Header

Studier

Termin 5 på Hälsopedagogiskt program är en valbar termin, det vill säga att vi studenter får själva välja vilka kurser vi vill läsa. I just detta program har vi ganska fritt fram att välja vad vi vill, så länge kurserna inte är för lika det som redan finns i programmet. Lite av ett lyxproblem måste jag nog säga, hah jag har haft sån' beslutsångest.. som vanligt. Det finns ju så många olika kurser som fångat mitt intresse men nu har jag äntligen bestämt mig och skickat in min anmälan för höstterminen. Jag kommer att läsa lite mer än kravet på 30hp då jag också tänker omregistrera mig på en kurs jag påbörjat men inte avslutat tidigare. 45hp blir det, i första perioden Anatomi och fysiologi och Näringslära (denna som jag kommer att omregistrera mig på) och för period två blir det Affärsredovisning och förhoppningsvis Näringsfysiologi alternativt matallergi och intolerans. Jag har i och för sig platsgaranti på Högskolan i Halmstad men för de andra kurserna jag sökt få jag se vart jag hamnar. (har sökt fler än vad som syns på bilden) Men håller verkligen tummarna för Näringsfysiologin!

Nu finns det inte mer jag kan göra med det, än att vänta.. Så nu ska jag fortsätta med mitt projektarbete aka. verksamhetsförlagda studier (VFS), En god vana, har jag valt att kalla det. Mitt projekt kommer att handla om att "utbilda" ungdomar inom näringslära och matvanors effekt på hälsan för att främja goda matvanor samt en balanserad och ekonomiskt hållbar kosthållning. Ska också bli väldigt spännande, kör igång redan nästa vecka och jag kommer vara på en högstadieskola för att genomföra projektet.

Hoppas ni får en underbar dag där ute i vårt avlånga land! 😘

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

När jag var 12 år fick jag chansen att följa med min bästa(barndoms)vän och hennes föräldrar på semester. Detta blev den första gången jag reste till det fantastiska landet, Grekland! Jag föll direkt för de vackra miljöerna, kulturen och de härliga människorna. Efter min första semester där har jag åkt tillbaka flera gånger, samma ställe och med min bästa vän varje gång - vi åkte till en liten fiskeby på ön Evia (alltså inget typiskt turistställe). Vi lärde känna människorna och har blivit bra vänner med de som bor där och nu kände vi att det var på tiden att åka för att hälsa på igen. Fyra år sedan sist, det är en ALLDELES för lååång tid! Men nu är flygbiljetterna och hotellet bokat och i slutet av Juli åker vi och stannar i två fantastiska veckor. Som jag längtar, min sommar är räddad! hah. Resa är något av det roligaste jag vet, när får jag chansen skulle jag aldrig tveka på att ge mig i väg. Grekland är helt klart en storfavo hos mig men jag skulle gärna vilja åka till både USA, Italien, Frankrike, Indien, Dubai... ja typ över allt.
Vilka är era favo eller dröm resemål?!

Jag hoppas alla har haft en bra start på den nya veckan, nu ska jag fixa det sista till veckans matlådor och sen slänga mig på soffan igen.
Tjingeling!

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil)

Äntligen Fredag, eller vad säger ni?! Just nu sitter jag i alla fall med min lilla lunchlåda med kyckling, tomatsås, ris och ärtor i och återhämtar mig från dagens hamstringpass på gymmet. Idag blev det lätta vikter och fokus på kontakt i varje repetition och set. Bränner så j*vla skönt! hah.. Tyvärr saknar vi dock en an mina fav' maskiner för hamstrings på gymmet där jag tränar, vilken är liggande hamstring curl-maskinen. Det är så bra att pressa ut det sista ur sina hamstrings med! Men vad gör väl det? Man får bara vara lite kreativ! Därav blev det en variant av den övningen i cable crossen.

Strax ska jag packa ihop mig för att åka söder ut igen, min kära systerson fyller fem och en av mina systrar fyller trettio! Fullt ös denna helgen alltså! I alla fall vill jag bara önska alla en fantastisk helg, hoppas solen skiner på er också!

