MELA BERG

CREATIVITY, DESIGN


I lördags hade jag en helt fri dag utan någonting inbokat. Ett rätt ovanligt tillstånd, som oftast resulterar i att vi åker i väg på jakt efter någon form av sportevent, vilket också blev fallet den här helgen. Väl tillbaka i lägenheten somnade jag på studs och därefter fanns det inte en chans att jag skulle kunna somna igen förrän inpå småtimmarna.


Istället satt jag uppe länge för att skriva, redigera bilder och kladda i Illustrator, vilket resulterade i bilden ovan. Har gjort kanske två färdiga illustrationer so far sen jag installerade Creative Cloud. Har egentligen inte tålamodet att gå igenom hela processen med att göra idéskisser och sampla färgkombinationer som jag ofta intalar mig att mer genomarbetade konstnärer gör (?) när jag mest bara vill stilla det kreativa pirret i fingertopparna. Så då är doodles rätt användbara för att få ut kreativteten i en prestationslös form.


Generellt när det kommer till kreativitet så finner jag det enklare att skapa utan fokus på mål eller resultat. Låter säkert kontraproduktivt för den som har specifika projekt som en vill jobba med, men när en befinner sig i skrivkrampstillstånd så kan det vara skönt att fokusera på att få klart nästa mening och inte hela nästa sida. Att snarare koncentrera sig lite mer på att bocka av de mindre stegen i processen, istället för att fylla på ångestreservoarerna med förväntningar på det slutgiltiga resultatet. Själva genomförandet blir samtidigt lite roligare när en tillåter sig själv vara helt uppslukad i ögonblicket, liksom låta processen vara nog, utan krav på att det måste generera något innovativt och världsomvälvande.


Kanske att jag är något subjektiv i min åsikt då jag, för en gångs skull, inte fastande med samma kreativa projekt i timmar utan framgång. Såna dagar finns också.


→ Made a late night doodle in Illustrator the other day, perhaps the second I ever made digitally. So much fun though to see something new develope when you start off without any intentions at all, something I usually find liberating when being stuck in the creative block.


Likes

Comments

LIFE, PHOTOGRAPHY

Titta vad som kom på posten igår! Under nyårskvällen hade jag med mig min nya analoga kamera som jag fått i julklapp av pappa. Det var min första runda med film och som ni ser skickades kameran också runt en del under kvällen. Sån härlig känsla att dels få hålla bilderna i handen och också vänta in resultatet som minst sagt blir spontant. Vi firade i en studentvilla strax utanför centrum i Linköping med ett gäng fantastiska människor, varav kanske hälften kom med på bilderna ovan. Tycker annars att bilderna summerar vår kväll helt utmärkt (om än i något censurerad version); ur fokus, alkoholdränkt och väldigt kärleksfull. Notera gärna att det är Julias ben som är uppe på Eriks axel i femte bilden.


Some analog snapshots from when I celebrated New Years Eve back in Sweden.

Likes

Comments

DIGITAL, LISTS AND SUMMARIES


Usch. De senaste dygnen har jag varit sängliggande med feber och huvudvärk. Ni vet nog själva hur oproduktiv och rastlös man blir i sånt sjuktillstånd. Inte riktigt lika fräsch eller pixlig som bilden ovan implicerar. Önskar att jag hade lite roliga livshändelser att dela med mig av, men har mest ägnat tid åt innebandy, äta mat och ta långpromenader i solen. För att lajva upp det lite så har jag slängt tre saker som är desto mer uppiggande att ta del av tills jag är klar att delta i livet igen.
FILM

Igår kväll satte jag på filmen Tracks, som är baserad på den verkliga historien om Robyn Davidsons resa genom öknarna i västra Australien (Biografin heter På kamelrygg genom öknen för den som vill läsa). Drivkraften bakom resan bygger på Robyns övertygelse om att även hon som underkvalificerad för en sådan lång resa, i begränsat sällskap av ett par kameler och sin hund, trots alla hinder är kapabel att klara det.

En väldigt ärlig och vackert gjord film med fantastisk cinematografi och trogen verklighetsskildring. Den ger däremot inte ut speciellt mycket information till tittaren, utan det krävs ett visst engagemang för att förstå symboliken i miljön och relationen mellan den inre och den yttre resan. Gillar du Into the Wild så är det här något för dig.

Jag kollade via Netflix, men med tanke på att utbudet varierar beroende på land så vågar jag inte garantera att den går att se i Sverige. Går säkerligen att hitta på andra streamingkanaler i annat fall.

Bild från IMBD.comMUSIK

Den här spellistan av Annstreetaudio förflyttar mig direkt till våriga, europeiska promenadstråk i gamla stadsdelar. Eller kanske allra mest till min trip till Nice i somras som jag inte skrivit om än. Shame on me med tanke på alla fina bilder jag har därifrån!
INSTAGRAM

Scrollar mig galen på Instagram numera tack vare deras senaste Spara-funktion. Önskar att min egen Instagram kunde bestå av endast regrams, men åh andra sidan har vi ju både Tumblr och Pinterest för det. Så här ser min folder ut at the moment.


Likes

Comments

LIFE, SWITZERLAND


Hejsvejs från ett snötäckt Ticino!

Den senaste veckan har varit förvånansvärt aktiv. Kände visserligen redan efter nyår att vinterdvalan som jag befunnit mig i under jullovet skulle försvinna när jag kom tillbaka till Schweiz igen, ändå kändes det genast ovant att boka upp sig på lunch och middagsplaner och ställa klockan för att gå ut med sopen på morgonen.


Vi har redan bockat av första seriematchen och i söndags klev jag upp halv 6 för ytterligare två matcher med U21. Full fart direkt med andra ord och nio poäng efter en helg. Förutom det har jag varit iväg ut på både långpromenader och jobbpass, plus x antal vändor upp och ner för lägenhetstrapporna med tvättkorgen som legat full sedan vi åkte innan jul. Och så några vändor till mataffären för att fylla på skafferiet som enbart bestod av öl och havregryn.

.För att förtydliga det som jag hintade om i tidigare inlägg så bor jag numera själv då Arvid p.g.a jobb behövde stanna kvar i Sverige. Så inte nog med att jag plötsligt blir ensamboende i Schweiz, dessutom går jag in i ett distansförhållande som sträcker sig över landsgränser.


Jag har, och kommer, skriva mycket om hur allt det känns. Just nu är jag i något slags mellanrum, har hunnit känna av både saknaden och självständigheten. Innan jag åkte var jag förskräckt och ångerfull, medan jag nu ändå har varit relativt ockuperad sedan landningen och därmed haft en del annat i huvudet. Att jag har en välkänd vardag att återgå till hjälper mycket såklart. Det är trots allt bara några månader tills jag är tillbaka igen, och med dagens teknologi blir ju avståndet och tiden genast lite mindre. Så just nu känns det ändå överkomligt. Sen får vi se igen om en vecka.


Likes

Comments