Ej miljöcertifierade Kemikalier

Skriven av Vincent Haraldsson 29/5/17

När man går och handlar så finns det många varor att välja på beroenden på vilken man väljer, så avgör det skillnaden mellan förgiftad miljö eller ej. När man handlar kemikalier är det viktigt att de är miljömärkta. Det finns ofta många miljöskadliga kemikalier i rengöringsmedel som rinner ut från avloppsvattnet till våra vattendrag och Östersjön. Många reningsverk kan inte ta upp de nya ämnena som inte är kontrollerade och det kommer nya medel varje dag som inte hinner granskas och därför inte bör användas.

Men varför är det tillåtet att sälja miljöskadliga ämnen som används av privatpersoner hur som helst.?

Det enkla svaret är att, oftast så är det pengarna och girigheten styr och det kontrolleras allt för lite. Det har inte heller fått tillräckligt med uppmärksamhet.

Nödvändiga lagar och bestämmelser hinner inte alltid komma fram i tid och därför måste man agera på egen hand.

För kemikalierester som inte tas bort i kommunala reningsverk eller mindre reningsanläggningar för egnahemshus i glesbygden så rinner det ut i havet, och skadar inte bara, vattenorganismer i sitt område och det kan även spåras kemikalierester på mycket stor områden.

Några miljömärkningar är SVANEN, SVANENMÄRKT

Svanen, svanenmärktSyftet med Svanen är att hjälpa konsumenter välja de ur miljösynpunkt bästa produkterna på marknaden

Läs mer →

EU Ecolabeltidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke.

EU Ecolabel

Bra miljövalär Naturskyddsföreningens miljömärkning

Bra Miljöval

BLÅ ÄNGELN / DER BLAU ENGEL

Blå Ängeln / Der Blau Engelär Tysklands miljömärke.

Det kan gå åt mycket tid och många studier för att se vilken effekt kemikalierna får för miljön. Men man kan fortsätta inte och hoppas på att allt går bra, för då är skadan redan skedd. Är det kemikalier eller något onaturligt så är det ganska logiskt att det inte kan brytas ner och att det orsakar skador på omgivningen. Om man säljer eller köper kemikalierna och hoppas på att de inte ska granskas så har man inte koll konsekvenserna över ens girighet.

Lösning

Det individuella valet av bland annat rengöringsmedel, spelar stor roll.

Handla miljömärkta produkter så att du inte bidrar till mer förgiftning, och kom ihåg att människan står högst upp på näringskedjan och allt man orsakar får man tillbaka på ett eller annat vis och när det väl sker i mer omfattande former så har den biologiska faunan ofta nästan kollapsat av de olika beslutens konsekvenser.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Blogginlägg


Rökningens miljö och hälsopåverkan

Skriven av Vincent Haraldsson 18/5/17


Rökning är ett större problem än många tror, inte bara den illaluktande doften som kan blåsa i ansiktet på förbipasserande människor och djur utan den enorma hälso och miljöpåverkan den lämnar efter sig. När man köper cigaretter så har man ofta” omedvetet” bidragit till stora skador. Många tror att det bara är tobak och att det är “rent” och påverkar bara konditionen lite negativt men faktum är att tobak är en av de mest destruktiva organiska produkter som säljs. För de som röker ett paket om dagen så kostar det dem ca 20,400 kr per år och det pengarna har gått till något destruktivt inte bara för ens kropp utan för omgivningen, och inte bara för när omgivningen utan för odlarna och miljön bortom affären, men det syns inte alltid. För 20,400 kr så kunde det har sänkts till att rädda Östersjön eller exempel gå på en boxningsklubb i ca 18 år.


Med det du inte visste var att när du köpte dina efterlängtade cigaretter “som du inte kan klara dig utan” var att det har orsakat bland annat: skövling av skog och förgiftat miljö, stor minskning på växt och djur fauna, cancer hos de utnyttjade odlarna mm. Det kan vara svårt och sätta det här i perspektiv men jag kan länka en film om verkligheten för hälsan: https://www.youtube.com/watch?v=zrwmWt9p4y8 och här är mer information om Tobak :


file:///home/chronos/u-48d4bbf528f38e589fb2cf5b790a8f4531becd14/Downloads/Andras-r%C3%B6k-din-h%C3%A4lsa-Ciggarettr%C3%B6kens-inneh%C3%A5ll.pdf


De lågbetalda odlarna luras in i ett kontrakt med hopp på att kunna försörja sig. Men de utsätts för extremt höga halter av nikotin och bekämpningsmedel då det inte har några riktigt skyddsutrustning.


Det råder inga tvivel om att tobaksodlingen skadar miljön, och odlarna och deras familjer och i slutänden sänker den biologiska mångfalden. Förutom att tobaks plantan är giftig i sig och innehåller nikotin och så är den också mycket hårt besprutat med miljö skadliga kemikalier vilket förgiftar marken och vattendrag och alla som är i närheten.

Den största tobaks producenten är Kina som använder över en miljon hektar för tobaksodling.


Men en vanlig sak är att folk avhumaniserar och säger nej mina cigaretter är väl bra men andra är dåliga, för att man själv inte vill ha dåligt samvete. Men faktum är att man är nästan lika dålig som tobaksföretagen. OBS detta gäller även snus.


Vardagen ser ofta ut så här kortfattat

Så rökaren går in i affären köper cigaretter och stödjer tobaksföretagen, och alla konsekvenser som sker där mellan. Rökaren tänder cigaretten och andas in den giftiga röken och skadar sin hälsa och folk i sin omgivning. Rökaren kastar sin fimp på marken bland en massa andra fimpar. Cigarettfimpen innehåller tobak och nikotin och mikro-plast och glasfiber, dessa gifter rinner ner i marken i brunnar, och förgiftar grundvattnet. En del av det giffterna hamnar i havet och fiskarna får i sig giffterna som människor sedan äter.

Lösning

Köp inte tobaksvaror överhuvudtaget och Informera andra om hur processen går till och konsekvenserna för miljön, mångfalden och odlarna.

Men ännu än gång “syns det inte så finns det inte”. Så är det här “bara ett paket cigaretter”!

Likes

Comments

​Hej och välkomna till våran blogg!

På denna blogg kommer vi diskutera miljöfrågor om Östersjön och specificera oss på miljögifter. Var inte rädda att fråga frågor eller lämna en kommentar!

Hörs inom kort!

Likes

Comments