View tracker

Här kommer ett bröd som jag bakade för ett tag sedan som var så gott. Hönökaka med smak av anis. :)

Hoppas ni har en fantastisk lördag.

Ingredienser:

Ca 10 bröd

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

2 msk ljus sirap

0,5 msk salt

2 msk stött anis

Ca 14 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt 37 grader

3. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.

4. Blanda ner sirap, salt, anis och hälften av mjölet och blanda ordentligt. Arbeta sedan in det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Degen ska vara blank och smidig när den arbetats färdigt.

5. Pudra lite mjöl över degen och täck med plastfolie och låt jäsa 30 minuter.

6. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar och forma dem till bullar.

7. Kavla bullarna till platta kakor ca 20 cm i diameter. Lägg dem 2 och 2 på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt jäsa ca 25 minuter.

8. Värm ugnen till 275 grader.

9. Nagga bröden tätt med brödnagg eller gaffel och grädda dem sedan 5 minuter. Låt dem svalna under bakduk.

Likes

Comments

Denna supergoda småkakan måste ni testa. Hallongrottor med geléhallon, den spröda mördegen blandat med de sega hallonklumpen. Lite som Singoalla kakor, jättegoda.

Ingredienser: ( 22 st)

200 g smör, rumstempererat

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

22 st geléhallon

Gör så här:

1. Blanda ihop vetemjöl , strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

2. Blanda ner det rumstempererade smöret i bunken och arbeta samman allt till en slät degklump.

3. Lägg bakformar på plåtar och gör bollar av degen ungefär i storlek som en valnöt. Lägg den i en form och tryck till så det blir en grop i mitten. Lägg ett geléhallon i gropen.

4. Grädda i ugnen 200 grader i ca 10 min. Låt svalna på galler.


Likes

Comments

Kolakakor med bitar av Gräddkolagodis. Sega men ändå så spröda. Ja detta är en riktig favorit.

Du får inte missa detta recept, perfekt till bjudfikat och så enkelt gör du många.

Ingredienser:

200 g smör

2 dl strösocker

4 msk sirap

5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1,5 påse gräddkola godisar Malaco

Gör så här:

1. Sätt på ugnen 200 grader

2. Blanda rumsvarmt smör med strösockret tills det blir lite fluffigt. Blanda i sirapen.

3. Hacka gräddkolan i mindre bitar

4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke så att det blandar sig ordentligt.

5. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och tillsätt bitarna av gräddkola. Blanda tills det är en fin deg.

6. Dela upp degen i två och gör två rullar placera dem på bakplåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite med fingrarna.

7. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och skär i bitar medan de fortfarande är riktigt varma.

Njut av de underbara kakorna. Skulle det mot förmodan bli några över så går de bra att frysa de är goda att äta lite kalla också.

Likes

Comments

Kladdkakemuffins är underbart goda som de är. Men fyll dem med något gott så blir de ännu godare. Dessa är lite roliga då man inte märker den vita chokladen förrän man biter i muffinsen. Baka och överraska gästerna.

Hoppas ni har en härlig måndag.

Ingredienser:

100 g smör

2,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

0,5 tsk bakpulver

Ca 15-30 chokladbitar ( beroende på hur stora bitarna är och hur mycket choklad du vill ha)


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Smält smöret

3. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda sedan med smöret och äggen. Rör noga till en slät smet.

4. Häll smeten i 15 formar och lägg en eller två bitar vit choklad i mitten av varje form den ska täckas av smeten. Här får du välja hur mycket vit choklad du vill ha i dina muffins.

5. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter.

6. Pudra gärna florsocker över dem när de svalnat.

Likes

Comments

Hembakat bröd är ju bäst och när man inte riktigt orkar att baka så är detta ett toppenrecept. Gott och enkelt. :)

Denna limpa med jäst jäser i ugnen så det är ju miljövänligt att nyttja uppvärmningen också.

Ingredienser: 1 bröd

3 dl mjölk

25 g jäst

0,5 dl sirap

1 msk rapsolja

1 tsk salt

4 dl rågsikt

4 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm mjölken till fingervarmt 37 grader.

2. Häll mjölken i bunken och rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av ingredienserna. Rör allt eftersom så att det blir en smidig smet.

3. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och ha på mjöl ovanpå.

4. Sätt in i ugnen och sätt på ugnen på 200 grader. OBS! Sätt inte på ugnen förrän nu då degen ska jäsa i ugnen innan det blir för varmt. Ca 50 minuter ska limpan vara i ugnen. Titta så den inte blir för mörk.

5. Låt den svalna på galler.


Likes

Comments

View tracker

Syltgrottor med hemmagjord blåbärssylt är fantastiskt gott. Men de är underbart goda med köpt sylt också.

