Ångesten och pressen höll på att gå mig över huvudet. Jag säger godnatt till Liza och vandrar mot sängen. Jag sätter på lite lovsång för att somna snabbare men jag hittar inte lugnet.  Invirad i täcket frågar jag mig varför jag känner som jag gör och ur sängen och börjar gå ut mot vardagsrummet. Halvvägs så spricker det. Jag börjar hulka och tårarna börjar komma. Skikgråtandes slänger jag mig i soffan, jag vill bara ifrån mig själv. Liza tröstar mig och frågar vad som står på och jag lyckas få fram "Jag vill bara vara duktig". Halvt skrikandes så säger jag att jag vill ha min bror hos mig och inom en halvtimme är han där och håller om mig. Jag upprepar det jag sa till Liza och båda utbrister likadant: "Men Mickan, du är ju duktig!"

Jag har alltid fått uppmuntran alltid folk som säger att jag är duktig eller bra, men varför känner jag inte så? 

Det rymmer så många människor i order Jag. Människor som har sådana gåvor och talanger men verkligen inte förstår att de är duktiga. Jag och andra kämpar varje dag med att inse vi faktiskt är bra. Nu talar jag inte bara om skola och betyg utan allt från sång till fotboll. Prestationsångesten tar över det roliga i det man gör. Det blir till en tävling på liv och död med sig själv. Det är synd egentligen. Inte så att det är synd om mig, Gud nej. Jag menar överhuvudtaget: Att nått kan gå från att vara så kul till att vara en tung börda.

Det viktigaste blir inte längre att ha kul utan att vinna eller vara bäst. Visst, det är hur bra som helst om du får A på ditt prov, men inte när du mår så otroligt dåligt när du får något lägre. 

Jag vet inte vad jag ville komma med detta inlägget. Jag vet att det inte är uppmuntrande, det är bara lite tankar som jag har just nu. Det är ju det en blogg handlar om. Så har får ni mina tankar utan någon riktig slutsats. Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Long time No write. Äsch, det skulle inte bli en sån här Uppdaterar-varje-dag-tråkig-blogg. Jag har inget att skriva om och just därför skriver jag. Allt behöver inte vara så intressant hela tiden. Vill du verkligen läsa det jag skriver, då gör du det oavsett vad det handlar om.

Jag har haft en otursvecka. Jag glömde stänga av ljudet på telefonen under ett prov och självklart så ringer det. Två gånger, do I need to say more? Sen har jag tappat bort min skåpsnyckel lika många gånger som jag säger "busigt". Alltså Tillräckligt för att frustrationen ska bubbla upp i en människa. Sen har jag även hittat den lika många gånger...som tur är.

Det har inte varit en rolig vecka, men inte heller en tråkig eller jobbig. Det rullar på i lagom takt. Det gäller att hitta de där roliga ögonblicken i dagen och inte kurra ner sig med det trista och mörka. Hur mycket än de vill ha en stund med dig så är det faktiskt mycket roligare att hänga med dem roliga snubbarna och brudarna(De roliga ögonblicken vill säga).

Oh Well! Nu ska jag lyssna på mig bok om gamla damer och gubbar!

- Mikaela

Likes

Comments

Hejsan! Jag hade tänkt att skriva lite om ditt värde. Detta kommer förhoppningsvis vara ett upplyftande och uppmuntrande inlägg! Du får gärna ge respons på vad du tycker och framtida ämnen som jag ska skriva om.

Ditt värde, usch. Jag gillar inte att kalla människor värdefulla. Det låter positivt, och det är det. Men värdefullt är ordet jag vill använda när jag beskriver ett föremål som är viktigt för mig eller som är värd mycket cash. Att säga att en människa är värdefull är lite som att säga att det finns ett värde på oss. Det gör det inte. Jag är kanske den enda som hittar något dåligt i ordet Värdefull, men jag ska vara ärlig då det är en av huvudsakerna med den här bloggen. Ändå så säger jag att människor är värdefulla trots att det finns ett ännu bättre och mer sanningsenligt ord. Du får en liten stund att tänka på det.

Är du smart så har du läst huvudrubriken. Ordet jag söker står där. Så ja, titta på rubriken... Ordet jag använder där är "Ovärderliga". Det är ordet som jag vill beskriva just Dig med. Att något är ovärderligt betyder att man inte kan sätta något pris på det, det är iallafall så jag tolkar det. En synonym till Ovärderligt är Oersättligt. Alltså är du både ovärderlig och inget kan byta ut dig.

