🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

Vad jag saknar mest med Sverige är:

- familj och vänner

- plocka svamp nu när det är höst

-


Saker som jag ska jag behöver packa med mig från Sverige:

- Svenska spel

- Svenska sagor

- Små gummiband till blont hår

-Denna senaste veckan har jag tänkt mycket på Sverige, Halmstad och min lilla by. Jag är redo för att boka biljett och vill så gärna komma hem 1 eller 2 veckor i vinter.
Jag är så spänd på hur jag kommer känna för Dubai när jag är i Sverige. Kommer jag längta "hem" till Dubai och känna att det är där jag trivs bäst. Eller kommer jag känna att Dubai bara är ett litet äventyr för några månader eller för ett par år?
Många är här under en bestämd tidsperiod för att deras man har ett tillfälligt kontrakt här. Några är här för att de trivs bättre här än i sina hemländer och ser Dubai som sitt permanenta hem.
När jag träffar nya människor (speciellt svenskar), får jag ofta frågan om hur länge jag har planerat att stanna i Dubai. Den frågan har jag inget svar på, jag har inte planerat det. Jag vet inte hur länge jag stannar här, kanske för alltid, kanske för ett par år.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 55 readers

Likes

Comments

Förra veckan blev jag hämtad från jobbet igen. Det var dags att göra blodprov nr 2. Det var jag inte alls beredd på, men när man jobbar som lärare måste man göra ett test extra.
Nu har jag fått tillbaks mitt pass och där i finns nu mitt arbetsvisum inklistrat. Arbetsvisum gäller för 2 år sedan måste det förnyas och nya läkarkontroller måste göras.

Mitt Emirates identitetskort finns nu att hämta ut. Körde till postens huvudkontor men det fanns inte där. De gav mig en adress till ett annat postkontor som tur är har öppet imorgon även om det är lördag.

Idag ska jag förlänga kontraktet på hyrbilen.
Jag måst konvertera mitt körkort till U.A.E. Det funkar inte längre att köra med mitt svenska körkort eftersom jag inte längre är på turistvisum. Det funkar såklart, bilen rullar ju. Men om det händer en olycka blir det problem. Här i Dubai ska man ringa polisen vid minsta lilla olycka och skråma. Kökrocker är inte helt ovanliga här. Har suttit fast i trafiken många gånger på grund av det.

Men jag måste ha mitt Emirates id i handen för att kunna gå till RTA.
Människor från många andra länder måste ta om körkortet helt här. Men jag ska bara göra ett syntest, ta med pass, Emirates id, och ett brev från min chef där hon godkänner att jag får köra bil i Dubai. Om jag hade varit gift hade jag behövt ett godkännande från min man.  • 46 readers

Likes

Comments

Jag har kollat på några lägenheter. Varje visning är en långdragen process. Man hittar en annons på Dubizzle. Har man tur är det inte någon som luras. Skulle på en visning förra veckan. Ringde när jag var i närheten för att få exakt location. Fick som svar att den var tagen, men att det fanns en annan något dyrare.

Själva visningen gör de helst under någon minut i en mörk lägenhet där elen är tillfälligt avstängd. Som tur är finns det ficklampa i mobilen, den ger ju ett säkert intryck.

Nu har jag iallafall hittat en lägenhet och inflytt är redan 1 november. Har betalat deposition på 3000 AED, lämnat över kopior på mina dokument och kontraktet ska skrivas nästa vecka (eller kanske när jag flyttar in, ingen som vet). Det är lite så det funkar. Har jag tur så har jag inte blivit lurad. Hade varit roligare att stå på en yatch och slänga 3000 AED ut i havet.

När jag flyttar in måste jag införskaffa kyl, frys, tvättmaskin, spis/ugn och möbler. Kanske blir en säng och en vattenkokare så jag kan värma nudlar och pulversoppa. Visst låter Dubailivet fancypancy?

  • 46 readers

Likes

Comments

I lördags lunchade jag på stranden. Jag var i och badade lite, men det var obehagligt stora vågor så jag promenerade istället längs strandkanten för att lapa sol. Det var gul flagg. Tydligen har det även varit röd flagg vilket det finns folk som trotsar. Idag läste jag nyheterna, och det har varit runt 5 st drunkningsolyckor. Det är inte barn eller kvinnor utan enbart män/killar mellan 25-40 år. Är de tuffa och dumdristiga, chansar med livet som insats? Så sorgligt att det ska behöva sluta så. Det finns tyvärr en del som har diskuterat och argumenterat emot vad säkerhetsvakterna på stranden har sagt och sedan begett sig ut i vattnet. En del badar även efter solnedgång. Läste att det har varit upp till 4 meter höga vågor.

