LIVET YOU KNOW, ÅNGEST

Hej på er!

Tänkte göra ett inlägg idag om hur det var/är för mig att komma tillbaka i arbete efter en ganska lång sjukskrivning och utmattning.

Det här är som jag ser det och det ser såklart olika ut för alla.
Jag började ju en tvådagarsutbildning den 20 september och började sedan arbeta några timmar i veckan på Söderberg & Partners, jag trivs verkligen bra på jobbet och kollegorna är superbra.
Den känslan har jag ju inte haft senaste gångerna jag har testat att komma tillbaka i arbete, utan snarare känt att det tagit emot och varit jobbigt, och speciellt haft ångest över det och till och med haft flera panikångestattacker på jobbet, vilket gör att jag sedan gått runt med en förväntansångest hela tiden, för att jag tror att jag ska få en panikattack igen.

Men denna gång har det fungerat, och jag är såå glad! Självklart har jag dåliga dagar där jag har mer ångest, känner av utmattningen eller så, men i det stora hela så får jag ändå vardagen att fungera.
Det är verkligen bara att kämpa på och komma på fötter igen, för jag letar ju även lägenhet nu, och för att ha lägenhet måste ju arbetet gå bra.. såklart.

Men det är en inre kamp det här, man har denna förväntansångesten över sig och tror att så fort jag börjar arbeta så kommer jag må dåligt igen, känna stress och bli utmattad delux igen. Men känslan av att ha kollegor igen, tjäna pengar och göra något på dagarna (kvällara..jobbar kvällstid) slår den jobbiga känslan som ibland kommer.

Men det är nog tanken av "tänk om det inte håller" som är värst. Tänk om jag skaffar boende igen och det inte fungerar med arbetet? Då skiter sig allt. Men så kan jag inte tänka, måste tänka positivt! Det är så jag går runt nu, de positiva tankarna MÅSTE finnas där och slå ut de negativa.

Så, innan jag börjar gräva för djupt här så avlutar jag haha. Nu ska här letas vidare, efter bostad alltså.

Ciao! <3


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW, ÅNGEST

Men hej!

Har tänkt göra ett inlägg om hur det är att komma tillbaka till arbete efter en lång sjukskrivning och medan man fortfarande inte är helt stabil, men vem är det egentligen?

Jag har mått väldigt bra generellt senaste månaderna, speciellt i somras, jag är verkligen en sån som trivs bäst i sånt klimat och jag tror egentligen att jag skulle må bättre om jag bodde i ett varmt land. Men är ju en jämtlänning ända in i själen så skulle nog sakna allt som finna här hemma.
Men förra lördagen så var det som om luften rann ur mig och jag låg i sängen utan den minsta ork i princip hela veckan. Jag tog prover i fredags för att läkaren jag träffade sist misstänkte fel på sköldkörteln (hypotyreos, tror jag), vilket jag har gjort sedan jag började må dåligt hösten 2015, men inga läkare har tagit det på allvar. Men äntligen fick jag ta alla prover som behövdes.

Och till det jag skulle skriva om, att arbeta efter en sjukskrivning. Jag har ju varit sjukskriven från och till sedan september 2015 och min hjärna känns helt annorlunda. Förr kunde jag gå till mitt jobb varje dag utan att ens fundera på det, det var rutin och ja man måste ju jobba.. plus att jag älskade det!
Och nu har jag börjat på ett nytt jobb, vilket innebär kvällsjobb några dagar i veckan - perfekt för mig. Men jag är så rädd att mitt mående ska påverka även detta jobb, jag måste komma över den tröskeln och sluta med mina säkerhetsbeetende, som att undvika saker när jag tror att jag ska få en panikattack, svimma eller dö. För har jag någonsin gjort det? Ja, panikattacker har jag fått men jag kan idag bromsa dem i tid och får helt enkelt stå ut med ångesten som stannar kvar. Men jag har aldrig svimmat eller dött. Nähää?!

