Detta måste ni testa, väldigt smakrika och goda biffar. Självklart går det att ha pasta till också men vi valde att ha rotfrukter till och vilka rotfrukter man vill ha är upp till var och en. Tomatsåsen kokade vi i förra veckan till en annan rätt och det blev mycket och funkar utmärkt att ha i kylen. Receptet blev åtta biffar.

Tomatsås
1 kg tomater
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1/2 dl olivolja
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
1 msk timjan
1 msk rosmarin
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Halvera tomaterna, klyfta löken och skär paprikan i stora bitar. Skala vitlöken, lägg allt i en plåt med kanter. Blanda ihop olivoljan, honungen, vinägern och kryddorna i en bunke och häll det sedan i plåten och rör om lite. Sätt in plåten i ugnen i ca 1 timme. Ta ut plåten och häll över i en skål eller kastrull och mixa sedan. Smaka av med salt och peppar.

Biffar och rotfrukter i ugn
500g nötfärs
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
15 oliver urkärnande
100g parmesan
En kruka basilika
1 ägg
Salt och peppar
4 Potatisar
3 palsternackor
1 kålrot
Olivolja

Skala palsternackorna och kålroten. Skär i jämntjocka stavar. Klyfta potatisarna. Lägg rotfrukterna på en plåt, häll över olivolja, salta och peppra. In ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Skala vitlök och lägg i en matberedare. Lägg i tomaterna, oliverna och riv ner nästan all parmesan (spara lite till servering). Lägg i alla basilikablad förutom några till servering och häll på lite olja från de soltorkade tomaterna. Kör matberedaren ett tag tills allt hackats och blandat sig. Lägg i nötfärsen, kläck i ett ägg samt salta och peppra. Kör matberedaren igen tills det blandat sig. Forma sedan biffar och stek i smör och olivolja. Häll sedan över all steksky på rotfrukterna och blanda runt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tjockleken på ett A4-ark är 104 µm. Om vi leker med tanken att man kan vika pappret hur många gånger man vill, hur många gånger måste man i så fall vika pappret för att det ska bli högre än Eiffeltornet?

Här hittar du svaret på kluringen som var för två veckor sedan.

Likes

Comments

I lördags på min födelsedagsmiddag så gjorde vi bland annat pizzor och här kommer receptet på den. Självklart gr det att välja annan topping än den vi har på pizzan. Detta recept är till fyra medelstora pizzor.

Pizzadeg
50g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, flingsalt, olivolja och vatten i en bunke. Blanda i mjölet, lite i taget, till en fast deg som släpper från kanten. Spara resten av mjölet till utbakningen sen. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i ca 30 minuter.

Tomatsås
400g krossade tomater
3 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
5 strimlade basilikablad
1/2 tsk salt
En nypa socker

Värm olivolja i en kastrull. Skala och halvera gula löken, lägg ner halvorna tillsammans med vitlöksklyftan i oljan och fräs en stund utan att ta färg. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och basilikabladen. Låt småkoka i 30 minuter utan lock, ta sedan upp lökarna ur såsen och kasta. Se till att tomatsåsen inte bränns.

Topping till pizzan
20 skivor fånkålssalami
3 mozzarella
6 champinjoner
8 plommontomater
Flingsalt
Tryffelolja
Färsk basilika

När degen jäst färdigt och tomatsåsen är kokad så är det dags att göra iordning pizzorna för ugnen. Dela degen i fyra lika stora bitar. Jobba ihop degen med lite mer mjöl och kavla sedan ut degen så tunt det bara går. Behöver inte vara runda pizzor, det ska synas att det är hemmagjort. Lägg över den utkavlade degen på en plåt som är oljad med rikligt med olivolja. Rör ut tomatsås på pizzan, lägg på skivade champinjoner, delad tomat och mozzarella. Sätt in plåten i ugnen på varmluft och ca 225 grader i 8-10 minuter eller tills pizzan fått fin färg. Ta ut pizzan och lägg på träbricka. Lägg på fem skivor fänkålssalami, ta på lite flingsalt och tryffelolja. Skär pizzan i åtta bitar och lägg på färska basilikablad. Ät pizzan rykande het, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna!

