Vardag

Tiden i Warszawa börjar närma sitt slut och jag ser verkligen inte fram emot att komma "hem". Jag trivs inte alls i Stockholm och känner mig inte hemma där längre. Ju mer jag reser desto mer inser jag hur tråkigt livet i Sverige är, ju mer jag får se av världen desto mer inser jag att Sverige inte är ett land som jag vill bo i.
Så, jag har haft några tuffa dagar och för att lindra ångesten har jag bokat en ny resa! 😇 En weekend i London, helt själv. Ska dit under midsommar helgen för har ändå inte tänkt att fira. Jag och familjen tittar också på resor i juli, känns bra att ha något att se fram emot innan min flytt till USA.Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Warszawa

Det är inte långt kvar tills min tid i Warszawa tar slut, vilket känns tråkigt men nya äventyr väntar. En liten sammanfattning av min tid här.

Fördelar:

Mat
Jag vet inte om det är för att jag har blivit uppvuxen med polsk mat men jag bara älskar maten här! Till skillnad från tex Malta håller maten hög kvalité, allting är färskt och gott.

Priserna
Trots att Warszawa är den dyraste staden i Polen är det ändå väldigt billigt här. Både shopping och mat kostar små pengar, även de internationella ställen som Starbucks, Subway, Costa, Mcdonalds är mycket billigare.

Vänligheten
Polacker själva gillar att klaga och tycka illa om varandra, jag däremot har upplevt människorna väldigt öppna, hjälpsamma, pratglada och positiva. Det är lätt att få vänner här.


Naturen
Det är bästa med Warszawa måste vara att det finns en strand mitt i city. Jag älskar det! Det är så himla mysigt att vara där på kvällarna och se på solnedgången. Förutom det så finns det väldigt mycket natur, Warszawa har många fina parker.

Utelivet
Alkohol är väldigt billigt i Polen, även ute på klubbarna.


Nackdelar:

Stil
Tyvärr! Jag har sett kanske en snygg kille under hela min vistelse här. Jag tycker att både tjejer och killar klär sig väldigt konstigt här.

Inkomst
Polen är ett billigt land, människorna tjänar väldigt lite. Medellönen ligger på cirka 10.000kr/mån och många tjänar inte ens det. Det är synd.

Annat
Jag gillar Warszawa men börjar känna mig klar här. Om jag skulle vilja besöka eller flytta till Polen igen hade jag valt en stad vid kusten.


Likes

Comments

Malta

Precis som jag gjorde med Barcelona så vill jag sammanfatta min tid i St. Julians.

Fördelar:

Vädret
Malta är varmare än Spanien, sommaren kommer tidigare och håller sig längre. Det regnar inte ofta och solen skiner hela dagarna.

Havet
Det är härligt att kunna ta promenad längst havet när man känner för det. Man mår bra av att vara nära vattnet.

Människorna
Eftersom Malta är så litet så blir det lite så att alla känner alla, man råkar alltid stötta på någon man känner. Jag har upplevt människorna väldigt öppna, avslappnade och hjälpsamma.


Engelska
En av Maltas stora fördelar är att alla pratar engelska, man kan kommunicera med varandra utan problem.

Jobb och boende
Trots storleken på ön så kryllar det av lediga jobb. Det är väldigt lätt av få jobb inom gaming, kundtjänst eller försäljning. Förutom det så hittar man alltid lappar om lediga jobb inom restaurangbranschen. Likaså är det med lägenheter, det finns massor att välja på och det går väldigt fort av få en lägenhet. Det är vanligt med penthouse och standarden är helt ok!

Malta är en ön
Det kändes väldigt bra att kunna kryssa av "bo på en ö" på min backetlist 😍


Nackdelar:

Mat
Eftersom Malta är en ö så är det ganska självklart att de mesta importeras från andra länder (Italien). Frukt, grönsaker, kött och så vidare är importerat. Jag tycker att det försämrar kvalitén på maten något oerhört.

Naturen (eller saknaden av den)
Det finns ingen natur på Malta och om det finns så är det uttorkat. Tyvärr så saknar Malta vacker natur, staden är uppbyggd på en sten.

