annet grønt, er området bygd opp som et slags resort hvor turister kan bo og lære om kaffe mens de nyter panoramautsikt mot Himalaya. Jeg vil påstå at jeg lever i luksus, kan gjøre akkurat hva jeg vil, når jeg vil og har en kokk som lager akkurat det jeg måtte ønske av mat når det passer meg.


Jeg har selvfølgelig tatt med meg alt jeg måtte trenge om jeg skulle kjede meg, så jeg skal ikke sitte en eneste kveld uten noe å gjøre.

  • 116 lesere

Likes

Comments

Tre tunge dager på tur er endelig over og vi har kommet frem til plantasjen hvor jeg skal bo de neste månedene. Jeg har sett og lært veldig mye på disse dagene og fått et innblikk i de store skillene mellom rik og fattig her I landet. Lars, Kristine, Puru og jeg startet turen lørdag formiddag og gikk fra en liten by i dalen ved siden av Kathmandu-dalen. Det var stekende sol som gjorde det tungt å holde tempoet oppe, spesielt for meg som ikke har rukket å vende meg til klimaet, men en lang dag og sikkert tretti landsbyer senere, var vi fremme der vi skulle overnatte.

Det vi kom til var en liten gruppe bølge-blikkhus omringet av søppel og dyr. Rommet vi fikk minnet om en gammel torturkjeller hvor de største av de største edderkoppene hadde funnet seg til rette og det luktet en blanding av fjøs og rottent lik. Vi kom oss likevel gjennom natten ( uten så mye søvn) og var klare for å fortsette turen neste morgen. I øsende regn startet vi klatringen oppover fjellet mot en ny dal og vi fant fort ut at det var ganske mye mer behagelig å gå i regn enn sol. Vi tok lunsj i en liten landsby og fikk servert nudler og erter av noe slag. Merker at jeg allerede er ganske lei noe av maten her, men har man gått lenge nok, er man ikke kresen på hva man får servert der det finnes mat. Trette og slitene i kroppen fortsatte vi turen og sent søndag kveld var vi fremme i Dading Besi, hovedstaden i distriktet Dading, hvor vi skulle sove. Å tilbringe natten på hotel med air-condition, tv og dusj, var ren luksus etter dagene på tur.

Vi fikk servert brød og omelett til frokost med en god kopp med te og melk. Føltes nesten som hjemme.

Rundt lunsj var vi fremme på plantasjen ekstremt slitene i kroppen og lei ekstrem varmen, som jeg må innrømme nesten tok livet av meg underveis… Plantasjen ligger på toppen av en ås med panoramautsikt over Himalayafjellene. Siden det er slutten på regntiden er det fortsatt ikke klart nok til å se fjellene, men Puru sier jeg vil få oppleve det ganske så snart. Blir ganske spesielt å stå opp, titte ut vinduet og se verdenshøyeste fjell tett foran meg hver morgen.På veien fikk vi se mye flott natur. risåkere er overalt og ligger som hyller oppover bratte fjellsider og i daler. Landsbyene har som regel et par hundre innbyggere som bor tett i tett i små falleferdige hus og hytter laget av metall eller leire. de fleste landsbyene har små kiosker som selger drikke og snacks.

De lokale bussene kommer frem på de utroligste steder og totalt ødelagte leirete veier er veldig vanlig.

  • 152 lesere

Likes

Comments

I går hadde jeg min første tur til sentrum av byen på egenhånd. Fra leiligheten til Kristine og Lars er det en 10-20 min busstur, veldig avhengig av trafikken. Bussene i Kathmandu eller "micro" som det heter, ligner en minibuss, som man enkelt kan hoppe av og på og betaler 15 rupees turen ( ca.1 norsk krone). Microene fylles opp til det ikke lenger kan presses folk inn, og man føler seg enkelt og greit som sild i tønne.

Målet med turen min var å få kjøpt meg noen klær som passer litt bedre inn i miljøet, men å finne noe som jeg i tillegg føler meg komfortabel i er ikke bare bare. Det er umulig å finne en butikk som selger enkle "vanlige" plagg, og man må som regel velge mellom super bolliwood style eller super hippie, dreadlocks style… Etter å ha trasket rundt i 2t hadde jeg klart å skaffe meg tre plagg, som var det mest nøytrale jeg kom over!

Etter klesjakt, satt jeg meg på en café og bestilte meg litt å spise. Man skulle kanskje tro at det bare er mulig å få tak i ris og curry her nede, men er du turist kan du få tak i alt fra pizza og pasta til salater og sandwich og pomfritt eller potetgull følger ofte med lunsjen. Drikke var ikke like enkelt å treffe på. jeg bestilte en "Lemon zoda" og gledet meg til å helle ned et glass med fanta lemon i varmen, men det jeg fikk servert var vann med kullsyre, salt og presset sitron. ikke veldig digg og jeg er fortsatt overasket over at jeg ikke er blitt syk av den ha ha.


Små butikker og boder som selger klær, ligger tett i tett i store handlegater. Det er mye mer behagelig å gå i lokalgatene enn turistgatene fordi man får gå helt i fred og kan titte i butikkene uten å bli overfalt av selgere som prøver å selge deg alt fra kjoler og hatter, til fløyter og figurer.


Kvinner skal ikke vise for mye hud og fasong. store flagrende plagg er vanlig, men de fleste eldre kvinner bruker tradisjonelle drakter. Var kanskje ikke nødvendig å pakke ned en hel skuff med jeans, det er alt for varmt til å ha på.

I går kveld dro vi på en resturant som serverte typisk midtøsten-mat, som består av nan brød og focaccia, dyppet i ulike sauser. på resturanter i Nepal sitter man ofte på madrasser på gulvet ved lave bord, noe som faktisk er veldig hyggelig. 


<Lokalet hadde uv-lys som lyste opp hvite klær og neonfarger.


I kveld får jeg mitt siste varierte måltid på en god stund, siden vi i morgen tidlig begynner turen opp til fjellene. vi har bestemt oss for å gå et stykke av veien istedet for å kjøre for å se og oppleve litt. Regner med å bruke 2 dager opp og det blir spennende å se hvordan det blir med overnatting og mat underveis. Antageligvis ender vi opp hjemme hos lokale folk som ofte blir veldig glad for gjester.  Etter jeg drar ut fra byen og mot landsbygda og fjellene må jeg venne meg til at det er en type rett som spises til alle måltider hver dag. "Dal bhat" heter den og består av ris med kryddersaus og ofte linser. veldig spent på hvor lang tid det vil gå før jeg blir lei!

  • 193 lesere

Likes

Comments

I Nepal er religion og tradisjoner en viktig del av hverdagen. Da jeg i går ettermiddag besøkte en av tempelplassene i byen, ble jeg så si dratt inn i en tempel-bakgård hvor det dukket opp noe jeg aldri har vært borti før. Folk samlet seg opp tett i tett med spente øyne og tittet opp på en liten balkong inne i gården. Ut kom en ung jente, sminket og kledd opp i gull og flotte klær. Menneskene rundt oss ropte hilsner opp til henne og noen bøyde seg for henne, før hun ble borte.

Helt siden middelalderen har byene i Kathmandu-området tilbedt levende gudinner. Unge jenter i øverste klasse går gjennom en rituel prosess før én ung jente blir utvalgt som gudinne. Jenta skal bruke rødt, males i ansiktet ved høytider og ikke berøre bakken da hun er hellig. Hun har derfor hjelpere og bærere som bærer henne rundt når hun skal forflyttes. Ved spesielle anledninger bæres hun gjennom byen i en vogn mens folket tilber henne. Jenta er ferdig som gudinne når hun for første gang blør. Det vil si at hun mister gudommeligheten ved første menstruasjon, men også om hun får et blødende sår fra for eksempel kutt eller skrubbsår før dette.

Det var altså en gudinne vi fikk se inne i bakgården! så ja, nå må jeg jo tro på gud, for jeg har sett en.


Det var ikke lov til å avbilde gudinnen inne i bakgården, men jeg rappet et bilde fra google som viser hvordan hun ser ut.

Inngangen til tempelet gudinnen bor i. I likhet med de fleste andre bygninger støttes det opp av stokker etter jordskjelv, men bygget er mye bedre bevart enn alt annet i området.

Vi fikk gått en runde og sett på tempelplassen, hvor det var full fart i forbindelse med en festival som pågikk. Gatene var fulle av mennesker og dyr, og spesielt barn bidro med opptog, dans, musikk og annen underholdning.

Ofring av gaver til gudebilder og gudestatuer gir god karma og bringer lykke. Mat og blomster er vanlige offergaver, men det meste kan ofres, også penger.

Barn viser frem levende bilder fra gudommelig historie.


Kunststudenter tegner portretter av et av de mange gudestatuene på området.

  • 200 lesere

Likes

Comments

12 september kom jeg frem til flyplassen i Kathmandu. Jeg tok flyet ned sammen med Kristine og Lars som har bodd og jobbet i byen det siste året, og som jeg er så heldig å få bo hos den første uken før turen går opp til Himalaya. De første dagene her nede har Kristine og Lars vist meg rundt i byen og introdusert meg for typisk nepalsk mat. Veldig annerledes fra alt annet jeg har vært i nærheten av og jeg møter nye lukter, ny mat og en helt annen kultur enn hjemme i Norge, overalt.

I går var jeg i et møte med Bharat og Puru for å planlegge litt hva jeg skal gjøre de neste månedene. De er brødre-paret som eier kaffeplantasjen jeg skal bo på og skolen jeg skal jobbe på. Jeg har hørt at nepalesere er utrolig imøtekommende og hyggelige folk, noe de beviste veldig godt! Bharat har tatt oss med ut og spist, vi har vært på "øl-selskap" midt i dagligvare butikken deres og de har allerede utnevnt seg selv som de nye onklene mine.

Jeg har vært dårlig til å ta bilder de første dagene, men fikk tatt noen bilder da Lars og jeg gikk en tur i gamle deler av byen tidligere i dag, som viser tydelig preg av jordskjelvet som rammet landet i fjor.
Store deler av byen er preget av gjordskjelvet og stokker støtter opp veggene der de ikke har hatt ressurser eller mulighet til å rette opp skadene.

( Bildet er tatt på Durbar Square, stor hindu-tempelplass)Typisk bakgate i Kathmandu. Gjestehus er å finne overalt og bak lemmene gjemmer det seg gjerne en liten kiosk eller lignende.

Deler av byen har tydelige skader etter jordskjelv og det jobbes med oppbygging rundt hvert gatehjørne. En del hus har skader i muren som ikke er så lett å se, men er farlig å oppholde seg i da de ikke er stabile. De som har mulighet til det, river ned huset helt, for så å bygge det helt opp igjen kloss for kloss med de samme mursteinene. Mange har fått hjemmene sine ødelagt, og i et samfunn mes klasseskiller er det vanskelig for en del å finansiere denne jobben, selv om myndighetene har lovet å hjelpe til med dette. Styret i Nepal er nok preget av korrupsjon og deler av pengene som andre land har donert etter katastrofen står enda på konto og vil antageligvis aldri komme frem dit det skal.

  • 238 lesere

Likes

Comments

På denne bloggen skal jeg skrive om min reise i og gjennom Nepal
Nepal

Høsten 2016

  • 252 lesere

Likes

Comments