En kontroversiell lag protesteras just nu i tunisien. Lagen garanterar amnesti för de offentliga tjänstemän anklagade för korruption innan revolutionen 2011. De offentliga tjänstemännen tjänade under den president (Ben Ali) som blev störtad under revolutionen. Lagen skulle tillåta de offentliga tjänstemännen att röja de stulna tillgångarna och betala tillbaka dem utan rädsla för att bli åtalade. Den kritiseras för att det ses som ett steg bakåt för revoutionen och för demokratin i landet, då den skulle ge många stöttare till den före detta presidenten makt åter, samt för att den sänder signalen att korruption är accepterbart.

My BW


Källor:
http://www.aljazeera.com/news/2017/09/tunisia-protesters-decry-amnesty-corruption-law-170917084037586.html

https://www.google.se/amp/www.aljazeera.com/amp/news/2017/05/thousands-protest-tunisia-corruption-amnesty-bill-170513184723310.html

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Provinsen Dayr al-Zawr, belägen i östra Syrien, har varit belägrad av IS i tre års tid. 5 september nådde den syriska armén (regeringstrupper) fram till provinsen och bröt IS-belägningen, rapporterar Syriens officiella nyhetsbyrå enligt CNN.

Enligt FN har drygt 90 000 människor varit instängda i staden. Dessa människor har till stor del överlevt genom förnödenheter som släppts från luften.

De våldsamma stridigheterna fortsätter och regeringstrupperna har nu fått uppbackning av Ryssland och Iran. IS ska ha besvarat offensiven med bland annat flera självmordsattacker.


9 september kom rapporten om att de USA-backade syriska demokratiska styrkorna har gått till attack mot terrorgruppen IS i norra delen av provinsen Dayr al-Zawr i syrien.

Samtidigt kommer information om att den syriska armén tagit kontroll över oljefält som tidigare kontrollerades av IS i samma område. De konkurrerande slagen visar hur viktigt det oljerika området anses vara och skulle kunna leda till stridigheter mellan den syriska armén och de USA-stöttade trupperna. Spurten om vilken sida som når den irakiska gränsen först kan också komma att avgöra om det blir USA eller Ryssland och Iran som får mest inflytande i området när IS har besegrats.


Clara Lennartsson NA15A


http://omni.se/regimen-pressar-is-i-ostra-syrien-far-ryskt-stod/a/q5bpm

http://omni.se/syriska-arm-n-och-sdf-i-spurt-mot-viktigt-omrade/a/g81yB

Likes

Comments

Varje år gör två miljoner pilgrimer färden till Mecka. Enligt religionen ska man göra resan någon gång under sitt liv. En aspekt som just denna artikeln tar upp är de hälsoproblem som kan uppstå under denna religiösa vallfärd. När så många människor samlas på en och samma plats finns risker för sjukdomar. Virus sprids lätt när stora folksamlingar skapas och människor från många olika delar av världen träffas. Därför finns det allmänna uppmaningar och krav om hälsa och vaccinationer för de människor som ska utföra denna resa. Dessa krav ställer den Saudiska hälsoministeriet för att motverka att virus sprids och att epidemier bryter ut. Denna risk är viktig att ta hänsyn till eftersom det sprids farliga virus i området runt Saudiarabien.


Klara SA15a


http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/pilgrimer-riskerar-smittas-av-virus-vid-vallf%C3%A4rd-till-mecka-1.4570662


Likes

Comments