Hej på er!
Idag besökte jag min mamma och pappa med en nybakad kardemummakaka som blev saftig och god. Den var även lätt att göra och blev snabbt färdig.

ALLT DU BEHÖVER 

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
2 msk kardemumma

​GÖR SÅ HÄR 

1. Värm ugnen till 175ºC.

2. Smöra och bröa en form (ca 1½ liter).

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna med elvisp. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Vispa INTE ner mjölblandningen i smeten, då förstörs luftigheten i kakan. Häll smeten i formen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Öppna ugnsluckan så lite som möjligt under gräddning, så att kakan inte sjunker ihop. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Godmorgon!
Varför inte starta morgonen med en mättande smoothiebowl fylld av nyttigheter? I denna finns 3 olika bär, spenat, toppat med müsli och pumpafrön.


ALLT DU BEHÖVER
(Till två skålar)


2 bananer, frysta
1 dl björnbär, frysta
2 kiwi
1 näve babyspenat
+ mild lättyoghurt

Mixa allt i en mixer och häll upp i skålar. Dekorera hur ni vill, antingen litegrann eller varför inte bomba med lite smått å gott!

Likes

Comments

Hej på er allesammans och gott nytt år!!!
Som alla andra år har man lovat sig själv efter 12-slaget att man ska sluta upp med godis och sötsaker en viss tid framöver. Visst är det så? Jag själv har dealat med en kompis att vi ska klara 100(!!!) dagar utan gottis. Så vi får se hur detta går.

Jag har därför idag, dag 3, bakat något nyttigt för att dämpa sötsuget. Hälsobollar med dadlar och cashewnötter. De blev faktiskt väldigt väldigt goda så det kan jag rekommendera, och det bästa av allt... DET HJÄLPTE!


ALLT DU BEHÖVER

340g dadlar
75g cashewnötter
75g mandel
40g kokos
1msk kokosolja (smält)


GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att mixa nötterna tills de blivit finhackade. Tillsätt sedan dadlarna, kokos och kokosolja tills smeten blir klumpig.

2. Fukta händerna rulla till bollar.

~Istället för kokosflingor i smeten så kan man rulla bollarna i kokos efteråt istället.

Likes

Comments


Då var det dags för ännu en söt liten burk att ge bort nu på jul. Denna gången blev det päronmarmelad. Supergott och garanterat uppskattat!


ALLT DU BEHÖVER

5 saftiga päron
2-3 msk citronsaft
1st vaniljstång
3.5 dl syltsocker


GÖR SÅ HÄR

1. Skala, dela, kärna ur och skär päronen i bitar. Lägg dem i en gryta med citronsaften och koka upp under omrörning tills frukten saftar sig. Låt koka 10 minuter.

2. Tillsätt snittad vaniljstång och syltsocker. Koka kraftigt 5 minuter. Ta upp vaniljstången och grovmixa marmeladen med mixerstav. Kontrollera att marmeladen är lagom fast med marmeladprov (lägg en klick marmelad på en tallrik och dra en sked igenom. Sjunker marmeladen ihop igen så är den INTE färdig). Ös upp i varm burk och låt marmeladen svalna.

Ät och njut!

Likes

Comments


Alltså WOW vilken god kola!!! Receptet är från @bakamedfrida och jag ångrar verkligen att jag inte gjorde dubbel sats. På riktigt en ny favorit som jag kommer göra varje år! Enkel, men SÅ god! Jag hoppas att det kommer finnas kvar några till julafton...


ALLT DU BEHÖVER

100 g Smör
2 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk Kardemummakärnor
1 tsk Vaniljsocker
En nypa Havssalt

+ Kardemumma
+ Havssalt


GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att olja en brödform, ställ åt sidan.

2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Tillsätt grädde, strösocker, sirap, vanilj och havssalt.
Låt koka till en seg kola, 122-123°C eller kulprovet.

3. Mortla kardemummakärnorna och rör ner när kolasmeten är klar.
Häll upp kolan i brödformen och låt stelna.
Innan du sedan skär kolan i bitar så strör du över lite extra kardemumma och havssalt.

4. Skär kolan i jämnstora bitar och paketera in dem i smörpapper.

Likes

Comments


Godkväll på er!

Vill passa på att dela med mig utav mina 3 små grisar som jag gjort i skolan! Jätteroligt att jobba och forma marsipan. Speciellt när man vet någon som älskar marsipan, och grisar!😉
Goast är dock när man doppar halva grisen i choklad vilket vi tyvärr inte hann göra. Så om ni ska göra några hemma så rekommenderar jag att doppa stjärtarna i mörk choklad, och självklart ge bort till någon som skulle blivit väldigt glad.

Hoppas ni alla får en god jul och en mysig uppersittarkväll❤️

Likes

Comments

En perfekt "gå bort present" nu till julen. Egenkokad sylt, vilket var så enkelt och gick så snabbt!? God blev den också. Smakar mycket mer än den man köper tycker jag personligen!

Allt du behövde var endast:

250g färska eller frysta hallon
125g färska eller frysta blåbär
2.5 dl syltsocker

Koka sedan samman bären och sockret i ca 5 minuter. Tills sylten blivit lite tjockare. Häll sedan upp i väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl!

God jul ❤️

Likes

Comments

Kola kola kola, går alltid hem som julgodis. Så enkelt och sååå gott! Finns så många olika smaker som är så goda, och utav alla smaker så började jag med chokladkolan, mums!


ALLT DU BEHÖVER

50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap


GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.

2. Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den.

3. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar. Förvaras i kylen fram till servering.

Recept från jennysmatblogg ❤️

Likes

Comments

Skumtomtar är ett måste på jul, verkligen. Så varför inte skoja till det med att göra fudge utav dom?


ALLT DU BEHÖVER

12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad


GÖR SÅ HÄR

1. Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning.

2. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar.

3. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
Sedan har du färdigt julgodis, eller advenstgodis att servera.

Recept från jennysmatblogg ❤️

Likes

Comments

Perfekta julgodiset som nästan är ett måste att finnas med på jul? Så enkelt att göra och så gott! Krämigt, fluffigt och segt!


ALLT DU BEHÖVER

150 gram mörk blockchoklad
150 gram ljus blockchoklad
220 gram dumle
1,5 dl marshmallows
150 gram pistagenötter


GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att skala pistagenötterna ifall du inte har köpt färdigskalade.

2. Smält chokladen på låg värme i vattenbad.

3. Dela kolorna i två delar. Tillsätt kola, marshmallows och skalade pistagenötter i den smälta chokladen.

4. Blanda och häll smeten i en bakplåtspapperklädd form som är ca 20x25 cm. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fyrkantiga bitar. Tugga och njut!


Receptet hittat på tasteline❤️

Likes

Comments