Header
View tracker
Om livet på turné, att vara pappa och den ädla konsten att dricka kaffe.

Min fru och jag har en alldeles speciell tradition den 10 december varje år då Nobelpriset delas ut. Under den tv-sända Nobelmiddagen klär vi upp oss i festkläder, lagar till trerätters (minst) och sätter oss tillrätta i soffan. Det brukar vara en intressant sändning som varvas med bra underhållning.

Sedan har vi ju en speciell grej att man måste skåla och dricka snaps varje gång kungen skymtar förbi i TV-rutan. Det brukar bli en mycket trevlig kväll! 2014 var han dock i bild ovanligt mycket! 😬

Ikväll missar vi tyvärr vår tradition eftersom jag är iväg och spelar. Men det finns ju SVT play som väl är! 😜

Skål för knugen!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag får ofta beröm av publiken för att jag lever mig in i musiken och ser ut att ha roligt. Det är för att jag har det roligt när jag spelar! Även en dålig spelkväll är ändå rolig!

Jag brukar tänka på en grej som en musiklärare sa till mig en gång: Om du spelar ett fiss måste du se ut som ett fiss!
Det ligger mycket i det! Man måste mena varje ton man spelar. Det ska liksom finnas en anledning att trycka till den. Även om det ibland bara är för att retas med sina bandkompisar, vilket är en anledning så god som någon! Å då blir det roligt att spela, varje kväll.

Detta har jag även försökt förmedla under min tid som musiklärare. Stå på dej, spela självsäkert, mena varje ton och framförallt: spelar du ett fiss så måste du se ut som ett fiss!

Likes

Comments

View tracker

Vad gör man när man är spelsugen som tusan? Har ju varit spelledig länge nu!
Jo man spelar in en liten instrumentaltrudelutt i sin ensamhet! Den fick helt enkelt namnet "Playing with myself". 😊

Nu är det i alla fall dags för ny turné. Vi börjar ikväll i Vinslöv, sen kör vi på ett par veckor framåt!

Trevlig helg!

Likes

Comments

Torsdagen den 17 november somnade min pappa Lars-Erik Strömqvist in efter en längre tids sjukdom.

Även om det är sorgligt var det en fin dag och jag är tacksam att jag fick sitta vid hans sida och hålla hans hand när han gick bort.

Min pappa har varit väldigt sjuk i ett års tid och senaste tiden har han blivit allt svagare. Vi har vakat hos honom dygnet runt sedan i söndags, då det passligt nog var farsdag. Pappa kunde varken äta eller dricka efter sviterna av cancer i matstrupen men farsdagstårta ville han ändå smaka! 😊

Farsdag visade sig bli farsdagar då vi insåg att dagen som vi alla visste skulle komma närmade sig och vi bestämde oss för att stanna kvar hos honom.

Rökte gjorde han dock in i det sista. Kl halv tre sista natten när jag låg och vilade på en madrass på golvet bredvid honom tyckte han att det var dags att ta sig ett bloss på balkongen. Då var det bara för mig att flytta på mig och sedan följa med ut. Där satt vi sedan och småpratade tills cigaretten var slut och farsan tyckte att här kan vi ju inte sitta hela natten utan nu var det hög tid att gå och lägga sig.

Morgonen därpå var andningen mycket oregelbunden och kl 12 tog han sitt sista andetag. Det är många känslor som virvlar runt vid ett sådant tillfälle! Sorg, tacksamhet, lättnad, samhörighet, om vartannat.

Senare under dagen hämtade vi våra barn på skolan. Sedan åkte vi tillbaka hem till pappa där barnen ritade fina teckningar och la hos farfar, som nu är klädd i kostym och paisley-mönstrad (vad annars) slips. Det är ju ändå en högtidsdag, även om den är sorglig. Och på högtidsdagar ska man vara fin! Sedan klappade vi och kramade om honom innan vi tog farväl.

Pappa var nöjd över att ha fått ha barn och barnbarn och anhöriga nära sig sista tiden och vi är tacksamma att vi har fått vara med. Det kändes mysigt på nåt sätt att sitta där och umgås i flera dygn, även om alla visste vad som komma skulle!

Du är saknad pappa! Men så länge vi minns dig finns du kvar!

Likes

Comments

Lurig titel, eller hur? Nej, det handlar inte om alkohol! Eller ens om kaffe (som man skulle kunna tro!). Det handlar om vatten. Kolsyrat vatten som ställs upp på scen varje kväll. Det första problemet som dyker upp är förstås att man rapar i mikrofonen när man ska sjunga, vilket kan ge upphov till en del komiska situationer. Det är inte så farligt utan kan snarare bidra till en roligare stämning på scen.

Det andra problemet, efter att man har dratt i sej 3-4 flaskor vatten sent på kvällen, brukar uppdagas ungefär när man krupit in i sin lilla hörna i turnébussen för att sova. Hur mycket man än har varit på toaletten innan så blir man alltid mer kissnödig just då! Då vänder man sig lite på sidan och tänker att det går nog över! Det går aldrig över! Efter att ha vaknat en timme senare i krampaktig fosterställning är det bara att kravla sej ut ur sängen, försöka hålla balansen i en rullande buss medan man klär på sej, gå fram till chauffören och be honom stanna på första bästa parkering eller bussficka. Sedan kan man äntligen hoppa ut och lätta på trycket.

