Header

Idag har jag haft min ena lediga dag denna veckan, och min andra är imorgon. Skönt med lite avkoppling men det jag har gjort idag har inte varit så avkopplande så jag får vila imorgon istället.

Jag och alla andra som jag bor med alltså Nickie, Lilibeth, Victoria, Terese, Lovina, Lisa, Fabian, Janette och Jara åkte på en roadtrip till ett ställe som heter Glendalough med Jana som är tjejen från Saudiarabien som vi lärt känna.
Våran chaufför var från Frankrike och hämtade oss vid huset 8.15 på morgonen och körde oss till Glendalough. Där parkerade vi och började promenera tillsammans med busschauffören. Vi gick i ca 5 timmar uppför, uppför & uppför exakt hela tiden. Påvägen såg vi 2 sjöar som våran chaufför berättade lite om. Det var 2 sjöar som en gång suttit ihop men under istiden separerades dom & formades till det utseendet de har idag.

Vi såg även bergsgetter påvägen vilket var jätteroligt att se då jag alltid tyckt det varit så coolt med getter som klarar att klättra på berg.

Det var en lång väg upp till toppen men vi gjorde det och jag är så stolt även fast det var så jobbigt att bara gå och gå och gå men vi gav aldrig upp. Kan bero på att vi är ett bra gäng samt var på en av de vackraste platserna jag sett. Dock har det ösregnat flera gånger idag, man var helt genomblöt och smutsig men solen har trots allt tittat fram litegrann men man får vara nöjd med det man får.

Utsikten från bergstopparna var helt magiska. Och när man stod där uppe och andades in den friska luften och tittade ner så fattade man inte riktigt att man har gått hela vägen där nere upp till toppen. Man såg även andra människor som gick där nere, de såg ut som små myror. Det var så mäktigt!

Jag låter bilderna tala för sig själva så får ni se vad jag har fått uppleva idag. Det är ett minne för livet.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag jobbade jag i receptionen från kl.10.00 till ca 13.00.
Jag fick räkna deras pengar varje timme och se till så att allt stämde. Jättekrångligt och jättemycket pengar men det gick bra.
Jag fick en bunt papper med bokningar och avbokade bokningar med olika datum som jag skulle skriva in i en receptionist kalender sedan föra in det i deras hotellsystem på datorn. Ashley lärde mig lite snabbt hur jag skulle göra.
Och därefter hitta ett nummer för varje bokning på rätt persons namn och skriva i på papprena. Det var lätt och gick fort. Därefter fick jag slänga skräp och ta lunchrast.
Sedan gick jag över till Accomodation avdelningen och började arbeta med en tjej som heter Alina. Henne tycker jag om jättemycket, hon & jag bäddade rum, dammsugade, tvättade toaletterna och vi hade en väldigt bra stund då vi pratade och lärde känna varandra.
Jobbade även över i 15 min för att det var så mycket rum som behövde städas så jag kände att jag kan lika väl hjälpa henne då vi blir två och det går fortare än att hon ska behöva jobba över ännu längre och att det blir dubbelt så mycket jobb.
Så snäll är jag, always help when you can!

Likes

Comments

Igår den 28/3 så firade vi Fabian som vi bor med, han fyllde 19 år. Så två tjejer i huset bakade en tårta så den åt vi och sedan öppnade han presenter.
Vi spelade spel, Jungle Speed och kortspel & det var hur roligt som helst.
Människorna vi bor med är jättetrevliga & jag är glad att vi bor med dem.

Här är lite bilder ifrån gårdagens firande

Likes

Comments

Matlagning tillsammans med våra holländska rumskompisar samt två syskon från Saudiarabien som vi lärt känna som kom med mat ifrån deras kultur.

Vi lagade potatismos,köttbullar,brunsås, vi ville köpa lingonsylt men vi hittade ingen och killen vi frågade i affären fattade inte vad vi menade och tyckte det lät jätte konstigt så vi köpte cranberry istället.
Vi lagade även tacos.

De 2 holländska tjejerna Jara och Janette lagade några smårullar med kött och lax, korv instoppat i bröd, och deras speciella bröd med chokladströssel på som man äter i Holland.
Fabian som också är holländare lagade någon kyckling nachos gryta.

De två syskonen från Saudiarabien lagade en arabisk maträtt med makaroner och något annat som jag inte minns vad det var.

Mysigt!

Likes

Comments

Idag har jag arbetat i accomodation som det kallas på min arbetsplats men det heter ju också housekeeping/våningsservice.

Jag har arbetat innan i housekeeping både sommarjobb och under praktik.
Och jag trivs faktiskt att göra det, visst det är ett tufft, jobbigt och ett slitsamt arbete men de som arbetar inom yrket är oftast så himla trevliga. Det var dem även på Seven Oaks.
Idag arbetade jag med en kvinna som heter Mary, hon visade hur de städade rummen alltså bädda, damma, dammsuga, städa toaletterna osv. Det var inga svårigheter för mig eftersom jag vet hur det fungerar så för mig var det bara att sätta igång. Jag tycker faktiskt om att gå runt för mig själv och städa rummen för man får liksom känna sig lugn samtidigt som man är igång och jobbar. Det kanske låter konstigt men det är faktiskt rätt gött. Men jag är hellre i någon annan avdelning där man får träffa gäster och ge service som t.ex baren. Men vilka kollegor man arbetar med har en sån stor betydelse för att man ska trivas så därför beror det också helt på vad man arbetar med.
Seven Oaks housekeeping system är likadant som på de hotellen jag arbetat för i Sverige, vilket kändes bra då man vet att man kan och klarar av det direkt.

Likes

Comments

Idag presenterade jag och 4 andra tjejer en PowerPoint där vi pratade om Sverige och våran kultur för Danny, Sean, Claire samt italienska, finska studenter och 1 holländsk tjej som vi bor med.
Presentationen gick jätte bra och vi alla kunde allt vi pratade om. Vi hade ingen fusklapp som de finska tjejerna hade under deras presentation. Jag är väldigt stolt över oss.

Lisa pratade allmänt om Sverige och om vårat skolsystem.

Victoria pratade om Stenungsund, där vi bor och om sporter vi har i Sverige.

Nickie pratade om historia i Sverige om vikingar och om vår svenska drottning Kristina vi hade förr. Samt rolig fakta om Sverige tillsammans med Lilibeth

Lilibeth hälsade alla välkomna, samt pratade om svenska högtider och rolig fakta om Sverige tillsammans med Nickie.

Jag pratade om Svensk mat som svenska köttbullar, surströmming, ärtsoppa/pannkakor, gubbröra och semlor och jag pratade också om svenska stoltheter som t.ex Ikea, ABBA, Spotify, Volvo och Zlatan Ibrahimovic
Nästa vecka ska vi göra samma presentation fast för andra studenter och personer.

Efter presentationerna hade vi ice breaking activities med allihopa. Vi satt i grupper och fick prata med de italienska studenterna som var 16 år. Vissa var jättetrevliga och andra hade lite svårt med engelska och kunde inte svara eller förstå riktigt vad man frågade och pratade om.
Men det var jätte roligt att få lära känna dem lite. Tyvärr så åker de hem imorgon då de bara vart här i 1 vecka och bott hos irländska familjer.

Likes

Comments

- Fredag 17/3 St. Patrick's Day
Jag jobbade under Irlands nationaldag i baren och restaurangen. Det var väldigt mycket att göra. Men jag tycker det är kul när det finns saker att göra, när det är mycket människor. Hellre att man får göra mycket än att stå och vänta på folk.
I baren pyntade vi med irländska flaggor och gröna dekorationer.
Jag slutade vid 16.00 och skyndade mig därefter in till Centrum för att se det lilla av paraden som fanns kvar. Jag hade verkligen velat se paraden i Dublin eftersom att den är så mäktig där men jag fick nöja mig med några minuters parad här i Carlow.

- Tullys Bar & The Foundry Nightclub Senare på kvällen gick vi ut för att se nattlivet på nationaldagen här i Carlow. Först gick vi till Tullys Bar men det var smockat med människor så vi väntade där tills The Foundry skulle öppna. Det är en nattklubb. Där tog vi några drinkar, dansade och hade allmänt roligt. Jag och Terese stannade kvar tills det stängde vid 2-3 på natten medans de andra gick hem tidigare för att de skulle upp och jobba tidigt.

Lördag 18 Mars (ledig): Cinema
Jag, Terese & Fabian bestämde oss för att gå på bio, så 20:45 började filmen Logan som vi såg. Det är en uppföljare av X-men//Wolverine filmerna. Den var faktiskt jättebra. Det kostar 8 euro 80 svenska kr att gå på bio här i Carlow. Hur billigt är inte det om man jämför med Sverige. Biosalongen var ganska stor och skärmen var större än i Sverige. Så IMC Cinema och filmen Logan får två tummar upp från mig.

- Idag är det söndag och jag har min andra lediga dag. Jag har inte planerat något som jag ska göra idag men jag får se om jag går ut och tar en promenad lite senare.

