Denna veckan gick väldigt snabbt med mycket skola, häst och grejer inplanerade. Tänker inte rabbla upp vad som hänt varje dag för 1. Vem bryr sig? och 2. Jag kommer inte ihåg.

Men jag minns i alla fall att jag var på föreläsning på hemmaplan som klubben hade ordnat i onsdags. Det var en föreläsning av Johanna Lassnack från "Ryttarinspiration", och den hette "Vad händer under hjälmen?". Riktigt bra föreläsning som jag verkligen fick mycket verktyg att ta med mig hädanefter. Om ni någon gång står i valet och kvalet om ni ska gå på den föreläsningen, så uppmanar jag er verkligen att GÅ. Jag tyckte i alla fall att den var toppen! :) Jag tappar koncentrationen i skolan efter si sådär 10 minuter, om jag ens har något fokus från början!? Men att lyssna på Johanna i drygt 2 timmar var inga problem.


Min klass håller på och försöker samla in pengar inför en studieresa till Berlin vi hoppas få göra. Så igår gick vårat länga planerade disco av stapeln på skolan. Vi hade bjudit in 3:or och 6:or på mellanstadiet i alla skolor i Vänersborg. Det har varit mycket snack om belysning, godis, chips, dricka, garderob och massa saker om hur vi skulle lägga upp det, men igår blev det av i alla fall. Första discot för :orna började klockan 17-20, och 6:orna 20-22. Jag stannade kvar efter skolan och hjälpte till fram till disco nr 1 och var även med under det discot. Jag är riktigt nöjd med hur vi hade arrangerat det och barnen verkade väldigt nöjda och glada. Kom inte jättemånga 3:or, men de och vi hade riktigt kul i alla fall. Det andra discot var jag då inte med på, men där kom det tydligen mycket fler och det var där pengarna började rulla in. Riktigt kul alltså! :D Bra jobb av NA3 måste jag säga.

Idag vaknade jag upp till den här fina och mysiga himlen ute. Jag tycker verkligen det är så mysigt med snö och kyla i december. Det blir en helt annan stämning med advent och alla ljusstakar om det ser juligt ut utomhus också. Jag älskar denna tiden på året alltså! <3

Idag tog jag en välförtjänt sovmorgon och tänker inte stressa ut till stallet. Idag ska det få bli en lugn och skön lördag, men ska ändå försöka få gjort lite saker. Hästarna ska ridas båda två i alla fall och stallet ska fixas. Vad som händer sen får "ödet" avgöra. Alldeles strax ska jag gå ner och se på julkalendern i alla fall. En tradition som inte får brytas. Ha det bäst, så hörs vi! :D

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I lördags genomfördes årets sista tävling för mig, och nu är säsongen avslutad. Alltid lite spännande att åka på årets sista tävling, speciellt om tävlingen innan gick ganska bra. Man vet ju aldrig hur det kommer gå innan, så risken för att man avslutar dåligt finns ju alltid. Är man efterklok då skulle man ju aldrig ha åkt på den sista tävlingen. Är ju alltid kul att bära med sig en bra känsla över vinteruppehållet och ta med in på nästa säsong. Genom har jag tyvärr oftast haft riktigt dåliga avslut på året. Har faktiskt inget minne utav ett jättebra avslut, utan det har varit någon krasc och uteslutningar sista tävlingen många gånger. Men i år fick jag äntligen ett bra avslut, i alla fall med Lady då det var hon som var med och tävla i lördags.

LD | A:0/A:0 | 0+0 fel | 5:a av 44 starter

Ett missförstånd mellan mig, mamma och insläpp till framhoppningen gjorde att framhoppningen blev kaos! 2 sekunder efter att jag blev inropad till framridningen, ropar de oxå på en Michelle som ska in på framhoppningen. Jag tycker det verkar helt orimligt, mamma blir stressad och ”jagar på” mig för att jag ska hinn hoppa, jag blir ju givetvis oxå stressad då vi inte ens hunnit börja trava. Lady behöver tid på sig för att komma igång, så jag fick ingen vidare känsla på henne heller. Men efter en stund kommer vi fram till att det var en ANNAN Michelle som skulle in på framhoppningen. * suck *. Varför frågade jag inte efter efternamnet...!!!??? Stackars häst säger jag bara. Stressade runt där när det egentligen var väldigt lugnt. Har lärt mig någonting nu i alla fall, att alltid se till så att det är Michelle PETERSSON de frågar efter. För i lördagens startfält var det 3 (!!) stycken Michelle, vilket man kanske inte förväntar sig med ett relativt ovanligt namn.

Tillslut blev det ju dags för start i alla fall, och då fick vi lite bättre flyt än på framhoppningen. Hade kanske önskat liiite mer energi, annars var hon väldigt fin och hoppade enkelt alla hinder felfritt. I omhoppningen kortade vi ner på vägarna ganska ordentligt, vilket gav oss en tid som i slutändan gav oss en 5:e plats av 44 starter. Inte illa ändå! Mycket nöjd över Lady 😊

LC | A:0/A:0 | 0+0 fel | 5:a av 31 starter

Fick en betydligt lugnare och mer givande framhoppning till denna klassen. Lady kändes fin. Kastade sig dock åt sidan när jag red mot oxern första gången, och jag vet inte riktigt vad det var som hände där. Tror faktiskt inte det var hindret, utan tror snarare att hon blev skrämd av någon annan häst. Hon är lite könslig för andra hästar. Gillar inte när de kommer nära eller springer snabbt förbi henne eller något, det tycker hon är irriterande. Sen var det absolut inga problem att hoppa så jag glömde det ganska snabbt.

Väl inne på banan var hon väldigt irriterad på huvan. Skakade på huvudet och säg inte alls nöjd ut. Det var vad hon la sitt huvudfokus på under de första 4 hindren, men hon hoppade och gjorde sin uppgift i alla fall. Sen glömde hon bort huvan och förstod att vi höll på att hoppa bana, och då gäller det att koncentrera sig. Hon var i och touchade ett par hinder på grund av trötthet, men kämpade verkligen på och hoppade annars väldigt bra. I omhoppningen hoppade hon så väl och bra över ett hinder vi tog snett, att jag hamnade framme på halsen och knappt hann svänga till nästa hinder då det kom en vägg i vägen oxå, haha. Så där tappade vi lite galopp, men Lady var snabbt på igen och tog resterande två hinder jättefint. Rider i mål på 0 fel med en tid som räcker till en 5:a placering igen. SÅ nöjd, och SÅ kul att avsluta tävlingssäsongen med två dubbelnollor och placering i båda klasser. 😊

Lady har verkligen kämpat in under sista och utvecklats så himla mycket. Årets första tävling kom vi aldrig över hinder nr 1. Då var vi verkligen på botten och Lady hade inget självförtroende över huvud taget. Men efter det har vi tagit allting extremt försiktigt och långsamt jobbat oss framåt. Hoppat lägsta klassen avdelning B, endast en klass per gång och sänkt hindren lågt på framhoppningen, och framför allt lagt fokus på successiv träning utanför tävling. Det har verkligen gett resultat, för sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet. Av 18 hoppstarter har 15 varit felfria, och resterande tre har endast en bom fallit. 😇 2017 har verkligen varit Ladys år, och efter en intensiv höst med träningar och tävlingar förtjänar hon vila från hoppningen ett tag. ❤️ Och även någon vecka då hon ska få ta det väldigt lugnt för övrigt oxå. Viktigt för henne att hon får återhämta sig fysiskt, och inte minst psykiskt! Sen får vi trimma vidare inför 2018, vilket jag verkligen ser fram emot.


Likes

Comments

Idag finns verkligen MYCKET att göra. Årets sista tävling avverkades igår (vilket jag tänkte skriva om i ett annat inlägg) och det har verkligen orsakat kaos här hemma, haha. Kom inte hem förrän strax innan 21 igår kväll, och då ägnade jag ingen tid alls åt att packa ur är fixa någon ordning. Efter tävling blir det gärna kaos och rörigt i transporten, bilen och i stallet, och så är det då fortfarande just nu. Dessutom är mitt rum inget att jubla över heller. Ligger en stor hög med kläder och diverse andra grejer på golvet. Utöver allt städ och röj ska hästarna ridas ut, antagligen båda samtidigt med hjälp av mamma, och jag borde läsa lite biologi då det väntar ett stort prov på torsdag. Och biologin är allt rätt avancerad nu, så behöver verkligen kolla över den ordentligt. Inget jag vill göra på helg eller utöver skoltid, men denna gången måste jag nog offra mig lite för det.

Som ni hör behöver jag inte vara orolig för att inte ha något att göra idag. Tog ju dessutom sovmorgon och klockan är redan snart 10, så en del av dagen har ju redan passerat. För att hinna få någon ordning på allt som ska göras är det nog dags att köra igång nu. Hoppas ni får en fin söndag så hörs vi ikväll med lite snack om gårdagens tävling. Kan ju i alla fall säga att det var ett BRA avslut på säsongen. :)

Likes

Comments

Lady får mycket väl godkänt på gårdagens träning. Hoppade en lång bana som innehöll flera serier, några fristående hinder, och både galoppsträckor och tightare vägar. Först värmde vi upp i både trav och galopp över bommar innan vi hoppade banan två gånger. Första gången hittade vi inget flyt alls och jag är så missnöjd med min passiva ridning. Andra gången gick det däremot mycket bättre. Då red jag som skulle med endast en liten miss som Lady schysst löste åt mig. Annars var det riktigt bra flyt där vi fick till växlingarna mellan de olika galopperna som krävdes. Avslutade sedan med ett par enstaka serier som Lady gjorde fint trots att hon var ganska trött. Det var verkligen en krävande bana och Lady blev faktiskt trött för första gången på länge. Jättenöjd över Lady, och efter en dålig kom igång-runda även över min ridning.

Idag joggades Lady under en uteritt imorse innan skolan. I skolan hade jag endast två lektioner och därefter stack jag iväg och jobbade till kl 19. Shit va mycket folk det var asså! Black friday = många ute och far och passar då även på att handla mat.

Kom hem lagom till att natta hästarna innan fredagsmys i soffan framför Idol och Ack Värmland. Imorn väntar årets sista tävling. Det är Lady som ska få åka till Alingsås och hoppa LD och LC. Som tur är behöver vi inte åka förrän typ 10:30 så jag hinner förbereda allt imorn. Har inte hunnit förbereda någonting än så det var lägligt med en senare tävling.


NU är det dags att se på vem som åker ut ikväll, och därefter blir det att slänga sig i sängen och ladda för morgondagen. Fär ju trots allt gå upp tidigt eftersom jag har en gel del förberedelser att göra innan vi kan åka. Allt ska putsas och packas och Lady ska ryktas och knoppas.

Likes

Comments

Igår löste sig ridningen bra med båda hästarna. Red i ena ändan av ett gärde fram och tillbaka. Det var där underlaget var bäst och ridbart. Kunde rida några bågar, men annars var det mest fram och tillbaka. Kanske låter trisst, men det va riktigt bra träning för mina hästar är inte de lättaste att rida raka. Antar att det är ett väldigt vanligt problem, eller så har jag väldigt dålig koll på mina hästar, haha. ;) Trimmade övergångar på rakt spår, bland annat galoppfattningar från skritt på rakt spår. Inte det lättaste att hålla hästarna raka samtidigt som man ska vara så tydlig med sin fattning att de förstår vilken galopp de ska fatta. Lady hade väldigt svårt att ta min vänsterskänkel vid höger galoppfattning. Men efter många repetetioner fick vi till det och Lady blev fin. Gjorde några samlingar i galopp också vilket fungerade bra.

Donna fick göra nästan likadant och även hon hade problem med högergaloppen. Men tillslut blev det lite ordning på henne också, så jag är nöjd med båda passen. :)

Idag får både hästarna vila då jag ska jobba kväll. Så kommer inte hem förrän vid 21. Kommer ju få köra försiktigt för shit vilket dåligt väglag det var idag när jag körde i skolan. På en väg där det är 70 i vanliga fall låg jag inte mycket över 50 alltså, och när jag körde ut på den vägen bara gled bilen fram typ. Som tur blev det lite bättre när jag kom ut på en större väg, men det var fortfarande inte bra. Bra att träna på att köra i det också ;)

Nu börjar snart lektion igen och då får jag vara så snäll och stänga ner datorn. Det blev inget jättegenomtänk och bra inlägg det här, men ville bara göra en snabb update och ge lite livstecken. Lär inte ha någon energi till det ikväll. Då blir det bara att käka och gå i säng.

Likes

Comments

Igår, blev det verkligen en baksöndag. Hästarna fick vila båda två då det var för mycket snö för att kunna rida när man inte har snösulor än. Tror dock inte hästarna var så ledsna för det. ;)

Det gjorde då att jag hade massa tid över till annat, och detta "annat" fick bli en del bak. Jag bakade ett filmjölksbröd som är favorit av mig och mamma innehållandes bland annat nötter, russin och solrosfrön. Gjorde även morotsbröd och under tiden slängde mamma ihop en mjuk pepparkaka. Så ugnen gick på högvarv i nästan 3 timmar. Doftade väldigt gott i huset sen.

Båda bröden fick stå för kvällsmaten - SÅ gott! Till efterrätt åt vi även av den mjuka pepparkakan som inte heller satt så fel. Så himla mysigt och gott att äta sådant som är hembakat, speciellt när det är nygjord. Det ligger något speciellt i det.

Idag red jag ut Lady efter jag kom hem från skolan. Det var mörkt, kallt och halkigt på vissa ställen, men vad gör man inte? Pappa har i alla fall precis fixat så att jag kan ha en pannlampa på hjälmen så att jag slipper offra ena armen till att hålla en ficklampa högt upp. Och kylan gick väldigt bra ett tag, men då vi var halvvägs hem började allt fingrar och tår säga ifrån. Red som tur var inte så lång tur så kom hem ganska snart, men red ju endast i skritt och trav så det tog ju längre tid än vanligt. Vågade faktiskt chansa på att inte rida med broddar, vilket jag efter en bit ångrade. Kom till ett ställa där det var väldigt halkigt, och Lady blir så himla försiktig då och vågade knappt gå. Men det var som tur var bara en kort bit så därefter blev det bra, och det blev inget större problem av att jag inte broddade.

Mörkt, kallt och halkigt, men det var trots att en lyckad uteritt med en nöjd häst.

Nu har jag varit inne en stund och skrivit det här inlägget, samt tittat på ett klipp av en häst-youtuber. Nu ska jag nog snart käka kvällsmat, vilket får bli lite av gårdagens bakverk igen. Sen blir det en fortsatt lugn kväll med antingen måleri i min julbok eller läsning i en bok vi ska läsa i svenskan. Får se vad jag mest känner för.

Men vi hörs imorn igen hoppas jag. Ha det bäst! :)

Likes

Comments

Nu har vi kommit till den där mörka halvan av året då det är kolsvart ute när man kommer hem från skolan (i alla fall när jag kommer hem) och vädret älskar man inte varje dag om man säger så. Ena dagen regnar det på tvären, den andra blåser det halv storm och den tredje är det stenfruset i backen. Sen så kommer ju den där snön, som jag för övrigt tycker är väldigt mysig, men dessa SNÖSTYLTOR är jag inte lika förtjust i. INTE de bästa förhållanden när man har häst och vill hålla igång den träningsmässigt... Så min fråga till er är, hur löser ni livet med hästarna denna tid på året?

Har ni en upplyst paddock? Har ni tillgång till ridhus? Får ni ge er ut i mörka skogen med ficklampa? Går hästarna som vanligt eller får de vila/en lugnare period?

Jag har en paddock hemma på gården vilket jag är väldigt tacksam över. Bara det inte är fruset funkar det att rida dressyrpass där. Hoppa går inte då den är alldeles för dåligt belyst. Har endast tre lampor som lyser upp halva paddocken lite grann, men det duger till ett pass utan hinder eller bommar. Dock är det ju fruset titt som tätt den här tiden på året, och då fungerar det inte att rida i paddocken. När groparna som bildas fryser är det ju inte att rekommendera att rida på det om man vill ha en oskadad häst.

Så när det är fruset får jag nöja mig med lugnare uteritter trots att jag helst hade velat träna hästarna hårdare för att hålla igång de bra. Tyvärr har vi i nuläget inte tillgång till ridhus. För ett par år sedan kunde vi åka till ett ridhus 1,3 mil bort och det var ju väldigt smidigt och bra. Men det har varit väldigt mycket krångel där med ägare och bla bla så det ridhuset får inte användas över huvud taget nu...

Så när det ösregnar eller blåser och är kolsvart ute så rider jag hemma i paddocken, eller ut i skogen och på grusvägar ändå.

