Nu har jag anmält mig o Ernst till vår första MsvC 😣😄
Avesta är 30 min bort, så det är nära och bra. Planen är att rida LA:3 på lördagen och MsvC på söndagen.
Då rekar vi första dagen och blir lite hemtama, så går vi in på söndagen och rider MsvC. Bra plan, va? Nu ska jag bara få Ernst att tycka det också 😂👍

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har inte berättat det tidigare (tror jag) men på hästloppisen i maj köpte jag ett kandar.
Jag hittade ett Schockemöhle kandar med tyglarna till i bra skick för 500 kr. Ett kap alltså 🤗  Jag vet att vi inte behöver rusa in i den världen, men för mig är det en symbol för framtiden. Dvs vi kommer att komma dit och detta är min påminnelse och min morot.
För lite mer än 20 år sedan så red jag någon LA klass och jag har inte gjort om det förrän i år. Dock har jag gjort det. Jag har dock ALDRIG tävlat Msv och jag har ALDRIG ridit med kandar.
Det är så häftigt att ha en så bra häst och få chansen att rida dessa klasser!
Kicki har dock gett klartecken för att prova kandar på Ernst och börja vänja honom vid det. Vi får se. Jag vet dock inte om JAG är riktigt redo än!

Likes

Comments

Igår var vi i Kungsör och tävlade i vår första riktiga LA:4. Vi har ridit programmet på två Pay&Ride men inte på tävling.
Det var lovat regn och risk hela dagen- det skulle vräka ned, så vi hade packat bilen full med ombyte för både människor och häst plus tjockt skrittäcke och handdukar.
Nu hade vi sådan tur att förutom ett par regnskurar, då vi kunde smyga in i det lilla ridhuset, så höll vädret i sig. Ernst gick in i sin lilla bubbla på framridningen och jag fick hämta spöet vid transporten för att väcka honom. Sedan började han larva sig och skygga för allt möjligt och på det så började han trampa, bara för att göra saken värre. I både skritt och efter halt. Tramp tramp tramp.. Kolla matte vad jag kan. Tadaa! Inte läge att tappa tålamodet heller fast igångsättningen efter en ryggning blir piaff..
Det var flera riktigt fina hästar med mig på framridningen och när Ernst var stirrig, seg och framtung kändes det som att jag fick fokusera på att rida bra vägar och nöja mig med det.
När jag tränade i torsdags så fick vi till det bästa LA:4 programmet någonsin. Så häftigt att för första gången kunna sätta lite mer tryck i skänkelvikningen- och till höger undan mitt dåliga ben- och få till nästan mellantrav i rörelsen utan att han tappar balansen.
Med detta i minnet hade jag höga förväntningar och förhoppningar, men jag insåg snabbt att det kunde jag glömma. En sådan ritt skulle jag inte få till idag.
Så var det vår tur. Ernst vågade sig förbi domartornet och vi hann rida genom de två stora vattenpölarna på banan innan domaren blåste. Ernst var bättre än på framridningen iaf. Dock lite ofokuserad och detta ledde till att han gick ur form vid sista galoppökningen då en transport åkte hem och han tittade mest efter den. *suck*
I den andra galoppfattningen missförstod Ernst mig och trodde vi var klara och på väg ut. Haha. Det resulterade i att han först fattade fel galopp vilket gjorde att vi fick till en sen galoppfattning innan ökningen. I bakdelsvändningen till höger satte han ut baken- en grej han börjat den sista veckan, det här har inte varit ett problem tidigare.
Sedan släppte han fokus vid den avslutande halten. Han ställde sig som vanligt rakt och på alla fyra ben, i fin form OCH så avslutade han med att slänga upp huvudet och glo på en häst som red förbi en bit bort.
På det stora hela så var jag nöjd. Han hade bra galopp genom hela programmet och jag var inte passiv och lät honom fastna i galoppen som jag brukar göra. Jag satt bättre och inte lite framåtlutad i galoppen som jag tyvärr gärna gör. Skänkelvikningarna kändes fina och avslappnande. Han tittade till när vi red en 10 m volt i galopp genom en av vattenpölarna, men inte mer.
Vi skulle nog inte komma sist iaf eftersom jag sett att någon fick 49% och jag hoppades att vår ritt var bättre än så.
men man vet ju aldrig.
Tittade på Equipe och insåg att vi låg etta. Tre kvar efter oss och vi låg etta. Det var nog flera som fick problem på banan, eftersom jag såg minst tre som var i betydligt bättre dagsform än oss på framridningen och trots detta hamnade under 60%.
När klassen var klar- vi var bara 10 st- så hade jag och Ernst vunnit klassen på 62.973%. Vi tjänade på att många hade problem med banan, vilket inte vi hade. Kanske inte den roligaste segern, men som min tränare Kicki sa senare; Ni var bäst idag. Så är det ju. Den ritten hade inte räckt till en placering en annan gång men idag räckte den till en seger.
Vi fick jättefina priser och Ernst fick en djupvågsbehandling värd 1000kr som jag tänker använda snart.
Så lite vimmelkantig och chockad åkte jag hemåt med en vinst i vår första LA:4.
Som en liten parentes måste jag säga att de två tjejer som kom tvåa och trea var de trevligaste tjejer jag träffat på en tävling. De stod på var sin sida om vår transport på parkeringen och vi pratade en hel del innan klassen också. Ingen av dem var över 20 år och det gör mig så glad att de var så öppna och så trevliga. Tyvärr inte ofta man träffar sådana personer man inte redan känner på tävling. Hoppas vi ses igen och jag önskar dem all lycka!

