View tracker

En färgglad tårta med smak av blåbär och citron. Receptet blir en ganska liten tårta, dubbla om du vill göra en större.

Cashewnötterna till fyllningarna ska blötläggas några timmar innan (gärna över natten)

Botten, mixas ihop till en deg i matberedare
15 st dadlar
1 msk kokosolja
En nypa salt
2 dl solros solroskärnor eller mandel
Vatten  (häll i lite allt eftersom matberedaren är igång, så mycket som behövs för att det ska bli en deg)

Tryck ut degen i en form (ca 15 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i botten och runt kanterna

Citronmousse
2 dl cashewnötter
Saften från 1 citron
1 dl kokosmjölk
1/2 dl smält kokosolja 
1 msk honung 
2 krm gurkmeja för färgens skull

Ingredienserna mixas länge i matberedaren, fyllningen ska bli slät och len.
Häll moussen över botten i formen. Ställ formen i frysen ett tag så första lagret hinner stelna lite innan du häller på nästa.

Blåbärsmousse
2 dl cashewnötter
1,5 dl blåbär
1 dl kokosmjölk
1/2 dl smält kokosolja 
1 msk honung 
1/2 tsk vaniljpulver 

Ingredienserna mixas länge i matberedaren, fyllningen ska bli slät och len.
Ta ur formen ur frysen och häll i blåbärsfyllningen. Täck över och ställ tillbaka i frysen.

Jag brukar göra tårtan dagen (eller flera dagar) före, då är det bara att ta ur den ur formen och lägga på ett tårtfat och sen låta den tina upp i kylskåpet några timmar innan den ska ätas.

Dekorera som du vill, jag tog blåbär och hallon.

Lycka till!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det här är nog den enklaste tårta jag gjort!

Jag gjorde en sats kladdkaka och formade den till en jordhög. Innan servering pudrade jag över kakao och ställde dit en leksaksgrävmaskin. Perfekt om man inte vill lägga ner så mycket tid, men ändå vill göra något roligare :-)

Vi serverade tillsammans med nygjord jordgubbsglass.

Fri från gluten, mjölk, raffinerat socker och ägg. Vegansk och allergivänlig!

Likes

Comments

View tracker

Limma ihop sockerbitar, det var roligt! Kul alternativ till pepparkakshus nu till jul.
Det blev en liten kyrka, ett mindre hus och ett litet stall till hästarna :-)

Vi satte in två batteridrivna värmeljus för att lysa upp kyrkan.

Likes

Comments

Den här kransen gjorde jag för ett par år sedan. Perfekt sätt att få nytt liv i gammalt julpynt som inte används längre!

Stommen till kransen gjorde jag av tidningspapper, jag rullade ihop några sidor på längden och tejpade ihop till en cirkel. Sedan snurrade jag runt lite ståltråd för att fixa formen.

Och till sist limmade jag på julpynt hejvilt :-)




Likes

Comments

Julen närmar sig! Så i veckan bakade vi pepparkakor. Glutenfritt, mjölkfritt och utan vitt socker. Både degen och kakorna blev mycket goda tyckte barnet, och jag med förstås :-)

Mitt egna recept:

10 dadlar
1 ägg
50 g smält kokosolja
2 dl mandelmjöl
1 dl ljust teffmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver´

Dadlarna + 1/2 dl vatten mixas till en smet. (Jag använder torkade eko dadlar, oftast icas eller änglamarks). Vispa ägget poröst och vispa ner dadelsmeten. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ihop med äggsmeten. Blanda ner den smälta kokosoljan.

Låt degen ligga i kylen någon timme, inlindad i plastfolie, bakplåtspapper eller något annat lufttätt så den inte torkar.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och tryck sedan ut figurer. Degen är inte lika lättbakad som "vanlig" pepparkaksdeg med vetemjöl i så därför är det lättast att göra på detta sätt tycker jag. :-)

Vi gräddade pepparkakorna i 180 grader någonstans mellan 5-10 minuter. Håll ordentlig koll för det kan gå snabbt på slutet.

Detta recept räcker till så många pepparkakor som är på plåten på bilden högst upp, det går bra att dubbla receptet om man vill göra fler.



Likes

Comments

Jag hade en ulltröja som blivit feltvättad, den var alltså både mindre och tjockare än den var från början. Perfekt att göra barnbyxor av!

Jag klippte av ärmarna och la dom sedan ovanpå ett par av bebisens vanliga byxor, som fick vara mall, och klippte ett klipp ner på insidan av varje ben så långt som behövdes. Sedan satte jag ihop dom och sydde ihop benen i grenen.

Sen skulle jag sy på en mudd, men jag får erkänna att det här med att sy är inte min starka sida, det blev bara knöligt och konstigt så min sambo fick ta över här och göra klart byxorna. Och dom blev jättebra när han var klar! :-)

Vi gjorde mudden av den som redan fanns längst ner på tröjan.

Ullbyxorna blir perfekt som skalbyxor eller ett tjockare lager två i vinter! :-)

Likes

Comments

Chiapuddingingen görs helst kvällen före då den behöver några timmar att tjockna. 

2dl havremjölk
2 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver

Blanda ordentligt i en skål eller burk. Låt stå och blanda igen efter 10-15 min, annars kan den klumpa ihop sig och blir ojämn. Låt stå i kylen under natten.

På morgonen hackade jag upp ett äpple och blandade runt med kanel och en liten nypa kardemumma. Vill man festa till det lite extra så tillsätt en liten klick honung också :-)

Servera tillsammans med chiapuddingen!

Det är perfekt att ha förberett frukost dagen före, så skönt att bara ta fram.

Likes

Comments

Tänk vad mycket gott man kan göra med lite banan. Nu har jag testat göra såna här söta kanelbullar! Dom blev oväntat goda. Påminde lite om det där degiga i mitten av en vanlig bulle.

Såhär gjorde jag:
Skär upp tre bananer på längden, jag tyckte det blev bäst när det blev 5 remsor på varje banan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen ca 5 timmar i 50 grader, lägre temperatur funkar också men då tar det förstås längre tid. Dom ska bli sega/degiga och gå att rulla ihop.

Mixa 6 dadlar med 2 msk vatten, 1/2 tsk kanel och en nypa kardemumma. Smeta ut på bananremsorna och rulla ihop. Pynta gärna med lite hackad mandel.
Klart!

Likes

Comments

På bilden ser ni ingredienserna till broccoliplättar!
​Min bebis gillar dessa väldigt mycket, perfekt plockmat.

1ägg
En handfull broccoli (jag hade fryst som jag tinade)
1/2 dl bovetemjöl

Mixa ingredienserna och stek sedan i rikligt med kokosolja på svag värme. Kom ihåg att undvika stekpannor i teflon!

Det blev 7 små plättar.
Jag tänker mig att man kan göra detta på vilka grönsaker som helst, så ta vad ni har hemma :-)

Likes

Comments