Header
Om livet på turné, att vara pappa och den ädla konsten att dricka kaffe.

Vi är ett av de banden som turnerar allra mest med ca 170 speldagar om året. Det ställer såklart stora krav på utrustningen som måste fungera varje kväll utan problem. Med anledning av bl.a detta hade jag den stora äran att vara gäst hos Gitarrzombien, som är en stor podcast (internetradio) som inriktar sig på allt som har med gitarrister och gitarrer att göra. Gitarrzombien har tidigare haft gäster som Clas Yngström, Conny Bloom och Sebastian Nylund för att nämna några. Eftersom alla dessa är hjältar för mig kändes det såklart extra roligt att själv få ett helt program där vi pratar om min utrustning, mina ljud-ideal och mina lösningar. Å så lite om turné-livet överlag. Lyssna gärna och tala om vad ni tycker!

Dagen började oxå oväntat bra med att självaste Johan Lundgren, grundare och mästare på Lundgren Pickups, var på plats och stod och svängde ihop en fin lunchsallad till oss alla!

Lundgren levererar gitarr-mickar till världsartister som Scott Gorham (Thin Lizzy) och Pat Smear (Foo Fighters) och till flera av Ibanez och Hagströms gitarrer (och till mig). Johan Lundgren har även ett eget podcast-avsnitt hos Gitarrzombien som är väl värt att lyssna på!

#gitarrzombien #donnez #högbergspecialgitarrer #lundgren #lundgrenpickups #podcast

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det är viktigt att förbereda sig fysiskt och psykiskt inför varje spelning. För att ha rätt psykisk balans i kroppen är koffein den bästa medecinen. Även om det inte är vetenskapligt bevisat hjälper placebo-effekten långt!

För att få igång fysiken och flåset är det armhävningar som gäller. Gör man några stycken innan man går upp på scen gör det att man får upp blodcirkulationen och det blir faktiskt lättare att spela.

Likes

Comments

När man åker så pass mycket buss som jag får man en hel del tid att slå ihjäl. Istället för att bara hänga på Facebook gjorde jag faktiskt något nyttigt av tiden genom att plugga in jägarexamen för ett par år sedan. Många i min släkt jagar och jag har även fått följa med Mamsen ut på älgjakt i många år. När det nu var dags att sitta ensam i ett torn i skogen behöver man rejäla långkalsonger! Mina har såklart döskallar! ☠️

Att sitta på pass från soluppgång till solnedgång kan tyckas långtråkigt och kallt, men med två fyllda termosar kaffe kommer man långt! Första dagen satt jag i 11 timmar. Då tänkte jag att om jag dricker kaffe vid varje halvslag så har man liksom nåt att se emot fram hela tiden, samtidigt som man håller värmen. Det blir alltså 22 koppar! Små, men i alla fall! 😊
Så länge det inte kommer nån älg och stör är detta ett kanontips!

Även om det inte blev nån älg för min del har jag ju i alla fall nytta av långkalsongerna då vi ska iväg på Norrlandsturné över helgen!

Likes

Comments

Jag har alltid blivit lite imponerad av folk som slänger ur sig lite halvnonchalant "jag har spons från den och den"! Det har varit lite av en dröm och ett mål för mig att själv få säga det. Numer tar jag alla tillfällen jag kan att lite försiktigt smyga in att jag faktiskt har spons jag oxå, men man vill ju ändå inte verka skrytig! Men detta är min blogg och här skryter jag så mycket jag vill!

Jag har ett fantastiskt samarbete med Högberg Specialgitarrer. Jag kom i kontakt med dem när jag vann en av deras gitarrer 2011 i en tävling där man skulle tolka Brad Paisley- låtar (läs tidigare inlägg). Sen dess har jag skaffat en Högberg-tele till och en custom-strata håller på att byggas till mig.

Michael och Maria Högberg på Högberg Specialgitarrer

Jag har även en fin spons-deal hos Olssonamps. Det är helrörsförstärkare som jag använder både på turné och i studion. Jag har därför 2 st, en röd och en blå (jag har ju en röd och en blå gitarr) som är custombyggda till mig. Det känns oxå fantastiskt att få stå med på artistlistan bland alla andra fantastiska gitarrister!

Jag har oxå ett fint samarbete med Tinypedals som gör gitarrpedaler. De använder jag flitigt och jag har även gjort några demos på deras grejer.

Jag hade oxå förmånen att få vara med och testa prototypen av det svenska patentet Handbender. Jag gjorde ett par demos även här och detta blev startskottet till ett fint samarbete där jag bl.a fick bli affisch-pojke på Fuzz-mässan i Göteborg (Nordens största gitarrmässa!).

