"De fleste mennesker liker ikke å se at dyr lider eller dør. Likevel gir folk hver dag penger til industrier som påfører dyr lidelse og død."


Problemet er kjøttindustrien.

Mange av oss forstår nok at kjøttindustrien ikke er en dans på roser, men velger allikevel å lukke øynene. Dette vet jeg, fordi det har vært meg. Det er det en slutt på nå. Dette er et problem jeg skulle ønske var løst, og det er faktisk et problem at det i det hele tatt er et problem.

Hvorfor er det et problem?

Jo, fordi høyt konsum av kjøtt, i tillegg til egg og melk, forutsetter at det drettes opp mange dyr, som gjør at produksjonskostnadene holdes nede. Konsekvenser av dette er intensiv avl som resulterer i unaturlig høytytende dyr, og dette er for å oppnå maksimalt økonomisk utbytte. Selvfølgelig er det økonomisk utbytte - det er jo pengene som er i fokus her, ikke dyrene. Dyrene som er utsatt for produksjonslidelser, smittsomme sykdommer og adferdsforstyrrelser. Dyrene som ikke kan bevege seg fritt, spise gress ute eller se sola. De får ikke tilfredsstilt basale behov, og grunnen? Jo, fordi en stor del av oss skal stappe det i oss. Det betyr miljøskader for planeten vår og helseskader for oss som bor på den. Det er på tide at vi innser at dette problemet blir større for hver dag som går.


" Tenk deg et enkelt tiltak som både gagner din egen helse, reduserer faren for at du skal utvikle kreft og samtidig reduserer CO2-utslippene? Alt dette oppnår du ved å spise mindre rødt kjøtt. "


Redusere kjøttkonsum i befolkningen

Redusert kjøttkonsum i befolkningen er et veldig viktig tiltak for bedre dyrevelferd. Om ikke kutte det helt ut, kutt det drastisk ned! Ved å spise kjøtt sørger vi for at de som driver forretning på dyrs bekostning kan fortsette. Og det som er ekstra frustrerende er at hvis vi ikke satte krav om disse produktene i utgangspunktet, ville det heller ikke eksistert på langt nær så mange produksjonsdyr som det gjør den dag i dag. Både hensynet til miljø, menneskelig helse og dyrevelferd taler for at kjøttkonsumet i Norge, og verden forøvrig, må ned.


Hvorfor bør vi spise mindre kjøtt?

Ifølge Helsedirektoratet, økte forbruket av kjøtt (inklusive bein og innmat) i Norge fra 53 til 76 kg per person fra 1989 til 2013. Er det mange dyr som lider som følger av dette? Ja. Kunne vi klart oss uten? JA. Ifølge FN-organisasjonen for mat og landbruk, FAO, står kjøttproduksjon for hele 18 % av totalt CO2-utslipp på verdensbasis. Om vi ikke stopper her, så vil det øke gradvis med årene. Så, tenk deg et enkelt tiltak som både gagner din egen helse, reduserer faren for at du får diabetes type 2 og samtidig reduserer C02-utslippene? Alt dette oppnår du ved å spise mindre rødt kjøtt. Les disse punktene og få innført i hvert fall én, om ikke to kjøttfrie dager i uka. Mindre kjøtt, betyr ikke at vi får mindre energi - det kan faktisk bety det motsatte.


 • DYREVERD
 • På verdensbasis må cirka 50 milliarder dyr må bøte med livet i kjøttindustrien hvert år. For å holde tritt med det stigende kjøttforbruket har produksjonsmetodene blitt effektivisert på bekostning av dyrs helse og trivsel.
 • For å oppnå maksimalt økonomisk utbytte drives intensiv avl som resulterer i unaturlig hurtigvoksende, store dyr.
 • Den dårlige velferden til mange av husdyrene skyldes at bøndene må drive intensivt. I kommersiell dyreproduksjon vil det alltid være kompromisser mellom økonomi og dyrevelferd. Spiser du vegetarisk, slipper du slike kompromisser.


 • HELSE
 • Store deler av befolkningen har et kosthold med mye rødt kjøtt. Dette medvirker til utvikling av livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og type-2 diabetes.
 • Helsemyndighetene anbefaler et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.
 • En studie viser at et næringsstoff kalt l-karnitin (eller karnitin), en aminosyre som finnes i rødt kjøtt og som ofte brukes i ulike kosttilskudd, kan spille en sentral rolle i utviklingen av hjertesykdommer.


 • MILJØ
 • Forskerne estimerer at klimagassutslipp fra matproduksjon vil stige med 80 prosent dersom kjøtt og melkekonsumet fortsetter å stige i samme tempo som nå.
 • En endring krever en aktiv miljøpolitikk som innebærer både mer kunnskap og bedre informasjon, men ikke minst virkemidler som kan bidra til å vri forbruket bort fra kjøtt.
 • Høyt kjøttkonsum er helseskadelig, fordi det bidrar til ulike livsstilsrelaterte sykdommer. Nasjonaltråd for ernæring anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold som inneholder mye frukt,bær, grønnsaker, fullkorn og fisk, og mindre kjøtt og dyrefett.
 • I takt med at kjøtt relativt sett blir stadig billigere, øker forbruket av kjøtt i Norge.


Spis mindre kjøtt

Poenget med dette innlegget er at det er vi som er beslutningstakere, og det er vi som kan utgjøre en forskjell. Det vil nok ta mange år før dette problemet blir løst (om det i det hele tatt blir løst), men vi kan alle være med på å utgjøre en forskjell. Jeg sier det igjen; Kutt ned på inntaket av kjøtt, eller kutt det ut - vi har en verden å ta vare på.


Referanser:

Helsedirektoratet, Utviklingen i norsk kosthold 2014, 2015.

https://www.regjeringen.no/contentassets/ea2de2ab99474b96b9fe163e0eb7a5a5/innspill_dyrevernalliansen.pdf

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments