Nära den internationella flygplatsen i Damaskus har fler explosioner inträffat. Efter explosionerna utbröt en stor brand.

Ingen har blivit skadad eller dödad av explosionerna.

Israelisk militär uppges ha flygbombat ett vapenlager som ägs av libanesiska Hizbollah, dit vapen skickas från Iran.

Hizbollah var en nationell motståndsrörelse som utkämpade ett 5 veckors långt krig med Israel. Gruppen är terroriststämplad av bl.a. USA, EU och Arabförbundet. Senare har de trasslat in sig i det syriska inbördeskriget, och bl.a. hjälpt den syriska regimen att strida mot rebellerna. Därför befinner de sig i nuläget i Syrien.

Israel har inte kommenterat detta.

Av: Anna Persson (EK3)

Källor:
* http://omni.se/a/dKkyB
* http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article23262449.ab

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Under tisdag kväll skedde en kemvapenattack i Khan Sheikhoun i provinsen Idlib, i Syrien. Ännu finns inga tydliga siffror kring hur många som dödats, men siffran ligger mer eller mindre runt 100 person, och 200 skadade. Utav det analyser som skett på offren diskuteras det vilket slags ämne som användes under attacken, källor pekar på någon slags nervgas som sarin. Det sker många spekulationer kring vem som utfört attacken, men de flesta pekar på presidenten Bashar al-Assad och hans regim.

Källor: http://abcnews.go.com/WNT/video/trump-calls-chemical-attack-syria-affront-humanity-46610794 , http://omni.se/t/syrienkriget/ae219449-88cf-4b25-bdd6-70d0c6d1c49b

Lejla Kusuran SA14a

Likes

Comments

I västra Mosul i norra Irak skall ett flyganfall dödat uppemot 200 civila människor 17 mars tidigare i år. Amerikansk militär gick med i kriget mot IS i Irak 2003 och enligt New York Times skall vara den händelse sedan dess där flest människor ha dött. USA gick med i kampen mot Irak 2003 med inte först förrän 2014 skall de gått in med flyganfall. Nu pekar vissa på att det är amerikanska trupper som släppt bomberna mot de civila.

”En inledande undersökning pekar mot att ett anfall riktat mot IS stämmer med de rapporterade civila offren”, sägs det i ett uttalande, uppger AFP.

Routers nyhetsbyrå menar också på att det kan vara amerikansk militär som legat bakom flyganfallet. Den undersökning som inletts där man har undersökt all data från flyganfall 16-23 mars och indikerar på att områdeterna där flyganfalls skall ha ägt runt mycket väl kan ha samband med det civila offeren i Mosul. USAs trupper menar på att baktanken med flyganfallet inte alls va riktade mot civila utan åt att få slut på IS. 

Ellinor Olsson Ek15

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6a0Wr/uppgifter-230-doda-i-amerikanskt-flyganfall

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JdA4R/usa-koalitionen-bombade-civila-i-mosul

Likes

Comments

Det sydkoreanska företaget Hyundai ska investera miljarder i ett stort oljeprojekt i Iran. Detta är en av de största utländska investeringarna i landet sedan sanktionerna kopplade till kärnteknikavtalet lyftes förra året.

Enligt avtalet ska Hyundai Engineering satsa motsvarande ca 40 miljarder kronor i oljeproduktionen i Kangan i sydvästra Iran.

Iran kämpar för att locka fler utländska investeringar i landet. Tidigare har Iran ingått avtal med Shell och Total, men det stora frågetecknet är hur investeringarna ska gå till i praktiken. Eftersom USA har behållit sanktioner som innebär att Iran till i stort sett är uteslutetfrån världens finanssystem.

Av: Anna Persson

Källa: http://tt.omni.se/6218e35a0599dfd1fd63d23ea454c6fb1b206f73

Likes

Comments

ESCWA är ett FN organ som står för- United Nations Economic and Social Commission for Western Asia. Dem har presenterat en rapport som utger att Israel har införd något slags apartheidliknande system, i rapporten står det "befintliga bevis styrker bortom rimligt tvivel att Israel är skyldigt till regler och tillämpningar som utgör apartheidbrott som det definieras i internationell rätt". Detta samhällssystem gör att icke-judar inte kan köpa eller använda statlig mark som kontrolleras av landmyndigheter. Rapporten syftar också på att judar från hela världen har rätt att bosätta sig i Israel, men om man har palestinsk bakgrund gäller inte samma regler.

Dock så ställer sig inte FN:s generalsekreterare António Guterres bakom rapporten och uttalar sig om att den har gjorts utan att konsultera honom först. Samtidigt som USA:s FN ambassadör, Nikki Haley, uttrycker sig mycket upprört om rapporten och tycker FN borde ta bort den helt.

