Jag har suttit väldigt länge och funderat på hur jag ska formulera mina tankar idag. Mina tankar är väldigt ofta upprepande och det vill jag helst inte ska hamna här, här på bloggen ska jag väl ändå försöka göra mig förstådd. Det är väl en väldigt stor del av syftet med bloggen.

Självklart finns det saker jag aldrig någonsin kommer kunna yttra (vi alla har tankar som inte passar sig så bra officiellt, som skulle oroa, uppröra etc.) på bloggen. Eller ja, över huvud taget för den delen också.

Ikväll började tänka väldigt mycket på en viss tid jag saknar oerhört mycket. Självklart så uppskattade man ju inte hur bra man hade det då. Det gör mig både glad och oroad. Glad, för att jag alltid kommer att ha de minnena med mig, oavsett vad, tills dagen då jag dör. Oroad, för att jag är rädd att jag sitter här om några år och tänker "fan vad bra jag hade det då", och tänker på min nutid alltså.

Jag har aldrig tänkt på hur kort allting varar. Helt plötsligt sitter man och saknar tiderna man aldrig trodde skulle ändras eller försvinna. Men likt sand så rinner livet mellan fingrarna väldigt lätt om man inte är uppmärksam.

Det finns så mycket jag skulle vilja göra i mitt liv, men det känns som att det redan är försent att börja.

Jag vet att det aldrig är för sent för någonting, egentligen, men stressen över hur det borde vara äter fortfarande upp mig.

Jag har märkt att jag blivit mer aggressiv på senaste tiden. Inte mot andra kanske, men blir jag irriterad så suger det mer energi än vad det brukar. Jag tar till våld oftare än vad jag brukar (oftast gäller det bara med materiella saker) och reagerar inte längre på ett "normalt" sätt (normalt för mig). Jag tänker mer på saker än vad jag brukar, och tankarna brukade gå i 10.000 förut, nu känns det som de går i 100.000. Jag överanalyserar saker och grubblar.


Jag tror att jag måste komma upp med ett slags system för att kunna få saker gjorda. Inte småsaker, som att dammsuga eller diska (fast det borde jag också blir bättre på), utan större saker. Saker jag vill ha gjort i mitt liv. Jag har alltid velat skriva böcker, och jag har en miljon idéer men oftast tappar jag humöret när jag börjat. Och när jag hamnar i ett annat humör vill jag göra annat. Jag står helt still på den punkten, som jag gör i alla andra punkter också. Detsamma gäller målning och ritning, jag skulle vilja bli jätteduktig på det, men känslan för kreativitet försvann spårlöst för ungefär ett år sedan. Vart den tog vägen, det har jag ingen aning om. Och det skapar bara en rädsla, återigen, för att börja på något av det. För då vet jag att jag bygger upp förväntningar på mig själv över hur det kommer bli, sen kraschar det ner i backen innan det ens tagit luft under vingarna. Jag är så jävla rädd för misslyckanden, jag har haft så många i mitt liv.

Min paranoia har också vuxit sig lite starkare. Går jag ner för en gata är jag säker på att jag har ögon i nacken, och att folk vill göra mig illa. Hör jag att en bil saktar farten lite grann så vet jag att något dåligt kommer att hända. Jag har alltid haft känslan att folk håller koll på mig, men det känns bara annorlunda nu på något sätt. Jag vet inte hur jag kan sitta och berätta saker på bloggen egentligen, men det är väl ett ställe där paranoian inte riktigt når än.

Jag har tid hos min psykläkare i mitten av maj, då ska jag ta upp en del saker med honom. Jag vet inte hur han ska kunna hjälpa mig, men jag tycker att det verkligen är värt ett försök.


Är det bara jag som har denna otroliga stress över att lyckas med något i mitt liv? Något stort? Eller är det fler som nästan blöder näsblod om kvällarna medans tankarna och stressen rusar i 100.000 över hur man ska lyckas?


