View tracker

Som ni säkerligen märkt har jag bytt från Blogg.se till Nouw. Men jag har känt att jag inte trivts här, så jag har bytt tillbaka till blogg.se igen. Ett längre inlägg om bytandet av bloggportal hittar ni där. den nya adressen är därmed milkandacookie.blogg.se

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Allmänt, småkakor

Flarn i alla dess former är något jag alltid återkommer till. För det första passar det till in princip allting. Det spelar ingen roll om det är en pannacotta eller chokladmousse som ska serveras, flarnet har en plats oavsett.

Det går dessutom att variera i oändlighet. Hasselnötsflarn, knäckflarn och chokladflarn. Eller som i det här fallet, mandelflarn

Receptet framkom mest utav en slump. Mamma tyckte att jag kunde baka havreflarn. Eller mandelflarn. Jag tänkte; varför inte både och? Därför blev det ett mandelflarn med havregryn. Eller havreflarn med smak av mandel. Beroende på hur man ser det.

I vilket fall som helst är de goda. Ruskigt goda. Knapriga, flortunna och spröda. Precis som det ska vara. Jag serverade dem till glass. Kan tänka mig att de passar perfekt med en klick smörkräm emellan. Och givetvis passar dem precis som de är, utan krusiduller.


Mandelflarn

Tips:

-Håll stenkoll de sista minuterna av gräddningstiden. Skillnaden mellan bränt och välgräddat är liten och det tar inte många sekunder.

-

100 g smör
1,5 dl havregryn (52 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
50 g mandel (1/4 pkt)
2 msk mjölk (30 g)
2 msk ljus sirap (42 g)
1 krm bakpulver
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna medan du hackar mandeln riktigt, riktigt fint. Rör ner alla ingredienser i smöret. Klicka ut små, små klickar av smeten glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 5-7 min tills flarnets blivit välgräddade. Dra av bakplåtspapperet från plåten och låt flarnen svalna helt på bakplåtspapperet innan du flyttar på dem.

​-Hedvig

Likes

Comments

View tracker

tårta, Allmänt

Som varje år, när påsken kommer, bakas det traditionsenligt en påsktårta. Förra årets tårta var en mäktig chokladhistoria som räckte hela påsklovet. Och hur god den tårtan än var, så var jag inte sugen på att upprepa historian. Därför blev årets påsktårta en betydligt lättare, men minst lika god, variant.

Min familj är ju både kräsen och har en stor bredd av smaklökar. Att baka en tårta som matchar allas preferenser är alltså inte helt lätt. Men en gemensam nämnare för hela familjen är att vi gillar choklad. Därför är det ett återkommande inslag i påsktårtan. Då vet man att det iallafall finns något som alla gillar. Chokladbottnar löste enkelt det problemet.

Sedan kommer fyllningarna. Det är betydligt krångligare. Det får inte vara för mäktigt. Helst ingen grädde. Absolut ingen smörkräm. Eller maräng, absolut inga maränger. Lakrits, godisfluff och mandelmassa är andra saker som är förbjudna. Därför fyllde jag tårtan med vaniljkräm och hallonfyllning. Det uppfyllde de flestas önskemål.

Som frosting blev det en lemoncurdgrädde. Chokladbottnar, vaniljkräm, hallonfyllning och lemoncurdgrädde bildade en påsktårta som iallafall jag uppskattade. Om resten av familjen tyckte om den? Jag tror det. Det verkade så iallafall. Att den spacklades med lemoncurdgrädde är något pappa får ha överseende med. För det är nästintill omöjligt att skapa en påsktårta som passar alla till 100%.

Påsktårta 2016

Tårtbotten
1 dl kakao (40 g)
2 dl strosocker
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 ägg, rumsvarma
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2 ägg
1 msk strösocker
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1-2 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker

Hallonfyllning
100 g hallon
0,5 dl socker
2 msk citronsaft
1 gelatinblad

Lemoncurdgrädde
2 dl grädde
1 dl lemon curd

Dekoration
Lemoncurd
Lakritsgodis
Grönt gelegodis
Smulor från tårtbotten
Jordgubbssylt

Tårtbotten:
Koka upp 1 dl socker, kakao och mjölk i en kastrull. Häll upp i en skål och låt svalna helt och hållet. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter. Vispa smör och resterande socker krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och
bakpulver i en annan bunke. Tillsätt växelvis chokladblandningen och mjölblandningen till äggsmeten. Häll i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter. Låt kallna under en bakduk.

Vaniljkräm
Vispa upp ägg och socker. Koka upp mjölken. Blanda 1 msk potatismjöl med lite vatten och blanda i det i mjölken under vispning. Häll mjölken i en tunn stråle i äggsmeten, under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud den på svag värme tills den tjocknar. Rör konstant. Om den inte tjocknar, kan man tillsätta 1 msk potatismjöl utrörd i vatten, men då blir den lite stabbigare.