Jag försöker alltså hålla igång hästarna så gott det går även under denna halvan av året. Dock brukar jag passa på och ge de någon kortare vila bara för att de någon gång ska få det, men överlag vill jag hålla igång. Så länge det inte är fruset eller är snö (när vi inte har snösulor) så funkar det, jag är ju van vid att rida i alla väder och i mörker. Men jag måste säga att ibland hade man önskat att man enkelt bara kunde rida in i ett ridhus. Allt hade varit SÅ mycket lättare då.

Nog tjatat om mig, nu vill jag höra hur NI gör?

Likes

Comments

Hej på er! Hoppas eran lördag varit bra än så länge! :)

Jag lät bli att ställa någon klocka och unnade mig sovmorgon. Dock tyckte min kropp att det räckte när klockan var 07:30, så det kanske inte många kallar sovmorgon? Men bara det att inte vakna till ett ringande alarm och inte vara tvungen att gå upp var skönt. Att jag vaknade relativt tidigt ändå gör inte mig något, bara skönt att slippa känna att jag sovit bort hela dagen (morgonen).

Hästarna har motionerats på olika vis idag. Lady red jag ut i mycket galopp i morse. Galopperade i friskt tempo och hoppade över vattenpölar med en mycket pigg och glad Lady. Donna red jag senare på dagen då jag hade tillgång till mamma. Tänkte nämligen hoppa Donna och då är det bra att ha någon på marken som kan justera hindren åt en. Så hoppning fick det bli för Donnas del, vilket jag tyckte hon gjorde bra. Senast vi hoppade var ju på tävlingen och det var ju inget toppenresultat vi avslutade med direkt (SKIT rent ut sagt), så kändes bra att få hoppa henne hemma efter det. Inga större problem och hon tyckte det var kul. Hoppade absolut inga höjder utan ville bara låta henne rulla över lite hinder. :)

Utöver det och att jag gjort stallet har det inte hänt så mycket idag. Tänkte nu ta bort gammalt nagellack på naglarna och fylla på med nytt. Gillar ju att ha färgglada naglar, har dock blivit väldigt slarvig på att underhålla naglarna det senaste så ibland är de väldigt tomma och tråkiga. Men idag + imorn tänkte jag fixa till något snyggt på de, eller försöka i alla fall.

Sen rullar nog tiden iväg såpass att hästarna ska in och därefter väntas tacomys. Åt inte tacos förra helgen, så det ska bli vääääldigt gott // En tacoälskare! <3

Likes

Comments

Vissa veckor är bättre än andra... På grund av inställd idrott denna veckan hade jag bara en lektion idag. Historia 11:45 - 12:50. Så passade givetvis på att rida hästarna på förmiddagen innan jag åkte till skolan för att äta lunch. Donna red jag ut, och Lady trimmade jag i paddocken. Uteritten på Donna flöt på bra, vad kan gå fel lixom? Trimpasset på Lady varierade. Första galoppen var hon sur som en citron och det tog en bra stund innan det blev möjligt att kommunicera med henne, men då blev hon ganska fin. Hade lagt ut tre galoppbommar på en volt och två upphöjda bommar med 18 meter emellan på ena långsidan där jag skulle rida på olika många galoppsprång. Bommarna på volten var hon väldigt slarvig över. Kom i fin galopp in men ändå skulle hon bestämt toucha varenda bom. Hon vill hoppa riktiga hinder, bommar på backen tycker hon är fånigt, haha. Men övningen på långsidan fick vi till riktigt bra. Lyckades rida på 5 respektive 7 språng. I framtiden skulle jag vilja få ytterligare ett galoppsprångs skillnad, men idag är jag riktigt nöjd med resultatet. Både 5 och 7 språng gjorde vi riktigt stabilt och relativt enkelt idag. Lydig och fin Lady :)

Efter att ha ridit färdigt hästarna, släppt ut de och mockat bytte jag om och åkte till skolan 10:30. Lyxigt att åka dit och få lunch med en gång, och sedan bara en lektion. Dock får jag inte åka hem nu för det, utan jag ska om en stund iväg och jobba på Willys 14-20. Men då hästarna är ridna passar det väldigt bra att spendera resten av dagen på jobbet. När jag kommer hem ikväll blir det bara att inta soffläge och "fredagsmysa". Se på Idol, Ack Värmland och äta gott.

Mycket bra fredag känns det som, och jag hoppas ni får det lika bra! :D

Likes

Comments

YouTube
Michelle Petersson