Jag undrar hur det går med julförberedelserna där hemma i byn. Längtar till jul, längtar efter att få träffa alla nära och kära familjemedlemmar och vänner. Har endast en veckas ledigt, men hoppas jag kan njuta utan av att stressa runt. Synd att jag kommer efter barnen i Sverige har gått på jullov och åker ner igen innan de är tillbaks i skolan. Hade så gärna velat hälsa på i klass 3.

Ett måste är dock att åka till Ullared och köpa pyssel, spel och annat som jag ska använda här i Dubai när jag undervisar i Svenska.

Vi ses snart!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag har inte bloggat sedan jag flyttat in i lägenheten. Den första veckan hade jag inte wifi, men nu har jag fixat även det.
Dagen då jag fick nyckeln till nya lyan körde jag till Ikea, som har öppet till midnatt. Hade redan innan bestämt vilken säng, soffa och vilket matbord jag skulle köpa. Har inte köpt mycket köksartiklar än, eftersom jag varken har kyl/frys, spis/ugn eller tvättmaskin än. Köpte iallafall vinglas och bestick. Det betyder att jag kan äta hämtmat och dricka valfri dryck. Kaffe dricks ur muggen som är designad av Carolina Gynning. Kaffe görs på vatten uppvärmt i vattenkokaren blandat med en liten påse Nescafé.

Ikea-turen var väldigt smidig organiserad. Gick in på varuhuset, fixade order. De skrev ut ett papper på vilka hyllor möblerna kunde hämtas på. Medan jag gick till lagavdelningen funderade jag på hur jag skulle lyckas få upp allt på vagnar och rulla ut till den pickupen som sedan skulle köra hem mina möbler.
Väl på lageravdelning kom en service-minded anställd fram. Han fixade allt, och vi hjälptes åt att styra vagnarna till kassan. När jag väl passerat kassan skulle det adderas en vagn till med soffan på som hämtades ut i kundtjänst.
En av killarna som kom med pick-up bilen mötte upp mig i kundtjänst. En annan Ikea-anställd hjälpte till att styra ner varorna till parkeringen. De två med pickupen lastade upp allt. Jag körde hem och låste upp. Killarna med pickupen kom och bar upp mina varor.

Jag har som plan att beställa vitvaror denna helg. Ska undersöka om lönen är där den ska vara, och adressen till "show-room" där det ska finnas vitvaror till bra pris. Känner en som känner en som jobbar i detta "showroom". Önska mig lycka till i jakten på vitvaror.

Likes

Comments

Igår var det fredag och dags för de nordiska länderna att fira jul på Hilton Hotel. Jag var där med mitt jobb och visade för att visa upp den enda "internationella" förskolan i Dubai som följer den svenska läroplanen. Börjar få lite smått julfeeling, men det är svårt att fatta att det är vinter. Det var svettigt under evenemanget!

Likes

Comments

Inshallah är ett muslimskt ord som betyder "Om Gud vill". När ska få ett besked eller lämnar in något och frågar när det är klart blir svaret från många (oavsett nationalitet och religion) "Inshallah" imorgon eller kanske "Inshalla" på onsdag. När du får ett svar med "Inshallah" inkluderat så räkna inte med att det ska vara klart den dagen som de säger.

I torsdags fick jag själv åka och hämta checkboken på en budfirma i ett industriområde med många bilverkstäder. De hade ingen "driver" som kunde lämna checkboken till mig. Mitt bankkort fanns inte där, och var det fanns eller när jag skulle få det fick jag inget besked om.
Körde som en galning till kontoret för att betala och skriva kontrakt samt få nycklar. Men på väg dit fick jag besked att de håller på att stänga. Trafiken i Dubai är kaos speciellt mellan kl 16-21. Det står stilla!

Under lördagen öppnade de kontoret enbart för mig. Var där och lämnade dokument och pengar. Närmare bestämt två månadslöner för tre månadshyror plus avgifter. Fick ingen nyckel.