Hamstingspass:
Raka marklyft - 5set
Sumo marklyft - 5set
Frontsquats - 4 set
Squats - 5set
Liggande Hamsting curls - 5set/ben

Tip of the day!
Sluta räkna repetitioner!
Läste om detta på instagram på min fitness förebilds sida, så jag var bara tvungen och testa. Bästa beslutet jag tagit på länge! Så numera räknar jag väldigt sällan repetitioner, av en enkel anledning egentligen. Kör man dubbelhands(ben) fattning finns det egentligen ingen anledning till att räkna. Man kör tills man tror att man är helt slut och sen trycker man fram några repetitioner till. Garanterar fantastisk träningsvärk och utveckling! Att räkna repetitioner innebär, för mig i alla fall, att jag lurar min själv till att jag är tröttare än vad jag faktiskt är. Bestämmer jag mig för tio repetitioner och 4 set är jag "slut" efter dem. Men vad jag har märkt är att när jag inte räknar blir jag inte trött lika fort, istället är mitt fokus på att göra övningen och finna kontakten i musklerna snarare är att räkna hur många gånger jag gjort övningen.

Likes

Comments

För alla cardiolovers (eller för er som vill göra cardion roligare) där ute här kommer mina tre favoriter för ett riktigt galet cardiopass med fokus även på att bygga ben och rumpa!

Jag älskar cardio, att få flåsa och svettas ordentligt och känna hur plusens höjs är en ren endorfinkick för mig. Men jag vill ju också bygga stora fina (enligt mig) muskler, speciellt för ben och rumpa. So here we go..

1. Cardio wave (floating)
Detta är helt klart en ny favorit hos mig. På Cardio Wave maskinen trampar du på plattorna genom att pressa dem framåt men sidleds (utåt) om och om igen. Maskinens rörelse är formad för att jobba dina olika benmuskler (även rumpa och core). För att maximera pressen på de muskler du vill jobba lär dig det olika variationerna av hand- och fotplacering (hållning). Dessa visas ofta på bilder på maskinen. Mitt tips för att maximera rumppump är att sätta händerna längst ner och in på handtagen samtidigt som du börjar dig framåt sen är det bara att trampa på.

2. Cykel
Cykeln en gammal trogen vän, krävs kanske inte någon direkt förklaring på hur man cyklar? I alla fall.. förutom att det är en enkel träningsmetod / maskin att använda när man lyckas ställa in sitsen rätt. För att maximera muskelprestationen se till att cykla med tungt motstånd och försök hålla ett raskt tempo. Bränner som tusan!

3. Trappa eller löpband med rejäl lutning
Trappa, stairmaster eller bara ett löpband med rejält hög lutning spelar ingen större roll. Man tager vad man haver! Detta är också en av mina favoriterna flera anledningar. Förutom att det bränner som in i bomben i hela benen och rumpan kan man enkelt variera rörelsen om man blir uttråkad av att bara trampa på. Gå i sidleds, gör utfall eller kickbacks är några exempel.

Likes

Comments

Hälsa(Livsstil)

Att ligga på topp alltid är mer eller mindre omöjligt, ibland känner man sig nere, omotiverad eller något annat som stör ens dagliga rutiner. Själv är jag just nu inne i min vårdiet, vilken jag faktiskt såg fram emot väldigt mycket efter att ha spenderat oändligt med timmar på gymmet för att bygga på min kropp och mina muskler. Men denna vecka har det verkligen slagit mig som en rejäl käftsmäll - motivationen och lusten är borta. Förut har jag haft svårt att hitta tillbaka efter sådana här svackor, men här som över allt annars gäller det att hitta vägar som fungerar för en själv. För något av det värsta man kan göra när motivationen sviktar är att ge upp.

För mig har räddningen varit, eller är, struktur, struktur och struktur. Jag planerar i förväg vad och hur jag ska träna.
Håller jag det till punkt och pricka när jag känner mig såhär? Nej, men jag skippar inte att träna, jag kör min morgoncardio - som jag älskar nu när solen börjar titta fram, och mina pass på gymmet låter jag variera efter vad jag har lust att träna. Att gå till gymmet och känna efter vad har jag lust att träna idag är viktigt för mig i mina svackor mest bara för att hålla träningen rolig. Det värsta som finns när man är omotiverad är att göra det man inte vill. då är nyckel att anstränga sig till att göra det kul - om inte, fake it till you make it! Övertala dig om att det är kul så blir det oftast det.

Också är det viktigt att inte glömma varför man gör det man gör, varför började man? Att påminna sig själv om sina mål och vad de betyder för en själv. Glömmer man vart man ska är det lätt att man går vilse. (På väg till gymmet, men hamnar vid godishyllorna på ica, haha kanske?) Detta är något jag gör varje dag, även om jag känner mig motiverad, jag påminner mig om - vart är jag, vart vill jag komma eller vad vill jag uppnå.