Mitt jobb nu är ju superbra.. härliga kollegor, drivande och inte stressigt.

Men i vilket fall som helst, mitt tips är att börja väldigt lite och acceptera inte ett jobb som har stresstålig som krav, för man ska få jobba utan att vara det. Stress är en naturlig grej hos oss och den är bra i viss mån, men när den tar över och man är i den hela tiden det är då den blir farlig. och alla är olika känsliga. Jag är nu såpass känslig för det att måste jag stressa iväg till bussen eller att inte styra själv över min tid så kan det förstöra hela dagen.
Och jag vill gärna ha kontroll själv, som att köra bil är underbart tycker jag. Då är det jag som bestämmer och jag har kontroll över körandet, när jag inte har kontroll över hur jag mår.

Lite luddigt inlägg kanske men så är det. Vi hörs snart. Ha det fantastiskt! <3Likes

Comments

LIVET YOU KNOW, ÅNGEST

Hej på er alla fina!

Idag är en sån dag där jag är så pepp. Är pepp på jobb, att komma vidare.. framåt.
Jag har som ni säkert läst och förstått stått still länge. Mitt mående har begränsat mig så himla mycket och när man väl känner sig friskare igen så kände iaf jag att "hjälp, vart ska jag börja". Jag lämnade min karriär som frisör bakom mig och flyttade hem. Nu ska jag börja om från början. och det är läskigt som fan!

Jag hade ju ett fungerande liv tyckte jag, men det gick fel och det blir lite "gör om gör rätt", nu ska jag bygga upp mig själv igen och få detta att fungera. Och samtidigt som att jag är otroligt peppad inför det och vill sätta igång nu nu nu, så är jag också rädd, för att krasha igen. Så babysteps är det som gäller.
Att hitta något som känns roligt och sedan övergå till ett arbete där jag kan komma igång mer och mer, är det som förhoppningsvis kommer att fungera för mig.

Jag har vuxit så mycket senaste halvåret. Från att ligga förstörd och trasig i sängen utan att vilja ens gå på affären (det var farligt och jag kunde svimma, tänkte sjuka jag) till att vilja träffa folk igen, åka tåg och hälsa på vänner, gå ut, äta på restaurang, gå på dejter, våga ta chanser.

Det kommer känslor ibland, som ett slag i ansiktet, av ångest. Det kan komma när som och det slår mig hårt varje gång.. men jag kan hantera det idag. Jag vet vad känslan är och jag kan sätta ord på det, något jag inte kunde förut.. Och hur läskigt är inte det?Kan le på riktigt idag, och faktiskt mena det. Kan du det? <3

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW

Hej hörrni!

Tänker att det är hög tid att jag berättar och ger en liten update om hur jag mår och egentligen hur mitt mående har förändrats senaste halvåret. Känns så sjukt att snart halva 2017 har gått.
Efter nyår (som kan ha varit den absolut värsta tiden och dagen för mig) så sa jag till mg själv att 2017 - det ska bli mitt år. Det är året jag ska få tillbaka mig själv och ta kontroll över mitt egna mående.

För att det lite så - när man drabbas av psykisk ohälsa så är det som om man sakta men säkert bryts ned i mindre bitar. Jag tappade kontrollen över mig själv, och känslorna och symtomen från mina diagnoser bestämde HELT. Det är fruktansvärt och det är det absolut svåraste jag varit med om. Vid jul och nyår 2016 var jag inte hel, jag låg i förstörda bitar och det enda jag kunde göra var att ligga hemma i sängen. Då var depressionen ett faktum, och med en bakomliggande ångestproblematik var jag ett vrak.

Men jag kan idag, nästan lite stolt, säga att jag vände det. Och det var inte helt på egen hand, men en del. Jag fick hjälp på akutpsykiatrin, för att sedan få hjälp på ungdomspsykiatrin. Jag bestämde mig sedan för att vända mina tankar - till positiva!
För att i ca 1,5 år levt med negativa tankar, läskiga tankar, tankar jag inte styrde själv - börja styra dem lite, lite i taget. Pö om pö tog jag kontroll över mina tankar och mina känslor. Det tog tid, men när jag väl börjat kom det snart automatiskt.
Jag skrev även ett inlägg om detta.

