Den syriska presidenten Bashar al-Assad tackade den ryska presidenten för att ha ”räddat” hans land och för det ryska stöde ti syrien

De två statsledarna möttes för samtal i Sochi där de diskuterade ”kriget mot terrorism” och möjligheter för en politisk inrättning i Syrien, som är inne på sitt 7e år i krig. Assad har uttryckt intresse i att diskutera med många parter involverade i kriget.

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/assad-putin-saving-country-171121061839648.html

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade i helgen att han avgår. Premiärministern fruktar för sitt liv. Enligt flera internationella medier har premiärministern i ett tv-sänt tal sagt att situationen i hans land just nu liknar den som rådde innan hans far mördades.
Al-Hariris far var den tidigare premiärministern Rafiq al-Hariri, som mördades i ett bombattentat i Beirut 2005. Liksom alla Libanons premiärministrar (med undantag för två i övergångsregeringar) var han sunnimuslim.

Saad al-Hariri gick till hård attack mot Iran och shiamilisen Hizbollah i sitt avgångstal. Han anklagar Iran för att blanda sig i landets angelägenheter och kritiserar shiamilisen Hizbollah.

– Iran kontrollerar ödet för länder i regionen. Hizbollah är Irans förlängda arm, inte bara i Libanon utan även i andra arabiska länder, sa al-Hariri i sitt tal.

Hizbollah är en viktig allierad till den syriska presidenten Bashar al-Assad i syrienkriget och har brett stöd från Iran. Sedan inbördeskriget i Libanon 1975-1990 har Hizbollah fortsatt att bygga upp sin vapenarsenal och nu har han mer vapen än den libanesiska militären.

Clara L Na15a

http://omni.se/libanons-premiarminister-avgar-fruktar-for-sitt-liv/a/yenkx

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rafiq_Hariri

http://omni.se/iran-avgangen-kommer-leda-till-okade-spanningar/a/yer4K


Likes

Comments

I veckan har en amerikansk/kanadensisk familj befriats från sitt fångenskap hos talibanerna. Den pakistanska militären har haft samarbeten med den amerikanska underrättelsetjänsten. Donald Trump anser att detta var positivt för relationerna mellan Pakistan och USA.

14/10-18

http://www.gp.se/nyheter/världen/kidnappad-talibanerna-dödade-nyfödd-1.4731374

​Klara W

Likes

Comments

Kriget i syrien är ännu inte över, men många länder förbereder sig för att återuppbygga landet däribland libanon. De satsar på att Tripolis hamn kommer bli en enorm tillgång till deras ekonomi när kriget slutar och renoverar den nu för ca 400 miljoner dollar.

Likes

Comments

Ja-sidan vann måndagens (25/9) folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan med 92 procent. Valdeltagandet var högt, 72 procent av de fem miljoner röstberättigade deltog. Självständighetsomröstningen har fått hård kritik från centralregeringen i Irak, Iran och Turiket. Den kurdiska regionens president Massoud Barzani säger att man inte tänker utropa självständighet direkt, utan hoppas att resultatet ska leda till förhandlingar med Bagdad. Iraks Premiärminister Haider al-Abadi säger i ett tal i parlamentet att de aldrig kommer hålla samtal om resultatet i omröstningen och kräver att de kurdiska myndigheterna ogiltligförklarar resultatet.

29/9 tackar Haider al-Abadi ja till en inbjudan från Frankrikes president Emmanuel Macron om att komma till Paris och diskutera den kurdiska folkomröstningen om självständighet. Spänningen har ökat efter ja-segern och Macron har erbjudit sin hjälp.


Clara Lennartsson NA15A

källor: http://omni.se/irak-kommer-aldrig-halla-samtal-om-omrostningen/a/95kBl
http://omni.se/kalla-iraks-premiarminister-deltar-i-samtal-med-macron/a/agdJE
http://omni.se/jordskredsseger-for-ja-sidan-i-irakiska-kurdistan/a/v0wm4

Likes

Comments

FN, USA, länder nära Irak som Turkiet och Iran och övriga Irak råder kurderna att avstå från omröstning. Men kurderna i norra Irak ska den 25 september rösta om självständighet. Kurderna har länge styrt en del områden i Irak. Ett ja om frigörelse betyder inte en omedelbar utbrytning men att folkets röst påverka de kurdiska ledarna vid framtida förhandlingar med Bagdad.

FNs säkerhetsråd menar att omröstningen om självständighet i de kurdiska regionen i Irak kan göra landet politiskt instabilt och uppmanar istället till en dialog.

