Ännu ett löpningspass gjort och denna gång gick det ännu bättre, mycket bättre!
Som vanligt såg jag till att jag började springa 2 timmar efter min lunch. Till lunch kommer jag inte ihåg vad jag åt i skolan och på deras matsedel står det "World Food" vilket hjälper inte så mycket. I alla fall så såg jag till att jag hade energi till att springa samma varv som jag gjorde innan.

På bilden som jag har lagt till så kan ni se hur det gick för mig och var jag sprang. Som ni kan se så gick det ännu bättre för mig där jag sprang hela vägen runt, inklusive de sista 800 metrarna som jag gjorde inte senaste gången. Alltså från första gången så har det bara gått bättre och bättre för mig. jag kände av att vaderna var riktigt ihopdragna när jag kom i mål och att det var lite svårt att gå utan att känna lite smärta i vaderna. Jag stretchade därför ordentligt för att minska risken för kramp och större skada på vaderna. det gjorde jag också för att undvika träningsvärk vilket jag inte hade dagen efter trots att jag hade känningar hela den kvällen.
Det ändå som jag kan se som gick negativt denna gång var att jag insåg att jag behövde uppgradera mina löpningsskor eftersom de som jag har använt dessa två gånger inte direkt passade mina fötter. Det är för att mina fötter behöver stöd på insidan av mina fötter för att jag tenderar att luta fötterna inåt när jag står upp eftersom det orsakade till att jag nu har fått en blåsa under min högra fot. Detta kallas pronation, alltså då fotvalvet sjunker ihop för mycket så att foten lutar överdrivet inåt, då vikten distribueras ojämnt. En av de vanligaste felställningarna. Det kan leda (på lång sikt) till att jag får problem med mina fötter, skelettbenen och musklerna vid fötterna/fotknölarna så att jag kanske inte kommer kunna gå utan en rullator eller kanske en rullstol. En lösning till det är att skaffa inlägg till att stödja upp foten till neutralläge, alltså att vikten fördelas jämnt på fötterna vilket jag nu har gjort.
Som slutsats till detta pass kan jag säga att det gick mycket bättre trots en blåsa!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I fredags hittade jag en lucka för att ha ett löpningspass och då körde jag vidare med samma löprunda som jag tog senaste gången. Mina resultat kan ni se på bilden som jag har lagt till där man kan se mycket förbättrade resultat och att jag orkade denna gång springa hela varvet runt utan att stanna (jag sprang inte de sista 800 metrarna till dit jag startade för att jag var helt slut)

Till lunch idag ficka jag äta kycklinginnerfilé med paprikasås och klyftpotatis. Till det tog jag också sallad. Kortfattat så fick jag i mig all form av energi jag behövde. Protein fick jag ifrån kycklingen vilket är en utav de bästa proteinkällorna av kött per 100g där det finns 22g protein. Proteinet från kycklingen gick då till musklerna och kolhydraterna och fettet ifrån potatisen och paprikasåsen gick till hela kroppen för att ge mig den energi till att träna och samtidigt förbruka.

Denna runda gick betydligt bättre än förra där en påverkande faktor var kanske vädret, att solen inte sken då den gjorde det förra gången. Solen är en påverkande faktor eftersom den bidrar till att min energiförbrukning ökar, att kolhydraterna, fettet och proteinet som jag konsumerat förbränns snabbare vilket gör mig tröttare fortare.
Jag kände under passet att kroppen började säga ifrån efter halva sträckan och jag började få ont i axeln när det var en fjärdedel kvar men jag kände ändå en känsla att fortsätta och jag lyckades i slutändan att hålla igång hela vägen runt!
När jag hade stannat så passade jag på att verkligen stretcha för att undvika ev framtida kramp eller skador på musklerna för att musklerna dras ihop när de utsätts för fysisk påfrestning under en aerob träning. Det hände ju efter första löpningspasset då jag inte stretchade eller stretchade ordentligt och då fick jag en träningsvärk under 4 dagar... Efter att jag hade stretchat och tagit min paus gick jag sista biten hem för att varva ned. Resultatet dagarna efter blev bara lite trötta och slitna ben men ingen brutal träningsvärk eller smärta!

(Detta inlägg skulle ha kommit förra veckan, jag vet men tyvärr så tryckte jag på spara utkast istället för att publicera men nu är det ute!)


Likes

Comments

Första cykelpasset på schemat och det gjorde jag i tisdags. Jag körde på min träningscykel som jag har hemma 4x15 min som ni kan se på mina bilder (OBS se att den ena bilden har en nivå lägre och det är standard för program 12, jag ökade lite i efterhand på bilden).

