Underbart goda kolasnitt med "daimkulor". Tål du inte nötter så väljer du crunchy i strösselhyllan. Annars tar du daimkulor eller krossad daim.

Ingredienser:

100 g smör
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk chrunchy (daimkulor)

Gör så här:

1. Se till att smöret är rumsvarmt eller värm ca 20 sek i micron.

2. Rör smör, socker, vaniljsocker och sirapen pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Blanda till sist i chrunchy och blanda i det noga i degen.

3. Forma degen till 2 längder, lika långa som plåten.

4. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till dem lite så de blir lite platta.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 14 min. Skär kakorna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En underbar muggkaka som du fixar på några minuter. Tillagningen sker på 2 minuter i micron. Med smak av vanilj och jordgubbsströssel blev det en underbar och söt kaka som passar till helgens fika.

Ingredienser:
6 msk vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 msk bakpulver
1 krm salt
4 msk mjölk
1 msk rapsolja
0,5 msk vaniljsocker

Topping:
4 msk florsocker
1 tsk vatten
Strössel av valfri sort och mängd

Gör så här:
1. Blanda mjöl, strösocker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en mugg. Blanda noga med en gaffel.
2. Blanda ner mjölk och rapsolja och blanda noga så det inte är mjöl kvar i botten och alla klumpar är borta.
3. Ställ muggen i micron och kör 2 minuter.
4. Blanda toppingen, blanda florsocker och vatten och klicka ut ovanpå kakan strö på strössel.
Färdig att servera.

Likes

Comments

Jag tycker det är så gott med torsk i ugn. Man kan variera det i oändlighet. Detta är en av mina favoriter.

Ingredienser
:

400 g ryggfile av torsk

3 dl grädde

0,5 dl riven ost

1-3 msk chilisås

4 st körsbärstomater

Några blad färsk basilika

Salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Tina fisken om den är frusen.

2. Lägg fisken i en ugnsform salta och peppra på den.

3. Blanda grädde, riven ost, basilikabladen rivna i bitar och chilisås efter eget önskemål. Jag använde 2msk.

4. Häll såsen över fisken och in i igen 175 grader i ca 25 min.

5. När det var ca 5 min kvar lade jag in de halverade körsbärstomaterna i ugnsformen så de skulle bli varma.

Jag serverade detta med kokt potatis och en sallad.

Likes

Comments

Ett underbart gott matbröd som bakas i långpanna. De smakar lite som tekakor men de är så mycket lättare att göra.

Jag hittade grundreceptet hos madame edit

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Värm smöret något. Ska nästan vara flytande.

2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig i mjölken.

3. Tillsätt smör, sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl allt eftersom. Mängden mjöl är lagom när degen släpper bunken.

4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 45-60 minuter.

5. Häll upp degen på mjölat bakbord knåda degen smidig och dela den i 2 delar.

6. Kavla ut varje deg på ugnsplåtar med bakplåtspapper.

7. Skär stora rutor använd gärna pizzaskärare. Nagga bitarna noga med nagg eller gaffel.

8. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa på plåtarna med bakduk under tiden ugnen blir varm.

9. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Tills de fått fin färg.

Njut av det underbart goda brödet. Frys in det bröd som inte går åt samma dag.

Likes

Comments

Hemmagjord lingonsylt är ju så fantastiskt gott till så mycket köttbullarna, pannkakor eller till gröten. Det finns fortfarande en massa röda bär i skogen eller så köper du lite.

Ingredienser:
0,5 kg färska lingon
2,5 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

1.Rensa dina färska lingon i en skål med vatten så att skräpet flyter upp. Därefter häller du bort vattnet och sköljer lingonen.

2.Koka upp vattnet tillsammans med lingonen i en kastrull och låt koka i cirka 10 minuter. Skumma av med jämna mellanrum. Späd med lite mer vatten om det behövs.

3.Tillsätt sockret under omrörning och låt koka i ytterligare några minuter.

4.Tag av kastrullen och låt stå några minuter. Häll sedan upp lingonsylten i rengjorda burkar gärna varma burkar som du värmer i ugnen och sätt genast på locket. Förvara gärna sylten svalt för längre hållbarhet.

Likes

Comments

Ännu ett tvåårskalas. Denna gång bjöd jag på prinsesstårta. Det var lite klurigt att få till locket men det blev helt ok.

Hoppas ni har en härlig helg!

Likes

Comments

Det blev en klassisk jordgubbstårta när sonen fyllde år igår. Den uppskattades mycket av födelsedagsbarnet framför allt de söta ljusen som vi köpt på Cervera.

Hoppas ni har en underbar dag.

Likes

Comments

Syltkakor är en riktig klassiker som passar till stora kakkalas eller till det lilla fikat. Så fantastiskt goda och som man känner igen från barndomen.

Ingredienser: ( 22 st)

200 g smör, rumstempererat

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Ca 1 dl hallonsylt eller annan sylt

Gör så här:

1. Blanda ihop vetemjöl , strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

2. Blanda ner det rumstempererade smöret i bunken och arbeta samman allt till en slät degklump.

3. Lägg bakformar på plåtar och gör bollar av degen ungefär i storlek som en valnöt. Lägg den i en form och tryck till så det blir en grop i mitten. Lägg en klick sylt i gropen.

4. Grädda i ugnen 200 grader i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Likes

Comments

Vi har så mycket fina vindruvor. Har ni några bra recept där vindruvor används?

Ha en fantastisk dag!

Likes

Comments

Mm vad härligt det doftar. Hembakta kanelbullar. Jag passade på nu för det blir lite kalas framöver.

Visst är det underbart gott med kanelbullar.

Ca 25 st

Ingredienser:

25 g jäst

75 g rumstempererat smör

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

0,75 dl ljus sirap

1 tsk malen kardemumma

Ca 7,5 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör rumsvarmt

Kanel

Strösocker

Gör så här:

1. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig.

2. Blanda i saltet, sirapen, smöret och kardemumman. Och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna på bunken. Låt jäsa i bunken med bakduk över i 30 minuter.

3. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangel ca 30 x 70 cm.

4. Börja med fyllningen. Bred på det rumsvarma smöret på degen. Strö sedan kanelen jämt över degen. Jag brukar vilja ha så att jag tydligt har kanel över hela degen. Strö sedan sockret över kanelen. Då ser du lätt hur mycket socker det blir.

5. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten. Dela degen i 25 remsor. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Lägg varje snurrad bulle i en pappersform på bakplåt. Det blir 2 plåtar med detta recept. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

6. Sätt ugnen på 250 grader

7. Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker på dem. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments