Hälsa(Livsstil), life according to..

Ibland bara försvinner all energi och motivation till att äns stiga ur sängen på morgonen, idag var en sådan dag för mig.. Efter en supermysig helg i hemstaden är jag tillbaka i min lilla student lya, måndag morgon igen och som vanligt har jag en massa saker planerade, mest plugg iof.. Istället vaknar jag med dunder förkylning, energilös och febrig. Gissa om jag bara ville dra täcket över huvudet och sova mig genom denna dagen! Men plikten kallade så det var bara till att fixa frukost, naturell yoghurt och min hemmablandade müsli (så himlans gott), och börja läsa..

Men sådana här dagar tycker jag det är ganska viktigt att passa på att ta hand om sig själv lite extra, är dagen pest och pina så gäller det att hitta dem där små sakerna som kan förgylla eller lyfta dagen lite. Min flyckt från vardagen eller mitt sätt att koppla av brukar vara genom att göra något kreativt, något där jag kan stänga ute hela världen och bara vara.. Det kan vara att baka, städa (tro det eller ej, jag gillar att städa haha) eller pyssla. Dagens terapi och energi boost fick bli en tripp ner i hobbybutiken, passade på att köpa nya pennor och skissblock. Jag skulle inte påstå att teckna är min starka sida, men det är något som jag verkligen gillar att göra, perfekt på lågenergi och dystra dagar! Och så lite "naturgodis" och en celsius så kan inget stoppa humöret från att lyftas! Pyssel och choklad är nog mitt bästa recept för hängiga dagar !

Jag har även bestämt mig för att dra igång ett "litet" projekt. Det är något jag har tänkt på i några år att jag skulle vilja göra, så nu tänker jag ta tag i detta och göra det! Jag älskar att kolla bland gamla foton, den nostalgitrippen alltså! Så planen är att jag ska göra fotoalbum, från det att jag var liten plutt tills nu, som jag kan fortsätta på allt eftersom åren går. Köpte ett svart fotoalbum idag där jag kan börja klista in bilder, jag har också köpt guldiga pennor, med dom ska jag skriva en kort beskrivning och var och när bilden är tagen. tror det kommer bli supersnyggt. Kind of Classy?!

Tänkte också dela med mig av ett supersmarrigt tips på snabb lunch, perfekt för dem dagar när man inte har tid eller ork att stå framför spisen särskilt länge. Quesadillas! Så gott och så enkelt! Det är egentligen inte mycket mer än ett tortillabröd med ost som man viker på mitten och steker ihop i en torr panna. Man kan självklart fylla den med vad man vill, jag fyllde mina med nötfärs, chilli, ost och majs. Som tillbehör valde jag isbergssallad och gurka, som med sina milda smaker passade perfa till mina spicy quesadillas! Perfekt också att göra av resterna från köttfärsåsen eller tacosen från dagen innan, eller vad man nu vill fylla med! Det är det bästa med mat, man kan experimentera med det mesta, bara smaka av så blir det i slutänden oftast bra!

Likes

Comments

life according to..

Efter en lång tentavecka med tjejerna har vi äntligen fått redovisa vår presentation. Fantastiskt nöjd är jag, hoppas bara lärarna är lika nöjda - bra feedback fick vi i alla fall så håller tummarna att det gick vägen! Idag passade jag även på att skriva ihop del två av tentan och skickat in den så nu är sista kursen för Ht16 klar, så nu lägger jag denna intensiv vecka bakom mig och har kastat mig på soffan för imorgon börjar nästa vecka för mig. Sådana här dagar gillar jag att skämma bort mig själv lite och bara mysa. Jag har kokat mig typ världens största kopp te, bakat in mig själv i filtar och sköna kuddar och för att maxa mysfaktor blev det så klart en barnfilm. På riktigt det mysigaste jag vet! Snart har jag tjatat ut allt vad där finns på netflix men så såg jag att dem har lagt upp insidan ut, den är ju bara såå söt! Så ikväll blir det den!

Te'et på bilden Devi med smaken Warming Chai är ett av mina favorit te'er, skulle inte vilja påstå att det smakar jättemycket Chai, utan snarare påminner det mer om pepparkakor. Lite starkt i smaken så jag brukar ha i lite honung, helt jävla perfa!