Källa: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/fn-rapport-israel-har-inf%C3%B6rt-apartheid-1.4197979


Koppling till förra veckans inlägg: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qoEQo/efter-befrielsen-nu-kan-flickorna-ga-till-skolan-igen


Lejla Kusuran SA14a

Likes

Comments

Huvudstad i provinsen Ninawa i norra Irak Mosul har varit drabbat av inbördeskrig sedan vintern 2011, mellan regeringen och motståndsrörelser. Sommaren 2014 gick IS in och tog över Mosul och har sedan dess etablerat sig starkt i staden. I oktober förra året bestämde sig Irakiska, kurdiska och shiamuslimska grupper att få bort IS från staden. När operationen hade sin start hade man inte räknat med att det skulle ta flera månader att få bort IS från staden. Men nu skall IS har förlorat slaget uppger IS ledare Abu Bakr al-Bagdid och uppmanar alla IS krigare i ett tal att spränga sig själva i luften. Det kontor IS skall haft i Mosul ska enligt uppgifter ha stängts ner och alla utländska krigare återvänt hem till deras hemländer eller flytt till andra områden. 4 000 människor skall ha gett livet vid slaget i Mosul genom att tvingats trilla ner i ett slukhål.

Ellinor Olsson EK15

källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9abxW/is-ledaren-vi-har-forlorat-mosul

Likes

Comments

En FN-utredare slår fast att båda sidorna i slaget om Aleppo har begått krigsbrott.

Syrisk och rysk militär utförde dagliga flyganfall mot de östra delarna av staden, från juli förra året till slutet av december, det ska ha dödats hundratals människor i dessa flyganfall.
Enligt utredarna användes ofta klusterbomber och de fälldes över tätbefolkade områden i sådan omfattning att det rör sig om krigsbrott.

Oppositionella grupper ska bland annat ha hindrat människor från att fly från östra Aleppo och använt dem som mänskliga sköldar.

Av: Anna Persson

Källa: http://omni.se/a/E8Jkj

Likes

Comments

​För drygt ett år sen upphävdes merparten av EU:s ekonomiska sanktioner mot Iran, men sedan dess har europeiska företag sökts tillbaka till landet. Omfattande affärskontrakt har nu tecknats med stöd från ländernas ­regeringar. I helgen besöker en stor affärsdelegation Iran tillsammans med statsministern, EU- och handels­ministern och Business Sweden, som samtidigt inviger sitt handelskontor i Teheran.

Sverige vill öka sin handel med Iran, som just nu är en av världens mest intressanta marknader för att landet siktar på att snabbt återta sin position som regionalt ekonomiskt centrum i Centralasien.

Iran styrs av religiösa lagar och är i många aspekter ett mycket konservativt land. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer. Kvinnor har en underordnad ställning i samhället och är svagt representerade på arbetsmarknaden. Fackföreningarna har litet inflytande. Korruptionen är utbredd. Detta är anledningarna till varför flera länder innan har valt att avlägsna sig ifrån Iran.

Dock är Iran ett land i snabb förändring. Sedan revolutionen har befolkningen växt från 30 till 80 miljoner. Huvudstaden Teheran med 15 miljoner invånare. Nya it-företag växer. Utbildning står högt i kurs – 60 procent av de universitetsstuderande är kvinnor. För majoriteten av befolkningen kretsar vardagslivet liksom i Sverige kring jobbet, studierna, familjen och fritiden. Samtidigt finns förväntningar bland de unga om en bättre ekonomisk framtid.


Lejla Kusuran SA14a

Länk: https://www.svd.se/svenska-foretag-behover-oka-narvaron-i-iran
Likes

Comments

Kuwait kräver att alla turister DNA-testas när den nya lagen träder i kraft i år. Istock

Kuwait kräver nu obligatoriska DNA-tester av turister. Uppgifterna som lagras i en särskild databas ska kunna användas i arbetet med att förhindra terrorism.

Alla besökare och affärsresenärer måste skicka in sina provsvar i förväg för att ha möjlighet att komma in i landet. Om man skulle fiffla med resultaten blir det straff på 7 års fängelse.

Lagen antogs redan i juli förra året men ska snart träda i kraft, därav uppmärksamheten från flera medier. Anledningen till att lagen kom till är en reaktion på terrordådet förra sommaren som drabbade Kuwait, då en IS-bombare sprängde sig själv i en moské i huvudstaden. 27 dödades och 227 skadades.

Befolkningen kommer också att bli DNA-testade och om man vägrar bestraffas med 1 års fängelse eller böter på upp till 250 000 kr.

Av: Anna Persson (EK3)


Källa: http://omni.se/kuwait-borjar-dna-testa-turister/a/J1Qm6

Likes

Comments

Ryska armen har uttala och gemensamt med Turkiet har sedan i torsdags bombat IS i främst norra Syrien. Detta skall nu vara tredje gången det tillsammans går emot IS. Ryssland, Iran och Turkiet skall ha kommit överens om en “mekanism” för att få en stabil vapenvila i Syrien. Från samtalen i Kazakstans rapoterar internationella nyhetsbyråer detta.

New York Times uppger att USAs statsminister Donald Trump har stängt gränserna för syriska flyktingar och argumenten emot var att flyktingar från Irak, Syrien, Iran, Sudan, Lybien, Somalia eller Jemen var att det går emot amerikas intressen och väderingar. Dokumnenten som skickats ut menar New York Times att de pekar på att det hela ligger i förbudet mot muslimer.


Ellinor Olsson EK15

http://omni.se/sok?q=syrien&tab=

http://www.dn.se/arkiv/varlden/striderna-fortsatter-trots-vapenvila/

Likes

Comments