Under söndagen var jag och bytte bil, vet inte varför Thrifty ville byta men är inne på min tredje hyrbil nu.
Tänduttaget (heter det så?) där man stoppar i mobilladdaren var trasigt, men verkstadskillar kom och fixade det igår utanför 
Måndagen var jag och skrev under kontrakt och betalade DEWA-deposition (el och vatten). Fick ingen nyckel.

Idag är det tisdag och jag är lovad att få nyckeln efter kl: 18. Har inte packat mina resväskor än. Eftersom jag inte har lust att packa upp ifall det nu är enligt "Inshallah" igen.

Är tacksam och glad över att de som jag hyr av är så flexibla.

Likes

Comments

I söndags efter jobbet skulle jag köra hem lite snabbt för att ta en dusch och sen vidare. Kom hem och hoppade in i duschen. När jag kommer ut ur duschen ser jag att det sitter en ödla fastklämd i dörrskarven. Det är inte särskilt isolerat så den lever fortfarande. Lider med den när den är där med framdelen och sprattlar. Men är livrädd, stressad och vet inte vad jag ska ta mig till. Löser upp dörren, tar tag i en galge, håller långt avstånd och lyckas trycka ner handtaget med galgen. Ödlan stannar kvar där uppe på dörren och är något mörbultad. När den har mjuknat upp sig skuttar den ner på golvet i mitt rum. Jag hoppar upp i sängen och ringer en vän i panik. Min vän säger att jag ska hämta hyresvärden eller någon annan som kan ta bort den. Men jag står i bara handduken, tidspressad och funderar på hur jag ska lyckas klä på mig. Ödlan har gömt sig någonstans under resväskan och annat som jag har plockat ihop inför flytt. Finns inte en chans att försöka hinna få ut den. Kör hemifrån och vet nu inte vart ödlan är. Har fortfarande inte försökt leta fram den. Det finns en rejäl springa under dörren där det ibland blåser in löv, fjädrar och annat bös. Intygar mig själv om att ödlan har valt att krypa ut där. När jag senare på kvällen kom hem såg jag något i ögonvrån. Tänkte först att det var inbildning eftersom jag har blivit traumatiserad av ödlan. Men kollar igen. En kackerlacka! Öppnar badrumsdörren eftersom den springer ditåt. Kan inte skölja ner den i något avlopp eftersom den är för stor. Vet inte heller vart den har valt att ta vägen. Jag tror att alla kryp och insekter kommer fram nu eftersom temperaturen har sjunkit. Just i stunden ville jag inte längre bo i något exotiskt land.
Mamma undrar hur jag kan bo med kackerlackor eftersom jag alltid har avskytt silverfiskar..

Tror ni att jag är sugen på att flytta till lägenhet?
Ja gärna några våningar upp så jag förhoppningsvis slipper bo i ett ZOO.
🐛🐞🐌