Hoppas att ni har fått en fantastisk start på 2017, oavsett ta hand om er, gör detta året till ditt år. Good things comes to those who work! och alla andra klyschiga sayings!
tingeling!

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil), Recept

Ibland finns det inget bättre än att bara slänga sig på soffan å dega framför tvn hela kvällen fast att det är lördag. Idag har det varit fullt ös hela dagen, efter mig gigantiska lyxfrulle, haha, imorse gick jag ner på gymmet. Idag var det ben stod på schemat! Körde några av mina absoluta favorit benövningar: olika typer av squats passa de även på att slänga på tungt med vikt idag som omväxling från dem senaste veckorna av lättare vikter och högre reps. Det blev "vanliga" squats, feet-together-squats, vilken bränner såå skönt i framsida lår framförallt i teardrop muskeln, och sumosquats for the booty ! Körde också marklyft och hamstring curls innan jag vinglade hem på mina spagettiben för att ta tag i mitt lilla hem. Det har varit en heldag av tvätt och städ följt av mealprepp, så nu har jag matlådor så jag klarar mig ett tag.

Veckans lunchlåda blev stekta grönsaker med kyckling och quinoa. Grönsakerna (morot, vitkål, broccoli, lök och vitlök) stekte jag i en wokpanna med lite rapsolja och kryddade med cayenne, chili, gurkmeja, salt, röd curry och peppar - en salig blandning men gott blev det -färsk smak från grönsakerna med lite sting av cayenne och chili. Quinoan kokade jag i grönsaksbuljong och kycklingen bakade jag i ugnen med citronpeppar.

Imorgon är det söndag, inte mycket på mitt schema mer än gymmet, då blir det armar och bröst tänker jag nog.. Annars hoppas jag på en lugn dag med en massa av ingenting att göra. Batteriladdning delux inför den kommande veckan, det kan behövas, jag har ju tenta på onsdag.

Likes

Comments

Recept, life according to..

3 dagar in på det nya året och jag kunde inte varit med förväntansfull och spänd detta året! Nyårs afton spenderade jag hos min pappa och hans fru tillsammans med dem och två av mina syskon. Det var en lugn kväll med god mat, efterrätt och kanske lite för mycket godis.. Eller kan man äns äta för mycket på en dag som nyår ? Hah nej! Förresten tänkte jag dela receptet på, förmodligen en av dem godaste mjuka kakorna jag någonsin gjort, Saffranskaka med chokladtryffel och Apelsinkaka även den med chokladtryffel. (Scrolla ner i inlägget för recepten).

Nu är jag i alla fall tillbaka i mitt egna lilla kryp in och har börjat komma tillbaka till rutinerna efter julledigheten. Ganska skönt faktiskt, även om dagarna har varit späckade med massor att göra blir jag så rastlös av att vara ledig för länge. Jag fungerar verkligen inte utan struktur och rutiner, och skolan börjar denna veckan vilket är det enda som saknas just nu. Träningen har jag också kommit igång med igen, jag tränar i och för sig ofta och regelbundet på gymmet men det har tyvärr inte blivit många pass under ledigheten. Vilket är ett stort No No, vill man se resultat måste man ligga i! Så idag har varit jag på gymmet och körde ett tungt rygg/axel- och rumppass. Så skönt! Men det är definitivt dags att steppa upp lite till, under vintern har jag satsat mer på styrketräning och legat på ett litet kaloriöverskott för att lyckas bygga på mina muskler, vilket har funkat ganska bra. Men nu är det 2 månader kvar av min milda version av bulk, så nu blir det nytt tränings- och kostschema igen. Hårdare träning, bättre balans av träning och återhämtning och se till att jag får i mig all näring som jag behöver för att nå mina mål. Så taggad!

Så God Fortsättning, Gott Nytt År och allt sånt där till alla där ute! Och kom ihåg, det handlar inte om vad "det nya året har att erbjuda" utan, vad du gör med det som dyker upp. Våga Drömma och jobba hårt!

(1 ¾ dl)Recept. Saffranskaka och Apelsinkaka
(Då kakorna utgår ifrån samma grund recept bara gjorde jag en smet, som jag sedan delade på två inför smaksättningen. Men jag skriver dem var för sig nedan för att det ska bli mindre rörigt, OBS tryffeln är två satser och räcker till båda kakorna.)

