På lördagen firade viiiiii MK88! Lördagen började med brunch hos några vänner, och det var helt löjligt gott! Det fanns all mat man kunde tänka sig. Efter några timmars mingel tog vi oss hem för att fixa oss klara inför kvällen.

Banketten var fin och bra ordnad. Det var god mat, bra program och mina finaste vann hedersbemärkelser!!! Var så glad hela kvällen!

Och som vanligt efter att ha festat nästan hela natten så var det dags för sillis! En väldigt rolig sillis, sommfortsatte med mellanfest och lite efterfest också!

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - napsauta tästä!

Likes

Comments

Jag blev väldigt upprörd när jag läste den här artikeln nyss. Kortfattat beskriver artikeln vad som kommer att ske med bostadsbidraget i och med studiestödsreformen. Positiva nyheter, många kommer att få väldigt mycket mer bostadsbidrag än vad det får idag. Särskilt i huvustadsregionen är detta strålande bra nyheter! Det väldigt, väldigt negativa är att ifall du är sambo med någon så får ni inte tjäna över en viss summa i månaden, annars får man inte lyfta bostadsbidraget.

Inser ni vad som händer? Min pojkvän, som jag bor med, kommer att bli klar om ett år ungefär. Jag blir klar om fyra år kanske..? Med andra ord, jag kommer inte att på ca 3 år få bostadsbidrag fastän jag STUDERAR för att min sambo kommer att vara i arbetslivet och tjäna pengar. Tjäna pengar för sig, inte för mig. Så vad innebär det här? Ja a) måste jag välja betalar jag hyra eller lever jag, eller b) låter jag honom betala några hundra åt mig så vi kan fortsätta bo tillsammans, leva tillsammans? Har knappt ord att förklara min ilska? Varför får jag inte klara mig själv. Och ifall man då ska komma med en sådan här reform, varför kan man inte slopa inkomstgränsen, som just nu är löjligt låg på 660 euro/månaden...? Särskilt om man minskar chanserna att få stöd...

Likes

Comments

Igår, köpte jag ett par skor. Ett par svarta Timberlands! Har inte haft ett par ordenliga vinterskor på ett par år (för att alla vinterskor är så fula enligt mig). Oberoende, idén fick jag från Cata, som hade ett par svarta Timberlands, så jag blev helt kär i dem! Min storlek har varit slutsåld överallt, så igår när jag hittade ett par så tog jag dem direkt!

Igår var jag på fest, och just nu ligger vi på soffan och samlar krafter för att orka delta i resten av årsfestveckans program!  Taggelitagg!

Likes

Comments

Du behöver:

+ 1-2 batater
+ 1 pkt kokosgrädde
+ 1 grönsaksbuljong

Gör såhär:
+ skala och skär bataten i små bitar
+ skölj bitarna före du kokar dem
+ koka bitarna så de blir mjuka
+ häll bort största delen av vattnet
+ mosa med stavmixer, så det blir mos
+ tillägg kokosgräddet och fortsätt mixa, tillägg grönsaksbuljongen med det samma
+ tillägg vatten idall du vill ha lösare konsistens

Voilá!

Likes

Comments

Titta så fina saker (vi bland annat) fick till gåva! De söta bollarna uppe vid fönstret och den så fina Åbo-tavlan! Jag hade tänkt investera i denna tavla vid något skede, så det här passade perfekt!

Sådana här små detaljer gör hemmet så mycket mysigare!

Likes

Comments

I fredags, direkt efter min jobbtur åkte jag hem och började.... baka! Vi hade bjudit in några vänner och hade inflyttningsfest. Det var riktigt lyckat och roligt. Så avslutade vi kvällen på Skärgårdsbaren, vilket också var roligt!

Igår hade jag så mycket att göra... Räknade lite matematik, städade lägenheten och försökte komma i kapp med allt. Gick en liten powerwalk med Freja för att få mer energi. Well well, idag ska jag fortsätta med skoljobb en stund till. Så har jag en riktigt lång söndagstur på jobbet wihoo!