Med detta inlägget vill jag bara påminna alla er där ute som kämpar för att uppnå era mål eller drömmar oavsett vad det handlar om, hang in there! För vill man så, kan man. Kämpa kämpa kämpa men kom ihåg ta hand om er, hur tufft det än är och hur mycket arbete det än kräver så glöm inte bort att ha kul på vägen. Det handlar trotts allt lika mycket om resan till målet som målet själv!
Jag hejar på er!

Likes

Comments

Vilken härlig dag!

Solen skiner, plusgraderna stiger - kan ju knappast be om en bättre dag för jisses vad denna solen har varit saknad! Får sån härlig energi när solen skiner. snacka om att vårkänslorna spirar nu! Denna tjejen har varit i skolan mer eller mindre hela dagen, träffat tjejerna och jobbat för att färdigställa vår tenta. Lite fin lir kvar sen jäklar! hah

Nu väntar en välförtjänt helg, har maaassor att göra men åtminstone inget plugg som jag behöver ta tag i, skönt. Idag vill jag bara önska alla en fantastisk helg och passa på att njuta av solen! Det ska i alla fall jag göra, med start.. nu! Tänkte passa på att ta en riktigt god pw längs vattnet. Denna tjejen har ju lyxen att ha det löpande precis utanför fönstret.
tjingeling!

Likes

Comments

Studier

Sitter och läser i en statistik bok inför tentan som ska skrivas till nästa vecka. Matte har helt klart alltid varit min grej och hade det inte varit för mitt stor hästintresse och antagning till special idrott i dressyr hade jag utan tvekan haft i alla fall en mer matte kurs (matematik D) i ryggsäcken. Jag nöjde mig med C kursen och valde hästarna före matematiken. Men vad gör det? Super kul att få gnugga matteknölarna i skallen igen! Nu håller vi på att lära oss om statistisk analys i skolan, tyvärr inte med särskilt mycket fokus mycket formler men ändå. Ser verkligen fram emot den kommande tentan! (Vilket jag nästan verkar vara ensam om haha).

I alla fall "kom att tänka på" att sommaren snart är här, SOM JAG LÄNGTAR! Men jag har inte riktigt varit säker på vad jag ska sysselsätta mig med, ledighet i all ära men i tre månader?! Nej tack! # rasttösabit ! Så varför inte kombinera dessa tänker jag, lite sommarlov och lite plugg. Så nu har denna tjejen anmält sig några sommarkurser. En blandad kompott blev det; Akademiskt skrivande (kan behövas inför kommande C-uppsats hah), Matematik, Personlig och professionell utveckling och till sist måltidskultur.

AH.. nu måste jag dyka tillbaka ner i min bok, min tio minuters paus för mellis blev visst lite längre än så. hah
Ha det fint där ute i detta avlånga land! Tjingeling!

Likes

Comments

Recept

Första veckan på vårens diet, deffperiod? (vad man nu vill kalla den) avklarad. Något som är viktigt för mig, speciellt när jag ser efter att äta extra nyttigt och begränsar mitt kaloriintag, är att ändå äta varierat och gott. För mig handlar det inte bara om att för funktion men också att kunna njuta av sina mål, helt klart min nyckel till hållbarhet! Denna veckan har mina några av mina matlådor bestått av något så fantastiskt gott som ostiga tonfiskbiffar, som jag bara måste dela med mig av! Verkligen värt att testa om man vill ha ett snabbt och enkelt mål som mättar ordentligt! (Scrolla ner för recept)

Tonfikbiffar med keso och persilja

Ingredienser:

1 burk Tonfisk (i vatten)
1 äggvita
1 msk persilja
100 g keso
Salt och peppar

Gör så här:
1. Låt vätskan rinna ur från tonfisken
2. Blanda sedan samtliga ingredienser i en skål
3. Hetta upp en stekpanna med lite olja i och klicka sedan ner bollar av tonfiskröran i stekpannan (dem kommer flyta ut lite grann)
4. Stek biffarna tills det fått en brungyllene färg på båda sidorna (vänd inte biffarna för tidigt då går dem sönder)
5. Klart!

Jag hade 75 g naturell kvarg och lite grönsaker till.

Likes

Comments

Den där känslan när kroppen och knoppen känns så mör och fylld av energi på en och samma gång, är det inte egentligen en ganska fantastisk känsla?! Det tycker i alla fall jag. I Fredags var det tentafix hela dagen, så nu är det bara för mig att vänta på att då den rättad. fingers crossed att det går bra!