Likes

Comments

Igår var det min födelsedag och jag blev därmed 31 år ung. Dagen började med en mysig och god frukost och jag fick en jättefin tröja av min älskling. På kvällen kom mina föräldrar och min bror hit, jag fick en cykel, vin och pengar. Födelsedagsmiddagen gick enligt temat Italien. Först bjöd vi på Aperol spritz och till det hade vi parmaskinka, melon och tryffelpecorino. Som förrätt hade vi gjort pizzor, till varmrätt hemmagjord ravioli med vitvinssås och till efterrätt hemmagjord glass. Det blev en väldigt lyckad dag med god mat och bästa sällskapet. Kvällen/natten avslutades med att vi gick ut och drack en drink på Taket samt lite bubbel på BK living room.

Likes

Comments

Ett femsiffrigt tal kallas för ”intressant” om siffrorna som ingår i talet är olika och den första siffran är lika med summan av de övriga. Hur många intressanta femsiffriga tal finns det? För guldstjärna krävs som vanligt en motivering till sitt svar.


Vill man veta lösningen till förra veckans kluring, klicka här .

Likes

Comments

Veckans soppa den här veckan fick bli en fräsch thaisoppa med smak av koriander, lime och kokosmjölk. Jag hade även i färska räkor till serveringen men vill man ha soppan helt vegetarisk så ta någon extra grönsak istället för räkor, paprika passar utmärkt. Jag hade även äggnudlar men tål man inte ägg så går det lika bra med ris- eller glasnudlar. Receptet är till 4 portioner.

2 röda chilis
3 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
Färsk koriander
4 msk sesamolja
8 dl kokosmjölk
1 L vatten
2 grönsaksbuljonger
0,5 dl fisksås
150g sugarsnaps
250g champinjoner
1/2 purjolök
2 lime
Nudlar
500g räkor med skal

Skala räkorna, vitlökarna och ingefäran. Lägg i vitlökarna, ingefäran, ett knippe färsk koriander, chilifrukterna samt sesamolja i en matberedare och mixa till en pasta. Häll i pastan i en stor kastrull och fräs. Tillsätt kokosmjölken, fisksåsen, buljongerna, vattnet och pressa i limesaften. Låt koka i ca 10 min. Under tiden fräser du skivade champinjoner, sugarsnapsen och skivad purjolök i en stekpanna bredvid. Häll sedan i kastrullen. Koka nudlarna enligt förpackningen. Lägg i nudlarna i en djup tallrik, häll på soppa och toppa med räkor.

Likes

Comments

Såhär till hösten är det riktigt gott att göra en mustig höstgryta. Det tar sin lilla tid men det är värt det! Förhoppningen var att kunna ha i kantareller i grytan som jag plockat själv, men det fanns inga kantareller så det fick bli skogschampinjoner istället men det är gott det med. Vinet som jag använde i grytan är kryddigt och mustigt, om du är osäker så fråga personalen så kan de plocka fram ett vin som passar bra i grytan. Jag hade ris till men det passar med pressad potatis också. Receptet blev till 6 portioner.

600g nötkött, högrev passar bra
200g rökt sidfläsk
1 gul lök
2 vitlökar
5 dl rött vin
5 dl vatten
3 msk kalvfond
10 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
2 stora morötter
Ett nät med små gula steklökar
400g skogschampinjoner/kantareller
Smör till stekning
Salt
Peppar
Redning
Ris

Skär köttet i bitar som är ca 2-3 cm. Hacka upp sidfläsket, löken och vitlöken. Börja med att steka sidfläsket i smör så att det får färg, tillsätt sedan lökhacket samt köttet. Låt fräsa ett tag i grytan innan du tillsätter timjan, lagerblad, vinet, vatten och fonden. Låt koka i ca en timme, tillsätt då skivade morötter och skalade hela steklökar. Koka i ytterligare en timme, smaka av köttet så att det är klart. Köttet ska dela sig lätt när man trycker på det. När det återstår ca 10 minuter av koktiden så steker du på skivade skogschampinjoner i smör och tillsätter det i grytan. Red av grytan till lagom konsistens. Koka riset enligt förpackningen. Lägg upp ris och köttgrytan, ät och njut gärna av ett glas rött vin till.

