Skolan har börjat och det känns inte så jättebra om jag ska vara ärlig. Är fortfarande helt övertygad om att det inte är detta jag vill studera. Känns så motigt att tvingas gå till skolan varje dag för att läsa något som man inte alls är intresserad av. Kurserna som jag går nu är inte sådär speciellt svåra heller. Visst krävs det en hel del eget engagemang men nog kommer jag igenom kurserna om jag vill det. Det är inte det som är problemet. Jag vill helt enkelt inte slösa bort ett tredje år på en utbildning som jag bryr mig blanka f*n i. Skulle nästan studera vad som helst annat just nu känns det som.

För er som inte hört detta tusen gånger förr så kan jag kort berätta hur det blev såhär med studierna...

Våren 2014 tog jag studenten och jag visste inte då vad jag ville studera så jag sökte in till många olika utbildningar. Efter studentskrivningarna orkade jag inte satsa så mycket på att läsa till inträdesproven efter att ha läst så mycket till studenten. Jag lyckades iallafall komma in till hanken och började där till hösten. Vad som kan nämnas här är att det aldrig var jag själv som hade tänkt söka dit utan studiehandledaren som tyckte jag kunde söka dit eftersom jag tyckte om att räkna, och visst det gör jag. 

Hösten kom och jag flyttade till min lilla etta på 20 kvm och började studera. Redan från början så kände jag att det här inte riktigt var min grej, det var inte det här jag vill studera. Första året lärde vi oss grunderna i ekonomi och så läste vi språk så det var ganska allmänbildande helt enkelt. Vi läste lite om allt det gick nog helt bra. Våren var lite tuffare och jag tappade motivationen och tvingades ta om några kurser då jag inte orkade vara i skolan. Hade planerat först att söka in till andra skolor men orkade helt enkelt inte. Hade en massa skolarbeten den våren och valde att göra klart dem istället. Nåväl året gick och plötsligt skulle vi välja huvudämne och jag valde finansiell ekonomi.

Andra året var den verkliga vändpunkten för mig. Ungefär en månad in i andra studieåret visste jag att det inte var detta jag ville studera och bestämde mig för att jag skulle söka in till andra skolor nästa år. Jag vantrivdes så i skolan, tappade helt motivationen med allt och slutade gå till skolan. Mådde riktigt dåligt och sov mest hela dagarna. Jag tog bara de kurser jag måste för att få ihop tillräckligt med studiepoäng för att få studiestöd. Bestämde mig för att försöka gå några kurser vid ÅA på våren och skickade in en blankett om det. På jullovet hade jag ännu inte fått något svar ifall jag skulle få gå några kurser, så skickade ett mejl, och fick som svar att hon som hade hand om det hade "tappat" bort min ansökan och att nu var tyvärr alla kurserna fyllda. 

På våren sökte jag då in till skolor, speciallärare, klasslärare, socialvetenskap och socionom. Det jag visste var att jag ville arbeta med människor och att jag ville hjälpa andra, samt att jag ville ha ett mera praktiskt arbete. Mitt inne i inträdesprovsläsningen så studerade jag fortfarande vid hanken och kämpade med inlämningsuppgifter, deadlines och tenter. Det blev för mycket på en och samma gång så jag beslöt mig att satsa på en sak, lärare. Jag skrev inträdesprovet och det gick så bra så slapp vidare till intervjun, vilket enligt mig själv också gick ganska bra. Efter det var det bara att vänta på resultaten. Resultaten kom och jag var på reservplats, men utifrån min plats förstod jag att det var så gott som chanslöst att jag skulle bli antagen. Jag blev helt förkrossad i och med att jag hade satsat allt på att komma in. Att jag hade gjort mitt bästa men jag räckte ändå inte till. Jag var helt enkelt inte den personen de sökte. 

Vad är nästa steg nu då? Jo jag kommer satsa detta år på att bygga upp mig själv och hitta det som jag verkligen vill studera. Jag kommer läsa de kurser som är obligatoriska inom kandidatexamen ifall jag nu eller någon gång senare kommer på att jag ändå vill göra klart kandidaten.  Jag tänker alltså inte "stänga några portar". Till våren blir det sen att göra ett nytt försök att gå kurser på andra skolor, och sen blir det att söka in till en annan utbildning igen. Om jag börjar i en ny skola nästa höst eller först om två år (ifall jag gör kandin klart först) återstår att se.  

Likes

Comments

Beskriv din höst i tre ord.
Hmm kanske hoppfull, inspirerande och förändringar.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
 Det bästa med hösten är nog att det är så himla fint ute. Älskar naturen speciellt mycket på hösten. Jag tycker också mycket om höstmodet. Det sämsta är nog att det börjar bli mörkare och mörkare tidigare på kvällarna vilket kan leda till att man blir trött och deppig.

Hur höstmyser du?
Jag höstmyser i soffan med yllesockor, en mysig filt och en kopp te. Kanske läser jag en bra bok, lyssnar på musik eller ser på en serie/film.