Det finns en anledning att just Du är satt på denna jord. Det säger jag inte bara för att jag är kristen, utan också för att det är sant! Jag menar, det finns bara en av dig på hela jorden. Det finns säkert folk som liknar dig som attans, men det är inte du. Du är du och det finns inga fler kopior. När Gud gjorde dig så tryckte han inte på "5 kopior" utan med omsorg skapade han dig unikt. Om du inte tror på Gud så har inte det någon betydelse i denna fråga. Faktum kvarstår, Du är den enda Du. Det är ju så, ofta är det de sällsynta tingen som är ovärderliga. Det går ju inte få tag på fler, Det måste ju betyda att du är så ovärderlig som det bara går.

Visst är det svårt att inse sitt sanna "värde" i vardagen. Vi människor har en tendens att kalla oss värdelösa och andra självkränkande saker. Får du någon dålig kritik på en uppgift som du skrivit eller utfört så ser du genast ner på dig själv. Du tror att man blir helt värdelös pga något enstaka misstag. Detta är ju inte sant! Ett misslyckande sätter inte en prislapp på dig som person.

Du är så sjukt ovärderlig, jag önskar att jag hittar ett annat lika bra ord så jag slipper upprepa det. Men är det inte gött om någon kommer fram och säger: "Hej, du jag vill bara berätta att du är ovärderlig." Nu har ingen sagt det till mig men jag vet hur mungiporna skulle gå upp och nyansen på kinderna skulle bli lite mer röd.

Jag vill bara avsluta med det. Du är otroligt viktig. Skit i om du misslyckas eller gör fel ibland. Du kommer inte hamna på en hylla med ICA BASICS billiga prislapp.


- Mikaela

Likes

Comments

Nytt inlägg och detta är mest hänt till oss ungdomar!

Jag är 16 år och jag går Samhällslinjen på ED i Jönköping. I början så var det så kul! Nya lärare, nya ämnen, allt var nytt. Jag gick på en liten friskola från 8:an till 9:an med 70 elever cirkus. Att komma till en skola med 1300 elever var så spännande. Jag kan säga att jag är super nöjd med valet av skola. Visserligen har jag inte jätte många vänner, inte heller är jag populär men that's the way I like

På senaste har jag varit så trött, stressad och bara helt off. Jag har aldrig gått in i väggen men det känns banne mig nära nu. Detta fick mig att tänka på hur mycket press ungdomar känner i skolsituationen. Det är detta jag hade tänkt att skriva om från mitt perspektiv och hur jag ser på det.


Betyg är Ett ord som bara klingar prestationsångest. Många klagar även på betygssystemet hur detta sätter mer press på barn. Jag gillar systemet och kommer inte yttra mig om det utan mer Betyg över huvudtaget.

Betygskalan F-A. F= underkänd! A= MVG! Det enda betyget som är bra är A.
Så känner jag att många tänker. Jag tänker så själv! Men sanningen är att betyget är viktigt, ja. Det är det man tävlar med när man ska in på gymnasium osv. Men det är viktigt att förstå att betygen bestämmer inte din intelligens. Att få E är as bra! Visst, jag klagar om jag får E på en uppgift men det är egentligen fel. Jag har satt så höga krav och allt under ribban blir dåligt i mina ögon. Samtidigt ser jag folk som hurrar över att de har blivit godkända. Kommer någon till mig och är ledsna för att de fick D på ett prov då säger jag inte:
Shit, va dåligt! Du är sämst.

Istället uppmuntrar jag och berättar hur bra det faktiskt är, för att det är bra! Det måste ungdomar inse!
Du kan inte göra mer än ditt bästa, och ditt bästa duger! Blir du underkänd så är inte det hela världen. Man är inte bra på allt!

Brist på Vänner i skolan kan också vara en stor grej som leder till att man inte tycker om skolan. Alla mina vänner går på andra skolor och jag har "bara" någon som går på min skola. Vissa dagar så önskar jag att alla mina kompisar gick på samma skola som mig. Dagar jag känner mig ensam och utstött. Andra dagar så är det skönt att kunna gå undan själv. Bara sitta och läsa eller plugga lite.
En lärare och jag kom överens om att jag är en Social Enstöring. Jag älskar att vara ensam samtidigt som jag älskar att vara social. Det är lite olika dag till dag.
Jag vet att många hatar att vara ensamma och önskar att de hade massa vänner. Det är jobbigt för att det trycker ned en -> ledsen -> det går dåligt i skolan -> prestationsångest och stress. Det blir inte bra alltså. Men ta steget, gå fram och prata. Va dig själv! Våga skaffa vänner.


Jag är så otroligt trött. Jag sover för lite och är så stressad hela tiden. Detta leder till att jag blir utmattad. Detta beror på att jag sätter sån press på mig själv. Jag vill ha bra betyg, vara smart och leva upp till allas förväntningar. Jag pluggar för mycket, hänger aldrig med mina vänner och inget lever upp till mina önskningar eller mål.
Detta är helt sjukt?! När jag läser detta inser jag hur dåligt det är. Jag VET att man inte kan göra mer än sitt bästa. Jag vet allt sånt där.
"Lugna ner dig. Stanna hemma och gör något du tycker om och chilla. Häng med vänner. Sätt inte så höga krav." Det är lättare sagt än gjort.