Strängar och munspel (D'Addario och Lee Oskar) köper jag direkt av Crafton där jag är ARTIST158!

På alla mina gitarrer har jag Lundgren pickups. Även här känns det fantastiskt att få stå med på artistlistan bland alla celebriteter!

Arvingarna har ju haft spons från Estrella snacks och Willez från Chapel Hill. Med denna bild söker jag spons hos Jack Daniels och Pringels! Kanske borde söka spons hos en frisör oxå när jag ändå håller på! Hör av er till micke@mistproduction.com

#högbergspecialgitarrer
#olssonamps
#tinypedals
#handbendersweden
#crafton
#lundgrenpickups

Likes

Comments

Vi har alldeles nyligen åkt Birka Cruises, en Finlandsfärja med dansband ombord. Det brukar vara ett skönt avbräck mitt i turnéerna att få en egen hytt med toalett och dusch samt mat dygnet runt i mässen.

Vi brukar vara två band som turas om att spela 45 minuter åt gången hela kvällen. I pauserna har jag en specialdrink som jag brukar ta till för att ladda upp inför nästa set. Den består av 1 påse ögonblinkschoklad och lika delar kaffe och vispgrädde. Förutom att det blir farligt gott så får man en socker- och energikick som gör att hela båten håller att få slagsida!

Resultatet visar sig genast och hela publiken klappar med på 1 och 3!

  • 291 readers

Likes

Comments

Vinylspelaren är tillbaka där den ska vara, det vill säga i vardagsrummet nära braskaminen (dock inte för nära, då smälter skivorna!). Under sommaren har den fått tjänstgöra i garaget (se tidigare blogg) men hos oss fungerar den lite som utemöblerna och sommar- och vintertid. På våren flyttar man fram klockan en timme, slänger ut utemöblerna och flyttar vinylspelaren till garaget. På hösten ställer man tillbaka klockan samma timme, kånkar tillbaka utemöblerna och installerar åter vinylspelaren i vardagsrummet. Enligt dessa regler måste jag nog fasen flytta in utemöblerna imorgon då...

Jaja, 1 av 3 får räcka för ikväll. Jag har i alla fall snickrat ihop (bokstavligt talat!) en spellista för en riktig partykväll!

Skiva nr 1: Tom Petty, Full Moon Fever
Med hits som "Free Fallin" och "I Won't Back Down" är allsången och förfesten definitivt i full gång!

Skiva nr 2: ABBA, Voulez-Vous
Det går ju inte att låta bli att dansa disco till detta vax!

Skiva nr 3: Europe, The Final Countdown
Ingen fest är komplett utan maffiga luft-gitarrsolon på vardagsrumsgolvet!

Skiva nr 4: Jan Johansson, Jazz På Svenska
När ruset har lagt sig och vemodet börjar smyga sig på, vad passar då bättre än att avrunda med "Visa Från Utanmyra" på knastrig vinyl?

Nu väntar jag bara på att Ida ska komma hem!

  • 291 readers

Likes

Comments

"Åh, vad du är bra på munspel!" Det är den kommentaren som jag oftast får efter en spelkväll. Jag spelar ca 5 låtar under en kväll på munspel. Att jag sedan spelar ca 65 låtar på gitarr är det sällan någon som uppmärksammar! Jag har övat ett helt liv på att bli en hygglig gitarrist, ändå är det munspelet folk reagerar på. Missförstå mig inte, det är jätteroligt att höra att man är bra på munspel, men jag har alltid velat vara en bra gitarrist! Att sen folk ska passa på att fotografera mig när jag spelar munspel ser ju rätt roligt ut oxå eftersom det oftast ser ut som att jag nyser eller snyter mig istället!

Prosit!

När jag gick i 8:e klass var jag med på ett körläger som bl.a min gamle musiklärare Mats Pettersson (som jag har mycket att tacka för) höll i. Vi som var extra musikintresserade fick bilda ett kompband som skulle spela till några av körlåtarna. En av låtarna var Gyllene Tiders "Kung av sand" som var populär då. Mats, som var en duktig munspelare, halade fram ett munspel ur kavajfickan och gav det till mej och sa att om jag lärde mig munspelsintrot skulle jag få spela det på konserten. Det blev mitt första framträdande på munspel. Jag fick dessutom behålla munspelet.