Ingredienser:
Till Tryffeln (till båda kakorna):
300 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad
1 ¾ dl strösocker
1 dl vispgrädde
5 st g äggulor
50 g osaltat smör

Kakan med apelsinsmak:
3 apelsiner (juicen) + skalet från 1 apelsin
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
80 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ¾ dl strösocker
1 ½ ägg, rumsvarma

Kakan med saffran:
1 påse saffran
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
80 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ¾ dl strösocker
1 ½ ägg, rumsvarma

Gör så här:
1. Tryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna.
Värm blandningen tills den känns lätt krämig.

3. Häll kokningen över chokladen och rör om tills chokladen har smält, klicka i smöret och fortsätt röra tills smöret också smält, plasta bunken och låt stå i rumstemperatur tills kakorna är klara.

4. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla 2 runda bakformar, 20–22 cm i diameter, och spänn fast en bit bakplåtspapper i botten.

5. Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

6. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke, vispa sedan i äggen, ett i taget till en slät smet.

7. Blanda i de torra ingredienserna, apelsinzest (om du vill smaksätta med apelsin) och sedan lite i taget av apelsinjuicen eller saffranen i smeten, blanda väl.

8. Häll smeten formen (två formar om du gör två kakor) och grädda dem mitt i ugnen i 27–29 min. Gör stickprov i kakorna för att se om dem är klara, ta ut dem och låt dem svalna helt.

9. Montering: Lägg ett lagom tjockt lager med tryffel på ena bottnen ch ett lager på den andra bottnen. Avnjut tårtan när den är rumsvarm.

Likes

Comments

Recept

Hallåhej i mellandags-yran!
Som lovat kommer här receptet på det andra brödet jag bakade till julbordet, ett supergott, lite salt brytbröd med parmesanost. Receptet är inte mitt, utan är ett som jag hittade på hembakat's hemsida. Brödet är gott som det är och är godast nybakat, tyckte jag i alla fall, och gärna med en klick smör.
Länk till original receptet:

http://tidningenhembakat.se/recept/brytbrod-med-parmesanost/

Brytbröd med parmesanost (11-12 bitar)
Ingredienser:
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 75 g lagrad parmesanost, riven
6–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
sesamfrön
blå vallmofrön

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, honung, salt, parmesan och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i 11–12 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem i en springform, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla bröden med ägg. Strö över sesam- och vallmofrön.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna i formen.

Likes

Comments

Recept

I år ville jag bjuda på något annat än vanliga pepparkakor på julfirandet, så meckade ihop dessa fantastiskt goda pepparkaksbiskvierna och snacka om att dem gjorde succé på julfikat under julaftonskvällen - söt pepparkakig botten och en fräsch fyllning med smak av lingon. Jag valde att göra ganska små biskvier, bara som små mumsbitar så fick ut ungefär 30 st.

Pepparkakasbiskvier med Rårörda Lingon
Ingredienser:
Bottnar:

250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 st äggvitor
2 tsk pepparkakskrydda

Fyllning:
1 st äggvita
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
275 g smör
1 dl rårörda lingon

Doppning:
250 g choklad

Gör så här:
1. Börja med fyllningen: Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

2. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.

3. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

4. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

5. Rör ner de rårörda lingonen och ställ sedan in fyllningen i kylen tills bottnarna är klara. OBS, det kan vara till stor fördel att hälla smeten i en spritspåse innan du låter den stelna i kylen, då blir det enklare att fördela smeten på bottnarna när dem är klara.

6. Fortsätt med bottnarna: Värm ugnen till 180 grader.

7. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

8. Fördela (alternativt spritsa) ut smeten i "bollar" på en plåt klädd i bakplåtspapper.

9. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 12-13 minuter, ta sedan ut biskvierna och låt svalan helt.

10. När bottnarna är helt svala vänd dem upp och ner och bred eller spritsa på fyllningen på bottnarna.

11. Låt biskvierna sedan stelna i kylen, gärna upp till 1 timme.

12. Smält chokladen till doppningen i ett vattenbad. (i micron går också bra, men var försiktig så att chokladen inte blir för varm eller bränns)

13. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad, låt dem sedan stelna i kylen. Klart!

