Alltså hur mycket saknar man inte sin student nu när 97:orna börjat ta??? Helt sjukt att det gått ett helt år sen man själv tog studenten? Kollade igenom dessa bilder och blev helt lycklig i själen. Min studentdag var en av dom allra bästa dagarna i hela mitt liv. Var så lycklig hela dagen rakt igenom verkligen!

Här över är bilder från champangefrukosten jag och tjejerna från klassen hade. Där var vi SÅ glada hypade taggade förväntansfulla lyckliga och redo för att snart få springa ut. Och bilderna här under talar väl för sig själva hahaha kolla bara på Li jag dör. Helt stupfulla, dräggiga och även världens lyckligaste!! Här mådde man som en kung till 100%!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För drygt en månad sen blev det klart, att jag ska flytta hemifrån tillsammans med mina två bästavänner. Asså??? HUR NICE??? Vi flyttar in i en nyproducerad trea i Årsta och om två veckor är den helt färdigbyggd och vi får då kolla på lägenheten för första gången. Tror ni jag längtar lite eller? Nu börjar vi spåna på inredning och om knappt 1,5 månad är det inflytt. Längtar föööör mycket!

Att flytta hemifrån känns som ett rätt stort steg i livet. Nu måste man verkligen lära sig att ta hand om sig själv, och hålla sin ekonomi och allt vad det innebär. Men jag är ingenting annat än redo för detta!

Likes

Comments

Känner att lite frågor bör svaras på nu när jag börjat blogga igen. Så ni alla hänger med i svängarna och får lära känna mig lite bättre. Så nu kör jag 7 snabba:

Namn & ålder? Mikaella heter jag och är 19 år gammal

Vart bor du? Just nu bor jag på Södermalm i Stockholm, men snart flyttar jag hemifrån AAHHH!!!!

Har du någon utländsk bakgrund? Mamma är svensk och pappa är från USA, så jag är halvamerikan!

Vart jobbar du? Jag jobbar på H&M!

Hur är du som person? En sköning du absolut vill hänga med

Vad lägger du helst pengar på? Resor, kläder, mat och skor!!!

Vad heter du på sociala medier? MikaellaHB heter jag både på instagram, twitter och snapchat!

Undrar ni någonting speciellt om mig är det bara att fråga. Svarar på allt, antingen i kommentarsfältet eller i ett inlägg!

Likes

Comments

Hej på er! Tänkte ge min blogg en 532983 chans nu och inte bara blogga om resan (som dessvärre är slut för över en månad sen haha). Vet inte vad det är med mig och att blogga alltså? Har bloggat i SÅ många år till och från men så fort jag slutar så saknar jag det och så fort jag börjar så tröttnar jag. Men men! Nu ska bara laga min kamera som är sönder, så är jag redo för att börja igen i alla fall. Får se hur länge det håller denna gång då haha...

Likes

Comments

Att åka och backpacka är verkligen det bästa jag gjort. Att bara resa iväg till andra sidan jorden men i stort sätt ingenting mer än en flygbiljett dit. Så häftig grej egentligen? Verkligen en dröm man haft att göra en sån resa. Och jag är så glad att jag har gjort det nu. Jag hade det SÅ roligt och fick uppleva så mycket. Funderar ni på att dra iväg såhär så har jag en sak att säga: GÖR DET! Jag lovar er, ni kommer inte ångra er.

Jag har nog aldrig i livet känt mig så fri som jag gjorde under den här resan. Eller jag har nog aldrig ens varit så fri? Tänk er en vardag utan måsten. Bara göra det som man känner för precis exakt hela tiden. Inte nog med det, att uppleva detta tillsammans med sina två bästavänner i alla dessa länder är ju oslagbart? Ni hör ju själva hur drömmigt det låter????

Likes

Comments

Vilka länder besökte du och vilket var bäst respektive sämst? Thailand, Filippinerna, Indonesien, Kambodja, Malaysia och Australien var vi i. Bäst var absolut Australien och sämst tyckte jag att Kambodja var.

Hur länge var du borta? Jag var borta i fyra månader, tre månader i Asien och en månad i Aussie.

