Igår bakade jag ett brytbröd med havregryn och rågsikt. Blev riktigt gott och saftigt och är nästan lika gott idag.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 msk olja
2 dl havregryn
6 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl special

Garnering:
1 st ägg
Vallmofrön

Gör så här:
1. Smula jästen i en stor bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader, fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt olja, sirap, salt och havregryn. Rör om.
4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl under bearbetning. Det är lagom med vetemjöl när degen släpper bunkens kanter.
5. Låt jäsa 30 min i bunken under bakduk.
6. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen slät och fin. Dela degen i 24 bitar. Jag brukar dela degen i 2 och sedan den i 2 bitar osv.
7. Rulla bitarna till bollar och lägg bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Precis innan gräddning. Vispa ägget och pensla bullarna och strö vallmofrön över. Grädda precis under mitten i ca 20 minuter.
10. Låt dem svalna under bakduk.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår bakade jag denna sockerkaka med chokladknappar i mörk och ljus choklad och en härlig chokladglasyr.

Ingredienser:
50 g smör
1,25 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl ljusa chokladknappar
1 dl mörka chokladknappar

Glasyr:
25 g smör
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk

Ev strössel eller kokos.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smöra och bröa en sockerkaksform 1,5-2 liter.
3.Smält smöret i en kastrull ta av från plattan och häll i mjölken.
4. Knäck ägg och häll i strösocker och vispa tills det blir poröst.
5. Blanda i smör och mjölkblandningen i äggsmeten. Rör runt.
6. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en annan bunke innan du rör ner den i smeten. Rör sedan ihop allt till en slät smet. Tänk på att inte blanda för länge då blir kakan seg. Tillsätt tillsist chokladknapparna och häll sedan smeten i den bröade sockerkaksformen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Den är klar när du kan sticka ned en sticka och dra upp den utan att smeten följer med.
10. Låt kakan svalna upp och ner med formen kvar. Gör gärna glasyren medan kakan är lite varm.
11. Gör glasyren: Smält smöret. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölken och till sist smöret. Rör tills det blir en blank och jämn glasyr. Bred den på kakan och strö på strössel eller kokos.

Likes

Comments

Denna kladdkaka med kokos smakar riktigt gott. Tänk att den varken innehåller vitt socker eller mjöl, det tror man inte riktigt.
Den innehåller dadlar, svarta bönor och kokos. Detta recept ger en liten kaka ca 12 cm i diameter.

Ingredienser:
50 g svarta bönor, färdigkokta
70 g dadlar utan kärna ca 9 st
1 ägg
4 msk riven kokos samt lite till formen
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
2 msk mjölk av valfri typ

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj en form med tex smör eller olja och "bröa" med riven kokos
3. Skölj bönorna. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa ihop allt till en chokladsmet.
4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Servera gärna med grädde

Likes

Comments

Jag vet inte vad jag ska kalla detta bröd men det är fantastiskt gott. Det är jättesmidigt att göra i långpanna och så smakar det underbart.

Jag gjorde som tur 2 långpannor med bröd och det är toppen för nu har jag gott bröd i frysen. Här kommer receptet om du också vill göra detta bröd i långpanna, vill du bara göra en långpanna med bröd halvera receptet.

Ingredienser: 2 långpannor

100 g smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

2 msk sirap

1 tsk salt

0,5 tsk mald anis

0,5 tsk mald fänkål

3 dl rågsikt

7-9 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke.

2. Häll del av mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen har löst sig. Häll i resten av mjölken.

3. Tillsätt sirap, salt, anis och fänkål.

4. Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen tills degen släpper kanterna och är smidig. Börja med rågsikten och tillsätt sedan vetemjöl tills konsistensen är bra.

5. Låt degen jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. . Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite tills degen är slät. Dela degen på hälften. Tryck sedan ut varje degklump i en långpanna smörad eller på bakplåtspapper. Jag använde även kavel för att få ut degen i långpannan.

7. Nagga dem med gaffel och dela degen i portionsbitar med pizzaslicer eller kniv. Låt degen jäsa under bakduk på plåten 15 minuter om den står lite varmt annars lite längre.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min tills de fått fin färg.

9. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

Idag var jag sugen på något gott, så jag gjorde en kladdkaka med kinapuffar. Fantastiskt gott blev det. Passade utmärkt efter att vi varit ute i kylan.