Jag vill att alla som läser detta ska inse att ditt bästa duger mer än nog. Att betyg inte är hela världen. Ta hand om dig och lyssna på din kropp och psyke. Det är vad jag ska börja med, det är svårt men jag ska försöka så gott jag kan.
Känner Du att du närmar sig väggen, strunta inte i det. Sök hjälp innan näsan är i tapeten. Det är inte bara vuxna som blir utmattade och går in i väggen.

~ Du är bra och du duger! ~

Mikaela

Likes

Comments

Ja, jag är Feminist.
OBS EJ MANSHATARE!

Feminist det är vad jag är. Till 100% men manshatare = 0. Det är tyvärr vad många gör, de använder manshat som en synonym till feminism. Det krossar mitt lilla hjärta. Varje gång när jag säger att jag är feminist måste jag alltid tillägga att jag inte är manshatare. Får jag frågan om jag är anhängare till F! Svarar jag ärligt nej. Jag kan inget om F! Och vad de står för så jag kan inte ljuga liksom.
Men vad menar jag när jag säger att jag är feminist?
Det är så simpelt! Jag vill att alla ska ha samma möjlig- och rättigheter oavsett könet man identifierar sig som.

Ta löneskillnaderna som ett konkret och aktuellt exempel. Enligt DN så tjänade en kvinna 2014 86.8% av mannens lön. Det är ändå 13%! Jag kan inte så mycket om löner eller så men 13% känns väldigt mycket.
Om en man och kvinna har samma yrke och utför det lika bra ska de såklart ha samma lön. Lönen ska inte bestämmas efter kön utan hur individen sköter sitt arbete, tycker jag.

Jag hatar att säga att könen är lika värda för att jag tycker att alla människor är ovärderliga. Klyftan mellan män och kvinnor måste försvinna. Sen vill jag inte att alla ska vara likadana osv. Men så att alla har samma möjligheter att göra vad de vill utan att riskera att bli diskriminerad på olika sätt pga av det dem har mellan benen. (Eller hur man vill identifiera sig själv.)

Till alla manshatare där ute: Sluta kalla er feminister. Ni vill ju inte ha det jämställt, ni vill helt enkelt vända på pannkakan. Ni gör mig besviken. Män behövs, kvinnor behövs. Vi är utvalda att vandra på denna jord utav en anledning. Vi är beroende av varandra.

Jag vet inte mycket om politik överhuvudtaget men jag vet att det finns en klyfta som måste täppas igen.

- MICKAN -

Likes

Comments

Snabbt, nu kör jag ett första inlägg direkt!

~ Jag är Mikaela Karlsson (Mickan) jag är 16 år. Jag bor i världens bästa håla utanför Jönköping. Jag har en mor(Madelene), en far(Peter), två bröder(Simon och Johannes) och en syster(Bella). Mina föräldrar är sen ett par år tillbaka skilda och min kära Far är omgift med en kvinna som heter Eva.

~ Jag är
STOLT kristen. Vad detta betyder är att jag tror på Jesus, vår frälsare. Detta betyder inte att jag är homofob eller hjärntvättad. Jag kommer skriva mer om Min tro framöver.

~ Jag går första året på gymnasiet. Jag går på ED i Jönköping. Ja, jag vet. "Snobbskolan" men I like it även om jag kanske inte passar in i skolans ramar.

~ Jag vill gärna se mig som en kreativ människa. Jag gillar sång, teater, smink osv, osv. Lite av detta kommer förhoppningsvis framöver. (Iallafall sminkdelen)

~ Frågor besvarar jag meeeeeer än gärna. Jag skriver mest för min skull och för att Jag tycker att det är kul. Jag hoppas att jag ska skriva vettiga saker som folk kan lära av eller tycka om. Jag kommer skriva både djupt och ytligt. Jag kommer hålla mycket, hur ska man säga... Jag kommer inte dra in så mycket "privata händelser" då dem som läser antagligen kommer vara folk i min närhet. Då gäller det att hålla i tyglarna.


Likes

Comments

Nu ligger jag klockan 03.20 och skriver ett sånt här blogginlägg. Jarrå, nu ska lilla Jag börja med en blogg. Det finns en enkel anledning:

DET VERKAR SÅ KUL!

Ingen annan anledning. Jag tror inte att så många kommer läsa, antagligen typ nån av mina närmsta eller typ min kära mor. Men jag vill skriva, lägga ur bilder och bara ha en liten Noob-Blogg! Så nu köööööööör viiii!

~
Mickan

Likes

Comments