Likes

Comments

Recept

Det kanske inte ser mycket ut för världen men jisses vilket gott bröd och så enkelt att baka! Detta mjölkfria bröd var ett måste på vårat julbord, med många mjölkallergiker och laktosintoleranta i familjen var det viktigt för mig att hitta ett alternativ som både smakar bra och inte innehåller mjölkprodukter. Detta brödet blev så bra, gott, och saftigt med en härlig skorpa.

Recept: Mjölkfritt Lantbröd
Ingredienser:
5 dl vatten (Fingervarmt, ca. 37 grader)
50 g jäst (den röda)
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
ca. 14 dl vetemjöl
(Valfritt: 1 ägg att pensla brödet med och valfria frön att toppa med)

Gör så här:
1. Blanda vatten och olja i en bunke. Smula ner jästen i degspadet och rör tills jästen löst sig helt.

2. Tillsätt salt, socker och mjöl. (Spara drygt 1 dl till utbakningen. Blanda i maskin drygt 5 minuter tills det blir en smidig deg eller knåda för hand, det funkar fint det med. Degen blir lite kletig, det ska den vara.

3. Låt degen sedan jäsa under duk i rumstemperatur ca 30 minuter.

4. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den smidig. Dela den sedan i två delar och forma till limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper (en smord plåt går också bra) med skarven nedåt.

5. Låt limporna jäsa under duk på dragfri plats ytterligare ca 40 minuter.

6. Förvärm ugnen till 200° och ställ en ugnssäker form med lite vatten på bottnen i ugnen. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. (Om du vill kan du skära några sneda skåror i ytan med vass kniv och strö över valfria frön precis innan de sätts in, om du vill det.

7. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 minuter eller tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så behåller brödet sin spröda skorpa.

Jag bakade brödet på lille julafton och förvarade den lindat i en bakduk under natten, vilket funkade super bra. Brödet höll sig fint och limpan som blev över fick bli frukostbrödet på juldagen!

Likes

Comments

Nu är julen över, så mycket stök men det är helt klart värt det! I år samlades hela familjen hos min syster för julmyset. Massor av god mat, kärlek och julklappar blev det, till och med besök från självaste Jultomten fick vi. Kunde inte varit en mer lyckad dag! I vår familj brukar vi köra en variant av knytkalas på julen - Knytjul. Själv stod jag för en hel del bakande, som jag tänkte dela med min av de kommande dagarna. Det blev två sorters bröd - Mjölkfri Lantbrödslimpa och permesanfrallor, tre kakor - pepparkaksbiskvier med lingon, apelsinkaka med chokladtryffel och saffranskaka också med chokladtryffel.

Kort och gott vill Och lite i efterskott så vill önska jag alla en God Jul, eller att ni hade en bra jul, snarare..

Likes

Comments

Var det någon som sa JULLOV?! Drömma kan man ju, men lovet får vänta ett tag till. Inget mer schemalagt i skolan på ett tag i all fall, men hemtenta skrivandet är igång - denna gången om ett hälsopedagogiskt problem som jag själv valt och som därefter ska diskuteras om i relation till olika lärandeteoriers tillämpningsbarhet på detta ur etiska och kritiska perspektiv. Ganska intressant faktiskt, japp jag ser fram emot att skriva denna tentan - mitt valda problemområde blev: Barns minskade aktivitetsnivåer i skolan och hur det påverkar deras koncentrationsförmåga och energinivå under lektionstid -> hur man kan arbeta för att uppmuntra barnen till att vara mer aktiva och ta vara på sina raster, ungefär. Nog passande, nu när min koncentration är nästan noll.. I mitt huvud är det jul, jul och ännu mer jul som surrar. I år har jag så enorm julfeeling!