Hur gjorde jag då? - Jo, jag skrev lappar. Massor av lappar med positiva citat och peppande ord på väggar och spegeln. För även om du inte tänker på dessa lappar eller läser dem varje dag så vet du vad dem står för, undermedvetet tar du det till dig och det händer något i hjärnan.

Och kanske det viktigaste av allt - DET ÄR OMÖJLIGT ATT LEVA ETT POSITIVT LIV NÄR DINA TANKAR ÄR DET MOTSATTA.
Så även om det känns som fake i början, låt det vara så, våga tro på det tills att du faktiskt känner det.

Så... 6 månader har nästan gått och jag äter idag medicin, träffat en bra psykolog, jag flyttade hem igen för att komma på fötter, jag har börjat med ett fantastiskt roligt jobb, jag har världens bästa vänner och familj. Och jag börjar känna mig som mig själv igen.

Det är inte lätt med en depression, det är det absolut värsta jag varit med om och vill ALDRIG hamna där igen. Man kan ha ALLT och ändå hamna där. Jag hade allt det jag har idag även då, men jag var ändå helt förstörd.

Jag vill ge 5 tips till er som mår skit eller är på väg in i det mörka:
1. TA HJÄLP! Det kan vara det absolut viktigaste man gör. Och jag sökte i över 1,5 år via HC utan hjälp innan jag fick komma till ungdomspsykiatrin som blev min räddning. Ge aldrig upp, alla möter vi rötägg till läkare som har 0 empati för psykisk ohälsa. Orkar man inte själv, fråga om en vän eller familjemedlem kan hjälpa dig.

2. Gör sånt du tidigare mått bra av. Även om INGET känns bra i stunden så var tex musik en sådan sak för mig som fick mig att börja må bättre. Jag har alltid ÄLSKAT musik och även om det gick väldigt successivt så kom det sakta men säkert tillbaka, den där glädjen man tidigare känt över något man tycker om.

3. Var ute. Naturen kan vara det absolut bästa som finns för ALLA, men lider man av psykisk ohälsa är det i princip som medicin. För mig var det en kamp att ta mig ut, jag var rädd för att få panikångestattacker ÖVERALLT. Men jag är envis och tog det lite i taget. Börja med små promenader om 5 minuter, om bara så i ditt kvarter. Sedan kan du öka, och klappa dig på axeln när du gör det.

4. PRATA! Om det så är en vän, familj, psykolog, partner... prata med någon som lyssnar och bara finns där. Tänk inte att personen måste förstå dig eller dina känslor, för det är svårt för någon som gått igenom samma att förstå. Men bara att någon lyssnar och säger lugnande saker är guld värt.

5. Någon slags fysik aktivitet. För mig blev gymmet helt otänkbart med panikångesten i början. Men började sedan med lugn yoga hemma med hjälp av youtube (Yoga With Adriane).. tänd ett ljus och släck lampan lite för att komma till ro. Sedan gick jag över på löpning, och DET har varit min räddning. Jag får ta ut mig, KÄNNA att jag är stark och motbevisa min pnikångest att jag visst kan. Och man blir fylld av endorfiner. Ett tips i början är korta intervaller, om det känns för mycket med löpning hela vägen.

Nu blev det som vanligt värsta långa inlägget men hoppas ni orkar läsa.

Idag sitter jag i Trondheim hos mina fina vänner och arbetar. Blev en behövlig långweekend <3

Ha det fint hörrni!

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW

Hej på er finingar!

Har hänt en del sedan sist. Blev en riktig svacka i bloggandet tyvärr, min hjärna fungerar lite så att den kan inte lägga 100% på flera saker samtidigt. Men nu har jag kommit in något i mitt nya, så ska lägga tid på bloggen igen.
Anyway, sista inlägget såg ni att jag börjat med skönhet och network marketing. SÅ HIMLA ROLIGT!