Likes

Comments

I helgen har vi varit på besök hemma i varv hos mina föräldrar. Där bjöds det på bubbel, goda pajer, kex och ost samt vätternkräftor. Vi hann även med att gå ut i skogen och plocka svamp. Tyvärr så hittade vi ingen svamp men det blev en trevlig promenad i alla fall.

Likes

Comments

Vad är en fredag utan tacos? Troligtvis en mindre bra fredag. Här hemma blev det tacos men på ett lite annorlunda vis. Istället för köttfärs så hade vi flankstek och som tillbehör hade vi picklad rödlök, guacamole, gräddfil och kruksallad. För er som är gamla nog så drack vi till det ett spanskt rödvin som heter Sense Cap Montsant 2015, ett gott och prisvärt vin som passar perfekt till denna tacos. Här nedan följer receptet som blev fem tacos.

Köttet:
Ca 400g flankstek
1 L vatten
0,5 dl salt
3 msk farinsocker
1 tsk chipotlepulver
Rivet skal från en lime
Vitlökspulver
Paprikapulver

Förbered köttet ett dygn innan genom att lägga flanksteken i en brine. En brine är en saltlag som är smaksatt med det man vill att köttet ska smaka. Blanda vattnet med salt, farinsocker, chipotlepulver och limeskalet. Det kan vara bra att blanda det i en kastrull som man hettar upp så det löser sig lättare. Lägg köttet i en bunke och häll sedan på saltlagen och låt stå i kylen i ett dygn. Detta kommer göra att köttet blir mörare och det är bra för flankstek som kan upplevas som lite segt annars. Blanda till en rub (kryddblandning) med chipotlepulver, vitlökspulver, paprikapulver och farinsocker med en mortel eller dylikt. Gnid in flanksteken med kryddblandningen innan du steker på den snabbt på båda sidor i en stekpanna. In med köttbiten i ugnen på ca 125 grader tills innertemperaturen är ca 62 grader.

OBS! När köttet skivas upp måste du skära mot fibrerna för annars blir det segt.

Guacamole:
2 avokado
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk färskpressad lime
0,5 röd chili
2 msk olivolja
4 små körsbärstomater
Koriander efter smak
Salt
Peppar

Mosa avokadon och pressa i vitlöksklyftan. Finhacka tomat, koriander och chilin och tillsätt med det andra. Pressa i limesaften och tillsätt olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Picklad rödlök:
1 rödlök
0,75 dl vatten
0,25 dl ättiksprit
0,5 dl socker
1 röd chili
Salt
Peppar

Detta kan göras dagen innan men minst tre timmar innan det ska ätas. Skiva rödlöken tunt, helst med en mandolin och lägg i en burk. Koka upp vatten, ättiksprit och socker. Ta av från plattan och tillsätt lite salt och peppar. Skiva chilin och lägg i burken tillsammans med löken. När vätskan svalnat något så hälls det i burken och sedan låter man det stå i kylen tills det ska serveras.

Lägg ett tacobröd på en tallrik. Lägg ett salladsblad i botten och sedan några köttbitar på, lite picklad rödlök, en sträng gräddfil samt guacamole. Vik ihop tacon, ät och njut.

Likes

Comments

I morgon är det fredag och för många är det friday=tieday.
Jag tänkte därför dela med mig av dem slipsknutar som jag använder mest. Om jag har en smal slips (blommig på bilden) så använder jag en slipsknut som heter halv windsor. Den ger en lite bredare knut vilket jag tycker passar bra om man har en smal slips.
Om jag istället har en lite bredare slips (rutig på bilden) så använder jag en knut som heter Four in hand. Den ger en lite smalare och enklare knut vilket jag tycker är snyggt till lite bredare slipsar. Här nedan ser ni även en instruktion till hur man knyter respektive slipsknut.

Se nu till att klä er riktigt stiligt i morgon, det tänker i alla fall jag göra!

Likes

Comments