Header

Idag är det första kvällen som jag varit helt för mig själv här. Jag var och handlade på Stockmann och hittade bland annat Oivariini och andra finländska produkter jag är van att äta. När jag kom hem fixade jag ihop en krämig kantarellpasta med kantarellerna jag köpte på marknaden för 1 euro/liter. Så otroligt billigt, och pastan blev hur bra som helst.

Sedan fyllde jag badkaret och låg där en stund och bara njöt av lugnet samtidigt som jag lyssnade på musik.

Efteråt provade jag mina nya ansiktsmasker som alla var riktigt bra, speciellt den svarta detox-masken.

Nu ska jag nog snart gå och sova för om bara nio timmar landar Ricke i Riga och sedan får jag äntligen krama om honom igen. Vi har nästan fem hela dagar tillsammans, vad roligt det ska bli! Det känns nästan som att vara på resa tillsammans, enda skillnaden är att jag faktiskt bor här även om det fortfarande känns väldigt overkligt.

Likes

Comments

Jag har haft ett så otroligt mysigt veckoslut här i Riga tillsammans med flickorna. Synd bara att tiden gick så himla fort.

fredagen skålade vi med strawberry daiquiris innan middagen ute på restaurang. När vi var mätta och belåtna gick vi till Skyline Bar som ligger på 26e våningen med utsikt över staden. Efter det blev det fest hos mig och ett misslyckat barbesök eftersom vi aldrig hittade själva baren vi letade efter. Förfesten var som tur väldigt rolig så det gör inte så mycket att vi aldrig kom fram till baren.

lördagen gick vi till gamla stan där vi åt morgonmål på en fin uteservering. Vi beställde in sjukt mycket mat så vi klarade oss på det enda till middagen. Efter morgonmålet blev det en shoppingtur och vi kom nog alla hem med lite nytt. Sedan lite mys i lägenheten förrän det var dags för middag. Middagen åt vi på en restaurang som ligger bara några hundra meter ifrån mig, de hade typ världens godaste pasta så dit ska jag absolut gå igen. Efter det kom vi tillbaka till mig och satt sedan här och drack vin och hade det mysigt.

Idag åt vi morgonmål på ett café rakt över gatan och gick sedan på en liten shoppingtur innan det var dags för dem att börja köra hemåt igen.

Det blev ett lyckat veckoslut och det var så roligt att ha dem här!

Likes

Comments

Här är några bilder på nya lägenheten. Jag trivs så otroligt bra här! Jag ska absolut visa bättre bilder i ett senare skede men just nu hinner jag inte.
Om bara en liten stund kommer flickorna hit och så blir det ett helt veckoslut tillsammans med dem här i min nya hemstad. Åh, vad roligt vi kommer ha det!

Likes

Comments

Och så börjar ett nytt kapitel i livet. Idag är dagen jag längtat till så länge. Dagen då jag flyttar utomlands. Jag ska så småningom få börja studera något jag brinner för så otroligt mycket, nämligen medicin. Om sex år kan jag förhoppningsvis kalla mig själv läkare. Att jag dessutom ska få studera i en stad som Riga gör mig väldigt lycklig. Det är en supermysig stad som jag vet att jag kommer trivas i. Att jag ska få studera med en hel del svenskar, norrmän och personer från många olika delar av världen gör mig så glad.
Jag vet att det här är ett val som kommer påverka hela mitt liv. Och jag är så himla taggad på att se vart det leder.

Likes

Comments

Alltså gårdagen var så otroligt lyckad! Jag har världens finaste vänner och är så otroligt tacksam över att ha er i mitt liv. Det här är en kväll jag sent kommer glömma! Vädret var ju det värsta på länge, utomhus var det åska och ösregn. Stolar flög omkring och träd föll ner, men vi lät inte det störa oss. Vi hade det så roligt och festade till ca sju på morgonen.

Tack till er som var med och gjorde den här kvällen oförglömlig! ❤️

Likes

Comments

Ena avskedsfesten är förbi och snart börjar nästa. Gårdagen var hur lyckad som helst! Det blev lite skålande och middag med släkt och familjebekanta.
Nu ska jag börja fixa inför ikväll. Det lovas regn och åska till kvällen så får tänka om lite eftersom vi inte kommer kunna vara ute lika mycket som jag tänkt, men det blir nog bra ändå.

Likes

Comments

Här är några bilder från en kväll med Micku. Jag var och kolla på deras nya lägenhet och efter det gick vi ner till ån. Där mötte vi även upp Ricke och satt sedan där på en av terasserna i någon timme. Hur mysigt som helst!

