Här kommer en enkel och underbart god lunch. Bakad potatis med keso och skinka.
Jag är fortfarande sjuk så lite dåligt med energi. Då är detta en toppenbra lunch.

Jag gjorde så här. Jag tog en lite större potatis och tvättade skar ett kryss i och sedan 5 min i micron. Tänk på att potatisen blir riktigt varm så ha glas under inte porslin. Har du större potatis så kan det ta 7-10 min.

Vill du hellre använda ugnen. 225 grader ca 50 min med större potatis

Du kan ha vilka tillbehör som helst. Jag skar några skivor skinka i strimlor. Naturell keso med vitlök och salt till det. Jättegott.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​Helgdagsfrukost med pannkakor så gott. Har du inte testat havrepannkaka så gör det. Proteinrikare än vanlig pannkaka och naturligt glutenfri och underbart gott.

Jag gör även en variant där jag blandar i lite gröna ärtor. Mer protein och härligt grön färg. Testa gärna det.

Detta recept ger två lite mindre pannkakor.

Ingredienser:

1dl havregryn (välj ren havre om du är glutenintolerant. )

1 ägg

0,5 dl mjölk

Lite salt

Gör så här:

Vill du inte ha havregryn i smeten så mixa havregryn i en matberedare eller med stavmixer innan du blandar ihop ingredienserna.

Blanda ihop ingredienserna och värm en stekpanna och stek på medelvärme. Vänd pannkakan när den stelnat och fått lite färg.

Likes

Comments

Underbart goda snittkakor med nötfria Maltesers kulor. Dessa är fantastiskt lätta att baka och ger många fantastiskt goda kakor.

Ingredienser:​

175 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl Farinsocker

2,5 msk ljus sirap

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Ca 40 st Malteserskulor eller ca 100 g

Gör så här:​

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda smöret, strösocker, farinsocker och sirapen så det blir lite fluffigt.

3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda sedan ihop det med smörblandningen till en bra deg.

4. Dela Malteserskulorna i minst halvor och blanda med degen.

5. Dela degen i två delar och gör två rullar lika långa som plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite de flyter inte ut så mycket.

6. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Skär dem i snittar när de svalnat något.

Likes

Comments

Här kommer ett recept på underbart goda piroger. Önskar jag hade bakat några så jag kunde värma nu när jag är sjuk med feber. Men detta är ett gammalt recept, för idag orkar jag inte göra annat än ligga i sängen och kurera mig.

Degen liknar pizzadeg i detta recept.

Ingredienser:

12 st

Degen:

6 dl vetemjöl

25 g jäst

1 st ägg

2 msk olja

0,5 tsk salt

2,5 dl vatten

Köttfärsröran:

1 kg köttfärs

2 st gul lök

8 msk chilisås

Samal oelek efter önskemål.

Salt

Peppar



Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till ljummet ca 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Knåda degen smidig. Täck med duk, låt jäsa 1 timme.

3. Under tiden Den jäser så förbered köttfärsen. Hacka lök och bryn den och köttfärsen så köttfärsen blir finfördelad. Rör sedan ner chilisås och sambal oelek. Låt röran svalna.

4. Dela degen i 2 delar och kavla ut till 6 rutor som är ca 8x8 cm.

5. Sätt ugnen på 225ºC och vispa ägget i en kopp med gaffel.

6. Fördel fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop & tryck till kanterna med en gaffel. Lägg bakplåtspapper på ungsplåtar. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.

7. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter till fin yta. Pirog kan serveras varm eller kall.

Likes

Comments

Idag blev det en snabb mugcake i micron till eftermiddagsfika. Så underbart gott och lyxigt. Tänk att det kan gå så fort att göra och smaka så underbart.

Ingredienser:
30 g smör
4 msk strösocker
1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
6 msk vetemjöl
4 tsk mjölk

Topping
5 st chokladrutor
1 tsk rapsolja
Lite strössel

Gör så här:
1. Ta en stor mugg. Jag har en enormt stor mugg på bilden.
2. Lägg i 30 g smör i muggen och värm ca 30 sek i micron så smöret smält.
3. Blanda i övriga ingredienser i muggen en efter en och rör om noga så det blir en slät smet.
4. In i micron 1 min 40 sek (800w). Sedan är kakan klar och låt den svalna medan du gör toppingen.
5. Lägg 5 chokladrutor i en mugg och in i micron ca 30 sek. Ta ut och rör om. Har det inte smält värm lite till. Ta ut och blanda i olja. Rör tills chokladsåsen är slät och blank.
6. Häll chokladsåsen över muggkakan och ta lite strössel på. Så är kakan klar.

