power to the local dreamer ångest är okej don't set yourself on fire to keep others warm
stay alive

well, jag vet att detta har cirkulerat runt de flesta innerstadsskolor och jag vill inte att det ska vara någon slags ryktesspridning som kan vara felaktig. så här kommer ett inlägg från mig där jag berättar om min förening som jag vill starta på min skola, norra real.

då min skola, som de flesta innerstadsskolor här i sthlm, är väldigt vit så ville jag skapa ett tryggt forum för icke-vita människor (jag hade tänkt kalla den för "people of colour norra real"). personer som få utstå rasism både i och utanför skolan. hela idén jag hade var att samla de icke-vita personerna på min skola som var intresserade, för att hänga och typ fika ihop och bara kunna ventilera ut om problematiken som finns och vilken slags rasism en stött på.

min förening blev godkänd av elevkåren, då det är kåren som har "makten" över alla föreningar, men rektorerna tänkte inte stötta föreningen. jag fick reda på detta genom en kontaktperson i elevkårens styrelse som hade varit i möte med rektorerna, där de hade sagt nej till föreningen. men elevkårn ville fortfarande att jag skulle köra på, så under ett par veckor så tänkte jag kring hur jag skulle göra, hur jag skulle ta "första steget" osv.

nu till the spicy shit, i torsdags var det en utfrågning av rektorerna i skolans aula där frågor om t.ex skolmaten dök upp. jag valde då att själv fråga rektorerna, framför ca 30-40 elever, varför de inte stöttade min förening. det jag fick till svar var ungefär i stil med detta:

"om vi tänker omvänt, om det hade varit en förening som skapades för endast vita män, så hade det blivit som ku klux klan. och vi kan intala oss att det är okej bara för att det är norra reals ku klux klan, men det är det inte. dessutom har vi kollegor på södra latin, och där har det varit stora konflikter angående deras förening, det vill vi inte ha. vi kan inte ha exkluderande föreningar på vår skola"

yupp. imma just leave it there. jag har även fått höra från en lärare att jag kommer bli polisanmäld om jag fortsätter med min förening som jag vill ha den.

så jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga, men jag vet att jag har många som backar mig och jag är otroligt tacksam. men detta är otroligt utmattande...

har ni frågor eller vill veta mer om något är det bara att kommentera eller så...

-stay alive

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

viktigt [!]

go' kväll på er, hoppas ni mår bra och att ni tar hand om er ordentligt trots eventuell söndagsångest <3

i det här inlägget tänkte jag ge mina absolut bästa tips för när en som ung söker/skaffar jobb! jag har haft många jobb för att vara i min ålder, de flesta av mina kompisar har inte jobbat ett dugg medan jag har gjort det sedan jag var ca 11-13 år, jag har ett cv som nu för tiden alltid ger mig en arbetsintervju.

först och främst måste jag bara förklara varför det är så fruktansvärt bra för ungdomar att jobba. det kommer hjälpa dig så fruktansvärt mycket i framtiden. om du väljer att inte börja jobba förens du går ut gymnasiet så kommer människor med mer erfarenhet bli valda istället för dig... och du kommer inte få något jobb... trots att du verkligen behöver ett...

jag vet också att vissa föräldrar inte vill att deras barn ska jobba då det kan "förstöra" barnets studier, vilket inte är sant så länge en inte jobbar ihjäl sig. ta mig som exempel, från halva nian till nästan hela ettan i gymnasiet jobbade jag på mcdonalds; ett av de mest stressigaste miljöerna och jag klarade mig galant.

nu över till min topp 5 lista: tips för unga jobbsökande

1. sök hellre för många jobb än för få
när du söker jobb som ung, särskilt om du är under 18 år, är det ganska svårt att ens få svar från arbetsgivare. därför ska du söka så många jobb som möjligt, söker du till en snabbmatskedja; sök till alla andra också! när du har fått ett jobb ska du gärna söka andra jobb under tiden också, för att alltid ha nya och bättre möjligheter öppna.

2. ladda ner professionella cv-mallar
om du har ett proffsigt cv kommer arbetsgivare omedvetet ta dig för en mogen och ansvarsfull person, trots din ålder. se till också att använda ett formellt språk när du skriver ditt cv. (googla typ 'cv mall' bara och klicka runt lite för att se vilken du tycker är snyggast)

3. mail/telefon fungerar inte alltid, gå till ställen och lämna personligen in ditt cv!
arbetsgivare älskar egna initiativ, sök upp ställen själv och lämna in ditt cv! kanske platsen inte har något ledigt jobb för tillfället; men så fort det kommer en öppning så har arbetsgivaren redan ditt cv på plats.