När det nu börjar bli kallt ute tar det emot ännu mer innan man erkänner att man måste ut. Därför dricker jag inget mer efter pausen på kvällarna. Inget vatten och definitivt ingen öl efter spelningen! Däremot är jag väldigt törstig när jag vaknar! Då dricker jag kaffe! 😊

När vi var med i det svensk/amerikanska TV-programmet "Allt för Sverige" för några år sedan visade vi våra amerikanska vänner hur man gör en riktig "pee-paus" längs vägen. Jag har alltså kissat i svensk TV på bästa sändningstid!

Nu har jag dock semester några dagar så nu dricker jag så mycket jag vill på kvällarna! Till och med öl!

Klicka nedan för att se programmet

Likes

Comments

För en tid sen skrev jag ett blogginlägg om mina specialdesignade plektrum och hur knäckande det är när man får tillbaka dom när man har försökt leka rockstjärna genom att kasta iväg dem. Klicka här för att läsa inlägget.

Det finns förstås de som behåller plektrumen och nu har jag sett flera som gjort om dem till örhängen och halsband. Det är fantastiskt! 😊

Se upp Efva Attling! Du börjar få konkurrens!

Likes

Comments

Fin spelhelg är till ända! Växjö, Veinge och Malmö avklarade med mycket folk och bra drag. Vi avslutade med att spela live i SR P4 Kristianstad i morse.

Vi var inte i säng förren 00:30 igår efter spelningen och idag stod väckarklockan på 05:40. Lite sömn med andra ord! Spelningen gick ändå ok trots den tidiga morgonen. Däremot hemresan höll på att gå åt skogen! Hade lite tid över på tågstationen i Kristianstad så jag köpte en stor kopp kaffe och en macka att ta med på tåget. Klev på tåget och hittade en fin plats. DÅ inser jag att jag inte har min resväska med mig! Springande som en gasell över tågstationen med kaffe sprutande över hela handen hittar jag till slut min väska vid kassan där jag köpte kaffet. Lika snabbt ångande tillbaka och hinner med nöd och näppe in i tåget innan avgång. Lite lätt andfådd ser jag konduktören komma emot mig, DÅ inser jag att jag har glömt att köpa biljett! Snabbt som tusan ladda ner rätt app på telefonen och köpa biljetten där.

Nu sitter jag på bussen sista biten hem. Kommer jag bara ihåg att hoppa av vid rätt hållplats utanför mitt hus nu så har det väl ändå över lag gått rätt hyggligt. Ikväll blir det dock sängen tidigt!

Likes

Comments

Vi är ett av de banden som turnerar allra mest med ca 170 speldagar om året. Det ställer såklart stora krav på utrustningen som måste fungera varje kväll utan problem. Med anledning av bl.a detta hade jag den stora äran att vara gäst hos Gitarrzombien, som är en stor podcast (internetradio) som inriktar sig på allt som har med gitarrister och gitarrer att göra. Gitarrzombien har tidigare haft gäster som Clas Yngström, Conny Bloom och Sebastian Nylund för att nämna några. Eftersom alla dessa är hjältar för mig kändes det såklart extra roligt att själv få ett helt program där vi pratar om min utrustning, mina ljud-ideal och mina lösningar. Å så lite om turné-livet överlag. Lyssna gärna och tala om vad ni tycker!

Dagen började oxå oväntat bra med att självaste Johan Lundgren, grundare och mästare på Lundgren Pickups, var på plats och stod och svängde ihop en fin lunchsallad till oss alla!

Lundgren levererar gitarr-mickar till världsartister som Scott Gorham (Thin Lizzy) och Pat Smear (Foo Fighters) och till flera av Ibanez och Hagströms gitarrer (och till mig). Johan Lundgren har även ett eget podcast-avsnitt hos Gitarrzombien som är väl värt att lyssna på!

#gitarrzombien #donnez #högbergspecialgitarrer #lundgren #lundgrenpickups #podcast

Likes

Comments

Det är viktigt att förbereda sig fysiskt och psykiskt inför varje spelning. För att ha rätt psykisk balans i kroppen är koffein den bästa medecinen. Även om det inte är vetenskapligt bevisat hjälper placebo-effekten långt!

För att få igång fysiken och flåset är det armhävningar som gäller. Gör man några stycken innan man går upp på scen gör det att man får upp blodcirkulationen och det blir faktiskt lättare att spela.

Likes

Comments

När man åker så pass mycket buss som jag får man en hel del tid att slå ihjäl. Istället för att bara hänga på Facebook gjorde jag faktiskt något nyttigt av tiden genom att plugga in jägarexamen för ett par år sedan. Många i min släkt jagar och jag har även fått följa med Mamsen ut på älgjakt i många år. När det nu var dags att sitta ensam i ett torn i skogen behöver man rejäla långkalsonger! Mina har såklart döskallar! ☠️

Att sitta på pass från soluppgång till solnedgång kan tyckas långtråkigt och kallt, men med två fyllda termosar kaffe kommer man långt! Första dagen satt jag i 11 timmar. Då tänkte jag att om jag dricker kaffe vid varje halvslag så har man liksom nåt att se emot fram hela tiden, samtidigt som man håller värmen. Det blir alltså 22 koppar! Små, men i alla fall! 😊
Så länge det inte kommer nån älg och stör är detta ett kanontips!

Även om det inte blev nån älg för min del har jag ju i alla fall nytta av långkalsongerna då vi ska iväg på Norrlandsturné över helgen!

Likes

Comments

YouTube
Mikael Strömqvist