USA är bekymrad över att denna händelsen ska sätta igång strider mellan kurderna och myndigheterna i Bagdad och att det ska hindra kurdernas insatser för att stoppa IS.

Kurderna är en minoritet i grannländerna Turkiet, Iran och Syrien. Devlet Bahçeli ledare i de högernationalistiska partiet i Turkiet anser att folkomröstningen kan bli en orsak till krig. Även Turkiets premiärminister Binali Yıldırım pekade på att en omröstning som denna är oacceptabel.

Vad händer när kriget mot IS tar slut? Områden som styrs av IS i Irak börjar sakta luckras upp. Om IS-striden snart försvinner finns en rädsla för att en ny väpnad kamp ska bryta ut. Det finns risk för inbördeskrig, de Irakiska parlamentet har uttalat sig om att “bevara Iraks enhet med alla medel”.

https://www.svd.se/iraks-kurder-trotsar-omvarlden--rostar-om-sjalvstandighet


Klara W


Likes

Comments


En kontroversiell lag protesteras just nu i tunisien. Lagen garanterar amnesti för de offentliga tjänstemän anklagade för korruption innan revolutionen 2011. De offentliga tjänstemännen tjänade under den president (Ben Ali) som blev störtad under revolutionen. Lagen skulle tillåta de offentliga tjänstemännen att röja de stulna tillgångarna och betala tillbaka dem utan rädsla för att bli åtalade. Den kritiseras för att det ses som ett steg bakåt för revoutionen och för demokratin i landet, då den skulle ge många stöttare till den före detta presidenten makt åter, samt för att den sänder signalen att korruption är accepterbart.

My BW


Källor:
http://www.aljazeera.com/news/2017/09/tunisia-protesters-decry-amnesty-corruption-law-170917084037586.html

https://www.google.se/amp/www.aljazeera.com/amp/news/2017/05/thousands-protest-tunisia-corruption-amnesty-bill-170513184723310.html

Likes

Comments

Provinsen Dayr al-Zawr, belägen i östra Syrien, har varit belägrad av IS i tre års tid. 5 september nådde den syriska armén (regeringstrupper) fram till provinsen och bröt IS-belägningen, rapporterar Syriens officiella nyhetsbyrå enligt CNN.

Enligt FN har drygt 90 000 människor varit instängda i staden. Dessa människor har till stor del överlevt genom förnödenheter som släppts från luften.

De våldsamma stridigheterna fortsätter och regeringstrupperna har nu fått uppbackning av Ryssland och Iran. IS ska ha besvarat offensiven med bland annat flera självmordsattacker.


9 september kom rapporten om att de USA-backade syriska demokratiska styrkorna har gått till attack mot terrorgruppen IS i norra delen av provinsen Dayr al-Zawr i syrien.

Samtidigt kommer information om att den syriska armén tagit kontroll över oljefält som tidigare kontrollerades av IS i samma område. De konkurrerande slagen visar hur viktigt det oljerika området anses vara och skulle kunna leda till stridigheter mellan den syriska armén och de USA-stöttade trupperna. Spurten om vilken sida som når den irakiska gränsen först kan också komma att avgöra om det blir USA eller Ryssland och Iran som får mest inflytande i området när IS har besegrats.


Clara Lennartsson NA15A


http://omni.se/regimen-pressar-is-i-ostra-syrien-far-ryskt-stod/a/q5bpm

http://omni.se/syriska-arm-n-och-sdf-i-spurt-mot-viktigt-omrade/a/g81yB

Likes

Comments

Varje år gör två miljoner pilgrimer färden till Mecka. Enligt religionen ska man göra resan någon gång under sitt liv. En aspekt som just denna artikeln tar upp är de hälsoproblem som kan uppstå under denna religiösa vallfärd. När så många människor samlas på en och samma plats finns risker för sjukdomar. Virus sprids lätt när stora folksamlingar skapas och människor från många olika delar av världen träffas. Därför finns det allmänna uppmaningar och krav om hälsa och vaccinationer för de människor som ska utföra denna resa. Dessa krav ställer den Saudiska hälsoministeriet för att motverka att virus sprids och att epidemier bryter ut. Denna risk är viktig att ta hänsyn till eftersom det sprids farliga virus i området runt Saudiarabien.


Klara SA15a


http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/pilgrimer-riskerar-smittas-av-virus-vid-vallf%C3%A4rd-till-mecka-1.4570662


Likes

Comments