​För drygt ett år sen upphävdes merparten av EU:s ekonomiska sanktioner mot Iran, men sedan dess har europeiska företag sökts tillbaka till landet. Omfattande affärskontrakt har nu tecknats med stöd från ländernas ­regeringar. I helgen besöker en stor affärsdelegation Iran tillsammans med statsministern, EU- och handels­ministern och Business Sweden, som samtidigt inviger sitt handelskontor i Teheran.

Sverige vill öka sin handel med Iran, som just nu är en av världens mest intressanta marknader för att landet siktar på att snabbt återta sin position som regionalt ekonomiskt centrum i Centralasien.

Iran styrs av religiösa lagar och är i många aspekter ett mycket konservativt land. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer. Kvinnor har en underordnad ställning i samhället och är svagt representerade på arbetsmarknaden. Fackföreningarna har litet inflytande. Korruptionen är utbredd. Detta är anledningarna till varför flera länder innan har valt att avlägsna sig ifrån Iran.

Dock är Iran ett land i snabb förändring. Sedan revolutionen har befolkningen växt från 30 till 80 miljoner. Huvudstaden Teheran med 15 miljoner invånare. Nya it-företag växer. Utbildning står högt i kurs – 60 procent av de universitetsstuderande är kvinnor. För majoriteten av befolkningen kretsar vardagslivet liksom i Sverige kring jobbet, studierna, familjen och fritiden. Samtidigt finns förväntningar bland de unga om en bättre ekonomisk framtid.


Lejla Kusuran SA14a

Länk: https://www.svd.se/svenska-foretag-behover-oka-narvaron-i-iran
Likes

Comments

Kuwait kräver att alla turister DNA-testas när den nya lagen träder i kraft i år. Istock

Kuwait kräver nu obligatoriska DNA-tester av turister. Uppgifterna som lagras i en särskild databas ska kunna användas i arbetet med att förhindra terrorism.

Alla besökare och affärsresenärer måste skicka in sina provsvar i förväg för att ha möjlighet att komma in i landet. Om man skulle fiffla med resultaten blir det straff på 7 års fängelse.

Lagen antogs redan i juli förra året men ska snart träda i kraft, därav uppmärksamheten från flera medier. Anledningen till att lagen kom till är en reaktion på terrordådet förra sommaren som drabbade Kuwait, då en IS-bombare sprängde sig själv i en moské i huvudstaden. 27 dödades och 227 skadades.

Befolkningen kommer också att bli DNA-testade och om man vägrar bestraffas med 1 års fängelse eller böter på upp till 250 000 kr.

Av: Anna Persson (EK3)


Källa: http://omni.se/kuwait-borjar-dna-testa-turister/a/J1Qm6

Likes

Comments

Ryska armen har uttala och gemensamt med Turkiet har sedan i torsdags bombat IS i främst norra Syrien. Detta skall nu vara tredje gången det tillsammans går emot IS. Ryssland, Iran och Turkiet skall ha kommit överens om en “mekanism” för att få en stabil vapenvila i Syrien. Från samtalen i Kazakstans rapoterar internationella nyhetsbyråer detta.

New York Times uppger att USAs statsminister Donald Trump har stängt gränserna för syriska flyktingar och argumenten emot var att flyktingar från Irak, Syrien, Iran, Sudan, Lybien, Somalia eller Jemen var att det går emot amerikas intressen och väderingar. Dokumnenten som skickats ut menar New York Times att de pekar på att det hela ligger i förbudet mot muslimer.


Ellinor Olsson EK15

http://omni.se/sok?q=syrien&tab=

http://www.dn.se/arkiv/varlden/striderna-fortsatter-trots-vapenvila/

Likes

Comments

Det har varit stora varit stora vatten brister i huvudstaden Damaskus, där det befinner sig mellan 4-5 miljoner människor. I måndags bestämdes att reperationer för vatten rören skulle hållas utanför kriget och få fri tillåtelse att utföras.

Men natten mot söndagen dödes en medlare i vattentvisten, Ahmed Ghadban. Parterna i kriget skyller på varandra. Eftersom att det är flera olika grupper iblandade är det osäkert vem som ligger bakom. Några nämnda är syriska armen, al-Qaida anknutna terrorgruppen Jabhat Fatah al-Sham (JFS) och regimtrogna styrkor. Resultatet blev att det lokala vapenstilleståndet bröts. Med detta har även vattenbristen fortsatt. Bristen på dricksvatten kan riskera att orsaka epidemier larmar Röda Korset.

Foto: Louai Beshara AFP

Strider rapporteras också från provinsen Idlib i nordväst och kring Deir Ezzor i nordöstra Syrien, där IS samlat sig för en offensiv. Deir Ezzor har hamnat mitt i striderna mellan den syriska regimen och IS. 100.000 människor lever under mycket svåra förhållanden med brist på medicin och mat. På måndagen rapporterades över 80 människor dödade under det senaste dagarna kring Deir Ezzor.

På måndagen larmade FN om att 700.000 civila syrier i femton olika områden lever på svältgränsen. Trots förnyade svältlarm fortsätter föreberedelserna för nästa veckas fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana.


Lejla Kusuran SA14a

Länk: http://www.dn.se/nyheter/varlden/striderna-i-syrien-fortsatter-trots-vapenvila/

Likes

Comments

Under den här veckan har det hänt mycket i Syrien.

Den 13 december:

al-Assad regimen har tagit kontroll över östra Aleppo som under många år har varit kontrollerade av rebellerna. Denna staden har varit rebellernas sista starka fäste, detta gör att det blir svårare för de att ha en chans att "vinna" kriget. Det rapporteras även att avrättningar sker i staden, minst 82 civila har dödats.

