Det sydkoreanska företaget Hyundai ska investera miljarder i ett stort oljeprojekt i Iran. Detta är en av de största utländska investeringarna i landet sedan sanktionerna kopplade till kärnteknikavtalet lyftes förra året.

Enligt avtalet ska Hyundai Engineering satsa motsvarande ca 40 miljarder kronor i oljeproduktionen i Kangan i sydvästra Iran.

Iran kämpar för att locka fler utländska investeringar i landet. Tidigare har Iran ingått avtal med Shell och Total, men det stora frågetecknet är hur investeringarna ska gå till i praktiken. Eftersom USA har behållit sanktioner som innebär att Iran till i stort sett är uteslutetfrån världens finanssystem.

Av: Anna Persson

Källa: http://tt.omni.se/6218e35a0599dfd1fd63d23ea454c6fb1b206f73

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

ESCWA är ett FN organ som står för- United Nations Economic and Social Commission for Western Asia. Dem har presenterat en rapport som utger att Israel har införd något slags apartheidliknande system, i rapporten står det "befintliga bevis styrker bortom rimligt tvivel att Israel är skyldigt till regler och tillämpningar som utgör apartheidbrott som det definieras i internationell rätt". Detta samhällssystem gör att icke-judar inte kan köpa eller använda statlig mark som kontrolleras av landmyndigheter. Rapporten syftar också på att judar från hela världen har rätt att bosätta sig i Israel, men om man har palestinsk bakgrund gäller inte samma regler.

Dock så ställer sig inte FN:s generalsekreterare António Guterres bakom rapporten och uttalar sig om att den har gjorts utan att konsultera honom först. Samtidigt som USA:s FN ambassadör, Nikki Haley, uttrycker sig mycket upprört om rapporten och tycker FN borde ta bort den helt.

Källa: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/fn-rapport-israel-har-inf%C3%B6rt-apartheid-1.4197979


Koppling till förra veckans inlägg: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qoEQo/efter-befrielsen-nu-kan-flickorna-ga-till-skolan-igen


Lejla Kusuran SA14a

Likes

Comments

Huvudstad i provinsen Ninawa i norra Irak Mosul har varit drabbat av inbördeskrig sedan vintern 2011, mellan regeringen och motståndsrörelser. Sommaren 2014 gick IS in och tog över Mosul och har sedan dess etablerat sig starkt i staden. I oktober förra året bestämde sig Irakiska, kurdiska och shiamuslimska grupper att få bort IS från staden. När operationen hade sin start hade man inte räknat med att det skulle ta flera månader att få bort IS från staden. Men nu skall IS har förlorat slaget uppger IS ledare Abu Bakr al-Bagdid och uppmanar alla IS krigare i ett tal att spränga sig själva i luften. Det kontor IS skall haft i Mosul ska enligt uppgifter ha stängts ner och alla utländska krigare återvänt hem till deras hemländer eller flytt till andra områden. 4 000 människor skall ha gett livet vid slaget i Mosul genom att tvingats trilla ner i ett slukhål.

Ellinor Olsson EK15

källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9abxW/is-ledaren-vi-har-forlorat-mosul

Likes

Comments

En FN-utredare slår fast att båda sidorna i slaget om Aleppo har begått krigsbrott.

Syrisk och rysk militär utförde dagliga flyganfall mot de östra delarna av staden, från juli förra året till slutet av december, det ska ha dödats hundratals människor i dessa flyganfall.
Enligt utredarna användes ofta klusterbomber och de fälldes över tätbefolkade områden i sådan omfattning att det rör sig om krigsbrott.

Oppositionella grupper ska bland annat ha hindrat människor från att fly från östra Aleppo och använt dem som mänskliga sköldar.

Av: Anna Persson

Källa: http://omni.se/a/E8Jkj

Likes

Comments

​För drygt ett år sen upphävdes merparten av EU:s ekonomiska sanktioner mot Iran, men sedan dess har europeiska företag sökts tillbaka till landet. Omfattande affärskontrakt har nu tecknats med stöd från ländernas ­regeringar. I helgen besöker en stor affärsdelegation Iran tillsammans med statsministern, EU- och handels­ministern och Business Sweden, som samtidigt inviger sitt handelskontor i Teheran.

Sverige vill öka sin handel med Iran, som just nu är en av världens mest intressanta marknader för att landet siktar på att snabbt återta sin position som regionalt ekonomiskt centrum i Centralasien.

Iran styrs av religiösa lagar och är i många aspekter ett mycket konservativt land. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer. Kvinnor har en underordnad ställning i samhället och är svagt representerade på arbetsmarknaden. Fackföreningarna har litet inflytande. Korruptionen är utbredd. Detta är anledningarna till varför flera länder innan har valt att avlägsna sig ifrån Iran.

Dock är Iran ett land i snabb förändring. Sedan revolutionen har befolkningen växt från 30 till 80 miljoner. Huvudstaden Teheran med 15 miljoner invånare. Nya it-företag växer. Utbildning står högt i kurs – 60 procent av de universitetsstuderande är kvinnor. För majoriteten av befolkningen kretsar vardagslivet liksom i Sverige kring jobbet, studierna, familjen och fritiden. Samtidigt finns förväntningar bland de unga om en bättre ekonomisk framtid.


Lejla Kusuran SA14a

Länk: https://www.svd.se/svenska-foretag-behover-oka-narvaron-i-iran
Likes

Comments

Kuwait kräver att alla turister DNA-testas när den nya lagen träder i kraft i år. Istock

Kuwait kräver nu obligatoriska DNA-tester av turister. Uppgifterna som lagras i en särskild databas ska kunna användas i arbetet med att förhindra terrorism.

Alla besökare och affärsresenärer måste skicka in sina provsvar i förväg för att ha möjlighet att komma in i landet. Om man skulle fiffla med resultaten blir det straff på 7 års fängelse.

Lagen antogs redan i juli förra året men ska snart träda i kraft, därav uppmärksamheten från flera medier. Anledningen till att lagen kom till är en reaktion på terrordådet förra sommaren som drabbade Kuwait, då en IS-bombare sprängde sig själv i en moské i huvudstaden. 27 dödades och 227 skadades.

Befolkningen kommer också att bli DNA-testade och om man vägrar bestraffas med 1 års fängelse eller böter på upp till 250 000 kr.

Av: Anna Persson (EK3)


Källa: http://omni.se/kuwait-borjar-dna-testa-turister/a/J1Qm6

Likes

Comments

Ryska armen har uttala och gemensamt med Turkiet har sedan i torsdags bombat IS i främst norra Syrien. Detta skall nu vara tredje gången det tillsammans går emot IS. Ryssland, Iran och Turkiet skall ha kommit överens om en “mekanism” för att få en stabil vapenvila i Syrien. Från samtalen i Kazakstans rapoterar internationella nyhetsbyråer detta.

New York Times uppger att USAs statsminister Donald Trump har stängt gränserna för syriska flyktingar och argumenten emot var att flyktingar från Irak, Syrien, Iran, Sudan, Lybien, Somalia eller Jemen var att det går emot amerikas intressen och väderingar. Dokumnenten som skickats ut menar New York Times att de pekar på att det hela ligger i förbudet mot muslimer.


Ellinor Olsson EK15

http://omni.se/sok?q=syrien&tab=

http://www.dn.se/arkiv/varlden/striderna-fortsatter-trots-vapenvila/

Likes

Comments

Det har varit stora varit stora vatten brister i huvudstaden Damaskus, där det befinner sig mellan 4-5 miljoner människor. I måndags bestämdes att reperationer för vatten rören skulle hållas utanför kriget och få fri tillåtelse att utföras.

Men natten mot söndagen dödes en medlare i vattentvisten, Ahmed Ghadban. Parterna i kriget skyller på varandra. Eftersom att det är flera olika grupper iblandade är det osäkert vem som ligger bakom. Några nämnda är syriska armen, al-Qaida anknutna terrorgruppen Jabhat Fatah al-Sham (JFS) och regimtrogna styrkor. Resultatet blev att det lokala vapenstilleståndet bröts. Med detta har även vattenbristen fortsatt. Bristen på dricksvatten kan riskera att orsaka epidemier larmar Röda Korset.

Foto: Louai Beshara AFP

Strider rapporteras också från provinsen Idlib i nordväst och kring Deir Ezzor i nordöstra Syrien, där IS samlat sig för en offensiv. Deir Ezzor har hamnat mitt i striderna mellan den syriska regimen och IS. 100.000 människor lever under mycket svåra förhållanden med brist på medicin och mat. På måndagen rapporterades över 80 människor dödade under det senaste dagarna kring Deir Ezzor.

På måndagen larmade FN om att 700.000 civila syrier i femton olika områden lever på svältgränsen. Trots förnyade svältlarm fortsätter föreberedelserna för nästa veckas fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana.


Lejla Kusuran SA14a

Länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/striderna-i-syrien-fortsatter-trots-vapenvila/

Likes

Comments

Under den här veckan har det hänt mycket i Syrien.

Den 13 december:

al-Assad regimen har tagit kontroll över östra Aleppo som under många år har varit kontrollerade av rebellerna. Denna staden har varit rebellernas sista starka fäste, detta gör att det blir svårare för de att ha en chans att "vinna" kriget. Det rapporteras även att avrättningar sker i staden, minst 82 civila har dödats.

Den 14 december:

Vapenvila upprättades, men bröts bara några timmar senare av en bombning. Evakueringsförsök av civila avbryts och förhandlingarna om vapenvila fortsätter.

Den 15 december:

Evakueringen inleddes. Till en början var det bara patienter som togs därifrån men nu, ska både civila och rebeller ha lämnat området. Det beräknas finnas 30 000 civila kvar. FN ska bevaka förfarandet. Ett 20-tal gröna bussar lämnade den regimkontrollerade delen av Aleppo.

Av: Anna Persson, EK3


Källor:

* http://www.svtplay.se/video/11468462/aktuellt/aktuellt-12-dec-21-0

* http://omni.se/rapporter-om-avrattningar-slaktas-varje-timme/a/Vv2nW

* http://tt.omni.se/6b06be87e525c2bea2b0fd1bdc2a99db4f71297a

* http://www.svd.se/uppgifter-bombningar-trots-vapenvila-i-syrien

Likes

Comments

Tillfälligt har den syriska armen gått med på en tillfällig vapenvila, främst i östra aleppo. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger att 8 000 celvila sägs ha varit fångatagna och skall nu evakuerats. Sedan i Onsdags har Lavrov och John Kerry USA:s utrikesminister förhandlingar pågått.

Rebellerna i landet skall ha tappat kontrollen över de områden man tidigare kunnat hantera. Igår larmades 150 000 människor som skall vara "dödsdömda" om de inte akut får hjälp, en stor humanitär katastrof har brutit ut. Under bombningarna har den humanitära katrastrofen bara expanderat där varken förnödenheter eller hjälporganisationer når civilbefolkningen.

Under natten mot torsdag gjordes en större evakuering av civila från de värst drabbade delarna av aleppo, när omkring 150 civila fördes ut från ett sjukhus. På vägen plockade internationella Röda korset och syriska Röda halvmånen upp sex ensamma barn, mellan sju månader och sju år gamla.

Ellinor Olsson EK15

Källor:

http://omni.se/syriska-militaren-sags-pausa-striderna-i-aleppo/a/8MzL2

http://www.expressen.se/nyheter/nara-genombrott-om-eldupphor-i-aleppo/

Likes

Comments