Det är väderväxling nu, vilket gör att graderna sjunker och vattnet i havet blir "oroligt". Det är lite mulligt och nu kan det till och med komma regn.

Jag är försiktig, jag lovar!

  • 101 readers

Likes

Comments

Det har varit långhelg och tre dagars ledigt. Igår var det helgdag och muslimskt nyår.
I helgen var jag med en vän på ett väldigt fint hotell för att kolla lyxbilar.Min väns kusin var där på Lamborghini- träff. De berättade att om man äger en Lamborghini blir man inbjuden på träff på detta fina hotellet lite då och då.

Det var många lokalbor, därför såg jag att klädkoden var Abaya för kvinnor och den vita långa dressen (som jag inte vet namnet på) för män. När vi gick igenom lobbyn till baksidan där terassen med poolen fanns bjöds det på en väldigt fin utsikt. Den stora floden som rinner genom Dubai fanns på baksidan. Det fanns även ett antal parkeringsplatser där man som privatperson kan parkera sin lyxyacht.

  • 101 readers

Likes

Comments

I Sverige kunde jag granska hela Väla eller Halmstad för att få tag på ett par skor. Men här i Dubai kan jag besöka en butik och få med mig 4-5 par på mindre än 20 minuter. Jag är helt frälst av vilket utbud det finns på kläder, väskor och skor. Du kan hitta allt mellan 20 dirham till fantasisummor.

  • 166 readers

Likes

Comments

Idag kom förskolans P.R.O och plockade upp mig. P.R.O kallas den person som hjälper förskolan att fixa med visum osv. För att få arbetsvisum måste man göra ett medical test. Vi åkte iväg till en läkarstation. Först gick jag till ett rum där de tog ett blodprov i ena armen, sedan blev jag slussad till ett annat rum där jag fick en vaccination (vem vet mot vad?!) i andra armen och till sist in i ett mörkt rum där jag fick ta på mig en lång sjukhus-skjorta och lungorna röntgades.

Det var otroligt mycket människor som skulle göra dessa test. Här går man inte ensam in i ett rum, utan här står man 4-5 personer i kö inne i rummet. Det finns bänkar och köer avsedda för kvinnor. Och i de rum jag gjorde test var det endast kvinnor.

Efter besöker på läkarstationen åkte vi iväg till ett annat ställe där jag skulle lämna "fingerprint" och ta fotografering för mitt "Emirates id". "Fingerprint" innebar inte ett fingeravtryck. Först skulle alla fingrar printas, sedan varje finger för sig, och till slut hela handen.

I Sverige tar man ger man väl fingeravtryck först om man har råkat lämna avtryck under till exempel ett inbrott. Sedan kan man göra några inbrott för att de ska se om det verkligen är samma person som har gjort inbrott. Om det finns tillräckligt starka bevis och om man har "lite otur" kanske man får ett straff. Som t.ex. samhällstjänst.

Finns det villainbrott i Dubai?
I Sverige finns det väletablerade verksamheter för det.

Här i Dubai är brottsligheten väldigt låg. Gör man fel åker man dit så det visslar om det. Jag känner mig trygg i Dubai, det känns väldigt bra.

Mitt pass har jag inte haft i handen på länge, men förhoppningsvis får jag allt färdigt snart och har då ett arbetsvisum i mitt pass.

Det finns inga planer på att resa till Sverige nu i höst, men hoppas på en eller två veckor i Sverige under vintern.

  • 166 readers

Likes

Comments

Kommer ni ihåg sist det var Eid, slutet av Ramadan? Nu är det Eid igen, vilket innebär 5 dagars ledigt från jobb. Det som jobbar inom offentlig sektor har ledigt hela veckan, men jag jobbar inom privat. Jag har inte läst på vad det är som firas, men jag ska sätta mig in i det.

Under ledigheten umgås jag med vänner, hänger lite på beachen, kör runt en hel del och lokaliserar mig. Jag har för första gången varit på club och dansat loss lite. Det var en arabisk sådan med Bella Dancer. Tjusig club, men har varit sämre på att ta bilder och bättre på att njuta av stunden.
Jag är ute och äter på restauranger. Denna helgen har jag hunnit med Iransk, libanesisk, iransk igen och imorgon blir det pakistanskt.

Jag upplever en hel del som jag tänker att jag vill dela med mig av. Men jag sitter inte hemma vid wifi så ofta, därför hinner jag inte dela med mig av allt.

