Recept

Efter världens längsta vecka av tenta skrivande, eller snarare försök till tenta skrivande, har skrivkrampen äntligen släppt. Nu har jag skrivit nästan alla delar och är nästan till och med nöjd, hej perfektionisten som aldrig blir nöjd! hah! Tentan är min projektplan inför projektet jag ska göra under min praktik som startar vecka 14. Som jag ser fram emot detta, det ska bli så kul och lärorikt att få komma ut i "verkligheten" och lämna studentbubblan lite. Jag kan inte säga mycket mer än att det är ett projekt som inriktar sig på matvanor och medvetenhet om sambandet mellan mat och hälsa (psykiskt och fysiskt) och kommer genomföras på en högstadieskola. AH så många idéer jag har, men kan inte säga något förrns allt är godkänt av examinator och handledare. Men... apropå matvanor eller mat snarare tänkte jag dela med mig av en av mina favorit lyxluncher (eller varför inte middag), vilket är mina hemgjorda spicy chickenburgers. Så snabbt och så enkelt men framförallt sååå gott! (scrolla ner för recept)

Hemgjorda Spicy Chickenburgers

För 2 st hamburgarebröd:
2 dl fullkornsmjöl (jag använde fullkornsvete)
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½-1 dl vatten

Gör så här:
1. Värm upp ugnen till 250 grader (Celsius)
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
3. Tillsätt olja och en skvätt vatten, rör om med en gaffel tills det börjar blidas en deg
4. Tillsätt vatten mer vatten om det behövs, degen ska INTE vara kletig men heller inte smulig.
5. Knåda degen ett par minuter så att den blir elastisk, forma sedan degen till två bollar och tryck ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper (det ska vara runda och ca 3 cm tjocka)
6. Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader (Celsius), grädda i ca 10-13minuter

Tomatsås:
blanda tomatpuré och chilisås efter smak och mängd du vill ha i burgaren
(funkar självklart att göra med bara tomatpuré och kryddor också)

Senapsdressing:
Blanda kvarg och dijonsenap efter smak och mängd du vill ha i burgaren.

Kyckling:
Jag delade en kycklingfilé för att göra den tunnare, som jag sedan stekte i lite rapsolja och kryddade med salt, peppar, cayennepeppar och paprikapulver.

Tillbehör:
Du kan ju självklart välja de tillbehör som du föredrar, men tillsammans med kryddig mat gillar iallafall jag grönsaker som tomat och bladsallad. Så jag hade några skivor tomat och några blad isbergssallad till mina burgare.

Likes

Comments

Recept

Jag sitter just nu hemma i lägenheten, med öppna fönster och njuter av både solsken och ett fantastiskt gott mellanmål. Chokladbollröra med kokos! Sockerfritt dessutom, det blir ju inte mycket bättre! Så för er som älskar choklad och chokladbollar som mig, tänkte jag tipsa och dela med mig av detta fantastiska recept!

Chokladbollröra med kokos
Ingredienser:
120 g keso*
1/2 dl havregryn
2,5 tsk kakao
2 tsk kokosmjöl
1 msk sötning*
10 g kokos (topping)

Gör så här:
1. Mixa keson till en slät smet
2. Blanda sedan ner de övriga ingredienserna
3. Rulla till bollar eller ät som det är, toppa med lite kokos

*Det går också bra att använda kvarg istället för keso, smaken blir dock något syrligare
**För sockerfria alternativ kan du använda exempelvis stevia stö eller surkin. Annars går honung, agave sirap eller annan sötning också bra att använda.

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil)

Återigen sitter jag här och skriver inköpslista till nästa veckas matlådor. Matlådor, jag älskar dem, så smidigt och toppen när man har noll självdisciplin och frossar i sig allt om man inte har någon struktur. haha. Känner mig sugen på väldigt enkel mat till nästa vecka, blir nog några lådor med nötfärsbiffar och ungsrostade grönsaker och några med kycklinggryta. Jag gör alltså nya matscheman varannan vecka, där jag äter samma frukost, mellanmål och kvällsmål varje dag men varierar mina matlådor. Det är viktigt för mig att ha varierade kostscheman för att inte tröttna på några maträtter eller särskilda livsmedel. Speciellt med tanke på att jag lätt fastnar för en sak, och sedan äter jag mer eller mindre bara det till jag tröttnar och mår illa av bara tanken att behöva stoppa det i min mun igen. Jag har också en tendens att bli ganska enformig i min kosthållning, då hjälper matschemat mig att få i mig en balanserad kost, med tillräckliga mängder av alla näringsämnen, vitaminer, mineraler och så vidare. För att vara helt ärlig, är jag en riktig matnörd, jag älskar mat, haha å då syftar jag inte bara på att äta maten eller laga den. Sitta och läsa om mat och olika livsmedel och näringsämnen eller sitta i dietistnet och leka med /skapa kostscheman är något av det roligaste jag vet en ensam kväll mitt i veckan eller när som helst egentligen.