Den 14 december:

Vapenvila upprättades, men bröts bara några timmar senare av en bombning. Evakueringsförsök av civila avbryts och förhandlingarna om vapenvila fortsätter.

Den 15 december:

Evakueringen inleddes. Till en början var det bara patienter som togs därifrån men nu, ska både civila och rebeller ha lämnat området. Det beräknas finnas 30 000 civila kvar. FN ska bevaka förfarandet. Ett 20-tal gröna bussar lämnade den regimkontrollerade delen av Aleppo.

Av: Anna Persson, EK3


Källor:

* http://www.svtplay.se/video/11468462/aktuellt/aktuellt-12-dec-21-0

* http://omni.se/rapporter-om-avrattningar-slaktas-varje-timme/a/Vv2nW

* http://tt.omni.se/6b06be87e525c2bea2b0fd1bdc2a99db4f71297a

* http://www.svd.se/uppgifter-bombningar-trots-vapenvila-i-syrien

Likes

Comments

Tillfälligt har den syriska armen gått med på en tillfällig vapenvila, främst i östra aleppo. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger att 8 000 celvila sägs ha varit fångatagna och skall nu evakuerats. Sedan i Onsdags har Lavrov och John Kerry USA:s utrikesminister förhandlingar pågått.

Rebellerna i landet skall ha tappat kontrollen över de områden man tidigare kunnat hantera. Igår larmades 150 000 människor som skall vara "dödsdömda" om de inte akut får hjälp, en stor humanitär katastrof har brutit ut. Under bombningarna har den humanitära katrastrofen bara expanderat där varken förnödenheter eller hjälporganisationer når civilbefolkningen.

Under natten mot torsdag gjordes en större evakuering av civila från de värst drabbade delarna av aleppo, när omkring 150 civila fördes ut från ett sjukhus. På vägen plockade internationella Röda korset och syriska Röda halvmånen upp sex ensamma barn, mellan sju månader och sju år gamla.

Ellinor Olsson EK15

Källor:

http://omni.se/syriska-militaren-sags-pausa-striderna-i-aleppo/a/8MzL2

http://www.expressen.se/nyheter/nara-genombrott-om-eldupphor-i-aleppo/

Likes

Comments

​Det mesta tyder på att den syriska regimen mycket snart kommer att erövra de delar av Aleppo som i över fyra års tid kontrollerats av en väpnad opposition, de så kallade ”rebellerna”.


Aleppos betydelse är både strategisk och symbolisk. Staden, som innan kriget bröt ut hade över två miljoner invånare, är Syriens kommersiella och kulturella hjärta.


När president al-Assad tar makten över hela Aleppo har han kontroll över Syriens fem största städer: förutom Aleppo är det Damaskus, Homs, Hama och Latakia.


Men al-Assad, med anspråk att företräda hela Syrien, har det största ansvaret för att läget är som det är. Och oviljan att förhandla och i stället förlita sig på utrikes militärhjälp kan komma att stå al-Assad dyrt. Risken är stor att Aleppo blir ett fall där operationen lyckades men patienten dog.

Likes

Comments

Från den belägrade staden Aleppo har en grupp människor skickat ett meddelande till omvärlden.

Människorna kräver att bombningen av staden ska upphöra och att en humanitär korridor ska öppnas så att man kan ta sig ut ur staden eller också att man ser till att skicka förnödenheter.

Läkaren Hamza al-Khatib säger i klippet (från CNN):

- Se inte tillbaka om några år och önska att ni hade gjort något: ni kan fortfarande agera.

Han säger även att han och de andra börjar ifrågasätta FN:s nytta och vad det är som är bra med FN.

FN:s generalsekreterare har erkänt att Syrien "may be recorded as one of the failures of the United Nation".

161123213019-aleppo-activist-handout-screengrab-super-169.jpg (1100×619)

Källor:

Av: Anna Persson (EK3)

Likes

Comments

I Augusti i år fick man uppgifter om att både syrisk regim och IS skall ha använt sig utav kemiska vapen. Det handlar främst om det 130 anklagelser som kommit in till FN;. Det skall ha handlat om användning av senapsgas, nervgas, saringas, klorgas eller andra farliga kemiska ämnen. Flera gånger har bilder kommit ut med skadade människor som kippar efter andan och inte får in luft i lungorna. Andra som har fradga runt munnen. Assad regimen skall ha använts sig av klorgas bomber vid fler antal attacker i större byar. IS skall enligt uppgifter bara använt det vid enstaka tillfälle. Nu är det bestämt att utredningen kring det kemiska vapen skall förlängas, med minst ett år. Beslutet tog i FN:s säkerhetsråd. Förslaget kom från USA om att förlänga utrednigen med stöd från Ryssland och att göra det som ett samarbete mellan FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen, samarbetet skall gälla till november nästa år.

Källor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6503574

http://www.dn.se/nyheter/varlden/medan-du-sov-varlden-i-korthet-den-18-november-2/


Likes

Comments

​Turkisk militär har vistats utanför den Iraks näst största stad, Mosul. Det turkiska parlamentet bestämde förra veckan om att ha kvar sina styrkor i ett år till. Detta skapar stora spänningar mellan länderna och Iraks premiärminister Haidar al-Abadi har varnat Turkiet parlament om krig. 

Oroligheter har redan börjat när Iraks parlament i tisdags, röstade igenom att ha truppnärvaro för att de turkiska styrkorna ska dra sig tillbaka. Turkiets biträdande premiärminister förstår sig inte på Iraks val då dem anser att dem befinner sig Iraks självstyrande kurdiska region. 


Lejla Kusuran SA2a 

Källa: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article23658967.ab 

Likes

Comments