recept

Jag kanske ska börja med att förklara namnet på efterrätten... Det tog lång tid att komma på något passande namn till detta eftersom det inte var ett färdigt recept. Jag har mitt examensarbete till våren och då ska vi göra en meny, och eftersom min familj på mammas sida är från västkusten tog jag det som tema.
"kardemummadoftande havreflarn med syrlig havtornssorbet och björnbärskomposation".
Göteborgare är ju allt för ordvitsar, så här kommer förklaringen:
fyr är ju ett torn vid havet..alltså havtorn
symfoni görs av en musikkomposition..
ALLTSÅ FYRSYMFONI! Jättevitsigt tyckte jag.

Sorbet:
▪2 dl vatten
▪1 dl strösocker
▪200g havtorn
▪1 msk vatten
▪1 msk strösocker
▪1 msk pressad citronsaft
▪1 st äggvita
▪lite kardemumma

Eftersom glassen ska vara i frysen ungefär fyra timmar är det smartast att börja med den..

Man börjar med att koka ihop vatten och socker till en sockerlag och låta den svalna. Sedan kan man hälla den i någon värmetålig skål för att svalna, så slipper man diska två kastruller.. 😁
Efter det tar man havtornen, resten av vattnet och sockret och låter småkoka i cirka 10 minuter.

Ta sedan en sil och häll det igenom den. Passera bären och en matsked rekommenderas för att pressa ut mesta av saften. Blanda sedan med sockerlagen och citronen. Vispa äggvitan till redo-att-hälla-i-sockret-om-det-vore-maränger-skum (väldigt fast det vill säga). Frys in med rör om ibland, har du en glassmaskin är det förstås fördelaktigt.

Havreflarn:
▪75 g margarin eller smör
▪1 dl socker
▪1 dl havregryn
▪1 dl vetemjöl
▪1/4 tsk bakpulver
▪1 msk mjölk
▪1 msk ljus sirap
▪1 tsk kardemumma

Detta går snabbt att slänga ihop! Smält smöret i kastrull  med sockret. Lägg sedan i resten av ingredienserna och blanda. Gör matskedsstora klickar på en plåt och grädda i ugnen i ungefär 5-10 minuter på 200°C. När de är färdiga har de fått härligt gyllene färg. Ta fram till exempel ett glas i lagom storlek och lossa flarnen försiktigt med en lilleman eller liknande. Lägg de ovanpå glasen, men se till så de inte spricker! Det gäller att vara snabb här, för om det tar för lång tid blir de svåra att böja.

Björnbärssås:
▪100g björnbär
▪2 msk vatten
▪2 msk vatten

Låt allt koka ett tag tills bären mosats. Passera sedan genom en sil.

Maränger:
▪2 ägg
▪1 dl socker
▪lite citronsaft

Vispa äggen till skum och häll sedan långsamt i sockret tills det blir en fast marängsmet, och sedan några droppar citronsaft. Ta en spritspåse och lägg en sträng av björnbärssåsen. Lägg sedan i märängsmeten och spritsa ut med valfritt munstycke. Grädda i ungefär 40-60 minuter beroende på storlek. De är klara när de går att lossa från bakplåtspappret.

Ta sedan flarnskålarna och lägg i en kula sorbet. Strila björnbärssås på tallriken. Strö över maränger och färska bär och..nä! Nu är vi färdiga tycker jag!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

recept

Hur kan något så enkelt vara så sjukt gott?? Kladdkaka måste ändå vara något som väldigt få tycker illa om. Jag tycker vanlig kladdkaka är rätt tråkig, även om den är god som den är, så jag brukar lägga i olika saker varje gång, till exempel krossade oreos, vit Toblerone och havssalt, apelsinkrokant eller pepparkakor. Möjligheterna är oändliga, bara fantasin sätter gränser! Man kan också ha färska jordgubbar och grädde eller göra en Philadelphiacreme och ha på den färdiga kakan.

Ingredienser:

▪ 100g smält smör
▪ 2 msk neutral olja (till exempel rapsolja)
▪ 2 ½ dl strösocker
▪ 2-3 ägg (beroende på storlek)
▪ 1½ dl vetemjöl
▪ ¾ dl kakao
▪ 1 msk vaniljsocker

Själva tjusningen i att baka kladdkaka är att det inte är massa procedurer och att går snabbt. Blanda ihop allt och kör in i ugnen på 225°C-250°C i 7-10 minuter, beroende på om du har varmluft och hur effektiv ugnen är. Jag föredrar den varm, eller den brukar inte hinna bli kall om man uttrycker det så, men den är lika god efter två dagar i kylen. Njut!

Likes

Comments

Jag har alltså nu startat en blogg!

Jag kommer lägga ut recept och bilder på gamla favoriter, men även testa att laga och baka nya saker utanför min komfortzon. Och när jag får idétorka kanske det till och med dyker upp bilder på livet utanför köket, vem vet? Jag vet inte ens själv hehe...

Hoppas ni kommer att tycka den är kul i alla fall 🙈
Ger er liten sneakpeak här ovan 🙄

Likes

Comments