Hur gick det att resa 3 tjejer ihop? Det gick superbra verkligen, vilket jag visste redan innan att det skulle göra. Jag hade inte valt att resa med just Alexandra och Li om jag inte hade vetat att vi skulle klara det bra. Vi klickar så himla bra, och är väldigt lika på många sätt vilket gör att det aldrig uppstår bråk och konflikter. Så skönt! 

Hur mycket gick hela resan på? Tanken var att spendera 50.000kr allt som allt. Men allt som allt gjorde jag av med ca 80.000kr så det var lite över budget... Tyvärr. Men det var det värt!

Hur länge sparade du inför resan? Jag började spara lite smått i våras, men dom pengarna la jag på resorna till Barcelona, New York och Egypten. Så började inte ordentligt för än i augusti. Världens sämsta sparare är absolut jag? Så sparade påriktigt i 4 månader ungefär (och fick då ihop 50.000 som var vad jag hade när jag åkte, sen fick jag en lön osv under resan).

Hur levde ni? Lyx? Snålt?
I Asien levde vi på ungefär 12.000kr/mån vilket innebär en helt okej levnadstil. Ibland snålt, ibland lyx. Många backpackers lever ju på en väldigt knaper budget och många är väldigt äventyrliga och lite "luffiga" av sig. Vi var nog lite för bekväma av oss för att kunna gå all in för den backpacker-rollen tyvärr. Vi tog oftast det första bästa när det gällde boende för att vi inte orka leta, vi valde aldrig rum utan AC utan la hellre lite extra pengar på sånt, vi gick ut och åt när vi var hungriga osv. Men i Asien är det så billigt, så det är ju lätt att ändå leva relativt bra för en liten peng.

Australien där emot är inte lätt för fem öre att leva billigt. Vi valde att leva jättefattigt matmässigt i Australien för att ha råd med allt annat. Vi åt typ havregrynsgröt, snabbnudlar och tonfisk där. Men sen la vi mycket pengar på tex boendet, våra utgångar och taxi som vi tog överallt (tyvärr!!! detta kostade oss flera onödiga tusenlappar).

Men självklart höll vi nere på budgeten så gott vi kunde, så länge vi hela tiden kunde njuta av resan (blir ju inte kul om man aldrig lyxar till det liksom). Sen slösade vi väl mer pengar än nödvändigt på tex flyg som vi sen missade pga "ångrade oss" och en jävla massa shopping.

Hur packade du? Vad är viktigt? Jag tänkte att jag gör ett eget inlägg om detta. Vad jag hade för väska, vad som är måsten i väskan osv.

Hur funkar det med visum och in/ut biljett i alla länder? I Thailand behövs en utbiljett ur landet för att komma in. Till Filippinerna lika så. Kambodja behövs visum men det fixas på flygplatsen när man kommer fram. Till alla andra länder i Asien behövs ingenting, om jag minns rätt? Till Australien behövs en visum som man ansöker om innan ankomst.

Hade ni bokat flyg & boenden innan eller på plats? Nej vi bokade allting på plats (förutom en flygbiljett ut ur thailand som man måste ha, som vi tyvärr dock "missade" samt Australien flygen). Boende är lätt att hitta överallt, så ingen idé att boka någonting på förhand. Vi bokade nästan alla våra flyg via AirAsia, bästa skiten <3 Tips!

Hur reste ni mellan städerna/öarna/länderna? Mellan länderna flög vi, mellan städerna så var det lite olika. Vi både flög och åkte buss/båt beroende på vart vi skulle osv. Och mellan småöarna åker vi longtailbåt/taxibåt

Blev ni sjuka någonting? Ja det blev vi faktiskt. Jag blev magsjuk (matförgiftad) två gånger under resan, och annars var jag förkyld mer eller mindre i stort sett hela resan. I Filippinerna var jag tom sängliggandes i någon dag, med bihåleinflammation.

Går man ner i vikt under en sån här resa? Ehhh jag trodde det, ja. Jag gjorde inte det, nej. Snarare tvärtom...... Har inte tränat ett skit, och har druckit massa alkohol och inte tänkt på min kost för fem öre. Så tyvärr har jag gått upp i vikt.