Att bero på mat och matscheman, så börjar det närma sig våren och för mig "diettider". Det blir därmed mer strikta kostscheman och mer cardioträning kommer för mig från och med nästa månadsskifte. Jag är fantastiskt motiverad och spänd på hur resultatet till sommaren kommer att se ut. Jag har ju under vintern lagt fokus på massor av mat och massor av styrketräning, jag ser redan nu skillnad i spegeln men framförallt känner jag mig starkare än någonsin! Jag har smått börjat introducera cardioträningen, 30 minuter efter varje styrkepass, av två anledningar egentligen: 1) jag vill inte börja på noll konditionsmässigt när tiden är kommen och 2) jag har sedan några år tillbaka haft problem med mina hälsenor, därför är det viktig att jag bygger upp och förbereder dem så gott som är möjligt inför en ganska påfrestande period. Då kan jag förhoppningsvis slippa ytterligare skador/smärtor. Än så långe har det blivit trappor och gång på löpband med lutning. So far, so good!

idag är det i alla fall FREDAG! Inget gym för min del, men blev en pw i snön, fantastiskt skönt faktiskt. Kläder efter väder, eller hur!? Nu hänger mina ny tvättade kläder på tork nere i tvättstugan och snart börjar det bli dags att göra ve sig för en myskväll med härligt sällskap och god mat på stan. Som jag ska njuta av denna helgen, kommer förmodligen bli min sista lediga helg på ett tag, för sen väntar både tentaskrivande och projketskapande runt hörnet. Denna tjejen har några intensiva veckor framför sig.. en intensiv vår snarare. Men jag kan inte klaga, det är vad man gör det till och jag tänker göra det till fantastiska och lärorika erfarenheter! Och det hoppas jag alla ni andra också gör, bara för att citronen är sur måste den inte vara dålig!

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil)

Mat är på riktigt något av det bästa jag vet! Jag är definitivt ingen mästerkock, men jag älskar att experimentera med olika smaker. Även om det ibland blir total katastrof! Men en återkommande rätt i mitt kök är i alla fall en fantastisk laxgryta som jag egentligen slängde ihop som en biffstroganoff ifrån början. Sen började jag testa med annat, kyckling och lax. (Inte samtidig uppenbarligen haha). Ja man kan ha egentligen vad man vill i. Varför inte göra en vegetarisk variant med vegitariska biffar och en bas av soya yoghurt eller liknande? I min gryta har jag if alla fall: Cream fraiche, tomatpure, citronsaft, lax och kryddor så som salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes. Jag gillar såsen något syrlig i smaken med en ganska tydlig smak av tomat. Denna gången kokade jag Quinoa till, mest bara för att det har lite bättre näringsinnehåll än pasta. Jag väljer sällan att äta snabba kolhydrater och är därför heller inget jag brukar fylla mina matlådor med. Jag gillar att unna mina smaklökar sådant och annat sött lite då och då. CARBS 4-LIFE! Men det är så viktigt med balans och att få i sig tillräckligt med näring, så jag tycker det känns bättre med Quinoa - det är ju också väldigt gott! Jag stillar istället sötsuget frukt och jordnötssmör. - förmodligen ett av världens godaste mellanmål/kvällsmål Fruktsallad med turkisk yoghurt och jordnötssmör! Jisses!

Den senaste veckan har jag också passat på att dra fram min kreativa sida igen, snacka om att jag fick feeling efter att jag impuls handlade pennor och skissblock i förra veckan! Förutom att det är fantastisk kul att teckna är det, för mig, ett fantastiskt sätt att ventilera, Terapi delux! Vilket har varit så välbehövligt den senaste veckan, att vara sjuk samtidigt som man har kaos mycket i skolan är ganska påfrestande. Noll energi och så har jag inte känt att det har varit särskilt lämpligt att träna när jag varit sjuk.. Men idag är jag back on track, gjorde ett förvisso, totalt planerat men grymt rygg- och rumppass på gymmet idag. Vilken kontakt och så glad för jag har kunnat öka mina vikter ytterligare. Heja mig!