Likes

Comments

För att kunna få tillgång till lägenheten måste jag ha bankkonto. I onsdags körde jag till Dubai Mall som är världens största shopping mall. Där tänkte jag besöka Emirates NBD bank. Valde den eftersom jag såg på internet att den är en av få som hade öppet till kl 21. När jag väl hittade den var den stängd för ombyggnad. Klockan var 20 och jag blev otroligt frustrerad eftersom jag ville få bankkonto fixat och allt redo innan siste oktober. Ringde en vän som gick in på närmaste bankkontor där han var. Jag fick prata med personal på banken där och fick tipset att ta mig till NBD's kontor på terminal 1 på flygplatsen. De skulle ha öppet dygnet runt. Körde och parkerade bilen på Metrostationen närmast där jag bor. Tog metron till flygplatsen. Väl på kontoret fick jag veta att de inte öppnar bankkonton där. Bara att köra runt och att ta sig till olika plaster här i Dubai tar otroligt mycket tid. Min frustration var inte direkt mindre i skala.
Tog metron tillbaks hem. Och på min slutdestination såg jag en "pop-up" från NBD, där jag läste att man kan öppna bankkonto på plats. Klockan var efter 22 och ingen personal på plats. Tog telefonnumret och ringde dagen efter. Pratade med en väldigt trevlig och hjälpsam kille. Eftersom det var torsdag och jag inte hade tid att åka till Metrostationen den dagen bestämde vi att mötas upp där vid "pop-upen" på fredag även om det var hans lediga dag. Jag åkte till beachen på fredagen och sedan till metron för att möta honom. Lämnade över kopior på Emirates ID, pass, visum och certifikat som intygar min lön. På söndagen kom en annan bankman till mitt jobb och jag fick skriva under en mängd papper.
Under veckan har min blivande hyresvärd vid upprepade tillfällen frågat när mitt bankkonto är redo. Jag har ringt bankkillen som säger att det är under process. De ska ta 2-3 dagar. Här betalar man hyra med checkar. Känns gammaldags men är kanske praktiskt. Minns när "Tommy post" kom in till köksbordet hemma i Ysby, och mamma använde sina checkar.

Blir så mycket pengar på en gång eftersom man betalar 3 månader i taget. Egentligen skulle jag behövt vänta någon månad till, men har lyckats skrapa ihop pengar och det känns väldigt bra att få flytta till eget.

I eftermiddag ringde jag min bankman igen. Jag sa att min blivande hyresvärd står med nyckeln och väntar på checkar. Att jag måste få det fixat så jag kan ta över lägenheten innan helgen.
En timme efter det fick jag sms från banken om att mitt bankkonto, golden vars och checkbok är aktiverat.
Imorgon ska de komma till jobbet och lämna över allt. Vilken service!

Hoppas att allt går vägen och att jag får nyckel imorgon. 🙏🏼

Likes

Comments

Att konvertera körkort är enkelt för en svensk, säger de.

Hade fått information genom en annan svensk att jag förutom kopior på pass, visum, svenskt körkort och Emirates id även behövde ett "No Object Letter" från min chef. Vi trodde inte det stämde så jag körde till "RTA" där man fixar allt. Först gick jag till en optiker i byggnaden. Träffade på en svensk familj, vilket inte händer ofta (utanför jobbet). Frugan skulle skaffa körkort och gick in och rabblade bokstäverna på tavlan. Jag skämtade med hennes man och sa att nu ska jag memorera så jag kan rabbla på lika fort som henne.

När det var min tur gick det inte som på räls. Skulle hålla handen för ena ögat och rabbla bokstäver. Men vad har hänt med min syn? Det gick inte lika lätt nu som för 14 år sedan. Vet att jag inte ser jättebra på långt håll. Men det märker jag bara av när jag inte är ensam och man letar efter skyltar tillsammans med någon annan. Optikern kollade mina ögon med maskin och rabblade några siffror snabbt som betydde att "Madame, this is not good".
Kan jag få en stämpel, snälla!
Sure this time. But next time, I am sure you need glasses.
Hur många år kommer detta körkortet att gälla?
10 years.
Oh yes, boom shakalak! 🎉🙌🏽

Gick sedan till RTA och lämnade in mina dokument.
Madame, we need "No Object Letter" from your work.

Återkom några dagar senare med "No Object Letter".
Madame... (Här trodde jag på riktigt att de drev med mig). Det måste även stå "To RTA". För vem mer vill ha ett papper där min chef förklarar att hon inte har några invändningar mot att jag konverterar mitt körkort?
Det stod inte samma "arbetstitel" i dokumentet som det gör i mitt pass.

Min chef ändrade och jag återkom till RTA ikväll. Madame, 420 dirham please (1050kr).
Hade tänkt mig en summa på 200 dirham, och hade bara 390 dirham i plånboken.
Tar ni kort?
Only local cards Madame.
Gick till den enda bankomaten i byggnaden, och visste redan när jag såg den att just den inte accepterar mitt svenska kort.