Likes

Comments

Detta är ett godis du inte får missa. Kola med täcke av After Eight choklad. Så fantastiskt gott!

Ingredienser:

50 g smör

1 dl strösocker

0,5 dl vetemjöl

2 msk kakao

0,5 dl ljus sirap

Ca 10 st bitar After Eight

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom After Eight i en stor microsäker form. Smöret behöver inte smältas först.

2. Ställ in i micron kör 20 sekunder och rör om noga.

3. Kör sedan 4 minuter i micron 700W.

4. Häll ut den heta kolan på bakplåtspapper i en form med kanter. Platta till önskad tjocklek.

5. Lägg After Eight bitarna ovanpå den varma kolan så de täcker kolan. Vänta tills den smält och bred ut med en kniv så det blir plant.

6. Ställ in i kylen en stund. Ta sedan ut och skär i bitar.

Likes

Comments

Jag älskar dessa bröd som är så enkla att baka så det blir jobbigare att åka till affären. Sedan blir det ju fantastiskt mycket godare med hembakt och vi får inte glömma den underbara doften som sprider sig i hemmet.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 dl havregryn
8-10 dl vetemjöl special
Pensling:
Uppvispat ägg
Vallmofrön

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till fingervarmt ca 37 grader. Det får inte bli för varmt. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen löst sig.
3. Häll i salt och socker och havregrynen och rör om. Häll därefter i vetemjölet lite i taget och bearbeta degen. Degen är lagom när degen släpper bunkens kanter.
4. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Dela degen i 2 delar och forma dem till limpor och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem gärna jäsa 15 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö vallmofrön över. Gör några skåror i brödets yta för bättre jäsning.
7. In med plåten i ugnen nedersta falsen och slå på ugnen på 225 grader grädda i ca 30 minuter. Ugnen ska alltså vara kall så degen kan jäsa under ugnens uppvärmning.
8. Ta ut och låt bröden svalna på galler med bakduk över.

Likes

Comments

En småkaka som smakar som en mörk kladdkaka med marshmallows.

Jättegod och passar den som gillar choklad. Du kan välja om du vill ha en med mörk choklad eller ljusare choklad.

Ingredienser:

2 äggvitor

2,5 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

50 g choklad. Jag använde 70 % men här kan man ta en ljusare variant för snällare smak.

2 dl marschmallows

Gör så här:

1. Vispa ihop äggvitorna och florsockret till en jämn smet.

2. Blanda i kakao, vaniljsocker och rör om.

3. Smält chokladen och blanda i och till sist blanda i marschmallows.

4. Klicka ut 12 st kakor på en plåt med bakplåtspapper.

5.Grädda i ugnen 175 grader i ca 10 min.

Låt svalna innan du flyttar dem från bakplåtspappret.

Likes

Comments

Jordgubbar med grädde och maränger. Det är perfekt efterrätt eller mellanmål denna dag när värmen och solen kommit

Så härligt!
Ha en underbar dag!

Likes

Comments

Glass med kakdeg, jättegott. Glassen fixar du snabbt utan glassmaskin. Perfekt nu när sommaren är på gång och man vill äta mycket glass.

Orkar du inte vänta på att glassen ska frysa, köp ett paket vaniljglass och blanda i kakdeg :)

Ingredienser till kakdegen:

100 g smör

0,25 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

2 msk mjölk

3 dl vetemjöl

1,5 dl chokladknappar mjölkchoklad eller krossa en chokladkaka.

Gör så här:

1. Vispa smöret, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.

2. Rör ner mjölk och mjöl så det blir en smidig deg.

3. Blanda ner chokladknapparna och knåda in dem i degen. Börja sedan med glassen.

Ingredienser till glassen:

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

Gör så här:

1. Vispa grädden nästan klar blanda i den kondenserade mjölken och vispa lite till.

2. Häll upp i burk som ska in i frysen och sedan rullar du bollar av kakdegen och blandar i.

3. Ställ i frysen gärna över natten.

Likes

Comments