Abductor 3x25 + 3x12
Sumobenpress 4x10
Hamstringcurls 3x10 + 3x15 
cable kick backs 4x10
Lat pulldowns 2x10 + 2x8
(cable) face pulls 4x10
Hantelrodd 3x10 (Nytt PB, stolt tjej!)
Stela marklyft 4x10

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil)

Ibland bara försvinner all energi och motivation till att äns stiga ur sängen på morgonen, idag var en sådan dag för mig.. Efter en supermysig helg i hemstaden är jag tillbaka i min lilla student lya, måndag morgon igen och som vanligt har jag en massa saker planerade, mest plugg iof.. Istället vaknar jag med dunder förkylning, energilös och febrig. Gissa om jag bara ville dra täcket över huvudet och sova mig genom denna dagen! Men plikten kallade så det var bara till att fixa frukost, naturell yoghurt och min hemmablandade müsli (så himlans gott), och börja läsa..

Men sådana här dagar tycker jag det är ganska viktigt att passa på att ta hand om sig själv lite extra, är dagen pest och pina så gäller det att hitta dem där små sakerna som kan förgylla eller lyfta dagen lite. Min flyckt från vardagen eller mitt sätt att koppla av brukar vara genom att göra något kreativt, något där jag kan stänga ute hela världen och bara vara.. Det kan vara att baka, städa (tro det eller ej, jag gillar att städa haha) eller pyssla. Dagens terapi och energi boost fick bli en tripp ner i hobbybutiken, passade på att köpa nya pennor och skissblock. Jag skulle inte påstå att teckna är min starka sida, men det är något som jag verkligen gillar att göra, perfekt på lågenergi och dystra dagar! Och så lite "naturgodis" och en celsius så kan inget stoppa humöret från att lyftas! Pyssel och choklad är nog mitt bästa recept för hängiga dagar !

Jag har även bestämt mig för att dra igång ett "litet" projekt. Det är något jag har tänkt på i några år att jag skulle vilja göra, så nu tänker jag ta tag i detta och göra det! Jag älskar att kolla bland gamla foton, den nostalgitrippen alltså! Så planen är att jag ska göra fotoalbum, från det att jag var liten plutt tills nu, som jag kan fortsätta på allt eftersom åren går. Köpte ett svart fotoalbum idag där jag kan börja klista in bilder, jag har också köpt guldiga pennor, med dom ska jag skriva en kort beskrivning och var och när bilden är tagen. tror det kommer bli supersnyggt. Kind of Classy?!

Tänkte också dela med mig av ett supersmarrigt tips på snabb lunch, perfekt för dem dagar när man inte har tid eller ork att stå framför spisen särskilt länge. Quesadillas! Så gott och så enkelt! Det är egentligen inte mycket mer än ett tortillabröd med ost som man viker på mitten och steker ihop i en torr panna. Man kan självklart fylla den med vad man vill, jag fyllde mina med nötfärs, chilli, ost och majs. Som tillbehör valde jag isbergssallad och gurka, som med sina milda smaker passade perfa till mina spicy quesadillas! Perfekt också att göra av resterna från köttfärsåsen eller tacosen från dagen innan, eller vad man nu vill fylla med! Det är det bästa med mat, man kan experimentera med det mesta, bara smaka av så blir det i slutänden oftast bra!

Likes

Comments

Efter en lång tentavecka med tjejerna har vi äntligen fått redovisa vår presentation. Fantastiskt nöjd är jag, hoppas bara lärarna är lika nöjda - bra feedback fick vi i alla fall så håller tummarna att det gick vägen! Idag passade jag även på att skriva ihop del två av tentan och skickat in den så nu är sista kursen för Ht16 klar, så nu lägger jag denna intensiv vecka bakom mig och har kastat mig på soffan för imorgon börjar nästa vecka för mig. Sådana här dagar gillar jag att skämma bort mig själv lite och bara mysa. Jag har kokat mig typ världens största kopp te, bakat in mig själv i filtar och sköna kuddar och för att maxa mysfaktor blev det så klart en barnfilm. På riktigt det mysigaste jag vet! Snart har jag tjatat ut allt vad där finns på netflix men så såg jag att dem har lagt upp insidan ut, den är ju bara såå söt! Så ikväll blir det den!