Hur ser din höstoutfit ut?
Jag har ännu inte hittat min stil och känner mig ganska lost vad gäller kläder, men min höstoutfit skulle nog vara ett par mörka jeans, stickad tröja, ett par sneakers eller stövlar, en stor halsduk och en kappa.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
På min TO-DO lista är nog att jag ska finna intresset i att studera igen, träna regelbundet och vara mer sparsam med mina pengar.

Bästa musiken för regniga dagar?
Jag har på senaste tiden funnit nöjet att lyssna på musik igen. Älskar att komma hem från skolan, ta det lugnt en stund och sätta på någon bra låt och bara njuta. Oftast blir det någon random lista på spotify med lite lugnare musik.

Vad är den höstigaste maträtten?Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Höstigaste maträtten, hmm, kanske soppa, karelska piroger eller någon god salt paj. Jag har faktiskt ingen serie som jag aktivt följer just nu, men har börjat se igenom Prison Break och One tree hill igen. Om ni inte sett dessa serier så rekommenderar jag dem verkligen.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?Var hänger du helst under helgen?
Nej jag har ingen resa planerad, måste spara lite pengar först, hehe. På helgen vill jag nog oftast bara ta det lugnt, se på nån bra film och äta god mat i got sällskap.

Hur förbereder du dig för vintern?
Inte tror jag om jag förbereder mig så mycket för vintern. Jag älskar tiden kring julen så det ser jag fram emot. Försöker nog mest bara fokusera på hösten nu och ta en dag i taget.

 

 

Likes

Comments

Veckorna har gått otroligt snabbt nu och snart börjar skolan igen. Känns som jag nästan inte hunnit göra något alls i sommar. Sedan sist så har min syster M varit på besök från Australien i en vecka. Så mycket tid har gått åt att umgås med familjen, vilket har varit riktigt roligt nog. Vi har varit ute på lunch, besökt torget, varit barnvakt, löptränat, gjort pizza, plockat blåbär och bakat blåbärspaj för att nämna några saker.

Förra veckan var jag i Vasa och lade största delen av tiden på att skriva på inlämningsuppgifter och i lördags var det kräftskiva på schemat. Idag är jag hemma och finslipar det sista på inlämningsuppgifterna som skall in idag. Förstås lämnar jag det ofärdigt ännu till sista dagen. Har försökt motivera mig med att jag får köpa hem lite inredningsprylar till lägenheten när jag är klar med dem.

Jag har annars börjat träna mera nu igen då knät äntligen börjat återhämta sig. Jag tar det ännu lite försiktigare med vissa övningar men om man jämför med för några veckor sedan då det värkte utan att jag gjorde något så känns det riktigt riktigt bra nu. Endast två veckor tills skolan börjar. Måste ännu komma ihåg att betala studentkårsavgiften och anmäla mig till några kurser innan skolan börjar. Skulle också gärna vilja hinna med så mycket som möjligt ännu innan sommaren tar slut och jag återgår till vardagen. Får se vad jag hittar på. :)

 

Likes

Comments

Vardagen flyter väl på lite sisådär. De första skolarbetena är nu inskickade vilket känns skönt. Nu är det bara andra halvan kvar som ska vara inne om två veckor. Börjar dock vara halvvägs på dem nu så det är bra. Min syster kommer på besök från Australien nu på tisdag och ska stanna i en vecka. Har inte sett henne sedan jag tog studenten vilket är över två år sedan så det ska bli roligt. Min mor har också tagit en hundvalp förra söndagen, en golden retriever, som jag hjälper till att sköta nu när jag är hemma. Det är ju nästan två år sedan vår förra hund Mimosa gick bort så nu tyckte morsan det var tid för en ny hund. Otroligt söt är han. 

Något som är mindre roligt är att jag inte riktigt har kunnat träna den senaste månaden eftersom jag fått problem med knät och höften. Har ju haft problem med höften sedan en skada för drygt fem år sedan och nu i våras blev det värre vilket gjort att jag inte kunnat springa några längre sträckor. Knät är ändå det som hindrar mig mest från att träna. Det blev riktigt sjukt får drygt en månad sedan efter jag varit på länk. Kan jogga försiktigt men att ta knäböj eller utfallssteg är ett no-no. Tråkigt då benträning var det som jag tyckte var roligast. Måste nog fara och visa knät riktigt snart då det inte blivit bättre ännu fastän jag försökt vila med träningen. Ska försöka träna försikigt denna månad och undvika såna övningar som tar mycket på knät.

 

Likes

Comments

Vädret har varit toppen de senaste dagarna. Ändå känner jag ångesten över att jag inte fått gjort det jag borde. Som ni vet går jag två kurser i sommar, en kurs i språkstörningar och en kurs i psykologi. Dessa kurser innebär också en hel del hemuppgifter. Istället för att få dem undanstökade och bara göra dem har jag förstås skjutit fram dem. Jag har ju ändå inget sommarjobb så hur kan det vara så här svårt. Att ha något som man vet man borde göra gör att man inte riktigt kan njuta fullt ut av annat. Varför ska det vara så svårt att bara sätta sig och göra dem så man skulle få dem ur världen? Nu sitter jag då här inomhus och skriver på uppgifter, några dagar innan deadline, en varm sommardag då jag annars kunde ha gjort något annat, något mycket roligare.

