Header

Här har vi en klar och tydlig bild hur ränta-på-ränta sakta men säkert kommer ge mig och min familj en ekonomisk frihet. Perioden ovan är på 25 år och om vi återinvesterar all utdelning genom åren. Som vi sagt än så länge kommer vi börja leva på avkastningen innan, om runt 17 år om allt går som vi vill, men det är häftigt att se utvecklingen ändå. Om 25 år är min man 50 år och det hade inte varit hemskt att sluta jobba då heller och då ha över 14 miljoner på banken med en avkastning på strax över miljonen/år. Allt är möjligt

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår satt jag och räknade på vårat huslån. Ångesten kom ganska omgående när jag insåg att vi betalar 30.000 i räntor varje år, något som snabbt tickar upp till 1.500.000 kr i räntor totalt innan lånet är betalt (50år).

Nu är detta vårt drömhus och vi kommer med högsta sannolikhet aldrig flytta härifrån. Därför kan vi inte räkna detta som en tillgång, eller framtida inkomstkälla i form av en försäljning. Utan det är bara ett enormt stort hål, som slukar våra pengar, varje månad, varje år.

Vi sparar ju lite extra till amortering, men efter detta så tycker jag nästan det är för lite.. vill få ner kostnaden och tiden till 25 år och halvera den totala räntekostnaden till 750.000.

Tog upp detta med min man idag och han höll med, han ville absolut ha det på 25 år, men som det ser ut nu har vi inte möjlighet om vi skall fortsätta investera i aktierna. Däremot har vi sagt att vi från och med mars 2018 ska förkorta tiden till 25 år samtidigt som vi fortsätter spara vid sidan av till extra amortering. Detta kommer gå ihop då vi har två inkomster,då efter min mammaledighet.

Så förhoppningsvis kommer jag inte ha lika stor ångest då..

Likes

Comments

Jag ska ju hålla mig borta från aktier pga att jag inte har nerver att hantera för stora svängningar än, men jag har ju det problemet att jag tycker det är kul. Så nu sitter jag här och funderar på att köpa på mig några aktier i fingerprint card och saltX... Kursen är låg så jag skulle kunna ha dem som observationsaktier och se hur dem utvecklas till säg februari..? Är lite osäker där.. får avvakta och se om det blir något.

Någon som har någon input?

Likes

Comments

Relaterad bild


I dag har vi två bilar i familjen, något som är absolut nödvändigt då vi bor på landet, har oregelbundna arbetstider och bussar går var 5 timme ungefär.. Dock så är en av bilarna relativt ny (inget lån) och vi funderar på att sälja den och använda pengarna till sparandet och istället köpa en bil runt max 50.000 kronor. Bil nr två är en gammal bil så från 99, så vi vill nog ha en lite nyare iallafall när vi exempelvis åker långt och så, mer pålitlig också kanske. En bil från 2007 kanske hade varit aktuellt. Billig att försäkra och bränslesnål är väl våra önskemål. Själv vill jag inte ha mer än absolut en bil, men som sagt, vår boende situation kräver två stycken då man inte kan cykla till jobbet heller.. Så vi har lite bakbundna händer här och får försöka göra det bästa av situationen. Det är bara så jäkla tråkigt med just bilar, dem kostar något så för jävligt att äga och dem går alltid sönder och bråkar, ett typiskt nödvändigt ont enligt mig.

Hur gör ni med transportmedel? Bor ni inne i stan så ni kan gå/cykla/kommunalt, eller har ni bil?

Likes

Comments

Har letat och kikat efter flera aktiefonder nu eftersom jag vill få upp andelen fonder mot de vanliga stamaktierna. Efter att ha kikat en del så tror jag att jag skall köra på Länsförsäkringar USA indexnära då jag inte har någon utländsk aktie mot USA överhuvudtaget så det blir ett bra komplement, samt Nordnet superfond Sverige - mest för att den är gratis och haft bra utveckling, sedan kommer jag nog köpa lite i Swedbank robur ny teknik, dock kommer jag inte fylla på denna varje månad, då Norman beloppet är lite för högt för min smak egentligen men vill ändå ha med teknik i portföljen och har inte hittat någon ren aktie inom det ännu,

Så i Oktober kommer köpen i fonderna se ut som följande :

Ny! - Länsförsäkringar USA indexnära 400kr

Ny! - Nordnet superfond 450kr

Ny! - Swedbank robur ny teknik 400kr

- Länsförsäkringar global indexnära 250kr

- Spiltan aktiefond 250kr

- DNB global indeks 250kr


Totalt : 2000kr


Likes

Comments

Vi har alltid haft tillgång till mer pengar än vi gjort av med, något som gjort att vi ökat vår konsumtion sakta men säkert, utan att riktigt märka det. När vi träffades hade vi inte lika välbetalda jobb och levde snålt men saknade aldrig något - vi anpassade våra klädinköp och restaurangbesök efter inkomsterna. När lönen sedan började gå upp blev också restaurangbesöken fler samtidigt som impulsköpen ökade.

