​Turkisk militär har vistats utanför den Iraks näst största stad, Mosul. Det turkiska parlamentet bestämde förra veckan om att ha kvar sina styrkor i ett år till. Detta skapar stora spänningar mellan länderna och Iraks premiärminister Haidar al-Abadi har varnat Turkiet parlament om krig. 

Oroligheter har redan börjat när Iraks parlament i tisdags, röstade igenom att ha truppnärvaro för att de turkiska styrkorna ska dra sig tillbaka. Turkiets biträdande premiärminister förstår sig inte på Iraks val då dem anser att dem befinner sig Iraks självstyrande kurdiska region. 


Lejla Kusuran SA2a 

Källa: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article23658967.ab 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article23598752.ab

300 000 människor är instängda i Aleppos östra delar. Bomberna regnar konstant och sjukhusen är översvämmade med både döda och skadade. Men kvar finns bara 30 läkare.


Uppgifterna kommer från Abd Arrahman Alomar, en läkare som jobbar för Syrian Arab Medical Society även förkortat (SAMS).

Enligt Abd Arrahman Alomar finns det endast en förlossningsläkare och två barnläkare som ska ta omhand om alla kvinnor och 85 000 barn som bor i östra Aleppo som kontrolleras av IS och rebeller.

Han tillägger också att det endast finns åtta sjukhus kvar i stadsdelen.

Några av sjukhusen ligger under jord, eftersom staden och även sjukhus ständigt riskerar att träffas av regimens eller Rysslands bomber.

280 döda på 3 dagar

Under natten mot måndagen fortsatte bombardemanget mot Aleppo som sägs vara förberedelserna inför en större markoffensiv. Enligt SAMS har 280 personer dödats och 400 skadats varav 61 av dom var barn.

– Vi gömmer oss i bergen och under jord, men våra faciliteter har träffats många gånger. Om detta fortsätter kommer vi snart hamna i en situation där det inte längre finns några kvar att skydda, säger Abd Arrahman Alomar.

Sjukhus och läkare har varit en ständig måltavla under kriget i Syrien. Gruppen Physicians for Human Rights har dokumenterat 382 attacker mot sjukhus sedan kriget startade år 2011. Nio av tio attacker har kommit från regimtrupper eller ryska bombplan.


Av: Emelie Byberg

Likes

Comments

Under måndagen bombades en hjälpkonvoj i Aleppo-provinsen. Konvojen innehöll nödhjälp till 78 000 människor, och var lastade på ca 18 lastbilar. Detta har gjort att både Röda korset och FN skjuter upp sina hjälpsändningar. Medan Röda Halvmånen ställer in allt arbete i 3 dagar som protest, vägrar FN att återuppta hjälpsändningarna i Syrien förrän de kan lita på att lastbilskonvojerna inte utsätts för nya bombningar. Det sägs att 20 civila (eller färre) ska ha dödats.

Flygräden kan bara ha utförts av president Bashar al-Assads regim eller hans ryska allierade, uppger högt uppsatta amerikanska källor.

Ryssland uppger att de utreder uppgifterna, men kort därpå hävdade försvarsdepartementet att varken Ryssland eller Syrien är skyldiga, och att endast rebellerna haft tillgång till fullständig information om var konvojerna befann sig.

Under tisdagen påbörjades FN-mötet där situationen ska "utvärderas". Än så länge har varken USA eller Ryssland kommit överens angående om vapenvilan är död eller inte. Båda parterna anklagar varandra för avtalsbrott och samarbetet, länderna emellan är väldigt spänt. Mötet kommer fortsätta på fredagen, där frågan ska tas upp igen.

Av: Anna Persson (EK14)

Källor: http://tt.omni.se/21b4d9a760835a78c75ea226f48a153170d56d2f, http://omni.se/hjalpkonvoj-bombad-i-syrien-vreden-ar-enorm/a/137QK, http://tt.omni.se/265c7fde668a4e13e97c4e9218dce30cfa613904, http://www.svtplay.se/video/10271811/rapport/rapport-20-sep-19-30.

Likes

Comments

​Den syriska oppositionsgruppen HNC och Syriens regim har lagt fram en fredsplan som Moskvas och Washington kommit fram till. Planen med avtalet är att det skall leta till en fred i Syrien som länge varit krisdrabbat, planen och önskan är att olika hjälporganisationer skall nästa vecka ta sig an det utsatta i landet. 

Den statliga nyhetsbyrån Sana påstår att regimen i Syrien har tillåtit fredsplanen och att det ser ljust ut för det krigsdrabbade landet som haft den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. 

Varför Usa vågar gå på så hårt och ge utlovande om fred är för det tror starkt på att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad såpass hårt att han ger sig och går med på deras fredsplan. Det är en möjlighet men inte ett slutgiltigt beslut. Den 12 september i måndags gavs förslaget med vapenvila pga att det är första dagen av den muslimska högtiden id. Planen är att den 18 september skall Usa och Ryssland flygbomba för att strida mot terrororganisationen IS, detta skall Syriens regim vara med på, stötta och uppfölja. 

Det turkiska utrikesdepartementet "Vi välkomnar överenskommelsen" och skall skicka stridsvagnar och pansar fordon i den norra delen av Syrien. EUs utrikeschef Federica Mogerini är också positivt inställd till fredsplanen. 

Ellinor Olsson EK15


KÄLLOR

http://tt.omni.se/54f5a731cde5a49d4ae3668930911adad6f46b43

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-och-ryssland-overens-om-syrien-1

Likes

Comments

Under den senaste veckan har över 70 olika hjälporganisationer dragit sig tillbaka från sitt samarbete med FN i Syrien. Syrier runt om i landet har blivit berövade på den hjälp dem borde fått från humanitära organisationer. Medan flera miljontals dollar har gått till att stödja företag kopplade till den syriske presidenten Bashar al-Assad och hans regim. Nu protesterar flera av dessa hjälporganisationer och kräver en utredning av fallet.

I ett öppet brev skrivet av 73 organisationer till FN förklarar dem hur "hjälpinsatser manipulerats av den syriska regeringens politiska intresse". I brevet står det även om hur FN och Sarc, Syrian Arab Red Crescent, har varit dem som har tagit dem slutliga besluten om hur hjälporganisationernas insatser ska fördelas.Källor: http://omni.se/ och https://www.theguardian.com/world/2016/sep/08/aid-groups-un-syria-concern-assad-united-nations


Likes

Comments