Fokus i detta pass var musklerna (Quadriceps Femoris och Fibularii) alltså lårmuskeln (eller musklerna om man ska petig) och vadmuskeln. Till lunch den dagen gavs det fiskpanetter som jag åt med kokt potatis, remouladsås och sallad.
I fisken finns både protein till musklerna och fleromättat fett, omega 3 som är ett essentiellt fett för oss människor eftersom våra kroppar inte kan producera det och det behövs t.ex. för att våran kropp ska kunna bygga och reparera celler, reglera blodtrycket och förbättra vårt immunförsvar.
I potatisen finns de kolhydrater som bryts ned till glukos och ger energi till våra celler. Det lagras också i levern och musklerna i form av glykogen och blir som en energireserv. Just de kolhydrater som jag fick in mig är snabba kolhydrater eftersom att de förbrukas över en kortare tid i matspjälkningen jämfört med långsamma ex bönor och linser. Dessa kolhydrater som jag fick var nog inte det bästa som jag kunde ha fått om man tänker på att snabba kolhydrater är bättre vid intensivare träning eftersom mitt cykelpass inte var så intensivt.
I remouladsåsen fanns det fett jag behövde för att främst ge mig energi till mitt cykelpass men också för att, som kolhydraterna, reparera och bygga nya celler men det ger också essentiella fleromättade fettsyror som våran kropp inte kan producera själv och de hjälper oss att påverka blodtrycket och immunförsvaret.

Jag såg sedan till att jag började cykla två timmar efter jag hade ätit för att få ut den energin av maten så att jag skulle orka cykla.
Under och efter cyklingen så kändes det bra, inga skador eller smärtor, bara trötta ben!

Likes

Comments

Tennispass nr 2 och detta inlägg kom ut lite sent (skulle ha kommit i lördags)tyvärr pga ett matteprov som jag behövde träna inför. I alla fall så körde jag tennis igen och vissa saker kommer vara detsamma som i det första inlägget men vissa andra kommer vara nytt.

Innan träningen så åt jag kyckling med potatis och sås en timme innan träningen startade vilket inte var det smartaste jag gjorde. Om man tränar eller bara utför fysisk påfrestning innan två timmar efter en måltid riskerar man att inte få ett lyckat träningspass oavsett om det är snabb, explosiv träning (anaerob) eller träning över en lång period som löpning (aerob). Riskerna är att du får mycket lättare håll (kramp på diafragman) och att du inte får ut all den energin från maten som du skulle ha vilket resulterar i en större ansträngning på träningen och risk för överarbetade muskler och sedan skador. Lyckligtvis så kände jag mig bara lite svagare än vanligt under träningen och inget värre skedde.

På uppvärmning denna gång fick jag springa 5 varv runt tennisplanen och därefter fick jag sedan (från baslinjen) köra höga knän, spark i baken, sidosteg på både vänster och höger, sidosteg fast med korsande ben fram till nätet och tillbaka. Fick sedan också ta några balansuppvärmnings övningar som stå på tå med utsträckta armar, utfallssteg, flygplanet och steg med höga ben/stå på tå. Sista delen av uppvärmningen bollade vi in, alltså vi stod vid serverutan och försökte hålla bollen i spel 1v1. Allt detta var för att värma upp (göra mer elastistka, flexibla) och undvika stelhet som kan orsaka skador på de muskler som jag vill förbränna fett från och bygga muskler på med denna träning, alltså Biceps Brachii, Triceps Brachii, Quadriceps Femoris, Fibularii samt sekundärfokus Rectus Abdominis.

Under huvuddelen så körde vi två explosiva övningar där vi alla stod på led bakom baslinjen och varje person skulle göra ett splitstep och sedan få en boll på forearm, tillbaks till mitten och splitstep igen sedan en boll en på backhand, tillbaka till mitten, splitstep och sist gå fram på en attackboll (alltså en boll som man slår till närmare nätet).
Övningen blev färdig när bollarna var slut i korgen, därefter fick vi plocka upp dem och sedan göra några serveslag längs baslinjen.
På sista tiden av träningen körde vi poängspel 2v2.

När träningen var slut så passade jag på att stretcha efteråt i ombytesrummet för att ansträngda/belastade muskler som utfört belastande/ansträngande träning blir alltid hopdragna. De behöver då stretchning för att undvika få träningsvärk eller kramp efter den fysiska aktiviteten.

Likes

Comments

Idag var jag ute och sprang mitt första löpningspass på min planering och jäklar vilken värk jag hade i benen efter, kunde knappt gå efter. Det gick i alla fall bra!

Till höger finns min rutt som jag körde.