Hallonfyllning
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp hallon, socker och citronsaft. Låt hallonfyllningen koka tills den har reducerats till hälften, alltså att volymen på hallonfyllningen minskat till hälften. Rör ner gelatinbladet. Låt svalna helt.

Lemoncurdgrädde
Vispa grädden ganska hårt. Rör ner lemoncurden.

Montering och dekoration
Skär av toppen på tårtan (spara till dekoration). Dela tårtan i två bottnar. Lägg ena tårtbotten på ett tårtfatet. Spänn fast kanten på springformen runt botten. Bre på ett lager med vaniljkräm (allt går inte åt). Bre sedan ett lager med hallonfyllning direkt på vaniljkrämen. Låt stelna i kylen i 1-2 h.

Lägg på den andra botten. Ta av kanten från springbotten och spackla tårtan med lemoncurdgrädden. Bre ut lemon curd i form av en kyckling på tårtan. Använd jordgubbssylt som näbb, lakrits som ben och grönt gelegodis som planta. Smula den överblivna toppen från tårtbottnarna. Gör en kant av smulorna. Servera!!

-Hedvig

Likes

Comments

"Nyttigare" bakverk, Allmänt, här

Energibars är ett utav de bakverk som även fitnessmänniskor äter. Hur många instagrambilder finns det inte med återhämtningsmål. Återhämtningsmål som består utav energibars.

Fast ibland undrar man om det verkligen är en energibar eller om det är en förklädd kaka. Kollar man innehållsförteckningen märker man snabbt hur mycket socker det är. Dessutom är energibars dyra.

En dag efter skolan var jag baksugen och då passade det bra att baka dessa energibars. Energibars funkar ju, förutom återhämtningsmål, också som mellis. Dessa innehåller inget socker och är betydligt billigare än de köpta varianter man kan hitta.

Fördelarna tar inte slut där. Eftersom jag ständigt får äggvitor över när jag bakar är jag alltid på jakt efter äggviterecept. Till dessa energibars går det åt hela tre stycken!! Bättre kan det inte bli.


Energibars-äpple och kanel 12 st

Tips:

-Dessa håller inte i mer än 4-5 dagar, så ät upp dem snabbt.

1 dl solroskärnor
1 dl kokos
1 dl pumpakärnor
0,5 dl linfrön
2 dl havregryn
1 normalstort äpple
0,5-1 tsk kanel (börja med den mindre mängden)
0,5 dl hasselnötter( går att utesluta)

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa äpplet smått i en matbredare. Tillsätt övriga ingredienser förutom hasselnötterna och mixa till en kladdig smet. Smaka av smeten, tillsätt eventuellt mer kanel. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck ut degen till en fyrkant, ca 1,5 cm hög. Skär fyrkanten i bitar, ca 12 stycken. Hacka nötterna och tryck fast dem på toppen av rutorna. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Förvara i rumstemperatur. Håller ca 4-5 dagar.

​-Hedvig

Likes

Comments

Allmänt, Godis, bröd
Idag är det typ en vecka kvar till påsk. Det beror ju lite på när man firar påsk. Jag firar iallafall påsk på påskdagen, vilket innebär att det är 8 dagar kvar. 
 
Det innebär också att jag, om än lite sent, börjat fundera på vad jag ska baka till påsk. Det där med att planera saker en månad i förväg är ju inte riktigt min starka sida. Och hittills har jag ju klarat mig bra med denna svaghet, även om det bidrar till en viss stress ibland.
 
Jag är ganska övertygad om att jag inte är den enda som har denna egenskap. så för att hjälpa dig lite på traven sammanställde jag en liten lista med smått och gott. Förhoppningsvis ger den åtminstone lite idéer till påskbaket. Det gjorde det för mig iallafall:)
 
Visserligen från i fjol men lika god för det!! Maffiga chokladbottnar, passionsfruktcurd och hallonmousse. Dessutom chokladfrosting, chokladfingrar och godis. En direktbiljett till matkoman.
 
Jag vet att jag nyligen länkade till receptet, men så blir det med bra recept. Eftersom påsken är citronens högtid var jag bara tvungen att ha med en småkaka med smak av citron på listan.
 
Eftersom svensken äter hiskeligt mycket godis får listan såklart innehålla ett recept ur den kategorin också. Detta recept är superenkelt och tar 10 minuter att göra. Äter du inte godis rekommenderar jag dig ändå att läsa inlägget. Det är roligt.
 
Rubriken säger emot sig själv, jag vet, men de här frallorna blir verkligen lika bra som köpevarianterna. Bilderna gör verkligen inte frallorna rättvisa, det kommer du inse när du smakar dem. Kräver en viss arbetsinsats men är mödan värd, vem vill inte ha lyxfrukost när det är långledigt?
 
Som sagt, påsken är citronens högtid. Som den glassentusiast jag är tog jag givetvis med ett glassrecept som avslutande punkt. Kan tänka mig att den här glassen blir otroligt god tillsammans med lite maränger och en hallonsås. Bra om man gillar lite syrligare desserter.
 "Kod för att importera min blogg till Nouw: 4752747328"
-Hedvig
 

Likes

Comments