See you another day Madame.
Inshallah!
😴

Likes

Comments

🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

Vad jag saknar mest med Sverige är:

- familj och vänner

- plocka svamp nu när det är höst

-


Saker som jag ska jag behöver packa med mig från Sverige:

- Svenska spel

- Svenska sagor

- Små gummiband till blont hår

-Denna senaste veckan har jag tänkt mycket på Sverige, Halmstad och min lilla by. Jag är redo för att boka biljett och vill så gärna komma hem 1 eller 2 veckor i vinter.
Jag är så spänd på hur jag kommer känna för Dubai när jag är i Sverige. Kommer jag längta "hem" till Dubai och känna att det är där jag trivs bäst. Eller kommer jag känna att Dubai bara är ett litet äventyr för några månader eller för ett par år?
Många är här under en bestämd tidsperiod för att deras man har ett tillfälligt kontrakt här. Några är här för att de trivs bättre här än i sina hemländer och ser Dubai som sitt permanenta hem.
När jag träffar nya människor (speciellt svenskar), får jag ofta frågan om hur länge jag har planerat att stanna i Dubai. Den frågan har jag inget svar på, jag har inte planerat det. Jag vet inte hur länge jag stannar här, kanske för alltid, kanske för ett par år.

Likes

Comments

Förra veckan blev jag hämtad från jobbet igen. Det var dags att göra blodprov nr 2. Det var jag inte alls beredd på, men när man jobbar som lärare måste man göra ett test extra.
Nu har jag fått tillbaks mitt pass och där i finns nu mitt arbetsvisum inklistrat. Arbetsvisum gäller för 2 år sedan måste det förnyas och nya läkarkontroller måste göras.

Mitt Emirates identitetskort finns nu att hämta ut. Körde till postens huvudkontor men det fanns inte där. De gav mig en adress till ett annat postkontor som tur är har öppet imorgon även om det är lördag.

Idag ska jag förlänga kontraktet på hyrbilen.
Jag måst konvertera mitt körkort till U.A.E. Det funkar inte längre att köra med mitt svenska körkort eftersom jag inte längre är på turistvisum. Det funkar såklart, bilen rullar ju. Men om det händer en olycka blir det problem. Här i Dubai ska man ringa polisen vid minsta lilla olycka och skråma. Kökrocker är inte helt ovanliga här. Har suttit fast i trafiken många gånger på grund av det.

Men jag måste ha mitt Emirates id i handen för att kunna gå till RTA.
Människor från många andra länder måste ta om körkortet helt här. Men jag ska bara göra ett syntest, ta med pass, Emirates id, och ett brev från min chef där hon godkänner att jag får köra bil i Dubai. Om jag hade varit gift hade jag behövt ett godkännande från min man.Likes

Comments

Jag har kollat på några lägenheter. Varje visning är en långdragen process. Man hittar en annons på Dubizzle. Har man tur är det inte någon som luras. Skulle på en visning förra veckan. Ringde när jag var i närheten för att få exakt location. Fick som svar att den var tagen, men att det fanns en annan något dyrare.

Själva visningen gör de helst under någon minut i en mörk lägenhet där elen är tillfälligt avstängd. Som tur är finns det ficklampa i mobilen, den ger ju ett säkert intryck.

Nu har jag iallafall hittat en lägenhet och inflytt är redan 1 november. Har betalat deposition på 3000 AED, lämnat över kopior på mina dokument och kontraktet ska skrivas nästa vecka (eller kanske när jag flyttar in, ingen som vet). Det är lite så det funkar. Har jag tur så har jag inte blivit lurad. Hade varit roligare att stå på en yatch och slänga 3000 AED ut i havet.

När jag flyttar in måste jag införskaffa kyl, frys, tvättmaskin, spis/ugn och möbler. Kanske blir en säng och en vattenkokare så jag kan värma nudlar och pulversoppa. Visst låter Dubailivet fancypancy?

Likes

Comments