Ernst var INTE sugen på att bli fotad och inte var det väder för det heller.

Likes

Comments

Vi har varit iväg på årets första tävling. Vi red en LA:3 i Heby den 28:e maj. Ernst skötte sig fantastiskt bra! Han var liite för superladdad på framridningen- vi var 7-8 st i ett 20x40 ridhus och det var trångt. Dessutom ligger bortre kortsidan mot en väg och det rullade hästtransporter och bilar/lastbilar förbi, där han bara hörde ljudet men inte såg något=asläskigt. Nå. Vi höll oss mest på den nedre delen och jag började med att rida fram i lång-låg form som Göran sagt att jag ska göra varje gång. Det tog sisådär 15 minuter innan Ernst började slappna av och halsen blev lång. Red fram i två omgångar där första delen var uppmjukande och avslappnande och den andra delen var för att förbereda honom för start. Måste säga att jag är jättenöjd med det upplägget!

Ernst kändes jättefin och credo när det var vår tur. Jag var faktiskt inte jättenervös när vi kom in i ridhuset, men helt klart kunde jag ha presterat bättre. Jag vågade inte riktigt rida framåt utan satt i galoppen och lät Ernst rulla på i ett för lågt tempo. Kom på mig själv vid något tillfälle (andra förvända galoppen t ex) och fick då bättre betyg direkt.

När jag fick resultatet, 229,5 p och 65,571% blev jag JÄTTEglad och stolt över min fina Ernst. Vi gjorde 4 riktiga tävlingar (alla LB:3) och 3 Pay&Ride (1 LC:1 o 2 LB:1) förra året. I år har vi hunnit med två Pay&Ride (båda LA:4) och en riktig start i LA:3- än så länge. Vilken utveckling vi gjort! Jag kikade på vår allra första start- LC:1 på Pay&Ride, som ligger på youtube. Herregud.. Vi har kommit långt. Eller...Ernst har kommit JÄTTElångt och jag har också kommit en bra bit. Det mesta ligger hos mig.

Ernst ligger nu på Msv nivå i sin utbildning och jag jobbar vidare mot årets mål att rida Msv C i år. Det ursprungliga målet var att hinna kvala till MsvB i år, men det verkar inte vara möjligt tyvärr. Så vårt mål blir i stället att starta MsvC i år.

​När klassen var klar hade vi hamnat på 5:e plats och precis utanför placering. Men vad gör det när man är så nöjd över sin häst att man nästan inte når backen när man går?? Det här kommer jag att leva länge på!

Nästa start är i Kungsör den 18:3 juni. Då rider vi LA:4. Har inte varit i Kungsör och tävlat sedan jag red ponny skulle jag tro. Alltså ca 25 år sedan. Har ingen aning om hur den tävlingsplatsen ser ut idag..

Efter det så är tanken att rida LA:4 i Surahammar 3:e juli och LA:4 och/eller MsvC i Avesta i början av augusti.

Likes

Comments

Idag har det blåst och regnat ända sedan i morse. Herregud! Dagar som dessa är ridhuset fantastiskt att ha!
Ernst fick komma in redan före kl 12 idag. Vill gärna att han får vara ute till minst kl 14, men idag var vädret verkligen hemskt. Ernst har bara en liten halvhals på sitt täcke och är nyklippt dessutom.
Red först så fick han äta sen lunch efteråt.
Satte på musiken i ridhuset, så vi skulle kunna fokusera lite bättre och inte tänka så mycket på ovädret utanför.
Idag började jag efter uppvärmning i lång-låg form, med galoppen. På volt och öka och minska tempot 4-5 galoppsprång i taget och sedan öka tempot något igen. Sedan minska tempot och skritt. Ny galopp och tempoväxlingar. Han vill gärna lägga in travsteg mellan galopp och skritt, men det kommer bli bättre med mer styrka.
Sedan tränade vi på att gå från öppna till förvänd sluta och sedan tillbaka till öppna igen. Undan vänster skänkel var det svårare (mitt dåliga knä) men för höger gick det bra. Detta är nytt för oss och Ernst var superfokuserad på mig och vad jag ville. Öronen rakt upp och riktade mot mig.
Vi avslutade med att jag red några tempoväxlingar i trav och några ökningar där jag direkt minskar tempot när jag börjar studsa, och "börjar om" med ny ökning.
Skrittade av och klappade om honom.