Ingredienser:​

100 g smör

2,5 dl strösocker

0,5 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 dl vetemjöl

2 ägg

3 dl röda Kina snacks/ puffar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smöra och bröa en form ca 24 cm

3. Smält smöret i en ganska stor kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner alla ingredienser utom ägg och Kinapuffar. Blanda noga.

4. Blanda ner äggen i smeten och till sist Kinapuffar.

5. Häll över i formen och grädda 25-35 min i mitten av ugnen.

6. Låt gärna stå kallt en stund innan servering och servera med glass eller grädde.

Likes

Comments

Igår bakade jag en massa kanelbullar. Då bakade jag kanelbullar med extra mycket kärlek, kanelbullehjärtan. De blev fantastiskt goda och även om de jäste så formen inte blev så bra så tycker jag det är lite gulligt att bjuda på hjärtan till fikat.

Vill du göra hjärtan så ska du först kavla ut degen till en platta och ha smör, kanel och socker på den som vanligt. Rulla degen från båda långsidorna mot mitten. Skär sedan bitar och tryck till så de blir hjärtformade. Lägg på smörade plåtar eller med plåtar med bakplåtspapper.

Jag har ett toppenrecept på kanelbullar som jag bara älskar. Receptet finns här.

Ha en fantastisk dag med mycket kärlek!

Likes

Comments

Underbara chokladkakor med vita chokladknappar. Dessa får du inte missa. De är hårda på utsidan men lite mjuka i mitten, alldeles perfekta.

Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kakao
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk ljus sirap
Ca 150 g vita chokladknappar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda ihop mjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
3. Ha smöret rumstempererat eller värm det något i micron. Blanda ner det i mjölblandningen. Blanda noga.
4. Häll sedan ner sirapen och knåda ihop till en deg.
5. Blanda till sist i chokladknapparna. Arbeta in dem ordentligt i degen.
6. Gör bollar av degen ca 24 st. Blir drygt 1 msk stora. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och tryck till dem så de blir lite platta.
7. Grädda mitt i ugnen ca 16 minuter. Låt svalna på plåten då de är ganska mjukande de kommer från ugnen men de stelnar ganska fort.

Likes

Comments

Tänk vad gårdagens rester snabbt kan bli till en fantastisk lunch om du lägger till lite. Här hade jag pasta och grönsaker så jag stekte lite kyckling och så blev det denna fantastiskt goda kycklingsallad.
Det blev inte sämre av att jag hade en bit melon i kylskåpet. Mums!

Likes

Comments

Sonen på 2 år plockade fram pepparkaksfigurerna och ville baka pepparkakor. Men då gjorde vi chokladkakor och använde de pepparkaksfigurer som inte var så juliga. Jätteroligt hade vi och goda blev de. Sonen kavlade och tryckte ner figurerna. Han var riktigt duktig.

Vill du också baka roliga figurer snabbt så kommer receptet här.

Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kakao
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk ljus sirap

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda ihop mjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
3. Ha smöret rumstempererat eller värm det något i micron. Blanda ner det i mjölblandningen. Blanda noga.
4. Häll sedan ner sirapen och knåda ihop till en deg.
5. Kavla ut degen inte för tunt utan ca 5 mm tjockt och tryck ner pepparkaksformar. Lägg figurerna på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Det beror på hur stora och tjocka kakor du gjort. Håll koll så de inte blir brända. Låt dem svalna på plåten då de är mjuka när du tar ut dem ur ugnen.

Likes

Comments

Härliga chokladkakor med marshmallows i mitten. Dessa är fantastiskt goda så missa inte dessa.

Ingredienser
: (18st)

60 g smör eller margarin
6 marshmallows stora eller 36 små
0,75 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Knappt 0,5 tsk salt
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker + ½ dl att rulla kakorna i
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Har du stora marshmallows klipp dem i tredjedelar och ställ in i frysen medan du förbereder kakdegen. Annars lägger du de små i frysen.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Ha rumstempererat smör eller värm det några sekunder i micron. Blanda smör, farinsocker och socker till en jämn massa.

4. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Blanda väl.

5. Blanda i vetemjöl, bakpulver, salt och kakao lite åt gången.

6. Rulla 18 bollar av degen ta en bit marshmallow och tryck in i degen så att den inte syns rulla bollen lätt rund igen. Rulla bollen i strösocker och lägg den sedan på en bakplåt med bakplåtspapper. Har du små marshmallows så gör på liknande sätt men lägg 2 marshmallow i varje boll.

7. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 4-5 minuter.

Likes

Comments