Stränderna
Jag är inget fan utav stenstränder och Malta saknar fina sandstränder. De få man hittar är väldigt små med stenig sand.

Inte djurvänligt
På grund av saknaden av natur tycker inte jag att Malta är så hundvänligt, jag har visserligen inte haft problem med att ta med min hund på uteserveringar däremot har det varit väldigt svårt att hitta platser att rasta.


Annat
Malta är ett perfekt ställe om man vill ta ett "sabbat" år och jobba efter studenten. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att flytta dit igen om jag till exempel blev av med mitt jobb.


Likes

Comments

Barcelona

Jag har länge velat göra en liten sammanfattning av min tid i Barcelona. Här är lite av mina tankar.


Fördelar:

Sevärdheter
Rambla, Sagrada Familia, Montjuic, Camp Nou, Boqueria, Tibidabo, Katedralen osv. Det finns så mycket att se i Barcelona, jag har aldrig varit i en stad med så många sevärdheter.

Naturen
Naturen i Barcelona är fantastisk. Park Güell och Ciutadella är stora favoriter hos mig ❤️

Stranden
Stranden i Barcelona är stor, ren och sandig. Favorit strand: Bogatell


Shopping
Det är allt ifrån lite lyxigare märken som Louis vuitton och Chanel till små mysiga butiker och second hands i Gotic. Utbudet är stort!

Det finns alltid något att göra
Man kan aldrig ha tråkigt i Barcelona, det finns alltid något som händer. Det bästa är att det nästan alltid är sol vilket gör att man inte behöver planera efter vädret.

Hundvänligt
Jag har aldrig haft problem med att ta med mina hundar på uteserveringar, parker eller stranden. Många Barcelonabo har hund själva.

Instagram vänligt
Men det menar jag att det är så ljust och färgglatt att alla bilder blir helt fantastiskt fina. Jag vill påstå att Barcelona är den vackraste staden i hela Europa ❤️


Nackdelar:


Boende
Det är väldigt svårt att hitta en lägenhet som håller svensk standard, de flesta lägenheter är gamla och har problem med vattentrycket (eller något annat eftersom allting är halvdant gjort) dessutom är ofta inredningen hemsk om man väljer att hyra möblerat. Det händer väldigt sällan att man får tillbaka sin deposition.

Insekter
Det är tyvärr vanligt med kackerlackor hemma men även på hotell under värmare månaderna, man får lära sig att leva med det.

Ficktjuvar
Barcelona är den staden som är värst drabbad av ficktjuvar, man behöver hela tiden vara på sin vakt för att inte bli av med saker.

Turister
Självklart är det värst under sommaren men man borde förvänta sig köer och mycket folk under hela året.

Priser
Priserna i Barcelona är anpassade efter turister, att åka taxi och äta ute är lika dyrt som i Stockholm. Hyrorna är väldigt dyra i jämförelse till andra städer i Spanien.

NIE - nummer
Att inte ha ett NIE nummer i Spanien är som att inte ha ett personnummer i Sverige, det begränsar väldigt mycket. När jag bodde i Alicante fick jag mitt NIE nummer utan problem på en dag. I Barcelona däremot är det helt omöjligt att boka en tid för det, under november, december och januari ("lågsäsong") har inte jag lyckats boka tid för att förnya mitt NIE nummer, det fanns aldrig några lediga tider. Man är alltså tvungen att åka till en annan stad för att fixa det.


Annat

Barcelona är min favorit stad i Europa, den är svår att tröttna på. Däremot kan inte jag se mig själv bo där permanent igen, då överväger nackdelarna tyvärr.


Likes

Comments

SMC ansökan

Några tips inför ditt personlinga brev till Santa Monica College


Fatta dig kort

... Men inte för kort. Tänk på att ditt brev ska vara cirka 1 sida långt. Istället för att berätta om varje resa eller anställning du har haft räcker det att du fattar dig kort, exempel "after my graduation I have been travelning a lot" . Skriv endast relevanta saker.


Dela upp brevet

Tänk att brevet ska se ungefär så här ut:

10 % Inledning 20% Om dig 30% Val av utbildning 30% Mål och framtidsplaner 10% Avslut


Val av utbildning, mål och framtidsplaner

Fokusera på ditt val av utbildning, skriv gärna vad som intresserar dig och vad du tror utbildningen kommer att ge dig. Berätta vad dina mål är och vad du har för karriärsplaner.


Var dig själv!

Hur klyschigt det än låter - this is the best way to go. Var ärlig och visa vem du är som person så kommer det gå toppen! 🌟Exempel på din Essay


Santa Monica College

1900 Pico Blvd, Santa Monica, CA 90405, USA


28th april, 2017

Dear Mr./Ms ...


I am writing to apply for the ... program.

My name is ... and I am ... y/o. I am living in ... and working/studing ... (här berättar du vem du är, din bakgrund och vad du gör) After my graduation at ... I have been ... (här berättar du om vad du har gjort efter studenten och dina erfarenheter)

My biggest interest in life is ...(har berättar du om dina intressen inom ämnet du vill plugga, exempel om du vill plugga fashion kan du skriva "Ever since I was a little girl/boy I have been interested in colours and textils, the fashion world has always been inspiring for me")

The ... program at Santa Monica College ... (här beskriver du ditt val av program, varför du söker det) I was recommended Santa Monica College by ... (här berättar du varför du valde just SMC, om du blev rekommenderad eller bara älskade deras stora kursutbud) After the graduation .. (här berättar du vad du vill göra efter din graduation, vad ditt mål är, ange om du göra en transfer till ett 4-årigt univeristet) In 10 years I see myself working as ... (här berättar du om dina framtidsplaner och karriär)

I hope you will find this letter interesting, I attach all the requested documents.

I look forward to hearing from you soon.


Likes

Comments

SMC ansökan

Så här söker du till Santa Monica College på egen hand

First things first - Här finns information om både deadlines och vad som behövs för din ansökan: http://www.smc.edu/EnrollmentDevelopment/IEC/Pages/How-to-Apply-to-SMC.aspx

Deadlines

Fall semester - 15e juni
Spring semester - 15e november

Ansökningskostnader

Ansökan USD 75
Seminarium USD 85

Vad du behöver för att söka till SMC

Copy of Passport - Kopia på ditt pass
Transcript - Dina gymnasiebetyg
General Requirement Sheet - Signerad blankett http://www.smc.edu/EnrollmentDevelopment/IEC/Documents/Admissions_and_Enrollment_Forms/f1app_gen_statmt.pdf
Proof of English Proficiency - VG i engelska A/5 eller TOEFL med score 500+
Essay - Ett personligt brev som ska innehålla information om dig själv, vad du vill plugga, om du vill plugga mot en AA/AS och om du senare vill ansöka om transfer
Financial Statement - Ett rekommendationsbrev med USD 27000 från bank/sponsor eller CSN med komplettering från din bank (ca. SEK 50.000). Mer information om kostnader http://www.smc.edu/EnrollmentDevelopment/IEC/Pages/Tuition_Fees.aspx


På smc.edu klickar du under Apply och väljer International students applying with a F1 or F2 visa. Apply now! Du kommer att få fylla i ett ansökningsformulär och skapa ett konto på smc.edu/iapp. När du har betalat ansökningsavgiften är det dags att ladda upp dina dokument, för dig som söker med CSN: efter att du har laddat upp alla övriga dokument kontaktar du SMC (via Road Map to SMC) och anger att du vill söka studier med CSN. Vanligtvis svarar dom inom en dag med ditt CLA, det är ett preliminärt antagningsbesked som du bifogar när du söker CSN. Beslutet från CSN bifogar du sedan som Financial Statement. Viktigt! Beloppet måste uppnå USD 27000, det betyder att du behöver komplettera din ansökan med ett bankbrev på ca. SEK 50.000.

När alla dina dokument är uppladdade och godkända hos SMC får du betala och välja ett seminarium datum, därefter får du ditt officiella antagningsbesked. 🌟


Likes

Comments