Hur brukade ni bo? Vi har bott på alla möjliga sett, från jättesunkigt och äckligt till superfräscht och fint. Till en början valde vi oftast dom allra billigaste alternativen men efter bara typ två veckor bedömde vi oss för att ha två krav: ac och en toalett man kunde spola på. För, inte alltid det gick vettni haha!

Vad betalade ni för boende per natt? I Asien hade vi en budget på max 150kr per person per natt. Vilket vi nästan aldrig översteg, oftast kostar det precis under hundralappen per natt där. Men det varierade såklart, billigaste kostade liksom 35kr/natt och dyraste några hundralappar. I Australien betalade vi ungefär 250kr/natt där vi bodde.

Hur gör man med tvätt? Vi lämnade in tvätten på "laundary" lite då och då, som kosta ca 10-15kr/kg. Annars hade vi med oss handtvättmedel så vi kunde tvätta i handfatet om med krisa.

Här ser ni vår tvätt hängandes i rummet som vi precis handtvättat. Och ett rum vi bodde på (denna nivå på rum var standard för oss).

Tre ställen man måste besöka i Asien?
1. Phi Phi Island, Thailand: Reser du med någon/några kompisar och är sugna på lite fest och roliga kvällar är detta absolut ett MÅSTE. Så kul som jag har haft på Phi Phi alltså, det är helt sjukt. Men som sagt, endast om ni vill festa!
2. Koh Tao, Thailand: Detta var en ö som verkligen hade lite av varje vilket inte är så vanligt. Oftast är det antingen fina stränder och lugnt, eller inte så fint men livat och bra fest. Detta var en mix av allt. Fina stränder, fest (lite mer barer än klubbar dock), mysiga restauranger. Allt i ett!
3. Gili Trawangan, Indonesien: Denna ö var supermysig verkligen. Påminde om Koh Tao, dvs den hade lite av varje. Paradisstränder, ingen trafik alls utan bara cyklar och häst&vagn vilket gjorde ön väldigt mysig, fest, mysiga restauranger och sköldpaddor i vattnet!!!

Tre saker man måste göra om man backpackar?
1. Bo i dormroom, alltså dela rum med främlingar, det är verkligen ett måste. Vi har bott med så många knäppos alltså, hahah så kul! Då skulle jag välja att bo i dorm på dom ställena man tänkt festa och inte när man tänkt ta det lugnt bara (för då vill man ofta ha sitt eget).
2. Hoppa fallskärm!!!! Alltså JAAA!! Ni måste!!!! Helst om ni är i Australien (det är ju väldigt stort där och jag tycker det känns mer säkert och tryggt där än i Asien).
3. Åka runt till småöarna!! Ta en taxibåt/longtailbåt och åk ut till öar, lovar er att det är paradiset. Vi åkte ut till olika öar mestadels i Thailand!

Likes

Comments

"HUR SKA MAN PACKA?" var en fråga jag ställde mig själv tusen gånger innan jag åkte. Jag menar, inte lätt att packa för flera månader i EN väska. Jag kan inte svara på detta om det inte är gällande samma resmål som mig. Alltså Asien och Australien, december-april, eftersom jag bara kan utgå från mina egna erfarenheter. Så om ni ska köra ungefär samma rutt så kan jag hjälpa er:

Hur stor väska ska man ha? Min väska rymde 75 liter, vilket var stort i jämförelse med många. Men Li's väska var 100 liter (hahaha????) och det var den största väskan vi såg på hela resan. Tror dom flesta reser med 55-65 liter! Jag älskade att jag kunde öppna min nerifrån och inte bara uppifrån, så ett tips om ni ska köpa ny backpack. Skitjobbigt annars att behöva dra upp hela väskan för att nå det som ligger längst ner!

