Jag vet inte om denna text hamnar rätt i tiden? Alltså i vårt samhälle gör den det. Där den medicinen som skrivs ut flest av är psykofarmaka och där skammen kring psykisk ohälsa börja ses på annat sätt. Men vet inte riktigt om det är det jag vill åt? Håll till godo!

när man använder människors hälsa mot dem. För att vara konkret. Den personen kan man behandla hur som helst men säger den ifrån eller sätter gränser kan man bemöta det med hon är så känslig, ingenting att bry sig om och så kan man fortsätta att bete sig likadant. medan personen ifråga som nyss bagitaliterade en annan själv blir arg eller sårad på något vis då får den minsann ta åt sig och att bagatellisera det vore fruktansvärd hemskt. Många gånger används det mot personer med psykisk ohälsa. De är inte räkna med att de är ingenting man behöver ta hänsyn till. deras känslor är oviktigt om man kör över dem ett gör ingenting. För de är ju så känsliga så man behöver inte bry sig om man beter sig som elakt mot dem. Väldigt roligt i sammanhanget de som tycker att man ska bagatellisera andra människor mest är väldigt bra på att tala om när de tycker andra behandlar dem fel.. Min erfarenhet både som personal och som patient angående ångest. är att ångest är känslor som man ha tryckt undan försökt att trycka mer bagatellisera att inte ta på allvar och till slut måste de kommer ut och då kommer de ut som ångest. Den har lärt sig att mina känslor inte riktiga jag spelar bara över hela tiden till slut så ber man om ursäkt för att man finns nästan.


att visa känslor att sätta gränser Jag talar om Här är jag och detta är mina gränser och det du gör, det gör ont i mig det innebär att vara en sund människa med självkännedom. Man ska inte behöva må dåligt för att markera sina gränser. ingen människa har rätt att klampa över någon annans gränser eller tala om för någon annan det, du känner inte relevant. Och när jag gör illa behöver inte jag bryr mig om dig. Vägen till bra relationer har aldrig varit och bagatellisera varandras känslor och upplevelser. utan att ta på allvar och verkligen Lyssna på vad den andra säger. det är jag tar åt mig för kan inte ens finns i din värld att ta åt sig själv men det är viktigt för det Jag tar av mig för riktigt också. De sjuka alternativet skulle vara alltså vart man träffa människan som får man ångest för att nu kan jag tycker någonting eller nu kan jag känna någonting annat än en annan människa som inte tar mig på allvar. Hur är relationen ska kunna bli bra utifrån de förutsättningarna förstår inte jag. Det är det som är på Psykiatri språk är en del i att stigmatisera. Du är psykiskt sjuk så du är ju inte räkna med. det behöver inte jag ta hänsyn till. Men alla människor har ett värde. du vill inte bli behandlad som att Katten har släpat in och då ska du inte behandla någon annan som heller.


Men I detta ligger att själv veta sitt värde. även en annan rör mig som en idiot som någon som inte är värd att respekteras så vet du att jag har ett värde. Jag är inte något som ska spotta spotta sparkas på slängas i soptunnan förnekas mm. Att sätta gränser inte sjukhus Det är helt sunt.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

fy vad jag har dratt på att skriva här. även om jag kan använda funktionen att tala in i Google dokument och sedan klippa och klistra in här. får inte alls så ont i axlar och nacke av det som sitter och skriva med händerna. Men det är ändå väldigt väldigt segt att komma till skott. det skulle vilja skriva om är tal och punktskriftsbiblioteket. på kursen på Högalids folkhögskola som jag går kom det upp om talböcker. känns som att det finns en uppsjö av sidor man kan skaffa konto för att lyssna på ljudböcker. men alla tar de naturligtvis betalt. Det var då Jag ville prata om tal och punktskriftsbiblioteket. Då jag har dyslexi och hörselskada men kanske främst för dyslexin skull, så har min syster som är bibliotekarie hjälp mig så att jag får ett konto på tal och punktskriftsbiblioteket. Det är alltså konto på tal och punktskriftsbiblioteket sida på nätet. då Kan man logga in och låna ljudböcker som man sedan kan ladda ner. från kursen på Högalid folkhögskola tog med mig frågan om människor med ångest och depression också till att de som har rätt att få ett konto på tal och punktskriftsbibliotekets sida på nätet. min syster tog frågan vidare till sin kollega som är den som jobbar specifikt med tal och punktskriftsbibliotekets konton och vet Reglerna för rättigheter rörande det. att tänka sig har man ångest och depression tillhör men de som har rätt att få ett konto på tal och punktskriftsbiblioteket sida på nätet som man kan få låna och ladda ner olika ljudböcker alldeles gratis. För att förtydliga för er som undrar varför människor med ångest och depression lättare kan ta till sig ljudböcker en skrivna böcker. har någon ångest och depression har den personen oftast svårare med uthållighet man blir fortare trött och tappar snabbare den röda tråden. Ljudböcker gör att det är lättare att hänga med ora med Kan man då läsa med öronen Kan man ta till sig böcker och och ta del av en stor bokskatt som man annars kanske inte orkar mer än förstasidan.Tal och punktskriftsbiblioteket sida har bytt namn och heter Legimus. vi kan se en länk till den sidan här bredvid http://www.legimus.se/.


