Måndag idag igen. Enligt australiensarna så börjar den nya vecka på söndag, ganska smart egentligen för då slipper man söndagsångesten, men enligt mig så börjar den nya veckan på måndag. Enligt jobbet så börjar den nya veckan på onsdagar - med andra ord - det är många nya veckor att hålla reda på här!

I alla fall, måndag idag och jag har mest njutit av solen vid lagunen, lagat mat och tränat. Inte en så intressant dag men ack en så välbehövlig dag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Min arbetsplats, eller mitt "kontor" kanske är mer rätt är, är ju Stora Barriärrevet. Japp, det stämmer! Stora Barriärrevet är min arbetsplast och jag trvis sååå grymt bra med det! Det är lite av ett sådant drömjobb för mig, något jag aldrig trodde jag skulle få! Men nu 2 månader senare så är jag fortfarande här och trivs med livet lite för bra!

För att ge en klarar bild av det jag gör så tänkte jag nu försöka förklara det så tydligt som möjligt därför varnar jag trötta läsare för lång text!

Så, jag är anställd som kock för Pro Dive i Cairns. Jag har ingen som helst utbildning som kock eller för matlagning mer än hemkunskapen i grundskolan samt en matlagningskurs på gymnasiet som jag bara gjorde för skojsskull. Dock har jag en förkärlek till att laga mat! Jag är inte bäst på det och lär mig något nytt nästa varje gång, men jag tycker det är kul att laga mat och det var tydligen det enda som behövdes.

Jag jobbar alltså på ett roterande schema, vi är fem kockar på sex resor varje vecka, detta betyder alltså att jag gör en resa per vecka och var femte vecka gör jag två resor per vecka. Med resa så menar jag en tur som är på 3 dagar och 2 nätter, vi är alltså on duty 24/7 när vi är ute. Men innan vi går ut, dagen innan så har vi en förberedelsedag där vi packar båten med alla dess grejer.

Maten som lagas är alltid lagad från grunden. Det är frukost, lunch, fika (bakad kaka), middag och fika/efterrätt. Oftast så är det 32 passagerare ombord samt 6 personer i besättningen, inkl mig. Så sammanlagt så lagar jag mat till ungefär 40 pers, för oftast så har vi någon extra person med som gör en trail för ett jobb eller någon som blir upplärd eller liknande. Oftast så är det någon eller några som har någon specialkost också. Det kan vara glutenfritt, vegetariskt, någon allergi ect. Det är alltid lika spännande och se vad för typ av passagerare jag får och det "bästa" är att jag vet aldrig dessa behov förrän samma dag som vi går ut - jag får alltså veta detta när passagerarna kommer på båten på morgonen.

Likes

Comments

Tisdag. Igår var det måndag och jag kom tillbaka efter 3 dagar ute på vattnet. Otroligt kul men likande tröttande varje gång. Ta mig inte fel, jag gillar mitt jobb och är lite stolt över att jag har fått det då Pro Dive Cairns anses vara det bästa dykföretaget här i Cairns. Både att jobba på/för samt för passagerare/gäster/kunder. På dessa senaste veckor har jag lärt mig så mycket och varje resa lär jag mig något nytt. Jag trivs verkligen med vattnet och allt som hör där intill! Antar att mamma hade rätt när hon sade att jag var född som en fisk (inte mitt riktiga stjärntecken dock men kanske ärves det av sina föräldrar - ja, mamma är född i fiskens tecken.

Förutom att jobba har jag hunnit med andra grejer. Emma har åkt hem till Sverige men innan hon började den långa flygresan hem så hann vi med att hyra en bil för en dag för att köra runt i närområdet. Med närområdet så menar jag 1-2 h bort från Cairns. Japp, för här räknas det som närområdet då avstånden i Australien är så stora. Kort sagt 10 min hemma är typ som 1 h här, svårt att förklara om man inte upplevt det själv.

Likes

Comments

Tisdag och imorgon börjar min arbetsvecka. På mina lediga dagar har det hänt en del, inget speciellt egentligen, bara några saker som har fått min hjärna att gå på högvarv. Men nu har det lugnat sig lite och jag ser fram emot att få dyka igen nu när jag åker ut på vattnet igen. Förra resan kunde jag nämligen inte dyka då jag hade öroninflammation som jag fick av förgående resan när jag pressade mig själv lite för mycket i dykningen. Men nu har jag lärt mig detta! Och enligt dykinstruktörerna så var det bara normal, dem välkomnade mig till klubben helt enkelt - vilket på sätt och vis kändes bra!