Nu känner jag att det här inlägget blev väldigt utstrött och tappade tråden, men äh, då får det väl vara så. Klockan är ju ändå halv fyra på morgonen så tankarna brukar väl vara lite extra utspridda då.

Jag kanske ska försöka berätta om något positivt för en gångs skull. Jag hade möte med försäkringskassan i veckan som var och var väldigt, väldigt nervös över det. Men det gick hur bra som helst och vi kom bra överens. Jag har på senaste tiden umgåtts mer med mina kompisar än vad jag brukar, vilket är väldigt positivt. Det finns fortfarande dagar då jag inte vill träffa någon alls och bara stänger av hjärnkontoret, men det blir lättare och lättare.Tankarna som tagit upp den mesta av min tid ikväll har varit om en karl. Jag brukar väldigt sällan tänka på kärlek (konstigt nog) men idag har det tagit upp mest av hjärnan. Någon jag inte träffat på några år, men som ändå ligger väldigt nära hjärtat. Jag undrar om han ens tänker på mig då och då, eller om sakerna han sa till mig bara var bullshit. Jag undrar om jag gjorde ett lika stort intryck på hans liv som han gjorde på mitt. Troligtvis inte. Jag undrar på vad som hade kunnat blivit. Men även här vet jag att jag har minnet av vår tid, hur kort den än var, hos mig tills dagen då jag dör. Det kanske inte kommer betyda lika mycket, om ens alls när jag väl kilar vidare. Men jag kommer alltid att äga den lilla biten av honom.

Tills dagen då jag dör. Och det tröstar mig, att han alltid finns där, även fast han är näst intill främling nu för tiden.


- MillanHawkins


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag har hört uttrycket
"Som ett får bland vargar"

Jag har tänkt mycket på det uttrycket och inser att det inte stämmer på mig. Jag är en varg bland får.
Jag anstränger mig för att inte dra fel uppmärksamhet, men jag är den jag är.
Jag försöker alltid att leva upp till förväntningar, som kanske inte ens finns där.
Till och med när jag är med mina närmaste vänner så känner jag pressen att vara rolig, trevlig, snäll och energisk, hela tiden.
Jag har inte mått bra alls på senaste, därav uppdatering av bloggen antar jag.
Det var verkligen länge sedan jag kände mig så här trasig.

I helgen frågade en kompis som jag inte träffat på länge vad jag gjorde nu för tiden.
Hela jag blev tyst, axlarna spändes stenhårt och sköts upp till öronsnibbarna.
Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle svara. Jag sa bara "Nej. Nä. Nää." och viftade bort frågan och skojade bort den spända stämningen som troligtvis bara fanns i mitt huvud.
Det var en helt normal fråga, och inget jag tar illa vid när jag blir frågad. Jag visste bara inte vad jag skulle svara..

Jag börjar verkligen tappa orken för den här berg- och dalbanan som uppstår dagligen i mitt huvud.

Jag är livrädd för den stund jag inte kan tassa på äggskal bland fåren längre.
Jag älskar och hatar dem, dagligen.

"Det blir bättre när..."
"Jag kommer må så bra när.."

Ja... när vadå?
Det känns som att jag är 13 år igen och skjuter upp mina läxor och hoppas på att det går bra ändå.. tillslut.

Jag vet att det är enkelt att tycka att man är "sin egen lyckas smed". Men om man är fler än bara en då?
Vad händer när man har fler ansikten än vad man borde ha? Åsikterna kolliderar. Hårt.
Åsikterna och känslorna.
"Jag känner mig vilse" kan inte ens jämföras med vad jag känner.

Vad händer egentligen med en själ som upprepade gånger blir sliten itu? Blir tvungen att skifta och sträckas för att en inre strid bryts ut hela tiden? På grund av att vissa kemikalier i hjärnan vägrar.. samarbeta? Ens finnas till?

Jag skulle kunna släppa masken, och skrämma bort alla får omkring mig. Låta dem få se vem jag är och hur jag verkligen tänker.
Men då skulle jag verkligen få smaka på total ensamhet, och det, skulle ta livet av mig långsamt, och smärtsamt.

Om man ändå kunde ha varit ett får, och aldrig behöva tänka på det. Må dåligt ibland.. för "alla har dåliga dagar ibland".

Fan. Jag skulle ta en "dålig dag" när som helst. Sålänge jag bara mådde dåligt. Inget annat. Ett enda humör som sträcker sig en hel dag. Det spelar ingen roll vad för humör, så länge det inte våldsamt skiftar och sliter. Och sticker. Och rivs.
Hela. jävla. tiden.

Jag älskar mina får, så länge de vänder bort sina huvuden när min mask spricker minsta lilla. Och låtsas som inget hänt.

Och jag hatar mina får, för att de aldrig riktigt sannerligen kommer förstå.
Att jag egentligen vill sluka dem hela och låta ensamheten skölja över mig.

-MillanHawkins

Likes

Comments

Du kunde ha gjort något. Du kunde ha ställt upp för mig, varit där för mig.
Du tittade på mig flera gånger, pratade med mig ofta. Men du såg eller lyssnade aldrig på mig.
Om du hade hjälpt mig kanske jag inte skulle vara som jag är idag.
När jag slutade gå till dig märkte du knappt att jag var borta, när jag var där så gjorde jag aldrig rätt.
Det var 8 år sedan vi skiljdes åt, och jag önskar att det hade gått till annorlunda.
I början var allt bra, men redan när jag var liten måste du ha märkt att allt inte var som det skulle.
Jag vet att du märkte, till slut. Och jag är säker på att dina handlingar såg helt okej ut från utsidan, men den så kallade hjälpen jag fick av dig kvävde mig, dränkte mig.
Mellan alla hot och mutor så måste du ha förstått att det inte räckte till.
När jag inte var hos dig varje dag gjorde du ingenting, ingen åtgärd alls.


När du satt där och pratade med mig och min mamma ljög du oss rakt i ansiktet genom att tona ned allt och få det verka som en vanlig fas.
Du hade många runt om dig som hade enorma problem, men gjorde ingenting.
Jag är säker på att du visste en del, om inte annat räcker det med en misstanke om att någon inte mår bra för att rättfärdiga åtgärd.
Du hade tur genom att ha några få bra människor i ditt "crew" som faktiskt försökte göra skillnad.
Jag saknar dig inte ett dugg, du hjälpte till med att förstöra mig. Du orsakade massor med känslor hos mig. Ilska, rädsla, hat, depression, känslan av att vara värdelös och hjälplös.
Att jag inte kunde göra saker, som för dig, var så små att det inte gick att göra annat än att skratta åt dem som inte kunde. Att jag inte var tillräckligt engagerad eller intresserad av mitt eget liv.
Och även nu, 8 år senare kommer jag på mig själv att hata både dig och mig.
Dig, för att du inte gjorde något alls förrän hon såg mig och räddade mig.
Mig, för att jag inte skrek med all kraft jag hade om att jag verkligen behövde hjälp.
Jag är kvar här tack vare henne. Hon behövde inte höra mig skrika, hon tittade på mig och såg mig faktiskt. Hon förstod att jag behövde hjälp, det var ingen hemlighet.
Och hjälpte, det gjorde hon verkligen. Jag vill nog inte ens tänka på vad som hänt eller var jag skulle vara (eller om jag ens skulle vara) om inte hon hade sett mig, och hjälpt mig.Jag har alltid varit duktig med ord, och om jag får tid på mig kan jag formulera och uttrycka mig. Jag har bara aldrig vågat använt mig av det, förrän nu.Du har förstört allt.
Vem är det jag pratar om?
Apalby, hela grundskolsystemet. Som inte gjorde ett jävla skit. Som svek de flesta när man var som mest ömtålig.Min räddare, min eldsjäl var den som tog mig igenom allt. Hon gav mig verktygen för att kunna lämna Apalby. Och hon hjälpte mig med så mycket mer. Min rädsla, och min ilska.
Tack vare henne kunde jag lämna Apalby och fortfarande känna att jag visst var någon, det vore inte ett dugg bättre för någon om jag försvann. 


Så tack, M. Du gjorde verkligen skillnad.

-MillanHawkins

Likes

Comments

Inatt var den värsta natten på länge. I två veckor har jag haft som en klump i halsen ovanför svalget som irriterat mig. Igår började det svälla.. och svälla.
Plus på det fick jag panikångest (min panikångest består av att jag tror att halsen sväller, och att jag kvävs till döds) pga min rädsla. Försökte jag att gå svartnade det och jag var nära att svimma.

Min puls gick upp till tusen slag i sekunden. Jag ringde familjeläkarn och blev lugnad en stund. Efter att ha kippat efter luft och stått emot begäret av att kräkas i 2-3 timmar lyckas jag somna/däcka. Jag vaknar någon timme senare och får samma panik igen. Hela natten är ett helvete.
Runt 7 på morgonen börjar det lukta och smaka konstigt, några minuter efter det börjar det forsa blod ur näsa och hals. Mitt rum såg ut som en mordplats.
Efter det däckar jag igen. När jag vaknar vid tre på eftermiddagen känns det bättre.
Jag hade öppnat mitt fönster på vid gavel på kvällen för att kunna andas lättare, och nu frös jag.
Eftersom jag inte åt något igår pga stressen och rädslan kände jag mig svag. Gick ned och tog en banan, aptiten har nu börjat krypa tillbaka till mig.

Jag känner mig bättre efter att ha blödigt, så jag antar att det var en hel del blod som blockerade luftvägen. Då och då måste jag fräsa ut mer blod när jag känner att det blir jobbigt att andas.
På måndag ska jag till läkarn, känns bra.

Hur mår jag annars då?
Inte alls bra, eller.. energin och viljan är borta. Jag har ingen energi att prata med kompisar, absolut ingen lust att träffa någon. Jag vill inte lösa vissa problem och har mer eller mindre dragit i nödbromsen på allt som är utanför huset.
Urholkad och nere för räkning.
Men, som alltid, brukar mitt humör ändras ganska drastiskt efter någon dag eller två.

Nu ligger jag bara i sängen och njuter av att kunna andas (underskattat, det där med syre). Trött som ett lejon och hungrig som en varg. Ett tecken på förbättring.

Jag orkar alltså inte ens svara på sms eller liknande, jag vill bara ha mig för mig själv.
Den sociala delen får återkomma nästa vecka.

-MillanHawkins

Likes

Comments

Nu kände jag att det var dags att uppdatera lite.
Med ökning av min medicin har jag känt mig bättre. Jag orkar vara vaken hela dagarna och har inte sovit onödigt mycket den senaste veckan. Det är både plus och minus. Plus för att jag känner mig klarare i huvudet, minus för att jag hela tiden känner tvång att fylla dessa dagar med något som betyder något.
Min kreativitet har dött, jag känner inte längre för att skissa, skriva, pyssla eller dylikt. Och när jag ändå försöker får jag bara ångest för att jag misslyckas, då det är det enda jag kunnat dragit glädje från de senaste månaderna.

Jag känner mig sviken för att någon väldigt nära inte ens tagit sig tid för att läsa på något som är en sån stor del av mig. Som om min sjukdom bara är en fas eller något som inte borde tas på allvar. Det kanske är egoistiskt av mig att förvänta sig att denna person ska "plugga" lite om något sånt. Men det känns som att det hanteras med en axelryckning annars.


Det kanske låter som en klyscha, men det känns inte som att jag hör hemma någonstans längre. Jag ser hur andra lever sitt liv, och jag blir sjukligt avundsjuk.
Ibland vill jag bara rycka tag och skaka om vissa personer och be dom ge upp allt och vara med mig istället.

Ser ni inte att jag sjunkit i så många år, och att jag är nära avgrunden? Om jag försvinner nu, kan ni med rent samvete säga "jag visste inte" eller "det trodde jag aldrig"?
Jag tänker inte försvinna, så bli inte oroliga. Jag vill bara skriva hur jag tänker och känner, även fast det är bisarrt.

Jag tatuerade in min Fågel Fenix för att påminna mig själv. För jag är så lik Fenix. Varje dag. Varje dag dör jag. Varje dag återföds jag ur min egen aska.
"Jag har dött tandlös 144.000 gånger
Jag har återfötts 144.000 gånger"

Jag vill bara skrika åt er alla "fattar ni inte!?"
samtidigt som jag vill ropa "jag är så tacksam för att jag har er!"

Utan er skulle jag vara på en så mycket hemskare och mörkare plats i mig själv.

Och ändå får jag känslan att ni verkligen inte förstår eller försöker.
Den känslan vet jag att den inte stämmer, ni behöver inte förstå, men jag vet att ni försöker.

Allt handlar inte om mig, det ska det heller inte göra. Ni lever i era egna liv.

Men för mig, ja.. Jag kommer alltid att dras med mig själv. Alltid.

Jag är ändå så himla glad över att jag fått lite mer ork i vardagen. Från 50mg om dagen till 100mg. Jag kommer troligtvis gå upp till 200mg om dagen, och då kanske jag förhoppningsvis har ork och vilja att förändra saker.

Men ändå vill jag hålla mig fast vid mörkret, för det är det enda liv jag kommer ihåg att jag någonsin haft.
På samma gång vill jag kravla mig mot ljuset.

Jag har fortfarande hopp om en ljus framtid. Den framtiden kommer aldrig att likna en normal svenssonframtid. Men den kommer att vara mer än nog för mig.

Jag ska bli lycklig. Jag vägrar att leva såhär för alltid. När jag väl ligger på min dödsbädd ska jag se tillbaka på mitt liv och vara stolt. Den sista gången jag dör och aldrig mer återfödas.

Det känns otroligt bra att kunna skriva i min blogg. Då jag ofta inte berättar hur det är i verkligheten. Men jag vill också att det jag berättar stannar på min blogg. Detta är inget jag vill prata om i verkligheten, med någon. Detta känns som min fristad litegrann.

Jag har fler dagar nu
Då jag känner att det är värt att leva

Jag tänker inte att ge upp, inte idag.
Men det hemska med sjukdomen är att jag kanske känner helt annorlunda imorgon.

Men som sagt. Jag har fler dagar nu där solen tränger igenom det djupa, mörka vattnet och drar mig cm för cm upp till ytan igen.

Och jag älskar er alla för det.

- MillanHawkins

Likes

Comments

Jag intalar mig själv hela tiden att min sjukdom inte definierar mig, men det gör den. I allra högsta grad.

Att vara bipolär innebär inte bara att må skit enda dagen och vara euforisk den andra. Min "känslotermometer" är trasig. Jag älskar någon otroligt djupt, jag hatar någon otroligt djupt. Jag läste ett citat som jag verkligen kunde relatera till. Mina känslor är så intensiva så det är som att "leva utan hud". Jag är otroligt känslig.

Att bli irriterad av något gör mig explosiv, att få en komplimang får mig att blomma.
Min dag kan bli katastrofal av en enda mening, som kanske inte ens är menad som en förolämpning. Ibland räcker det inte ens med en dag, i en vecka kan jag vara trasig över att någon säger något.

Bipoläritet går hand i hand med borderline, personlighetsstörning.

Paranoia, kanske fel ord. Rätt ord kanske är "Megalomani". Att känna sig "utvald". Allt handlar om MIG. Positivt - negativt. Jag kommer att skriva historia.
Bil på parkeringen om natten, spionerar på mig.. ett ex som jävlas?
Någon i parken som är på väg mot mitt håll. Vill hen råna mig? Full och vill prata med mig? Känner hen mig? Gillar eller avskyr hen mig? Vad för frågor vill hen ge mig? Vad ska jag svara? På vilka frågor?
Alla dessa tankar på mindre än en sekund, kallsvettig, redo för flykt eller strid. Fastän hen bara gick på grusgången mot stan och passerade mig.