Här kommer lite bilder från St. Patrick's Day

Likes

Comments

Idag började jag kl 10.00 i restaurangen. Då fick jag städa, plocka bort disken från trolleyn in i köket, plocka in glas i diskmaskinen och polera dom, plocka in resten av frukostbuffén, dammsuga restaurangen, fixa iordning juicebehållarna osv.
En liten roligt grej som hände idag var att när min kollega bad mig hämta en sak så sa hon: Can you go get the hoover? Och jag svarade ja absolut utan att tänka på vad hon sa. Senare gick jag in i köket och undrade för mig själv men vad i hela friden är en hoover?
Så jag gick tillbaka och frågade och svaret jag fick var: men vet du inte vad en hoover är eller? Med lite dåligt attityd men nej det vet jag inte, jag är ifrån Sverige och har aldrig hört ordet innan. Då började hon göra gester för att visa vad hon menade. Så jag frågade jaha menade du the vacuum cleaner? Och det var den hon menade. Så nu vet jag vad en hoover är om någon annan frågar mig om en dammsugare.
Jag har märkt väldigt tydligt att vissa ord här på Irland är helt olikt det man redan vet på engelska. T.ex deras vanligaste hälsningsfras är how are you? Men med det menar dem inte att man ska svara good and how are you? För när man säger det och frågar dem tillbaka får man inget svar. Jag har gått och tänkt på det ett tag nu och insett detta 😂

Vid 12.45 åt jag lunch och hade min 30 minutare. Sedan gick jag över till baren och där jobbade jag likadant som jag förklarat i andra blogginlägg. Så inga konstigheter där. Jag trivs väldigt bra i baren då kollegorna är snälla. Samt att jag får bemöta gäster och ge dem min goda service som jag fått lära mig under mina 3 år på hotell och turismprogrammet både i skolan och på andra praktiker.

Det har varit väldigt fint väder idag och väldigt varmt. Såklart har jag svettats ihjäl när jag promenerade till jobbet. Tur för mig och gästerna att jag inte promenerar i mina arbetskläder, det hade inte vart så kul. Och ändå väldigt synd att man får jobba när det är så fint väder för när jag slutade vid 16.00 och skulle promenera hem så var det moln över hela himlen. Vädret kunde ju stannat varmt och soligt resten av dagen också tycker jag. Men man kan inte få allt i livet.

Ikväll vid 19.30 ska vi ner till CIELS igen och vara med Claire. Vad vi ska göra än är inte helt klart men det skriver jag i ett annat inlägg.

Likes

Comments

Idag promenerade vi ner till CIELS som ligger 5-10 min ifrån vårat hus. Alla vi svenskar plus de 3 holländare vi bor med. Där mötte vi de finska tjejerna och en hel del italienare. Jamie tog emot oss och vi svenskar, finnar och holländare satte oss i ett litet grupp rum. Jamie är en youth worker och har hand om tonåringar upp till 30 åringar. Han är till för att hjälpa en om man stöter på problem eller om man behöver någon och prata med. Vår lektion gick ut på att prata om hur vi har det här på Irland och vi fick fråga saker som han kunde svara på. Jamie gav oss mycket bra information om vad som finns att göra här i Carlow och även andra ställen på Irland. Vilket var spännande att få höra.

Vid ca 16.00 kom Claire och hon gav oss en presentation om Irländsk folkdans/Riverdance. Hon visade videos och pratade om dansen. Sedan gjorde hon en liten uppvisning för att visa hur man dansar och därefter lärde hon oss att dansa. Det var så himla roligt och nytt för mig. Det var faktiskt ganska svårt men lärorikt. Vi dansade 3 sorter idag Hornpipe Reel, 2 Hard Reel och Walls of Limerick. Vilket man nu kan testa på om man besöker en irländsk pub som spelar sådan musik. Claire sa att ibland frågar bandet som spelar t.ex: Anyone who knows the Hornpipe Reel? Get up dancing. Hon berättade även att hon var på en pub som hade ett band som spelade och hon gick upp och dansa tillslut började den ena efter den andra dansa.

För att berätta lite kort om själva dansen, så har man 2 sorters skor man dansar i. "Steppskor" och liknande "ballerinaskor". Dansen uppkom år 1994 då Irland höll Eurovision Song Contest och arrangerade under pausunderhållningen irländsk dans. Riverdance. Ni borde verkligen söka på youtube hur man dansar, det är verkligen riktigt coolt och fascinerande.

Vädret idag har varit riktigt underbart sol hela dagen och faktiskt ganska varmt. Här är en bild på Nickie och mig från idag i solskenet.☀

Likes

Comments