Tyvärr ser jag dagligen bilolyckor, men oftast är de inte allvarliga då hastigheterna här inte är så höga som på motorvägen i Sverige. Men det körs med små marginaler och hastiga och impulsiva filbyten. Jag har några gånger trott att nu blir det dyra skråmor på hyrbilen, men med små marginaler har det klarat sig. Om ni tycker att folk kör knepigt i rondellerna i Sverige, så skulle ni testa köra här. Jag fattar fortfarande inte ett skvatt hur systemet i de flerfiliga rondellerna, som dessutom ofta innehåller trafikljus fungerar. Att köra igenom rondeller är det som jag gillar minst här. Men jag gör det och svänger runt med chansningar. Folk tutar hej vilt. Det finns tydliga pilar i rondellerna, men inte lönt att följa dem för då är det minsann någon som ska gena över min bil och tuta hetsigt.

Härom dagen när jag körde på motorvägen såg jag en pickup som hade lastat två getter på flaket. Man kan se folk sitter och dukar upp middagsbufféer i vägdiken, folk i gräset i parkerna här och spelar kort. Jag ser en hel del som spontant får mig att skratta och häpnas. Men jag gillar att bli förvånad och samtidigt lära mig nya kulturer. Jag vet inte exakt hur många nationaliteter det finns i denna stad, men bland barnen på mitt jobb finns det över 15 olika nationaliteter.

Idag lämnar jag Mirdif och flyttar in till Al Satwa som ligger nära Burj Khalifa, Dubai Mall, Sheik Zayed Road och 800 meter från mitt jobb.

Ha en fin måndag!

  • 230 readers

Likes

Comments

Det finns oändligt många köpcentrum ("mall" som det kallas här) i Dubai. Det är där alla promenerar nu när det är för hett utomhus. De är alla olika strikta vad gäller klädsel. Det är skyltat på samma sött, men ju mer turister desto lösare håller de på reglerna. Man ska enligt skyltarna inte visa kärlek och närmanden öppet, inte ha klädsel ovanför knäna och inte visa axlar. Det är inte tillåtet med flipp flopp eller foppa-tofflor. På IKEA kan man se allt det där. Men besöker man en inhemsk Mall där det är övervägande araber som shoppar, är de betydligt striktare och håller hårdare på sina regler. Det fick jag erfara! Nu har jag köpt Abaya. Det är en sådan "dräkt/klänning" som kvinnorna ofta bär här. Jag vet inte vad männens dräkt kallas. Kvinnornas dräkt är oftast svart och männens är vit. Igår efter jobbet åkte jag till ett av mina favorit ställen, "Gold souken". Tog båten över för 1 dirham och shoppade loss. Fick tag på 2 fina "Abaya"-dräkter. Jag valde "öppen"modell, vilket innebär att den stängs med knappar och är därför enkelt att ta på sig utanpå vanliga kläder. Ibland när jag kör hem från jobbet kör jag inom för att shoppa något nödvändigt eller handla mat. Kläderna är kladdiga och smutsiga efter en dag med de små liven, då är det praktiskt att slänga på sig Abayan och ser snabbt lite mer hyfsad ut. Idag körde jag inom en Mall för att handla efter stranden. Även då var det smidigt med Abayan. Det ser varmt ut, men det är väldigt luftigt och skönt. Imorgon ska jag köpa svart långklänning, leggings och linnen som jag kan bära under Abayan. Vem vet, alla som använder Abaya kanske går runt med pyjamas under..

  • 317 readers

Likes

Comments

När jag bodde i JLT flöt trafiken på bra när jag körde till jobbet. Rusningstrafiken märks av mycket mer här i Mirdif. Avståndet till jobbet är ungefär detsamma, men om jag kör strax efter 7 som jag har brukat så tar det nästan dubbelt så långt tid att köra ifrån jobbet nu. Första morgonen när jag körde från Mirdif tog de 5 första kilometrarna över 30 min. Trafiken stod still. Jag ringde till och med till jobbet för att förvarna om att jag eventuellt skulle bli sen. I rusningstid tar det 1 tim att köra till jobbet. Så stressande! Nu brukar jag köra 6.45, och är ute på vägen före alla andra och det tar ca 25 min att köra till jobbet. Jag har kommit till jobbet ca 7.10 och ska egentligen börja 7.45. Men om jag kör hemifrån efter 7 är jag på jobbet kl 8. Jag dricker hellre en kopp kaffe och förbereder i lugn och ro istället för att sitta i bilkö.

Imorgon eftermiddag ska jag kolla på ett rum i en villa som ligger i området nära mitt jobb.

  • 313 readers

Likes

Comments