På psyk sa de att min hjärna är fastfrusen i "fight or flight". Alltid på helspänn.

Alla avgudar mig. Alla hatar mig.
Allt är på grund av mig. Ingen handling i min omkrets är inte en följd av mig.

"Bipoläritet och Schizofreni har delvis gemensam genetisk bakgrund"

"Känslorna är starkare, synen på omgivningen annorlunda och det är lättare att tänka "utanför boxen""

Om ni kan föreställa er att vara en väldigt gammal vas. Någon puttar lite på dig, antingen medvetet eller inte. Och du faller. Du vet vad som kommer hända. Ingen har reflexerna för att fånga upp dig. Det enda du kan göra är att förbereda dig för smällen. Du går sönder i miljontals små vassa bitar. Hur länge du kommer vara trasig vet ingen. Timmar? Veckor? Månader? Tillslut lyckas du på något sätt bli ihoplimmad och ställd på piedistalen igen. Bara för att bli nedknuffad igen, när? Snart. Du vet att det händer igen, precis som en jojo, det slutar inte försen effekten går ut och du blir lämnad på golvet.

Mina relationer med människor är alltid skör. Jag förstör, jag lagar och förstör.


Det är pinsamt. Det är en förbannelse och en gåva. Jag ser saker annorlunda. Det är mycket vackrare, och mycket mer groteskt än hur "normala" människor uppfattar det.
Vid den här tiden har jag verkligen blivit duktig på pokerface.
Men det finns stunder av euforisk glädje. Ett ljus som bryter ned all mörker, föralltid. Tills föralltid tar slut och ljuset brinner ut. Igen. Och igen.

Allt är inte soligt och vackert.
Allt är inte sinneskrossande smärta.
Jag mår asbra, jag mår skitkasst.
Jag kommer nog aldrig kunna förklara med varken ord eller handling om hur det känns. På riktigt.

Jag vägrar att låta skammen övervinna mitt behov för att uttrycka mig. Det här är jag. Jag är jag. Jag skäms, jag skäms inte.


Så jag tänkte avsluta med ett citat som är hjärtskärande sant."Soon madness has worn you down. It’s easier to do what it says than argue. In this way, it takes over your mind. You no longer know where it ends and you begin. You believe anything it says. You do what it tells you, no matter how extreme or absurd. If it says you’re worthless, you agree. You plead for it to stop. You promise to behave. You are on your knees before it, and it laughs."

Marya Hornbacher, Madness: A Bipolar Life

Likes

Comments

Idag är ingen bra dag. Ångesten har varit skyhög och energin på noll.
Jag blev helt manisk på att bara dra. Brydde mig egentligen inte om vart, kvar i sverige eller bara ta en enkelbiljett till något land där de inte kräver något visum. Men erkänner själv hur dumt det är. Det spelar ingen roll hur långt jag springer, hur fort jag springer. Jag kommer alltid att vara kvar precis här.
Jag funderar på att prata med min läkare om ECT-behandling (elchocker) och se om det faktiskt hjälper. Det fanns som förslag när vi diskuterade min behandling, kanske blir bättre? Jag är bara livrädd för minnesförlusten som går hand i hand med ECT.
Jag vet inte hur jag ska komma vidare, jag vet inte om jag vill det.

Jag är okapabel till att leva ensam, jag karar mig helt enkelt inte om jag blir lämnad med mig själv. Men ändå drömmer jag om att vara oberoende.
Det skulle vara en dröm att skaffa egen bostad, men jag vet hur jag mår när jag blir ensam. Och skulle jag flytta in med någon kompis skulle det bli storbråk, jag klarar inte av något av det.