Denna löprunda bestämde jag mig att köra i ett lagom tempo och inte för långt heller eftersom jag kände att jag inte hade kört på ett tag och ville undvika onödiga skador som skulle förvärra min planering. 
Innan jag sprang så såg jag till att jag började löpa ungefär två timmar efter min skollunch som bestod av potatisbullar, lingonsylt och sallad. Det som jag ångrar va att jag inte fick i mig något protein vilket är essentiellt för om musklerna ska kunna få energi  och orka löpa jag tror jag kände saknas när jag sprang. Varför jag ser till att det har gått ca 2 timmar efter lunchen är för att maten ska ha spjälkats i magen och all energi ska ha utsöndrats i kroppen så jag ska ha ork att springa. En annan anledning varför är att undvika olika fysiska hinder som kan uppstå när man springer som exempelvis håll som är förekommande vid tung fysisk påfrestning. Forskare vet inte  helt klart vad som händer i kroppen när man får håll men det som är klart är att det förekommer vid tung fysisk belastning, speciellt om man inte låter maten smälta tillräckligt eller att man inte värmer upp ordentligt.
I alla fall så gick det bra, kände att det var lite jobbigare sedan man löpte senast som vara någon gång i sommar så därför fick jag stanna 3 gånger (var soligt också så det var ganska varmt efter 2km). Jag kände efter 4 km att mjölksyran började bildas, att mina musklers behov av syre blev stort och bemötningen blev liten och det är inte ovanligt vid en aerob träning (lång/a period/er av arbete som ex löpning) som denna.
Det jag kände efteråt som jag också ångra va att jag inte stretcha vilket jag faktiskt fick ångra med tanke på att nu när jag skriver detta har lagom mycket ont i Quadriceps Femoris (låren) och Fibularii (vaderna). Måste återigen påminna mig själv att stretcha för att musklerna blir som klumpar när de drar ihop efter träning och de då löper stor risk (ifall de utsätts för tung fysisk påfrestning inom minst 24 timmar efter träningen) att få kramp, träningsvärk eller en annan skada.

Likes

Comments

Idag hade jag tänkt att ha ett gympass men eftersom jag har ridningsträning på söndagar och gårdagen gick åt tennisen så fick det bli ett ridningspass. I alla fall så blev det ett aktivt pass och jag fick ändå en väldigt ansträngd träning för mina armar och ben, speciellt eftersom jag idag fick den mest envisa, största och kraftfullaste hästen i stallet. Så jag fick verkligen sparka och dra på väldigt mycket för att göra min vilja förstod.

Så de muskler, de som blev primärt tränade och som jag använde idag var Biceps Brachii (Flexion i armbågsleden), Triceps Brachii (Extension i armbågsleden) när jag höll i och styrde med tyglarna, Erector Spinae (Extension i ryggraden) och Rectus Abdominis (Flexion i ryggraden) när jag håller mig rak i sadeln, Quadriceps Femoris (adduktion i höftled, flexion i höftled, flexion i knäled) när jag trycker och driver hästen framåt.

Efter ridningen om man är ny på att rida så är den väldigt bra att stretcha annars som man är van som jag behöver man inte!
(OBS hade problem med att ladda upp detta inlägg igår och märkte det idag så det är därför det står att den är publicerad idag!)

Likes

Comments

Idag hade jag mitt första träningspass då jag körde tennis i en timme. Passet utförde jag under den lektion jag vanligtvis har en gång i veckan.

Innan passet hade jag ätit korv med pasta ca en timme tidigare för att få i mig det protein som ger energi främst till mina muskler (Fokus: Biceps Brachii, Triceps Brachii, Quadriceps Femoris, Fibularii) och snabba kolhydrater som är bra och en essentiell energi jag behöver för att utföra det högintensiva, explosiva arbete under tennispasset. Fett fick jag i mig också vilket också gav mig energi.

Passet gick till så här:
Första delen gick till en 5-10 minuters uppvärmning. I uppvärmningen ingick det att jag sprang 3 varv runt tennisplanen. Sedan ställde jag mig längs med baslinjen (den linjen jag står vid på bilden) och körde höga knän 2x, spark i baken 2x, sidsteg 2x, sidsteg som man samtidigt korsar benen fram och tillbaka 2x fram och tillbaka mot nätet i mitten. Därefter bollade jag in (står vid servrutan och håller bollen i spel) med mina kompisar som jag spelar med. Dessa övningar utförs för att värma upp och göra främst musklerna Biceps Brachii, Triceps Brachii, Quadriceps Femoris och Fibularii mer elastiska så att de inte är stela och råkar ut för en skada eller kramp.
Efter uppvärmningen kördes övningar där man fick träna grundslag, volley och serve. Sist fick vi spela poängspel 2 och 2.
Efter träningen så stretchade vi eftersom ansträngda/belastade muskler som utfört belastande/ansträngande träning blir alltid hopdragna och då ska man stretcha för att undvika få träningsvärk eller kramp efter den fysiska aktiviteten.  