Nu ska jag hem och baka lite inför kvällen. Idag blir det avskedsfest med släkt och familjebekanta. Tänk att det bara är tre dagar kvar tills flytten till Riga. Åh vad jag längtar!

Likes

Comments

Den här söta fick följa med hem från H&M igår.
Så fin i ljusgul spets!

Likes

Comments

Idag träffades vi med Emmi på förmiddagen och gick sedan runt på stan i några timmar. Himla mysigt! Vi har träffats alldeles för sällan den här sommaren, men förhoppningsvis kommer hon och hälsa på till Riga i något skede så att vi snart får ses igen. Det är ju alltid lika roligt att umgås med henne!


Nu ska jag gå och plocka kantareller så vi får en kantarellsås ikväll och senare ska jag och Ricke träffa Heidi. Så roligt!

Likes

Comments

Hej på er! Jag tänkte dela med mig av några studietips så här inför skolstarten. Som medicinstuderande finns det i varje fall väldigt mycket som ska läras in på en rätt så kort tid, så det gäller att lära sig på ett så effektivt sätt som möjligt. Exakt så här ordentligt har jag nog aldrig riktigt pluggat, men från och med nu kommer det vara väldigt viktigt för mig att ha en bra studieteknik. Hoppas dessa tips kan hjälpa även er!

- Ha en ordning du följer och som du vet att är möjlig för dig. När du kommer hem från skolan kan du till exempel ta en liten paus, du äter och tar det lugnt en stund. Sedan börjar du plugga ( enligt 30/5-strategin) och pluggar tills du känner att du gjort tillräckligt. Då kommer du till själva belöningen, som kan vara i princip vad som helst som får dig att må bra och koppla av från studierna. Du kan till exempel träffa en kompis, ta ett varmt bad eller bara ta det lugnt framför tv'n en stund innan läggdags.

- För att få informationen att lägga sig ordentligt i minnet så lönar det sig att innan lektionen bläddra igenom det ni kommer gå igenom. Som medicinstuderande på RSU kommer vi förväntas kunna materialet redan rätt så bra innan lektionen, men det gäller nog inte allas studier. Hur som helst så är det bra att redan då lägga lite tid på materialet för att göra det lättare för sig i ett senare skede. På lektionen följer du med, gör anteckningar osv. Efter lektionen läser du ordentligt och verkligen lär dig allt du behöver kunna. Som medicinstuderande kan det i varje fall vara bra att göra flashcards, alltså kort där man på ena sidan skriver ner en viktig fråga ur materialet och på andra sidan skriver svaret. Med hjälp av dessa kort kan man sedan öva. Några dagar efter att man gått igenom detta kan man ta fram flashcardsen igen och snabbt repetera lite. Genom repetition kommer informationen lättare stanna kvar i långtidsminnet.

- För att läsa så effektivt som möjligt kan jag rekommendera 30/5 - strategin. Den innebär att du läser i 30 minuter och sedan håller en paus på 5 minuter. Under dessa 30 minuter koncentrerar du dig enbart på det du ska plugga på. Telefonen och annat distraherande lägger du på ljudlös och långt borta. Du kommer behöva hålla koll på tiden så att köpa ett timglas eller annat tidtagarur att ha i närheten rekommenderas. Under dina 5 minuter får du göra exakt vad du vill. Det är då du kan kolla telefonen, gå och städa eller allt annat som du brukar få för dig att göra medan du läser. Man brukar ju komma fram med en hel del ursäkter för att slippa plugga. På det här sättet får man i varje fall mycket mer ut av pluggande istället för att läsa i tre timmar medan du i själva verket bara har läst ordentligt i en timme och städat rummet de två andra timmarna.

- Det är konstaterat att man lär sig väldigt mycket lättare när man lär ut till någon annan. Så ett tips är att gå igenom materialet och sedan lära ut det till någon vän. Att ha några vänner som du tillsammans studerar och går igenom materialet med är hur bra som helst.

- Att strecka under det viktiga medan du läser är också bra. Då håller du dig koncentrerad och kan dessutom lätt hitta tillbaka till det viktigaste i texten.

- Att läsa högt är också ett bra tips, då är det mindre risk för att du läser utan att egentligen uppfatta någonting. Det går ju lätt att man läser en hel sida medan man egentligen har suttit där och tänkt på något helt annat.

- Att sova tillräckligt mycket om nätterna är kanske det viktigaste, så se till att få 7-8 timmar sömn per natt för att orka plugga effektivt när du väl gör det.

- Några små bonustips; ha det fint och städat på ditt skrivbord. Kanske någon motiverande bild här och där. Fina anteckningsblock och annat härligt.

Likes

Comments

Instagram@ida.lindroos