I år tog jag mig an, tillsammans med en av mina systrar, att hålla i julfirandet. Så det blir lite av en knytjul, nästan den bästa typen enligt mig. Jag har en så stor familj och alla är lite bättre på något, så alla bidrar med sina bästa rätter och efterrätter. Själv ska jag baka både det ena och det andra. Det blir apelsinkaka med chokladganasch, pepparkaksbiskvier, tre sorters bröd, snickersgodis och kanske lite wienernougat. (Recepten kommer upp här på bloggen därefter). Ska även bygga pepparkakshus till min andra systers söner, men har så mycket att göra så får bli fuskhus i år att bara dekorera, annars brukar jag göra min egen deg och husdelar, men det hinns inte med. Fast det går nog hem det med, får väga upp det med extra mycket godis på huset. Hah.

En sak jag hunnit med i alla fall är att köpa julklappar. För en gångs skull har jag köpt julklapparna i tid. Tio dagar kvar till jul och nästan alla är köpa. Faktiskt så att man blir lite stolt över sig själv! Haha! Resten får jag fixa i början av nästa vecka, när jag är tillbaka i hemstaden min, för jag har mer än tillräckligt med packning att ta med på tåget redan!

Åh som jag längtar till JUL!

Likes

Comments

Vilken mög-start jag fått på denna veckan, Efter en superhärlig helg, hemma med familjen för en gångs skull, så var det måndagen igen. Lite för fort om jag får tycka! Hela dagen kände jag mig trött, orkeslös, idag lika så fast värre, huvudvärk och grejer. Men tiden väntar på ingen och det gör heller inte alla saker som måste göras, inte vad jag har på schemat i alla fall. Skolarbeten som ska göras, böcker som ska läsas, praktikplats som måste skaffas, föreläsningar att gå på, gymma och listan bara växer. Knappt stressad här borta. Jag brukar försöka att inte känna efter hur jag känner mig, jag hade nog havererat då. Om inget annat blir jag stressad av att tänka på hur mycket jag har att göra - jag gör det lite till en ond cirkel.

Även när jag inte har mycket, hittar jag alltid något att stressa över - då är det enklare att inte känna efter, eller bara känna efter lite! Men ibland kan det gå lite för långt - där av rubriken. Det är så viktigt att lyssna på sin kropp. Så fint ordspråket säger "Mind over body", mer eller mindre är du övertygad om en sak följer kroppen dig, och ja det gör den, men jag skulle vilja påstå att det finns en skillnad på att orka och att orka! Man kan gå väldigt långt och orka så mycket mer än vad man kanske först trott att en själv och sin kropp är kapabel till - Mind over body. Men det går bara så långt innan man når bristningsgränsen.

Jag skulle vilja säga att jag är ganska bra på att lyssna på min kropp och skilja på var min gräns för orka och orka finns. Men ibland sviker jag mig själv och pressar mig lite längre än vad jag borde. Idag har jag känt mig skum hela dagen, men jag var inte säker på varför. Jag bestämde mig i alla fall för att gå till skolan och sen gymmet. Ju längre in på mitt träningspass jag kom desto mer illamående och yr blev jag, jag avbröt passet när jag insåg att jag började få problem med att äns genomföra enklare övningar. Att lära känna sin kropp och den's signaler är så viktigt! Dessa två dagarna har varit som om all min energi har blivit utpressad från mig som när man pressar saften ur en citron och man bara pressar och pressar till sista droppen. Min kropp sa ifrån så nu blir det lite extra näring och vila för mig ett par dagar och planera för vad som ska göras denna veckan. Struktur är min räddare i nöden!

Jag har spenderat de senaste 3-4 åren åt att lära känna min kropp och den's signaler, det har gjort så stor skillnad för mig. Inte bara för att jag har lärt mig att ta hand om mig och min kropp på ett helt annat sätt och ett mer skonsamt sätt - jag var inte snäll mot mig själv förr, jag mer eller mindre tillät inte mig vara sjuk., så många gånger jag suttit på hästryggen med feber och hosta eller varit ute sena och kalla kvällar med mina vänner när jag har varit sjukt, ätit för lite (ingenting alls ibland) eller för mycket andra gånger osv. Jag ville inte missa något och känsloår eller inte åt, så faktumet att jag kunde bli mycket mer sjukt eller göra mig sjuk ignorerade jag totalt! Idag är jag så tacksam för min hälsa och stolt över att lärt känna mig själv. Det mig en form av inre lugn att veta vad som sker i min kropp.

Ta hand om er, våra kroppar är verkligen som våra personliga tempel!


Likes

Comments