4. skriv både cv och personligt brev
ha båda två, ditt cv skriver du utifrån en mall och ditt personliga brev ska vara en löpande text som handlar om dig och dina erfarenheter: obs! se till att anpassa ditt personliga brev utifrån vilket jobb du söker till (t.ex donken är inte så intresserade av att höra vilken musik du lyssnar på, men kanske att du har varit barnvakt och därmed är en stresstålig person).

5. slit inte ut dig själv.
viktigaste och sista tipset. en vanlig konsekvens av att en börjar jobba i ung ålder är att en blir sliten och tar på sig alldeles för mycket arbete. så var det med mig när jag började jobba, nu har jag lärt mig otroligt mycket kring hur jag balanserar jobbet bra, men det kan vara bra att ha detta i åtanke redan från början. vissa arbetsgivare anställer oss unga för att kunna pressa oss att arbeta mycket, eftersom vi är billig arbetskraft. men vi måste se till att det inte händer och att arbetsmarknaden slutar utnyttja unga (apropå detta, se till att alltid räkna vilka timmar du jobbar så att du kan checka att du fått rätt lön!)

om jag inte hade jobbat hade jag inte lärt mig så mycket om ekonomi, hur jag kan balansera mitt liv osv! så get out there och fixa jobb, det är inte så svårt egentligen (särskilt inte om du följer min lista ;)

hoppas jag gav najs tips,

puss o kram kexchoklad

-stay alive

Likes

Comments

tabu

tw: ångestproblematik (självskada nämns snabbt)

jag får ofta meddelanden av kompisar och bekanta där de påstår saker, en specifik sak som jag stört mig på enda sen jag kom ut med min psykiska ohälsa.

"du är stark"

när första personen sa det till mig blev jag nästan chockad. jag? stark? jag fattar ju att min psykiska styrka är det som påpekas, inte min fysiska (tar dock 80 kg i squats hehe). men för mig går inte det ihop, en människa som har fallit under mörkret en väldigt lång period med konstanta existentiella problem, en människa som har hatat sig själv så mycket att den skadat sig själv. hur är det att vara stark?

jag fick ett förslag igår att skriva om just styrka och hur en gör för att styrka sig själv, det stod även att anledningen till förslaget var för att många ser mig som just stark. okej. jag började fundera. för uppenbarligen känner jag själv att jag inte är stark, men det måste finnas något jag gör som får andra att uppfatta mig som stark. och helt ärligt kan jag faktiskt ge mig den credden att jag överlevde igenom den allra värsta perioden i mitt liv hittills.

hursomhelst så tog jag fram lite to-go-tips/nyckelord att tänka på, eftersom jag älskar konkreta tips och jag älskar listor i alla dess former;

identifiera - i know, det är skitsvårt att kunna hitta sig själv och ens egna identitet och det är inte heller syftet, men en viktig del när en lider av ångest är att kunna skilja sig från den. jag brukar alltid kalla min ångest för mina demoner, för att på något sätt identifiera mig själv och det som inte är jag. och självklart är ångesten en del av mig som nästan har växt med mig på något sätt, men på ett positivt sätt: eftersom att jag har gjort nästkommande steg...

problematisera - vi måste kunna problematisera oss själva, och lära känna våra problem. jag har kunnat gå från minst en panikattack om dagen till ett par få under ett helt halvår för att jag lärde känna mina problem. jag vred och vände, försökte hitta andra perspektiv. här är det också en enormt viktig grej att hitta sina triggers, alltså vad som sätter igång ens egna ångest och på vilket sätt sedan att gärna informera sin omgivning om detta så att ingen råkar trigga igång en, för min del har jag identifierat ett par triggers som jag tänkte skriva ett annat inlägg om så stay tuned. hursom, hade jag inte problematiserat mig själv och min ångest hade jag inte lärt känna den så väl, då hade jag inte kunnat stoppa en panikattack som jag kan göra idag.

acceptera - detta är nästan det viktigaste, men det funkar inte riktigt om du inte gjort de två andra stegen. för när du lärt känna dig själv och problematiserat dig själv så kan du också börja acceptera. jag själv är inte helt ångestfri, det är det nog ingen som är eller som kan bli, men jag har lärt mig att acceptera den. att kunna tänka nu har jag ångest över det här, men det är okej och ligga i sängen stirrandes uppe i taket. för det gör inget. det är inget farligt. det är okej.