Vad det innebär mer exakt skulle jag kunna förklara i ett annat inlägg.
Det är iaf så att jag söker nu två personer då min business går riktigt bra. Behöver fler i mitt team som vill göra samma sak som mig. Kort sagt, vill du arbeta på dina villkor, var du vill och bygga en trygg framtid där du har mer tid för dina intressen och pengar till att göra det... då tycker jag att du ska skriva till mig så berättar jag mer <3

Som ni vet har jag tampats med sjukskrivning, utmattning, ångestsyndrom och det har varit allt annat än lätt att hitta något som skulle passa mig efter allt det, i jobbväg. Och något som verkligen får mig att se fram emot att jobba med. Detta är det första som känts så rätt. För att jag vet att jag kan styra själv, utmana mig och så småningom ta mig på jobbevents där jag kommer övervinna min skräck att vara i folksamlingar och mycket rörelser. Har som mål att klara det!

Ska inte tjata sönder om detta, men det är nu en del av mitt liv och jag älskar det!
Ha det fint!Likes

Comments

HÅR OCH STYLING

Hej på er!

Dags för en update. Har haft full fart med andra spännande grejer nu i ett par veckor, därför har bloggen kommit i skymundan.
Det är så att jag börjat med ett nytt jobb, eller jag bygger upp ett jobb kan man säga, bygger upp min egen business.
Ska inte gå in mer på det MEN det känns så roligt och spännande.
Här länge letat något sådant här jobb och nu fick jag möjlighet att börja!
Jag kan arbeta var jag Vill, när jag vill och p0 mina villkor. Drömmen

Mycket sånt här fungerar inte och tro mig jag har varit med om det förut. Men med det här känns det säkert, pålitligt och BRA!

Nu är det så att jag behöver 4 stycken testpersoner av vår bästsäljande produkter som kommer i form av en Beautybox ♡
Och jag tänkte, varför inte höra med er?

Det passar ALLA, det är grymma produkter med bra innehåll.

Här ser ni innehållet i Boxen.

Du får-
♡Contouring Lipgloss - ger upp till 40% fylligare läppar och vårdar läpparna utan att ge beroende.

♡Hair/Face mist - en fuktgivande spray för både ansikte och hår.

♡Whitening Toothpaste - 25h antiplackskydd som skyddar dina tänder mot missfärgningar. Samtidigt som den successivt ger vitare tänder så får du tillbaka din naturliga vita.

♡Mudmask - Med 50 olika havsalger så får du med den här masken bort orenheter, finnar och ärr. Funkar mot porer!

♡Peeling - för hela kroppen och fungerar utmärkt mot torra och spruckna fötter.

♡Mascara - med böjd borste för volym och separation. 

♡Grönt te kosttillskott - skyddar din kropp mot avgaser &  föroreningar, något alla behöver.

Under april får nu denna till kampanjpris.
Skriv i kommentarerna eller till 0738012666 om du vill prova!
Ha det så fint 💋

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW, MAT OCH RECEPT, ÅNGEST

Hej på er alla fina!

Helgen som var blev verkligen helt underbar. Fylld med skratt, bra energi och god mat.
I torsdags tog jag och Jennifer bilen upp till Åre, för att mötas upp med Emelie där. I fredags kom resten av tjejerna.
Vi har känt varandra i 15 år kom vi fram till, helt otroligt. Vill aldrig sluta ha dem i mitt liv.

Här kommer några bilder från helgen.

Det var så fint väder i fredags!
Vi hade det iaf så himla gött hela helgen. Var supertråkigt att åka ifrån dem men hoppas det blir en weekend snart igen.

Och för min egen del så var det absolut bästa att jag mådde så himla bra hela helgen, pigg och massor av energi.
Det känns som att det börjar vända nu, och att jag blir mer balanserad i mitt humör och mående. Underbart känns Det!