Passade även på att åka å hälsa på mammsi och skämma bort henne med något hon ofta tjatar om när jag hälsar på. Så när hon kom hem ifrån jobb stod det köttbullar i tomat- & örtsås med pasta på bordet och väntade. Brukar använda kycklingfärs men det hade hon ingen hemma, och så blev det lite wokad paprika och champinjoner till. (rätten på bilden). Måste bara säga, paprika är en av mina favorit grönsaker, så gott och kul med olika färger och smaker! Inte mindre gott blir det när man wokar upp den i lite olja med salt och peppar!

Men framförallt har denna helgen gott i bebisarnas tecken. Under lördagen hälsade jag på en av mina systrar som för en vecka sen blev mamma, för tredje gången! Denna gången till en liten flicka. Stolt syster och moster är denna tjejen må jag säga! Och idag vart det babyshower för min ingifta syster, som självklart vart helt ovetandes om att 12 personer skulle komma och störa hennes planer för dagen! Superkul å så mysigt. Massa lek och många godsaker!

I lördags vart det även födelsedagsfirande för en av mina bästa vänner. Massor av god mat, smarriga drinkar och härligt sällskap, vad mer kan man begära?! Super härlig kväll verkligen! Är ganska säker på att födelsedagsbarnet blev nöjd med sin kväll!

Hah när jag skriver detta inser jag hur mycket jag har ätit denna helgen, jisses! Lagom och måtta - vad är det?! Men vad ska man säg? YOLO typ! Friar man något så gör det ordentligt!

Nu är jag i alla fall hemkommen till mitt lilla kryp in efter en två timmars tågresa och har myst ner mig i pyjamasen under en filt på soffan. Sitter och njuter av mitt härliga humör och drömmer mig bort till varmare klimat... Grekland för att vara mer specifik, förhoppningsvis blir det en tripp dit i sommar för att hälsa på härliga vänner där!

Dags för mig att sluta babbla... men,
Hoppas alla har haft en minst lika bra helg som mig och får en fantastisk vecka!

Likes

Comments

Recept

Efter världens längsta vecka av tenta skrivande, eller snarare försök till tenta skrivande, har skrivkrampen äntligen släppt. Nu har jag skrivit nästan alla delar och är nästan till och med nöjd, hej perfektionisten som aldrig blir nöjd! hah! Tentan är min projektplan inför projektet jag ska göra under min praktik som startar vecka 14. Som jag ser fram emot detta, det ska bli så kul och lärorikt att få komma ut i "verkligheten" och lämna studentbubblan lite. Jag kan inte säga mycket mer än att det är ett projekt som inriktar sig på matvanor och medvetenhet om sambandet mellan mat och hälsa (psykiskt och fysiskt) och kommer genomföras på en högstadieskola. AH så många idéer jag har, men kan inte säga något förrns allt är godkänt av examinator och handledare. Men... apropå matvanor eller mat snarare tänkte jag dela med mig av en av mina favorit lyxluncher (eller varför inte middag), vilket är mina hemgjorda spicy chickenburgers. Så snabbt och så enkelt men framförallt sååå gott! (scrolla ner för recept)

Hemgjorda Spicy Chickenburgers

För 2 st hamburgarebröd:
2 dl fullkornsmjöl (jag använde fullkornsvete)
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½-1 dl vatten

Gör så här:
1. Värm upp ugnen till 250 grader (Celsius)
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
3. Tillsätt olja och en skvätt vatten, rör om med en gaffel tills det börjar blidas en deg
4. Tillsätt vatten mer vatten om det behövs, degen ska INTE vara kletig men heller inte smulig.
5. Knåda degen ett par minuter så att den blir elastisk, forma sedan degen till två bollar och tryck ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper (det ska vara runda och ca 3 cm tjocka)
6. Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader (Celsius), grädda i ca 10-13minuter

Tomatsås:
blanda tomatpuré och chilisås efter smak och mängd du vill ha i burgaren
(funkar självklart att göra med bara tomatpuré och kryddor också)

Senapsdressing:
Blanda kvarg och dijonsenap efter smak och mängd du vill ha i burgaren.

Kyckling:
Jag delade en kycklingfilé för att göra den tunnare, som jag sedan stekte i lite rapsolja och kryddade med salt, peppar, cayennepeppar och paprikapulver.

Tillbehör:
Du kan ju självklart välja de tillbehör som du föredrar, men tillsammans med kryddig mat gillar iallafall jag grönsaker som tomat och bladsallad. Så jag hade några skivor tomat och några blad isbergssallad till mina burgare.

Likes

Comments