Jag vill bli lämnad ensam om det är på mina villkor, men skulle alla bara lämna mig skulle jag inte överleva.

Det känns som att hela mitt liv består av ömtåliga tegelstenar. Repar man en enda liten sten i en stor mur förvandlas allt till damm. Jag försöker att hitta något positivt i allt, men det är extremt svårt.

Jag är så fruktansvärt trött på att försöka "leva" när jag nätt och jämt överlever dagen ut. Det är faktiskt så illa, mina vänner och familj träffar och ser mig bara på mina bra dagar. På så sätt fungerar mina förhållanden, jag är livrädd för att någon ska se mig under mina värsta dagar. Och mina dåliga dagar blir bara fler och fler. Jag gör inget.

Jag vill. Jag vill inte. Jag vägrar. Jag kan. Jag klarar det här, jag ska. Jag ska inte.

Ja.
Nej.

Hela jag är en dubbelriktad pistol. Och ibland vet jag varken vilken sida av den jag borde stå eller vill stå när skottet avfyras.

Senaste veckan har jag haft en hemsk huvudvärk, en såndär huvudvärk som gnager, skrapar och klöser varje minut.
Jag vill bara kräkas och sova.

Låt mig sova. Lämna mig ifred.

"Hur går det med jobb eller sysselsättning?"
Sluta fråga, ni får mig bara att känna mig mer värdelös än vanligt när jag drar samma jävla svar som vanligt. "Någon gång i slutet av resan har jag jobb blabla...bla"

Jag gör inget annat än att vara hemma. Varje dag. Varje vecka. Ångest för att träffa mina vänner, vill inte ha med någon att göra alls vissa dagar.
Det är svårt, men det måste vi alla acceptera.

Jag känner mig inte ett dugg trygg. Någonstans.

Likes

Comments

Från utsidan ser jag nog ut som vilken människa som helst, det har jag nog alltid gjort. Från "hormonell och experimenterande" ungdom till blyg "vuxen". Men på insidan har det alltid varit en hjärtskärande kamp. En sjukdom som bipoläritet syns inte utifrån. Jag vill skriva om min dagliga kamp i hopp om att kanske så en tanke i någons huvud eller kanske till och med hjälpa någon som känner igen sig i mina texter. Om inte annat gör jag det för min egna skull, för att få skriva av mig. Jag har alltid skrivit och skissat för att uttrycka mig. Det känns extra viktigt för mig att skriva öppet nu. I ett försök att kanske åstadkomma något.

Som ung (yngre) var skolan aldrig en plats jag trivdes på. Måttlig mobbning, när jag väl syntes hände väl någon gång, men inget jag tog eller tar på stort allvar. Jag kunde hantera det, på mitt egna sätt. För mig handlade det mer om att aldrig bli sedd. Skolans kurator etc. trodde bara att jag hade svårt med koncentrationen. Jag var hos rektorn minst en gång i månaden med min mamma och gång på gång skulle jag "ta mig i kragen". Jag slutade gå till skolan. Jag var där kanske 2 dagar i veckan som max mellan årskurs 7-9. Jag låg bara hemma. Gick endast ur sängen för toabesök och mat. Kanske en dusch om jag hade samlat styrka några timmar. Min hygien spelade ingen roll, skolan spelade ingen roll, hela jag och mitt liv spelade ingen roll. Ångest för att inte klara skolan, ångest för att vara i skolan de dagar jag var närvaro. Jag brukade skada mig själv på olika sätt för att straffa mig själv, för att jag visste att jag inte var värd ett skit.

Men i 9an var det en lärare som fick mig att gå. Hon snappade upp mig i korridoren, sittandes vid några skåp osande av ångest. Hon gav mig hopp och inspiration. Hon gav mig orken att fortsätta. Hon gjorde allt i sin makt för att hjälpa mig, liten grupp, lättlästa teoriböcker. Jag pluggade in mina ämnen på ca 5 månader som gällde åk. 7-9. Inte bara klarade jag skolan tack vare henne, utan jag är helt övertygad om att utan henne skulle jag inte levt idag.