det säkert många med ångest och depression som inte vet om att Legimus finns och att de tillhör den gruppen som har rätt att låna därifrån. Så Bland annat därför tycker jag att det känns viktigt att skriva detta. Låt fler få ta del av detta. Jag tillhör dem hon tycker att Finns det så ska de användas. annars fyller det ju ingen funktion.

En sista sak! För er som undrar. Har man värk brukar ångest och någon form av depression följa med på köpet. Men de psykiska ska man ju helst inte tala om i vårt land. FARLIGT! Även om alla har ett psyke..


Likes

Comments

Hej alla bloggläsare. Det var ett tag sen jag skrev nu. jag uppdatera mer och min Facebooksida med korta små meningar i vardagen. Idag var tredje tillfället med kursen på Högalids folkhögskola.En kurs som människor med långvarig smärta. för er som inte vet att jag har börjat en sådan. Men det här blogginlägget ska i alla fall inte handla om det. jag skriver detta för jag behöver pepp och puttas på. jag vill egentligen inte berätta vad det handlar om. jag behöver mest att någon säger till mig Jo men det är klart att du ska göra det. Du ska jag se att det går jättebra och känns positivt. Så snälla ge mig lite pepp. så berättar jag om några dagar om det gick bra och hur det gick.


Jag har skrivit det förr. men påminner om det nu. Vill man följa mitt och dotterns liv mitt Instagram konto Mejas sammelsurium och min sida på Facebook att rekommendera. där uppdaterar jag mer av oftare än på denna bloggen.


Likes

Comments

 Jag har länge sökt efter en funktion eller ett program när man kan tala in istället för att skriva. men de har varit väldigt dyra eller har inte hittat något alls. Det finns så kallade talsynteser. en slags program som man kan installera i datorn som gör att man kan tala in istället för att skriva. med de brukar kostar ett antal tusen. det händer att det finns program redan installerade på datorn Men det brukar vara på engelsk. försöker skriva engelsk det jag säger och det kan ju bli rätt märkligt. men nu har jag hittat alldeles gratis På svenska Hon skriver det jag säger direkt. Det enda man behöver skriva ut det är skiljetecken. men i jämförelse med att skriva allt så är skiljetecken en liten bagatell.


jag hade en kompis på besök i helgen. egentligen hade han sökt jobb på min dotters förskola som pedagog och var på intervju på förskolan i fredags. sedan sover över hos mig och min dotter till lördag. Vi pratade hjälpmedel, jämförde och tipsade. Dobby klagade jag mig och sa att jag har letat efter ett program eller något som kan skriva det jag säger direkt men att jag inte har hittat Eller har dom att sno dyra. han sökte på nätet på skriva det jag säger då kom det upp om Google Docs och det funkar. Det tog ett tag innan vi förstod Men när vi väl hade gjort det så var du enkelt som helst. Jag tänkte du förklara hur man gör. min gissning är att fler har glädje av det. Det är inte bara jag som har dyslexi eller på annat sätt tycker att det är jobbigt med skrivandet och får liksom anstränga sig lite extra.


du behöver ha ett konto på Google. Men har du inget innan så kan du skaffa dig ett. Det är inte svårt. Söder Google form av dokumentet Du måste få upp Du kan söka på det på nätet eller när du är inloggad och det heter Google Docs. Sedan behöver du öppna ett nytt dokument. När du har öppnat ett nytt dokument på Google Docs går du in på verktyg I menyn allra överst, Där klickar du sedan på röstinmatning. då kommer det upp en liten ruta med en bild av en mikrofon till vänster i bilden. det klickar du på sedan skrivs det i dokumentet som du säger. Det krävs naturligtvis att datorn har en mikrofon eller någon form av inspelningsfunktion. Det går naturligtvis att koppla en mikrofon eller headset till datorn. du nu jag har förstått det jag försöker förklara. Jag klistrat in ett dokument HÄR som också beskriver hur man gör.


