Det är officiellt! Den 19/6 påbörjar jag min utbildning till kostrådgivare!

Ibland blir det ju inte riktigt som man tänkt sig. Ibland är man knäpp och väljer att anmäla sig till en yrkesutbildning samtidigt som man redan studerar heltid - vad gör man sen? Jo, man håller väl tummarna och hoppas på det bästa, helt enkelt. Jag hoppas så innerligt, att jag äntligen hittat rätt och känner mig så spänd inför nästa steg och kommande studier. Helst av allt, så vill jag bara komma igång NU! Idag! Igår! Förra veckan! Eftersom kursstart blir den 19/6, ger det mig lite tid att leta reda på specifik litteratur som behövs. På de flesta nätbokhandlarna så är böckerna jag behöver, en beställningsvara och har en leveranstid på upp till 14 dagar, men det känns helt okej ändå!

Jag är rädd och exalterad på samma gång! Det har hänt mycket på kort tid. Jag har snart fullföljt ett studieår på heltid och det hade jag aldrig kunnat tro för 1,5 år sedan. Dessutom, så bjöd förra veckan på så himla mycket fina diskussioner med mina underbara lärare och jag fick så fina recensioner på diverse arbeten - jag fällde till och med glädjetårar. Jag har funderat så mycket över mina inlämningar, slutuppgiften i engelska - det är bara att inse, betygsperfektionisten kommer jag aldrig bli av med.

Helgen bjöd på bal och fotbollsmatch i sällskap med både vänner och familj. Jag har gosat bebis, skrattat, umgåtts med människor som ger mig energi och glädje.

Och trots dagens gråa moln, så skiner solen och jag sitter inomhus vid datorn och laddar upp inför ett muntligt framförande i engelska om det brittiska parlamentet och dess undergrupper. Det är den sista examinationen i den kursen, sen kan jag snart ta tre veckors sommarlov innan den nya utbildningen tar vid. Jag önskar er alla en bra start på veckan, må alla era drömmar slå in!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Gastric Sleeve

Ibland, så glömmer jag bort att jag är opererad. 14 månader efter operationen så har den lilla magen blivit en del av mig och det mesta flyter på... åtminstone tills imorse. Jag har alltid haft svårt för att äta frukost direkt på morgonen så jag började dagen med mina vitaminer och en kopp kaffe med mjölk. Någon timme senare ställde jag mig för att göra gröt och under tiden så tog jag en skiva ost.

En ostskiva blev två, två blev tre och sedan var gröten färdig och redo att ätas. Två skedar senare så är jag mätt och tittar sorgligt på min lilla portion som skriker 'ät upp mig'. Äh, en sked till gör ingen större skada. Tji fick jag! Sitter nu och mår smått illa i takt med att maten kittlar mig i svalget. Jag skyller det på hjärnsläpp. Vissa dagar så glömmer jag helt enkelt bort. Vissa dagar känner jag mig inte ens opererad men dagar som denna, så försvinner alla rädslor om att magen inte skulle funka som den ska.

Godis, choklad, glass och snask har en tendens att inte fylla ut magen på samma sätt - det skulle man kunna äta mycket av. Bra fett, protein och framförallt min underbara gröt - gör att det tar stopp innan portionen är slut. Och det är ytterligare en sak man får jobba med; ögonmått, fysisk och psykisk mättnad. Det krävs engagemang och tålamod.

Jag är dock så himla tacksam och lycklig över mitt lilla verktyg. Jag fick livet tillbaka och det finns inte mycket som kan mäta sig med det. För övrigt, så är det inte alltid så himla lätt som alla verkar tro. Men, hade jag vetat det jag vet idag, så hade valet fortfarande blivit detsamma. Förutom man och barn, så är sleeven det bästa jag någonsin gjort för mig själv. Så, idag är jag extra tacksam.

Glad påsk mina vänner!

Likes

Comments

Recept

Jag var lat igår och L ville ha pannkakor. Eftersom jag försöker undvika vitt mjöl så ofta som möjligt, så försökte jag knåpa ihop något annat. Till min stora förtvivlan så var både mandelmjölet och likaså kokosmjölet slut. Det cirkulerar ständigt videos på enkla recept på Facebook, så jag tog lite inspiration därifrån och höftade till med andra ingredienser och slutresultatet blev väldigt trevligt och mättande! Dessutom, så blev smeten rosa!

Recept på rosa proteinplättar
  • ca 10 jordgubbar (jag använde frysta & det funkade fint!)
  • 1/2 banan
  • 2 skopor/1 dl naturellt proteinpulver (jag använder Whey 100, inget sötningsmedel!)
  • ca 1 - 1,5 dl havregryn
  • 1 dl osötad mandelmjölk (går givetvis att bytas ut mot ex. mjölk/kokosmjölk osv)
  • 2 krm kanel
  • 1 ägg

Kör allt i mixer/matberedare, grädda och njut! Jag åt mina mina med naturell kvarg, skivad banan, lite honung och kanel. Vill man att de ska vara lite fluffigare så kan man säkerligen slänga i 1-2 tsk bakpulver, men jag tyckte det blev bra ändå! En ny favorit!

Likes

Comments

Gastric Sleeve, Mat

Visste du att socker finns naturligt i mjölk och i både frukt och bär? Socker är ett samlingsnamn för diverse olika sockerarter. Det finns olika sockerarter för olika användningsområden. Det socker som används för sötning av livsmedel heter sackaros och ger oss ingenting mer än energi. Sackaros innehåller inga fibrer, inga mineraler eller vitaminer. De flesta av oss vet att mat och livsmedelsprodukter med tillsatt socker - tillsatt socker, betyder alltså socker som från början inte fanns naturligt i råvaran - oftast innehåller lite näring. Äter man glass och godis flera dagar i veckan så är det lätt att få i sig för mycket energi och samtidigt gå miste om viktiga näringsämnen.

Vi har alla fått höra det som barn. ’Ät inte för mycket godis, då får du hål i tänderna’. Ja, vi har nog blivit förmanade om att godis, kakor, läsk och glass bidrar till hål i tänderna mer än en gång i våra liv. Men, förutom allvarliga problem med karies och en överfull mage med godis så finns det andra konsekvenser av socker som vi borde ta i beaktning.

Socker, gör absolut ingenting positivt för våra kroppar. Två teskedar socker om dagen bidrar inte till en bättre hälsa. Vår otroliga hjärna behöver dock en del glukos men den kan vi få genom stärkelse.

Livsmedelsverket skriver följande på sin hemsida; ’men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker’. Läs mer på deras hemsida; Livsmedelsverket.se

Jag nämnde tidigare att socker inte förser våra kroppar med någon näring. Men, ger det energi? Ja, men det är samtidigt helt näringslöst.

  • Det ger ingen mättnadskänsla, så med andra ord - om du smäller i dig en påse godis och blir äckligt mätt, så är du snart hungrig igen. 
  • Socker föder sötsug, ju mer socker vi äter desto större är chansen att trigga igång en snurrande spiral av konstant sötsug.
  • Vad gäller hjärt och kärlsjukdomar, så blir vi i förebyggande syfte informerade om att undvika mättat fett - som ses som en bidragande faktor vid åderförkalkning. Men även stora mängder socker anses vara en stor risk då vår lever omvandlar socker till fett. Med tiden får vi höga blodfetter och det i sin tur ökar därmed risken för hjärt och kärlsjukdomar.
  • Det finns även vissa typer av cancer - ex. cancer i bukspottskörteln, som kan spåras till en kost med snabba kolhydrater. När vi äter socker ökar vi även chansen för bakterier och dålig munhygien. Hej karies! Hej du, dyra tandräkning!
  • Nordicdiabetes.se kallar diabetes typ 2 för livsstilssjukdom.

Det finns mycket diskussioner om dolt socker och det första vi började med att plocka bort här hemma var fruktyoghurt och smaksatta mejeriprodukter över lag. Jag har alltid varit ett stort fan av vaniljyoghurt och diverse färdiga mellanmål med musli och olika sorter av risifrutti. Till och med jag var och grävde runt i L’s paket med chokladflingor.

Jag har länge funderat på hur min kosthållning såg ut innan min operation. Då tyckte jag att den var rätt okej - problemet var enligt min egen mening att jag åt för mycket och alldeles för ofta. Efter mycket rannsakning av själen och samvetet så är det ändå bara en liten bidragande faktor till att jag en gång vägde långt över tresiffrigt.

Jag hade hade fettskräck. Jag var fet och jag hade fettskräck. Allting skulle vara light. Fullfeta produkter var bannlysta från vårt kök. Lättprodukter var det enda som accepterades. Jag tittade aldrig på innehållsförteckningen och om jag mot förmodan gjorde det, så var det enbart för att se efter om det var lite eller mycket fett i livsmedlet. Inte visste jag att när man tar bort fettet ur en produkt - ersätter det med socker för att i många fall kunna kompensera smaken.

Jag har sedan ett år tillbaka dumpat allting som heter smaksatt kvarg, yoghurt, saft och undviker aspartam som om det vore pesten personifierad. Många anser att det är överdrivet och att aspartam och andra sötningsmedel är ett bättre alternativ till socker. Utan att dra igång en alltför långdragen diskussion så tror jag personligen inte att aspartam och andra sötningsmedel är någonting som vår kropp faktiskt mår bra av. Det är ingenting som den faktiskt behöver! För övrigt så triggas mitt sötsug och migränen kommer som ett brev på posten.

Jag var beroende av Cola Zero innan min operation och två veckor innan jag skulle börja med den flytande tre-veckors-perioden så valde jag att göra slut med det artificiella sötningsmedlet. Jag överdriver inte när jag säger att jag lätt drack 1,5 - 2 L Zero om dagen. Jag fick panik om det tog slut och det inte fanns någonting kvar hemma.

Huvudvärken, illamåendet, de skakiga händerna, svettningarna, frossan och sömnstörningar som uppstod dag två, fick mig att inse att jag aldrig någonsin skulle återgå till lightläsk eller läsk överhuvudtaget.

Vi återgår till det faktum att jag nu varit utan sötningsmedel i över ett år. Jag har bestämt mig för att höja ribban ytterligare lite till. Jag förespråkar inte LCHF, paleo eller GI. Jag tror dock, med handen på hjärtat, att alla människor skulle må bra av att dra ner på sin sockerkonsumtion. När jag säger att jag vill och försöker leva sockerfritt, så menar jag inte att jag enbart äter broccoli, aldrig äter mörk choklad och bara dricker mandelmjölk varje dag.

Så istället för att börja med att räkna upp allting jag inte äter, så kändes en lista på vad jag faktiskt äter, som en lite roligare grej.

  • Ägg i alla former
  • Kyckling
  • Fisk & skaldjur
  • Creme fraiche 34% fett
  • Keso, gräddfil, grädde & ost
  • Mellanmjölk & fet naturell yoghurt/filmjölk
  • Sötmandel, pumpakärnor, solroskärnor
  • Morot, kål, broccoli, ärter, gurka, svamp, sallad
  • Paprika, avocado, bär, diverse frukt, råris, quinoa

Det här är 'big no, no's' för mig.

  • Bröd
  • Pasta
  • Glass
  • Fruktjuice & juice
  • Ketchup & färdiga såser
  • Chips, ostbågar, snacks
  • Friterat, snabbmat, halvfabrikat
  • Bacon, lättmargarin & lightprodukter

Jag vet att det finns många som äter helt sockerfritt och utesluter alla mejeriprodukter, bär och frukt men jag skulle gråta om jag inte kunde dricka mjölk. För min del handlar det väl egentligen inte så mycket om någon specifik diet utan mer om sunt förnuft. Socker är dåligt. Ingen kan få mig att tro något annat. Socker gör oss beroende, feta och sockersjuka. Att mättat fett är dåligt i onormalt stora mängder och är farligt för vår hjärt och kärlhälsa förnekar jag inte heller.

Sen säger jag inte att man aldrig får äta en glass eller ens snegla åt en godisbit bara för att man vill försöka leva nyttigare. Den vackra slogan ’lagom är bäst’, kan väl få tala här och så kan vi dra våra egna resonemang om vad det innebär för oss som individuella individer.

Jag tror att sunt förnuft, ren mat - dvs. inga halvfabrikat, processad mat med tillsatser, vitt mjöl och socker i diverse former - kan bidra till en gladare kropp och knopp. Vi behöver inte pasta i överflöd, snabbmat, en godisskål, glass eller läsk för att det är fredagkväll. Vi behöver inte onödiga tillsatser.

Jag lider inte av fettskräck längre och jag äter inte efter LCHF. Jag lider av sockerskräck och jag försöker ständigt navigera mig själv genom den uppsjö av nya och gamla dieter som har en tendens att locka till sig anhängare som kanske inte alltid litar på sina egna val och åsikter. Något jag har lärt mig efter att kirurgen möblerade om i magen och gav mig ett verktyg som jag älskar med hela mitt hjärta - är, att min kropp förtjänar näring, vitaminer och mineraler som gör den gott.

Vi har bara en kropp och den ska vi leva med resten av livet - så, varför inte ta hand om den?

Likes

Comments

Mat

Helgen har bjudit på mycket gott - förmodligen mer gott än nödvändigt. I fredags firade vi mama och jag bakade en semmelkladdkaka som gick hem hos både stora och små! I lördags hade jag kunnat äta havregrynsgröt vid varenda måltid - är galen i gröt just nu. Igår rostade jag både pumpa- och solroskärnor. Passade även på att rosta kikärtor som sedan rullades i mörk choklad med 86%-ig kakao - perfekt som snacks när man blir lite gottesugen - funkar även bra som topping på yoghurt och kvarg.

Men nu är det måndag igen och dagen börjades med gröt på grahamsgryn, smör och mandlar. Nu sitter jag med min varma kopp kaffe/mjölk med kokosolja och gläds över att jag redan igår fixade dagens middag! Vissa dagar skulle jag kunna bo i köket andra dagar vill jag inte ens tänka tanke på att plocka fram stekpannan...

Önskar Er alla en bra start på veckan!

  • Filed under: Mat

Likes

Comments

Recept

Idag började jag min torsdag med en tokgod blandning av gröt och diverse tillbehör - det är trevligt med lite variation och frukost sägs ju vara det viktigaste målet på hela dagen. Jag kan inte göra annat än att hålla med. Jag älskar frukost! Även om jag inte tycker att det är så himla inspirerande att laga gröt var och varannan morgon - men, det är ju så gott!

Här kommer receptet på min äppelgröt - som är anpassat efter min egen minimage! Skulle man däremot önska en större portion, så får man helt enkelt göra dubbelt eller prova sig fram.

Äppelgröt med kanel & nutella - 1 portion (minimage)

  • 2 msk havregryn, 1 liten nypa med salt & 1 dl mjölk
    Jag använder alltid röd mjölk, allt för att få upp kalorierna till en acceptabel nivå.
  • Riv ett halvt äpple - gärna grovt - då blir det mer tuggmotstånd
  • 1 tsk smör
  • 1-2 msk Whey 100 Naturell.
  • 1 tsk hemmagjord Nutella. Receptet finns här !

    Koka upp gröten med saltet och mjölken, blanda i det rivna äpplet och kanel efter egen smak. Tillsätt en smörklick. Låt det puttra en stund och blanda till sist i proteinpulvret. Häll upp i tallrik, servera med Nutella och lite mjölk.

    Smaskens!
  • Filed under: Recept

Likes

Comments

Mat

Förut spelade det egentligen inte så stor roll vad som fanns hemma i köket - så länge det var fyllt med socker och hade någon typ av kakao eller choklad som ingrediens - då var det oftast ätbart. För mer än ett år sedan så kändes det jobbigt när brödet och chokladkexen började ta slut i skafferiet. 'My precious.' Idag är det ju dock en helt annan visa - tur är väl det. Det finns en del livsmedel och produkter som jag bara måste ha hemma i princip hela tiden - de får med andra ord inte ta slut innan jag har hunnit fylla på med nya.

  • Ost. Jag älskar ost. I nästan alla former. Mjukost, färskost, brie, hushållsost. Babybell.
  • Nötter. SÅ viktigt att det finns hemma! Funkar till både keso, gröt, yoghurt, maträtter och eget nötsmör är ju utan tvekan, lyx på riktigt.
  • Frukt. Behöver jag ens förklara varför? Inget kök är komplett utan en fruktskål och har man banan hemma så kan man alltid njuta av bananglass med proteinpulver och nötter!
  • Mjölk. Jag kan inte leva utan mjölk. Folk som inte dricker mjölk förbryllar mig.
  • Kaffe. Seriöst. Utan min kopp med kaffe, mjölk och lilla tsk kokosfett på morgonen, så skulle jag gå i sömnen hela förmiddagen och så kan man ju inte ha det.

    Vad måste du ha hemma för att köket ska kännas komplett i matväg?

  • Filed under: Mat

Likes

Comments

Mat

Naturell lättkvarg blandat med Whey 100, hemmagjord, sockerfri mandella & frysta blåbär!
Det här är lyxfrukost enligt mig!

  • Filed under: Mat

Likes

Comments

Recept

Jag måste ha mandelsmör hemma och smidigast är väl ändå att göra sitt egna. Jag tycker att det man köper är helt okej, men det är någon konstig bismak eller ja, en eftersmak som jag inte kommer överens med. Jag kan dock meddela att jag blev lite orolig över om min matberedare skulle överleva första gången vi gjorde mandelsmör. Men det gick fint!

Häromdagen gjorde vi Mandella! Dvs. en egen version av Nutella. Istället för att använda hasselnötter så bytte jag ut dem mot skalade och rostade sötmandlar. Det blev farligt gott - ni vet, sådär gott att man skulle kunna ta en sked och låsa in sig i ett rum för att hela dagen bara pilla navelludd och äta direkt ur burken..

Recept

  • Valfri mängd sötmandlar
  • En matberedare/mixer
  • Kakao & havssalt


  1. Jag rostade mina mandlar så de fick lite färg i en torr stekpanna sen körde jag dem på full fräs i min matberedare. Det tar tid, så ge inte upp hoppet. Man får stanna och röra om lite då och då.
  2. När det börjar bli 'smöraktigt' så tillsätter man kakao och havssalt, börja smått och smaka av tills du är nöjd.
  3. Psst, glöm inte att man måste använda en slickepott och faktiskt provsmaka det som blir kvar i mixern - man kan aldrig vara för säker på att mängden kakao blev lagom.. Haha..

Likes

Comments

Gastric Sleeve

Det har varit en lång dag. Hela förmiddagen gick åt till ett besök hos dietisten med vägning, mätning och grundlig genomgång av näring och energiintag. Det blir alltid lite överväldigande när man får massvis med information på en och samma gång, men det kändes bra. Fick med mig kompendium hem med alla viktiga papper och ska skumma igenom dem så fort jag får tid imorgon bitti.

Mitt proteinpulver levererades idag och jag vill skrika; äntligen! Här ska både gröt, keso, yoghurt, kvarg och diverse livsmedel berikas. Jag har använt Whey 80 med chokladsmak innan men jag upplevde att den var så äckligt sliskig och sen innehåller den ju även sötningsmedel, så den här gången blev det en påse Whey 100 med naturell smak - dvs. zero sötningsmedel.

Resten av eftermiddagen/kvällen har gått åt till att planera morgondagen och mealpreppa. Jag brukade tycka att det var så himla tråkigt, men nu älskar jag att fixa mina små lådor och ha allting färdigt. Jag har minimerat min dagliga kökstid med tanke på att allting redan är klart och oftast bara behöver värmas upp och sedan serveras. Smidigt! Jag har även hunnit med att plugga nu på kvällskvisten och har precis skickat in min uppgift i samhäll, så nu tar jag kväller!

Likes

Comments