2008 började jag gymnasiet men insåg snabbt samma problem med att jag inte klarade av allt. Ännu en gång massvis med möten som inte hjälpte. Jag hoppade av och gick hemma. 2009 började jag på samma gymnasium, samma kurs, och hoppade av igen. Jag hamnade på TKC på växhuset och gick där några veckor. Där lärde jag mig själv att tro på mig själv och fick den saknade känslan av att jag betydde. Genom dem började jag 2010 på ett annat gymnasium. Jag minns att de på TKC undrade vad jag ville göra, jag sa att jag kanske ville plugga. Samma dag, efter alla samtal de gjorde fick jag reda på att jag skulle börja på Carlforsska Omvårdnadsprogrammet i samma klass som mina vänner på Måndagen. Jag var livrädd, men jag förstår nu, att om jag skulle fått tid att tänka skulle jag ha fegat ur.

Så 2010 började OP på Carlforsska. Från början var jag självklart skeptisk. Jag visste. Lärarna skulle skita i mig, inte se mig, och jag skulle svika mamma ännu en gång genom att hoppa av. Men oj så fel jag hade. Nog var det en kamp med skolan, men dessa underbara lärare jag lärde känna fyllde mig med hopp ännu en gång. Jag kämpade HÅRT med skolan. Jag hade socialfobi och var allmänt tillbakadragen, när det var dags för praktiken. Första dagen på min första praktikplats gick käpprakt åt helvetet. Jag var äckligt nervös och ångestnivån låg i topp. Jag var stressad och kunde inte uppfatta vad folk sa och svarade dåligt. Jag blev skrattad åt av personalen (min handledare), bet ihop och var kvar resten av dagen. Sedan åkte jag hem och grät. Jag vägrade att återvända. Nästa år försökte jag med praktiken igen på en annan plats. Min handledare var urgullig men var ofta borta. Jag höll ut tre dagar och hade nog 4-5 olika temporära handledare. Pressen blev för stor och jag gav upp.

På grund av att jag inte klarade av att göra praktiken så försvann även många teoretiska kurser för mig. Så jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygsdokument.

Jag gick hemma igen. Sedan hamnade jag på soc, genom dom hamnade jag på psyk. Jag fick medicin och gick på samtal två ggr i veckan. Det var skönt att komma ut ur huset ett tag och kunna bolla tankar med någon. Ett halvår senare fick jag diagnosen Bipolär sjukdom. Jag blev ännu en gång medicinerad och gick till försäkringskassan för stöd.

Och här är jag nu. Det är en extremt lång historia som jag mosat ihop så kort jag bara kan. Ärligt talat så har jag fått en black out om mitt liv på högstadiet. När jag låg hemma i 3 långa år. Jag kan minnas vissa saker ibland , men jag antar att hjärnan tränger bort sånt som blir för jobbigt.

Jag kämpar varenda morgon för att hitta något att kliva upp för. Min ångest är svår att översätta till ord. Men tack vare min diagnos kan jag nu förstå mig själv bättre. Jag önskar bara att Apalby (högstadiet) hade varit hårdare och verkligen tagit tag i mig. Varningslamporna blinkade frenetiskt runt om mig och signalerade att något var fel. Skulle jag fått hjälp tidigare kanske jag skulle suttit i någon annan sits nu. Å andra sidan, kanske inte.

Jag ville bara berätta min story väldigt fort, jag har inte skrivit allt och det planerar jag inte heller på att göra. Jag vet inte om jag kommer uppdatera denna blogh särskilt ofta, men så fort jag har ork så kommer jag att göra det. Både på mina bra dagar såväl som mina dåliga.

Jag försöker bara bevisa att jag är någon, och efter all den här skit vill jag verkligen inte bli sedd som svag.

Kanske kan jag få någon att se från min synvinkel.. Gud hjälpe de som faktiskt gör det.

-MillanHawkins

Likes

Comments