Denna text har skrivit med den funktionen sedan klippte jag ut hur de dokumentet och klistrade in det här på bloggen och det gick riktigt bra som ni kan se.. Snälla sprid detta till alla som har nytta av det. Hjälpmedel är till föra att användas!!


Likes

Comments

Denna har kommit till mig på sista tiden. En del har kanske läst den innan och för en del är den ny. Men jag tycker den är bra och har något viktigt att säga. När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semesterresa

- till Italien.
Du köper en bunt guideböcker och lägger upp en underbar rutt: Colosseum. Michelangelos David. Gondolerna i Venedig.
Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande.
Efter månader av ivrig förväntan kommer äntligen den stora dagen. Du packar väskorna och ger dig iväg. Flera timmar senare landar planet.

Flygvärdinnan kommer in och säger: ”Välkommen till Holland.” ”Holland?!?” säger du.
”Vad menar du med Holland?? Jag bokade en resa till Italien! Jag skulle vara i Italien. Hela mitt liv har jag drömt om att åka till Italien.
” Men flygrutten har ändrats. De har landat i Holland och där måste du stanna.

Det väsentliga här är följande:
De har inte tagit dig till en förfärlig, vidrig, snuskig plats, full av farsoter, hungersnöd och sjukdomar.
Det är bara en annorlunda plats.
Så du måste bege dig ut och köpa nya guideböcker.
Och du måste lära dig ett helt nytt språk.
Och du kommer att möta en helt ny folkgrupp som du egentligen aldrig skulle ha mött.

Det är bara en annorlunda plats. Det är lägre tempo än i Italien, mindre tjusigt än i Italien. Men efter att du varit där ett tag tar du ett djupt andetag, ser dig omkring…
och upptäcker att Holland har väderkvarnar…
och Holland har tulpaner.
Holland har till och med verk av Rembrandt.

Men alla du känner är upptagna med att resa till och från Italien…
och alla skryter de om vilken härlig tid de hade där.
Och i resten av ditt liv kommer du att säga
”Ja, det var dit jag skulle åkt. Det var vad jag hade planerat”.
Och den smärtan kommer aldrig, aldrig, aldrig någonsin att försvinna… därför att förlusten av den drömmen är en mycket, mycket betydande förlust.
Men…om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du aldrig kom till Italien, kommer du aldrig att kunna glädjas åt det mycket speciella, det väldigt härliga… med Holland.

© Emily Perl Kingsley, 1987.

Likes

Comments

en vecka med mycket har passerat. Mirandas pappa med sambo och farmor och farfar va här. Eller det borde inne i Nybro och hade Miranda på dagarna. De hade säkert trevligt och roligt. och det va ju det som va meningen. Tänk att jag kan mena det. Att det ska vara så svårt att kommunicera med vuxna människor? Att samma människor kan uppleva samma sak så totalt olika borde ju vara rätt almen känt. Vägen till fungerande kommunikation och relation borde går via att vilja förstå hur den andra tänker och känner och respektera när man klampar på andras ömma punkter. Inte lämna någon gråtande med kommentaren nu har inte jag tid med dig. I bland så hoppas jag på att det finns en vilja att det ska fungera men rädslan är större. Nog om det! Behöver inga råd, utan bara skriva. Då kan man behöva plocka fram för att förstå hur man ska bete sig. I stället för att allt man gör är fel. Men det är kanske det familjerådgivningen ska leda till? Men nu kommer väl pappan vara sur på mig. Fast det är inte min mening...

Så hade vi besök av en familj från Göteborg. De sov faktiskt här. De stannade bara en natt. Mamman i familjen kommer från denna sidan av Sverige så de hade hälsat på en del släkt när det va på denna sidan Sverige. Så tyckte de att vi skulle åka in till Nybro och jag fick handla och de betala. Först Lindex och sedan ICA. Jag har nästan kunnat smälta det det. Man har snälla vänner och snäll ska man ju vara. <3 De har sagt att jag inte ska säga tack flera gånger.... Jag glömde säga att mamman hade med kläde till mig som hon hade rensat ut. Flera passa och jag tyckte om.

