View tracker

Igår gjorde jag en så god äppelpaj i micron. Klar på 10 minuter. Passar perfekt när du kommer på att du vill ha fika eller efterrätt lite snabbt.

Ingredienser:

3 äpplen

75 g smör

1 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

Lite kanel

Gör så här:

1. Skala och dela äpplena och lägg i en microsäker form.

2. Strö lite socker och kanel över äppelbitarna.

3. Värm smöret något och blanda med resten av sockret och mjölet. Lägg smeten i små klumpar över äpplena.

4. Värm i micron på full effekt i ca 5 minuter. Känn efter att äpplena är mjuka. Kör eventuellt lite till.

5. Servera med grädde eller glass.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Så smidigt att koka knäck i micron. Chokladknäck så gott!! Knäck är ett måste till jul tycker jag.

Detta recept ger ungefär 25 st knäck och tänk på att använda en stor form minst1,5 liter i micron.

Ingredienser:

1 dl grädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk kakao

1 msk smör

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom smöret i formen.

2. Kör i micron ca 9 minuter. Gör kultestet eller ca 120 grader varm smet.

3. Blanda ner smöret i smeten och klicka upp i formarna. Blir knäcken för hård innan du fått den i formarna. Kör en liten stund till i micron. Så knäcken blir lite varmare.

4. Låt svalna och njut sedan av god chokladknäck.

Likes

Comments

View tracker

Här har det bakats Lussekatter. Jag älskar dessa gula bullar. Men jag har inte bakat dem själv förut men det är inte sista gången då de blev fantastiskt goda och nu har jag i frysen också.

Jag tycker de klassiska bullarna är godast så jag valde ett klassiskt recept. Här kommer receptet.

Ingredienser: 30 bullar

50 g jäst

175 g smör eller margarin

2 påsar saffran à 1/2 g

2 dl socker

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

ca 15 dl vetemjöl

Ägg och russin till garnering

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Smält smöret i en kastrull.

2. Häll i det stötta saffranet i kastrullen med smält smör, så att det smälter ner. Häll i mjölken och värm till fingervarmt.

3. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen blandat sig. Tillsätt resten av degspadet och socker och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen noga tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

4. Låt degen jäsa 45 minuter under bakduk.

5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda och ta lite mer mjöl om det behövs.

6. Baka ut till lussebullar. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

7. Låt jäsa under bakduk 45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lägg dit russin om du vill.

9. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

10. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

Chokladtryffel med smak av mint är något som passar perfekt till jul, eller när som helst förstås. Men mintgodis förknippar jag lite extra med jul. Så dessa måste göras till jul.

Ingredienser:

0,5 dl grädde

100 g mörk choklad 70 %

7 st Marianne

Florsocker eller kakao att rulla tryffeln i

Gör så här:

1. Häll grädden i en kastrull och värm den så den nästan kokar.

2. Krossa Mariannegodisarna, jag använde mortel men går bra med matberedare eller på annat sätt.

3. Tillsätt chokladen i grädden och ta av från värmen. Du kan behöva värma lite till men tänk på att choklad lätt bränns så rör mycket och ha låg värme.

4. Rör ner godiskrosset och ställ i kylen, minst 3 timmar eller över natten.

5. Rulla bollar av chokladsmeten och rulla dem i florsocker eller kakao. Ställ i kylen en stund. Servera. :)

Likes

Comments

Dessa söta snöbollar passar perfekt till julfikat. Så goda med den söta chokladen men lite syra från citronen.

Endast tre ingredienser och snabbt fixar du dem.

Ingredienser:

100 g vit choklad

1,25 dl kokosflingor.

2 tsk citronsaft

Gör så här:

1. Värm chokladen över vattenbad eller ca 1 minut i micron.

2. Blanda ner kokos och citron och blanda noga.

3. Vänta tills chokladen känns formbar och gör bollarna. Lägg upp på fat och låt dem stelna lite till.

4. Njut av snöbollarna. :-)

Likes

Comments

Julen bjuder på så mycket gott. När man som vi varit sjuka och inte hunnit baka så får man köpa gott fika istället.

Här njuts det av lussebullar och pepparkakor :)

Härlig kväll önskar jag er.

Likes

Comments

Enkelt tunnbröd som passar utmärkt på julbordet. Så gott med en skiva julskinka på eller en god ost.

Du kan baka det nu och frysa in. Sedan tar du fram det när du vill ha ett gott bröd, risken är att du får baka det fler gånger.

ca 20 st

Ingredienser:

15 dl rågsikt

2 tsk salt

4 tsk bakpulver

1 tsk anis

1 tsk fänkål

5 dl mjölk

1,5 dl sirap

Gör så här:

1. Mortla anis och fänkål så att de hårda kärnorna blir mindre.

2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.

3. Blanda sedan i mjölk och sirap. Knåda och rulla ut degen till en korv.

4. Dela degen i ca 20 bitar. Kavla ut varje bit till en kaka. Kavla med kruskavel innan gräddning.

5. Jag valde att grädda dem i ugnen 250 grader på en plåt i nedre delen av ugnen. Plåten ska vara kvar i ugnen och vara varm. Vänd brödet när det fått färg på undersidan. Det går även att grädda brödet på spisen i en torr gjutjärnspanna.

Lycka till!!

Likes

Comments

Hårda och krispiga men sega och söta men ändå inte för söta. Bara 2 ingredienser, gick åt väldigt fort och var riktigt goda.

Ingredienser:

100 g marshmallows

60 g choco popsflingor.

Ev . Florsocker till formen.

Gör så här:

1. Ta en mikrosäker form och lägg marshmallows i den. In i micron kör ca 1,5 minut men kolla efter 1 minut.

2. När marshmallowssmeten är mjuk och klibbig blanda i choco pops och rör runt.

3. Häll upp smeten i en form. Ha gärna lite florsocker eller smör i botten av formen så klibbar det inte fast lika mycket.

4. In i kylen en stund ta ut och dela i bitar.

Hoppas ni har en härlig dag!

Likes

Comments

Enkelt tunnbröd som du kavlar ut direkt på bakplåtspapper sedan direkt in i ugnen.

Så underbart goda så gör gärna dubbel sats.

Ingredienser: 6 st

50 g smör

1 dl havregryn

4 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2,5 dl mjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Ha smöret rumsvarmt (eller värm det ca10-15 sekunder i micron). Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

3. Häll sedan i mjölken och blanda ihop till en kladdig deg.

4. Vält ut degen på rikligt mjölat bord och rulla degen i mjölet så blir det inte så kladdigt. Dela degen i 6 delar.

5. Ta och kavla ut ca 3 delar på varje plåt med bakplåtspapper. De ska bli tunna och nagga dem noga med en gaffel eller liknande.

6. Grädda i igen 5-8 minuter. De ska få lite lätt färg. Låt dem svalna under bakduk.

Likes

Comments

Tycker du som jag att man kan äta glass året om. Det är speciellt bra med glass när man är sjuk som många är nu. Denna gräddglass är toppen för du behöver ingen glassmaskin. Sedan är det bra då du bara behöver tre ingredienser.

Jag valde drottningsylt denna gång :-)

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk

Sylt i önskad mängd

Gör så här:

1. Vispa grädden nästan klar.

2. Häll i den kondenserade mjölken och vispa till grädden är ganska hård.

3. Blanda i önskad sylt i den mängd du vill. Jag valde en hallonsylt med mycket hallon som inte är så söt. Ca 8 msk blev det nog.

4. Häll upp i en burk på ca 1,5 liter eller flera små. Ställ i frysen tills det är fruset, minst ca 4 timmar.

Likes

Comments