Vad för plagg är nödvändiga? I Asien glider man runt i slappa linnen och ett par elefantshorts (som köps där för 30kr) och ett par flipflops. Eller en bikini. Så det nödvändigaste är absolut slappa linnen. Och en massa bikinis. I Aussie ville vi klä oss lite snyggare, så som vi klär oss i Sverige en varm sommardag. Så då var det lite finare plagg som användes. Så lite av varje behövs!

Vad är onödigt att packa med? Onödigaste jag tog med mig var jeansshorts. Jag använde ett par några få gånger, men hade med mig flera som aldrig användes. Det är oskönt (när det är så varmt ute) och väger mycket och tar plats i väskan! Onödigt att packa ner saker som tar mycket plats och väger mycket, för glöm inte att ni själva ska bära runt på vikten på ryggen sen.

Behövs några varma kläder? I Asien (iaf i dom länderna jag var i) behövs det inte varma kläder någonsin. På kvällarna svettas man liksom trots linne och shorts. Och I Australien är det lite varierande beroende på vart i landet ni är där samt när. Norr i landet är det varmt året runt, och längre ner (typ i Sydney där vi var) så blir det kallare. När vi var i Sydney i slutet av februari/början på mars så var det "höst" och varma kläder (långärmad och byxor) hade vi på oss någon enstaka kväll. Men här var enda gången på resan det faktiskt kändes lite kallt. Under dagtid var det supervarmt och det var shorts som gällde! Så jacka, och massa tjocktröjor osv behövs absolut INTE.

Hur mycket av varje plagg behövs? I Asien glider man bokstavligen runt i fula elefantshorts och ett slappt linne dag ut och dag in. Jag hade mina favoritlinnen där som jag varierade mellan liksom. Så många olika plagg behövs faktiskt inte egentligen. I Australien var det en annan femma, där kunde jag använda topparna som var för jobbiga och varma i Asien. Typ tajta toppar osv. Men jag tror jag hade kanske 10-15 tshirts/linnen med mig totalt vilket absolut var lagom. Asså mängden plagg känns inte så viktigt. Jag klarade mig superbra med antalet plagg jag hade med mig, hade kunnat lämnat hälften hemma typ. Jag har läst många andra skrivit "packa det du vill ha med dig, sen tar du bort hälften" och ja, jag håller med! Det gäller att välja rätt bara.

Vad för skor ska man ha? Jag åkte i ett par Nike Roshe Runs (världens skönaste skor) som jag använde ibland när jag reste och två gånger när vi var på pw haha. Sen hade med mig ett par sandaler (nu menar jag inte sånna med kardborreband utan fina "sandaletter" typ haha) som jag bara använde i Australien och sen hade jag flipflops. I Asien använde jag ENDAST flipflops. Där festa man tom i flipflops liksom!

Hur gör man med tvätt? Lämnar in på laundary, eller handtvättar (vi hade med handtvätt, Y3 som finns att köpa på typ ica).

Hur ska jag hålla det organiserat i väskan? Mitt största tips är verkligen detta: HA PÅSAR!!!! Jag packade allting i påsar, inte en enda sak hade jag löst i väskan. Detta hjälpte mig SÅ mycket att kunna hitta i väskan. Som ni kan se på bilden hade jag "gympapåsar" från Stadium där jag la tröjor i en, bikinis i en, shorts i en osv. Och resten la jag i plastpåsar med zip, typ trosor osv. Och allt annat i nesseccärer.

Vad för värdesaker hade du med? Jag hade mobilen (såklart!!!), min kamera och även min dator. Jag var väldigt nojig över att ta med min dator då den är det dyrbaraste jag äger typ haha. Men ville ha någonstans att kunna föra över alla bilder till. Bor man i rum med flera så brukar det alltid finnas safetybox där man kan låsa in grejerna. Pass och kontokort om inte annat!

3 måsten i resväskan:
1. Reselakan!! Om man backpackar bor man oftast på boenden som inte är så fräscha. Jag tycker det är skitvidrigt att ens röra täckena som finns där så jag är jätteglad att jag hade med mig ett reselakan. Det är eom en sovsäck, fast bara i tunt lakans-material. Finns att köpa på typ XXL och sånt tror jag (köpte mitt på decathlon).