När jag sedan gick på Musikhögskolan många år senare berättade jag av nån anledning att jag hade ett munspel för en av mina lärare som då frågade om jag inte ville vara med i hans bluesband. Självklart ville jag ju det! Jag talade dock inte om att jag mest kunde spela "Kung av sand"! Istället gick jag hem och övade, mycket och länge och blev på så sätt medlem i Limbo Blues. Vi gjorde många gig under mina år i Malmö. Jag fick oxå kontakt med Jalle Lorentsson (munspelaren i Wilmer X) och hemma i hans kök i huset i Limhamn drack vi kaffe samtidigt som han visade mig tips och trix.

Det var oxå en slump som gjorde att jag började spela munspel i Donnez. Jag var med på release-festen och spelningen till skivan "Acapulco" i Perstorp. Jag tog jag fram ett munspel som jag av nån anledning hamnat i min gitarrcase och jammade med på några låtar. Sen dess har jag spelat munspel!

Numera kan jag dessutom titulera mig "studiomunspelare" då jag har (förutom Donnez-skivorna) lagt munspel på några andra produktioner.

  • 414 readers

Likes

Comments

Har ett alldeles speciellt favoritlick på senaste skivan. Inget märkvärdigt egentligen men jag blev så himla glad när jag kom på det. Ett slags ackordplocktapping kanske?

I vilket fall som helst förtjänar det lite extra uppmärksamhet tycker jag eftersom det skymtar förbi i all hast. I låten "Allt det där som har försvunnit" ville jag lägga en slags harpliknande klang som ringer in i varandra, därav den sista tappingtonen. Resultatet blev ett Dm add4. Kanske inte det vanligaste dansbandsackordet, men ack så stolt jag blev! 😊

In och lyssna vid 2:32 och se om ni kan höra det!

  • 445 readers

Likes

Comments

Idag har jag suttit och spelat in country-gitarrer till en låt som förhoppningsvis kommer ut på skiva. Blev ju förstås några koppar kaffe oxå i rena farten (för inspirationens skull!).

På eftermiddagen åkte Ida, jag och barnen ut och fiskade. Å för alla er som blev förskräckta över att jag är en sån dålig förlorare (föregående blogginlägg) kan jag meddela att jag tyckte det var jätteroligt när Ida drog upp en gädda och jag endast en pytteliten abborre. Abborren åkte tillbaka i sjön igen, men gäddan åkte på grillen istället tillsammans med bl.a marshmallows.

Imorgon bär det av på turné igen efter 2 1/2 veckas semester

  • 473 readers

Likes

Comments

Jag erkänner direkt! Jag är världens sämsta förlorare! En härlig dag vid poolen på vår solsemester på Mallorca slutade i psykisk katastrof! Det erbjöds bilbågstävling för vuxna. Eftersom jag är uppväxt i skogen och har täljt egna pilbågar i hela mitt liv torde detta bli en enkel match tänkte jag. Svärfar och jag antog utmaningen med mina barn jublande i släptåg. Sammanlagt var vi fem skyttar och jag var först ut. Efter tre serier med tre pilar var visste jag att jag hade mest poäng (sista serien sköt jag 27/30!). Då påstår tävlingsledaren att det är en serie kvar och att vi endast ska skjuta en pil där! En plötslig vindpust precis i avfyrningsögonblicket (måste det ha varit!) resulterar i en 4:a för mig. Varpå den äldre tysken som är sist ut sätter en 7:a. Sen var den dan förstörd!

Dessvärre har mina gener gått i arv. När hela familjen var på minisemester på Visingsö spelade vi det klassiska brädspelet "Tjuv & Polis". Första kvällen var jag polis och haffade enkelt hela familjen. Min segerdans och hurrarop överröstades endast av min dotter Linneas krokodiltårar och gråt över att inte ha vunnit. Som en klok far som jag innerst inne är la jag armen om henne och förklarade att det inte var det viktigaste att vinna varje gång. Kvällen efter var det dags igen. Denna gången var lille Edvin polis och vi andra tjuvar. Jag blev tagen 4 gånger direkt och åkte ut först! Med pulserande blodådror och svart blick var min första tanke att slänga spelpjäsen i väggen (detta bör man ju förstås inte göra i egenskap av vuxet föredöme)! Ändå grabbar jag tag i spelpjäsen i papp och drar iväg den med full kraft i riktning mot väggen för att få utlopp för mina känslor. Det är bara det att jag istället för väggen träffar lille Edvin i pannan, mitt mellan ögonen! Edvin blev förstås livrädd och börjar gråta och jag blev oxå livrädd. Mycket, mycket skamsen sitter jag sedan tyst medan de andra spelar färdigt och när spelet är slut kommer Edvin fram och ger mig en tröstande kram och säger: Det viktigaste är inte att vinna pappa!".

  • 466 readers

Likes

Comments

YouTube
Mikael Strömqvist