Nu har vi varit sjuka sedan jul med feber till och från och hosta som hänger i hela tiden. Så tyvärr orkar jag inte baka så mycket. Jag hoppas det ska ge med sig nu. Hoppas ni alla mår toppen.

Ingredienser:

200 g smör

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4,5 dl vetemjöl

Knappt 1 dl sylt


Gör så här:

1. Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.

2. Blanda smör, strösocker och vaniljsocker.

3. Rör ihop till en smet med elvisp med degkokar eller i matberedare. Jag körde dock för hand.

4. Tillsätt vetemjölet och fortsätt knåda.

5. Forma degen till en klump och täck med plastfolie. Ställ in i kylen ca 1 timme

6. Dela degen i 40 bitar. Gör runda bollar lägg på plåt och gör sedan ett hål i mitten lagom att lägga lite sylt i.

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen 175 grader i 10- 14 minuter.

Likes

Comments

Piroger är perfekta att ta med som matlåda eller varför inte äta dem nygjorda med en härlig sallad. Så gott!

Piroger kan göras med många olika degar. Dessa gjorde jag med en deg som liknar pizzadegen.

Ingredienser:

12 st

Degen:

6 dl vetemjöl

25 g jäst

1 st ägg

2 msk olja

0,5 tsk salt

2,5 dl vatten

Köttfärsröran:

1 kg köttfärs

2 st gul lök

8 msk chilisås

Samal oelek efter önskemål.

Salt

Peppar


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till ljummet ca 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Knåda degen smidig. Täck med duk, låt jäsa 1 timme.

3. Under tiden Den jäser så förbered köttfärsen. Hacka lök och bryn den och köttfärsen så köttfärsen blir finfördelad. Rör sedan ner chilisås och sambal oelek. Låt röran svalna.

4. Dela degen i 2 delar och kavla ut till 6 rutor som är ca 8x8 cm.

5. Sätt ugnen på 225ºC och vispa ägget i en kopp med gaffel.

6. Fördel fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop & tryck till kanterna med en gaffel. Lägg bakplåtspapper på ungsplåtar. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.

7. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter till fin yta. Pirog kan serveras varm eller kall.

Likes

Comments

Jordgubbspaj, så gott även med frysta jordgubbar. Ger en känsla av sommar såhär mitt i vintern, det behöver jag. Nu när vi fortfarande känner oss lite hängiga av den elaka influensan.

Jag serverade den med vaniljglass allt för att få sommarkänsla.

Ingredienser:

0,5 liter jordgubbar

1 msk socker

0,5 msk potatismjöl


Smuldegen:

50 g smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

1 dl strösocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Lägg jordgubbarna i en form så att de täcker botten. Häll 1 msk socker och potatismjöl över jordgubbarna.

3. Se till att smöret är rumsvarmt. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen. Ska gärna vara lite klumpar i degen. Lägg det över jordgubbarna.

4. Grädda i ugnen ca 30 minuter. Pajen ska ha fått lite färg.

Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Likes

Comments

Är det inte mysigt med en mustig gryta som puttrar på spisen nu när vintern kommit med snö och kyla. Det tycker jag så här blev det kalops till middag. En klassisk kalops med potatismos.

Här håller vi tummarna att influensan börjar klinga av. Tänk att vi haft feber i 14 dagar. Hoppas ni alla mår bra.

Ingredienser:

4 portioner

1 kg nötkött t ex bog

2 stora morötter

2 gula lökar

1 buljongtärning kött eller kalv

2 lagerblad

12 kryddpepparkorn

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

smör och olja till stekning

salt

vitpeppar


Gör så här:

1. Skär köttet i bitar ca 3x3 cm. Bryn köttet i en stekpanna lite i taget så att det får stekyta.

2. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

3. Lägg kött, morötter, lök, buljongtärningen och lagerblad i en gryta strö över vetemjöl och rör om noga. Häll på vatten.

4. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

5. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Dessa är en blandning av bullar och muffins. Smakar underbart och du gör dem snabbt då de inte behöver jäsa.

Efter att ha haft feber i drygt två veckor så finns inte så mycket ork. Jag hoppas denna influensa snart gett med sig. Ta hand om er.

Ca 16 st

Ingredienser:

125 g smör

1,5 dl strösocker

3dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

1,5 tsk bakpulver

2 st ägg

1 dl mjölk

Lite pärlsocker


Gör så här:

1. Blanda rumsvarmt smör med sockret tills det är ordentligt blandat.

2. Blanda ihop mjöl, kardemumma och bakpulver i en annan bunke. Häll sedan i smörblandningen.

3. Tillsätt ägg och mjölk. Blanda noga till en jämn smet.

4. Klicka ut smeten i pappersformar och strö gärna lite pärlsocker på dem.

5. Grädda i 10-12 minuter i 200 grader.

Likes

Comments