2. En dagbok!! Jag skrev dagbok hela resan vilket jag är SÅ glad över. Jag kan redan läsa därifrån och minnas och skratta. Jag skrev ner alla roliga händelser och saker värda att minnas. Tänk om 50 år att läsa liksom... SÅ KUL!

3. En tygväska/strandväska!! Detta var någonting vi använde dagligen. Så fort vi gick till stranden tog vi med oss en tygväska och la sarongerna och solkrämerna osv

3 tips från coachen:
1. Ha med en sarong istället för en handduk till stranden. En sarong tar mycket mindre plats, väger mindre, torkar snabbare osv. Mycket mycket enklare! Sen hade jag med mig en resehandduk att duscha med vilket också var smidigare än en vanlig handduk). 

2. Tänk på att man lätt kan bli bestulen på saker när man packpackar, eller tappa bort/förstöra saker. Så skulle rekommendera att ta med saker ni inte är jätterädda om. Det kändes som att det försvann saker från oss hela tiden!

3. Packa inte för tungt!!! Asså ni förstår inte hur jobbigt det var att bära runt på den där jävla ryggsäcken i värmen. Li's väska vägde 23kg och min precis där under ett tag liksom,, inte bra alls för våra stackars ryggar. 

Likes

Comments

INDONESIEN:

Vilka öar besökte ni? Bali & Gili Trawangan

Hur var Bali? Jag hade skyhöga förväntningar på Bali men blev jättebesviken. Vi bodde dock i Kuta (som vi hört av flera ska vara det sämsta) vilket SÖG. Onice folk, smutsigt, jätteful strand och vattnet är typ svart av smuts, äcklig mat, dålig fest (som tydligen ska vara bra där) osv. Sen besökte vi dock Nusa Dua (fina stränder!!!) och Ubud (vi kolla på chokladfält och risfält) vilket var mer nice, Nusa Dua är jättefint men där fanns bara lyxresorts så ingenting vi hade råd med haha. Jag vill dock ge Bali en ny chans någon gång i framtiden då jag hört många älska Bali!

Hur var Gili T? Alltså PARADIS Ö!!!!!! Det var en liten ö utan någon som helst trafik, bara cyklar och häst och vagn. Vi hyrde cyklar och cykla runt ön vilket var supermysigt. Det var jättefint, det fanns mysiga restauranger och lite barer osv om man ville festa. Det gick en strand runt hela ön typ som var jättefin, och om man simmar ut typ 20 meter kan man se sköldpaddor. Detta var en av favoritställena på resan faktiskt!

Bra att veta om Indonesien: Detta land var det varmaste landet jag någonsin varit i. Svetten rann dygnet runt. Och vi var där i slutet av mars.

Första raden är från Bali. 1. Nusa Dua 2. Potato Head Beach Club 3. Nusa Dua
Andra raden är från Gili T och bilderna talar för sig själva, haha!


MALAYSIA:

Vart var ni? Kuala Lumpur & Langkawi

Hur var Kuala Lumpur? En storstad med massa shopping och skyskrapor. Vi tyckte det kändes väldigt välutvecklat i jämförelse med andra Asiatiska länder faktiskt. Vi åkte runt till en massa olika gigantiska shoppingcenter och shoppade för pengar vi absolut inte hade. Och något man absolut inte får missa här är ju att dricka drinkar på någon utav rooftop barena som finns! I Kuala Lumpur räcker det att vara bara över en-två dagar.

Hur var Langkawi? Langkawi var fint och mysigt men annars inget speciellt. Här träffade vi lite av Li's kompisar vilket var jättekul. Vi drack vin på stranden, vi besökte Langkawi Skybridge & åkte jetski. Skitkul, haha!

Bra att veta om Malaysia: Detta land är JÄTTEBILLIGT. Eller okej, det beror på hur man ser det. Att shoppa i Kuala Lumpur kostar ju typ samma som i Sverige. Men att åka taxi, äta ute, osv är jättebilligt. (En stor meny på mcdonalds kostar liksom 20kr!!!! Haha tror ni vi åt lite donken där eller).

