God morgon. Drar igång helgen med några nyttiga spartips.

När jag nu har hållt på ett halvår med att försöka minska utgifter så blir det nästan som en sport eller vad man ska kalla det. Man vill hela tiden hitta nya sätt att spara på! Så jag kommer här gå igenom steg för steg till att få bättre koll på sin ekonomi:

*Det första jag gjorde var det klassiska med att stapla upp alla inkomster och utgifter per månad. De fasta räkningarna för sig och de rörliga för sig. Det visade sig att efter alla fasta räkningar var betalda så skulle vi ha ca 15 000kr över till rörliga utgifter! Det är rätt mycket pengar och jag kan säga att sådär mycket kändes det INTE som att vi hade... Så vart tog alla dessa penga vägen eftersom vi aldrig sparade och kontot i stort sett var tomt några dagar innan barnbidraget...?

*Då började jag snoka i historiken! Något som alla också rekommenderar. Antingen sparar man kvitton o skriver ner allt man köper under en månad, (men det är nåt jag skulle fuska med o hade tröttnat rätt fort på.) Eller så kollar man sin internetbank. Jag har Swedbanks app, och där kan man se alla utgifter man haft från kortet och de kategoriseras också. Antar att de flesta banker har det så nu för tiden, annars kan man visst använda nåt som heter Tink. När jag började snoka och gå in på varje kategori så fick jag nästan en chock! Mellan 8-12000kr la vi på mat varje månad, varav ca 1000kr på utemat. O vi som tyckte att vi aldrig åt nån lyxig mat... Vi la även en del pengar på tex Ikea, Rusta, Bauhaus osv... så då förstod jag varför alla pengar alltid var slut.

*Nu när man fått kollen över inkomster och utgifter så är det dags att skapa en budet man ska följa - ungefär som den i Lyxfällan. Min enkla ser ut såhär:
-Räkningar: 18 000kr
-Mat + tobak + hundmat: 4000kr
-Sparande/extraamo: 10 000kr
-Fickpengar: 3000kr(1500kr/var)

Och när detta är draget ska det vara ca 2000kr över som går till tex barnkläder, familjenöjen, läkarbesök osv. Vi har alltså stramat till vår budget rejält nu för att kunna spara mer och amortera på skulderna fortare!

Fickpengarna tror jag är det bästa vi infört eftersom båda gärna drar kortet för småköp, så nu vill man verkligen inte slösa lika mycket på massa onödigt eftersom de pengarna är mer personliga o jag vill ju inte vara sämre än maken med att pengarna tar slut för mig först ;)

*När man gjort dessa tre steg och provat det en månad (alltid värst första månaden) så kan man sen börja tänka mer o mer på att finjustera det hela. Från början, i maj, när jag la budgeten så såg den annorlunda ut än idag. Vi hade tex räkningar för 22 000kr, 1500kr skulle gå till tobak, 5000kr till mat, osv. Så så som det ser ut nu är resultatet av ett halvårs justeringar.

Jag tänker inte just nu gå in på exakt vad som har ändrats i mina utgifter, för känner att inlägget börjar bli sådär långt så man knappt orkar läsa, så jag sparar det till ett annat tillfälle :)

Trevlig helg!

Likes

Comments

Jaha, då har man själv skapat sig en sån där skuldfri-spara-pengar-blogg. Istället för att läsa andras gång på gång så kan jag nu istället skriva ner min egen status på läget och på så vis ”följa mig själv” ;) Ska faktiskt bli kul att om kanske ett år gå tillbaka och läsa de första inläggen för att se vad som har hänt! Min/vår aktuella skuldstatus är såhär:

* Bolån: 1 675 760:-
* Konsumtionslån: 135 800:-
* CSN: 143 641:-
* Mobiler: 5 500:-

Summa: 1 960 701kr

Japp, nästan 2 miljoner!! Det var i maj detta året som jag räknade igenom våra skulder och upptäckte att vi bara var 13 000:- från 2 miljoner! Det var då paniken kom! Vi köpte huset för
1 300 000:-, vilket är okej för ett bolån, men vad hände sen då?? Jo vi värderade om huset och lånade upp massor för att bla baka in billån, renovera tak/kök o avlopp. Vi skulle egentligen gjort mer för överskottet varje gång, men de pengarna försvann på konsumtion, rent skit för att tala klarspråk! Jag vet inte ens till vad... så då fick vi ju gå till banken igen så fort nån oväntad utgift dök upp. Nu i maj sa banken att vi lånat maxbeloppet, så då insåg vi också att detta är inte hållbart. Vi har aldrig haft någon buffert, för så fort vi kanske fått typ 5000:- över, så har vi tänkt ”WOW vad mycket! Ska vi åka till Ullared??” Eller köpt nån dyrare sak - bara för att vi kan! Så naivt, oansvarigt och barnsligt! Vi är ändå två vuxna med två barn... Men men. Vi har tagit tag i detta och har nu lite buffert iallafall!
Hela 40 000:-
Det är ingen stor buffert, (för oss är det faktiskt hur mycket pengar som helst som vi är stolta över hihi) men vi känner att det räcker så länge, så vi kan lägga allt krut på extra-amorteringar istället. Prio ett är verkligen konsumtionslånet! Det har högst ränta och har bara gått till struntsaker. Så vi ska kämpa gärnet detta året för att försöka få bort det till januari 2019!
De stora målen är att ha en bolånegrad på 50% (nu 85%) och ha feta sparkonton o känna att man kan göra vad man vill i livet :)

Så så ser bilden ut! Hoppas innerligt att allt ska gå som planerat!!! Trevlig kväll på er!

Likes

Comments