Guacamole är perfekt till fredagsmyset. Så gott att doppa nachos i. Den passar perfekt som tillbehör till annat också, har du testat till grillat?

Tycker du som jag att det är svårt att veta när avokadon är alldeles lagom mogen. Pilla bort knoppen och titta vilken färg som är bakom. Så ser avokadon ut i. Lite lättare i alla fall.

Ingredienser: 4 portioner

2 avokado

1 tomat

0,5 tsk sambal oelek

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

2 krm salt

0,5 krm svartpeppar

Cayennepeppar

Gör så här:

1. Dela avokadon och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och lägg i en bunke. Mosa köttet med en gaffel till mos med lite bitar i.

2. Kärna ut tomaten och hacka den fint. Blanda ner i bunken.

3. Pressa i vitlöksklyftan och blanda i resten av ingredienserna.

4. Smaka av. Vill du ha mer hetta ta lite extra Sambal.

Njut av en alldeles underbar guacamole.

Likes

Comments

Smakar som mjukglass och är nyttig. Går det? Ja i detta fall. Bara två ingredienser. Banan och mjölk.

Skiva en banan och frys in. Ta fram den frysta bananen mixa den med ca 0,5 dl vanlig mjölk eller havremjölk.
När konsistensen är lagom för mjukglass häll upp i glas och ät direkt.
Strö lite kakao ovanpå om du vill.

Likes

Comments

Snabbt, smidigt och nyttigt gör du gröna pannkakor. Frysta ärtor innehåller ju massor med nyttiga proteiner. Havren är också proteinrik och glutenfri så mycket gott i dessa pannkakor.

Kanske tycker dina barn de är roligare att äta när de är gröna också. Perfekt mat att ta med på sportlovsutflykt. Här är det i och för sig oväder så utflykten får vara inomhus. :)

Ingredienser: 1 portion

1 ägg

1,5 dl havregryn

1,5 dl mjölk eller havremjölk

2-3 msk gröna ärtor mosade

​​Gör så här:​

1. Mixa havregrynen med T ex stavmixer tills det blir som ett mjöl.

2. Mixa eller mosa de gröna ärtorna noga.

3. Ta havremjölet och vispa ihop med ägget och mjölken. Tills allt är klumpfritt.

4. Blanda ner ärtorna i smeten och rör runt.

5. Stek pannkakorna på medelvärme.

Likes

Comments

Detta är så gott. Tunnbröd med kokt ägg, avokado, tomater och lite småblåsig sallad som toppas med lite Rhode Island dressing. Härlig start på dagen eller lättare lunch. Bara att rulla ihop och äta :)

Snabbt och underbart gott.

Hoppas ni har en härlig dag.

Likes

Comments

Denna hemmagjorda pizza blev så god. Mycket godare än köpt tycker jag. Jag gjorde en med klassiska smaker champinjoner och rökt skinka. Men du kan ju variera med vad just du tycker är godast.

Receptet på botten kommer här. Det blir 2 långpannor med pizza.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
4 msk olja
1 tsk salt
14-16 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en stor bunke och värm vattnet något inte varmare än fingervarmt 37 grader.
2. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig i vattnet. Häll i olja och salt och sedan vetemjöl börja med lite och tillsätt mer allt eftersom. Du ska få en slät och fin deg som släpper bunkens kanter.
3. Sedan låter du degen jäsa. Jag ställde degen i kylen några timmar och tog fram den drygt 1 timme före utbakning. Men det går också bra att låta den jäsa en timme i rumstemperatur.
4. Sätt ugnen på 225-250 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 2 bitar och kavla ut den till rektangel och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
6. Sedan tog jag tomatsås, ost, champinjoner och rökt skinka på pizzan. Här kan du ta vad du önskar.
7. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Tills pizzan fått fin färg under. Lyft försiktigt pizzan och kolla.

Hoppas ni får en underbar dag!

Likes

Comments

Fruktsallad är något jag äter alldeles för sällan. Det är ju både gott, har fina färger och går att variera beroende på säsong.

Denna skål avnjöts i solen. Jag väljer gärna vaniljkesella eller vanlig grädde som tillbehör om jag har något tillbehör för det är ju så gott som det är.

Ha en härlig dag!

Likes

Comments

Testade att göra marsipanfigurer. Det är första gången jag gör det som vuxen tror jag.
Det var riktigt svårt men skoj att vara lite kreativ.

Jag tänker försöka igen för skam den som ger sig. Jag vill också göra fina tårtor och annat pyssel.

Hoppas ni har en fantastisk dag.

Likes

Comments

Tekakor är snabbt att baka och så gott framför allt nybakade med smör och ost. Dessa är något grövre men så goda.

Du kan byta ut lite av mjölet till något ännu grövre mjöl om du vill.

Hoppas ni har en härlig dag med solen som skiner.


Ingredienser:

50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 msk socker
1 krm salt
2 dl grahamsmjöl
2,5 - 3 dl vetemjöl gärna lantvetemjöl

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull, häll sedan mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl.
4. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Låt degen jäsa under duk i 10 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig och slät.
8. Rulla ut degen till en längd och dela i 6 bitar.
9. Forma delarna till runda bullar och klappa ut dem till runda kakor ca 12 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt och nagga dem med gaffel.
10. Låt kakorna jäsa ca 30 min med duk över.
11. Grädda dem sedan mitt i ugnen ca 8 min.
12. Låt dem svalna på galler med bakduk över.

Njut av de nybakade bröden.

Likes

Comments

Semlor det är något jag vill äta i februari. De färdiga man köper är inte alltid så goda tycker jag. Men så gjorde jag semlor av köpta semlebullar och vad goda de blev.
Då kunde jag anpassa hur mycket mandelmassa och grädde jag ville ha. Perfekt också för då kunde jag se att det inte är spår av nötter i dem.
Tips! Om du inte tål mandel använd vaniljkräm eller sylt istället.

Hoppas ni har en fantastisk dag.

Likes

Comments

Stor kram till er alla på Alla hjärtans dag!

Här är det full fart, med jobb och en liten son på nästan 1,5 år så tyvärr hinner jag inte riktigt baka så mycket som jag önskar. Så idag blir det köpta vaniljhjärtan dagen till ära.

Kram!

Likes

Comments