Te'et på bilden Devi med smaken Warming Chai är ett av mina favorit te'er, skulle inte vilja påstå att det smakar jättemycket Chai, utan snarare påminner det mer om pepparkakor. Lite starkt i smaken så jag brukar ha i lite honung, helt jävla perfa!

Hoppas att ni har fått en fantastisk start på 2017, oavsett ta hand om er, gör detta året till ditt år. Good things comes to those who work! och alla andra klyschiga sayings!
tingeling!

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil), Recept

Ibland finns det inget bättre än att bara slänga sig på soffan å dega framför tvn hela kvällen fast att det är lördag. Idag har det varit fullt ös hela dagen, efter mig gigantiska lyxfrulle, haha, imorse gick jag ner på gymmet. Idag var det ben stod på schemat! Körde några av mina absoluta favorit benövningar: olika typer av squats passa de även på att slänga på tungt med vikt idag som omväxling från dem senaste veckorna av lättare vikter och högre reps. Det blev "vanliga" squats, feet-together-squats, vilken bränner såå skönt i framsida lår framförallt i teardrop muskeln, och sumosquats for the booty ! Körde också marklyft och hamstring curls innan jag vinglade hem på mina spagettiben för att ta tag i mitt lilla hem. Det har varit en heldag av tvätt och städ följt av mealprepp, så nu har jag matlådor så jag klarar mig ett tag.

Veckans lunchlåda blev stekta grönsaker med kyckling och quinoa. Grönsakerna (morot, vitkål, broccoli, lök och vitlök) stekte jag i en wokpanna med lite rapsolja och kryddade med cayenne, chili, gurkmeja, salt, röd curry och peppar - en salig blandning men gott blev det -färsk smak från grönsakerna med lite sting av cayenne och chili. Quinoan kokade jag i grönsaksbuljong och kycklingen bakade jag i ugnen med citronpeppar.

Imorgon är det söndag, inte mycket på mitt schema mer än gymmet, då blir det armar och bröst tänker jag nog.. Annars hoppas jag på en lugn dag med en massa av ingenting att göra. Batteriladdning delux inför den kommande veckan, det kan behövas, jag har ju tenta på onsdag.

Likes

Comments

Recept

3 dagar in på det nya året och jag kunde inte varit med förväntansfull och spänd detta året! Nyårs afton spenderade jag hos min pappa och hans fru tillsammans med dem och två av mina syskon. Det var en lugn kväll med god mat, efterrätt och kanske lite för mycket godis.. Eller kan man äns äta för mycket på en dag som nyår ? Hah nej! Förresten tänkte jag dela receptet på, förmodligen en av dem godaste mjuka kakorna jag någonsin gjort, Saffranskaka med chokladtryffel och Apelsinkaka även den med chokladtryffel. (Scrolla ner i inlägget för recepten).

Nu är jag i alla fall tillbaka i mitt egna lilla kryp in och har börjat komma tillbaka till rutinerna efter julledigheten. Ganska skönt faktiskt, även om dagarna har varit späckade med massor att göra blir jag så rastlös av att vara ledig för länge. Jag fungerar verkligen inte utan struktur och rutiner, och skolan börjar denna veckan vilket är det enda som saknas just nu. Träningen har jag också kommit igång med igen, jag tränar i och för sig ofta och regelbundet på gymmet men det har tyvärr inte blivit många pass under ledigheten. Vilket är ett stort No No, vill man se resultat måste man ligga i! Så idag har varit jag på gymmet och körde ett tungt rygg/axel- och rumppass. Så skönt! Men det är definitivt dags att steppa upp lite till, under vintern har jag satsat mer på styrketräning och legat på ett litet kaloriöverskott för att lyckas bygga på mina muskler, vilket har funkat ganska bra. Men nu är det 2 månader kvar av min milda version av bulk, så nu blir det nytt tränings- och kostschema igen. Hårdare träning, bättre balans av träning och återhämtning och se till att jag får i mig all näring som jag behöver för att nå mina mål. Så taggad!

Så God Fortsättning, Gott Nytt År och allt sånt där till alla där ute! Och kom ihåg, det handlar inte om vad "det nya året har att erbjuda" utan, vad du gör med det som dyker upp. Våga Drömma och jobba hårt!

