Porto!! Første stopp etter to uker til sjøs. Du kunne kjenne at stemningen på båten var bedre enn på lenge. Humøret var på topp og alle var ekstremt hyper på land under beina og friheten til å gå på en dagligvarebutikk for å kjøpe snacks. Vi ankom et par dager for sent, noe som gjorde at vi ikke rakk field studiesene som var planlagt og fikk ekstra mye shore leve.

Vi ankom Porto 18. september, tidlig på dagen. Det var en lykkelig gjeng som gikk i land og fikk føle på stille grunn etter to uker vidt forskjellig fra livet hjemme. Dagen vi ankom ble brukt på å handle inn forskjellige småting som vi i løpet av to uker på båten hadde konkludert med at var nødvendig, og ellers bare spiste vi og vandret rundt. Porto var en veldig rar, men fin by. Rar i den forstand at den var veldig annerledes i forhold til andre europeiske storbyer jeg har vært i tidligere, og første dagen opplevde vi at det var vanskelig å finne frem. Spisesteder var spesielt vanskelig å finne, så vi endte på macdonalds:)

Dag to sto field studies på planen. Vi dro og besøkte en internasjonal skole som het O'Porto British School. Skolen hadde elever fra barnehagealder til High School og jeg har aldri før møtt mer intelligente mennesker. Vi ble tatt i mot av rektoren på skolen, en assistent og en klasse på samme alder som oss. Rektoren holdt et foredrag om hvordan yrket hans ga han mange muligheter til å reise, og om jeg ikke husker feil hadde han besøkt nærmere 50 land. Senere på dagen lærte vi om broer, noe det er mye av i Porto, og bygde egne broer av spagetti og marshmallows før vi til slutt hadde en spørsmålsrunde med noen av de yngste barna om hvordan det er å bo på en båt. Som sagt var alle på den internasjonale skolen veldig intelligent, så denne spørsmålsrunden var veldig interessant. Barna var syv år, de fleste snakket tre-fire språk flytende og flere av spørsmålene handlet om hvordan A+ og studiene vi tar ser bra ut på CV'en eller for andre ting i fremtiden. Skulle ønske jeg var så smart!

Etter field studiesene fikk vi shore leave, altså fri. Denne tiden ble brukt på å vaske klær. Grunnet dårlig vær og ankring i England var det dårlig med laundry på båten, så klesvask var svært nødvendig. Vi brukte noen timer på det. Det var wifi på laundryen, så jeg snakket med de hjemme og kjøpte digg frukt på et supermarked ikke langt unna. På kvelden dro vi til et kjøpesenter hvor vi handlet inn flere nødvendige ting og spiste middag på en italiensk restaurant.

Dag tre våknet vi til dårlige nyheter: vi hadde fått lus på båten og beskjed om at vi måtte forlate shore tidligere enn planlagt fordi et annet skip trengte plassen. Det var kjipt å få vite at vi mistet dag fire, men vi gjorde det beste ut av dag tre. Vi dro tidlig inn til byen etter å ha mottatt mat for neste seilas. Da vi ankom sentrum vandret vi rundt i koselige smågater og andre større gater. Det var veldig fint i Porto, med mye mønster og mange tårn. Vi besøkte også et bibliotek som het Livraria Lello. Engelsklæreren vår påstår at det er det eldste biblioteket i verden og hvor J.K Rowling ble inspirert til å skrive Harry Potter. Biblioteket/bokbutikken var nydelig, men overraskende liten.

Dagen ble avsluttet med en spasertur ned mot havnen og et deilig måltid før det var tilbake til galleymat og et fem dagers seilas til Cadiz.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

  • 151 Lesere

Likes

Comments

Utveksling

Lenge siden sist! Det er så travelt her at jeg ikke har hatt tid eller krefter til å skrive. Jeg er for øyeblikket i port 4: Bonefacio, Corsica og har allerede tilbrakt over 50 dager ombord på Sørlandet!

Jeg trives veldig godt ombord. Menneskene er herlige og vi har det gøy hele tiden. Nå har vi bodd sammen lenge nok til at det føles litt mer som en familie enn tidligere, og stemningen i gruppen er veldig bra! Vi er mange som bor tett. Det er vanskelig og lite alenetid, men det er overraskende gøy og koselig.

Livet her er travelt, noen ganger stressende, men også utrolig spennende! Seilingen går veldig fint og jeg trives så utrolig godt på toppen av mainmast at det nesten er farlig. Jeg har watch 4 timer i døgnet og for tiden er det fra kl. 2-4 om natten, som blir sett på som den verste watchen. Vi har lært 240 tau og 27 seil, alle har bestått prøven. Skolen er OK. Det er mye mer lekser enn jeg er vandt til i Norge, men prøvene er lettere siden det er mye multible-choice. Alt i alt går ting veldig fint. Nå gjelder det bare å bli bedre på bloggingen, men det skal jeg få jobbet med de neste dagene.