Han är så himla rolig att rida den här hästen! Jag önskar bara att han inte var så svår att sitta ned på. Jag måste våga rida mer med höfterna, trots att jag är väldigt stel och orörlig där. Dessutom är jag uppriktigt rädd för att ryggen går åt pipan när jag rider så. Nu så här efteråt har jag lite ont och är öm i ryggen, men tänker att om jag pressar på vad jag klarar av så kanske ryggen pallarna mer och mer? Efter ryggoperation så är det mycket jag inte klarar av nu för tiden, men vissa saker blir bättre och bättre när jag vågar fast det gör ont.

Gick upp till cafeterian för att stänga av musiken och kikade ut från avsatsen och ropade på Ernst. Han ser så förvånad ut stackaren!

Likes

Comments

Sitter och försöker nöta in LA:3 programmet. Det vill verkligen inte in. Tycker mycket mycket mer om LA:4 programmet, men det finns inte så många tävlingar i närheten med :4an..
Så nu blir årets tävlingsdebut i Heby (hemmaklubben) den 28e maj.
Tycker att det faktum att det är hemmaplan väger mer än om det är LA:3 eller LA:4.
Oavsett så ska det bli kul. Ernst kan alla rörelser, det gäller mest bara att han inte spänner sig eller går in i sin bubbla och att jag inte glömmer vägen eller taggar på för mycket.

Likes

Comments

Jag har alltid velat ha tillgång till skrittmaskin. Där jag har Ernst finns det en sedan flera år, men den får vi tyvärr inte använda av någon anledning som jag inte fått veta.
Jag har funderat ett tag på att åka iväg till ett ställe där de har gåband. Det är en tjej i stallet som förr åkte dit då och då och sa att det var så bra. Det tog ett tag och lite funderande innan jag beslöt att testa det på Ernst.
Det är ju inte helt självklart att åka 25 min enkel resa med transport bara för att gå på band med hästen regelbundet. För jag tycker verkligen inte att det är någon idé att bara åka ibland utan jag vill se det som en del av träningen isf.
Inte bara träning för kondition och muskler utan även ett tillfälle att träna upp Ernst transportvana.
Jag kan ärligt säga att åka iväg så här och gå på band, det är bland det bästa jag fått för mig att testa!
Förutom att Ernst blivit lättare att lasta och åka med, nu när vi åker betydligt oftare, så har han lagt på fina muskler i bakdelen. OCH!! Han har fått en betydligt bättre skritt. Han hade en uuusel skritt när jag köpte honom! En så dålig skritt att när jag promenerade med honom för hand så fick jag släpa honom med mig. På riktigt.
Efter att jag gått mycket med honom, ridit ut samt jobbat mycket det sista året med påskjutet så har skritten gått från pinsamt obefintlig till 6or på tävling. Efter att han nu gått 11 gånger på band så har den blivit både raskare och större.
Beviset ligger i att han gick på 6.1 när jag började och nu går han på 6.6 i hastighet. Jag kommer att kunna öka tempot mer men vi tar det ett litet steg i taget. Jag vill inte att han ska spänna ryggen och börja trippa i halvtakt, utan jag vill att han ska kliva på.
Programmet han går på nu innebär att han går på plan backe 6 minuter, sedan maxad uppförsbacke 6 minuter, 6 minuter plan mark, 6 minuter maxad uppförsbacke och avslutningsvis 6 minuter plan mark. De sista 6 minuterna är han lite trött och avslappnad vilket betyder att jag ibland försiktigt ökar ett snäpp i hastighet just den stunden. Skulle han börja spänna sig eller trava så sänker jag tillbaka hastigheten igen.
Jag har aldrig kunnat tro att gåbandet skulle innebära så många fördelar för Ernst och för oss. I början gick han 2 ggr per vecka men nu går han 1 gång per vecka. Eftersom jag jobbar dygn och Ernst får vila då så blir det för få riddagar annars.

