Recept

Barnkalas för systerns dotter i helgen, vilket innebar bakdag för mig, snäll som man är. Hah. Idag har jag fixat, efter att ha skurit maräng åt höger å vänster, lyckats ihop några suuuupergoda Daimbiskvier! Receptet har jag nästan själv meckat ihop, lite inspiration av Leila Lindholms fantastiskt goda recept på hennes chokladbiskvier!
(Scrolla ner för recept på Daimbiskvierna)

Daimbiskvier

Bottnar
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor

Fyllning (marängsmörkräm)
1 äggvita
1,5 dl strösocker
Saften från en halv citron
1 nypa salt
250 g osaltat smör
200 g ljus choklad
2 st dubbel daim
2/3 burk karamelliserad mjölk*

Toppning
200 g ljus choklad

*Jag tyckte det blev alldeles perfa med 2/3 burk karamelliserad mjölk, men självklar kan mängden anpassas efter eget tycke.

Gör så här:
1. Börja med fyllningen, blanda äggvita, socker, citron och salt i en bunke (gärna metall eller annan värmetålig sådan, ska klara av ett vattenbad)
2. Rör om tills sockret löst upp sig**
3. Sätt på ett vatten bad (lite vatten i en kastrull som ska koka) och sätt bunken med marängbasen i på kastrullen, värm till ca 65C grader, eller tills alla socker kristaller är upplösta.
4. Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills den är helt av avsvalnad. Tillsätt sedan smöret, lite åt gången under fortsatt vispning.
5. Smällt chokladen och häll ner den och den karamelliserade mjölken i marängsmörkrämen. Rör om.
6. Hacka daimen och rör ner den i marängsmörkrämen.
7. Ställ in krämen i kylen och låt stelna.

8. Fortsätt med bottnarna. Värm ugnen till 180C grader.
9. Riv mandelmassan och blanda den med sockret å äggvitorna i en bunke till en slät smet.
10. Klicka eller spritsa ut massan på en plåt klädd i bakplåtspapper.
11. Grädda i ugnen 10-13 minuter, dem ska få en gyllene färg.
12. Ta ut dem och för över bottnarna (på/med bakplåtspapperet) till ett ungsgaller och låt dem svalna helt.
13. Ta sedan av dem försiktigt från pappret och vänd dem upp och ned.
14. Bred på marängsmörkrämen, och ställ in i kylen igen (desto längre desto bättre, jag brukar låta dem stå i ca 1 timme).
15. När biskvierna stelnat ordentligt, smält resten av chokladen (se till att den inte blir för varm, då smälter fyllningen när du doppar biskvierna)
16. Doppa biskvierna i den smälta chokladen och in i kylen med dem igen så chokladen stelnar.
17. Ät som bara den å njut!

Likes

Comments

Studier

Ännu en hektiskt vecka inleds, borde jag inte vant mig vid det här laget? Fullt ös i skolan, läser bok efter bok, skriver tenta efter tenta, grupparbeten, föreläsningar, seminarier och så vidare, å vidare. Idag var det en lååång dag i skolan och imorgon blir det bland annat dem sista kapitlena i Lära eller Läras - kompetens och utbildningsplanering i arbetslivet. (Granberg, 2014), en bok i organsiationspedagogik kan väl säga? Och sen lite litteratursammanfattnig, såååå tråkigt men guld värda är dem, speciellt när det är dags för tenta skrivning.

Igår kom jag fram till att jag har nog aldrig pluggat så hårt som denna hösten. Efter ett år in på programmet insåg jag ÄNTLIGEN att jag har hittat rätt. Här vill jag vara och härifrån kan jag växa! Och då engagerar ju man sig det där lilla extra. Denna terminen har gått fortare än allt annat, jag gillar förvisso tempo men det är lätt att glömma och stanna upp, andas, se över sitt liv, se på sig själv - du har förmodligen kommit längre och utvecklats mer än du tror. Jag har glömt mig själv lite i all pluggstress under hösten, men den senaste veckan har jag gjort just det, stannat upp. ANDATS! Min ångest för vad jag ska bli när jag bli "stor", över VFS (verksamhetsförlagda studier), över det sista året som innehåller både valfria kurser och C-uppsats. Jävlar ska jag göra allt detta, är jag verkligen redo för det?! Ja det är jag - för jag har hittat rätt. Även om jag inte vet vilka vägar jag kommer ta, så vet jag att jag kommer lyckas, för detta är vad jag vill!

Vill man så kan man, eller så klokt skrivit - i en bok jag läste under en vilsen tid när jag var på service management programmet och snurrade runt - Vilja är att Välja!
heja alla drömmare där ute, vilja och lite jädrarenamma kommer man väldans långt på!
Stay humble !

Likes

Comments

Egentligen är jag bara en helt vanlig tjej, med ett vanligt liv.. Vad det nu ön kan betyda - plugg, kompis-häng, matlagning, BAKNING, massor av träning och så vidare och vidare och vidare. På högskolan jag studerar på läser jag hälsopedagogiskt program, inne på andra året av tre. Uppenbarligen för att jag har ett enormt intresse för hälsa i stort, men vad jag verkligen brinner för är träning och kost. Är det inte helt fantastisk fascinerande vad våra kroppar är kapabla till om man bara ger den rätt och bra bränsle och verktyg?! Japp, det är nog faktiskt det som tar upp mest tid i min vardag (förutom skolan), träna, käka, tänka träning, tänka mat, jisses..

I alla fall, bloggen är ett sätt för mig att hålla fötterna på jorden, ge mig själv en reality-check eller tvärtom bara filosofera iväg och runt i mitt snurriga lilla huvud. Lite som en loggbok - Logg-blogg! Men jag gillar att dela med mig av saker, så varför inte blogga istället för att köpa en tradig skrivbok som kommer glömmas bort när jag gömt den i byrålådan jag aldrig pillar i? Här kommer dyka upp alla möjliga saker, träningssnack (kanske mest kring min träning och utveckling), matprat och allt vad det kan innebära, jag är dock ingen mästerkock, så receptdelning tänker jag lämna till dem som kan det. hah! Bakning är mer min grej, älskar att experimentera med smaker och sånt. Och vem gillar inte efterrätt?!

Spännande ska det bli, vem vet jag kanske lär mig något nytt om mig själv?! Heja livslångt lärande!

Tjingeling!

Likes

Comments