​Några bilder från dem senaste dagarna.

Likes

Comments

Så, låt mig ta det från början. Vi landade i Cairns fredagen den 15 April och på lördagen gick vi runt i denna stad och delade ut CV. På ett av ställena, tror det var 3 eller 4 stället, som jag delade ut ett av mina CV:n på var på Pro Dive Cairns. De hade nämligen en annons i deras fönster där det stod att dem sökte en kock till deras dykbåtar. Jag har inga kock erfarenhet men har en stor förkärlek till dyka samt ett lite intresse för att laga mat så jag tänkte, jag ger det en chans. Sagt och gjort så lämnade jag in mitt CV sant fick fylla i ett papper. Hade inga större förhoppningar om detta då jag som sagt inte har någon kock erfarenhet. Helgen gick och på måndag vid 9 på morgonen ringde telefonen - det var en person från Pro Dive Cairns som ville att jag skulle komma in på intervju vid på 2. Kort och gått, den var mer en info och efter 10 min vart allt klar och det hade bestämts att jag skulle göra en trail. Efter det gick det väldigt fort; på tisdagen ringde personen, Lisa, igen och sade att jag skulle ut på min trail redan på onsdag. Alltså betydde det att jag skulle packa båten denna dag på tisdag - för så är det det fungerar - dagen innan man går ut på vattnet så packas och förbereds båten. 

Sedan på onsdag började den 3 dagar/2 nätterna långa tralien. Jag var alltså ute i 3 dagar och 2 nätter på en båt ute på stora barriärrevet. Det var tufft, intressant och kul! Och om inte annat lärde jag mig mycket vilket jag visste skulle vara användbart om jag fick jobbet eller inte. Jag tyckte personligen kanske inte att jag gjorde mitt bästa, var mer en robot och visade inte mycket av min personliga sidan tycket jag. Men något måste jag ha gjort rätt för när vi kom tillbaka på land på fredag eftermiddag så frågade Lisa - ”What do you recon? Somthing you can keep on going with?” Ja, jag fick jobbet! Så från det jag landade i Cairns till att jag hade ett jobb tog det en vecka exakt. Så detta är vad jag har sysslat med dem senaste 2,5 veckorna här uppe - jobbar som kock på en dykbåt - och imorgon åker jag ut igen för 3 dagar och 2 nätter. Så idag var alltså prep-day/förberedelse dagen.

Likes

Comments

Måndag. Ny vecka. Nya tag. Med andra ord, dax att damma av dammet på denna lilla blogg och uppdatera världen eller ni där hemma om vad jag egentligen gör på dagarna här i Cairns.

Kort och gått: för 2,5 veckor sedan - fredagen den 15 April, efter exakt 8 månader i Sydney, så lämnade jag den plats jag tillfälligt kallat hem på andra sidan jorden för ett nytt äventyr. Jag och Emma flyttade till Cairns. Egentligen visste vi inte riktigt vad vi gjorde eller så, utan det var mest spontant och sedan har vi bara tagit det så. Vi hade i alla fall bokat dem första tre nätterna på ett hostel som heter Caravella och tänkte att efter det kan vi flytta till Gilligans. Riktigt så gick det inte... 2,5 veckor senare och vi är fortfarande kvar på Caravella, med andra ord - vi gillar det ganska bra här. Sedan att vi fått en bra deal gör ju inte saken bättre! Vi bor just nu i ett twin room med våningsäng (Emma har varit snäll och tagit översängen pga min rygg: TACK EMMA!!) och betalar 140 dollar i veckan var, helt okej. Dock känner vi båda just nu att det börjar bli lite jobbigt att leva ur våra väskor samt att vi vill ha något mer stabilt. Därför har vi dem senaste dagarna jagat sharehouse, alltså en bostad att dela med andra. Dock har det varit lång helg här så det mest har varit lite segt men idag fick vi napp och vi tog stället där och då. Så en vecka till på hostel och sedan flyttar vi in i ett hus med ett australiensiskt par. Det känns bra och nu hoppas jag att vi kan börja leva ett mer "normalt" liv här uppe. Njuta av värmen och vår sista tid i Australien!


​Några få bilder från dem senaste dagarna.

