Hej!

Idag har vi samlats några i klassen och gjort praliner ihop! En utav tjejerna har inspirerat oss allihop att göra praliner så idag fick hon visa lite tips å tricks. Vi gjorde 4 olika smaker och alla blev goda på sitt sätt! Det var jättetrevligt så det kommer vi nog att göra snart igen!

Vitgrön- Mojito

Hjärta- Turkisk peppar

Rund slät- Äpple/kanel

Rund med guld- Hasselnöt


Recept och arbetsgång kommer nästa gång! Ha en fortsatt trevlig söndag!
❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!
Tredje gången gillt, ÄNTLIGEN blev dem glansiga!!! Så viktigt att temperera chokladen rätt!
Dessa har jag fyllt med en Baileysganache och dem blev sååå goda!
Man kokar upp 0.5 dl grädde med 2 msk Baileys. Sedan drar man av kastrullen från plattan och lägger i 100g finhackad vit choklad.

Precis efter att jag fyllt på botten av pralinerna så la jag på ett överföringsark. Det är ett "chokladtryck" som ger pralinernas botten ett fint mönster.

Här nedanför på bilden ser man hur viktigt det är att temperaturen blir exakt. Första gången blev dem matta å gråa, andra gången blev dem bättre men tredje gången blev dem perfekta!
Temperera mörkchoklad =
Värm till 48 grader, kyl sedan ner till 27 grader, och höj sedan ännu en gång fast till 31 grader. Då är chokladen tempererad rätt och redo att använda!

Likes

Comments


Hej hopp!
Idag i skolan bakade vi stora klassiska chokladbollar som vi tyvärr inte fick ta med hem för dem skulle säljas... Så därför bakade jag en sats även hemma för jag blev så sugen! Men i denna smeten så blandade jag även i kexchoklad, det blev jättegott!


ALLT DU BEHÖVER
Ca 25 bollar

3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
100 g rumsvarmt smör
2 msk kallt kaffe
2st kexchoklad

+ en skvätt grädde så att smeten går smidigare att rulla!

Du blandar samman alltihop och formar sedan till små (eller stora) bollar. Sedan rullar du dem i antingen pärlsocker eller kokos, jag föredrar pärlsocker!

Likes

Comments

Godmorgon!
Då var det måndag igen och ännu en ny vecka i skolan. Bara tidiga månar så därför delar jag mig med mig utav min söndagsfrukost som jag gjorde igår för sovmorgon har man tyvärr inte varje dag. Det fick bli fattiga riddare doppade i kanel å socker. Vid sidan om hade jag banan å kiwi!
Ha en fortsatt bra dag!

Jag gjorde smeten på detta vis:
Jag blandade ihop 2 ägg med 3 dl mjölk och 1 dl mjöl. Sedan doppade jag brödskivan i smeten och stekte i smör. När brödet fått lagom med färg så vände jag ner det i en blandning på kanel å socker. Så gott!!!

Likes

Comments

Hej!
Har gjort praliner för första gången i mitt liv och det slutade med att det blev några rosformade med vit choklad fyllda med cashewnötsganache! Helt okej för att vara första gången iaf, och det kommer då inte att vara de sista jag gör!

Jag tempererade 400g vit choklad till skalet. Till fyllningen smälte jag 100g mjölkchoklad i ett vattenbad. Undertiden kokade jag upp 1/3 grädde och hällde sedan grädden över chokladen och rörde tills allt var blandat. Till sist blandade jag ner 50g krossade cashewnötter!! Här är resultatet❤️

Likes

Comments

Hej!

Skolan har nu redan hållit på i två veckor och jag tycker det är roligare för varje dag som går. Vi har främst varit i bageriet å gjort en hel del olika sorters bröd. Nästa vecka drar vi (äntligen) igång ordentligt i konditoriet!
Här kommer en del bilder på de bröd som vi har gjort, och även fått ta hem!

Likes

Comments

Godmorgon!
Jag hittade ett recept på en tårta som jag bara var tvungen att testa! Det fick bli pappas födelsedagstårta! Kladdkakabotten med jordgubbsmousse, toppat med jordgubbar och egengjorda minimaränger! Såååå god!


KLADDKAKA


100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

2. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.

3. Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten.

4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter tills den är lös i mitten men färdig i kanterna. Låt svalna innan du häller på moussen. Om den får stå ett tag hinner kladdet sätta sig och kladdkakan blir perfekt.

När kakan har svalnat delar du de största jordgubbarna på hälften (på längden) och sätter fast dem i kanten på formen. Sedan häller du försiktigt på moussen!



JORDGUBBSMOUSSE:

5,5 st gelatinblad
500-600g färska jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa sedan äggulor och florsocker poröst, och vispa grädden i en annan bunke. Grädden ska vara lättvispad.

2. Värm ca 1 dl av jordgubbspurén i micron, krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt dem lösas upp i den varma purén. Blanda sedan ner den med resten utav jordgubbspurén i äggblandningen.

3. Vänd tillsist ner grädden till en slät smet. Häll sedan den rosa smeten över kladdkakan och ställ i kylen i minst 4 timmar.


MINIMARÄNGER:

Vispa ihop 1 äggvita med 0.8 dl strösocker! Vispa tills bunken kan hållas upp och ner utan att marängsmeten rör på sig. Häll sedan ut smeten i en sprits och spritsa ut små maränger. Grädda sedan i mitten av ugnen på 90 grader i ca 40 minuter.

Likes

Comments


ALLT DU BEHÖVER

150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl


GÖR SÅ HÄR

1. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.

2. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.

3. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Likes

Comments


ALLT DU BEHÖVER
ca 40 normalstora bullar eller ca 20 lite större (som jag gjorde)


150g rumsvarmtsmör
5 dl mjölk
50g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker
1.5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) vetemjöl


Kanelfyllning:
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk kardemumma


GÖR SÅ HÄR


1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara lite till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Vik sedan degen från kortsida till kortsida och skär ca 2-3cm tjocka remsor. (ju tjockare remsor desto större bulle). Snurra sedan remsan åt båda hållen och rulla ihop den. Fäst sedan slutet av "rullen" under bullen och lägg på en plåt.

8. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och strö på pärlsocker, grädda sedan bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter.

Likes

Comments


Hej hej! Nu sitter jag och förbereder tårtor som jag och mamma ska fixa till min kusins student som är imorgon! Bilder kommer såklart upp under morgondagen! Passar på att bjussa på ett smoothierecept!

Mängden är upp till var och en, har inte jättekoll på hur mycket det är utav allt! Men på ett ungefär:

2 dl blåbär
1st banan
2 tsk chiafrön
Vaniljyoughurt
En skvätt mjölk

Toppat med kokos och blåbär!

Likes

Comments