Så hade ena systern Miranda i lördags och då passa jag på att cykla till min ena syster för att bli klippt. Hon har blivit släktens frisör. Hon har ingen utbildning men viss fallenhet och erfarenhet. Jag fick aldrig tygstycket förra veckan men denna veckan ska det komma. Om nu arbetsterapeuten inte får något akut hon måste på i stället.

Tider för mig och Miranda börjar droppa in men fotfarande inget svar på gentestet. Borde vi fått för någon månad sedan. Men kommer kanske när folk är tillbaka från semestrar?

När nu stänger jag ner bloggen för nu. Ett tag får ni nog följa på fb i stället. Mycket lättare att uppdatera lite kort där då och då. Men någon gång skriver jag hör...

Jo innan när jag gjorde övningar typ hela tiden va det för att jag hade känsla av Migrän typ hela tiden. Inte så att jag behövde lugna ner mig. 


Likes

Comments

i allt detta skit som står mig upp till axlarna. Jag vann tävling om presentkort hos #lillagrodandesigne http://www.lillagrodandesign.se på instagram. Presentkortet va på 200 kr. Men jag har svårt att välja något. Vill ni hjälpa mig? Jag har lagt upp bilder på de jag har tänkt välja mellan här på bloggen. Allt är leggings. På en del bilder är det bara bild på tyget men det beror på att de hade bara bild på tyget på lillagrodans sida. och jo jag gillar mönster...

snälla hjälp mig välja!!!!

Likes

Comments

Jag har länge tänkt att jag skulle skriva länge. Men denna veckan har varit mindre bra lindrigt sagt. Jag har haft mera ont. Min dotter har haft feber och nu ser hon ut som en prickig salami. (finns bild på instagram och sidan på fb) och Min ena syster och min mamma säger att dottern har nog tredagasfeber. Så är det denna pappa till min dotter. Va tar tillit tid? Behöver man jobba på att folk ska lita på en? (ser ut som att han inte vet om det) när han liksom vänt på en femma och ska börja samarbeta. Han som va sur som en ättika och minsann inte ska behöva........ Nu ska jag lite på människan och pratar om hur dan kontakt han har med sina föräldrar och sin syster.. Som att de har fått ta hälften så mycket surhet och ilska som jag har fått från honom....lämnade jag ut för mycket nu? Då vet du inte hur mycket som hänt i den relationell som jag inte skivigt. Så trött man kan bli på människor som känns som puckon. Eller hur Mirandas pappa?

Min dotter har fotfarande inget tal men hon har en egen vilja. oooooo JA!! och så han hon massa ljud. Vi jobbar med tecken och lite bildstöd. logopederna på kursen på på habiliteringen sa att barn utan språkstörningar håller man på och pratar med och läser för mm i år innan de börjar prata. Medans barn med språkstörningar håller man på med teckenspråk någon månad och och tecknar inte barnet då ger man upp. Skulle man gjort det med ett barn utan språkstöriningar? KNAPPAST! Då håller man på flera år.... Har fått inbjudan till teckenspråkskurs på hörselvården. Både tecken som stöd och teckenspråk. För er som inte vet är teckenspråk ett eget språk med egen grammatik och egen ordföljd. Alla länder har sitt eget teckenspråk. det finns något som heter TUFF (teckenspråkutbildning för föräldrar). som föräldrar till barn med hörselskada kan gå. Men det är det där med att få med pappan och den delen av släkten. Mirandas barnaudinom ska gå på föräldraledigt för hon får en liten sladdis. Vi har fått tid till någon annan audionom för dottern. Men det är så mycket mera på habiliteringen. Vi skulle fått svar på gentestet i maj en genetiker från Linköping tagit i början av året. Men fotfarande inte fått. Vadå oro?


Det är här någon stans jag känner att det va så mycket mera jag skulle skivigt. Saker som jag tänkt på i veckan och sparat för att jag SKA blogga om det!! Men min hjärna vill inte komma på vad det är. Lite som att försöka veva i gång en gammal bil som vill stå still. Men nu är det puts veck. Arbetsterapeuten från kommunen har ringt om att mitt tyngdtäcke har kommit. Hon ska lämna de hos mig i veckan..Till hösten ska det vara massa möten med alla inblandade. För mig pratar jag om nu. Helst skulle jag jobbat i går känns det som. Men som tur är kommer jag ha mitt personliga ombud med mig. Att jag ska slippa ramla i hop. De där att få känna att det är jobbigt och att jag får ta det lugnt. Att kunna trotsa andra som lägger skuld om att man är lat på sig. Men det är väl bara jag som är sådan.

