Som rubriken lyder så skall jag skriva om min sjukdom och hur det påverkar min vardag. Inlägget skulle ha kommit upp igårkväll men jag råkade somna extra tidigt igår. But here it goes.


IBS - Colon irritabile står för irriterad tarm, irriterad tjocktarm. Det innebär att tjocktarmen är inflammerad, IBS är väldigt vanligt i dagens samhälle men ändå såpass nytt att ingen egentligen vet den exakta orsaken varför man drabbas och därför finns heller inget botemedel, detta är en kronisk sjukdom vilket betyder att vi som drabbats av den får leva resten av våra liv med sjukdomen.

Däremot finns det en del teorier om varför man drabbas utav IBS och i mitt fall tror läkarna att det är psykiska bakomliggande faktorer, såsom stress m.m. Vad som kännetecknar IBS är antingen förstoppnings, diarré eller skiftande, alltså periodvis förstoppning och periodvis diarré. Detta gör att många som lider utav sjukdomen inte kan leva ett såkallat normalt liv, många behöver springa på toaletten ca 20-25 gånger om dagen, alltså alltid behöva ha en toalett i närheten, denna påfrestning..

I mitt fall är det förstoppning, jag kan gå ca 2 veckor utan att kunna tömma tarmen, vilket gör min mage fruktansvärt uppblåst, ser höggravid ut när detta väl händer, som tur är så är detta i perioder och inte hela tiden, däremot smärtan... Det är vad som drabbat mig värst, jag går med smärta i magen varje dag, och jag överdriver inte utan det är varje dag.. Vissa dagar kan jag hantera smärtan, medans vissa dagar ligger jag i fosterställning i sängen och gråter, vilket har påverkat mitt sociala liv en hel del genom åren.. Jag fick min diagnos 2014. Jag har också blivit sjukskriven en hel del under dessa år, vilket ni kanske förstår själva inte är det absolut bästa när det kommer till arbete.. Därav en utav anledningarna till att jag börjat studera nu som 22åring..

IBS gör också att man inte kan äta vad som helst, detta är olika ifrån fall till fall.. I mitt fall är det så att jag kan äta socker, men inte fet mat. För gör jag det blir jag sängliggandes med smärtor utav helv*tet själv.. Övervikt är också något som påverkar sjukdomen, och som ni vet är jag överviktig, vilket jag försöker ändra på, inte för att se bra ut eller att vara smal utan för min hälsa och min tarm, men det är lättare sagt än gjort,

Varför det då?

Jo, eftersom specialistläkarna inom Mag&tarmkanalen trodde att min sjukdom berodde på psykiska faktorer skrev dem ut SSRI preparat, vilket är Antidepressiva med lättare ord, i en ganska mild dos, jag var till en början skeptisk eftersom jag vet hur dessa preparaten påverkar människors liv, men för att slippa smärtorna och att ha en chans till att kunna leva ett normalt liv och arbeta osv så accepterade jag detta och gav dem en chans. Dem har öppnat en hel ny värld för mig, jag har fortfarande dåliga perioder speciellt nusåhär efter jul då det blivit en hel del onyttigt, men annars så har jag kunnat skaffa mig ett socialt liv igen, därav studierna.. Nackdelen med dessa tabletter är att man automatiskt går upp i vikt, eller rättare sagt 20kg mer i vikt om vi nu skall vara helt ärliga. Så medicinen har både sina för&nackdelar. Men att ens kunna gå en hel vecka i skolan utan att behöva vara hemma och lida i smärtor så är det så värt det..

IBS gör mig också ovanligt trött, vilket gör att jag kan sova 14 timmar utan avbrott.. jag får kallsvettningar och gasbildningar i tarmen som heller inte vill komma ut.. Det enda positiva med sjukdomen är att den inte på något sätt är farlig, och med det menar jag livshotande, den ökar inte heller chanserna till att få cancer i tarmen o.s.v. och det är jag väldigt tacksam över, dock påverkar den även underlivet, jag behöver oftare tömma urinblåsan än tidigare, sex.../samlag kan göra fruktansvärt ont eftersom tarmen är svullen och blir då uppblåst, ja det finns en rad olika symtom som drabbat just mig, men glöm inte att för alla patienter så är symtomen olika.

Detta är min sida utav sjudomen, hoppas ni lärt er något utav texten, detta är något som måste pratas mer om, eftersom enligt många allmänna läkare så är detta inget problem, medans specialist läkarna vet bättre än så, alla är vi olika, och alla drabbas vi på olika sätt. Om ni har några frågor så kan ni ställa dem här nedanför så svarar jag såfort jag kan.

Ha en fortsatt trevlig torsdag, jag skall dricka mitt morgonkaffe nu, sedan bege mig ut på en promenad. / Michaela

Här nedan ser ni före och efterbilder från när jag började med medicinen tills nu, (vikten tänker jag på då)

Likes

Comments

Wow, detta känns lite akward att efter ca 5år börja blogga igen...

Välkomna ni som på något sett råkat klicka in er här, jag tänkte börja med en presentation utav mig själv, och anledningen till att jag valt att börja blogga igen.

Michaela Ahlström heter jag, inte för att det står överallt eller så... menmen, jag är ifrån Göteborg eller närmare sagt Hisingen, född och uppvuxen här. Är snart 23 år ung... och studerar just nu till undersköterska, vilket jag förhoppningsvis blir färdig med i Oktober nu i år. Så en del av utbildningen kommer ni att kunna läsa här, men den främsta anledningen till att jag valde att börja blogga just nu, idag den 3januari 2018.. är för att jag är helt enkelt en människa med alldeles för mycket tankar, och skrivandet har alltid varit någon slags terapi för mig, så ni kommer att både få läsa lyckliga tankar men också en del mörka tankar, dvs jag kommer skriva mycket om Ångest, depression och IBS vilket är 3 faktorer som påverkar mitt liv rätt så rejält periodvis. Och vilket ofta tystas ner men som är så viktigt att tala om.

Nog tjatat om det för tillfället, jag sitter just nu med mitt morgonkaffe och skall snart bege mig ut på en promenad för att rensa tankarna lite, och för att sätta igång min mage, som jag skrev ovan, ni kommer kunna få läsa allt här haha..

Senare idag skall jag träffa Ebba som är en utav mina närmsta vänner, så henne kommer ni också få läsa en del om.. Iallafall hon flög hem ifrån Teneriffa igår och har varit borta sedan 25 December, så skall bli skönt att få lite kvalitet's tid med henne och få lätta på hjärtat.

Mer än så vet jag inte men jag lär antagligen skriva ytterligare ett inlägg ikväll, där jag tänkte skriva om min IBS vilket är en tarm sjukdom. Så ni som är äckelmagade skall nog inte besöka denna blogg ikväll. Hoppas att alla får en fortsatt fin dag så hörs vi ikväll,

Likes

Comments