Ellers er vi inne i en veldig deilig periode med mye tid på land og lite tid på vann. Jeg er veldig klar for Roma neste uke, men nå skal jeg nyte Bonefacio!

  • Utveksling
  • 220 Lesere

Likes

Comments

Seiling, Utveksling

Første seilas, endelig. Spenningen var på topp,og jeg var veldig klar. Jeg tror alle var klar for at dette eventyret skulle bli ekte, for at selve seilingen skulle starte. Det er veldig få av elevene som har seilerfaring fra før, så det var mye nervøsitet i gruppen. Seiling krever mye kunnskap og det er mye å ha kontroll på. På Fullriggeren Sørlandet er det 27 seil og 240 tau. Jeg hadde ingen peiling på seiling, og hadde ikke tenkt på at det gikk an å lese om det. Når vi startet seilasen ante jeg ikke hva jeg hadde i vente, noe som var både gøy og skummelt.

Vi seilte ut fra Norge 4. september 2017 kl. 16. Seremonien var ikke særlig spesiell, vi stod for det meste bare og smilte og vinket til foreldre og lokale som hadde stilt opp for å ta farvel med skipet. Det var overraskende trist å forlate Norge. Trygge, gode Norge med en stat som tar vare på oss og den beste melkesjokoladen du finner. Nå skal jeg ut i verden, og jeg har egentlig null peiling på hva som venter meg, alt jeg vet er at jeg skal ha det gøy, berike meg på opplevelser og modne som menneske.

Dagene før vi seilte hørte vi flere rykter om storm, men jeg vet ikke om jeg og kapteinen har helt samme definisjon av hva storm er. Været var ikke så ille som jeg hadde forventet, og sjøen var ikke så verst. Likevel var det mange som ble sjøsyk, meg inkludert. Det var selvfølgelig veldig kjipt, men de som følte seg fin tok vare på de andre. Vi er liksom en familie allerede, og alle forstår at det er viktig å hjelpe hverandre for å gjøre livet ombord på skipet best mulig. Den andre dagen var den verste, og da flest var dårlig. Det sier seg kanskje selv at de første dagene var veldig daff og at mange slet med lite energi. Lærerne var også dårlig og crewet var veldig forståelsesfull. Vi fikk mye fritid og det var lite seiltrening.

Vi startet ikke med skole før flere dager etter at alle følte seg bra, så vi hadde 5-6 dager med seiltrening i starten. Seiltreningen har for det meste handlet om navn på seil og tau, hvilke funksjon de forskjellige tauene og seilene har, og hvordan vi knyter forskjellige knuter. Alle seilene skal kunnes før Porto, og alle tauene må være på plass før Cadiz. Heldigvis finnes det systemer for alt, så når koden er knekt går det bra. Jeg synes seiltreningen er veldig interresant, og gleder meg til vi blir så gode at vi kan gjøre og forstå hva som helst uten kommando.

Vi startet med academic days og skole etter en ukes tid. Jeg har 4-6 timer hver dag i tillegg til totalt 4 timer watch i løpet av et døgn. Det høres lite ut, men det er tyngre og fysisk hardere enn det høres ut. Alle fagene mine er enten level 2 eller AP, som er amerikansk college level. Vi har mye mer lekser enn jeg er vant til hjemme, og det må gjøres i fritiden. Det er lite fritid og tid til å slappe av, så flere dager har jeg lagt meg kl. 21 og powernappet før nightwatch kl. 22. Nightwatch har forresten vært helt greit så langt. Mitt watch har som hovedoppgave å sortere søppel, noe som kan være enten veldig ille, eller veldig greit. I starten var det fælt fordi ingen på skipet forsto systemet helt, men det har blitt bedre etterhvert og noen av dagene er det gjort på fem minutt. Da får vi tid til å lære om seiling, og noen ganger må vi klatre i mastene og styre med seilene. Vi har også physical watches både dag og natt, men det kan jeg fortelle mer om senere.

Når det kommer til selve seilingen har det ikke gått helt som planlagt. Skipet har hele tiden i fokus å unngå den verste sjøen og de verste vindforholdene, så vi seiler etter værforhold. På dette seilasen har vi seilt for å unngå en storm, men når vi var kommet helt sør i England var det ikke mulig å unngå den lenger. Det førte til at vi måtte ankre utenfor Torquay i tre dager før vi kunne seile videre. I tillegg til dette klarte ikke skipet å produsere ferskvann i Nordsjøen, noe som førte til strenge restriksjoner for bruken av ferskvann. Planlagt ankomst i Porto var 16. september, men vi ankom ikke før 18. september.