Nä nu skiter jag i detta. 

Likes

Comments

mitt personliga ombud sa att han hade sätt en länk till min blogg någon stans och varit inne och tittat men sa att han kunde konstatera att det va länge sedan jag skrev något och det är det. Han hade så rätt. Inte för att de inte händer saker. Det gör det mest hela tiden och i bland önska jag att jag kunde få vara sjukskriven från sjukskrivningen.

Jag lägger ju upp en del korta saker på sidan på fb. Det är liksom enklare så. Att skriva i bloggen blir så mycket mera. Eller så är det jag som gör det krångligare en det behöver vara.

Det som tar massa tid är min dotter som är ett barn med speciella behov. Det är sjukhusbesök på flera olika avdelningar och naturligtvis ska det praktiseras i verkligheten. Hon ska bli ett "normalt" barn. Man glömmer så lätt det min broder sa. Deras första barn föddes fyra månader för tidigt. När han låg i kuvösen fick barnet två hjärnblödningar. En på var hjärnhalva. Det va mycket oro de första månaderna. Men broder har sagt att Miranda är ju fotfarande Miranda. Hon förändras ju inte. Hon är ju samma goa tjej. Men vist tar oron över i bland. Ni vet att människor är inte alltid rationella och kloka. Jag och mormor har gått en kurs i alternativ kommunikation. Senast fick vi lära oss göra eget bildstöd. De visade två olika program. De ena är helt gratis och vem som helst kan skapa konto och använda. bildstöd heter det programmet. Det andra måste man ha Lisens för och och kostar en bra slant. Därför kan jag inte länka till det här.

Där kommer väl relationen till/med anhöriga in. När oron gör att man går och sliter på varandra. Där man är mer elak en snäll. För det är en situation som man inte vet hur man ska hantera. Han vill inte att jag skriver så mycket om det. Men där kommer i allra högsta grad relationen med Mirandas pappa in. Inte nog med att vi har en dotter med speciella behov. Så är våran relation mellan oss inte bra. Vi är hos familjerätten och har börjat hos familjerådgivningen. De på familjerätten tyckte vi ska börja hos familjerådgivningen för det tycker att det finns en del mellan oss som behövs jobbar med och det gör inte familjerätten. I en svajig värd där dottern tar mycket tid, ork, oro, ska man orka ha en vuxen och förståndig relation till barnets pappa. en bra bok om att vara anhörig till barn är du får väl säga som det är av Christina Renlund.

Så är det då så att jag. Jag har ont. Det tar massa ork och ork och oro också. Att ha ont och vara ensamstående mor till ett barn som river hus om hon får är inte alltid lätt. Det är skönt att jag fått ett personligt ombud som kan hjälpa mig med byråkrati och följa med på vårdbesök. När jag inte orkar riktigt själv och det känns som jag blir tagen mer på allvar med personligt ombud. Om allt går som det ska kommer jag gå kurs långvarig smärta på Högalids folkhögskola till hösten. Om nog många anmäler sig och jag klarar av det. Rätt rädd för hur det ska gå. Men det får jag vara....

Likes

Comments

det är jobbigt nu eller det är mycket nu så ska jag göra om den där 24 timmars blodtrycksmätningen. Skulle mest bara vilja sova. Men då blir ju inte blodtrycksmätningen rättvis. Hoppas jag inte behöver göra om den flera gånger. Men denna gången sitter den bättre i alla fall.

I morgon ska jag prata med pratpersonen på psykiatrin och hon har sagt att jag ska komma även när jag inte mår bra. Så då får jag väl göra det. Sedan ska vi jag och mamma till habiliteringen för kurs i kommunikation.

förhoppningsvis så får jag svar på remisserna snart. Men ska träffa personligt ombud på fredag igen. Till er som oroar er för dottern och mig. Vi har ett socialt skyddsnät och flera professionella kontakter som ser hur vi mår och fångar oss om vi ramlar igenom och finns för oss nu. Men jag vill må bra också. För att jag är värd det...

du är aldrig sjukare en dina hemligheter /från 30 liv i veckan

Likes

Comments