Likes

Comments

Varför har jag valt dessa aktiviteter för att nå mitt mål?

Jag har valt löpnings, gym, tennis och cyklingspass som de aktiviteter som ska hjälpa mig nå mitt mål på 83 kg. Varför just dessa fyra är för att jag kan fokusera och träna de muskler om bidrar mest med massa till min vikt alltså armar (Biceps Brachii, Triceps Brachii), benen (Quadriceps Femoris, Fibularii)och bål (Rectus Abdominis, Pectoralis Major, Erector Spinae, Latissimus Dorsi).

Löpning och cykling är använder jag främst för att bränna fett (energi) i benen eftersom de är huvudmusklerna som används.
Tennis använder jag främst för att bränna fett (energi) i både benen och armarna eftersom jag springer mycket och svingar mycket med racketen.
Gym för att där kan jag fokusera armarna mer jämfört med hur mycket de förbränns när jag cyklar, springer eller spelar tennis.
Därmed kan jag balansera förbränningen av fett och träningen i hela min kropp så att jag inte lämnar ut en essentiell muskel/muskelgrupp och nå mitt mål.

Jag har också inte skrivit in mina pass på dagar och det är därför att det kan hända att jag blir sjuk eller blir upptagen med något annat som gör då att jag inte kan utföra ett träningspass just den dagen. Ifall jag är sjuk hela veckan kommer jag att göra ett inlägg på söndagen då jag kan där förklara vad jag skulle ha haft för pass och vad jag skulle ha tränat och varför etc

Likes

Comments

Min planering kommer att se ut så här: Jag väger nu 88 kg och mitt mål är att gå ned i vikt till 83 kg.

Gympass A: Startar med att springa på löpband i 5-7 min för att värma upp hela kroppen generellt och sedan börja med 10 reps på 3 sets på bicepcurls för att värma extra upp Biceps Brachii så att jag verkligen undviker ha den muskeln stel innan jag börjar köra tyngre för att undvika skador i muskeln. Sedan kommer jag att köra varierat mellan Biceps Brachii, Erector Spinae och Latissumus Dorsi  med olika övningar. Rectus Abdominis övningarna kommer inte vara lika många eftersom jag kör Rectus Abdominis också på pass B och vill därmed inte slita ut för mycket så jag riskerar en skada.

Fokus: Biceps Brachii, Erector Spinae, Latissumus Dorsi, Rectus Abdominis
Gympass B: Startar med att springa på löpband i 5-7 min för att värma upp hela kroppen generellt och sedan börja med 10 reps på 3 sets på dipsmaskin för att värma extra upp Triceps Brachii så att jag verkligen undviker ha den muskeln stel innan jag börjar köra tyngre för att undvika skador i muskeln. Sedan kommer jag att köra varierat mellan Triceps Brachii, Pectoralis Major och Rectus Abdominis  med olika övningar men inte Rectus abdominis lika mycket (se pass A)

Fokus: Triceps Brachii, Pectoralis Major, Rectus Abdominis

Cyklingspassen kommer att ske i på en motionscykel där jag kommer cykla med ett inställt program 4x15 eftersom motståndskraften i cykeln kommer att variera under de 15 minuterna. Om jag kör 60 min inställt kommer motståndsperioderna i programmet att vara längre och slita ut mina muskler och ben och jag riskerar att råka ut för en skada som kommer försämra min plan.

Löpningspassen kommer att variera distanser mellan 5,5 till 10 km

Tennispassen kommer att ske med den grupp på den klubb jag spelar

Vecka 1.
Gympass A sen ett tennispass och/eller kanske eventuellt ett löpningspass

Vecka 2.
Gympass B och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett tennispass

Vecka 3.
Cyklingspass och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett gympass A

Vecka 4
.Tennispass och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett gympass B

Vecka 5
.Löpningspass och ett cyklingspass och/eller kanske eventuellt ett tennispass

Kontrollpass: Ska ha gått ned 2,5 kg

Vecka 6.
Gympass A sen ett tennispass och/eller kanske eventuellt ett löpningspass

Vecka 7.
Gympass B och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett tennispass

Vecka 8.
.Cyklingspass och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett gympass A

Vecka 9.
Tennispass och ett löpningspass och/eller kanske eventuellt ett gympass B

Vecka 10.
.Löpningspass och ett cyklingspass och/eller kanske eventuellt ett tennispass

Examinationskontroll: Ska ha gått ned 5 kg från 88 till 83 kg

Likes

Comments