(1 ¾ dl)Recept. Saffranskaka och Apelsinkaka
(Då kakorna utgår ifrån samma grund recept bara gjorde jag en smet, som jag sedan delade på två inför smaksättningen. Men jag skriver dem var för sig nedan för att det ska bli mindre rörigt, OBS tryffeln är två satser och räcker till båda kakorna.)

Ingredienser:
Till Tryffeln (till båda kakorna):
300 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad
1 ¾ dl strösocker
1 dl vispgrädde
5 st g äggulor
50 g osaltat smör

Kakan med apelsinsmak:
3 apelsiner (juicen) + skalet från 1 apelsin
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
80 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ¾ dl strösocker
1 ½ ägg, rumsvarma

Kakan med saffran:
1 påse saffran
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
80 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ¾ dl strösocker
1 ½ ägg, rumsvarma

Gör så här:
1. Tryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna.
Värm blandningen tills den känns lätt krämig.

3. Häll kokningen över chokladen och rör om tills chokladen har smält, klicka i smöret och fortsätt röra tills smöret också smält, plasta bunken och låt stå i rumstemperatur tills kakorna är klara.

4. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla 2 runda bakformar, 20–22 cm i diameter, och spänn fast en bit bakplåtspapper i botten.

5. Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

6. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke, vispa sedan i äggen, ett i taget till en slät smet.

7. Blanda i de torra ingredienserna, apelsinzest (om du vill smaksätta med apelsin) och sedan lite i taget av apelsinjuicen eller saffranen i smeten, blanda väl.

8. Häll smeten formen (två formar om du gör två kakor) och grädda dem mitt i ugnen i 27–29 min. Gör stickprov i kakorna för att se om dem är klara, ta ut dem och låt dem svalna helt.

9. Montering: Lägg ett lagom tjockt lager med tryffel på ena bottnen ch ett lager på den andra bottnen. Avnjut tårtan när den är rumsvarm.

Likes

Comments

Recept

Hallåhej i mellandags-yran!
Som lovat kommer här receptet på det andra brödet jag bakade till julbordet, ett supergott, lite salt brytbröd med parmesanost. Receptet är inte mitt, utan är ett som jag hittade på hembakat's hemsida. Brödet är gott som det är och är godast nybakat, tyckte jag i alla fall, och gärna med en klick smör.
Länk till original receptet:

http://tidningenhembakat.se/recept/brytbrod-med-parmesanost/

Brytbröd med parmesanost (11-12 bitar)
Ingredienser:
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 75 g lagrad parmesanost, riven
6–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
sesamfrön
blå vallmofrön

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, honung, salt, parmesan och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i 11–12 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem i en springform, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla bröden med ägg. Strö över sesam- och vallmofrön.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna i formen.

Likes

Comments

Recept

I år ville jag bjuda på något annat än vanliga pepparkakor på julfirandet, så meckade ihop dessa fantastiskt goda pepparkaksbiskvierna och snacka om att dem gjorde succé på julfikat under julaftonskvällen - söt pepparkakig botten och en fräsch fyllning med smak av lingon. Jag valde att göra ganska små biskvier, bara som små mumsbitar så fick ut ungefär 30 st.

Pepparkakasbiskvier med Rårörda Lingon
Ingredienser:
Bottnar:

250 g mandelmassa
1,5 dl socker
2 st äggvitor
2 tsk pepparkakskrydda

Fyllning:
1 st äggvita
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
275 g smör
1 dl rårörda lingon

Doppning:
250 g choklad

Gör så här:
1. Börja med fyllningen: Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

2. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.

3. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

4. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

5. Rör ner de rårörda lingonen och ställ sedan in fyllningen i kylen tills bottnarna är klara. OBS, det kan vara till stor fördel att hälla smeten i en spritspåse innan du låter den stelna i kylen, då blir det enklare att fördela smeten på bottnarna när dem är klara.

6. Fortsätt med bottnarna: Värm ugnen till 180 grader.

7. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

8. Fördela (alternativt spritsa) ut smeten i "bollar" på en plåt klädd i bakplåtspapper.

9. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 12-13 minuter, ta sedan ut biskvierna och låt svalan helt.

10. När bottnarna är helt svala vänd dem upp och ner och bred eller spritsa på fyllningen på bottnarna.

11. Låt biskvierna sedan stelna i kylen, gärna upp till 1 timme.

12. Smält chokladen till doppningen i ett vattenbad. (i micron går också bra, men var försiktig så att chokladen inte blir för varm eller bränns)

13. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad, låt dem sedan stelna i kylen. Klart!

Likes

Comments