Likes

Comments

Lite tyst här ett tag och anledningen är - jag har flyttat. Eller ja, vi - jag och Emma har flyttat. Flyttat upp till Cairns sedan en vecka tillbaka. Ganska spontant bestämde vi detta efter vår resa hit över påsk. Så ja, nu är vi i Cairns och tar veckorna lite som det kommer. Planer finns och bestämda datum är sagda men that´s it for now. Vi får helt enkelt se hur det blir! Ville mest säga att jag lever, andas och har det ganska bra för tillfället här i värmen i Cairns.

Likes

Comments

Vet egentligen inte vad jag ska säga om dagens dag. Inte varit bra och inte dålig, med andra ord lagom! Jobbade imorses och umgicks med Lille (mitt "gamla" värdbarn som inte är så liten längre) vid lunchtid i några timmar. Den ungen har börjat gå nu vid 8,5 månaders ålder. Han var liksom 2 mån när jag började. Så kul att se! Med andra ord, en vanlig torsdag.

​Jag stod för dagens middag. Blir inte roligare än vad man gör sig.

Likes

Comments

Ibland blir det inte riktigt som jag tänkt mig. Idag är en typisk sådan dag. Egentligen skulle jag idag jobbat i den svensk/danska familjen men tyvärr så visade det sig att dem i all hast behövde åka hem till Danmark idag. Orsaken för mig är okänd.

Detta innebar dock att jag skulle få så gott som en ledig dag (jobbade 6-8.30 imorses men det är en annan femma) vilket var ypperligt då Sydney valt att visa sig från sin fina sida idag! Sol och 29ish plus grader en "höst" dag är inte helt fel. Så morgonen och första delen av eftermiddagen tillbringade jag i Watson Bay med Dannie (au pair från Storbritannien). Försökte få tillbaka min bränna, färg fick jag och jag hoppas att imorgon är den inte borta igen. Var så kul att se Danni igen. Har inte sett henne på ett tag. Förut när vi bodde på samma gata såg vi varandra var och varannan dag.

Kom tillbaka till huset vid 2 på eftermiddagen och vid 3 hade jag fått i mig lunch. Typisk sommar slappar dag på en mini-lördag såhär mitt i veckan, precis vad jag behövde. Resten av eftermiddagen har jag spenderat framför datorn och i vattnet. Japp, för jag har lärt mig surfa! Idag var tredje gången och det går sakta men säkert framåt. Hade någon sagt till mig för 8 månader sedan, eller för 1 vecka sedan, att jag skulle surfa på Bondi Beach hade jag ju bara skratta åt dem! Idag var en bättre lyckade dag än igår då det vart lite sämre väder och större vågor. Igår lossnade nämligen brädan från repet, hade dock repet kvar på min fotled, och flög iväg i vågorna precis som på film. När jag kom upp igen med huvudet och insåg vad som hade hänt vart min första tanke "Vad gör jag med brädan?" Fick sedan förklarat för mig efter fastnat i strömmen och inpackt zonen (där vågorna bryter) att brädan är inte det viktigaste - det är mitt liv - vilket är rätt egentligen! Så nu har jag lärt mig av personen som lär mig räddningstecknet för att få livräddarna uppmärksamhet i fall jag skulle behöva det eller om jag ser en person göra det så vet jag vad jag ska göra. Alltid lika spännande att lära sig något nytt i detta land!

Likes

Comments

Måndag kväll. Och världens längsta dag på veckan har passerat känns det som. Har aldrig gillat måndagar och gör det inte här heller! Min dag har i alla fall sett ut följande.

5.30 - Vaknade och gjorde mig i ordning.

6.00 Frukost och började morgon jobb 1 h.

7.00-7.30 Cyklade till nästa jobbställe, aka nästa familj.

7.30-8.30 Jobb i en familj där jag tar sonen till förskolan. Tar på kläder, borsta tänder och sedan går/tar vi bussen.

8.30-9.30 Tog bussen till Bondi Junction för att kunna ta nästa buss vidare till nästa familj.

9.30-10.05 Väntar på nästa buss som aldrig kommer vilket gör att jag blir 30 min sen.

10.30-3.30 Jobbar i dansk/svenska familjen. Idag gick vi på museum och jag tycke det var roligare än pojkarna.

3.30-4.30 Transport tillbaka till huset från City. Har regnat idag så allt tagit dubbelt så lång tid.

4.30-5.30. Dusch och sedan fix med datorn.

5.30-6.30 Middag.

6.30 - 9.30 Väntar på bussen, åker till Bondi Junction och sitter med datorn.

9.30-10.00 Bussen tillbaka till huset.

11.00 God natt! Ses imorgon redo för en ny dag!

​Det här hade inte suttit så fel idag.

Likes

Comments