Alla bilder är ifrån Langkawi förutom den nedersta i mitten som är från Skybar i Kuala Liumpur.


KAMBODJA:

Vart var ni? Phnom Penh & Koh Rong

Hur var Phnom Penh? Något utav det värsta jag varit i faktiskt. Jättemycket folk överallt, speciellt i trafiken. Kändes extremt fattigt och det kändes väldigt obehagligt att gå runt där. Vi flydde därifrån redan efter en dag faktiskt. Folk åker ut för rån där har vi hört, och man såg hur folk stirrade ner på ens väska så fort man gick förbi. Här besökte vi Killing Fields från kriget!

Hur var Koh Rong? Den här ön hade jag hört massa gott om, men vi blev besvikna ännu en gång faktiskt. Själva ön i sig är jättemysig och fin egentligen, var nog på en strand med den vitaste sanden jag någonsin sett. Det var bara massa turister vilket vi tycker är skitkul men det var verkligen bara "riktiga backpackers", ni vet sånna där äventyrare som går runt barfota, i hippiebyxor och röker gräs typ. Inte vår typ av folk helt enkelt. Sen är ju ön rätt oexploaterad fortfarande så än är väldigt outvecklad, dom hade ingen bra el osv. Men det byggs överallt så det kommer säkert i framtiden!

Bra att veta om Kambodja: Inte en kotte kan engelska, dom har två olika valörer (amerikanska dollar & deras egna valör), man blir lätt magsjuk här så var försiktiga!

Översta raden är från Phom Penh. 1. Utsikt från hotellet, 2. Vi var tvungna att ha munskydd när vi åkte tuktuk pga all avgas (så sjukt mycket trafik där!!!), 3. Från Killing Fields
Andra raden från Koh Rong. 1. En av alla hundar som fanns där 2. Jag på den fina vita stranden (bilden gör den ej rättvisa) 3. Bild från "huvudgatan" på ön som är en strand

Likes

Comments

Okej, jag har ju bara delat med mig litegrann från första halvan av resan till er här på bloggen. Men antar att ni kanske ändå inte riktigt har koll. Så, vart åkte vi? Vi började i Thailand, sen Filippinerna, Bali och Australien. Sen åkte vi tillbaka till Bali och Alexandra åkte hem. Så jag och Li fortsatte att resa själva och besökte då en ö bredvid Bali som heter Gili Trawangan, Malaysia, Kambodja och avslutade sen i Thailand. Vi var borta i totalt fyra månader, tre månader i Asien och en månad i Australien.

Favoritlandet på resan var absolut Australien. Och det jag gillade minst var Kambodja.

Bild 1: Thailand, Koh Tao - Bild 2: Filippinerna, Boracay - Bild 3: Indinesien, Bali (Ubud)
Bild 4: Australien, Sydney - Bild 5: Malaysia, Langkawi - Bild 6: Thailand, Phuket

Likes

Comments

Hej på er, det var inte igår! Har totalt lagt bloggen åt sidan sista 2 månaderna av resan, som ni märkt. I fredags landade vi på Arlanda igen efter fyra månader på resande fot. Shit vad bra och extremt roligt vi har haft det. Blir helt glad bara jag tänker på det.

HUR KÄNNS DET ATT KOMMA HEM? Tro det eller ej, men det känns BRA. Riktigt bra faktiskt. Jag var borta i fyra månader vilket är väldigt lång tid, och dom typ sista tre veckorna började jag känna mig rätt färdig där borta. Sen har jag väldigt mycket att se fram emot här hemma vilket gör att jag längtat. Självklart saknar jag redan typ värmen och så, men annars känns det skönt att vara hemma.

Jag vill verkligen dela med mig av resan här på bloggen och framförallt ge tips osv till er som funderar på att backpacka i vinter, eller någon annan gång framöver. Finns så mycket att säga, så jag får se hur jag gör det på bästa sätt. Men det kommer upp inlägg om det i alla fall på ett eller annat sätt!

Bilder från mitt älskade Södermalm <3 <3 <3

Likes

Comments

INSTAGRAM@mikaellahb