jag har egentligen inte gjort så mycket mer för att försöka stärka mig själv men det har hjälpt sjukt mycket att lära känna mig själv bättre. hoppas någon fick en ny tanke eller att jag kanske till och med hjälpt någon. tror int att så många läser men kommentera gärna något fint.

tills nästa inlägg;

-stay alive

Likes

Comments

inspo-shit

[vill bara att ni ska vara medvetna om att jag är medveten om att wish egentligen är skit och bidrar till minskande av människors rättigheter, miljöförstöring etc.]

betyg: ★★★★★

skitskön, skitnajs, en tupical "jag"-tröja. hittade inte den på wish nu när jag skulle kolla men har för mig att den kostade runt 50 kr. nirr.

betyg: ★★★★★

detta. är. det. bästa. jag. köpt. dessa strumpor är så sköna och så bra för mina fossingar! !!

julklappstips!!!

betyg: ★★☆☆☆

nää asså jag var sjukt taggad på dessa tröjor eftersom jag älskar american horror story... men de är alldeles för små? fattar inte, jag beställde i xl också, men ändå blev det inte bra. två poäng för att de är fina att kolla på iallafall...betyg: ★★★★☆

hittade inte dessa på wish när jag kollade igen, men de är najs

betyg: ★★★☆☆

vet inte riktigt vad jag tänkte. den är i ok kvalité, och jag köpte den extremt impulsivt för att jag älskar tim burton och the nightmare before christmas....betyg: ★ ★ ★ ★ ★

perfektion för 80 kr. hittade dock inte heller denna på wish igen :(

betyg: ★☆☆☆☆

skalet är såå fint men det har inga hål för knapparna på sidan av telefonen, så den typ poppar ur min mobil. dessutom är den gjord i typ kartong, vilket kanske inte är det bästa.

-stay alive

 

Likes

Comments

poesi

tänker inte ens försöka förklara vart jag tog vägen så jag bjuder på en dikt istället som jag skrev för ett tag sen. (ska också börja lägga upp varje dag, sats asså)

du drömmer om blonda slingor och jag skriker i kudden tills blodsmaken fyller min mun

jag skriker i kudden tills allt är hopplöst och river sönder min hud

du drömmer om snövit hud och blåa ögon

jag spottar på tapeten i mitt rum och dunkar pannan i den

du drömmer om något jag aldrig kommer vara och

jag drömmer om döden

-stay alive

Likes

Comments

livet ; en novellserie

yes, it's happening. säsong 2 av min novellserie är på g.

min novellserie under våren blev väldigt uppskattad, sjukt kul! nu har jag tagit sommarpaus från att skriva skönlitterärt (har bara skrivit poesi hela sommaren hehe) och tänkte dra igång igen!

har du mot förmodan inte läst min novellserie livet (why???) så länkar jag till den här

vet inte riktigt vad den ska heta men karaktärerna från förra novellserien kommer finnas med, ish.

har du/ni något förslag på vad som det ska finnas mer/mindre av så skriv gärna ;))) inte för att jag har några läsare men ändå. funderar också på om uppladdningstiden fortfarande ska vara fredagar kl 19 eller om jag ska ändra...

aja,

hörsssss

-stay alive

Likes

Comments

inspo-shit

jag är tillbaka, och jag lovar att uppdatera mer nu. nu satsar jag. hurra.

än så länge kan ni kolla på lite bilder från senaste tiden? som egentligen inte alls hänger ihop med varandra men kanske kan räknas som en moodboard ?

-stay alive

Likes

Comments

Contains affiliate links fash, inspo-shit
xxx

måste verkligen visa mina nya skor. om det finns något som jag verkligen älskar att shoppa så är det skor, och när jag såg dessa så var jag bara tvungen att ha dem i mitt liv. jag beställde på nelly (10% rabatt med studentkortet weyeyeyey) och länkar skorna här. när jag beställde fanns skorna i grått och svart, tror att rosa har kommit in nu också? hursom, tycker att den gråa färgen var fett ball ✨

puss,

-stay alive

xxx
 

Likes

Comments

music on, world off

jag, som typ varenda annan ungdom i dagens samhälle, älskar att lyssna på musik. så fort jag gör någonting som inte involverar en konversation med en annan människa så lyssnar jag på musik. och det är typ bara det jag gjort under sommaren. så jag tänkte länka några av mina egna sommarplågor som jag själv lyssnat sönder på!

border - years & years

you don't own me - lesley gore

girls like girls - hayley kiyoko

skinny boy - isak strand vs. toe

anchor - novo amor

nightcall - kavinsky

bäst - oskar linnros-stay alive

Likes

Comments