Måste även dela med mig av en supergod smoothie. 
Jag tog | vaniljyoghurt - frysta hallon - en hel citron (jag skär ut själva citronen och klämmer ur saften som blir kvar i skalet) - en avokado - mjölk. Hade ingen banan hemma men det hade funkat till också. Så himla god och matig.

Nu ska jag snart äta frukost och ta vara på den här dagen. Ha en fin dag alla!

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW, ÅNGEST

Hej hallå på er!

Hoppas allt är bra med er. Kan inte påstå att jag är särskilt pigg, men det är inte på grund av mitt mående som det så ofta brukar vara.. nej, det är på grund av mens. Måste verkligen ringa min barnmorska och kolla upp det. Blir helt slut och slö + superont!
Men nog om Det.

Här tänkt på en sak senaste tiden, ett par veckor faktiskt. Och det är absolut inte newsflash men, har haft svårt att ta till mig detta tidigare när jag mått för dåligt.
Men jag har ju berättat om när jag var på botten (inlägget innan). Och efter det kom jag upp en bit och kände mig lite bättre, och bestämde mig för att ändra mitt tankesätt

Alla negativa tankar gör att känslorna blir detsamma.
Tänker jag att "jag mår piss", "Det känns som om jag ska dö", "vad är meningen med livet".. Så blir ju känslan i kroppen hopplöshet, ångest, rädsla och så vidare.

Förstår ni vilken makt våra tankar har?!
Det fina med detta är att vi kan ändra våra tankesätt och försöka tänka mer positivt, det tar tid och det är inte lätt. Men när jag märkte hur min känsla i kroppen ändrades långsamt efter att jag kämpat med att tänka mer positivt insåg vilken skillnad det faktiskt gör.

Hur gjorde jag då? Jo, jag skrev mycket dagbok, skriv ner dina tankar och känslor och när dem kommer.
Och! Jag satte upp massor av små lappar hemma med motivations citat. Var jag än kollade i princip så satt det en lapp med något positivt.  Tillslut behövde jag knappt läsa dem för att ta dem till mig. Utan jag såg bara lappen och påmindes av vad den betydde.

Och tanken med detta är inte att förneka våra problem eller förminska det vi känner och hur vi mår. Utan detta ska hjälpa oss med det. Tänker jag mer klart och positivt så kommer jag tänka mer klart och försöka hitta lösningar. Och känna mer hopp.

Detta är något som har hjälpt mig mycket och jag hoppas jag kan peppa någon annan att testa. Eller är det någon som har erfarenhet av detta?

Det här är som sagt mina erfarenheter och ingenting jag läst mig till eller så. Och jag vet att om man är på botten så är det väldigt svårt att ändra det här, men det kan vara värt att försöka lite försiktigt.

Ha en underbar dag! 💋

Likes

Comments

LIVET YOU KNOW, ÅNGEST

Hej på er!

Det här med alkohol. Att festa har alltid varit en del av mitt liv, eller okej inte alltid haha, men sedan 17årsåldern där någonstans. Det var massvis med fester och drickande på gymnasiet, men jag skötte mig i skolan. Men det var lixom det man gjorde i den lilla byn jag gick skola i.
När jag började jobba så festade jag ofta varje helg, kunde hålla på dagen till sent på natten innan och ändå jobba dagen efter utan en uns av trötthet eller bakis i kroppen.

När man blev något år äldre blev jag mer känslig för att dricka innan jobbdag och undvek det. Ville vara pigg och fräsch på jobbet, speciellt då jag arbetade med kunder.

Jag har varit på botten, psykiskt alltså. Innan jul och nyår mådde jag som sämst, sämre än jag någonsin gjort. Det var som att allt jag såg kändes overkligt och hela jag kändes overklig, som om jag stod utanför och tänkte "vad fan är det som händer" och förstod ingenting. Jag bodde då själv i lägenheten i stan och allt jag kunde göra på dagarna var att ligga i sängen och vila och sova. Det är så jag gör när jag mår dåligt, jag stänger in mig och ligger i sängen.