Likes

Comments

På fredag flög vi över pölen till västra grannlandet. Så hade vi en fin festhelg i Uppsala. Massvis med vänner, och mat i määängder. Jag lovar, vi åt hela tiden. Dessutom var Uppsala var en väldigt fin stad, ganska liknande som Åbo. Tråkigt nog hade min avec spysjuka under resan, som nu tydligen smittats till mig.... Aja, får väl fortsätta dricka blåbärssoppa och se på Solsidan!

Likes

Comments

Åter igen har en ny vecka börjat. Jag har lovat att äta hälsosamt och allt det där. På veckoslutet var jag en 8h sväng i Esbo och åt biff samt invigde Lindas nya lya. På söndag såg ja på säbäspel och gjorde skoluppgifter.

Den här veckan har hämtat med sig DLs, en ny baby till bekantskapet, SNÖÖÖ och skolhäng. Ja och förstås, jag färgade håret och Trump blev USAs president(??????). What a time to be alive!

Likes

Comments

Okej, alla har säkert sett (eller åtminstone hört) om DiCaprios nya dokumentär "Before the Flood". Ifall ni inte har sett den, rekommenderar jag starkt att ni ser den NU!

De som känner mig från tidigare, eller har känt mig länge, vet att jag förr var värsta förespråkaren för naturen och miljön. Det var alltid jag som tvingade er att lyfta upp de där skräpen som var "för tunga" eller "för äckliga" att bära med sig till följande skräpkorg. Jag hade som mitt livs största mål att rädda regnskogarna. Det har jag fortfarande. Men vad hände? Varför "slutade" jag bry mig? Jag tror helt enkelt att jag fick så mycket annat att tänka på. När man flyttar hemifrån så tänker man på alla utkomster som kommer att ske, och varifrån får jag inkomster? Man blir väldigt självisk, man måste tänka på sig själv, för nu måste du klara dig själv.

Mycket av det här kommer hemifrån. Min pappa är biolog och ja vi tänker på naturen hemma. Enda sedan jag varit ett barn har jag lärt mig att regnskogarna skärs ner på grund av att man måste skaffa mat åt kossorna!!!!!! Och vi sorterade, allt. Allt vad man kan sortera så sorterade vi. Bioavfall, energiavfall, papper, paff, metall, batterier, mediciner, glas och blandat avfall. Inget får kastas i haven, köp inte frukter och andra produkter som är packade i kilovis med plast. Ja absolut allt det här har jag gjort hemma. Men vi har nog gjort mycket skadligt för naturen också. Vi dricker helt löjliga mängder med mjölk hemma, jag äääälskar mjölk. Vi reste 1-2 gånger per år med hela familjen (plus allas egna resor, jobbresor etc). Båda föräldrarna har egen bil och jag lånade dem alltid när jag kunde. Jag hade skoter, jag föredrog alltid skjuts före kollektiv trafik. Och jag älskar att resa.

Okej, så vad vet vi? Det jag vet är att den här filmen har rört många, väckt mångas åsikter om global värmning och fått många att tänka. Bra, det var en bra film. En visuell film. Man måste också se på den kritiskt. DiCaprio är duktig, men den var en aning provocerande (t.ex. det med hur Trump talar mot global värmning, passande just en vecka inför valet va..?). Allt måste tolkas kritiskt, de har ju klippt så att det ser bra ut, och framför en viss sida, och det är ju "for the greater good". Men förstå vad jag menar.

Fakta är ju det att det sker global uppvärmning, vi har rivit ner för mycket regnskog för att MATA nötkreatur. Alltså det är helt löjligt. Därför försöker jag alltid välja kött som inte är producerat i Brasilien eller Argentina (fy ni som äter kött därifrån!!!). Det här räcker inte. Jag borde ge upp mjölk och det borde många andra också. Men viktigast är ju de små stegen, till exempel dra ner rejält köttkonsumerandet. Att då en gång i månaden unna sig med en riktigt god inre filé, och annars äta vegetariskt? Möjligtvis. Så är ett enormt problem överpopulationen på jorden. Vi är för många. Människor borde inte få 2 eller 3 barn, de borde få högst ett barn. Våra resurser räcker inte till för så här många människor.

Så finns det ju massvis med andra problem, som att vattenytan stiger, alla fossila bränslen skadar vår jord och vi överkonsumerar och överproducerar produkter OCH plast som vi egentligen inte behöver.

Vad är problemen? Det att det är dyrt att vara naturvänlig och vegan. Det är dyrare att köpa soya produkter än nötgris-maletkött, det är dyrare att välja än papperspåse före än plastpåse i butiken. De som däremot har råd, vill leva lyxigare. No denying. Jag skulle gärna åka med egen bil till jobbet, väldigt väldigt gärna. Om jag skulle ha råd med egen bil, ja jag skulle köpa en och köra med den till jobbet. De som är förmögna slösar gärna pengar på lyxvaror, resor, märkeskläder, dyra maträtter..... De som inte har pengar köper det de har råd med, inte börjar de och se vad som är miljövänligt?

Vad kan vi göra?!?!

- sortera, sortera, sortera, sortera allt ni kan

- köp inte plastpåsar (när fan tar Finland ifatt till exempel Frankrike) (det här påminner mig om när vi var i matbutiken med mamma och jag skulle köpa bönor i lösvikt. Så stönade jag högt "milloin Suomi lopettaa elämään keskiajassa ja kieltää muovipussit?" så hör jag en äldre tant säga "anteeksi?" och så tänkte jag nej fan nu får jag höra något gnäll om min åsikt. Och så sade jag på nytt vad jag nyss sagt och hon svarar "oon aivan samaa mieltä sun kanssa, ihan älytöntä et viellä 2016-luvulla pitää käyttää muovipusseja, mutta minne muuallekkaan me näitä pantais?". och det här gjorde mig så glad att hon tönkte samma som jag!!!!)

- konsumera mindre kött och mjölk.

- ta med er tygpåsar till matbutiken

- köp inte alltid nytt, utan köp använda saker, återvinn de gamla sakerna ni har, donera till vänner, sälj på tori.fi osv

- rösta på människor som delar åsikt med er, som kan göra ändring.

- köp produkter som stöder naturen och miljön

- använd kollektiv trafik

- res mindre

- skräpa inte

- köp lokala produkter, men obs!!!! fastän finsk gurka kan vara bra, så finsk gurka på vintern är inte bra. Tänk hur mycket el och energi det går åt att värma dessa växthus där gurkorna växer. Tänk vinter i Finland, och så ska ett växthus värmas så att du ska få äta gurka...? Så ät mat enligt årstiderna!


Okej nu känner jag att jag delat med mig om den information jag vet om, och jag tar gärna emot mera information och era åsikter, och jag ber om ursäkt för ett väldigt långt och flummigt inlägg. Jag blev - som många andra - påverkad av den här filmen. Det är bra, dela med er information om den globala uppvärmningen, det här är inget skämt!


Likes

Comments

Jag älskar den där Åbo kartan, och våra dynvar. Enda rummet som är ganska ljust och harmoniskt.

Så älskar jag dom här bokstäverna vi har. Samt att man ser domkyrkan från fönstret!!

I vardagsrumme har vi äntligen en ny matta jag fyndade på rea igår!! Älskar också den vita stolen och lampälsen. Har ganska tråkig färgskala i grått-vitt-trä, i vardagsrumme. Dock är inge klart ännu...(om det någonsin blir)
Tycker också om vårt soffbord, det är behändigt med två nivåer.

Och så älskar jag den här söta växten. Vet inte vad det är men den är köpt på Ikea. Alltså nu näe jag kollar igenom så usch så fula bilder. Det gråa vädret bara lyser igenom???

Likes

Comments