Første seilas har vært spennende, fascinerende, utfordrende og tøft. Vi har alle vært utålmodig og frustrert, men også veldig glade og fornøyd. Livet til sjøs er uforutsett og du må være forberedt på alt til enhver tid. Rutinene er annerledes enn hjemme, og friheten mindre. Det er rart å være våken midt på natten for å klatre i master og sortere søppel. Det er rart å sitte trykt inn i et lite klasserom og lære om ukjente elementer på et annet språk enn jeg er vant til. Det er veldig mye som er rart, merkelig og fremmed, men det er også mange store øyeblikk. Vi har sett moril, delfiner og hval. Det var stort første gang vi så land, og stjernehimmelen er fantastisk fra midt på sjøen - for ikke å snakke om både soloppganger og solnedganger.

På bildet ser vi Torquay, England. Gleden var stor første gang vi så land, men det var en stor nedtur når England var nærmeste land i 9 dager. Vi har forresten sett land nesten hele tiden, og det var spesielt kult når vi så Frankrike på ene siden og England på andre.

Nå har jeg planer om å nyte Porto, så skal jeg oppdatere dere om oppholdet her når jeg kommer til Cadiz.

Likes

Comments

Utveksling
I LOVE YOU

I dag er det bare 20 dager til jeg reiser. Om 20 dager reiser jeg fra alt og alle som er så nær og kjær. Helt alene reiser jeg ut i verden for nye opplevelser og eventyr. Jeg gleder meg enormt, men gruer meg litt også. Aller helst ville jeg tatt med meg alle sammen og delt enhver opplevelse med mine kjære. Det blir tøft å ta farvel, men jeg er innstilt på å klare dette! Ingen mamma, ingen pappa. Bare meg, ute på crazy eventyr. Jeg vet at lengselen vil komme og at savnet blir stort, men jeg vet også at jeg har haugevis av mennesker som venter på meg hjemme<3 Jeg gleder til å fortelle om alt jeg har opplevd og erfart i løpet av de 10mnd jeg er vekke. Dette skal jeg klare, og jeg er så takknemlig for alle som alltid støtter og heier på meg. I love you og skal oppdatere dere så ofte jeg kan!!

  • Utveksling
  • 1103 Lesere

Likes

Comments

Utveksling
KRISTIANSAND - PORTO - CADIZ - TOULON
BONEFACCIO - ROME - PALERMO
AGADIR - SANTA CRUZ - PRAIA - BRIGDETOWN
SAN BLAS - BAHIA DE SEMANA
HAVANA
MIAMI - HAMILTON - AZORES
ST. MALO - AMSTERDAM

Alle bilder hentet fra Google

  • Utveksling
  • 1163 Lesere

Likes

Comments

Utveksling

Jeg skal ut på eventyr!! 30. august drar jeg til Kristiansand, hvor verdens eldste operative fullrigger og mitt nye hjem ligger og venter på meg. I 10 måneder skal jeg bo og reise rundt på fullriggeren Sørlandet sammen med 70 andre mennesker. Mesteparten av reisefølget er elever og lærere, og denne reisen erstatter 2. året mitt på VGS. Livet mitt skal rett og slett snues totalt på hodet de neste 10 månedene, og jeg klarer ikke vente på at dette eventyret skal starte!

FULLRIGGEREN SØRLANDET

I løpet av det neste året skal jeg seile rundt både som en elev og en del av et mannskap. Ikke bare skal jeg lære videregående pensum, men også å seile en fullrigger. A+ World Academy, som er organisasjonen jeg reiser med har også et spesielt signaturprogram som er utviklet for å gi oss elever en bedre forståelse av verden vi lever i. I løpet av året skal vi innom minst 19 ulike destinasjoner, inkludert Kristiansand, og på disse forskjellige stedene skal vi lære om forskjeller og ulikheter mellom forskjellige samfunn og kulturer. Jeg skal komme hjem med kunnskap om om verden, mennesker og historie. I løpet av året som kommer skal jeg også modnes som menneske og utvikle meg som en teamworker.

Jeg har ingen erfaring med seiling fra tidligere, men jeg elsker havet. Havet er det aller fineste jeg vet, og bølger er det gøyeste på jord. Jeg gleder meg til å tilbringe både lange og korte dager på åpent hav, og å oppleve livet til sjøs. Jeg er overhodet ikke vant til det livet og rutinene en seiler må ha, men uansett så tror jeg at det blir dødskult! En helt fantastisk, unik reise med et reisefølge like nært som familie. Jeg er utrolig spent på hva som venter og håper av hele mitt hjerte at denne reisen blir det beste året i mitt liv! Dette er uten tvil det sykeste jeg har begitt meg ut på.

  • Utveksling
  • 1198 Lesere

Likes

Comments