På jul var vi i Sundsvall hos familj och det var mysigt, och jag kände mig lite bättre. Dagarna innan nyår var värst, jag hade noll planer för 2017 och allt kändes mörkt. Jag har ändå alltid kunnat se ljust på framtiden och tänkt att "Det kommer bli bra", men där och då var allt svart.
Jag minns nyårsafton, åkte till min vän för att fira med henne. Jag sa att allt jag kände var hopplöshet och försökte verkligen peppa mig till att festa.

Jag drack och blev full, och när jag stapplade ut från krogen någon timme inpå 2017 svimmade jag. Jag ramlade ihop på marken. Jag har aldrig svimmat förut och speciellt aldrig druckit  mig så berusad att jag svimmat eller spytt.
Men känslan var inte som att jag var så berusad att jag ramlade ihop utan att hjärnan la av, det blev för mycket och jag orkade inte mer.

När man har ångest så beror det ofta på att man stängt inne sina känslor för länge och det börjar koka över, och tar man inte itu med sina känslor och bearbetat dem så mår man ofta sämre och sämre. Och idag har jag väldigt svårt att få fram känslor, och det kan ha med min medicin också att göra.

Iaf. Natten till 1 januari spenderade jag på akuten, jag hade fått en lätt hjärnskakning och fick komma i kontakt med akut psykiatrin för första gången, och lite där vände det. Jag insåg att jag behöver hjälp NU!
Jag har gått på läkartider och psykologsamtal på UPM och påbörjade en antidepressiv medicin. OCH jag flyttade hem till pappa och hans fästmö.

Det blir bättre och jag försöker komma i underfund med vem jag är, vad jag behöver och vad jag vill göra.
Jag hade så tydliga planer och mål, men en sak jag har lärt mig är att det aldrig blir som man tänkt.
Jag tar dagen som den kommer och det är så jag vill leva, 8-17 är inget för mig.
Jag behöver kreativitet och frihet.

Alla mår vi dåligt någon gång i livet och vissa faller mer än andra. Men jag har lärt mig massor utav detta och ska en dag tacka min kropp för att den sa stopp.

Till alkoholen.. just nu dricker jag inget alls. Inte sedan nyår. Dels för medicinen men också för att skräcken ligger kvar. Tänk om det blir som på nyår? Jag ska verkligen försöka ha ett alkoholfritt år.  Wish me luck 🙄

Ska bli spännande och se om det gör någon skillnad i kroppen.
Okej det var allt för idag. Hoppas du orkade läsa.

Idag blev det frukost ute i solen, älskar våren! Ha en fin helg allihop 💋

Likes

Comments

ÅNGEST

Hej på er!

Sitter just nu och försöker ta mig ur en väldigt jobbig panikångest, ingen attack men en ihållande ångest och oro som tynger ner hela mig. Tungt att andas, synen försvinner och helt slut på energi.
Har en läkartid om 40 minuter och hade det inte varit för att Eric erbjöd sig att skjutsa så hade jag nog ställt in.
Jag är nämligen expert på det, att ställa in saker för att jag är rädd. Jag är rädd för att få en panikattack eller att bli galen på allmän plats.
Måste lära mig att jag inte blir galen, och att sluta tro att folk ser hur oroad och panikslagen jag är på insidan.. när jag ser "normal" ut på utsidan.

Jag hatar att ställa in saker, det känns otacksamt och dåligt. Men min rädsla tar över ibland. Bara tanken på att ta mig ner på stan eller sitta på en buss får mig att må illa.

Idag kommer jag iväg och nästa steg är att ta bussen till där jag bor, två mil utanför stan.


Nu sitter jag och försöker andas bara och få in frisk luft.En liten update bara. Hoppas ni andra har en bra dag idag! 💋

Inom kort kommer ett inlägg om alkohol och hur jag ser på det idag.

Likes

Comments