Tillslut insåg man att man köpte rent ut sagt skit enbart för att man kunde, inte för att man behövde. Idag när vi lever på en inkomst har vi åter kommit till den situation vi var i för 6 år sedan, men denna gång med två barn - en utmaning, absolut, speciellt när man är van att alltid ha råd, men samtidigt nyttigt då vi insett vad vi faktiskt slösade förut.

Vi vill som sagt spara så mycket vi kan i dagsläget, men vi vill ändå kunna renovera, äta extra gott ibland och unna oss lördagsgodis om vi vill. Det ska inte vara tråkigt att spara, för då tror jag att motivationen kommer att sina. Dock så har själva slösande minskat drastiskt, och vi har inga problem att vänta en månad till inför ett köp om det behövs, samtidigt som vi överväger köpen mer. "Måste vi verkligen ha detta?"

Hur gör ni? slösar ni under vissa perioder, typ semestern, aldrig, eller lite då och då?

Likes

Comments

Miljonar.blogspot.se

Miljonista.blogg.se

FruBinvesterar.blogspot.se

densomsparhenhar.blogspot.se

Honsomspar.blogg.se

frihetsmaskinen.blogspot.se

Kronantillmiljonen.se

rikatillsammans.se

Snalgrisen.blogspot.se

rikedom.blogg.se

fyrariksdaler.blogspot.se

aktiepappa.blogspot.se

blogg.avanza.se/hemberg

utdelningsseglaren.blogspot.se

motenmiljon.blogg.se

www.privatspararen.se

mot6miljoner.se

Likes

Comments

I helgen som var var jag som sagt på unga aktiesparares grundkurs. Det var en riktigt bra utbildning ändå, även om det var mycket som man redan visste så var det skönt att anteckna och ha någon som beskrev allt lite mer ingående.

Det konkreta bästa tipset som jag tar med mig är hur man skall tänka vid skapandet av sin portfölj och strategin runt den.

¤ Sätt upp ett mål - Skall man spara långsiktigt eller kortsiktigt

¤ Risktagandet - vilka typer av värdepapper man skall investera i samt antal

¤ Uppföljning - hur ofta man skall titta till/uppdatera portföljen, ex varje kvartal

¤ Vara ur eller i marknaden - månadsspara eller sikta på toppar/dalar

¤ Försäljning av aktier - När skall man sälja, ska man sälja.

Just vid försäljning fick jag en liten funderare, för jag har ju alltid tänkt köp, aldrig sälj lev på utdelningen, men det fanns en del "sälj" moment som jag började fundera på - speciellt då jag äger telia..

Ev säljmoment : Om utdelning halveras eller uteblir, tillväxten avtar helt, kursras på över 50%, eller om kursuppgången är över 100% - kanske man skall kika på nya alternativ...? Osäker där, men värt och tänka på ändå​

​En annan del som dem tog upp var pensionen - något jag tyckte var jätte värdefullt då jag inte tänkt eller brytt mig så mycket kring det innan.  Allt som allt var det en mycket bra kurs och jag har redan bokat in mig på den avancerade kursen i om 2 veckor! Så det ska bli kul


Likes

Comments

Jag och min man har satt upp flera milstolpar längs vägen till vårat slutmål 2035.

Den första riktiga milstolpen är på 1.000.000, sjusiffrigt belopp i fonder och aktier, och detta mål vill vi uppnå till julen 2022 - året då min man blir trettio. Låter ganska bra, det är fem hela år tills dess och skulle innebära att vi skulle behöva spara strax över 16.000 varje månad från och med januari 2018. Något jag tror är fullt möjligt.

Som det är nu lever vi på en inkomst (netto) på 18.000 i månaden. På det har vi alla utgifter och det som blir över sparar vi, något som har landat på och troligtvis kommer ligga på 3.000 - 4.000 i månaden fram till februari 2018. Det som sker i Februari är att jag återgår till arbete, är osäker på exakta siffror när det kommer till lön, men det borde absolut inte vara under 16.000 i netto, troligtvis mer pga OB och liknande.

Tanken är då att vi fortsätter leva som vi gör - vi trivs med det och det funkar för familjen. Om vi då skulle fortsätta som förr, så borde vårat sparande då bli 3.000 + 16.000 = 19.000 / månad. Vi har detta som ett mål, att kunna ha ett sparande på 19.000 varje månad och allt som eventuellt blir över lägger vi till som en extra post av nöjen/semester då vi som sagt fortfarande gillar att resa och unna oss saker, vi vill inte sätta livet på "paus" bara för att vi vill spara mycket.

Hur som helst, med detta så kommer våran sparkvot att bli ca 51% - vilket känns som en skitbra början!

*Samtidigt kommer eventuell avkastning eller liknande återinvesteras under alla år så förhoppningsvis bör vi klara målet tidigare, exemplet ovan är siffror enbart på det vi själva lägger in, inte ränta och avkastning medräknat.

Likes

Comments