Som ni kanske listat ut så blir det för mig att fortsätta med ekonomistudier till hösten. Vet inte riktigt hur jag ser på saken själv, har inte riktigt hunnit ta in det ännu. Ids inte gå in på detaljer över detta men kan säga att det handlar om en riktigt orättvis bedömning, vilket de som vet mera om saken kan understryka. En utbildning måste man ju ändå skaffa sig, så enklast är det ju om jag skulle få ekonomistudierna till kandidat iallafall. Två år till måste jag hur som helst gå, eftersom jag inte åker på utbytesstudier ännu detta år. Hoppas innerligt att jag ska börja tycka studierna är intressanta detta år. Kanske behöver jag byta huvudämne, men då skulle det ta ännu längre att bli färdig. Försöker att tänka på det hela mera positivt men lätt är det inte. Jag har ändå börjat acceptera detta och hoppas verkligen att jag finner motivationen att börja studera igen till hösten. 

 

 

Likes

Comments

Jag är en känslomänniska vilket alla som känner mig kan bekräfta. Jag har lätt att känna glädje men även sorg, ilska och avundsjuka. Jag har lätt till skratt men även lätt till tårar. Jag tvekar inte att säga till ifall jag ser mig själv bli orättvist behandlad och ibland kan jag inget åt att jag jämför mig med andra som utanpå verkar ha det mycket bättre än jag själv. Jag kan börja gråta över nästan vad som helst, en film, tidningsartikel en bok, eller en video på någon som lyckats med något och någon fin historia. Idag är en dag jag känner mig inspirerad.

Jag får inspiration av någon som vågar vara sig själv. Någon som vågar tala ut om sina åsikter och står för dem. Någon som är så äkta att man bara önskar man själv hade självförtroendet att inte bry sig om vad andra tycker. När något som någon säger far direkt till hjärtat, när man blir så berörd av ord, av text och av musik. När man plötsligt ser på världen med andra ögon, på ett annat, mera positivt sätt. När man märker hur fel man behandlar sig själv, och hur man trycker ner sig själv mer och mer hela tiden. Man får lust att förbättra sig, bli en bättre människa och stå på sig själv. Idag är en sån dag då allt känns lite lättare. Världen är en bättre plats och jag ser på allt lite positivare.   

 

Likes

Comments

Ibland kan jag känna mig så otroligt vilsen på denna jord. Så ensam och hopplös att jag inte vet riktigt vart jag ska ta vägen. Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt alls vad jag vill med mitt liv. Men kanske det är okej att inte veta allt. Det viktigaste är väl ändå att man är lycklig. Men hur vara lycklig när man har ingen aning vem man riktigt är, vad man vill bli och vad man vill göra i livet.

Jag är en relativt organiserad person som tycker om att ha ordning på saker och veta vad, när och hur. Att inte ha kontroll över saker och inte kunna påverka ger mig ångest. En känsla som jag upplever allt oftare. Jag har stora drömmar och jag vill mycket i mitt liv, men vad gör man när saker inte går som man tänkt. Eller när man inte riktigt vågar chansa med rädslan att misslyckas. När man kämpar och ger allt men man kommer ingen vart. När man ger allt för att hjälpa någon annan men man inte räcker till. Hur många gånger orkar man stiga upp och börja om från noll? För jag vill ändå inte vara någon som ger upp. Jag vill vara stark och orka kämpa vidare. 

 

 

Likes

Comments


Denna supergoda och enkla cheesecake är lika perfekt att äta en varm sommardag som på kall höstkväll. Om man vill går det enkelt att utesluta den vita chokladen (ev. tillsätta lite mera ost då) så har man ett riktigt bra grundrecpet på cheesecake som man sedan kan variera efter tycke och smak. Går bra att använda andra bär eller frukter och/eller ändra smaken på osten eller chokladen. Värt att prova! ;) 

VIT CHOKLADCHEESECAKE MED HALLON

BOTTEN:
200 g digestivekex
75 g smör
1 msk kanel

FYLLNING:
100 g vit choklad
350 g philadelphiaost
250 g kvarg
1 dl socker
3 ägg
hallon

TOPPING:
1 vaniljstång / 1 msk vaniljsocker
3 dl creme fraiche

Garnera med hallon eller andra bär. Jag hade också hallon inuti kakan.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen och blanda med smält smör och kanel.
3. Tryck ut i en smord form med löstagbar kant.
4. Grädda bottnen i ugnen i ca 8 minuter och sänk sedan värmen till 150 grader. 
5. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
6. Vispa samman ost, kvarg och socker.
7. Rör ner chokladen och äggen ett i taget.
8. Lägg några hallon över kexbottnen och häll sedan över fyllningen så den täcker hallonen.
9. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
10. Ta ut och låt svalna. 11. Blanda ingredienserna till toppingen och bred den över kakan och garnera med hallon.

Likes

Comments