Likes

Comments

Igår red jag och Ernst en Pay&Ride igen. Återigen i Heby och med Kicki som domare.
Funderade tidigare om jag skulle testa ett MsvC program, men valde att rida ytterligare en LA:4.
Ernst gick jättebra och förutom att han låser sig lite och tappar bjudning, så var mycket bättre den här gången.
Han tog några travsteg innan halten vid inridningen och ryggningen var lite långsam, men den var rak och igångsättningen var rak.
Förra gången blev det ett missförstånd mellan oss vid överstrykningen då han trodde han skulle göra en travökningar istället. Igår blev halvvolterna fina och hans form trevlig. Den här gången tärande han fint i skänkelvikningarna men hade inget riktigt driv i dem.
Galoppdelen på programmet fick nästan bara 8or, vilket hjälper upp procenten. Vi landade på 67.97%.
Så klart nöjd med det och nu sneglar jag på TDB och funderar på om vi ska anmäla oss till Heby den 28e maj. Det blir isf en LA:3 men eftersom det är hemmaplan så är det både nära och hemvant.

Likes

Comments

Idag är 9e gången Ernst går på gåbandet. Jag måste säga att förutom att flera andra fördelar så som att det är bra för kondis och muskler- vi har tyvärr inte backar att klättra i runt stallet- så har bandet förbättrat Ernst skritt märkbart. Att vi dessutom får transportvana på köpet är en bonus. Jag är helt enkelt numera ett stort fan av gåband.

Likes

Comments

Jag har nominerad av @dressyrtanterna att svara på några frågor. Jag har funderat lite över dem och ska försöka svara så gott det går.

-Hur många hästar har du totalt ridit i ditt liv?
Oj. Jag red första gången när jag var 6v gammal (i sele på mammas mage) och fick min första ponny när jag var 2 år gammal. Någonstans mellan 80 och 100 hästar har jag garanterat ridit genom åren. Inte ägt alla så klart, men 40 år med hästar blir en hel del ridturer..

-Vad fick dig att börja rida och när?
Min mamma. Hon har hållit på med hästar sedan hon var sju år, utbildade sig till ridlärare och det var liksom naturligt att även jag skulle hålla på.

-Vad heter din/a favorithäst/ar?
Ernst. Så klart. 😊

-Har du alltid på med hästar?
Ja det har jag. Det blev ett kortare uppehåll i 25 års åldern av många anledningar men jag fortsatte att läsa häst annonser, titta på tävlingar på tv och tidningar under hela tiden. Kunde liksom inte släppa hästar helt.

-Vem är din favoritkändis inom hästvärlden?
Edward Gal! Vilken mjuk och följsam ryttare han är!! Så minimalistisk i sin ridning..ren njutning! Sedan är jag stort fan av Ulla Håkansson. Behöver jag egentligen säga varför? Hon är en enkel och ödmjuk hästmänniska och ryttare. Jag gillar Kyra också och skulle gärna vilja rida för henne någon dag. Det finns fler, men dessa är topp 3.

-Favoritgren?
Dressyr. Jag har tävlat hoppning, fälttävlan, terräng och dressyr genom åren. Skulle önska att jag fortfarande tordes hoppa för fälttävlan är så sjukt kul! Idag hoppar jag hellre ett fallet träd eller en stor sten än jag hoppar ett hinder på banan med bommar som går att riva. Min förra häst Connie hoppade jag in ute i skogen. Vi hoppade ca 70 cm stock i skogen (hon hoppade minst 120cm) i dressyrsadel men vi hoppade aldrig riktiga hinder hon och jag.. Ernst första språng med mig var en grindsten som ramlat omkull. Bara kanske 50 cm hög, men i dressyrsadel och som sagt en sten..

-Om du fick en miljon, vad skulle du spendera pengar på?
En resa till familjen, för att de står ut med mig ;) Sedan en bättre bil till min kära mor som ställer upp i stallet i ur och skur. Sedan skulle Ernst få en stor bit av pengarna till diverse saker ingen av oss visste att han behövde!

-Favoritmärke?
Svårt. Olika märken gör olika saker bra och/eller snygga. Jag gillar HV Polo, Kingsland, Anki, Ariat, och Animo b la.

-Senaste köp?
Jag köpte ett par nya löparskor och 3 sportbh:ar igår på nätet! Jag sprang en sväng i fredags och det kändes att dämpningen var slut i dem. Så det fick bli ett par exakt likadana, eftersom de jag har är utprovade på löpband med kamera och grejer. Jag har numera bara en shock absorber bh att träna och rida i, så jag beställde 2 nya plus en av en annan modell.

-Het/Lat häst?
Het. Alla dagar i veckan.

-Favoritkläder?
Ridbyxor eller mysbyxor och linne. Älskar mjukisar.. =/

Likes

Comments