Detta blev riktigt gott och det räckte även till att frysa in lite så nu kan jag äta gott bröd en gång till. Att baka eget bröd är verkligen så gott och något annat än det man köper i affären.
För 5 år sedan hade jag aldrig bakat matbröd. Men nu är bakning min terapi och får mig att må bra. Trots mitt lilla kök och dåligt med tid då jag har två små barn så försöker jag hinna baka någon gång i veckan.
Ingredienser:
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr smör
1 msk ljus sirap
1,5 tsk salt
4 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Blanda havregrynen med 5 dl mjölk i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta sedan bort från plattan.
2. Häll i resterande 3 dl kall mjölk och smöret i kastrullen och rör tills smöret smält. Låt sedan stå tills gröten är fingervarmt 37 grader. (Får inte vara för varmt)
3. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av gröten och rör tills jästen löst sig häll i resten av gröten och blanda.
4. Blanda ner övriga ingredienser, mjölet ska du ta lite i taget och rör noga. Rör gärna en stund och du har rätt mängd mjöl när degen släpper kanterna på bunken.
5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den ordentligt.
7. Tryck sedan ut degen i en djup långpanneplåt med bakplåtspapper. Den ska bli lika tjock och jämn över hela plåten. Strö mera mjöl över degen så är det lättare. Dela sedan degen i 20 bitar med en pizzaslicer eller degskrapa eller vass kniv.
8. Sätt ugnen på 225 grader Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 minuter.
9. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Ha koll då det varierar mellan ugnar. Men brödet ska ha fått en härlig färg.
10. Låt svalna på plåten.

Gillar

Kommentarer

Fredrikapersson
,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229